» »

Peka pizze

Peka pizze

««
20 / 27
»»

cebelar123 ::

matobeli je izjavil:

Uh, tole zgleda pa top zadeva :)


Ma dejansko je bilo bolj za foro ampak je takoj zmanjakal.

Torej recept je enak kot za pico, tukaj je količina testa za 3 250g kepe. Testo pač mora biti debelo nekje 1,5cm.
Ko testo razvaljaš, namažeš z jajčko, potem sem dal gor malo naribanega sira. Ocvirke pa sem zagrel in dodal strok stisnjenega česna.
Potem pa pečt na 180C 40 min.

Imam tudi idejo, da bi tole probal v foccaca varianti.

6151 ::

mastazeko je izjavil:

Zgleda super @6151 :O

A hladne fermentacije nisi mel nič? Maš namensko peč?


Hvala. Hladne fermentacije pri drožih ne izvajam (tudi pri fermentaciji testa za kruh), saj je aktivnost kvasovk pri drožeh pod 10°C zelo slaba. Imam pa v prostoru s cca 20 stopinj, tako da ni ravno "povprečna" zimska temperatura. Že pri taki temperaturi mi glede na količino droži (%) pri 15% deležu testo fermentira preko 15 ur, pri 30% deležu pa okrog 12, da se podvoji, kar je več kot dovolj za razvoj okusa in strukture.

Peč je pa ooni fyra, 400-450 stopinj na sredini kamna.

Badwolff je izjavil:

Lepo.
Zakaj pa premaz z olivnim oljem?


Samo iz vidika "tradicionalnosti" tj. enako delajo picopeki. Pri drožeh niti nima kakšnega večjega efekta, pri poolishu pa naoljena stran postane opazno manj lepljiva in je lažje narediti lepše kroglice.
Ne pokrivam ga s folijo, imam tiste plastične škatle za kruh. S folijo je preveč dela + odpadki.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 6151 ()

Master_Yoda ::

Vcerajsnja iz navadne pecice:

Dovie'andi se tovya sagain.

PersonaRuda ::

Master_Yoda je izjavil:

Vcerajsnja iz navadne pecice:


Bomba. Testo narejeno iz kvasa ali z drožmi? Koliko časa in na koliko stopinj si pekel?

Badwolff ::

Kak pa je bil rob? Zgleda undercooked.

Master_Yoda ::

Testo iz kvasa, pekel na kamnu na 275 ventilatorska 5 minut.
Rob je bil super - vedno izgleda taksen, sem v preteklosti pustil malo dlje noter, ampak je bilo potem prevec, ceprav je bila barva lepsa.

Mogoce bi bilo bolje da uporabim "navadno" pecico (zgoraj in spodaj grelec) namesto ventilatorsko ?
Dovie'andi se tovya sagain.

mastazeko ::

6151 je izjavil:

mastazeko je izjavil:

Zgleda super @6151 :O

A hladne fermentacije nisi mel nič? Maš namensko peč?


Hvala. Hladne fermentacije pri drožih ne izvajam (tudi pri fermentaciji testa za kruh), saj je aktivnost kvasovk pri drožeh pod 10°C zelo slaba. Imam pa v prostoru s cca 20 stopinj, tako da ni ravno "povprečna" zimska temperatura. Že pri taki temperaturi mi glede na količino droži (%) pri 15% deležu testo fermentira preko 15 ur, pri 30% deležu pa okrog 12, da se podvoji, kar je več kot dovolj za razvoj okusa in strukture.

Peč je pa ooni fyra, 400-450 stopinj na sredini kamna.


Hvala za info. Jaz pa za kruh obvezno hladno fermentiram potem še 14-20 ur, ker sem ugotovil, da je to edini način, da pridem do debele crunchy skorje :P
Kako si zadovoljen s pečjo? Premišljujem o peletih ali plinu. Najbrž ni neke hude razlike v okusu, ali pač? Koliko časa zdrži eno polnenje peletov?

Hvala

Ganon ::

Master_Yoda je izjavil:

Mogoce bi bilo bolje da uporabim "navadno" pecico (zgoraj in spodaj grelec) namesto ventilatorsko ?


Nimaš programa za pico/pito? To dvoje potrebuje več toplote od spodaj, ne ventilacije. Pekač skoraj na dnu (drugi nivo) in maksimalna temperatura, vsaj tako je pri meni.

6151 ::

mastazeko je izjavil:

6151 je izjavil:

mastazeko je izjavil:

Zgleda super @6151 :O

A hladne fermentacije nisi mel nič? Maš namensko peč?


Hvala. Hladne fermentacije pri drožih ne izvajam (tudi pri fermentaciji testa za kruh), saj je aktivnost kvasovk pri drožeh pod 10°C zelo slaba. Imam pa v prostoru s cca 20 stopinj, tako da ni ravno "povprečna" zimska temperatura. Že pri taki temperaturi mi glede na količino droži (%) pri 15% deležu testo fermentira preko 15 ur, pri 30% deležu pa okrog 12, da se podvoji, kar je več kot dovolj za razvoj okusa in strukture.

Peč je pa ooni fyra, 400-450 stopinj na sredini kamna.


Hvala za info. Jaz pa za kruh obvezno hladno fermentiram potem še 14-20 ur, ker sem ugotovil, da je to edini način, da pridem do debele crunchy skorje :P
Kako si zadovoljen s pečjo? Premišljujem o peletih ali plinu. Najbrž ni neke hude razlike v okusu, ali pač? Koliko časa zdrži eno polnenje peletov?

Hvala


Moj kruh izgleda po peki tako:
(dutch oven, navadna pečica 230° 35 min pokrito, 20 min odkrito), ampak to je že za v drugo temo :)

V okusu pic ni razlike, saj je tako majhen čas notri, da se ne more kakšna aroma dima poznati na sami pici.
S pečjo sem izjemno zadovoljen, nekje 500 pic sem že spekel v njej do sedaj. Dodam malo peletov po vsaki pici, ker nočeš da se ti "kuhajo" v nalagalnem dimniku - recimo, da je notri 1/3 višine. Peletov se sicer ne porabi praktično nič, če kupiš dve vreči bo to dosti za vsaj enih 200 pic :) (morajo biti 100% bukovi!). Imam še en 10cm ventilatorček zadaj, ki ga vklopim po potrebi (kadar pečem več kot 4 pizze in se že nabere malo pepela ki blokira zrak ali v situaciji da je veter iz sprednje strani).

Če bi danes kupoval, bi sicer kupil nekaj volumsko večjega, nisem pa testiral kaj več kot 12" in 14" kode in fyre. 12" kode ne priporočam, prav tako pa imaš boljšo alternativo za 14" kodo (glowen). Je pa par mesecev učenja in delnih neuspehov pri učenju peke v kateri koli od omenjenih pečk, če prej nimaš izkušenj s podobnimi peči.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

cebelar123 ::

Master_Yoda je izjavil:

Vcerajsnja iz navadne pecice:



Vidim da ti je uspelo lepo raztegnit testo. Zdaj pa še samo pred pečenje uporabi, če nočeš imeti zažganega sira + rajši uporabi mocarelo v kosih kot pa nariban sir.
Razen če ti je všeč zažgan sir.

Zgodovina sprememb…

6151 ::

Master_Yoda je izjavil:

Vcerajsnja iz navadne pecice:



Me spominja na moje pizze izpred 4 let, ko sem jih še pekel v navadni pečici :) Edino, kar ti manjka je še nekaj minutno predpečenje (in pa sveži šampinjoni)
Pečico pa nastavi na max brez ventilatorja - samo spodnje grelo, in daj kamen na najnižji nivo ter ga segrevaj vsaj kakšno uro. Nekatere pečice imajo limit z ventilatorjem 275, brez 300 stopinj. Vseeno je bolje 275 brez ventilatorja kot 275 z ventilatorjem.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

APPluk ::

Jaz pa dam pred peko pečico na ventilator+žar in na max. temperaturo, ker če dam samo na žar se ta zelo hitro izklopi, če pa laufa ventilator polega pa žari zelo dolgo. Par trekutokv preden pa dam pico not pa preklopim na sp.grelo+ventilator ali pa smo sp. grelo, ker drugače se pica takoj zažge. In potem ko vzamem pico ven spet vklopim žar+ventilator za tisith par minut ko dam not naslednjo pico. Pečem pa na glini (prbližno 1 cm) pod katero imam še 3 cm šamotno ploščo.

Aja pa pečem tam 3 min s peki papirjem in potem še 3 min brez, ker drugače žal ne gre :'(
Gre pa pečica do 275C in jo vklopim ene 30 min pred prvo pico, da je kamen res vroč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: APPluk ()

6151 ::

APPluk je izjavil:

Jaz pa dam pred peko pečico na ventilator+žar in na max. temperaturo, ker če dam samo na žar se ta zelo hitro izklopi, če pa laufa ventilator polega pa žari zelo dolgo. Par trekutokv preden pa dam pico not pa preklopim na sp.grelo+ventilator ali pa smo sp. grelo, ker drugače se pica takoj zažge. In potem ko vzamem pico ven spet vklopim žar+ventilator za tisith par minut ko dam not naslednjo pico. Pečem pa na glini (prbližno 1 cm) pod katero imam še 3 cm šamotno ploščo.

Aja pa pečem tam 3 min s peki papirjem in potem še 3 min brez, ker drugače žal ne gre :'(
Gre pa pečica do 275C in jo vklopim ene 30 min pred prvo pico, da je kamen res vroč.


30 min za 3cm šamotno ploščo je veliko premalo. To je 15 min dejanskega gretja na 275... Za takšno debelino bi moralo biti gretje minimalno 1,5h, še bolje pa 2h. Meni še 0,5cm debel litoželezni lonec rabi 45 min na 275 z ventilatorjem, da se segreje na uporabno temperaturo.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Klamzi ::

Bo treba nabavit Ooni Karu ali Fyra. Dilema, dilema.... =)

cebelar123 ::

Zakaj si dal glino + šamot skupaj 4cm v pecico?
To nima nobenega smisla. Glina 1cm se ti bo zagrela na max temepraturo nekje v 30-45min in to je to. Nic boljse nebo ce bos imel spodaj se 3cm šamota.
Izgube pri odpiranju pecice ko pico vzames ven tudi nebo imelo efekta na glino ali ce bi imel samo šamot.

Sem meril z laserjem mojo plošč in ni bilo spremembe temperature med prvo in 5 pico. Vec jih takrat nisem spekel.

6151 ::

Klamzi je izjavil:

Bo treba nabavit Ooni Karu ali Fyra. Dilema, dilema.... =)


Med tema dvema bi svetoval Fyro, ampak to se splača samo v akciji kupit, za 350€ ne.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Klamzi ::

Zaradi praktičnosti s peleti al zakaj Fyra?

6151 ::

Klamzi je izjavil:

Zaradi praktičnosti s peleti al zakaj Fyra?


Poleg praktičnosti zaradi tega, ker je Fyra prilagojena za točno določeno gorivo (pelete) in je bolj konsistentna. Karu ima majhno gorišče in je res težko kuriti na drva, adaptor za plin pa stane toliko da je vredno pogledati po večjih pečicah (Nero recimo).
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

cebelar123 ::

Evo Vito je testiral nasega Glowena

Klamzi ::

6151 je izjavil:

Klamzi je izjavil:

Zaradi praktičnosti s peleti al zakaj Fyra?


Poleg praktičnosti zaradi tega, ker je Fyra prilagojena za točno določeno gorivo (pelete) in je bolj konsistentna. Karu ima majhno gorišče in je res težko kuriti na drva, adaptor za plin pa stane toliko da je vredno pogledati po večjih pečicah (Nero recimo).

Hvala za nasvet, pa čeprav se strinjam s tabo, me vseeno nekako bolj vleče k Karu. Še moram premislit... Sicer pa dobim ta teden na posojo plinski Ooni, pa da vidim kaj se da naret s pico napram navadni pečici.

6151 ::

Klamzi je izjavil:

6151 je izjavil:

Klamzi je izjavil:

Zaradi praktičnosti s peleti al zakaj Fyra?


Poleg praktičnosti zaradi tega, ker je Fyra prilagojena za točno določeno gorivo (pelete) in je bolj konsistentna. Karu ima majhno gorišče in je res težko kuriti na drva, adaptor za plin pa stane toliko da je vredno pogledati po večjih pečicah (Nero recimo).

Hvala za nasvet, pa čeprav se strinjam s tabo, me vseeno nekako bolj vleče k Karu. Še moram premislit... Sicer pa dobim ta teden na posojo plinski Ooni, pa da vidim kaj se da naret s pico napram navadni pečici.


Če te vleče k karu 12 zaradi lesa, kupi raje glowen raptor. Karu 16 pa je OK vendar verjetno izven tvojega budgeta. Plinski (koda 12?) je proti navadni pečici noč in dan, vendar je predraga za to kar ponuja, še posebej, ker obstaja boljša peč - nero pri katerem dobiš zraven še loparje. Uživaj v peki na kodi, pa sporoči, kako je šlo :)
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Badwolff ::

Zakaj je Nero boljšo od Kode ?

6151 ::

Velikost in funcionalnost kode 16 za ceno kode 12. Večja kot je peč, večji je sweetspot za pečenje pic.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Badwolff ::

Se pravi samo cena?
Kolk pa je nero , ne najdem na njihovi strani.

mailer ::

Ko sem odprl ooni stran sem takoj dobil popup March giveaway 250$ pa vidim, da imajo po novem tudi električno verzijo.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Badwolff ::

Električna je 900€.

6151 ::

Badwolff je izjavil:

Se pravi samo cena?
Kolk pa je nero , ne najdem na njihovi strani.


Mislim da jih je za 400EUR v kompletu z 2 loparjema ponujal v tej temi
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 6151 ()

Klamzi ::

Uf, ta naš Glowen Raptor zgleda prava zverina, čist druga liga kot pa Ooni Karu. Hmmm....

clix ::

Jaz v navadni pečici pečem takole: 275C(max), spodnji, zgornji grelec, žar in ventilator, skratka full power. Tudi jaz sem opazil, da moram imeti prižgan ventilator, sicer zaradi žara, termostat konstantno izklaplja. Pečem pa na 6mm jekleni plošči. Pica je pečena po 3-3.5min, kar je za navadno pečico pomoje kar OK. V tem času se tudi na dnu pizze naredi lep leopard spoting in je lepo pečeno. Se mi pa dozdeva tudi, da se zaradi žar funkcije, plošča segreje lepo nad 275C, nisem pa meril koliko.
Jeklena plošča pa je naredila opazno razliko v primerjavi z osnovnim lidl pizza cordieride kamnom. Na kamnu je bilo v enakem času testo še vedno popolnoma bledo.

Master_Yoda ::

Ve kdo ce se kje v fizicni trgovini dobi semolina mogo ? Sem gledal in tile standardni trgovci (spar, tus, mercator) nimajo.
Dovie'andi se tovya sagain.

6151 ::

Master_Yoda je izjavil:

Ve kdo ce se kje v fizicni trgovini dobi semolina mogo ? Sem gledal in tile standardni trgovci (spar, tus, mercator) nimajo.


Gourmetshop, emporium
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Master_Yoda ::

Sem pozabil napisati da ce je po moznosti v MB, ker potem res ceneje pride s postnino, kot da se za to v LJ vozim :)
Dovie'andi se tovya sagain.

6151 ::

Master_Yoda je izjavil:

Sem pozabil napisati da ce je po moznosti v MB, ker potem res ceneje pride s postnino, kot da se za to v LJ vozim :)


Išči še durum koruzna moka, morda imate kakšno pekovsko trgovino.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

clix ::

Danes smo meli doma pizze:





Navadna kuhinjska pečica, 275C(max), žar in spodnji grelec + ventilator.
Pečena na 6mm jekleni plošči v 3 min. 1 min "predpečena", samo testo in paradižnik, nato pa še 2 min z vsem ostalim.

Za konec pa še en hlebček kruha :)

6151 ::

clix je izjavil:

Danes smo meli doma pizze:





Navadna kuhinjska pečica, 275C(max), žar in spodnji grelec + ventilator.
Pečena na 6mm jekleni plošči v 3 min. 1 min "predpečena", samo testo in paradižnik, nato pa še 2 min z vsem ostalim.

Za konec pa še en hlebček kruha :)


Lepa pizza. Katero mozzarelo si uporabil?
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

clix ::

Hvala. Lidl milbona, "low moisture", tisto, ki je pizza gor narisana :D
Jo pa narežem na slab centimeter debele kocke, ker če naribam, zavre, pa spremeni texturo, kar mi ni všeč.

c3p0 ::

Mocarela se načeloma natrga na roke, ribanje pa res ni primerno.

cebelar123 ::

Mocarela se riba samo, če delaš New york style pico. Drugače pa na kocke ali pa natrgano.
Jaz če delam večjo količino mocarelo na kocke narežem.

</head> ::

No... taka količina mozzarele je neokusna, pa ni važno, kako jo narežeš.

cebelar123 ::

Danasnje 3

Master_Yoda ::

Robove vseh treh ti pojem, notranji oblozeni del pa ti ostane. Deal ?
Dovie'andi se tovya sagain.

PacificBlue ::

Take robove bi jaz porezal pa jih imel namesto žemelj:D
I&#8217;m out.
:3

Zgodovina sprememb…

cebelar123 ::

PacificBlue je izjavil:

Take robove bi jaz porezal pa jih imel namesto žemelj:D

Potem bi zrak jedel in spet nebi bil zadovoljen :)

scipascapa ::

kam pridem na pokušino? prinesem 6pack :)

cebelar123 ::

scipascapa je izjavil:

kam pridem na pokušino? prinesem 6pack :)

Probaj sam to zgoraj je rezultat po 48h vzhajanja. :) boš bolj vesel ko vidiš končni rezultat

Zgodovina sprememb…

scipascapa ::

jaz ne znam to :d

cebelar123 ::

scipascapa je izjavil:

jaz ne znam to :d

Brez skrbi ti pomagam z nasveti :)

tomlin ::

Morda nekoliko friki vprašanje. Zadnjič sem si zaželel na hitro pripraviti nekaj pizzi podobnega. Hofer tortiljo sem premazal s oljčnim oljem in "pelati", dodal riban sir ogrsko salamo in olivo. Pekel v razgreti pečici 200 st, samo zgoraj, štiri minute. Izdelek je bil še kar okusen. Je kdo že pekel takšno zadevo? Koliko časa ? Na koliko stopinj? Zgoraj ali z obeh strani?
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Badwolff ::

Še sreča, da je bla Hofer tortilja!
Drgač pa mogoče odkrivaš toplo vodo.

Master_Yoda ::

tomlin je izjavil:

Morda nekoliko friki vprašanje. Zadnjič sem si zaželel na hitro pripraviti nekaj pizzi podobnega. Hofer tortiljo sem premazal s oljčnim oljem in "pelati", dodal riban sir ogrsko salamo in olivo. Pekel v razgreti pečici 200 st, samo zgoraj, štiri minute. Izdelek je bil še kar okusen. Je kdo že pekel takšno zadevo? Koliko časa ? Na koliko stopinj? Zgoraj ali z obeh strani?



Exorcizamus te, omnis immundus spiritus, omnis satanica potestas, omnis incursio infernalis adversarii, omnis legio, omnis congregatio et secta diabolica. Ergo, omnis legio diabolica, adiuramus te…cessa decipere humanas creaturas, eisque æternæ perditionìs venenum propinare…Vade, satana, inventor et magister omnis fallaciæ, hostis humanæ salutis…Humiliare sub potenti manu Dei; contremisce et effuge, invocato a nobis sancto et terribili nomine…quem inferi tremunt…Ab insidiis diaboli, libera nos, Domine. Ut Ecclesiam tuam secura tibi facias libertate servire, te rogamus, audi nos.
Dovie'andi se tovya sagain.
««
20 / 27
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15148949 (12155) MArkusPrimus
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
742150489 (1418) mailer

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22456885 (36758) bluefish
»

Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25496014 (79104) korenje3
»

"Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5626739 (24487) Vajenc

Več podobnih tem