» »

Peka pizze

Peka pizze

««
21 / 25
»»

tomlin ::

Ut auferat te perdant satanas!>:D
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

tomlin ::

Pa smo tam, še en bot z artificial intelligence8-)

Master_Yoda je izjavil:

tomlin je izjavil:

Morda nekoliko friki vprašanje. Zadnjič sem si zaželel na hitro pripraviti nekaj pizzi podobnega. Hofer tortiljo sem premazal s oljčnim oljem in "pelati", dodal riban sir ogrsko salamo in olivo. Pekel v razgreti pečici 200 st, samo zgoraj, štiri minute. Izdelek je bil še kar okusen. Je kdo že pekel takšno zadevo? Koliko časa ? Na koliko stopinj? Zgoraj ali z obeh strani?



Exorcizamus te, omnis immundus spiritus, omnis satanica potestas, omnis incursio infernalis adversarii, omnis legio, omnis congregatio et secta diabolica. Ergo, omnis legio diabolica, adiuramus te…cessa decipere humanas creaturas, eisque æternæ perditionìs venenum propinare…Vade, satana, inventor et magister omnis fallaciæ, hostis humanæ salutis…Humiliare sub potenti manu Dei; contremisce et effuge, invocato a nobis sancto et terribili nomine…quem inferi tremunt…Ab insidiis diaboli, libera nos, Domine. Ut Ecclesiam tuam secura tibi facias libertate servire, te rogamus, audi nos.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

cebelar123 ::

Vito je izdal video v katerem malo pokaze kako raztegniti pico. Zanimivo je tudi da je tukaj rekel da mora biti kugla 280g in ne 250g :)

predi ::

cebelar123 je izjavil:

redtech je izjavil:

@cebelar123
3 dni to vzhajaš, vmes pregneteš, ko prestaviš iz hladilnika?
Kvasa daš zelo malo potem, 0.5%?
V spominu imam: 60% vode, 1,6% soli in 2% kvasa.


Moka Tip: manitoba 00


Prvi dan :
100g moke , 100g vode , 2g suhega kvasa, veliko žlico meda ali malo žlico sladkorja. Pustiš 1h na RT in daš potem za do 24h na CT.
Drugi dan:
za 1h na RT in nato dodaš 10g vode, 60g moke, 5g soli in zamesiš.
Daš nazaj v hladilnik za 24h
Tretji dan:
1h RT nato narediš še enkrat kepo in daš 1h vzhajat na RT. Po tem samo oblikuješ pico

Vse skupaj daj kvasa 4-5 gramov če delaš do 1kg moke. Hidracija je tukaj 68%
CT = hladilnik
RT = sobna temperatura

Tukaj imaš recept za 1 pico , klasično 250g Napolitano.

Če boš delal v navadni pečici, potem pa ti še priporočam pred pečenje samo s pelati in pa če nisi prebral v tej temi kako se peče in zajema zrak v testo, mislim da ni tako daleč nazaj kak video.

Po tem video sem jaz delal:
No, sem še sam poskusil po tej metodi. In, seveda, failal na celi črti. Zakaj, nimam pojma, nisem picopek. Sumim moko, Mlinotest manitoba "00", W > 350.

Držal sem se recepta, edino sestavine sem podvojil - za dve pici. Že poolish po ~20 urah ni bil tak kot v videu. Njemu se je raztegnil, ko ga je s prstom zahakljal in potegnil, moj je praktično takoj po potegu počil. Ko sem dodal moko, sol in vodo, sem ven dobil nekaj, kar bi bilo z roko nemogoče gnesti 15 minut. Zadeva se je lepila na podlago in mene, ne glede na hitrost mojih gibov. Gnetel sem sicer na leseni deski, kamnitega pulta pač nimam. Poskusil sem dodati malo moke, pustit počivat 15 minut pokrito, ampak brez učinka. Nekako sem uspel skupaj naredit kroglo, ampak niti približno ni bila gladka, kakor v videu. Mogoče se bo čez noč popravilo, marš v hladilnik. Naslednji dan skipljem zadevo na glavo in je celo bilo videt, kot da bi lahko bilo ok. Razpolovim, naredim dve manjši krogli, sicer z manjšimi težavami, ampak sta bili videt v redu. Po dveh urah sta vidno zrasli. Ampak spodaj, kjer sem testo "zaprl", krogli nista bili poenoteni - vidne so bile "reže", nič kaj kakor v videu. Tudi samo testo ni bilo niti približno tako voljno, kakor v videu. Razegniti se ga niti ni ne vem kako dalo, zaradi "rež" spodaj, pa sem lahko pozabil na obračanje. Naredil dve manjši pici (premajhni glede na količino moke), spekel na 275°C s kamnom, gretim eno uro. Rezultat: predebelo in pretrdo dno, nič kaj hrustljav rob. Okus testa, meh. Tri dni *ebe za tole.







Verjetno bom kar ostal pri svojem preverjenem načinu peke pice, kjer si konec v kakšnih dveh urah in pol z enako moko.

cebelar123 ::

Zanimivo da že polish ni bilk tak kot treba.
Jaz uporabljam ta kvas, ker je dosti boljši od vseh ostalih " opazno boljši "



Druga stvar povečati je potrebno sestavine za 20% torej kugle nekje 285g. To so moje ugotovitve.
Moka katero si uporabljal je enaka kot jo jaz uporabljam. Zdaj upam da si poliš imel 1h na sobni temperaturi preden si ga dal v hladilnik in potem še 1h na sobni temperaturi, ko si ga dal iz hloadilnika.

Poliš ti naraste preden ga daš v hladilnik vsaj za 3x tako da že tu vidiš, da kvas dela pravilno " je zelo tekoč "
Vodo pa si najbrž dal mlačno.

Tukaj se vidi poliš po 1h in pa na drugi sliki kakšen je drugi dan.




Drugi dan poliš preden sem dodal moko

Zgodovina sprememb…

6151 ::

2g suhega kvasa za poolish ki predstavlja večji del celotne mase testa + hkrati 2 dni fermentacije? To je občutno preveč, in tudi časovno inkompatibilno z manitobo moko. Večina pic za moke je namreč primerna za 8-16h fermentacije. Za tak čas bi morda šlo z 0,1g suhega kvasa, ampak je to skoraj nesmiselno.
Ali so ti kroglice po takšnem času sploh kaj narastle? skoraj ne verjamem, da so imele kvasovke še kaj hrane...

To je moj recept za uporabo manitobo:

poolish: 40g moke 40g vode / pizzo
ne glede na količino izdelanih pic dodaš 0,5g suhega oz 1,5g svežega kvasa + 5g sladokorja ali medu.

!! Kvas mora biti aktiven - suh kvas: vrečka v roku uporabe, neodprta, svež kvas: normalne barve, vonja, v roku uporabe...) !!

pustiš pokrito 1-2h na sobni in za tem do skupnega časa 16-24h na hladnem.

preostanek moke in vode (125g moke in 68g vode/ pizzo (takšna hidracija je za manitobo in za ročno delo super)) zmešaš na roke ali še lažje z katerokoli mašino za testo, ter ga pustiš stati 3-6h v posodi brez poolisha in soli, pokriti z mokro kuhinjsko brisačo v hladilniku. (avtoliza)
Ko je poolish pripravljen, vse skupaj zmešaš (zopet najbolje v mašini) in dodaš sol (2% na celotno maso uporabljene moke). Ko je zmešano, daš na pult in oblikuješ v "kroglo" z uporabo tehnik stretch & fold ter še boljše: coil fold (1-2 minuti dela) - pomagaj si z orodjem "dough scraper", če še nisi zverziran delati tega z rokami. Na YT imaš ogromno primerov teh dveh tehnik.

Kroglo pokrij in daj v hladilnik, vmes ko utegneš naredi kak coil fold. Čez noč pusti v hladilniku, ter cca 3-6h pred peko naredi kroglice in njihovo površino rahlo premaži z olivnim oljem. Kroglice naj vzhajajo pokrite vsaj 3h na sobni temperaturi, oz dlje če jih imaš v hladilniku. Če pečeš čez daljše časovno obdobje, npr pečeš 20 pic in boš pekel cca 2+ h, daj del kroglic v hladilnik. Če predolgo stojijo na sobni, bodo lepljive). Če jih ne boš vzhajal dovolj dolgi čas, v testu ne bo ujetega dovolj zraka in se ti skorja ne bo napihnila.

Seveda je pa vse potrebno prilagoditi temperaturi, moki in samem procesu gnetenja, fermentacije in vzhajanja, ter navsezadnje količini pic, ki jih pečeš. Morda pri nekomu z istim postopkom testo uspe perfektno, nekomu drugemu pa se totalno sfiži. Tudi časi so zelo variabilni, najboljše da poskušaš v svojih razmerah.

https://i.imgur.com/F2fliTU.jpeg
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

predi ::

cebelar123 je izjavil:


Zdaj upam da si poliš imel 1h na sobni temperaturi preden si ga dal v hladilnik in potem še 1h na sobni temperaturi, ko si ga dal iz hloadilnika.

Ja, točno po receptu sem šel, kar vključuje vse cooldowne. Vodo na drugi dan sem dal hladno, kakor Vito sam navede v videu. Kvas je bil Dolcela instant v prahu, sicer odprt od prej. Zdaj sem sicer opazil, da je 15 dni čez "najbolje uporabiti do". Verjetno ne bi smel dodati več moke, pa naj se lepi, kolikor hoče.

kriptobog ::

To testo se lepi ko hudic. pregnetes 15 minut in pokrijes da pociva 15-20 minut, potem ga naoljis roke in se da narediti hleb in v posodo in hlaidlnik za 24 ur. Sem naredil tocno po tem videu prvic in sem danes delal kroglice. Tako lahko kot so se danes delale kroglice se mi se niso. Cakam samo se da ze dez zlije, da zakurim zunaj pec.
Moko imam pa manitobo 00 od Zita. In svezi kvas. Nikoli ne delam s suhim. Sem enkrat poskusil pa ni ratalo.

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

Hja, na koncu je se vedno precejsnja razlika ali peces nekaj pri 270 stopinjah ali pa pri 400+. Ze med 350 in 400+ je ogromna razlika - pri identicnem testu in sestavinah je razlika kot noc in dan (isti batch, samo prva pica v peci segreti na 350 in druga pol ure kasneje na 420). Zal nimam fotke tiste prve, je pa tale pri 420:

cebelar123 ::

predi je izjavil:

cebelar123 je izjavil:


Zdaj upam da si poliš imel 1h na sobni temperaturi preden si ga dal v hladilnik in potem še 1h na sobni temperaturi, ko si ga dal iz hloadilnika.

Ja, točno po receptu sem šel, kar vključuje vse cooldowne. Vodo na drugi dan sem dal hladno, kakor Vito sam navede v videu. Kvas je bil Dolcela instant v prahu, sicer odprt od prej. Zdaj sem sicer opazil, da je 15 dni čez "najbolje uporabiti do". Verjetno ne bi smel dodati več moke, pa naj se lepi, kolikor hoče.


Uh lepi se zelo. Jaz uporabljam rocni mikser do 5 pic. 5 min miksanja na skoraj najvecji hitrosti. Potem pa na mizo in naredim eno veliko kroglo in jo pokrijem za 15 min. Sele nato iz te krogle delam manjse 280g. In te potem dam kipnit.
Delam 24h in 48h variano.
Oboje ptide ven kot mora. Uporabljaj spohtl obvezno da odlepis testo iz mize. 48h je bolj na komot saj vsaki dan naredis nekaj malega :)

Kaj se tice zapiranja testa ne uporabljam metode od vitota. Mi ne gre. Zato uprabljam eno drugo metodo kjer testo potegnes in ga zapiras nazaj preko palca. Mislim da sem tukaj nekje objavo ta video.

Zgodovina sprememb…

predi ::

Ne. Ta moka (Mlinotest manitoba "00") absolutno ne more biti primerna za ta namen. Me je razpizdilo in sem včeraj dal skupaj še en poolish 200/200/4/med. Videti je bil lepo, ampak, ko drugi dan dodaš vodo, moko in sol, je testo absolutno neobvladljivo. Nihče ne bi mogel iz te lepljive brozge oblikovati česarkoli. Edini način, da se ga sploh lahko dotakneš je s špahtlom. Pa še tam se prime.

Je še ena zelo podobna moka, in sicer manitoba "0". Mogoče mislite to?

user4683 ::

Kakšno imaš končno hidracijo oziroma koliko vode in moke dodaš drugi dan? Po mojih izkušnjah povsem dobro funkcionira pri 65% hidraciji.

predi ::

20g vode in 120g moke na drugi dan. Količine iz posta, ki sem ga citiral zgoraj, ampak podvojene za dve krogli.

predi ::

PacificBlue je izjavil:



Tu na tem zajemu je že napaka. "0" in "00" sta različna proizvoda Mlinotesta.

Badwolff ::

Sam nimam nobenih težav niti s poolishem niti z mlinitestovo 0 ali 00 manitobo, niti s kako drugo moko, cca 65-70 hidracuje, večinoma 48 ali več ur, v sredo testo začnem, enkrat čez vikend pojemo, odmrznjeno je pa mogoče še boljše, bolj hrustljava skorja.

Za poolish ne rabiš meda, mogoče je zato čuden.

predi je izjavil:

PacificBlue je izjavil:



Tu na tem zajemu je že napaka. "0" in "00" sta različna proizvoda Mlinotesta.


Pa je dejansko kaka razlika v končnem produktu oz pizzi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Badwolff ()

predi ::

Eh, isti sta. Saj piše na embalaži, da je "00" v primerjavi z "0" samo bolj bela. Ni to. Mogoče je res kriv med namesto sladkorja. Kaj pa vem.. Bega me tole, da vam takole vsem po vrsti ratuje, samo meni ne.

Vito sicer v tistem videu pravi, da uporablja W 280 do max 300. Tole je pa > 350. Tipu se praktično nič ne prijemlje, medtem ko meni ostane na čisto vsakem prstu že pri prvem gibu. Razumem, da je tip profi, samo raketna znanost pa ravno tole ne more biti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: predi ()

6151 ::

predi je izjavil:

Ne. Ta moka (Mlinotest manitoba "00") absolutno ne more biti primerna za ta namen. Me je razpizdilo in sem včeraj dal skupaj še en poolish 200/200/4/med. Videti je bil lepo, ampak, ko drugi dan dodaš vodo, moko in sol, je testo absolutno neobvladljivo. Nihče ne bi mogel iz te lepljive brozge oblikovati česarkoli. Edini način, da se ga sploh lahko dotakneš je s špahtlom. Pa še tam se prime.

Je še ena zelo podobna moka, in sicer manitoba "0". Mogoče mislite to?


Ni kriva moka. Delaj z manjšo hidracijo, max 30% deležem poolisha v celotnem testu (s takšnim deležem samo kličeš po "overfermentingu" kar uniči gluten, ki bi moral narediti testo močno), izvedi avtolizo preostanka moke in vode, preden dodaš poolish ter izvajaj hitre gibe ob ravnanju s testom - materiala na YT je več kot dovolj. Vito ni ravno najboljši vir za začetnike, tako da njegovih tehnik in receptov za začetek ne jemlji preveč k srcu. Njegovih pristopov se loti, ko boš imel za sabo nekaj 100 pic in boš znal lepljivo testo popraviti v nekaj gibih.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Badwolff ::

200/200 poolisha je za 4 - 6 pic.
Poglej recepte z bigo, se že bolj tam gibaš.

kriptobog ::

predi je izjavil:

Eh, isti sta. Saj piše na embalaži, da je "00" v primerjavi z "0" samo bolj bela. Ni to. Mogoče je res kriv med namesto sladkorja. Kaj pa vem.. Bega me tole, da vam takole vsem po vrsti ratuje, samo meni ne.

Vito sicer v tistem videu pravi, da uporablja W 280 do max 300. Tole je pa > 350. Tipu se praktično nič ne prijemlje, medtem ko meni ostane na čisto vsakem prstu že pri prvem gibu. Razumem, da je tip profi, samo raketna znanost pa ravno tole ne more biti.


Sem ze omenil. Meni se tudi lepi, ampak si sproti ene 3x malo zmocis roke in gre lazje. Tistih 15 minut preguras in zgnetes, das testo pocivati za 15-20 minut, vmes si pa spravis testo z rok. Ko testo pocije si naoljis roke in oblikujes hleb. To gre pa ze zelo lepo. Kako se Vitu skoraj ne lepi pa ne vem. Skratka, na koncu je rezultat bomba. Sploh ko hleb pociva en dan v hladilniku, to se tako lepo dela hlebcke in testo tako lepo raztegnes da adijo.

6151 ::

kriptobog je izjavil:

predi je izjavil:

Eh, isti sta. Saj piše na embalaži, da je "00" v primerjavi z "0" samo bolj bela. Ni to. Mogoče je res kriv med namesto sladkorja. Kaj pa vem.. Bega me tole, da vam takole vsem po vrsti ratuje, samo meni ne.

Vito sicer v tistem videu pravi, da uporablja W 280 do max 300. Tole je pa > 350. Tipu se praktično nič ne prijemlje, medtem ko meni ostane na čisto vsakem prstu že pri prvem gibu. Razumem, da je tip profi, samo raketna znanost pa ravno tole ne more biti.


Sem ze omenil. Meni se tudi lepi, ampak si sproti ene 3x malo zmocis roke in gre lazje. Tistih 15 minut preguras in zgnetes, das testo pocivati za 15-20 minut, vmes si pa spravis testo z rok. Ko testo pocije si naoljis roke in oblikujes hleb. To gre pa ze zelo lepo. Kako se Vitu skoraj ne lepi pa ne vem. Skratka, na koncu je rezultat bomba. Sploh ko hleb pociva en dan v hladilniku, to se tako lepo dela hlebcke in testo tako lepo raztegnes da adijo.


Vito je dal toliko testa prek svojih rok, da pač obvlada. To, kar prikazuje, se da lepo narediti z nekaj vaje, ampak ne z "uničenim" testom.
15 minut se pa res ne rabiš zajebavat, max 2 minuti če naredi avtoliza svoje.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

cebelar123 ::

Ne delaj z rokami. Uporabi mikser. Ko se testo zacne po 5min lepit od posode ga das na pult malo prelozis in pokrijes za 15 min. Po tem se ne prijema skoraj nic vec.

Gregor P ::

Kakšen moški pa si, če uporabljaš mikser?!?:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

predi ::

Saj sem tokrat gnetel z mikserjem, celo potem skipal vse na pult in pustil pokrito pri miru 15 minut. Testo je bilo v povsem enakem stanju tudi po mirovanju. Ko sem šel s špahtlom "okoli", se je že prijelo nanj po celotni površini v kontaktu s testom. Ne bi tega niti Vito rešil. Njegovo testo je povsem drugačno.

Bom enkrat probal brez medu in s tistim dr. Öetker kvasom, ki ga običajno uporabljam tudi sam. Tega od Podravke sem nabavil slučajno.

Ne vem sicer, zakaj nekateri pravite, da je poolisha preveč, ker so količine po receptu. Zakaj so takšna razmerja, se mi niti ne da razmišljat.

kriptobog ::

predi je izjavil:

Saj sem tokrat gnetel z mikserjem, celo potem skipal vse na pult in pustil pokrito pri miru 15 minut. Testo je bilo v povsem enakem stanju tudi po mirovanju. Ko sem šel s špahtlom "okoli", se je že prijelo nanj po celotni površini v kontaktu s testom. Ne bi tega niti Vito rešil. Njegovo testo je povsem drugačno.

Bom enkrat probal brez medu in s tistim dr. Öetker kvasom, ki ga običajno uporabljam tudi sam. Tega od Podravke sem nabavil slučajno.

Ne vem sicer, zakaj nekateri pravite, da je poolisha preveč, ker so količine po receptu. Zakaj so takšna razmerja, se mi niti ne da razmišljat.


Si spohtel naoljil? Potem ko testo pocije ga oblikujes z naoljenimi rokami/spohtlom.

6151 ::

predi je izjavil:


Ne vem sicer, zakaj nekateri pravite, da je poolisha preveč, ker so količine po receptu. Zakaj so takšna razmerja, se mi niti ne da razmišljat.


Pravimo iz izkušenj.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Badwolff ::

Gregor P je izjavil:

Kakšen moški pa si, če uporabljaš mikser?!?:P


Pameten?
Gnetenje testa na roke je znak moškosti?

cebelar123 ::

predi je izjavil:

Saj sem tokrat gnetel z mikserjem, celo potem skipal vse na pult in pustil pokrito pri miru 15 minut. Testo je bilo v povsem enakem stanju tudi po mirovanju. Ko sem šel s špahtlom "okoli", se je že prijelo nanj po celotni površini v kontaktu s testom. Ne bi tega niti Vito rešil. Njegovo testo je povsem drugačno.

Bom enkrat probal brez medu in s tistim dr. Öetker kvasom, ki ga običajno uporabljam tudi sam. Tega od Podravke sem nabavil slučajno.

Ne vem sicer, zakaj nekateri pravite, da je poolisha preveč, ker so količine po receptu. Zakaj so takšna razmerja, se mi niti ne da razmišljat.


Ni preveč v redu je.
Si imel mikser na hitri hitrosti?
Pa nebi smel dati ven testa dokler se ti ne začne prijemati na svedre in odlepiti od roba posode.

Primer testa Manitoba 00 Mlinotest po 48h

Zgodovina sprememb…

predi ::

Mikser na 4 od 5, če se prav spomnim. Kakšnih 15 minut.




Na zgornji sliki je po petih minutah z vsemi sestavinami drugega dne. Drugo je poolish pred obdelavo.

cebelar123 ::

Poliš zgleda vredu. Miksati pa bo še potrebno.

kriptobog ::

Delate vsi poolish ali ima kdo kak dober recept za kaksno direktno metodo, da se naredi testo v istem dnevu?

matobeli ::

"Klasičen testo", pol kile moke, vrečko kvasa, sol, mlačna voda (ne preveč, toliko da se da lepo gnest), dobro pregneteš na koncu dodaš še toliko moke da se ti ne sprijemlje več na prste in lako oblikuješ lep hlebček, pa daš pokrito vshajat na toplo in zaveterno. 1h pa lahko pečeš.

PacificBlue ::

Badwolff je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Kakšen moški pa si, če uporabljaš mikser?!?:P


Pameten?
Gnetenje testa na roke je znak moškosti?


Masiraš ženo z rokami ali z grabljami?

6151 ::

kriptobog je izjavil:

Delate vsi poolish ali ima kdo kak dober recept za kaksno direktno metodo, da se naredi testo v istem dnevu?


Brez kvasnega nastavka (poolish/biga/...) ne bo "dobrega" recepta. Boš dobil težko prebavljivo testo brez pravega okusa. Še najboljša hitra varjanta je iti po "sourdough" testo v špar, če nujno rabiš.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Badwolff ::

Sej veš, ko se ti v sredo zlusta pica, greš bitr delat testo, da bo v soboto ready.

Drgač je tud pica s par urnim testom čist ok, če se ti mudi.

6151 ::

Badwolff je izjavil:

Sej veš, ko se ti v sredo zlusta pica, greš bitr delat testo, da bo v soboto ready.


Ne vem. Pice vedno planiram za nekaj dni naprej, čeprav testo vedno pripravim v cca 30h. Se mi je pa zadnjič po dolgem času zluštalo "čist ok" pice, tako da sem poklical lokalno picerijo :))
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Badwolff ::

Ni vse napoletana :D

kriptobog ::

6151 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Delate vsi poolish ali ima kdo kak dober recept za kaksno direktno metodo, da se naredi testo v istem dnevu?


Brez kvasnega nastavka (poolish/biga/...) ne bo "dobrega" recepta. Boš dobil težko prebavljivo testo brez pravega okusa. Še najboljša hitra varjanta je iti po "sourdough" testo v špar, če nujno rabiš.


Bom sprobal. Sem malo pregledal youtube pa jih je dosti, ki delajo na hitro testo pa je pizza ok z lepo napihnjenim robom.

6151 ::

kriptobog je izjavil:

6151 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Delate vsi poolish ali ima kdo kak dober recept za kaksno direktno metodo, da se naredi testo v istem dnevu?


Brez kvasnega nastavka (poolish/biga/...) ne bo "dobrega" recepta. Boš dobil težko prebavljivo testo brez pravega okusa. Še najboljša hitra varjanta je iti po "sourdough" testo v špar, če nujno rabiš.


Bom sprobal. Sem malo pregledal youtube pa jih je dosti, ki delajo na hitro testo pa je pizza ok z lepo napihnjenim robom.


Napihnjen rob ni merilo dobrega testa. Če želiš samo napihnjen rob lahko takšno testo pripraviš v ~1h.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

kriptobog ::

Evo tole sem nasel. Izgleda ok. Je kdo poskusil po tem receptu?

Badwolff ::

12 minut? :D
Js recepte gledam sam še na tiktoku :D
Jamie je imel enkrat enga italijana in sta pripravljala pico, tako bolj kratko. Mogoče gennaro, ma nism zihr.

Ooni ma tale quick tecept recimo, men se scer zdi, da so vsi bolj ali manj enaki in da res tezko zajebeš.

Recipe - Classic Pizza Dough https://app.ooni.com/recipes/classic-pi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Badwolff ()

predi ::

Alo, pobje. Mislim, da sem pogruntal v čem je fora. Vito je v videu za single ball zasral količine. Drugi dan se da občutno več vode in moke, ne 10 ml in 60 g. Potem ga je pa cebelar napak povzel. Še tabelco je prilimal v tej temi, kjer so prave količine dobro vidne, pa v videu za kilo moke je tudi očitno. Tip tam daje 300/300 in naslednji dan 400/700. Delal sem testo s 86% hidracijo, ne 68... Poolisha je bilo več kot sestavin dodanih na drugi dan. Od kod teh 10/60 naslednji dan. Verjetno je mišljeno 110/160. Vsaj.

predi ::

Moj math foo je šibak. Prav je 10/60. Se pa ne sklada z receptom za kilo moke. Zakaj takšna razlika?

Badwolff ::

Uporab kalkulator, stori so jih polnj, sam uporablam kar ooni app.
10/60? Sploh ne stekam, kaj so to za ene številke...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Badwolff ()

cebelar123 ::


10/60 je mislil koliko vode in koliko moke daš drugi dan za 1 pico.
Ampak še 1x rajši delajte 280g kugle in ne 250g.

predi ::

Včeraj sem začel po drugi alineji zgoraj, ampak za dve pici. Tokrat s pravim kvasom v prahu in sladkorjem namesto medu. Bomo videli.

Nisem hotel še tretjič zaribat in sem šel sam računat količine iz videa za kilo moke (vse sem pač delil s tri) pa ni šlo skupaj za drugi dan, ampak verjetno že obstaja razlog. V glavnem, danes nadaljujem po tabelci zgoraj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: predi ()

cebelar123 ::

predi je izjavil:

Včeraj sem začel po drugi alineji zgoraj, ampak za dve pici. Tokrat s pravim kvasom v prahu in sladkorjem namesto medu. Bomo videli.

Nisem hotel še tretjič zaribat in sem šel sam računat količine iz videa za kilo moke (vse sem pač delil s tri) pa ni šlo skupaj za drugi dan, ampak verjetno že obstaja razlog. V glavnem, danes nadaljujem po tabelci zgoraj.


Upam da si vzel od Dr.oetker-ja

predi ::

Sem. Ravno sem mesil 20 minut z mikserjem na max in vsipal na pult. Testo je spet praktično neobvladljivo zame. Čakam tistih 15 minut, da vidim, če bo bolje.

c3p0 ::

Da nisi preveč mešal... Probaj z avtolizo, pa na roke zamesit. Koliko % hidracije si imel?

predi ::

Tistih 15 minut je pomagalo, ampak gladke krogle pa ne gre naredit. Delal sem po drugi vrstici cebelarjeve tabele zgoraj, ampak x2. 68%.

Testo se več ne prijemlje tako zelo, samo gladko noče bit. Mogoče samo preveč pričakujem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: predi ()

c3p0 ::

Naj prvič vzhaja, zamesi in naj spet vzhaja (v kroglah) potem je ponavadi precej mehko in gladko, pa prava moka seveda.
««
21 / 25
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15145932 (9138) MArkusPrimus
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
742138938 (59443) mailer

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22452466 (32339) bluefish
»

Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12531467 (17640) joze67
»

Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25490972 (74062) korenje3

Več podobnih tem