» »

Svetlobno onesnaženje???

Svetlobno onesnaženje???

1 2 3
4
»

energetik ::

Lej, če pogledaš zgoraj opisani primer Novigrada - očitno so izbrali butasto rešitev osvetlitve tako z vidika sprehajalcev kot z vidika astronomov, živali. Pa so delali na novo, prej tam ni bilo svetilk. Zdaj so pa take, da sprehajalce slepijo, svetijo v grmovje, morje in nebo, da motijo živali, hkrati pa na sprehajalno pot svetijo zelo slabo. Samo zaradi nepravilne izbire, ne zaradi morebitnih cenejših svetilk.
Če bi izbrali take z vodoravnim steklom, s šibkejšimi potrebnimi sijalkami in postavitvijo direktno nad sprehajalno pot, bi koristili vsem: občanom, ker bi bili manjši stroški za elektriko; živalim, sprehajalcem in astronomom. (In meni, ker bi lahko punci pokazal ozvezdje Škorpijona, ki se ga zdaj ni videlo).

thramos ::

Torej država razsipno in neracionalno dela z našim denarjem? No shit, Sherlock.

Še enkrat, če je namen omejevanja svetlobe to, da bo energetik kazal punci ozvezdja, naj to plača sam.
Če pa je namen racionalizacija stroškov in zaščita zdravja ljudi pa vsi.

bluefish ::

Astronomi so pri vsem skupaj le ena mala skupina ljudi in jih lahko mirne volje ignoriraš in se ne obešaš na njih.
Da, veliko se gre zaradi stroškov energije za te stare svetilke.

innerspace ::

Naj dodam primer iz svojega okolja...
Zivim v Kopru in kot verjetno vecina ve, je v Kopru tudi Luka.
Problem javne razsvetljave in prekomernega osvetljevanja je tukaj precej zanemarljiv v primerjavi z Luko...ce pa pogledam cez hrib proti severu, vidim, da ta mala luka precej manj osvetljuje nebo od sosednje Trzaske luke(pristanisca).
Tukaj recimo ni problem javna razsvetljava, ampak gospodarska dejavnost v neposredni blizini(vkljucena v) mesta. Kaj bi tukaj lahko naredili?
Po tem kar vidim, ni nihce pomislil da se pri osvetljevanju izgublja dobra tretjina, morda celo polovica energije v svetenje v prazno. Torej so pri osvetljevanju velike izgube. Ce bi na zacetku pomislili na to, bi manj trosili za osvetlitev in ta bi bila boljse usmerjena, ljudje bi imeli temnejse noci in bi lepse spali(garantiram).
Zakaj se vecina ljudi spreneveda?

BF> Astronomi so pri vsem skupaj le ena mala skupina ljudi in jih lahko mirne volje ignoriraš
Komot...ampak ne pozabit, da so astronomi verjetno prvi zaceli kriticno opozarjat na problem...zaradi lastnih interesov, kajpak.
Ce jih bos ignoriral, je to tvoja stvar. Sej koneckoncev je ignoriranje prikladno orodje za ignoranco.

bluefish ::

Komot...ampak ne pozabit, da so astronomi verjetno prvi zaceli kriticno opozarjat na problem...zaradi lastnih interesov, kajpak.
Ce jih bos ignoriral, je to tvoja stvar. Sej koneckoncev je ignoriranje prikladno orodje za ignoranco.
To sem napisal bolj zaradi tega, ker nekateri v tem problemu ne vidijo preko astronomov in se obešajo le na denar in kao drago menjavo svetil.

innerspace ::

denar in kao drago menjavo svetil.

Sej, ampak pac zato ker ne poznajo ponudbe in potem pametujejo. Klasika, ze videno, zato pa se svetloba zgublja v nebo.

Ce jih bos ignoriral, je to tvoja stvar
---to pa sem napisal cisto splosno, ne leti zgolj na kako osebo tule.

podbevna ::

podbevna> To je naš "homo was here" grafit v vesolju.

Ja, namesto da bi protestiral glede galaktičnega obvoza, bomo pacal (implicira nesnago) po etru.

How quaint.

Vidiš ravno tega preskoka ne razumem. Zakaj je po tvojem vpliv na "eter" pacanje? Zakaj so emisije v vesolje nesnaga?

Meni se zdi mrtvo vesolje kakršno je zdaj malo žalostno. Če bomo svetili kot novoletna jelka, je to super. Že krivda ob spreminjanju "deviške" narave je mimo, pri čemer vsaj veš, da vplivaš na druga bitja.

Krivda ob vplivanju na (vsaj zaenkrat) mrtvo vesolje pa je čisto brez veze. Let it shine! Homo wus here!

jype ::

podbevna> Zakaj je po tvojem vpliv na "eter" pacanje? Zakaj so emisije v vesolje nesnaga?

A želiš iskren odgovor?

Ker če bo nesnago kdorkoli opazil, to močno zmanjša naše možnosti za preživetje.

podbevna> Meni se zdi mrtvo vesolje kakršno je zdaj malo žalostno.

You have no idea.

Seveda jaz v nisem proti osvetljevanju, sem pa proti svetenju tja, kamor nam ni treba. Predvsem ker praviloma za take reči jaz plačujem, malo pa tudi zato, ker se mi žrtve svetlobnega onesnaževanja smilijo.

Predvsem tukaj ne gre za problem neekonomičnosti kot pri forsiranju električnega avtomobila, sončnih celic; pač ko stara svetilka dotraja, jo zamenjaš s tako z ravnim dnom. Za praktično identično ceno kot katerokoli drugo. S tem da zmanjšaš brezvezne emisije, porabo in ohraniš osvetljenost. Win-win situacija. Ampak ne, odgovorni so očitno slepi ali pa ignorantski do amena.
In ja - komu koristijo osvetljeni (praktično presvetljeni od silnih kW) spomeniki in cerkve ob 3h ponoči? Zakaj hudiča ne morejo montirati reflektorja za osvetlitev reklamnega panoja NAD panojem namesto POD panojem (pri istih stroških)?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Okapi ::

Zakaj hudiča ne morejo montirati reflektorja za osvetlitev reklamnega panoja NAD panojem namesto POD panojem (pri istih stroških)?
Ker je bolj preprosto in ceneje menjati žarnice, če so pod panojem:P

O.

jype ::

Okapi> Ker je bolj preprosto in ceneje menjati žarnice, če so pod panojem

Also steal them.

gruntfürmich ::

Torej država razsipno in neracionalno dela z našim denarjem? No shit, Sherlock.
Še enkrat, če je namen omejevanja svetlobe to, da bo energetik kazal punci ozvezdja, naj to plača sam.
Če pa je namen racionalizacija stroškov in zaščita zdravja ljudi pa vsi.

bolj debilnega posta pa še ne. pa še ponovil se je.

btw; pri tem omejevanju svetlobe me moti predvsem to, da je določen prav poseben tip svetilke (naj bi bil) z ravnim spodnjim steklenim dnom in ne vem kakšno specifikacijo. nisem s tem na tekočem ampak kolikor smo se že pogovarjali je tu narejen en velik drek.

Ampak tele pobude nimajo meje. To vidimo ob prepovedi žarnic. Tudi prepoved kajenja v lastnih stanovanjih je že čez mero.
Kje se tole dušebrižništvo neha? Nikjer, zgleda.

thomas, obnašaš se kot nek star ata, ki ga je čisto useh novotarij strah. vse mečeš v isti kot in se sploh ne potrudiš da bi ločil zrno od plevela. ampak učasih ti novi predlogi pa le niso tako zelo slabi; celo dobri znajo biti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

btw; pri tem omejevanju svetlobe me moti predvsem to, da je določen prav poseben tip svetilke (naj bi bil) z ravnim spodnjim steklenim dnom in ne vem kakšno specifikacijo. nisem s tem na tekočem ampak kolikor smo se že pogovarjali je tu narejen en velik drek.

Kakor vem je edina omejitev ta, da ne sveti nad vodoravnico. Ker tisto kar sveti nad vodoravnico gre v nebo/stanovanja/gozd... in ne koristi nikomur. Seveda, najlažje je to zagotoviti s svetilko z ravnim steklom, ki je montirana vodoravno. In kolikor razmišljam, se mi zdi da je ravno steklo cenejše od izbočenega, kroglastega itd.

gruntfürmich ::

Kakor vem je edina omejitev ta, da ne sveti nad vodoravnico. Ker tisto kar sveti nad vodoravnico gre v nebo/stanovanja/gozd... in ne koristi nikomur. Seveda, najlažje je to zagotoviti s svetilko z ravnim steklom, ki je montirana vodoravno. In kolikor razmišljam, se mi zdi da je ravno steklo cenejše od izbočenega, kroglastega itd.

že že, ampak ni pa vedno ravno steklo tisto ki to zagotovi; nekje so za to morali ukrivljati drogove, menjavati luči. neka 'kapa' pa bi bila že dovolj... sicer zelo neestetsko, vendar pa učinkovito in poceni.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pyr0Beast ::

Zadeva je malce bolj komplicirana, saj je treba luč tudi hladiti, vendar pa ob enem poskrbeti za max. možno osvetlivev.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

starfotr ::

LED na splošno je eno sranje. Imaš modro svetlobo, če greš pa v bolj tople barve, je pa zelena, ki tudi povzroča iste negativne učinke.

Da bi se izognili temu, bi morali imeti jantarno svetlobo, oranžno, šele tam fizikalno LED ne sveti ne modre, ne zelene.

Menim tudi, da imamo preveč svetilk in preveč nepotrebne osvetljenih površin. Na primer kulturni spomeniki, pod katere spada vsaka cerkev je enostavno nepotrebno zapravljanje energije.

Kot tudi osvetlitev cest in ulic. Pozimi je itak okrašeno s kičastimi okraski in lučkami, takrat ne rabimo javne razsvetljave, poleti je pa itak dolg dan, tudi ne rabimo javne razsvetljave. Ima pa danes vsak kolesar in pešec lahko lučko, če se želi sprehajat ponoči. Celo v telefonih so vgrajene, tako, da jo ima praktično vsak s sabo. Avti imajo pa tudi luči, že več desetletij.

Gagatronix ::

Sam bi pod svetlobno onesnazevanje prej kot ulicne svetilke uvrstil razsvetljene oglasne panoje. Tega je res prevec.

Tu na mojem koncu je eden, katerega osvetlitev prav nemarno razsvetljuje mojo spalnico, sem pa preseneceno ugotovil, da so zaceli osvetlitev izkljapljati ob polnoci.

WizzardOfOZ ::

Pyr0Beast je izjavil:

Problem je pa tudi v komarjih, ki 'gnezdijo' v odtokih in jaških, kjer zastaja meteorna voda.

To je pomoje največji problem. Komarjev srečam pred hišo vsaj ene 10 na dan, pa je zima. Poleti pri nas ne moreš več sedeti na vrtu že čez dan, ker so tako napadalni, ob večerih se je pa potrebno umaknit v zamrežene predele in na veliko pipsat.

Plava luč, ki privablja žužke (in jih potem z elektriko pobije) se v eni noči zafila, da jo je treba drug dan zjutraj očistit.

vostok_1 ::

Iz one druge teme. Mislim, da je tu najbolj primerno

https://astronomy.com/news/2020/03/nasa...

Skratka, smetimo planet in vesolje zavoljo tega, da plebsi lahko gledajo Zvezde plešejo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je LED razsvetljava res tako škodljiva

Oddelek: Loža
429374 (7343) gruntfürmich
»

Svetlobno onesnaževanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
11614897 (8043) nevone
»

LED žarnice & ebay (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5016882 (15377) energetik
»

Poraba energije ponoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
937558 (5449) jest10

Več podobnih tem