» »

Evropo skrbi, kdo bo reguliral geoinženiring

Evropo skrbi, kdo bo reguliral geoinženiring

Slo-Tech - Evropska komisija in Visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko sta izdala skupno poročilo o novem pogledu na podnebje in varnostno problematiko, v katerem izpostavljata neurejenost spreminjanja podnebja in geoinženirnga. Pozivata k začetku mednarodnih pogovorov o pravnem okviru, ki bi opisoval namerne posege v atmosfero oziroma geoinženiring. Zamisel ni nova, podlago pa ima v naravnih dogodkih.

Izbruhi ognjenikov v preteklosti so že zastrli sonce in za nekaj mesecev ali celo let znižali globalne temperature. Tak primer je leto 1816, ki je znano kot leto brez poletja, ker so bile globalne temperature 0,4-0,7 °C nižje od dolgoletnega povprečja vsled izbruha vulkana leto pred tem. Delci v ozračju so namreč odbijali več sončne svetlobe, kar je povzročilo upad temperatur. Zaradi globalnega segrevanja, ki smo mu priče v zadnjih desetletjih, so znova oživele ideje, da bi na podoben način lahko znižali globalne temperature. A medtem ko so posledice naraščajoče koncentracije ogljikovega dioksida zelo dobro znane, dolgoročne posledice geoinženiringa še niso. Te tehnologije prinašajo nova tveganja za ljudi in ekosisteme, kar lahko okrepi neravnovesje v moči med državami in spore. Hkrati pa prvi poizkusi v majhnem merilu že tečejo.

Iz leta 2010 že imamo nezavezujoč moratorij na tovrstne eksperimente, ki ne pokriva majhnih eksperimentov in se nanaša le na poizkuse, ki bi namenoma zmanjševali biodiverziteto. Evropska unija si bo zato prizadevala za začetek mednarodnih pogovorov o tem, kako obravnavati in regulirati geoinženiring. Eksperimenti, kot je bil izpust balonov z žveplovim dioksidom, namreč že prehitevajo regulativo.

V skupnem sporočilu zato navajajo štiri prioritete: okrepljeno načrtovanje, odločanje in uvajanje pravil; enotni odziv EU na podnebne in varnostne izzive; izboljšanje ukrepov za prilagajanje infrastrukture na podnebne spremembe in zniževanje ogljičnega odtisa; okrepitev mednarodnih partnerstev, ki podpirajo evropski podnebni načrt. Evropska komisija bo za doseganje teh prioritet izvedla približno 30 ukrepov.

5 komentarjev

kixs ::

Sami sebi bomo naredili sah-mat.

svecka ::

Seveda, nekateri to že počno, kakšne posledice pušča na vreme pa noben noče govoriti, ker seveda država je polna keša.

https://eu.usatoday.com/story/news/worl...

DVOLIČNOST EU SPET.

Grapher ::

Saj ze cel cas spricajo iz letal..

Glede dviga temperatur pa naj TV hise povedo zakaj so imeli vremenarji na slikah zeleno barvo pri 30 stopinjah, sedaj pa je vse rdece ce gre cez 25 stopinj

joze67 ::

Zaradi globalnega segrevanja, ki smo mu priče v zadnjih desetletjih, so znova oživele ideje, da bi na podoben način lahko znižali globalne temperature.
CW7

feryz ::

A kar žveplov dioksid namerno in popolnoma brez veze mečejo na ljudi?
Lepo, lepo.

Očitno raziskujejo, kako bi tabogati še ves dež požrli, reveži pa pocrkali v suši. Itak bi bili sami krivi zanjo, ker vozijo enega dizla. Na tisoč prebivalcev.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IPCC: Ukrepati je treba takoj (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55244988 (33727) Daniel
»

Avgust najtoplejši mesec v zgodovini (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9720136 (15927) jest10
»

IPCC: drugi in tretji del poročila o podnebnih spremembah

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
178027 (6342) Truga
»

IPCC: Hitrost globalnega segrevanja manjša, a le po naključju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11834836 (24798) NSA Agent

Več podobnih tem