» »

Evtanazija

Evtanazija

Temo vidijo: vsi
««
31 / 32
»»

JanBrezov ::

Ales78 je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Največ kaj lahko narediš, da že začneš že danes telovaditi in se razgibavati čimveč

In to goniš v pretiravanje, da si čimprej zjebeš sklepe. Kar počne večina "rekreativnih" psihotov danes, ker se ne zavedajo, da se ob naporu poveča izločanje dopamina in potem kot junkiji tekajo naokrog, vsakič s še malo več napora, da dobijo svoj šus. In se počutijo strašno samopomembni, ker so lahko pretekli 42km, kot bi se junkiji med sabo hvalili, kdo si lahko vbrizga največjo dozo.

Med tekom te zgazi pijani voznik in pristaneš ohromljen na invalidskem vozičku s trajnimi bolečinami. Ali pa tek izvajaš v bližini industrijske cone in se nadihaš rakotvornih snovi. Prihodnosti noben ne pozna, vsi napori posameznika za zdravo življenje so lahko izničeni v sekundi. Ko se to zgodi, vsak posameznik zase ve, ali je bolečina neznosna ali ne, mnenja dohtarjev ali kogarkoli drugega je tukaj irelevantno. Dohtorji mi lahko pomagajo bolečine spraviti na znosen nivo, evtanazija naj bo zadnja opcija. Želim, da je opcija.

NuMaN ::

Glede razgibavanja nisem imel v mislih maratone in cestne kolesarje.

Po opravkih greš peš, če se le da, ali s kolesom, zmerna telovadba koristna, za starostnika s patologijami ali brez je ena najpomembnejših stvari, da je mobilen.

In zdrav način tekom celega življenja pomaga. Seveda zmerno in letom primerno, tu pa tam si je potrebno privoščiti kake užitke, take in drugačne, dobri občutki psihe odtehtajo kanček nezdravosti.

Ni treba ravno živeti popolnoma po priporočilih NIJZ.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

IMBB ::

111111111111 je izjavil:

Za vse tiste, ki na križ pribijate zdravnike...

https://www.delo.si/mnenja/pisma-bralce...

Spet neresnice:

Glavni argument zagovornikov ZPPKŽ je, da »se človeku dodeli pravica, da sam konča svoje življenje, kadar – po lastni presoji – neznosno trpi«.

Ne gre zgolj za lastno presojo, to mora po zakonu potrditi tudi zdravnik glede na zdravstveno stanje:

1) Pacient ima pravico do PPKŽ, če izpolnjuje naslednje pogoje:
1. doživlja neznosno trpljenje, za katerega ne obstaja za pacienta sprejemljiva možnost
lajšanja, in ki je po presoji zdravnika posledica hude neozdravljive bolezni ali druge
hude trajne okvare zdravja, katerih zdravljenje je izčrpano in ne daje utemeljenega
pričakovanja na ozdravitev oziroma izboljšanje zdravja

Neodvisni zdravnik v mnenju navede, ali pacient izpolnjuje pogoje iz 1.
točke prvega odstavka 6. člena tega zakona.

Brez zdravnika, ki bi to potrdil, ne bo možno nič. Šlo bo za presojo pacienta samega in stroke hkrati. Kar je bistvevna razlika od tistih, ki samomor delajo na lastno pest in brez posvetovanja, na katere se sklicuje. Seveda je še vedno smiselno preprečevati samomore, nepremišljene, tiste, ki imajo za razlog rešljive probleme itd. To je ena od večjih neumnosti, da zdaj ne bo smiselno neko nesrečno zaljubljeno 25-letnico odvračat od samomora, ker trpeča 85-letnica v konstatnih telesnih mukah noče več trpet. Hvala bogu, da ne pišejo vsi zdravniki takih neumnosti.

tikitoki ::

Nasprotniki itak nimate za burek. Miljon ljudi letno se odloci za to opcijo, in jih boli patak za vase misljenje.

mtosev ::

Jaz sem na zadnjem referendumu glasoval za in bom še enkrat glasoval isto.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Sicer pa ste naprostniki evtanazije vecinoma enaki k nasprotniki splava. Fetus je svet, dokler ni rojen. Pol pa vas boli za otrokove potrebe za dostojno zivljenje. Tud je enako. Jambrate o zlorabah, istocasno pa dvomim, da se vas je vecina pripravljena odreci cemu bolj konkretnemu za pomoc ljudem v stiski. Sej vredu, sam ne pol svojih nazorov jim vsiljevati po goltancu, ker nimate nobene pravice do tega.

OutOfTheBox ::

Malo Filozofska in kako jaz upravičujem pravico do smrti: Predstavljaj si da si kot človek le del nekega večjega organizma, podobno kot je celica del nas (in se ne zaveda da je del večjega organizma). Celica se lahko tudi SAMA odloči za svojo "smrt" oz. uničenje in nato to tudi stori. Za to se odloči na podlagi signalov, npr poškodba DNA-ja, ipd. To stori kadar ni več smisla za njen obstoj.

Išči: Cytochrome c, caspase-9 , govori točno o tem procesu.

P.S

Sicer tudi zdrave celice lahko umrejo, če s tem naredijo ravnovesje celotnega organizma

"Apoptosis (programmed cell death) isn't just a response to injury. It's also a normal, healthy part of development and maintenance.
In other words, sometimes cells die not because they're sick, but because they're no longer needed."

Zgodovina sprememb…

FireSnake ::

tikitoki je izjavil:

Jambrate o zlorabah, istocasno pa dvomim, da se vas je vecina

V kaj ti dvomiš je pa res popolnoma nepomembno.
In niti ne poskušaj to izmišljotino (lahko rečemo tudi blodnjo) predstavljati kot dejstvo. Posledično je vse napisano za zgornjim citatom popolna izmišljotina in ni vredno branja.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

matobeli ::

Kaj pa? To da nimate pravice drugim težit in jim zvijat roke?
SiegSnake much?

GregiB ::

Ko sem prebral zakon sem mnenja, da naslavlja vse zlorabe in jih sankcionira oz. zanje postavlja zapore... Ne razumem, kako bi ob tem prišlo do več zlorab, kot jih npr, lahko prihaja že zdaj, brez zakona...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

mirator ::

Pvsem preprosto bi bilo, da se vsak briga zase.
Pri predlogu evtanazije, ne gre za to, da nekdo doživi življenski fiasko in si ne želi več živeti, za samomor pa nima moči. Gre za tiste, ki preprosto ne morejo več živeti zaradi neznosnih neozdravljivih zdravstvenih bolečin. Samomorov ta zakon ne bo preprečil.
Ne vem za druge, vendar jaz, če bi do smrti ali zaradi bolezni ali kakšne hude nepopravljive poškodbe, bil prikovan na posteljo in bil odvisen od pomoči drugih bi si želel umreti čimprej. Mislim (vsak zase že ve), da je kvaliteta življenja nad njegovo dolgostjo.
Preprosto ne razumem zagovornikov referenduma, da so iz verskih (ne vem, zaradi katerih drugih) pomislekov proti zakonu.
Ampak, na referedumu se bo odločal vsak zase.

mirator je izjavil:

Ampak, na referedumu se bo odločal vsak zase.

Sicer razumem, kaj si hotel povedat... ampak... tudi ti boš odločal zame, pa Primc, pa župniki, pa dohtarji... vsi, ki bodo oddali glas bodo odločali zame in zate... za vse... To je problem...

Po moje je bolj kot verski razlog strah pred smrtjo.
In dopuščanje možnosti, da po njej ni nič.
Še najbolj upravičen argument nasprotnikov zakona je po moje "odprtje pandorine skrinjice", v smislu da bo enkrat, mogoče tudi ne v bližnji prihodnosti, ta zakon zlorabljen za odstranitev "neproduktivnih, neprilagojenih".

Sicer bom sam glasoval za zakon. Lahko da bo padel, bo pa enkrat sprejet v taki ali drugačni obliki povsod po svetu, kjer bo tudi vedno bolj pogosto obrnjena starostna priramida.

Eni tudi omenjajo paliativo, pa Filipince ki nas bodo pedenali ... Nič ne bo iz tega, še osebnega zdravnika nimajo vsi.

Robotki pa nas bodo pedenali čez kakih 100 let, mogoče že prej.

Se pa sprašujem, zakaj hočejo eni določati, da moramo živeti in umreti "po njihovem kopitu" ...

matobeli je izjavil:

Kaj pa? To da nimate pravice drugim težit in jim zvijat roke?
SiegSnake much?

Kdo pa komu kaj teži?
In kje?
Če kaj, si ti začel težiti meni ... če smo že pri tem ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

matobeli ::

Ti. Tukaj. Drugač pa preber za sabo, če se že repenčiš.

matobeli je izjavil:

Ti. Tukaj. Drugač pa preber za sabo, če se že repenčiš.

Še enkrat.
Zate pa to velja že drugič.
Kam se zaganjaš brez škornjev?

NuMaN je izjavil:

Zanimivo, kakšni smo ljudje... mene npr. ni strah biti mrtev... strah me je umiranja... s fizičnega stališča (in posledično psihičnega, seveda). Strah me je trpljenja, ki, če do njega pride, ne bo nujno neizogiben. Da pa sem popolnoma zafiksan do nezavesti (bukvalno) z raznimi pain relieverji je pa popolnoma enako, kot, da me ni... Kako to izgleda, poznam...

NuMaN je izjavil:

In dopuščanje možnosti, da po njej ni nič.
Pa smo, bolj ali manj, spet pri veri... Je pa argument vsaj malo aboten... Če "potem" ni nič... je res vredno "do tja" iti z nereverzibilnimi, neznosnimi in nelečečimi bolečinami... Poleg tega, v zakonu je vsaj 10x napisano, da PPKŽ ni treba nikomur koristit, celo večkrat je napisano, da se celo oseba v postopku lahko kadarkoli, do dejanskega zaužitjea učinkovine premisli, brez kakršnihkoli posledic...

NuMaN je izjavil:

Še najbolj upravičen argument nasprotnikov zakona je po moje "odprtje pandorine skrinjice", v smislu da bo enkrat, mogoče tudi ne v bližnji prihodnosti, ta zakon zlorabljen za odstranitev "neproduktivnih, neprilagojenih".

Zlorabljen v tem smislu je lahko zgolj takrat, ko bo spremenjen, torej, da bi bili sprejeti amandmaji k zakonu, ki bi ga naredili bolj "lax"... Tveganje za kaj takega je enako, kot da se kar takrat sprejme taisti, bolj lax zakon... Brezveze argument

Kar se tiče omenjanja palitaive... vrhunsko. Naj bol na razpolago in naj se zanjo odloča tisti, ki mu to ustreza... mogoče se bom ekrat tudi jaz, ko pride reapper... A zakaj bi to morala biti edina možnost namesto ena od...?

NuMaN je izjavil:

Ta zakon bo precej težko zlorabljen za odstranitev neproduktivnih in neprilagojenih, ker jih niti ne omenja in dodaja dosti varovalk proti temu. Jasno določa, da mora pacient sam vnesti učinkovino. In tudi pred tem mora pacient na x točkah aktivno in samostojno sodelovati v birokratskem postopku, da pride do tega. In tudi morajo biti izčrpane vse možnosti zdravljenja. Bolj konzervativen in restriktiven zakon težko napišeš. Če bi kdo hotel odstranjevati neproduktivne in neprilagojene, bi moral napisat precej drugačen zakon. Kar pa tako ali tako lahko kadarkoli kdorkoli naredi z večino v parlamentu.

"Pandorina skrinjica" je bila odprta lani, ko smo na refendumu demokratično odločili, da želimo to možnost. Ta "argument" je zdaj precej deplasiran, prepozen in irelevanten. Zdaj gre o tem ali je ta zakon specifično dober ali ne - v podrobnostih, varovalkah itd. O tem pa ponavadi od nasprotnikov ni kaj dosti govora, oni so samo nasploh temeljno proti, da se spoštuje lanski referendum in se to uredi. Ker pandorina skrinjica.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: IMBB ()

A ste mislili, da bo to šlo zlahka skozi?

Ne vem če ste me prebirali, se napisal da sem za zakon, poskušam pa najti neko rdečo nit pri nasprotnikih, ne kupim tega da so predvsem religiozni razlogi glavni razlog.

Sem pa recimo proti takim primerom, kot je bil tisti avstralski profesor, ki so ga pri 101 letih spodili iz univerze in se je šel evtanizirat v Švico.

Osebno se mi zdi dati glas za ta zakon bolj pomembna zadeva kot naslednje državnozborske volitve.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

ne kupim tega da so predvsem religiozni razlogi glavni razlog.

Če zdej ne gre skoz, je dost verjetno to zarad cerkve. Sem že pred mesecem zasledil da pri nas v domači cerkvi pravijo da se obkroži proti. Sem mislil da je to samo lokalno, ampak nekaj dni nazaj sem bral tudi na 24 ur.

Zna bit težka tokrat.

Te preseneča?
Pač je bila v Evropi izvedena ločitev cerkve od države tako na tri četrt... Njihova moč usiha, tudi na račun islama, zato se pri vsaki stvari, ki jim je še ostala, upirajo.

Bolj me zanimajo motivi Primca ...

Jarno ::

Včasih se spomnim na film Martix, kjer je red pill obstajal samo zato, da bi obstajala opcija možnosti izbire.
Takih pravno podprtih izhodov iz situacije ni jemati zlahka, ker se namestijo v miselni prostor populacije.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

FireSnake je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Jambrate o zlorabah, istocasno pa dvomim, da se vas je vecina

V kaj ti dvomiš je pa res popolnoma nepomembno.
In niti ne poskušaj to izmišljotino (lahko rečemo tudi blodnjo) predstavljati kot dejstvo. Posledično je vse napisano za zgornjim citatom popolna izmišljotina in ni vredno branja.

Tko, k nas boli za tvoje blodnje. Ce opcije ne zelis, ti jo nihce ne vsiljuje. Zgolj pusti svoje misljenje zase, in pusti drugim prosto pot.

111111111111 ::

tikitoki je izjavil:

Sicer pa ste naprostniki evtanazije vecinoma enaki k nasprotniki splava. Fetus je svet, dokler ni rojen. Pol pa vas boli za otrokove potrebe za dostojno zivljenje. Tud je enako. Jambrate o zlorabah, istocasno pa dvomim, da se vas je vecina pripravljena odreci cemu bolj konkretnemu za pomoc ljudem v stiski. Sej vredu, sam ne pol svojih nazorov jim vsiljevati po goltancu, ker nimate nobene pravice do tega.

Kakor trenutno izgleda želite vi dohtarjem vsiljevati svoje nazore po goltancu.

mirator je izjavil:

Preprosto ne razumem zagovornikov referenduma, da so iz verskih (ne vem, zaradi katerih drugih) pomislekov proti zakonu.

Preprosto zakon je spisan slabo in na hitro.

GregiB je izjavil:

Ko sem prebral zakon sem mnenja, da naslavlja vse zlorabe in jih sankcionira oz. zanje postavlja zapore... Ne razumem, kako bi ob tem prišlo do več zlorab, kot jih npr, lahko prihaja že zdaj, brez zakona...

Ha, ha, ha...

Potem je to prvi zakon na svetu, ki naslavlja vse. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

NuMaN je izjavil:

Jaz sem za evtanazijo, ampak mora človek umreti doma, zdravilo pa mu morajo dati v usta svojci. Naj bodo oni morlici.

IMBB je izjavil:

Ta zakon bo precej težko zlorabljen za odstranitev neproduktivnih in neprilagojenih, ker jih niti ne omenja in dodaja dosti varovalk proti temu. Jasno določa, da mora pacient sam vnesti učinkovino. In tudi pred tem mora pacient na x točkah aktivno in samostojno sodelovati v birokratskem postopku, da pride do tega. In tudi morajo biti izčrpane vse možnosti zdravljenja. Bolj konzervativen in restriktiven zakon težko napišeš. Če bi kdo hotel odstranjevati neproduktivne in neprilagojene, bi moral napisat precej drugačen zakon. Kar pa tako ali tako lahko kadarkoli kdorkoli naredi z večino v parlamentu.

"Pandorina skrinjica" je bila odprta lani, ko smo na refendumu demokratično odločili, da želimo to možnost. Ta "argument" je zdaj precej deplasiran, prepozen in irelevanten. Zdaj gre o tem ali je ta zakon specifično dober ali ne - v podrobnostih, varovalkah itd. O tem pa ponavadi od nasprotnikov ni kaj dosti govora, oni so samo nasploh temeljno proti, da se spoštuje lanski referendum in se to uredi. Ker pandorina skrinjica.

Po drugih državah se zakon že širi.
POglej primer Belgije in Nizozemske.

V Kanadi so najbolj napredni...
Uzakonjena evtanazija 2016 se je izkazala za odlično,
razširijo 2021, sedaj pa se pogovarjajo, da bi evtanazijo dovolili tudi pri izključno duševni bolezni, predlog je bil 2027, pa ni bil še sprejet.

Pri nas bo pa vedno ostal tale zakon a ne?

NuMaN je izjavil:

A ste mislili, da bo to šlo zlahka skozi?

Ne vem če ste me prebirali, se napisal da sem za zakon, poskušam pa najti neko rdečo nit pri nasprotnikih, ne kupim tega da so predvsem religiozni razlogi glavni razlog.

Sem pa recimo proti takim primerom, kot je bil tisti avstralski profesor, ki so ga pri 101 letih spodili iz univerze in se je šel evtanizirat v Švico.

Osebno se mi zdi dati glas za ta zakon bolj pomembna zadeva kot naslednje državnozborske volitve.

Jaz sem za evtanazijo, ampak moramo usposobit strokovno komisijo, ki tudi opravi celotne postopke, državljan pa naj se sam prijavi če domneva da to rabi. Trenutni zakon predvideva da bo vstopna točka ambulanta družinskega zdravnika. Tudi, če ima zdravnik ugovor vesti.

Zgodovina sprememb…

111111111111 je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Jaz sem za evtanazijo, ampak mora človek umreti doma, zdravilo pa mu morajo dati v usta svojci. Naj bodo oni morlici.

Tudi lahko. Sam ne bi imel nič proti tem.

Seveda pa v tem primeru ne bi bil morilec oziroma umorjen.

Treba bo zgleda tudi izobraziti evtanizatorje, dobili bi nov poklic. Kot so bili včasih rablji, eni so se celo lotevali zadev zelo profesionalno.

Zgodovina sprememb…

Meni je najbolj zanimivo, da so zakon sestavljali ljudje, ki se s smrtjo srečajo samo v družinskem krogu in sedaj največ vedo kaj je najbolj prav.

Windlass ::

Predvsem se tega ne sme početi tako, da bomo spet 50:50 razklali narod. To je taka generacijska sprememba, ogromna odločitev za družbo. Nikamor se ne mudi. Res se ne. Treba bi se bilo pač pogovarjati, pogovarjati in še 1x pogovarjati dokler ne najdemo rešitve, ki je sprejemljiva za npr. ustavno večino. Nihče ne bo čisto zadovoljen ampak vsaj ne bo v vsakem primeru pol države kuhalo zamere.

Pri taki stvari ni bližnjic. Tukaj se razkolu ni mogoče izogniti. Tudi ne verjamem, da lahko pride do ustavne večine.

Poglej samo, kako je nemogoče narediti karkoli glede volilne zakonodaje. Ne spomnim se, da bi bile kake sprememba, razen da župan ni več mogel biti hkrati poslanec.

NuMaN je izjavil:

Pri taki stvari ni bližnjic. Tukaj se razkolu ni mogoče izogniti. Tudi ne verjamem, da lahko pride do ustavne večine.

Poglej samo, kako je nemogoče narediti karkoli glede volilne zakonodaje. Ne spomnim se, da bi bile kake sprememba, razen da župan ni več mogel biti hkrati poslanec.

Js sm siguren, da lahko pridemo do ustavne večine, če je interes. Samo to pomeni, da nek poseg v življenjsko dobo gotovo bo, ne bo pa niti slučajno toliko free-for-all kot je trenutno zamišljeno. Običajno mnenja navadnih ljudi niso tako daleč narazen kot pri tistih, ki se dajejo med sabo na Tarči.

Sem pa tudi mnenja, da ima Slovenija bolj ažurne probleme od tega - tole je samo idealno za prčkat narod pred volitvam.

111111111111 je izjavil:

NuMaN je izjavil:

A res, še če je sposoben pacient sam zaužiti oz sam pritisniti gumb na napravi ali obrniti ventil (kar po tem zakonu mora biti, drugače ne more skozi postopek), mu mora nekdo iz familije v usta potisnit, zato da boš ti zadovoljen? Ti nisi za pomoč pri samomoru (nabava, predpriprava, za kar svojci pač nimajo znanja ponavadi, ker se ne spoznajo na substance in nimajo dostopa do njih), ti si za morjenje znotraj familije.

111111111111 je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Kakor trenutno izgleda želite vi dohtarjem vsiljevati svoje nazore po goltancu.

Laž. Zakon:

(1) Zdravstveni delavec ali zdravstveni sodelavec lahko sodelovanje v
postopkih uveljavljanja pravice do PPKŽ odkloni, če to nasprotuje njegovim temeljnim
osebnim prepričanjem in vesti.

Zgodovina sprememb…

Windlass je izjavil:

Predvsem se tega ne sme početi tako, da bomo spet 50:50 razklali narod. To je taka generacijska sprememba, ogromna odločitev za družbo. Nikamor se ne mudi. Res se ne. Treba bi se bilo pač pogovarjati, pogovarjati in še 1x pogovarjati dokler ne najdemo rešitve, ki je sprejemljiva za npr. ustavno večino. Nihče ne bo čisto zadovoljen ampak vsaj ne bo v vsakem primeru pol države kuhalo zamere.

Referendum pač rabi čez 50 %, ne 66 %, ko tebi osebno zakon ni všeč. Si bomo malo sproti zmišljevali pravila, če bo 51 %, vseeno pol naj ne stopi v zakon veljavo? Bolje da delaš proti volji 51 % kot proti 49 %, ker je kontroverzna tema? ;((

IMBB je izjavil:

Windlass je izjavil:

Referendum pač rabi čez 50 %, ne 66 %, ko tebi osebno zakon ni všeč. Si bomo malo sproti zmišljevali pravila, če bo 51 %, vseeno pol naj ne stopi v zakon veljavo? Bolje da delaš proti volji 51 % kot proti 49 %, ker je kontroverzna tema? ;((

Nikjer nisem pozival k spremembi volilne zakonodaje samo za ta zakon. Preden gre predlog zakona sploh v obravnavo je treba pri takih stvareh močno zbližati stališča med deležniki, pa do referenduma sploh prišlo ne bo, ker bo že tako velik družbeni konsenz. Ampak to se gre počasi, umirjeno, ne pa da se populistično buta ven take kozlarije za potrebe dnevne politike.

Ga ni hipotetičnega zakona o PPKŽ, ki bi lahko dosegel nek fantazijsko visok konsenz, ker je že sam širši koncept PPKŽ dosegel približno 55:45 podporo. Pa tudi hitelo se ni kaj pretirano in brez razprave predlogi zakona segajo v 2022. Pripravljeno je pa tudi itak že vse, vključno z razpisanim referendumom. Namigovanje, da nimamo časa za to, je total deplasirano, to so najbolj bedasti možni izgovori, pred možnim zaključkom zadeve bi naj zdaj zadevo vrgli v predal, ker se nekateri bojijo rezultata referendma.

Ne vem, še ti si izmisli neke skrajno bedaste pogoje, kaj bi moral zakon vsebovat, da bi ga podrpl ti oz. kao 66 % ljudi, da se še malo načudimo. Tako kot si je 11111111111 izmislil, da bi podprl zakon, po katerem bi svojci morali dati pacientu substanco v usta, čeprav jo po aktualnem zakonu sme zaužiti samo pacient sam ;((

IMBB je izjavil:

Ga ni hipotetičnega zakona o PPKŽ, ki bi lahko dosegel nek fantazijsko visok konsenz, ker je že sam širši koncept PPKŽ dosegel približno 55:45 podporo. Pa tudi hitelo se ni kaj pretirano in brez razprave predlogi zakona segajo v 2022. Pripravljeno je pa tudi itak že vse, vključno z razpisanim referendumom. Namigovanje, da nimamo časa za to, je total deplasirano, to so najbolj bedasti možni izgovori, pred možnim zaključkom zadeve bi naj zdaj zadevo vrgli v predal, ker se nekateri bojijo rezultata referendma.

Ne vem, še ti si izmisli neke skrajno bedaste pogoje, kaj bi moral zakon vsebovat, da bi ga podrpl ti oz. kao 66 % ljudi, da se še malo načudimo. Tako kot si je 11111111111 izmislil, da bi podprl zakon, po katerem bi svojci morali dati pacientu substanco v usta, čeprav jo po aktualnem zakonu sme zaužiti samo pacient sam ;((

A lahko prosim nehaš bit tako napadalen, sploh ker 80% stvari, ki sem jih povedal očitno sploh nisi razumel?

Razumem če si goreč podpornik novega zakona, ampak ima veliko problematičnih stvari noter, ki jih tam ne sme biti, če želiš imeti zaupanje ljudi in transparentnost. S tem ciljam predvsem na zavajanje na mrliških listih in slabo objektivizirane indikacije za postopek.

Pripravila ga je zelo ideološka vlada, znana po slabih in nepremišljenih zakonih ter po tem, da gre z valjarjem preko strokovnih mnenj. Ta zakon ni bil izjema. Da ne omenjam da so na bojni nogi s poklicno skupino od katere pričakujejo izvajanje teh postopkov.

Debate praktično ni bilo - bilo je samo podjebavanje in govorjenje ene strani mimo druge, brez težkih in neprijetnih vprašanj kaj to pravzaprav pomeni. Trenutna politika dialoga preprosto ni zmožna. Konsenz je nikakav, ker se obe strani mečeta ob tla da bo točno po njihovo in nič drugače.

Ker večina akterjev ni dorasla niti debati o tem, zagotovo ni dorasla taki družbeni spremembi. Moja poanta je, da je velika napaka da se gre pri evtanaziji z glavo skozi zid in preko trupel da se še bolj razkolje narod. Če bi imeli trezne glave v politiki bi se tega zavedali.

Mudi se pa izključno zato, ker ima vladajoča klika občutek, da se jim čas na oblasti izteka in zato mora vse ideološke zakone izglasovati zdaj, ko so še nedotakljivi. Ni drugega razloga. Odličen recept, da narediš več škode kot koristi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Windlass ()

Narod je razklan glede tega vprašanja nasploh, kar se je videlo na posvetovalnem referendumu, glede zakona se bo šele videlo, čeprav ni pogojev, da bi bilo bistveno drugače. Ampak to ne more biti razlog, da se ne poskuša urediti tako, da bo večina zadovoljna. Če bi bili mrliški rešeni drugače, še ne bi nasprotniki PPKŽ podpirali PPKŽ, noben ne kupi takih pravljic. Debata še ni končana, saj še pride referendumska kampanja. Potem pa čez čas še en zakon, če ta pade, ker rezultat posevtovalnega referenduma bo v vsakem primeru ostal in voljo ljudstva bo treba nekako uzakonit. To je/bo eden od najbolj predebatiranih zakonov oz. tematik v zgodovini Slovenije, koliko je pa še takih zakonov, ki imajo 2 tesno povezana referenduma? Zelo malo.

Zgodovina sprememb…

Windlass je izjavil:

Mudi se pa izključno zato, ker ima vladajoča klika občutek, da se jim čas na oblasti izteka in zato mora vse ideološke zakone izglasovati zdaj, ko so še nedotakljivi. Ni drugega razloga.

Kot da to ni naloga vsakega parlamenta in vseh političnih strank, uzakonit svojo ideologijo, zaradi katere so bili izvoljeni. Ja, čakat bi morali do takrat, ko morda ne bodo imeli nobene politične moči, in takrat nekako izpolnjevat obljube o svobodi, ki jo nosijo v imenu. Ali pa čakat, da bodo nasprotniki PPKŽ spoštovali posvetovalni referendum in uzakonili PPKŽ v kakšnem od naslednjih mandatov. Tako to deluje. ;((

Zgodovina sprememb…

Windlass je izjavil:

Hja, glas razuma, ki je čisto preslišan. Zakon so začeli forsirat 27.5.2025 in je že prišel do obravnave in skoraj do sprejetja. In ta zakon forsira par ljudi na podlagi svojih izkušenj in posplošuje na celotno populacijo.

IMBB je izjavil:

A res, še če je sposoben pacient sam zaužiti oz sam pritisniti gumb na napravi ali obrniti ventil (kar po tem zakonu mora biti, drugače ne more skozi postopek), mu mora nekdo iz familije v usta potisnit, zato da boš ti zadovoljen? Ti nisi za pomoč pri samomoru (nabava, predpriprava, za kar svojci pač nimajo znanja ponavadi, ker se ne spoznajo na substance in nimajo dostopa do njih), ti si za morjenje znotraj familije.

Ti si za pobijanje, ne jaz. V pobijanje bi vi prisilili ljudi, ki tega nočejo in se s smrtjo srečujejo vsak dan. Internisti recimo. Pa so proti zakonu.

IMBB je izjavil:

Laž. Zakon:

postopkih uveljavljanja pravice do PPKŽ odkloni, če to nasprotuje njegovim temeljnim

Prikladno si izpustil tisti del zakona kjer piše, da mora ustanova v kateri dela zdravnik poiskati drugega morilca. Še vedno pa mora takega pacienta obravnavati družniski zdravnik, ga sprejeti v ambulanto in ga vnesti v sistem, čeprav ima ugovor vesti, da je proti evtanaziji. Praksa zakona je malo drugačna kot si ti predstavljaš dečko.

Zgodovina sprememb…

IMBB je izjavil:

Torej ne vem kaj se usajate. Zdravniki so zbrali potrebno število podpisov za referendum, kar je pravica. In če bo narod glasoval proti zakonu, ga pač ne boste imeli, ampak boste še vedno vpili da se vam je zgodila krivica. :D

IMBB je izjavil:

Če me že navajaš me navajaj vsaj pravilno. Če pacient ne more sam zaužiti substance, naj mu jo porine v goltanec družina in ga ubije in ga tako odreši trpljenja. Temo o goltancih in da vam nekaj vsiljujejmo pa si začel ti. Na referendumu pa sem bil proti zakonu ne proti evtanaziji. Jaz menim, da je treba najprej porihtat paliativno oskrbo, ker bodo drugače svojci in bolniki imeli samo eno rešitev. Evtanazijo.

Ravno tako se je v drugih državah izkazalo, da se zakon potem širi. Moje osebno mnenje je, da se najprej izobrazi komisijo za proučevanje takih vprašanj in se prvih nekaj let omogoči izvajanje evtanazije v drugih državah, potem pa naj komisija spiše zakon, ki bo primeren za našo državo.

Ne vem kam segajo gostilniške debate o zakonu, ampak prva obravnava je bila letos konec maja. Kar je po mojem mnenju absolutno premalo časa za poglobljeno razpravo.

Windlass je izjavil:

S tem ciljam predvsem na zavajanje na mrliških listih in slabo objektivizirane indikacije za postopek.

Ta del je tudi meni nejasen, zakaj se ne bi v mrliški list zapisalo, da je vzrok smrti evtanazija? Kako bomo sploh dobili realno statistiko?

Zgodovina sprememb…

IMBB je izjavil:

Kot da to ni naloga vsakega parlamenta in vseh političnih strank, uzakonit svojo ideologijo, zaradi katere so bili izvoljeni. Ja, čakat bi morali do takrat, ko morda ne bodo imeli nobene politične moči, in takrat nekako izpolnjevat obljube o svobodi, ki jo nosijo v imenu. Ali pa čakat, da bodo nasprotniki PPKŽ spoštovali posvetovalni referendum in uzakonili PPKŽ v kakšnem od naslednjih mandatov. Tako to deluje. ;((

Mogoče za začetek pristopiti k tematiki z več razumevanja o nasprotni strani, ki se s smrtjo srečujo vsak dan? Zdravniki s katerimi sem se pogovarjal, so proti, ker:
- nalaga strokovno specializirano delo družinskim ambulantam, ki za taka vprašanja niso usposobbljene
- v Sloveniji imamo izredno slabo urejeno paliativo

111111111111 je izjavil:

- nalaga strokovno specializirano delo družinskim ambulantam, ki za taka vprašanja niso usposobbljene

Prosim navedi, kje v celotnem zakonu je kakršnakoli omemba družinske ambulante, zdravnika družinske medicine, zdravnika splošne medicine??? Strokovnost glede vprašanja se terja od lečečega zdravnika (ki, vsaj ponavadi, pri terminalnih boleznih ni specializant splošne in/ali družinske medicine), vseh ostalih zdravnikov, ki so sodelovali ali sodelujejo z zdravljenjem vlagatelja, neodvisnega zdravnika, ki ni povezan ne z lečečim zdravnikom, ne z vlagateljem, psihiatra, ki ni povezan ne z lečečim, ne z neodvisnim zdravnikom in ne z vlagateljem in 5 članske komisije za PPKŽ, ki je izbrana ravno na osnovi svoje strokovnosti o vprašanjih terminalnih bolezni. Če ti ljudje niso usposobljeni... hja, pol pa tak brezveze hodit k zdravniku, boljš na FBju pogledat, kak je treba postopat...

Zgodovina sprememb…

OutOfTheBox je izjavil:

Tole je to kar sem pravil. Težka bo.

To, da bodo katolibani šli oddat glas je "given". Z uradno kampanjo ali pa, če se župnik dere s prižnice. Če jih ne bi peljeli, se bodo pa sami... Zaradi tega ne bodo dobili niti procenta več. PMSM neopredeljenih pri tem zakonu ni, vprašanje je zgolj, koliko si kdo dejansko želi, da se (ne) uveljavi.

Enkar, omenjaš paliativo.
Sam pa omenjam to, da dosti ljudi nima osebnega zdravnika, tisti, ki ga imamo, je pa spet loterija, ker je obravnava zelo različna.
Sam nimam nobenih pripomb, žena pa si mora plačati preiskave, da ji potem zdravnica sploh odgovori in napiše kako napotnico.
Sicer ima pravico menjati osebno zdravnico, ne moreš priti do novega.
Plačevanje zdravstvenih prispevkov pa ni problem.

Kot prvo bi bilo treba ukiniti osebne zdravnike. Naj te obravnava zavod, če pa je določen dan gneča, je pač triaža.

Ne pa da Jure sanja o participaciji, misleč, da ne bodo zaradi tega ljudje po nepotrebnem hodili k zdravniku.

In se s tabo strinjam, da bodo problemi, mogoče celo taki, da boš čakal leto in pol na evtanazijo.

Zgodovina sprememb…

111111111111 je izjavil:

IMBB je izjavil:

Če me že navajaš me navajaj vsaj pravilno. Če pacient ne more sam zaužiti substance, naj mu jo porine v goltanec družina in ga ubije in ga tako odreši trpljenja. Temo o goltancih in da vam nekaj vsiljujejmo pa si začel ti. Na referendumu pa sem bil proti zakonu ne proti evtanaziji. Jaz menim, da je treba najprej porihtat paliativno oskrbo, ker bodo drugače svojci in bolniki imeli samo eno rešitev. Evtanazijo.

Ravno tako se je v drugih državah izkazalo, da se zakon potem širi. Moje osebno mnenje je, da se najprej izobrazi komisijo za proučevanje takih vprašanj in se prvih nekaj let omogoči izvajanje evtanazije v drugih državah, potem pa naj komisija spiše zakon, ki bo primeren za našo državo.

Ne vem kam segajo gostilniške debate o zakonu, ampak prva obravnava je bila letos konec maja. Kar je po mojem mnenju absolutno premalo časa za poglobljeno razpravo.

Windlass je izjavil:

S tem ciljam predvsem na zavajanje na mrliških listih in slabo objektivizirane indikacije za postopek.

Ta del je tudi meni nejasen, zakaj se ne bi v mrliški list zapisalo, da je vzrok smrti evtanazija? Kako bomo sploh dobili realno statistiko?

Se osvnovnega zdravstva nimamo urejenega, pa bo paliativa. Se posebaj, k razmerje med delovno populacijo in ljudmi v oskrbi narasca. Se strinjam, da je to potrebno urediti. Pogojevanje evtanazije s tem pa je zgolj pesek v oci, ker se tocno ve, da je to malo verjetno. Ti pac mislis, da smo tolk neumni, da se bomo pustili posiljati od Poncija do Pilata.

111111111111 je izjavil:

Ti si za pobijanje, ne jaz. V pobijanje bi vi prisilili ljudi, ki tega nočejo in se s smrtjo srečujejo vsak dan. Internisti recimo. Pa so proti zakonu.

Ne, ni prisile, vsak zdravik ima pravico ugovora vesti, spodaj:

IMBB je izjavil:

Laž. Zakon:

Prikladno si izpustil tisti del zakona kjer piše, da mora ustanova v kateri dela zdravnik poiskati drugega morilca. Še vedno pa mora takega pacienta obravnavati družniski zdravnik, ga sprejeti v ambulanto in ga vnesti v sistem, čeprav ima ugovor vesti, da je proti evtanaziji. Praksa zakona je malo drugačna kot si ti predstavljaš dečko.

Tisti del sem že prilepil nekaj strani nazaj, ko si lagal, da mora zdravnik zagotoviti nadomestnega. Ustanova prvič ni enako zdravnik. Drugič ga pa niti ustanova ne rabi zagotoviti, če nima nobenega brez ugovora vesti, ga zagotovi komisija izven ustanove. Nobena ustanova niti noben zdravnik ne rabi sodelovati pri postopku. Razen, da pacienta pošlje drugam in oni rešujejo naprej. "jaz tega ne delam, pojdi drugam, tja in tja, je rekla komisija" je pa res jako morjenje, ja.

Je pa že bliže morjenju to:

111111111111 je izjavil:

Če me že navajaš me navajaj vsaj pravilno. Če pacient ne more sam zaužiti substance, naj mu jo porine v goltanec družina in ga ubije in ga tako odreši trpljenja.

Zakon take samovoljnosti ne dovoluje, kaj šele zahteva. Ne od zdravnika, ne od kogar drugega.

Zgodovina sprememb…

111111111111 je izjavil:

IMBB je izjavil:

Torej ne vem kaj se usajate. Zdravniki so zbrali potrebno število podpisov za referendum, kar je pravica. In če bo narod glasoval proti zakonu, ga pač ne boste imeli, ampak boste še vedno vpili da se vam je zgodila krivica. :D

Primc, RKC & co sicer niso zdravniki, ampak z referendumom samim ni nič narobe. Narobe je laganje, zavajanje, pa to, da se eni nočejo sprijaznit z rezultati posvetovalnega. Neumno je tudi, da si nekateri sproti zmišljujejo, da bi zdaj moral bit za nek zakon konsenz 66 %. Če bo zakon potrjen, bodo tadrugi cvilili. Če pa ne bo, je pa logično, da bo treba enkrat predlagati drugega, ker so na posvetovalnem referendumu volivci povedali, da želijo možnost PPKŽ.

Zgodovina sprememb…

BorutO ::

Jaz sem absolutno ZA evtanazijo! Ženi sem itak že rekel, da če bo kdaj prišlo do tega, da bom v vegetativnem stanju, mi naj nekaj stisne v žilo in čao. Nočem takšnega življenja! Če bo pa evtanazija sprejeta, bom se pa temeljito pozanimal po vseh možnih pravnih in zakonskih postopkih, kako ženi in otrokom dati pravico, da me lahko evtanazirajo, če pridem do vegetativnega stanja!
Sicer so študije potrdile, da se bi naj ljudje v vegetativnem stanju vsaj malo zavedali sebe in okolice, nekateri kar vse, ampak kaj ti to pomaga, če si ujet v lastnem telesu? Kje so pa še ljudje, ki trpijo vsakodnevne neznosne bolečine, ki jim niti morfij več ne pomaga in vejo, da bo še samo slabše, zdravila pa ni? Recimo naša največja pobudnica za referendum o evtanaziji, Alenka Čurin, ki je morala iti umreti v Švico, če se ne motim, da je lahko dostojno umrla, je trpela hude bolečine, ko ji niti morfij več ni pomagal in je bila 100% prisebna.

Jaz sem za evtanazijo, in to bi morali res strokovno sprejeti, da ne bi prišlo do zlorab, recimo, strogo prepovedano uspavati ljudi z alzheimerjem (razen, če bi še takrat, ko so bili 100% prisebni to sprejeli po pravni poti) in še kakšnimi, kjer bi svojci komaj čakali, da se oseba stegne, da bodo imeli mir pred njim in da bodo podedovali čim prej ves denar in nepremičnine.

Tako ženi in otrokom, kot staršema sem že povedal, da če bom kdaj v vegetativnem stanju, me naj po čim hitrejši poti uspavajo za vedno kakor vedo in znajo. Ne zato, da ne bi maral ljudi v takem stanju, ravno nasprotno, se mi zelo smilijo, ampak jaz sebe nikakor ne vidim ujetega v svojem telesu, še posebej pa, da še komunicirati ne morem ... Bi pa sam z veseljem skrbel za katerega od najožjih članov družine, če bi oni to doživeli (upam, da nikoli), ampak je pa res, da tudi, če bi oni meni isto rekli, da jih naj pospravimo, ker takega življenja, nočejo, jih zagotovo ne bi hotel, ker bi jih še vedno hotel vsak dan videti. Zato pa je treba sprejeti tak zakon! En od mnogih razlogov. Poznal sem sorodnico, ki je imela raka. Roka ji je gnilila od znotraj (je imela povoj stalno čez), kričala, da hoče umreti zdaj takoj ... in to celo leto, dokler v bolečinah ni umrla ... Zakaj je potrebno človeka mučiti do zadnjega diha, žival pa se evtanazira že, če jih je samo preveč v okolici ali pa v zavetiščih, ali , da te malo grdo pogleda??
««
31 / 32
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evtanazija

Oddelek: Problemi človeštva
262945 (167) c3p0
»

Evtanazija da ali ne?! (strani: 1 2 3 )

13314614 (12054) solatko
»

Evtanazija - zakaj tabu? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

31576526 (71889) jype
»

Prošnja za uspavanje človeka. Kako je s tem v Sloveniji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6419457 (17820) jype
»

zakaj ne evtanaziramo prizadetih otrok? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
401121129 (113927) Pyr0Beast

Več podobnih tem