Forum » Loža » DIY PIzza...
DIY PIzza...
Brane22 ::
Blo je v temi Lidl kakovost, ko smo se zapletli v olja in prišli do originalnega načina priprave pizze v dveh ponvah.
Pa sem poslikal zadev, če bo koga zanimalo.
Kar se olivnih olj tiče in debate deviško/MILF tiče, sem sprobal tale:
Priv dve flapi sta IIRC iz Lidla ali Hoferja ultradevici kanta je priporočeno grško super olje iz Spara ( €10/L), zadnja plastenka je MILF iz Lidla za €3,5/L in zdaj sem vzel zše štiri ultradevice iz Lidla za nekih €4,5/L
Med vsemi nisem čutil nekih bistvenih razlik, vsaj na pizzi in v tržaški omaki...
Pa sem poslikal zadev, če bo koga zanimalo.
Kar se olivnih olj tiče in debate deviško/MILF tiče, sem sprobal tale:
Priv dve flapi sta IIRC iz Lidla ali Hoferja ultradevici kanta je priporočeno grško super olje iz Spara ( €10/L), zadnja plastenka je MILF iz Lidla za €3,5/L in zdaj sem vzel zše štiri ultradevice iz Lidla za nekih €4,5/L
Med vsemi nisem čutil nekih bistvenih razlik, vsaj na pizzi in v tržaški omaki...
- zavaroval slike: Gandalfar ()
Brane22 ::
Najprej sem za prvo verzijo pečenja v omenjenih poceni ponvah z debelim dnom pizzo kar prepripravil v sami ponvi in tam vzhajal...
V drugi verziji se je za to izkazal kot naročen steklen krožnik iz stare mikrovalovke, da je med vzhajanjem zadržal vlago in toploto...
Tudi pečenje med dvema ponvama nekako dela, čeprav se stvar sprime za zgornjo ponev:
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Gandalfar ()
Brane22 ::
Po nekem času sem pogruntal, d aje stekleni krožnik v bistvu bolj primeren za direktno pečenje pizze in bližje "Jurmanovim" dimenzijam.
Probal sem parkrat peči v tem krožniku na plinu, a se ne obnese. Steklo je precej slab prevodnik toplote in zažgem sredino.
NAzo sem stvar poskusli spraviti pod tisti grelec za pečenje pomfrija z vročim zrakom ( vent + grelec combo).
TUdi z bednim rezultatom. Poskusil sem tudi kombinacijo s plinom ( pečenje z grelcem zgornje plokve, gretje s plinom spodnje) - z bendim rezultatom.
Probal sem parkrat peči v tem krožniku na plinu, a se ne obnese. Steklo je precej slab prevodnik toplote in zažgem sredino.
NAzo sem stvar poskusli spraviti pod tisti grelec za pečenje pomfrija z vročim zrakom ( vent + grelec combo).
TUdi z bednim rezultatom. Poskusil sem tudi kombinacijo s plinom ( pečenje z grelcem zgornje plokve, gretje s plinom spodnje) - z bendim rezultatom.
Brane22 ::
Nato sem poskusil s pečko, vendar pregrajeno.
Pod sam grelec, nekje v zgornji četrtini sem dal prazen pleh, vklopil ventilator in počakal,d a se ogreje do maksimuma. Nato sem vložil steklen krožnik s predpipravljeno pizzo in kombinacija vročega zraka in IR sevanaj grelca jo je v 8 minutah dokaj dobro obdelala. V bistvu je tole rezultat še najbližji dobri pizzeriji s sprejemljivo porabo štroma.
Ma kdo kako idejo ali dodaten nasvet ?
Prej.
Z njim namažem krožnik, nato ga pomažem po testu, čez katerega gre omaka itd itd, nato pa še malo po šunki...
Pod sam grelec, nekje v zgornji četrtini sem dal prazen pleh, vklopil ventilator in počakal,d a se ogreje do maksimuma. Nato sem vložil steklen krožnik s predpipravljeno pizzo in kombinacija vročega zraka in IR sevanaj grelca jo je v 8 minutah dokaj dobro obdelala. V bistvu je tole rezultat še najbližji dobri pizzeriji s sprejemljivo porabo štroma.
Ma kdo kako idejo ali dodaten nasvet ?
Olje poliješ po pici po koncu peke?
Prej.
Z njim namažem krožnik, nato ga pomažem po testu, čez katerega gre omaka itd itd, nato pa še malo po šunki...
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Gandalfar ()
Brane22 ::
Še nekaj glede olja.
Počasi bi mogoče že čutil razliko med najslabšo mešanico na desni in nadražjo ultradevico. _Mogoče_ , na kaki solati itd. Mogoče tudi da bi na pizzi ali kje drugje mičkeno drugače dišala.
Ampak tudi tu se možnost detekcije vsaj prei meni brezupno zgubi že pri najcenejši ultradevici, ki je le mičkeno dražja...
Počasi bi mogoče že čutil razliko med najslabšo mešanico na desni in nadražjo ultradevico. _Mogoče_ , na kaki solati itd. Mogoče tudi da bi na pizzi ali kje drugje mičkeno drugače dišala.
Ampak tudi tu se možnost detekcije vsaj prei meni brezupno zgubi že pri najcenejši ultradevici, ki je le mičkeno dražja...
shinko ::
Zakaj pa ne daš celo testo v posodo, pokriješ z krpo, daš nekam na toplo in nato oblikuješ testo za pizzo?
Brane22 ::
Zato, ker se vzhajanega testa ne smeš več niti dotakniti pred pečenjem, ker ves CO2 takoj uide.
To se mi zdi tudi najbolj elegantno. Kar imam s testom, opravim bred vzhajanjem.
Ko se odločim za pečenje, jo samo z eno potezo porinem v vročo pečico in začnem.
V biistvu se je sama pečica pokazala kot optimalen plac za vzjhajanje.
Na dno dam pleh z toplo vodo, ki služi za akumulacijo toplote. nato gre en pleh, ki služi kot nosilec krožnika z pizzo, par slotov višje dam rešetko čez katero sem razprostrl mokro kuhinjsko krpo.
Zaprem pečico, vklopim vent in spodnji grelec na dve minuti. Ta dvigne temperaturo, vent pa jo drži povsod približnno enako in segreje cel krožnik enakomerno. Preostala voda drži vlažnost in preprečuje sušenje testa.
To se mi zdi tudi najbolj elegantno. Kar imam s testom, opravim bred vzhajanjem.
Ko se odločim za pečenje, jo samo z eno potezo porinem v vročo pečico in začnem.
V biistvu se je sama pečica pokazala kot optimalen plac za vzjhajanje.
Na dno dam pleh z toplo vodo, ki služi za akumulacijo toplote. nato gre en pleh, ki služi kot nosilec krožnika z pizzo, par slotov višje dam rešetko čez katero sem razprostrl mokro kuhinjsko krpo.
Zaprem pečico, vklopim vent in spodnji grelec na dve minuti. Ta dvigne temperaturo, vent pa jo drži povsod približnno enako in segreje cel krožnik enakomerno. Preostala voda drži vlažnost in preprečuje sušenje testa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Brane22 ::
Kul ključna lastnost tele pizze je cenenost.
Zanjo rabim:
- četrt litra paradižnikove mezge ( pa verjetno manj, polliterksi paklc je €0,35 mislim).
- štiri liste sira ( v 200 g je deset listov za mogoče €1 ali nekaj takega)
- četrt zavitka šunke ( cel je mislim da 600g za €1,7)
- manj ko 200g moke ( kila je cca €0,5)
- pol zavitka gob ( cel je mislim da €0,8)
- nekaj malega origana, sladkorja, soli, popra.
- malenkost olivnega olja ( 0,75 L ultradevice je mislim da €3,7 ali nekaj takega, rabim mogoče par centilitrov)
Vsega skupaj materiala za okrog evro najbrž. Brez pira, ki nekako simbiotično paše zraven...
Zanjo rabim:
- četrt litra paradižnikove mezge ( pa verjetno manj, polliterksi paklc je €0,35 mislim).
- štiri liste sira ( v 200 g je deset listov za mogoče €1 ali nekaj takega)
- četrt zavitka šunke ( cel je mislim da 600g za €1,7)
- manj ko 200g moke ( kila je cca €0,5)
- pol zavitka gob ( cel je mislim da €0,8)
- nekaj malega origana, sladkorja, soli, popra.
- malenkost olivnega olja ( 0,75 L ultradevice je mislim da €3,7 ali nekaj takega, rabim mogoče par centilitrov)
Vsega skupaj materiala za okrog evro najbrž. Brez pira, ki nekako simbiotično paše zraven...
Aston_11 ::
Mene matra, kaj je s tem co2? Testo raztegnem v zraku in potem ga še malo poravnam po pladnju.
Brane22 ::
Testo vedno zamesim sam, kvas je kupljen.
Sem se ga probal spravit delat sam, samo nisem jaz za to.
V teglcih so zrasle neke čudne življenjske oblike, da se ne upam zaspat v njihovi bližini, kaj šele da bi jih odprl.
Bo Lidlov poceni kvas kar dober... ;o)
Kvas predpripravi tako, da dam v skodelico za kavo malo žlico sladkorja, mleko, malce origana in malo olivnega olja.
Nato dam vse skupaj v mikrovalovko za 20 sekund, da segreje mešanico do mlačnega nivoja ( 10 sekund, če mleko ni bilo prej v hladilniku). Nato z malo metlico premešam vse in preverim,d a je mešanica RES samo komajda mlačna na otip. Nato dam not mogoče četrt vrečke kvasa, premešam z metlico, pokrijem in pustim za 15 min, potem pa spet premešam in pustim nadaljnjih 15 minut do pol ure. Takrat se kvasovkam utrga in kar narastejo iz mleka - vse skupaj začne "kipeti".
To je točka, ko odmerim 150-170g moke in zamesim testo.
Če testo gneteš po vzhajanju, mehurčki popokajo in CO2 uide- testo uplahne.
Kar pomeni, da te čaka nova runda vzhajanja.
Zato priporočajo, da se za drugo vzhajanje testa ne gnete v celoti, le toliko da se kvasovke narahlo premakne na novo lokacijo, kjer jih čaka nova hrana...
Sam pri pizzi nikoli nicem videl potrebe za večkratno vzhajanje. Komot ga pustim da vzhaja s sestavinami na sebi...
Sem se ga probal spravit delat sam, samo nisem jaz za to.
V teglcih so zrasle neke čudne življenjske oblike, da se ne upam zaspat v njihovi bližini, kaj šele da bi jih odprl.
Bo Lidlov poceni kvas kar dober... ;o)
Kvas predpripravi tako, da dam v skodelico za kavo malo žlico sladkorja, mleko, malce origana in malo olivnega olja.
Nato dam vse skupaj v mikrovalovko za 20 sekund, da segreje mešanico do mlačnega nivoja ( 10 sekund, če mleko ni bilo prej v hladilniku). Nato z malo metlico premešam vse in preverim,d a je mešanica RES samo komajda mlačna na otip. Nato dam not mogoče četrt vrečke kvasa, premešam z metlico, pokrijem in pustim za 15 min, potem pa spet premešam in pustim nadaljnjih 15 minut do pol ure. Takrat se kvasovkam utrga in kar narastejo iz mleka - vse skupaj začne "kipeti".
To je točka, ko odmerim 150-170g moke in zamesim testo.
Mene matra, kaj je s tem co2? Testo raztegnem v zraku in potem ga še malo poravnam po pladnju.
Če testo gneteš po vzhajanju, mehurčki popokajo in CO2 uide- testo uplahne.
Kar pomeni, da te čaka nova runda vzhajanja.
Zato priporočajo, da se za drugo vzhajanje testa ne gnete v celoti, le toliko da se kvasovke narahlo premakne na novo lokacijo, kjer jih čaka nova hrana...
Sam pri pizzi nikoli nicem videl potrebe za večkratno vzhajanje. Komot ga pustim da vzhaja s sestavinami na sebi...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Aston_11 ::
Uau. Jaz sem to poenostavil tako, da vržem žlico cukra v celotno količino tople vode in morda še malo moke, ter kocko kvasa in nato po parih minutah, ko se opazi,da se nekaj dogaja, zlijem direkt v moko. 0,6 litra na kilo moke za 4 pice. Experimentiranje me je minilo pred leti, ker ni doprineslo ničesar in sem nekako prišel do spoznanja, da manj je več pri pici.
bond007 ::
Dobr tole zgleda Brane.
Jst sm bolj amater in lenuh in kupim kar pred pripravljene pizze in jih konkretno obložim ... ponavadi šunka, kakšna pikantna suha salama, veliko sira, čebula, kaka paprika.. Če se mi da še gobice :) Ni tr00 pizza, kot tele tvoje zgoraj, je pa razmerje vložen čas(v roku pol ure jo že jem)/rezultat(okus) zelo dobro. Pa tudi cena ne pride pretirana - predpripravljene pize so po 0,5-0,8EUR, seveda potem še nadev in cena se dvigne na 1,5-2EUR...
Ene par primerkov: http://fantek.shrani.si/?pizze
Jst sm bolj amater in lenuh in kupim kar pred pripravljene pizze in jih konkretno obložim ... ponavadi šunka, kakšna pikantna suha salama, veliko sira, čebula, kaka paprika.. Če se mi da še gobice :) Ni tr00 pizza, kot tele tvoje zgoraj, je pa razmerje vložen čas(v roku pol ure jo že jem)/rezultat(okus) zelo dobro. Pa tudi cena ne pride pretirana - predpripravljene pize so po 0,5-0,8EUR, seveda potem še nadev in cena se dvigne na 1,5-2EUR...
Ene par primerkov: http://fantek.shrani.si/?pizze
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bond007 ()
Brane22 ::
Ma ja vem, sam zdaj odkar si kuham sam, mi je čedalje manj vseeno, s čem se nažiram.
In če si že privoščim pizzo, hočem met ta užitek, ne pa da se nabašem z nečem, kar je blo kao "close enough".
Če že delam stvari, hočem bit sposoben naredit "pravo stvar".
Dost mam kulinarskih katastrof, katerih uživanje je bolj podobno sesanju razlite nafte kot obroku.
Ali temu, da si domišljaš da si kao astronavt, ker pojma nimaš, kaj pravkar ješ...
Če se že debelim, se hočem od hrane, v kateri sem užival.
Da vsaj vem, zakaj hujšam in da je blo vredno tega...
V bistvu mam v planu samogradnjo peči za pizzo in podobne zadeve, tole je samo za vmesni čas...
In če si že privoščim pizzo, hočem met ta užitek, ne pa da se nabašem z nečem, kar je blo kao "close enough".
Če že delam stvari, hočem bit sposoben naredit "pravo stvar".
Dost mam kulinarskih katastrof, katerih uživanje je bolj podobno sesanju razlite nafte kot obroku.
Ali temu, da si domišljaš da si kao astronavt, ker pojma nimaš, kaj pravkar ješ...
Če se že debelim, se hočem od hrane, v kateri sem užival.
Da vsaj vem, zakaj hujšam in da je blo vredno tega...
V bistvu mam v planu samogradnjo peči za pizzo in podobne zadeve, tole je samo za vmesni čas...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Aston_11 ::
Doma jo težko narediš slabo... v picerije ne hodim več... še mulci nimajo pripomb...
Samogradnja... sem si naredil lani na hitro peč iz ceglov, pica se je noter spekla v cca 1-2 minutah...
Samogradnja... sem si naredil lani na hitro peč iz ceglov, pica se je noter spekla v cca 1-2 minutah...
Brane22 ::
Težko si omislim peč iz ceglov v stanovanjskem bloku.
Mislu sem bolj kaj v smeri kompaktne električne pečke z mikrokrmilnikom.
Take, ki bi grela kontaktno spodaj, infra zgoraj in bi imela še vent za konvekcijsko gretje.
Seveda ob mikroprocesorski kontroli, ker pri pizzi rabim ponovljive rezultate in ob programu za vzdrževanje temperature za vzhajanje ( to mi sicer vzame največ živcev)...
Mislu sem bolj kaj v smeri kompaktne električne pečke z mikrokrmilnikom.
Take, ki bi grela kontaktno spodaj, infra zgoraj in bi imela še vent za konvekcijsko gretje.
Seveda ob mikroprocesorski kontroli, ker pri pizzi rabim ponovljive rezultate in ob programu za vzdrževanje temperature za vzhajanje ( to mi sicer vzame največ živcev)...
Looooooka ::
Err...testo za pico se naredi, da v kroglo in potem da vzajat. V obliki krogle. Po koncu vzahajanja se ga lepo oblikuje v obliko pizze, oblozi in da pect.
Nima se kaj usut in zmanjsat, ker ne peces kruha.
Ce se ti zaradi oblikovanja testo "unici" potem si ze v prvem koraku nekaj cudno zmesil.
Meni ne samo, da ne pade dol...ce prehitevas se zna zgoditi, da je na koncu testo se debelejse, kot si zelel.
RAZEN ce je to neka magicen problem, ki se zgodi ce gres pico na koncu pect v ponvi.
Pol recimo, da verjamem...ker pico vedno pecem v pecici :)
Nima se kaj usut in zmanjsat, ker ne peces kruha.
Ce se ti zaradi oblikovanja testo "unici" potem si ze v prvem koraku nekaj cudno zmesil.
Meni ne samo, da ne pade dol...ce prehitevas se zna zgoditi, da je na koncu testo se debelejse, kot si zelel.
RAZEN ce je to neka magicen problem, ki se zgodi ce gres pico na koncu pect v ponvi.
Pol recimo, da verjamem...ker pico vedno pecem v pecici :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
Brane22 ::
Klasična pečica porabi veliko štroma. Ni najboljša rešitev, če si zaželiš tovrstno malico pogosto.
Tudi segreje prostor, sploh poleti.
Kar se kakovosti testa tiče, ni videt da bi kaj dosti falil. Stvar se obnaša, kot bi se po recepturi in navodilih morala.
A kljub temu pri preoblikovanju izgubi precej volumna.
Tudi segreje prostor, sploh poleti.
Kar se kakovosti testa tiče, ni videt da bi kaj dosti falil. Stvar se obnaša, kot bi se po recepturi in navodilih morala.
A kljub temu pri preoblikovanju izgubi precej volumna.
RejZoR ::
Jezst zmečem vse sestavine v mikser, ko dobim testo ga razvaljam na peki papir v pekaču in dam za pol ure vzhajat. Nobenega prekladanja testa za vzhajanje in dodatnega pacanja posode. Pol pa naložim vse gor in dam pečt. Je pa pravokotna verzija z mal debelejšim testom, sploh ker ga je iz polnozrnate moke (mešano z navadno belo of kors) težje naredit lepo tankega, mal pa zato ker je večini doma taka pizza všeč.
Gor pa dam kar je pri roki, včasih pa kaj vzamem z namenom. Nazadnje sem probal samo paradižnikovo mezgo, mozzarelo, šampinjone in mal bazilike čeprav je bila suha, ki ni glih isto ampak ajde. Poleti bom ponovil s pravo. Vseeno ni bila slaba čeprav se bazilike skor ni čutilo.
Kar se tiče olivnega olja ga dam samo v testo, nazadnje pa sem ga dal mal po vrhu, ker sem suho baziliko prej namočil vanj. Drugače ga povrhu ponavadi ne dajem.
Gor pa dam kar je pri roki, včasih pa kaj vzamem z namenom. Nazadnje sem probal samo paradižnikovo mezgo, mozzarelo, šampinjone in mal bazilike čeprav je bila suha, ki ni glih isto ampak ajde. Poleti bom ponovil s pravo. Vseeno ni bila slaba čeprav se bazilike skor ni čutilo.
Kar se tiče olivnega olja ga dam samo v testo, nazadnje pa sem ga dal mal po vrhu, ker sem suho baziliko prej namočil vanj. Drugače ga povrhu ponavadi ne dajem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
SplitCookie ::
Olivno olje - najbolj boš čudil razliko ko si privoščiš en dober ajdov kruh + malo soli + olivca v katero vse skupaj namakaš.
Ali pa da ga pogrgraš.
Variane imaš vse od grenke-mastne, do 'čili' pekoče (iz hoferja nek premium šit)
Pečica ne pokuri toliko, manj kot 1kWh.
Npr na indukciji, od začetka vretja 1L vode in ohranjanje vretja na 100W vse skupaj požre cirka 150Wh/h
Ne vem kaj vraga si pacal s dvojnimi ponvami. Zadevo vrži v namizni žar, katerega razmakneš z zobotrebci, ki greje spodaj in zgoraj in si fertig.
Za delanje testa. Prvič zmešaš polovico sestavin in kvas, ostalo moko sesuješ na vrh, ko vidiš da začne rasti in se moka lomit, vmešaš vse skupaj ter daš zadnjič hajat.
Ali pa da ga pogrgraš.
Variane imaš vse od grenke-mastne, do 'čili' pekoče (iz hoferja nek premium šit)
Pečica ne pokuri toliko, manj kot 1kWh.
Npr na indukciji, od začetka vretja 1L vode in ohranjanje vretja na 100W vse skupaj požre cirka 150Wh/h
Ne vem kaj vraga si pacal s dvojnimi ponvami. Zadevo vrži v namizni žar, katerega razmakneš z zobotrebci, ki greje spodaj in zgoraj in si fertig.
Za delanje testa. Prvič zmešaš polovico sestavin in kvas, ostalo moko sesuješ na vrh, ko vidiš da začne rasti in se moka lomit, vmešaš vse skupaj ter daš zadnjič hajat.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
#000000 ::
Težko si omislim peč iz ceglov v stanovanjskem bloku.
Mislu sem bolj kaj v smeri kompaktne električne pečke z mikrokrmilnikom.
Take, ki bi grela kontaktno spodaj, infra zgoraj in bi imela še vent za konvekcijsko gretje.
Seveda ob mikroprocesorski kontroli, ker pri pizzi rabim ponovljive rezultate in ob programu za vzdrževanje temperature za vzhajanje ( to mi sicer vzame največ živcev)...
Če si norc na pice, se dobi elektična pečica prav za pice, ima šamotni poden tako da je plac kamor daš pečt enak krušni peči, le da je malo drugačen okus, ampak če bi vrgel v peč prej pest pepela iz krušne, vsa nebi niti opazil. Sem pekel na taki peči v lokalu in to po nekje popitih 10 laških :) Kolegi niti opazili niso da ni pekel pravi picolog :)
Mislm da bi dobil kako rabljeno že kar poceni, tam 500 eur od oka ?
SplitCookie ::
Kaj je tak problem v navadno zmetati par šamotnih ceglov ?
Hkrati, če si res mazahoist zmečeš še nekaj koščkov oglja ipd. hecev tam notri, naj žari.
Hkrati, če si res mazahoist zmečeš še nekaj koščkov oglja ipd. hecev tam notri, naj žari.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Brane22 ::
Mislim, da lahko dokaj poceni ustvarim kompakten, ekonomičen, kontroliran grelec, ki bi bil uporaben še za kaj drugega.
#000000 ::
SplitCookie je izjavil:
Kaj je tak problem v navadno zmetati par šamotnih ceglov ?
Hkrati, če si res mazahoist zmečeš še nekaj koščkov oglja ipd. hecev tam notri, naj žari.
No ni problem, ampak zakaj se jebat če mogoče dobiš original peč za mal denarja, pa še 3 pice kar velike naenkrat gredo not :)
filip007 ::
Ti pa si maestro ja, lahko sprobaš s peki papirjem, ponavadi se to uporablja v pečici, je pa odporen na visoke temperature.
Drugače lahko kupiš, že zmrznjeno testo za pico, odtajaš z mikrovalovno lepo počasi, potem pa razvlečeš z olivnim oljem.
http://dolomiticommerce.si/izdelki/papi...
Dvojna ponev in pica na olju, mislim halo
Drugače lahko kupiš, že zmrznjeno testo za pico, odtajaš z mikrovalovno lepo počasi, potem pa razvlečeš z olivnim oljem.
http://dolomiticommerce.si/izdelki/papi...
Dvojna ponev in pica na olju, mislim halo
Trevor Philips Industries
Vanich ::
Kakšni lanskoletni jurčki in lisičke iz skrinje zelo popestrijo zadevo.
(Lahko se jih nahitro prej prepraži v ponvi na malo olja, da se stajajo - isto s svežimi - da se zmehčajo)
Šampinjoni so preveč anemični za moje pojme.
(Lahko se jih nahitro prej prepraži v ponvi na malo olja, da se stajajo - isto s svežimi - da se zmehčajo)
Šampinjoni so preveč anemični za moje pojme.
RejZoR ::
Res da nimajo tolk izrazitega in specifičnega okusa kot jurčki ampak so določeni tud dobri.
So pa tud ok mešanica gob v steklenem kozarcu (take oblike kot tavelik od Nutelle), mislim da je iz Hoferja. Imajo tud kar izrazit okus čeprav ne po jurčkih.
So pa tud ok mešanica gob v steklenem kozarcu (take oblike kot tavelik od Nutelle), mislim da je iz Hoferja. Imajo tud kar izrazit okus čeprav ne po jurčkih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
PecenkA ::
Eno vprašanje, ko je ravno tema o picah. Katero moko uporabljate? Predvsem me zanima proizvajalec. Sam uporabljam vse živo od bele do polnozrnate in raznih mešanic, pa še nisem ugotovil, katera je boljša za idelavo testa.
RejZoR ::
Eno vprašanje, ko je ravno tema o picah. Katero moko uporabljate? Predvsem me zanima proizvajalec. Sam uporabljam vse živo od bele do polnozrnate in raznih mešanic, pa še nisem ugotovil, katera je boljša za idelavo testa.
Jezst ponavadi mešam 350g bele (Žito Tip 500) in 50g ržene/ajdove/nekepolnozrnate za en velik pekač.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
bzp ::
Meni ni všeč oblaganje pice pred vzhajanjem. Ne vem, not my style. Testo se po vzhajanju ne sme gnesti ali valjati - samo raztegneš ga v primerno obliko in to je to. Sicer pa prisegam na pomokan pizza pekač (tanek in naluknjan pekač). Vržeš v max. ogreto pečico za 7, 8 min. pa je. Brez extra olja, peki papirja, treh pladnjev v pečici, ...
RejZoR ::
Sej bo ud lepše vzhajala če jo dosega več zraka kot pa če je vse naloženo gor. Razen če jočeš, da vzhajajo samo robovi, da dobiš napihnjen obroč okoli...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Dvojna ponev in pica na olju, mislim halo
ne štekam, kaj naj bi bilo narobe s tem. Saj ne gre za znatne količine olja. Tega je tako malo, da se moram že kar potrudit,d a ga razmažem s čopičem. In nisem jaz edini s to idejo.
To je koneckoncev tudi v receptu recimo Jamiea Oliverja, s katerim sem začel:
Pizza Dough
Brane22 ::
Kar se tiče oblaganja, pred vzhajanjem, tako stvar najbolje avtomatiziram in pipelineam.
Ko mi zapaše pizza, me tako čaka mogoče pol ure efektivnega dela tekom recimo 3-4 ur celotnega postopka.
Ko pripravim mešanico kvasa na prebujanje pred vzhajanjem v moki in čakam nanjo, že dodam sol poper in origano v paradižnikovo mezgo in jo malce pogrejem v mikrovalovki, da vzpodbudim raztapljanje začimb v omaki.
NAto narežem gobe, šunko, vzamem ven nekaj oliv in par rezin sira ( če ga imam mehkega v rezinah in ga ni treba rezati). Vzamem vse iz pečice, dam na zgornjo četrtino raztegljiv Lidlov pleh, obrnjen na glavo ( tam se bo pekla pizza), na dno kozico z vročo vodo, nad njega še en pleh ( na njem bo stal krožnik med vzhajanjem testa), nad njega pa rešetko z mokro kuhinjsko krpo ( ta bo nad pizzo med vzhajanjem in bo držala vlago v zraku in s tem tudi v testu).
Ko mi zapaše pizza, me tako čaka mogoče pol ure efektivnega dela tekom recimo 3-4 ur celotnega postopka.
Ko pripravim mešanico kvasa na prebujanje pred vzhajanjem v moki in čakam nanjo, že dodam sol poper in origano v paradižnikovo mezgo in jo malce pogrejem v mikrovalovki, da vzpodbudim raztapljanje začimb v omaki.
NAto narežem gobe, šunko, vzamem ven nekaj oliv in par rezin sira ( če ga imam mehkega v rezinah in ga ni treba rezati). Vzamem vse iz pečice, dam na zgornjo četrtino raztegljiv Lidlov pleh, obrnjen na glavo ( tam se bo pekla pizza), na dno kozico z vročo vodo, nad njega še en pleh ( na njem bo stal krožnik med vzhajanjem testa), nad njega pa rešetko z mokro kuhinjsko krpo ( ta bo nad pizzo med vzhajanjem in bo držala vlago v zraku in s tem tudi v testu).
Brane22 ::
Nato zaprem pečico, vklopim spodnji grelec iin vent za mešanje zraka. Po recimo 2 minutah izklopim grelec, po mogoče 10 min še vent.
Takrat je vse nared in samo še počakam da se kvas zbudi.
Ko se to zgodi, rabim naslednjih mogoče 10 minut za pripravo testa, nato sledi par minut za oblaganje pizze.
Nato sledi samo šut v pečico, vklop ventilatorja za recimo 10 minut in čekiranje čez recimo 2+ uri.
Ko se odločim za peko, vzamem pladenj s pizzo ven in vse ostalo razen zgornjega pladnja, vklopim zgornji grelec in vent in pridem nazaj čez 15-20 min, ko zgornji grelec segreje pečico na max.
Nato samo šutnem krožnik not in počakam 8 minut.
Hočem reč, gre za balans med neko zahtevo po kakovosti in praktičnostjo.
Ja, rad bi imel "pizza experience" in razumem da tega ne morem z kit komplet pizzo ampak ne bi zdaj rad zagonil celega dneva za gretje peči, kurjenje drv itd, vse za en kos testa z omako.
Zato iščem praktične kompromise in ta se zaenkrat obnese.
Mislim pa, da ga lahko z DIY kompaktno zložljivo pečko še precej izboljšam.
Ja, vidu sem peči za pizze samo to nekako ni to kar iščem. Ne bi dajal teh denarjev za tako specifično stvar, pa tudi mislim da lahko naredim sebi precej bolj prilagojeno stvar.
Takrat je vse nared in samo še počakam da se kvas zbudi.
Ko se to zgodi, rabim naslednjih mogoče 10 minut za pripravo testa, nato sledi par minut za oblaganje pizze.
Nato sledi samo šut v pečico, vklop ventilatorja za recimo 10 minut in čekiranje čez recimo 2+ uri.
Ko se odločim za peko, vzamem pladenj s pizzo ven in vse ostalo razen zgornjega pladnja, vklopim zgornji grelec in vent in pridem nazaj čez 15-20 min, ko zgornji grelec segreje pečico na max.
Nato samo šutnem krožnik not in počakam 8 minut.
Hočem reč, gre za balans med neko zahtevo po kakovosti in praktičnostjo.
Ja, rad bi imel "pizza experience" in razumem da tega ne morem z kit komplet pizzo ampak ne bi zdaj rad zagonil celega dneva za gretje peči, kurjenje drv itd, vse za en kos testa z omako.
Zato iščem praktične kompromise in ta se zaenkrat obnese.
Mislim pa, da ga lahko z DIY kompaktno zložljivo pečko še precej izboljšam.
Ja, vidu sem peči za pizze samo to nekako ni to kar iščem. Ne bi dajal teh denarjev za tako specifično stvar, pa tudi mislim da lahko naredim sebi precej bolj prilagojeno stvar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
filip007 ::
Če daješ testo v pečico vzhajat, potem bi še celo pico lahko spekel.
Lahko pa še sprobaš bučno olje, če ti ponev pica ustreza.
Slo-tech se spreminja v gospodinjski krožek kompliciranja.
Lahko pa še sprobaš bučno olje, če ti ponev pica ustreza.
Slo-tech se spreminja v gospodinjski krožek kompliciranja.
Trevor Philips Industries
Brane22 ::
Pri vzhajanju je full pomembna temperatura. Par stopinj C zelo spremeni čas vzhajanja IN končni rezultat.
Temperaturo najlažje kontroliram v pečici in na ta način.
Nego, ostaja še par problemov.
Rešil sem na zadovoljiv način problem kakovosti testa. Ravno tako vzhajanja, kakovosti omake, izbira in priprava šunke je OK. Gobe so OK, boljše bodo ko zrihtam pečenje.
Sir pa še ni tam. Karkoli izbrem, dobim dokaj neizrazit plastelinast rezultat. Probal sem že vse živo, tudi mozzarello in bufalji sir. Sploh zadnja dva sta razočaranje. Precej vode, dokaj draga, arome pa nobene.
Pozstaja očitno, da je ključ v dodatkih - zadevah, ki jih je treba siru dodati, da potem ta pride na svoje, ko se stopi med pečenjem.
Temperaturo najlažje kontroliram v pečici in na ta način.
Nego, ostaja še par problemov.
Rešil sem na zadovoljiv način problem kakovosti testa. Ravno tako vzhajanja, kakovosti omake, izbira in priprava šunke je OK. Gobe so OK, boljše bodo ko zrihtam pečenje.
Sir pa še ni tam. Karkoli izbrem, dobim dokaj neizrazit plastelinast rezultat. Probal sem že vse živo, tudi mozzarello in bufalji sir. Sploh zadnja dva sta razočaranje. Precej vode, dokaj draga, arome pa nobene.
Pozstaja očitno, da je ključ v dodatkih - zadevah, ki jih je treba siru dodati, da potem ta pride na svoje, ko se stopi med pečenjem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Brane22 ::
RejZoR ::
Jezst sem nazadnje dal gor mozzarelo prav za pice, kilski kos pakiran v foliji, MU od Ljubljanskih mlekarn. Edino kar me je mal motilo je, da se je sir reltivno hitro precej strdil po peki in če ne bi natrgal na kose ampak bi ga naribal, bi dobil homogeno fleho, ki bi se težko rezala. Je mozzarela v onih kepah kej drugačna po peki al je rezultat podoben?
Me ful zanima kako zaboga naredijo v picerijah, da je sir tolk dolgo lepo mehek in se lepo "vleče" ko odrežeš kos. Tud s paradižnikom se ponavadi kar nekako napol pomeša kar mi je ful dobro. Sem doma probal že marsikaj in različne sire, pa nikoli nisem dobil takih rezultatov.
Me ful zanima kako zaboga naredijo v picerijah, da je sir tolk dolgo lepo mehek in se lepo "vleče" ko odrežeš kos. Tud s paradižnikom se ponavadi kar nekako napol pomeša kar mi je ful dobro. Sem doma probal že marsikaj in različne sire, pa nikoli nisem dobil takih rezultatov.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Kot se jaz spomnim, sem dobil brezokusno amorfno maso brez vonjav, ki se je vlekla v neskončnost.
Idelaen material za kitanje razpok in neravnin na odtočni cevi školjke itd...
Idelaen material za kitanje razpok in neravnin na odtočni cevi školjke itd...
CrustyDOD ::
Cela umetnost, kašne pečke neki..
Kupi kamen za piko pice, sam sem ga naročil iz amazona za vsega skupi 15 eur, 32cm, kamen segreješ, pico gor vržeš, cez cca 8 min (odvisno kako debel testo naredim, mam rajši malo debelejšega) pico vn vzameš in je tko lepo zapečena kot v kakšni piceriji.. Čez čas ko je pa kamen že malo zažgan, ker včasih kakšen kečat steče na kamen (itak več kot da strgas s kamna ne smeš, pranje s kakšnimi čistilnimi sredstvi pa sploh ne) je pa testo še boljšega okusa.
Pred kamnom sem jo pa pekel na peki papirju, na pladnu in rešetkah.. Never again..
Kupi kamen za piko pice, sam sem ga naročil iz amazona za vsega skupi 15 eur, 32cm, kamen segreješ, pico gor vržeš, cez cca 8 min (odvisno kako debel testo naredim, mam rajši malo debelejšega) pico vn vzameš in je tko lepo zapečena kot v kakšni piceriji.. Čez čas ko je pa kamen že malo zažgan, ker včasih kakšen kečat steče na kamen (itak več kot da strgas s kamna ne smeš, pranje s kakšnimi čistilnimi sredstvi pa sploh ne) je pa testo še boljšega okusa.
Pred kamnom sem jo pa pekel na peki papirju, na pladnu in rešetkah.. Never again..
driver_x ::
Jaz v mlačno vodo zamešam kvas in malo sladkorja ter pustim nekaj minut. Testo delam v posodi, tako da moko posolim in v sredino naredim jamico, kamor dam dve žlici olivnega olja in nato notri zlivam kvašeno vodo in z vilicami mešam, tako da spotoma pobiram moko od strani. Testo naredim v začetku raje premokro, saj je lažje dodajati moko kakor vodo. Ko se testo ne lepi več na prste, ga zgnetem v kroglo in vzhajam v pečici, kjer imam prižgano luč - žarnica ravno prav greje. Počakam, da testo naraste na dvojno velikost, nato na njem vadim karate, da ga spet zbijem skupaj, razvaljam in dam v pekač, ki sem ga predhodno premazal z olivnim oljem. Količine so odvisne od tega, koliko pic na enkrat pečem in kako debelo testo si zaželim.
Pico nato obližim najprej s pelati iz konzerve, ki jih tudi potresem z origanim in baziliko, sledi kuhan pršut, gobe, artičoke in mocarela, po možnosti bivolja.
Pečem jo v pečici na maksimalni temperaturi, z vklopljenima obema grelcema in še vročim zrakom. Pečena je v nekaj minutah, nato jo še kakšno minuto pustim zunaj, da se lažje razreže.
Taka ni ravno za en evro, ampak vedno prejme pohvale.
Pico nato obližim najprej s pelati iz konzerve, ki jih tudi potresem z origanim in baziliko, sledi kuhan pršut, gobe, artičoke in mocarela, po možnosti bivolja.
Pečem jo v pečici na maksimalni temperaturi, z vklopljenima obema grelcema in še vročim zrakom. Pečena je v nekaj minutah, nato jo še kakšno minuto pustim zunaj, da se lažje razreže.
Taka ni ravno za en evro, ampak vedno prejme pohvale.
RejZoR ::
Da se vam da komplicirat s prekladanjem testa, ko je nakoncu isti rezultat. Jezst vse zmečem v mikser, pa mi pol isto vzhaja na pekaču, da je veselo. Umažem pa samo mikser in peki papir na pekaču. Nobene druge posode.
Se pa čuti že ko testo vzameš iz mikserja, da je precej toplo, tko da pol lepo vzhaja.
Se pa čuti že ko testo vzameš iz mikserja, da je precej toplo, tko da pol lepo vzhaja.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Kupi kamen za piko pice, sam sem ga naročil iz amazona za vsega skupi 15 eur, 32cm, kamen segreješ, pico gor vržeš, cez cca 8 min (odvisno kako debel testo naredim, mam rajši malo debelejšega) pico vn vzameš in je tko lepo zapečena kot v kakšni piceriji..
Kamen je nepraktična, energetsko zelo potratna rešitev, ki je ne moreš uporabljati kar tako v utesnjenem prostoru v stanovanjeksme bloku, sploh ne večkrat na dan, ne da bi s tem imel probleme.
Pizza je bila včasih jed revežev in tudi danes v povprečju ni ravno gastronomski presežek.
Je pa, sploh ob piru, zanimiva popestritev in dostikrat zelo uporabna kot močnejša malica med delom.
V tem smislu se mi zdi fajn imet dodelan recept in orodje, s katerim lahko hitro in elegantno ustvariš ti-top pizzo, kadarkoli ti zapaše, ne da bi ti to vzelo kaj dosti časa, denarja ali napora.
RejZoR ::
To o gastronomskih presežkih je zelo relativna stvar. Imaš cel kup stvari okoli katerih zganjajo kot da so nevem kaj in stane ohoho denarja, nakoncu pa probaš in si misliš WTF jim ni jasno. Pizza pa je taka vsesplošna zadeva, ki dogaja večini in ni pretirano draga. Skor ne poznam človeka, ki ne bi jedel take ali drugačne pice.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Saj to pravim. Je vsakdanji posladek, sploh ob "piki na i" - piru.
V skladu s tem bi bilo fajn imeti čimbolj priročen in praktičen način priprave.
Po vseh Star Trekih si upam trditi, da je prva stvar, na kateri bo prvi replikator imel svoj "make or break day" enostavna pizza gobe-šunka-sir
V skladu s tem bi bilo fajn imeti čimbolj priročen in praktičen način priprave.
Po vseh Star Trekih si upam trditi, da je prva stvar, na kateri bo prvi replikator imel svoj "make or break day" enostavna pizza gobe-šunka-sir
RejZoR ::
Mislim da hitrejše metode kot je moja iz mikserja direktno na pleh skor ni. Razen če imaš zamrznjeno testo. Vedno delam po dva pekača in se vedno ena pripravlja z zamikom. Ko delam testo za drugo, prva že vzhaja, ko se peče prva je druga tud že pripravljena za nalaganje sestavin. Vse skupi mogoče uro in pol dela oz 2 uri če se spravim kej ekstra ustvarjat.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
U bistvu varianta z zamrznjenim testom ne bi bila slaba. Baje je končni rezultat boljši, pa tudi čas priprave testa za eno pizzo se da skrajšat na račun batchinga.
Pripraviš en wavefront od recimo 8 komadov, ga obdelaš in zamrzneš.
Druače me teh 10 minut za pripravo ne sekira kaj dosti, sploh ker za to ne rabim posebnega aparata, rezultat pa je povsem primerljiv.
Pripraviš en wavefront od recimo 8 komadov, ga obdelaš in zamrzneš.
Druače me teh 10 minut za pripravo ne sekira kaj dosti, sploh ker za to ne rabim posebnega aparata, rezultat pa je povsem primerljiv.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Peka pizze (strani: 1 2 3 4 … 23 24 25 26 )Oddelek: Loža | 234051 (625) | alekskac |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15376 (2570) | Tody |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48444 (11650) | MArkusPrimus |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56171 (36044) | bluefish |
» | Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33507 (19680) | joze67 |