Forum » Loža » Zakaj je javna razsvetljava slaba stvar
Zakaj je javna razsvetljava slaba stvar

NekdoPach ::
Zadnja leta smo priča fenomenu, kjer kmetavzarski župani po naših občinah veselo zapravljajo denar za javno razsvetljavo, namesto bolj potrebnih projektov kot so obnavljanje cest, izgradnje pločnikov ipd, otroci pa morajo v šolo še vedno hodit po cesti ali ob njej po blatu. Zakaj je javna razsvetljava neumna razvada:
- Strošek inštalacije + nonstop potrošnja energije
- Ne koristi kaj dosti. Število nočnih dogodkov povprečne slovenske vasi lahko prešteješ na prste ene roke, to je edinkrat ko folk rabi razsvetljavo. Ves preostali čas sveti v tri krasne in moti vse druge.
- Vsak si lahko posveti s telefonom, če res rabiš pa za 20EUR dobiš lampico ki ti sveti tako močno kot reflekor od avta, pa si jo prižgeš ko rabiš.
- Slab vpliv na človeka: zjebe Cirkadiani ritem če mu skozi okno sveti luč, tudi žaluzije niso 100%. Normalno je, da je ponoči tema, ne pa da je povsod usrana svetloba da ne vidiš zvezd. Ampak folk je tolk razvajen da jih je klub odraslosti še vedno strah teme.
- Slab vpliv na ekosistem: predvsem nočne živali, kot so sove in netopirji so prilagojene na temo in ponoči lovjio škodljivce, so zelo koristne za človeka.
- spremenil: NekdoPach ()

delavec44 ::
Kaj pa varnost? So kriminalci veseli razsvetljave, ker vidijo kaj delajo ali se je izogibajo, da jih kdo ne opazi?
Pa tudi varnost nočnega prometa in pešcev.

NuMaN ::
Se pretirava s tem.
Recimo v mestu svetilka močno osvetljuje ograjo za dovoz na parkirišče . Seveda hkrati sveti v vse spalnice do 4 nadstropja.
Upravniku je to zadnja skrb, mogoče je celo predal naprej, zgodi se nič.
Recimo v mestu svetilka močno osvetljuje ograjo za dovoz na parkirišče . Seveda hkrati sveti v vse spalnice do 4 nadstropja.
Upravniku je to zadnja skrb, mogoče je celo predal naprej, zgodi se nič.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

nejc_nejc ::
OP
Kaksna je potrošnja enegije?
Lahko v rubljih.
Ad.4 namesti sencnik na lampo.
Vzames lojtro, ki jo nekdo drzi ter nalepiš črno nalepko, dimenzij, odvisno od svetulke....
Lako pa odšraufaš varovalko.
Kaksna je potrošnja enegije?
Lahko v rubljih.
Ad.4 namesti sencnik na lampo.
Vzames lojtro, ki jo nekdo drzi ter nalepiš črno nalepko, dimenzij, odvisno od svetulke....
Lako pa odšraufaš varovalko.

Utk ::
Pri nas odkar so šli na to moderno luč ne vidim nič niti 8 metrov od te luči. Tako da je vseeno če je ne bi bilo. Včasih je to svetilo, zdaj pa je bolj za okras.

DamijanD ::
Razumem, da imaš javno razsvetljavo, kjer je dosti pešcev in ni pločnika. Pri nas trenutno urejajo cesto in skupaj s pločnikom bo očitno tudi javna razsvetljava. In to je cesta, ki meji na travnik, par 100m naprej je pa gozd.
- za varnost naj poskrbi pločnik (če je pa voznik nasekan in da bo zavil na pločnik, no v tem primeru tudi luč ne bo pomagala)
- če nekdo ne zna hodit po pločniku...
- da ne omenimo, da je to slabo za živali
- da je luksus, če lahko ponoči vidiš zvezde, ne pa če lahko bereš cajtng sredi ulice
nejc nejc: jaz bi kar shellyja pod mojo komando dal notri v lampo, da lahko ugasnem luč, ko grem spat
- za varnost naj poskrbi pločnik (če je pa voznik nasekan in da bo zavil na pločnik, no v tem primeru tudi luč ne bo pomagala)
- če nekdo ne zna hodit po pločniku...
- da ne omenimo, da je to slabo za živali
- da je luksus, če lahko ponoči vidiš zvezde, ne pa če lahko bereš cajtng sredi ulice
nejc nejc: jaz bi kar shellyja pod mojo komando dal notri v lampo, da lahko ugasnem luč, ko grem spat
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()

Furbo ::
Meni je javna razsvetljava super, ponoči pogledam skozi okno, vidim vse, ne morejo se razni nepridipravi potikati neopaženo.
Seveda mora biti pa najprej narejen pločnik, mi je pa jasno, da tam kjer je folk zaplankan in se oklepa vsakega cm2 zemlje, to ne gre, pa tudi če njihovi otroci potem nastradajo.
Živali? Boli me k za živali, katere živali pa moti luč v naselju?
Seveda mora biti pa najprej narejen pločnik, mi je pa jasno, da tam kjer je folk zaplankan in se oklepa vsakega cm2 zemlje, to ne gre, pa tudi če njihovi otroci potem nastradajo.
Živali? Boli me k za živali, katere živali pa moti luč v naselju?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

AmokRun ::
Pri nas so lampo montirali na stran kjer so okna od spalnic. Če imam ponoči okno odprto imam spalnico razvetljeno, kar je nedopustno. Na daljšo leseno palico sem si namestil kovinsko špico in štokam v lampo dokler ne crkne... Zdaj je tema že od maja.

OutOfTheBox ::
Če imam ponoči okno odprto imam spalnico razvetljeno, kar je nedopustno.
Ne poznam sicer tvoje situacije in ali je rešitev glede na postavitev svetila sploh možna, ampak pri nas ko so delal križišče in namestili nekaj novih svetil, je ena bila tako obrnjena da je svetila direkt v bajto. Ponoči sem imel dejansko "dan" pred bajto, kar me je motilo.
To sem povedal in prosil če jo lahko popravijo oz. zamaknejo in to so tudi naredili. Pa prej je svetila več k meni kot kamor bi dejansko morala, torej na križišče, pločnik,..
Je pa tako - enkrat je zmanjkal elektrike in je bila tema po celem mestu. V luft je bilo lepo gledat, ampak da bi se takrat sprehajal po mestu - nop. Dejansko je tako da ne vidiš praktično nič pred sabo, in ne pretiravam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

cvalsr ::
Meni pa ni jasno, da še ne delajo teh cestnih svetilk NA SENZORJE ?!! Radarske in IR. Ko v njenem območju kaj miga, gori, ko ni ničesar, ugasne. Strošek bi sčasoma prihranili pri elektriki. Zdaj pa lahko bereš časopis tam, kjer se ponoči sprehodijo 3 lisice na teden... npr na Krki od vasi do izvira, (občina Ivančna gorica)!

Strošek bi sčasoma prihranili pri elektriki
Danes ta svetila ne porabijo praktično nič. Včasih itak, da niti ne govorimo. Danes je strošek javne razsvetljave zanemarljiv.
Meni pa ni jasno, da še ne delajo teh cestnih svetilk NA SENZORJE ?!!
Obstajajo ampak je zadeva slabo implementirana. Jih imamo nekaj na "nepomembnih" območjih, ampak preden se zadeva prižge, si že mimo. Drugi problem tudi če bi bilo to tehnično dobro izpeljano je še vedno povsod tema, tudi če ti v radijusu nekaj metrov vidiš. Z vidika občutka varnosti, ni prijetna ideja. Vidiš samo nek določen radius, vse okoli pa tema.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

bm1973 ::
Okolje je definitivno preveč osvetljeno.
Dosti kje so še stare lampe, večinoma je osvetlitev premočna, postavlja se na dosti krajev, kjer je nepotrebna...
Ampak, ko doživiš pravo temo, skoraj nemogoče v Sloveniji, ker je vedno neka usrana vas ali križišče, ali kako lokalno sranje, kjer imajo lampe, pol vidiš kaj je res tema.
Dosti kje so še stare lampe, večinoma je osvetlitev premočna, postavlja se na dosti krajev, kjer je nepotrebna...
Ampak, ko doživiš pravo temo, skoraj nemogoče v Sloveniji, ker je vedno neka usrana vas ali križišče, ali kako lokalno sranje, kjer imajo lampe, pol vidiš kaj je res tema.

starfotr ::
Danes so svetilke res da bolj varčne in tudi usmerjene v tla. Vendar to ne pomeni, da je primerno da so tako zelo razširjene im da svetijo praktično celo noč. Tako kot vse stvari v življenju, je tudi industrija svetil močna industrija, ki ima vpliv na ljudi, ki odločajo o nakupih.
Dejstvo je, da se s svetilkami kupuje tudi volitve, saj gre z roko v roki za utečen gradbeni posel. Izkopi/polaganje cevi, jaškov, kablov in drogov je pač dober posel. In narejen je na "naročnino", saj je treba to infrastrukturo vzdrževat in imeti tudi 24 urno servisno službo za primere intervencij, kar se pa tudi plača. Prav tako je treba plačevat elektriko. In to paše tudi elektro gospodarstvu, saj luči svetijo ponoči. Double win.
In da, so tudi pritožbe stanovalcev in tudi voznikov, ki jih svetloba moti. Sploh LED ima ta problem za voznike, kjer ni ravne ceste ampak je klanec.
Dejstvo je, da se s svetilkami kupuje tudi volitve, saj gre z roko v roki za utečen gradbeni posel. Izkopi/polaganje cevi, jaškov, kablov in drogov je pač dober posel. In narejen je na "naročnino", saj je treba to infrastrukturo vzdrževat in imeti tudi 24 urno servisno službo za primere intervencij, kar se pa tudi plača. Prav tako je treba plačevat elektriko. In to paše tudi elektro gospodarstvu, saj luči svetijo ponoči. Double win.
In da, so tudi pritožbe stanovalcev in tudi voznikov, ki jih svetloba moti. Sploh LED ima ta problem za voznike, kjer ni ravne ceste ampak je klanec.

IL_DIAVOLO ::
Ce ze kaj, javna razsvetljava izboljsa varnost in odganja divjad s cest. Ce pa imate radi popolno temo(tudi sam), pa si namontirajte roletne.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

bajcert ::
OutOfTheBox je izjavil:
... Z vidika občutka varnosti, ni prijetna ideja...
Odlično povedano, javna razsvetljava daje samo občutek varnosti.
Živim na vasi, javne luči se izklopijo ob okrog 23h (ne vem točnom, me niti ne zanima). Da bom pa videl mularijo ponoči, kako razgraja ali pa vaškega pijančka kdaj se vrača domov pa me ne gane.
Če pa bo kdo hotel kaj ukrasti ali uničiti pa mu ta javna razsvetljava tega ne bo preprečila.
Samo zapravljanje občinskega denarja za občinske pijavke (gradbince, ...)!!

IL_DIAVOLO je izjavil:
Ce ze kaj, javna razsvetljava izboljsa varnost in odganja divjad s cest. Ce pa imate radi popolno temo(tudi sam), pa si namontirajte roletne.
Veš kaj, odj. s takim razmišljanjem in se preseli v Dubai ali Vegas, tam boš imel dovolj svetlo in divjad te ne bo motila.
Nimajo mi kaj ledice svetiti v spalnico, da se kaka pijandura ponoči ne zaleti v ograjico na neprometni cesti.
Ko bom imel čas, se bom tega lotil in dosegel svoje, pa če bodo občinari tudi mogli seči v žep in odstraniti trenutno razsvetljavo in jo zamenjati s primerno.
Zakonodaja je na moji strani, tudi mediji se bodo radi razpisali o tem.
Pa ne verjamem, da je odzadaj kaka korupcija, ampak popolno šalabjzerstvo.
Pa glede na to, da je ST tehnični forum:
Kaj pravite na to, da na kovinsko ograjo, visoko poldrugi meter, sveti led svetilka z višine kakih 5 m ali več.
Posebej je svetilka za ta namen, poleg seveda ostalih svetilk na neprometni cesti, ki pa jih je tudi preveč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NuMaN ()

Ganon ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Veš kaj, odj. s takim razmišljanjem in se preseli v Dubai ali Vegas, tam boš imel dovolj svetlo in divjad te ne bo motila.
Nimajo mi kaj ledice svetiti v spalnico, da se kaka pijandura ponoči ne zaleti v ograjico na neprometni cesti.
Ko bom imel čas, se bom tega lotil in dosegel svoje, pa če bodo občinari tudi mogli seči v žep in odstraniti trenutno razsvetljavo in jo zamenjati s primerno.
Zakonodaja je na moji strani, tudi mediji se bodo radi razpisali o tem.
Pa ne verjamem, da je odzadaj kaka korupcija, ampak popolno šalabjzerstvo.
No, no, pa imamo vaškega posebneža, ki je za samo zgago in ga imajo vsi dovolj.

Kaka vas?
Zaspano mesto, ki očitno sredi noči pričakuje pristanek helikopterja na parkirišču, glede na osvetlitev ...
Zaspano mesto, ki očitno sredi noči pričakuje pristanek helikopterja na parkirišču, glede na osvetlitev ...

bbbbbb2024 ::
Kakšen kup ludistov se zbira tukaj. Že v 18. stoletju so bile ulične svetilke spoznane za civilizacijsko pridobitev, svetili so s premogovim plinom, to je plinom, ki so ga dobivali uz segrevanja premoga ob odsotnosti kisika. Pred tem so kurili sveče, kar pa je bilo zamudno, ker so morali individualno prižigati in ugašati svetilke. Pred tem so si pomagali z oljenkami, še pred tem pa z baklami, namočenimi v zmes katrana.
Najjači inženirji, kar jih premore človeštvo, so študirali, kako elektriko porabiti za to in Edison je izumil električno žarnico, ker tisti premogov plin je bil eksploziven in tu in tam je pošteno vsekalo. Največja pridobitev je bila, da ne samo da je električna žarnica osvetljevala ulico, ampak si jo lahko imel v hiši.
Pa zakaj ne greste v kameno dobo (4000BC - 2000BC), tam pa tega še res niso imeli in vam nihče ne bo svetil v faco.
Najjači inženirji, kar jih premore človeštvo, so študirali, kako elektriko porabiti za to in Edison je izumil električno žarnico, ker tisti premogov plin je bil eksploziven in tu in tam je pošteno vsekalo. Največja pridobitev je bila, da ne samo da je električna žarnica osvetljevala ulico, ampak si jo lahko imel v hiši.
Pa zakaj ne greste v kameno dobo (4000BC - 2000BC), tam pa tega še res niso imeli in vam nihče ne bo svetil v faco.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()

KG-348 ::
saj bodo začel šparat pa bodo vse ugasnil ob urah ko boomerji gredo spat. Prihranke denarja pa bomo porabili za dvig penzij seveda

Saj Jek2 tudi ne bomo v stanju postavit, tako da računam na redukcije ...
Ko pa nimate resnih argumentov, nas označujete za ludiste in začnete z litanijami o civilizacijskih pridobitvah.
Domnevam tudi, da obstaja visoka korelacija med zagovorniki prekomerne razsvetljave (seveda predvsem v imenu varnosti) in premikanja ure dvakrat letno na zemljepisni širini 45 stopinj ...
Ko pa nimate resnih argumentov, nas označujete za ludiste in začnete z litanijami o civilizacijskih pridobitvah.
Domnevam tudi, da obstaja visoka korelacija med zagovorniki prekomerne razsvetljave (seveda predvsem v imenu varnosti) in premikanja ure dvakrat letno na zemljepisni širini 45 stopinj ...
Zgodovina sprememb…

Ti pa imas argumente ja...enovrsticne kozlarije, ki gredo približno tako skupaj kot verzi slovenskih pevk.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()

In kaj je ta tvoj komentar. Za začetek enovrstičen, z neko primerjavo, ki ne pove ničesar. Bodi bolj konkreten.
Za vse, ki so jim ulice slovenskih mest ponoči pretemne, obstaja enostavna rešitev, primerna modernemu človeku:
Katero kvalitetno ročno svetilko kupiti?
Za vse, ki so jim ulice slovenskih mest ponoči pretemne, obstaja enostavna rešitev, primerna modernemu človeku:
Katero kvalitetno ročno svetilko kupiti?
Zgodovina sprememb…

Zdi se mi, da smo dosegli pri javni razsvetljavi isti nivo, kot pri cepivih.
Eni bučmani, ki so rojeni po letu 2000 sploh ne vedno, kako je življenje brez tega.
Kmalu pričakujem temo 'Zakaj je asfalt na cestah slaba stvar'.
Pa če vam sveti v spalnico, se vprašajte, zakaj ste jo obrnili proti prometni cesti oz. si poguglajte zavese/rolete.
Eni bučmani, ki so rojeni po letu 2000 sploh ne vedno, kako je življenje brez tega.
Pa če vam sveti v spalnico, se vprašajte, zakaj ste jo obrnili proti prometni cesti oz. si poguglajte zavese/rolete.

Zdi se mi, da smo dosegli pri javni razsvetljavi isti nivo, kot pri cepivih.
Stavba in razvetljava je dokaj nova, recimo kakih 20 let, tudi prej je bila razvetljava.
Problem je samo v načrtovanju in implementaciji.
Zdaj je kar je, pač se rešuje z zavesami, roletami (ki sicer sploh ne bi bile potrebne).
Verjetno bi bilo popravljanje šalabajzerstva predrago ...

bbbbbb2024 je izjavil:
Kakšen kup ludistov se zbira tukaj. Že v 18. stoletju so bile ulične svetilke spoznane za civilizacijsko pridobitev, svetili so s premogovim plinom, to je plinom, ki so ga dobivali uz segrevanja premoga ob odsotnosti kisika. Pred tem so kurili sveče, kar pa je bilo zamudno, ker so morali individualno prižigati in ugašati svetilke. Pred tem so si pomagali z oljenkami, še pred tem pa z baklami, namočenimi v zmes katrana.
Danes se tehnologijo (vključno z elektriko) večinoma uporablja za nepotrebne neumnosti. Primer: mobilni telefon je procesorsko močan, uporaba je pa za objavo in gledanje socialnih omrežij. Drugi primer kripto rudarjenje. Torej bi lahko rekel, da se meče stran ogromne količine energije in drugih sredstev za precej beden namen. V to spada tudi osvetlitev kipov, cest, kamnov, cerkev preko javne razsvetljave.
Prav tako ni treba, da je vsak kvadratni meter osvetljen. Lahko bi celo rekel, da tisti ki hoče luč, naj si jo kupi in jo tudi uporablja na lastne stroške. Verjetno nima vsak kar prižgane luči, ker je to povezano s stroški (nabava, montaža, vzdrževanje in elektrika).
Opažam pa je trend v kiču. Ljudje imajo osvetlitev fasad, dovoznih poti. V RGB.
Tudi v kampih je na določenih lokacijah od lampionov do novoletnih okraskov do lučk.
Svetloba ali ogenj že od nekdaj pritegne človeka. To je pa zgleda moderen nadomestek.

mr_chai ::

bbbbbb2024 ::
Kaj pa varnost? So kriminalci veseli razsvetljave, ker vidijo kaj delajo ali se je izogibajo, da jih kdo ne opazi?
Pa kakšni kriminalci, eni res mislte,da živite v brazilskih favelah.
Na Dolenjskem imajo res probleme z brazilci.

Pa kakšni kriminalci, eni res mislte,da živite v brazilskih favelah.
Potegni glavo iz peska in malo beri policijsko kroniko. Tatvine iz hiš in blokov se dogajajo dnevno po celi Sloveniji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Zgleda da razsvetljava ne pomaga kaj dosti proti tatovom (roparji in akviziterji).

Glugy ::
Gotov bi se dal še bolj usmerjeno svetlobo naredit da ne bi motilo, pa da svetloba ne bi šla v taki meri v spalnice. Recimo če bi imel vir svetlobe bližje tlem, verjetno pa bi potem rabili postaviti več luči za isto površino.

telexdell ::
V teh dneh je ravno dve leti od obsežnih poplav, katere so tudi povzročile izpad električnega omrežja. Posledično javna razsvetljava ni delovala. Kdor ni tega izkusil si ne more predtsvljati, kako je hoditi po ulici, v kateri živiš 50+let v popolni temi, medtem ko so na poti kamenje, les, blato...
Kot ne potrebuješ zdravnika, če si zdrav. Gasilca, če ni požara. Trenerja fitnesa, če ne hodiš v fitnes... tako tudi ne potrebuješ cestne razsvetljave, če je svetlo. Le totalni idiot pa se jo bo odrekel tudi v popolni temi.
Kot ne potrebuješ zdravnika, če si zdrav. Gasilca, če ni požara. Trenerja fitnesa, če ne hodiš v fitnes... tako tudi ne potrebuješ cestne razsvetljave, če je svetlo. Le totalni idiot pa se jo bo odrekel tudi v popolni temi.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Sej sem zgoraj napisal.. večina sploh nima pojma kaj popolna tema sploh je. Enkrat je zmanjkal elektrike po celem mestu (nikoli se še to ni zgodilo, če že, je bilo lahko kdaj par ulic v temi ampak še vedno dobiš nekaj svetlobe od tam kjer pač sveti in popolne teme pač ni) in nisem upal verjet kako to čudno zgleda. Tisti dan niti lune ni bilo (če je luna je potem še ena milost), ker je bilo oblačno. Da bi se sprehajal takrat mi na pamet ne pride.
Zgledalo je pač tako kot bi te ponoči dal sred gozda. Lahk se obračaš okol, ma vidiš ne nič. Sam večina tega ne bo občutila kako je, ker maš najmanj s sabo telefon in si lahk svetiš.
Zgledalo je pač tako kot bi te ponoči dal sred gozda. Lahk se obračaš okol, ma vidiš ne nič. Sam večina tega ne bo občutila kako je, ker maš najmanj s sabo telefon in si lahk svetiš.

Klime si zrihtajte, ne pa luftat stanovanja kot da ste v srednjem veku in potem zaradi vrocine popizdavat po forumih.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

V-i-p ::
@IL_DIAVOLO: močno upam, da veš, da split klima samo meša notranji luft. Svežega ne boš dobil, pa če goniš klimo dva tedna skupaj. Je treba prezračevat prostor ;).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

mahone ::
Kaj je nekaterim dolgcas. Isti post sem videl na r/slovenia in verjetno se kje drugje.
edit:
https://www.reddit.com/r/Slovenia/comme...
edit:
https://www.reddit.com/r/Slovenia/comme...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mahone ()

DamijanD ::
Večina pešcev, ki jih sedaj videvam ima tako ali tako takšne ali drugačne lučke - že v normalnih okoliščinah. Ne vem zakaj bi v ekstremnih popoplavnih razmerah hodil brez kakršne koli svetilke po neravnem terenu.
Svetlobno onesnaževanje je dejstvo. Pa to ne pomeni, da ne smemo imeti javne razsvetljave, ampak povsod pa vseeno ni smiselno/potrebno.
Svetlobno onesnaževanje je dejstvo. Pa to ne pomeni, da ne smemo imeti javne razsvetljave, ampak povsod pa vseeno ni smiselno/potrebno.

Zato, ker so ljudje firbčni. In ker ob vseh bedarijah, ki jih imajo v svojih brlogih, nimajo pa ene konkretne baterijske svetilke ali pa polnih baterij, da bi jo uporabili.
Sicer pa pojdite spat. Ne pa ponoči okoli hodit.
In še, seveda je popolna tema, če kar naenkrat pride do izpada električne napetosti. Oči so pa trenutno prilagojene na luč. Če luči ne bi bilo, tudi trde teme ne bi občutil, ker bi se oko adaptiralo že pred tem. Le zakaj ugasnejo luči pred pristankom letala?
In še, drug ekstrem - tisti, ki so ekstremno proti javni razsvetljavi delajo potem posel iz tega, da prodajajo kake svoje storitve ali pa pripomočke.
Sicer pa pojdite spat. Ne pa ponoči okoli hodit.
In še, seveda je popolna tema, če kar naenkrat pride do izpada električne napetosti. Oči so pa trenutno prilagojene na luč. Če luči ne bi bilo, tudi trde teme ne bi občutil, ker bi se oko adaptiralo že pred tem. Le zakaj ugasnejo luči pred pristankom letala?
In še, drug ekstrem - tisti, ki so ekstremno proti javni razsvetljavi delajo potem posel iz tega, da prodajajo kake svoje storitve ali pa pripomočke.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()

Jure14 ::
Pa saj JR je v večini narejena (po predpisih) tako, da sveti v tla. Ne naokoli ali celo v nebo. Žarnice so pa itak takšne, da imam jaz verjetno v dnevni sobi močnejšo.

No, no, spet pretiravanje.
Da, visokotlačna živosrebrna (moči do 400 W), izkor. do 60 lm/W,
visokotlačna natrijeva (do 1kW), izkoristek do 150 lm/W
ali pa (metal) kovinsko halogenidna (do 2 kW), izkor. do 95 lm/W
ali pa nizkotlačna natrijeva (do 180 W), so vse precej močne sijalke. Vendar slednja ima izkoristek 200 lm/W, kar nobena od LED svetilk ne dosega. Tipične vrednosti za LED so cca. 130-150 lm/W.
Ampak LED za JR lahko tudi doseže od nekaj 10 do nekaj 100 W (tudi 300-400 W). Tako, da malo nabijaš glede tvoje dnevne sobe.
Da, visokotlačna živosrebrna (moči do 400 W), izkor. do 60 lm/W,
visokotlačna natrijeva (do 1kW), izkoristek do 150 lm/W
ali pa (metal) kovinsko halogenidna (do 2 kW), izkor. do 95 lm/W
ali pa nizkotlačna natrijeva (do 180 W), so vse precej močne sijalke. Vendar slednja ima izkoristek 200 lm/W, kar nobena od LED svetilk ne dosega. Tipične vrednosti za LED so cca. 130-150 lm/W.
Ampak LED za JR lahko tudi doseže od nekaj 10 do nekaj 100 W (tudi 300-400 W). Tako, da malo nabijaš glede tvoje dnevne sobe.

SnegKidam ::
bbbbbb2024 je izjavil:
zdaj pa individualna razsvetljava ni več noben problem in niti približno tako zoprna, to se je spremenilo najkasneje z litijevimi baterijami in LED svetilkami. Druge označuješ z ludisti, argumentiraš pa s statusom quo iz 18. stoletja? Haha

Potem imaš v svoji hiši žarnice ali hodiš z eno lučko po njej?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | "zadnje meglenke" na kolesihOddelek: Loža | 4101 (2879) | martincek1 |
» | Svetlobno onesnaženje??? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 10757 (3290) | vostok_1 |
» | Svetlobno onesnaževanje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 15741 (8887) | nevone |
» | Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Loža | 134474 (103398) | BigWhale |
» | Tudi Belgija bo zaprla svoje jedrske elektrarne (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 82963 (75645) | enadvatri |