» »

Peka pizze

Peka pizze

««
27 / 27
»
»»

Eduardo ::

alekskac je izjavil:

A ta Yoda-ova se šteje že ko New York stil, ali je to še vedno napoletana?

Je NY stil. Čas peke in nariban sir te dajo bolj v NY kategorijo. Če je omaka predkuhana je čisto tam.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

alekskac ::

Jaz sem že preklopil na ribano mocarelo z majn vlage. Drugače imam včasih težave z "moisture management" v obični pečici, čeprav na YT precej strašijo kako se mi bo izsušila med peko (po mojem okusu se ne). Omako imam zaenkrat še surovo. Za moje doma (NY, oz. podeželski picerijski stil konzumirajo, napoli nima noben preveč rad) bom morda moral še v ta korak, da jo pokuham prej da še mal vlage izrinem?

Ribana ima dodatke. Škrob in še kaj, da se ne lepi. Zato se tudi bolj zapeče. Za pico pa se ne uporablja mozarella iz tekočine ampak "low moisture mozarella". Ni tako lahko za najti in ni naribana.

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

V Italiji probal ocvrto pico, prepognjena in ocvrta.
Nisva bila navdusena.
Ne priporocam.8-O

Okapi ::

Koristna informacijska vrednost tvojih treh vrstic je natanko 0.

Če bi napisal - v mestu X, piceriji Y, ne znajo narediti dobre ocvrte prepognjene pizze (calzoni fritti), ki sem jo že veliko boljšo jedel drugje - bi bila to koristna informacija. Kot si ti napisal, pa pač ni.

Močno dvomim, da je tudi tvoja bila dobra, vsaj za moj okus.
Pač ocvrto testo, s kuhano sredico. Saj je bilo za pojest, sem bil pa razočaran.
Ime picerije ter kraj sta brezpredmetna, gre za ocvrto pico kot neko tržno nišo ter da je drugače.

Da za nekaj, kar tebi osebno ni všeč, napišeš "ne priporočam", je neumno in arogantno.

Kot bi napisal, v Italiji sem jedel pizzo. Nisem bil navdušen, ne priporočam.

Calzoni fritti niso nobena "tržna niša" (oziroma so ravno toliko kot navadna pizza). To je v nekaterih predelih Italije zelo priljubljena "ulična" hrana, da jo lahko vzameš v roke in ješ med hojo.

Vprašaj se izvorno, od kje in zakaj pica.

Hrana za reveže. In kaj ima to skupnega s tem, da tebi nek okus ni všeč?

DimmniBurek ::

Eduardo je izjavil:

Ribana ima dodatke. Škrob in še kaj, da se ne lepi. Zato se tudi bolj zapeče. Za pico pa se ne uporablja mozarella iz tekočine ampak "low moisture mozarella". Ni tako lahko za najti in ni naribana.

Jaz kupim v Hoferju tisto low moisture in je čist OK.
Maš pa tudi v EuroSpinu 1kg pakiranje, če rabiš za kako pizza fešto.
There Is No Stronger Drug Than Reality

Pa to tapravo low moisture ali samo, da ni v vodi?

Okapi je izjavil:

Hrana za reveže. In kaj ima to skupnega s tem, da tebi nek okus ni všeč?

Ne za reveže, ajd mogoče....ocvrtih sigurno nisi jedli. Tovrstne so od takrat, ko je olje pocen.

Glede okusa.
Sem že v prvo napisal, da ne priporočam. Ne vem kako naj drugače, vsi ki berejo vedo, da je to moje mnenje.

Groot ::

nejc_nejc je izjavil:

V Italiji probal ocvrto pico, prepognjena in ocvrta.
Nisva bila navdusena.
Ne priporocam.8-O

No meni osebno je pa calzoni fritti super občasna popestritev in jo definitivno priporočam. Kaj bova pa sedaj?

:))
Nič ne bova, oboje je individualno mnenje.

Podobno kot pica burek.:|

nodrim ::

Sej to, kaj mate tako potrebo po deljenju osebnih mnenj, kar očitno nima nobene uporabne vrednosti za nikogar, razen za osebo, ki ti bo nekoč kupovala pico in se bo spomnila, da zate ocvrta ni priporočljiva. :D

nodrim je izjavil:

Sej to, kaj mate tako potrebo po deljenju osebnih mnenj, kar očitno nima nobene uporabne vrednosti za nikogar, razen za osebo, ki ti bo nekoč kupovala pico in se bo spomnila, da zate ocvrta ni priporočljiva. :D

Zdej pa ne štekam. Večina postov v tej temi, je s tem pridihom in zakaj je to narobe.

nodrim ::

Če že res rabiš dat svoje osebno mnenje (kar še vedno ne vem komu to sploh koristi kadarkoli), vsaj daš pred tem vse možne objektivne informacije, potem pa dodaj še svoje mnenje, če že res rabiš.

Primer: pride ven nov Ferrari, poveš vse o pospeških, končni hitrosti in drugih tehničnih podatkih, pokažeš slike zunanjosti in notranjosti, napišeš ceno in je to to. Če pa moraš na koncu še povedat, da pa tebi je pa pač grd, potem pa res ne vem komu je to tvoje mnenje uporabna informacija. :) Razen, če sem jaz tvoj stric, ki razmišlja, če bi ti ga kupil za božič. 8-)

Disclaimer: to velja za vsa osebna mnenja, ki v 99,9 % primerov ne koristijo nikomur, ne leti samo nate ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nodrim ()

nejc_nejc je izjavil:

Glede okusa.
Sem že v prvo napisal, da ne priporočam. Ne vem kako naj drugače, vsi ki berejo vedo, da je to moje mnenje.
Saj sem ti lepo napisal, da je arogantno napisati "ne priporočam" za nekaj, kar je mogoče mnogim všeč, samo tebi pač ni. Slab nasvet.

Napiše se - meni okus ni dober. Lahko tudi poskusiš opisati ta okus, ki ti ni dober, v primerjavi s kakšno podobno hrano.

nejc_nejc je izjavil:

nodrim je izjavil:

Zdej pa ne štekam. Večina postov v tej temi, je s tem pridihom in zakaj je to narobe.

Ker si pač narobe zastavil/napisal zadevo. Svoje mnenje si napisal v obliki splošnega nasveta (ne priporočam). Enako neumno, kot če bi nekdo napisal, da ne priporoča pizze, ker mu ni všeč.

Če si prvič jedel to ocvrto pizzo, bi napisal nekaj v slogu - Kakšno je pa vaše mnenje o ocrti pizzi? Oni dan sem jo v Italiji prvič jedel in mi ni bila všeč. Njen okus je (poskusiš opisati okus in zakaj ti ni všeč).

Če je ne bi prvič jedel, in ti je načeloma okus všeč, pa napišeš, kje si jo jedel, da deliš informacijo o tem, kje je ne znajo dobro pripravit. In mogoče še dodaš, kaj so po tvojem naredili narobe (uporabili preveč sira, staro olje za cvrtje, slabo testo...). Kot lahko narediš za vsako pizzerijo pri nas, kjer pizze niso v redu.

Ok.
Potem moramo pa definirati etalon, da se lahko gremo.

Razen @grota nihče ni bil,
ne proti,
ne za.

Za gausa je še malo prezgodaj.

schrack ::

Eduardo je izjavil:

Če koga zanima sem testiral Effeuno in je odlična. Ponovljivost rezultatov je garantirana. NY stil napoletana ...

Si jo samo testiral ali si jo kupil? Model?
Bliža se črni petek, pa če bo kakšna dobra cena, bi jo tudi jaz vzel.

borisk ::

čez vikend sem peku v Beko navadni pečici (310°C) na 8mm plošči.

Dost dobr za punce s katerimi hodim ven bi rekli američani

https://imgur.com/a/2mNcPCv

schrack je izjavil:

Eduardo je izjavil:

Če koga zanima sem testiral Effeuno in je odlična. Ponovljivost rezultatov je garantirana. NY stil napoletana ...

P150h. Malenkost nižja temperatura samo največja možno za 220v priklop. Inventar .... :)

matobeli ::

Tole sem nedavno opazil, cena 350€, zgoraj 1200W, spodaj 500W

https://www.g3ferrari.net/en/pizza-pro-.....*_ga*MTE4MTQ0MzkxMS4xNzMwNzkyNDU5*_ga_CSZLT03RPR*MTczMDc5MjQ1OS4xLjAuMTczMDc5MjQ1OS4wLjAuMA..

Obstaja tudi cenejša verzija za stotaka manj z 850W/850W grelci

Eduardo je izjavil:

schrack je izjavil:

Eduardo je izjavil:

P150h. Malenkost nižja temperatura samo največja možno za 220v priklop. Inventar .... :)

Pa ti se ne hecaš :D.
Si imel že kakšno plinsko peč prej, če ja, lahko primerjaš?
Jaz imam ooni koda 12, pa bi rad počasi zamenjal.

Badwolff ::

alekskac je izjavil:

Badwolff je izjavil:

Dons sem pa naredil po dolgem času zanič pico, pa ne vem čist zakaj. Vse isto kot vedno, testo je na uč zgledalo ok, temperatura tud, sam enostavno se ni dvignil rob, dno spodaj zglesalo lepo zapečeno, ampak zgoraj povsem žvakasto...

mogoče pretekel rok kvasu, sam pri 24 urni fermentaciji skor dvomim, da bi to blo usodno. Drugih idej skor nimam.

Men se taka zblaznela fermentacija redno dogaja ko se doma vklopi kurjava, ker fermentiram pri sobni T. Pomladi in jeseni je vse BP, ko se vklopi kurjava mi pa fermentacija drastično popeni.

temperatura je kvečjemu nižja kot polet, scer je bla pa tko večino časa v hladilniku.

schrack je izjavil:

Pa ti se ne hecaš :D.
Si imel že kakšno plinsko peč prej, če ja, lahko primerjaš?
Jaz imam ooni koda 12, pa bi rad počasi zamenjal.

Sem delal z ooni koda 16. Dobival na sposojo.

NY stil, kar mi večinoma konzumiramo imam 100% v malem prstvu na Effeuno. Napolitane katere pa delam zelo redko pa me še malenkost heca termoregulacija. Na ooniju je praviloma glavni problem, da se kamen ne segreje dovolj ali pa, da mu preveč pade temperatura med peko, pri taki električni pa je prej problem, da se segreje preveč. Si mislim, da bo naslednja runda napolitan kvazi popolna, samo je prvo vprašanje, če bom doteral in drugo kdaj bom zopet delal napolitane, ker jih razen mene nihče ne mara. Trenutna runda je bila zelo OK, samo zgoraj niso bile pike tako črne kot bi si želel.

Na effeuno je pri nastavitvi dna na 400 bila preveč pečeno dno pod minuto, ko smo pa merili pri ooniju z laserjem, pa je nekje 420 na laserju naredilo pizzo v 1:30. Kjer moraš pri ooniju obračati in morda zato potrebuješ več stopinj spodaj. Pri effeuno je seveda tudi ne moreš dvigniti v ogenj in na hitro popečt vrha, tako da moraš imeti res dobro naštudirane temperature.

Skratka Ooni nudi več fleksibilnosti, ko pa imaš zadeve naštudirane pa Effeuno nudi bistveno boljšo ponovljivost.

Imam pa namen dodati senzorje za odčitavanje temperature. Sem jih že nakupil, samo diy projekta integracije še nisem štartal, ker so druge prioritete. Nekje do penzije pa že bo.

Zgodovina sprememb…

Eduardo, hvala za izčrpen odgovor.

Sam imam Ooni kodo 12, delam pa samo napoletane. Zamenjan imam kamen z Biscotto saputo in dodano vrtenje z motorčkom.
Naštudirano imam v nulo, največja težava je , da sem dal not največji možen okrogel kamen fi 33, delam pa tudi pice okrog 32cm. Če malenkost zgrešim, ko dajem pico not, se testo zalepi iz zažge po steni peči.
Na začetku odprem gorilec na max, cca 25 minut, preden dam pico not, pa zmanjšam plamen na malenkost manj kot polovico.
Te leopardje pike pa niso odvisne samo od temperature ampak tudi od testa.

alekskac ::

Badwolff je izjavil:

alekskac je izjavil:

Badwolff je izjavil:

Dons sem pa naredil po dolgem času zanič pico, pa ne vem čist zakaj. Vse isto kot vedno, testo je na uč zgledalo ok, temperatura tud, sam enostavno se ni dvignil rob, dno spodaj zglesalo lepo zapečeno, ampak zgoraj povsem žvakasto...

mogoče pretekel rok kvasu, sam pri 24 urni fermentaciji skor dvomim, da bi to blo usodno. Drugih idej skor nimam.

Men se taka zblaznela fermentacija redno dogaja ko se doma vklopi kurjava, ker fermentiram pri sobni T. Pomladi in jeseni je vse BP, ko se vklopi kurjava mi pa fermentacija drastično popeni.

temperatura je kvečjemu nižja kot polet, scer je bla pa tko večino časa v hladilniku.

Možnosti sta po mojem dve, ali fermentacija (razmerje časa med fermetacijo bulk/hlebčki, totalen čas fermentacije, itd, je nekaj spremenljivk), ali sestavine (moka, kvas). Verjetno boš moral z metodo eliminacije izločiti krivca. Najenostavneje je seveda, kot si že sam omenil, zamenjat kvas. Nato moko, nato fermentacija. Fermentacija zadnja, ker kot praviš imaš metodo konsistentno in izpiljeno do pojava napak v testu.
A da bi pa tehtnica zašvicala pa ni možno? Meni občasno pobezlja na malih količinah (gram, dva grama), kar se pozna pri tehtanju kvasa, ko je na vagi že voda in moka (natehtam prvo troje naenkrat, sol dodam nazadnje ko že premešam vodo, moko in kvas). Ko zamenjam baterijo je en čas spet OK.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

z3ro ::

Odločam se za nakup plinske peči za pizzo, gledam Cozze 17, me pa malo skrbi ker ima gorilce v U obliki in me je strah, da bo preveč peklo/"zažgalo". Sicer sem malo omejen z prostorom in bi iz tega vidika bila bolj praktična 13" velikost, tam me pa skrbi da je precej manj prostora za obračanje pice. Jager ima v ponudbi 13" plinsko peč z vrtljivim kamnom, ima kdo izkušnje z njo? Še kakšna alternativa mogoče? Sicer dobim na test Cozze 17 od kolega, on pravi da ko se navadiš je ok.

Sem se odločil za Cozze 13, danes prvič pekel v njej. Testo sem delal nekako po Vito Iacopelli receptu, me pa matra gnetenje testa in pa oblikovanje/raztezanje v lepe kroge (oboje sem počel prvič), tale je bila kar ene oblike :) Prav tako ima malenkost preveč črne robove, probam naslednjič z malo manjšo temperaturo. In pa ne vem kaj si naj mislim o siru (mozzarela in špara kao namenjena za pizze), mogoče bi bilo bolje malo več sira pri malo nižji temperaturi? Dno je pa bilo lepo zapečeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: z3ro ()

donvito ::

Estetsko ne zgleda najlepše, sicer pa njami. Najbrž si res malo pretiraval s temperaturo.

kriptobog ::

z3ro je izjavil:

Sem se odločil za Cozze 13, danes prvič pekel v njej. Testo sem delal nekako po Vito Iacopelli receptu, me pa matra gnetenje testa in pa oblikovanje/raztezanje v lepe kroge (oboje sem počel prvič), tale je bila kar ene oblike :) Prav tako ima malenkost preveč črne robove, probam naslednjič z malo manjšo temperaturo. In pa ne vem kaj si naj mislim o siru (mozzarela in špara kao namenjena za pizze), mogoče bi bilo bolje malo več sira pri malo nižji temperaturi? Dno je pa bilo lepo zapečeno.

Testo in kepice bo potreben trening. Drugace pa lepa pica. Mocarelo si vzel suho? Te so meni prevec gumijaste. Najbolj se mi obnese sveza mocarela, samo en dan prej jo moras natrgati in pustiti v cedilu cez noc, da ne bos imel vode na pici.

Mocarela je bila kao namenjena za pizze, ceprav je bilo vseeno prisotne nekaj vode v pakiranju kar se je tudi poznalo potem na pizzi..bom pa naredil naslednjic tako kot si napisal. Gor sem posipal tudi malo parmezana ker sem ga ravno imel čeprav čutil ravno nisem kaj okusa po njem. Največ problemov bom imel z testom ampak bo že :))

Bizkit45 ::

Pa "fresh mozz' from the back" :)
Bravo, jst bi jo pojedu. Lepa je vidit, sploh za prvic

Kriptobog: svežo mocarelo pustiš v hladilniku v cedilu da spusti vodo predvidevam? Pokrito ali kar tako?
Ta pica danes je bila sicer iz poolisha od včeraj, sem pa pustil za dve pici testa še v hladilniku za jutri da bo "double fermented" ali kako že pravi ta možakar na YT :D Tako da probam na malo manjši temperaturi spečt, upam pa tudi da bo oblika malenkost lepša.

kriptobog ::

ja. Natrgam, na cedilo. Cedilo v posodo, posodo pokrijem.
««
27 / 27
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15148632 (11838) MArkusPrimus
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

742149251 (180) mailer

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

22456469 (36342) bluefish
»

Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25495464 (78554) korenje3
»

"Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )

5626539 (24287) Vajenc

Več podobnih tem