» »

Gospodinjske žarnice

Gospodinjske žarnice

««
«
1 / 12
»»

Gladi ::

Torej mam vprašanje.Pred tem sem že pogooglav tako da...

Torej ali je res da so prepovedane 100W žarnice?, ter ali obstaja kakšna zakonska omejitev glede porabe žarnice.
Hvala.

KandazaR ::

Niso prepovedane. Jih pa bodo do konca leta umaknili (žarnice 100W+) iz prodaje.

jeXst ::

Se pravi, si bo treba nardit eno veliko zalogo.

joze28 ::

"varčne" žarnice bodo še vedno prodajali?

Gladi ::

Hvala za odgovore.

OZZY ::

JAz si bom vsekakor naredu zalogo. Mam tako varčne kot navadne in varčne se nikakor ne morejo primerjat z navadnimi. Za enako svetilnost navadne 100W bi rabu ene 3 varčne (25w-enakovredno 150w). In če tko nardim me stanejo 3 take žarnice tok, da ni šans, da bi navadno 100w zamenjal z varčno. Bom nababu kakih 20 žarnic in bo za nekaj časa :).
Mam tud drugje, kjer mi svetlioba ni tok pomembna varčne in tud eno neonko 30w, ki zadovoljivo razsvetlijo prostor.
Sem pa nabavu nekaj časa nazaj ene stropne varčne luči od GE 16w, ki pa so me presenetile z svelostjo. Majo tud 25w verzijo, ki bi se zelo poznala. Samo so pa vene tok visoke, da nekako ne odtehta nakup.
Go with the flow.

BigWhale ::

Jaz sem pa koncno nasel varcno zarnico z ozkim grlom, ki deluje v lustru, ki ga imamo v dnevni sobi. Pa se precej neopazna je ta zarnica. Gre pa za varcno zarnico iz Ikee (tam sem jo prvic videl, nisem pa se videl, da bi jo pri nas imeli), ki jo nasraufas v 'bralno lucko' in ima ravno povrsino in ne strli ven iz lustra se 5cm.

bond007 ::

PA sveti za kaj? Kolk W je?

imagodei ::

Varčne žarnice imajo drugačno svetlobo, kot navadne in ko se jo navadiš, je čisto kul. Ena 25W varčna čisto dobro osvetli prostor, ki ga je prej osvetljevala 100W žarnica. Res pa je, da rabi par minut, da začne s polno močjo sijati in da je svetloba nekoliko bolj "mehka". Po enem tednu uporabe te to niti najmanj ne moti več.
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

PA sveti za kaj? Kolk W je?


7W je zarnica. Tale. Za branje daje povsem dovolj svetlobe, ce jo imas recimo kak meter, meter in pol stran. V dnevni sobi bom zmontiral stiri v luster.

Kekec ::

Drugače jih imajo ali vsaj zelo podobne v Bauhausu v LJ cca 15 € komad!

LorD_DDooM ::

BigWhale, v soboto sem nakupil ravno par komadov omenjenih žarnic, dobil sem jih v Lesnini Brdo, oddelek razsvetljave, mislim pa da so bile okoli 7€ na komad.

BigWhale ::

7EUR je potem taka cena kot v Ikei. Moram it se malo pogledat po trgovinah. :)

Rippy ::

Ali obstajajo varčne žarnice, ki lahko nadomestijo navadno pri stikalu s potencimetrom? Te standardne varčne utripajo, če jih želiš zatemnit.

MadMax ::

Obstajajo.
Megaman Dimmerable recimo, ima jih tudi Conrad.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

levaky ::

Tudi Osram jih ima(videl zadnič v Merkurju.)

lp, Matej

miki12 ::

Jaz sem si nabavil varčne žarnice kar tukaj http://www.bolha.com/index.php/ukaz/sho..., za povrhu tega pa so še ceneje od Conrada in popolnoma identične.

mojsterleo ::

klinc jih gleda, varcne zarnice stanejo 10x vec kot navadne, zraven tega pa je njihova deklarirana zivljenska doba nateg, saj je precej odvisna od tega, koliko drkas stikalo za vklop/izklop. 8000 ur doseze kvecjemu v idealnih pogojih, ko je luc neprestano prizgana. pri nas v WCju naprimer, je cisto isto, ce uorabim varcno sijalko za 5€ ali pa obicno zarnico 100w za 0.5€, oboje crkne dalec pred deklarirano zivljensko dobo (1000 ur in 8000 ur).

definitivno si nameravam narediti veliko zalogo cenenih mercatornih 100 watk, kar bo upam zadostovalo ravno dovolj, da se bodo varcne pocenile na baksisni nivo.

jan01 ::

Od varčnih je zelo dobra osram dulux energy saver -lepa svetloba in zelo hitra polna moč.
Nisem še naletel na kako podobno druga varčno(vse ostale imajo tisto grdo belo svetlobo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jan01 ()

opeter ::

Grdo belo? Mene pa moti ta mrtvaško rumena barva, ki jo oddajajo te "navadne varčne žarnice" za 30 €. Res, svetloba izgleda kot, da bi bili v mrtvašnici. Raje imam LED svetlobo. Samo žal so ledice tako drage, v primeru, da želiš resnično dobro osvetljen prostor.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

energetik ::

Hmm, meni se zdi bolj tista hladna modra taka mrtvaška. Rumenkasta se mi zdi veliko bolj prijazna.
Sicer si bom pa tud jst naredu eno ornk zalogo navadnih žarnic, za prostore, kjer varčne nimajo smisla. Za npr. spalnico, kjer luč prižgem 4x na dan za 5 minut, je varčna bedarija.
Ampak ti evropski birokrati, ki forsirajo varčne vsepovsod, so pač najpametnejši... ;(

imagodei ::

energetik> "Za npr. spalnico, kjer luč prižgem 4x na dan za 5 minut, je varčna bedarija."

Če itak po celi bajti menjaš žarnice, ni nič posebnega zamenjat še žarnice v spalnici, no... Itak se navadiš na svetlobo, kaj ima smisel potem obdržat tam navadne žarnice? Poleg tega imajo precej precej daljšo življenjsko dobo, kot navadne. Če ti res gori 4x na dan po 5 min, potem ti bo delala gladko 10 in več let.

Pri nas je foter zamenjal žarnice v dnevni sobi pred skoraj 15 leti in tista, ki je bila prižgana samo nekaj ur na teden, je še danes montirana in dela.
- Hoc est qui sumus -

mojsterleo ::

Poleg tega imajo precej precej daljšo življenjsko dobo, kot navadne. Če ti res gori 4x na dan po 5 min, potem ti bo delala gladko 10 in več let.
to preprosto ni res. zivljenska doba zarnice se obcutno zmanjsa, ce jo neprestano prizigas in ugasas. pri nas je tak prostor WC, ker nima okna, zato je treba stalno uporabljati luc, in v tem prostoru tudi najbolj crkujejo zarnice. sem preizkusil za foro namontirati varcno sijalko,ki smo jo dobili zastonj od elektra, in je zdrzala manj kot pol leta. po drugi strani pa v kuhinji namontirana general electricova varcna zarnica deluje bp ze kaksni 2 leti.

imagodei ::

> "to preprosto ni res."

Seveda je res. Sicer nisem govoril o neprestanem prižiganju in ugašanju. energetik govori o prižiganju 4x dnevno po 5 minut, ne pa, da jo prižiga 5x na uro za 2 minuti.
- Hoc est qui sumus -

SkIDiver ::

Ali se dobijo kje varčne z GU10 podnožjem?



Verjetno se splača 6 komadov 25, 30W zamenjat z varčnimi. Ko pa smo že pri žarnicah me zanima koliko porabi naonska žarnica 50cm dolžine?

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

miki12 ::

Evo SkIDiver tukaj jih dobiš:
http://www.bolha.com/index.php/ukaz/sho...

levaky ::

Ko pa smo že pri žarnicah me zanima koliko porabi naonska žarnica 50cm dolžine?


Odvisno ali T8 ali T5 in kakšno dušilko uporabljaš (elektro-magnetno ali magnetno - velja samo za T8).

energetik ::

@imagodei: sem jo že imel varčno, ampak mi jo je škoda prižiga/ugašat, ker ji s tem krajšam življenjsko dobo in sem jo zamenjal spet za navadno. Varčno pa raje dal na hodnik, kjer gori veliko dalj časa. Poleg tega z njo nič ne prišparam, pri skupno 15min na dan. Po drugi strani imam v dnevni sobi 2x20W varčno, ker gori vsak dan praktično od 16-23h non-stop.

SkIDiver ::


Odvisno ali T8 ali T5 in kakšno dušilko uporabljaš (elektro-magnetno ali magnetno - velja samo za T8).


Odkrito povedano nimam niti najmanjše ideje. Uporablja se v kopalnici nad ogledalom.
Lahko poveš za vse primere, da vsaj vem nek okvir. Če pa poveš kaj naj gledam, da povem kakšna žarnica in kakšna dušilka pa lahko točno povem.

miki12 hvala. Sem že ogledoval. Kako se pa kaj splača LED tehnika? če ima kdo kako izkušnje me predvsem zanima, če je uporabno za razsvetljavo cca 16m^2 velike sobe visoke 2,3m s stropnim lestencem na sredini stropa na katerem so tri GU10 žarnice?

darkolord ::

Sem že ogledoval. Kako se pa kaj splača LED tehnika? če ima kdo kako izkušnje me predvsem zanima, če je uporabno za razsvetljavo cca 16m^2 velike sobe visoke 2,3m s stropnim lestencem na sredini stropa na katerem so tri GU10 žarnice?
Ne še. Razen če bi rad bankrotiral.

roli ::

Mislim, da sem glede tega že nekoč v eni izmed tem nekaj napisal. V glavnem treba narediti zalogo navadnih žarnic.

Pri nas se v vseh prostorih razen v kopalnici in moji sobi (tukaj se uporablja močne fluorescentne sijalke) uporablja navadne 150W žarnice in jih ne menjam za varčne pa če se postavijo na glavo. Nisem še videl varčne, ki bi imela identično svetlobo navadni žarnici in bi takoj, ko jo prižgeš svetila s polno močjo. Ko jaz luč prižgem ponavadi hočem njeno svetlobo takoj ne čez pol ure. Večina varčnih žarnic, ki smo jih poizkusili oddaja tako mrtvaško rumeno svetlobo in bi jo najraje ugasnil pa bil v temi.
http://www.r00li.com

jype ::

rolihandrej> Nisem še videl varčne, ki bi imela identično svetlobo navadni žarnici

Seveda, če pa "navadna" sveti v tako ozkem delu vidnega spektra, da je joj, več kot 95% energije pa odda v drugih delih spektra, ki jih seveda ne vidimo.

rolihandrej> in bi takoj, ko jo prižgeš svetila s polno močjo.

Ne razumem zakaj je to tako nujno. A 10 sekund je pretežko počakat, preden bereš font velikosti 5?

rolihandrej> Večina varčnih žarnic, ki smo jih poizkusili oddaja tako mrtvaško rumeno svetlobo in bi jo najraje ugasnil pa bil v temi.

Večina zagotovo, vse pa ne. Kaj te torej ustavi, da ne kupiš boljših? Cena? Hja, tudi azbestnih zaščitnih oblek za gasilce ne moreš več kupit, čeprav so bile razmeroma poceni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

SkIDiver ::

Starša imata v jedilnici neko varčno žarnico, ki se razsveti po cca 20 sekundah, ko jo prižgeš. Svetloba kot pri belem dnevu. Ko gledaš iz ceste v okna jedilnice imaš občutek, da se v jedilnici dogaja razsvetljenje (taka je bila moja asociacija ob prvem pogledu iz ceste v temi:D). Je pa že kar cca 4 ali 5 let stara in še vedno dela perfektno.

Tear_DR0P ::

mah e maš varčno žarnico na WCju, sploh nugašaš več luči, pa je :) sploh če je družina velika
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jest10 ::

rolihandrej> Nisem še videl varčne, ki bi imela identično svetlobo navadni žarnici

Seveda, če pa "navadna" sveti v tako ozkem delu vidnega spektra, da je joj, več kot 95% energije pa odda v drugih delih spektra, ki jih seveda ne vidimo.


Navadna žarnica pribljižno enakomerno pokrije celotni vidni spekter. Medtem ko varčne niti pribljižno ne. Večina varčnih ima le 40-60% barvno reprodukcijo

levaky ::

Navadna žarnica


Tole je spekter navadne žarnice. Ima kdo podatke za varčne?

Vem da navadne T8 in T5 lahko dobiš s spektrom podobnim navadnim žarnicam ali pa daylight, ki ima spekter dnevne svetlobe. Ne vem pa kako je s tem pri varčnih.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

darkolord ::

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: darkolord ()

Matev ::

tole zgoraj je bolj kot ne reklamna slikca

aiko ::

Imam neko Philipsovo varčno... Svetloba je v redu, hitro sveti z polno močjo, ter ina neomejeno ON/OFF preklapljanje. Ne vem točno modela, je minilo več kot lewto od nakupa, ... hočem, reči, da se da dobiti tudi zelo v redu varčne, samo malo bolj je treba pogledat (in predvsem več plačat)

SmeskoSnezak ::

tole zgoraj je bolj kot ne reklamna slikca

Zahtevana je argumentirana debata. Torej boš dal kak link al pa te petposto ne bo nobeden šmirglal!
@ Pusti soncu v srce... @

jype ::

Full-spectrum light @ Wikipedia

Se splača prebrat, preden trabunjate o spektrih.

jest10 ::

Navadna žarnica


Tole je spekter navadne žarnice. Ima kdo podatke za varčne?

Vem da navadne T8 in T5 lahko dobiš s spektrom podobnim navadnim žarnicam ali pa daylight, ki ima spekter dnevne svetlobe. Ne vem pa kako je s tem pri varčnih.

V petek lahko prilimam slikice spektrov različnih žarnic, ki so razstavljene pred lab. za razsvetljavo na FE v Lj. Prej žal ne gre

edit
je pa tukaj nekaj spektrov različnih sijalk
 Pa en primerek povprečne sijalke

Pa en primerek povprečne sijalke

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

xabre ::

Varčne se splačajo samo v prostorih kjer gorijo dlje časa. Povsod drugje je brezveze.

energetik ::

Bojim se še nečesa. Večina folka bo metala varčne žarnice v navadne smeti, ker so preleni, da bi jih dali v za to namenjene kontejnerje.
Juhu, in živo srebro bo veselo teklo in izparevalo po smetnjakih, po pločnikih in se zlivalo v reke in prst. Ker večina jih bo kupovala najcenejše v Hoferju itd, katere imajo še manjšo življensko dobo. Sranje na kubik, skratka.

Aja, sem preštudiral malo glede barve svetlobe - pri švohnej svetilkah se človeku zdi bolj naravna rumenkasta svetloba klasične žarnice (2700K). Čeprav so Cool white (~4000K) fluorescenčne lampe bolj podobne sončni svetlobi, se nam zdijo preveč modrikaste, ker imamo ponavadi opravka s švohnejšimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

mojsterleo ::

itak da bom kupoval najcenejse mozne zarnice/sijalke, saj to itak pocnem ze sedaj. ko zadeva crkne, pac crkne. zamenjas pa je.

drugace pa o negativnih lastnostih varcnih sijalk dosti pise tudi tukaj: Compact fluorescent lamp @ Wikipedia

1024 ::

Hehehe fantje. Brezveze debatirate. Ravno ko boste vse CFLjke inštaliral po bajti, jih bo treba vn vržt.
Če bi malo spremljal kaj se dogaja. LED ftw.

Jaz bom ta CFL korak preskočil. Grem iz nitk na ledice.
Nič ne čakaš vklopa, spekter naštimaš po želji, traja skor dlje kot ti in rabi minimalno elektrike.
Fish knows everything.

T0RN4D0 ::

Da nisi mal preveč reklam gledu? :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

xabre ::

Izdelava varčne žarnice, nakup, razgradnja/obremenjenost okolja bistveno večja kot pa pri navadnih žarnicah, katerih edini greh je da porabijo več elektrike. Večja poraba elektrike pri navadnih je pa še vedno dosti bolj ekološko kot pa življenski cikel varčne žarnice.

1024 ::

Da nisi mal preveč reklam gledu? :)



Dejte vsi 'neverniki' prvo tale dva filmčka pogledat (je zastojn), pa gremo pol naprej, magar v drugi temi.
http://www.national.com/rap/
Driving High-Power LEDs Without Getting Burned - Part 1
Driving High-Power LEDs Without Getting Burned - Part 2

Your Hosts: Bob Pease & Dr. Howard Johnson
Guests: Patrick Durand - Future Lighting Solution
Pat Goodman - Philips Lumileds Lighting Co.
Chris Richardson - National


Če Mona Liso z ledicami osvetljujejo, pol je že neki na tem ;)
Fish knows everything.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1024 ()

1024 ::




Ne to vzet za sveto, ampak je pa ok približek.
Fish knows everything.
««
«
1 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera LED namizna svetilka? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5319363 (16235) negotiator
»

Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9926903 (22229) BlaiseM
»

Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12028875 (24490) Spajky
»

Od danes prepoved prodaje razsipnih žarnic (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
19117551 (12227) Matev

Več podobnih tem