» »

Evtanazija

Evtanazija

Temo vidijo: vsi
««
30 / 30
»
»»

GregiB ::

111111111111 je izjavil:

Bolnik lahko umira tudi 24 ur, in ves ta čas mora biti družinski zdravnik poleg.

Sem malo pobrskal po podatkih od Dignitas... uporabljajo natrijev pentobarbiltal, ki pacientu odvzame zavest v roku par minut, ta pade v globoko komo po 5 minutah. Smrt nastopi v roku pol ure, izjemoma več, če ima pacient prebavne motnje, izbljuva (del) učinkovine ali ima druge zdravstvene omejitve, ki upočasnujejo prebavo.
O daljšem umiranju sem zasledil zgolj podatke iz države Oregon iz ZDA, ki uporablja neke druge učinkovine... Zakaj... nimam pojma...
Da bi v Evropi kdo, ki se mu asistira pri samomoru, umiral 24h nisem zasledil.

Je pa moj tast v neznosnih bolečinah, zafiksan do nezavesti (proti koncu de facto) umiral več, kot 2 tedna (336 ur+)
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

energetik ::

GregiB je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Bolnik lahko umira tudi 24 ur, in ves ta čas mora biti družinski zdravnik poleg.

Sem malo pobrskal po podatkih od Dignitas... uporabljajo natrijev pentobarbiltal, ki pacientu odvzame zavest v roku par minut, ta pade v globoko komo po 5 minutah. Smrt nastopi v roku pol ure, izjemoma več, če ima pacient prebavne motnje, izbljuva (del) učinkovine ali ima druge zdravstvene omejitve, ki upočasnujejo prebavo.
O daljšem umiranju sem zasledil zgolj podatke iz države Oregon iz ZDA, ki uporablja neke druge učinkovine... Zakaj... nimam pojma...
Zato pa mi ni jasno, zakaj se ne uporablja predihavanje čistega dušika. V max 10-20 sekundah vsak brez izjeme izgubi zavest brez nelagodja in občutka dušenja.
vires in numeris

bm1973 ::

Saj se uporablja, imaš celo komore za to...

https://www.google.com/search?client=fi...

Ni tako zanesljiva kot bi mislil...

Mogoče bi bil ogljikov monoksid bolj ziher varianta...

Mater, s čem se ukvarjamo.... Smo peljali psa k veterinarju, ker je imel metastaze po celem telesu, dobil injekcijo, zaprl oči in konec... Da v 21. stoletju zadeve ne znamo pri človeku na human, neboleč način zrihtat, ne morem verjet.
Ogromno ljudi vsak dan umre tako, da zaspijo, zbudijo pa se ne več... brez, da bi se sredi spanca zvijali od bolečin... Da ne znamo, ni argument.

energetik ::

GregiB je izjavil:

Mater, s čem se ukvarjamo.... Smo peljali psa k veterinarju, ker je imel metastaze po celem telesu, dobil injekcijo, zaprl oči in konec... Da v 21. stoletju zadeve ne znamo pri človeku na human, neboleč način zrihtat, ne morem verjet.
Ogromno ljudi vsak dan umre tako, da zaspijo, zbudijo pa se ne več... brez, da bi se sredi spanca zvijali od bolečin... Da ne znamo, ni argument.
Se strinjam.
vires in numeris

111111111111 ::

GregiB je izjavil:

Je pa moj tast v neznosnih bolečinah, zafiksan do nezavesti (proti koncu de facto) umiral več, kot 2 tedna (336 ur+)

Se pozanimam, kako je s tem umiranjem.

GregiB je izjavil:

Hja, anastezija, pa ne dodaš kisika, pa se človek zaduši.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

spaget ::

Največja sla oblastnikov je odločati o življenju podrejenih.

JanBrezov ::

spaget je izjavil:

Zakon o evtanaziji ni namenjen temu, zato ne zavajati.

k4vz0024 je izjavil:

Rešitev je institut državnega rablja:P;((

Kar s handžarjem, kot v KSA...

JanBrezov je izjavil:

spaget je izjavil:

Zakon o evtanaziji ni namenjen temu, zato ne zavajati.

Ne bodi tak idealist...

Zlorabljalo se bo takoj, sploh ko ima bodoči pokojni cel kup dedičev in premoženja...

Upam, da ne bo šlo vse skupaj po poti Kanade, kjer ti kar socialni delavec ob tvojih problemih predlaga evtanazijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

NuMaN ::

In kako misliš da bo v prihodnosti, ko bomo mi umirali?
Starostna piramida bo obrnjena po celem svetu, mlajše generacije bodo vedno bolj obremenjene zaradi armade starcev ...

Največ kaj lahko narediš, da že začneš že danes telovaditi in se razgibavati čimveč, da boš mobilen čimveč časa, vsaj da si boš na stara leta lahko odnesel smeti in naredil kak prepečenec s putrčkom ter kavo, če ne bo slednja kar velik luksuz.

Na Filipinke lahko pozabiš, na robotke tudi ...
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

IMBB ::

111111111111 je izjavil:

Vlada je lagala. Tole piše v zakonu:

Zakon je bil sprejet julija 2025, veljati začne januarja. Po zakonu bo vsak lečeči zdravnik (t. j. zdravnik, ki je v stiku z bolnikom - bodisi na oddelku, v ambulanti družinskega zdravnika, DSO) ob pacientovi želji po evtanaziji dolžan sprožiti postopek na Komisiji za pomoč pri končanju življenja; ko bo postopek odobren, pa izpeljati "pomoč pri končanju življenja" - od prevzema učinkovine v lekarni, v kolikor bolnik tega ne zmore sam, do aplikacije in čakanja ob pacientu na njegovo smrt (po podatkih iz tujine nekatera umiranja trajajo tudi 24 ur). V kolikor kdo uveljavlja ugovor vesti, je dolžan poiskati kolega znotraj ustanove, ki bo izvedel postopek usmrtitve. Predvidene so tudi visoke kazni, če česa ne bi izpeljali skladno z zakonom.

Dogovorjeno je bilo da to ne bo naloga družniskih zdravnikov ampak izobražene skupine posameznikov, ki bo opravljala "storitve" evtanazije. Tako pa če bo imel zdravnik ugovor vesti, bo moral najti nekoga, ki bo usmrtil njegovega pacienta.

Tole ne piše v zakonu. Kar si prilepil, ni zakon, to je nek pamflet oz. zelo nenatančen povzetek, ki vsebuje neresnice oz. laži. Ne drži, da bo moral zdravnik z ugovorom vesti iskati nadomestnega zdravnika. Svoj ugovor bo moral posredovati na vodstvo zavoda, vodstvo bo iskalo nadomestnega zdravnika znotraj zavoda. Če v zavodu ni zdravnika brez ugovora, bo komisija poiskala nadomestnega izven zavoda. Zdravstveni zavod bo pacienta potem samo napotil k temu, ki ga je našla komisija. Nič ne rabi zdravnik iskat. Če bi prebral zakon, bi to vedel.

111111111111 je izjavil:

IMBB je včeraj ob 14:10:08 izjavil:

Zato ker tudi danes umirajočim droge za zadevanje predpisujejo zdravniki, ne FDVjevci. Saj silil jih noben ne bo, imajo ugovor vesti, pomagali bodo tisti, ki ne uživajo v podaljševanju trpljenja. Žalostno, da takih osnov ne poznaš

Ni res. Poglej zgoraj kaj piše v zakonu. Bolnik lahko umira tudi 24 ur, in ves ta čas mora biti družinski zdravnik poleg.

Seveda je res, da bodo to nadzirali in sodelovali zdravniki, ne pa FDVjevci ali mesarji ali štromarji. Res je, da danes predpisujejo zdravniki droge umirajočim, ne FDVjevci. Pa res je, da bodo tudi tu sodelovali in nadzirali zdravniki. Tisti zdravniki, ki ne želijo podaljševat trpljenja. Ker ostali, ki želijo podaljševat trpljenje, imajo ugovor vesti po tem zakonu definiran in ga lahko koristijo. Vse to piše v tem zakonu in v drugih zdravstvenih zakonih. Čisto vse napisano drži.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: IMBB ()

spaget je izjavil:

Ne samo sla, to je realnost. Prepoved vsesplošnega pobijanja pa prejšnje prepoved pomoči pri samomoru so tudi oblastniki ukazali. Malo je takih specifičnih zadev, kjer ljudstvo sodeluje preko referenduma. Oz. celo dveh.

IMBB je izjavil:

Tole ne piše v zakonu. Kar si prilepil, ni zakon, to je nek pamflet oz. zelo nenatančen povzetek, ki vsebuje neresnice oz. laži. Ne drži, da bo moral zdravnik z ugovorom vesti iskati nadomestnega zdravnika. Svoj ugovor bo moral posredovati na vodstvo zavoda, vodstvo bo iskalo nadomestnega zdravnika znotraj zavoda. Če v zavodu ni zdravnika brez ugovora, bo komisija poiskala nadomestnega izven zavoda. Zdravstveni zavod bo pacienta potem samo napotil k temu, ki ga je našla komisija. Nič ne rabi zdravnik iskat. Če bi prebral zakon, bi to vedel.

Kaj pa koncesionar z ugovorom vesti? Kdo bo njemu poiskal nadomestilo?

IMBB je izjavil:

Seveda je res, da bodo to nadzirali in sodelovali zdravniki, ne pa FDVjevci ali mesarji ali štromarji. Res je, da danes predpisujejo zdravniki droge umirajočim, ne FDVjevci. Pa res je, da bodo tudi tu sodelovali in nadzirali zdravniki. Tisti zdravniki, ki ne želijo podaljševat trpljenja. Ker ostali, ki želijo podaljševat trpljenje, imajo ugovor vesti po tem zakonu definiran in ga lahko koristijo. Vse to piše v tem zakonu in v drugih zdravstvenih zakonih. Čisto vse napisano drži.

Glede nato da druge obtožuješ tresenja laži, je tudi laž, da zdravniki z ugovorom vesti, želijo podaljševati trpljenje.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

111111111111 je izjavil:

IMBB je izjavil:

Kaj pa koncesionar z ugovorom vesti? Kdo bo njemu poiskal nadomestilo?

Komisija, saj imaš napisano, jao.

111111111111 je izjavil:

IMBB je izjavil:

Glede nato da druge obtožuješ tresenja laži, je tudi laž, da zdravniki z ugovorom vesti, želijo podaljševati trpljenje.

Nisem napisal, da tisti, ki uporabi ugovor vesti, nujno hoče podaljševati trpljenje. So še druge možnosti, mogoče mu je vseeno, mogoče mu je nek bog bolj pomemben ali pa kaj četrtega.

Napisal sem, da tisti, ki želi podaljševati trpljenje, ima na voljo ugovor vesti (poleg tistih, ki imajo za to druge razloge, npr. zgornje naštete. In za razliko od tistih, ki so pripravljeni aktivno skrajševati trpljenje).

To dvoje ni isto. Sploh pa ni navajanje objektivnih neresnic o zakonu, kot pri tebi. So samo implikacije, ki niso pretirano pomembne, služijo samo ilustraciji.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

spaget je izjavil:

s tem misliš prepoved končanja življenja? Res je. Ne vem zakaj bi oblastniki imeli to moč. Gremo nazaj z k so samomorilci, al pa celo cela družina, kaznovani?

IMBB je izjavil:

Nisem napisal, da tisti, ki uporabi ugovor vesti, nujno hoče podaljševati trpljenje. So še druge možnosti, mogoče mu je vseeno, mogoče mu je nek bog bolj pomemben ali pa kaj četrtega.

Napisal sem, da tisti, ki želi podaljševati trpljenje, ima na voljo ugovor vesti (poleg tistih, ki imajo za to druge razloge, npr. zgornje naštete. In za razliko od tistih, ki so pripravljeni aktivno skrajševati trpljenje).

To dvoje ni isto. Sploh pa ni navajanje objektivnih neresnic o zakonu, kot pri tebi. So samo implikacije, ki niso pretirano pomembne, služijo samo ilustraciji.

Skratka, lažeš in hočeš svoje laži in analize racionalizirat.

Se pa strinjam, TVOJA analiza zakona je pravilna, zdravniki pa so bedaki, ki ne znajo brati zakonov. Vse bo v redu, le zakaj bi se bunili.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

111111111111 je izjavil:

IMBB je izjavil:

Skratka, lažeš in hočeš svoje laži in analize racionalizirat.

Se pa strinjam, TVOJA analiza zakona je pravilna, zdravniki pa so bedaki, ki ne znajo brati zakonov. Vse bo v redu, le zakaj bi se bunili.

Ni nujno, da so bedaki, ki ne znajo brat, mogoče nalašč lažejo. Oboje sta možnosti. Sploh pa niso vsi zdravniki zajeti v te pamflete. Eni zdravniki znajo brat ali ne lažejo, drugi zdravniki pa ne znajo brat ali lažejo. Tudi ti ali ne znaš brat, ali namerno lažeš ali pa zakona sploh nisi bral, ker če bi, bi takoj našel neresnice v svojem pamfletu, tako kot sem jih jaz. Zakon pravi tole, ne tistega, kar si ti:

(1) Zdravstveni delavec ali zdravstveni sodelavec lahko sodelovanje v
postopkih uveljavljanja pravice do PPKŽ odkloni, če to nasprotuje njegovim temeljnim
osebnim prepričanjem in vesti.

(2) Lečeči zdravnik ali drugi zdravstveni delavec ali zdravstveni sodelavec o
ugovoru vesti obvesti vodstvo izvajalca zdravstvene dejavnosti, ki mora pacientu
zagotoviti nadomestnega zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca ali
zdravstvenega sodelavca.

(3) Če lečeči zdravnik, ki uveljavlja ugovor vesti, deluje pri izvajalcu
zdravstvene dejavnosti, pri katerem ni moč zagotoviti nadomestnega zdravnika, o
ugovoru vesti izvajalec zdravstvene dejavnosti obvesti Komisijo za PPKŽ, ki zagotovi
sodelovanje nadomestnega zdravnika.

(4) Izvajalec zdravstvene dejavnosti mora pacienta napotiti k nadomestnemu
zdravniku, ki ga je zagotovil sam ali ki ga je zagotovila Komisija za PPKŽ.

Zgodovina sprememb…

leto stari komentarji:

c3p0 je izjavil:

Kaj pa, če se doda varovalka, da mora to oboleli sam sprožit? Torej, se zavedat kaj počne, biti obveščen, pri tem posnet in nato stisnit, da mu mašinca vbrizga substanco v infuzijo in počasi zaspi.

D3m je izjavil:

To je fer.
Vprašanje, če imajo pogum za to. :D

Sprejet zakon:

17. člen
(izbira načina vnosa učinkovine za PPKŽ)

(1) Lečeči zdravnik pacienta pozove, da izbere enega od možnih načinov
vnosa učinkovine za PPKŽ v telo in mu pojasni bistvene lastnosti vsakega načina vnosa
ter predvidene posledice, ki jih bo izbrani način vnosa imel na pacienta. Če je pacient
način vnosa že izbral v skladu z 10. členom tega zakona, zdravnik preveri, ali pri svoji
izbiri vztraja.

(2) Vnos v telo se izvede s samostojnim zaužitjem ali drugim primernim
načinom vnosa, pri katerem z medicinskim ali drugim pripomočkom, ki omogoča vnos,
upravlja pacient sam.

Za vse drugo so kazni.

Torej je fer? Komentarji?

c3p0 ::

GregiB je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Čemu komplicirajo, ali mora nek farmacevt spet ogromno zaslužit s to učinkovino (uporabljam ta izraz, dokler še ji nismo prisiljeni reči "zdravilo")?

Dušikove komore? gotovo se bo našel dvorni dobavitelj s ceno po 1M€/komoro.

Poceni rešitev brez muk, ki jo vidim: heroin, lahko tudi kak sintetični opioid, infuzija...

Ogljikov monoksid...

Sam z EV to ne gre :)).

mihagr ::

Jaz bom kmalu "primerne starosti" in se že sedaj strinjam s tem zakonom ali pa tudi s "popravljenim -nadgrajenim zakonom". Tisti ki hočejo še en referendum, naj se jebejo sami kjer hočejo. Upam, da njihove ideje o varovanju življenja, itd, ne bodo sprejete, saj sploh ne vedo kaj se lahko zgodi. Primer, nekdo hoče pomoč pri končanju življenja, pa jo ne dobi, če bo imel možnost še kontrolirati svoje funkcije, se vsede v avto, pa na avtocesto, najde avtobus poln mladih, pa z veliko brzino pred njega, zabremza, obrne, karkoli, sigurno bo huda nesreča. On mrtev, prav, ampak ali lahko kdorkoli predvidi kaj se bo zgodilo z drugim vozilom -avtobusom. Velika verjetnost, da bo ......

Pol pa kar hitro v vrsto za evtanazijo...

No nekaj let bom še počakal, pazil bom samo na to, da ne bom preveč v nadlogo ženi in otrokom. Upam, da se me bodo lahko spominjali takega kot sem sedaj, ne pa kakšne eno ali "bog ne daj" večletne rastlinice.

bm1973 je izjavil:

Pol pa kar hitro v vrsto za evtanazijo...

Zdi se ti verjetno abotno... a v mojem kraju je bil primerek, ki se je hotel fentat tako, da je spil kanto varikine.... Pa so ga (prehitro) našli in ga rešili... z hudo, nepopravljivo poškodovanim prebavnim traktom... No, pa je dec okreval... toliko, da se je osedel v avto, peljal po magistralki pri sosednjemu kraju in čakal, da nasproti pripelje dovolj velik tovornjak... In šel čelaka vanj... Fizično tovornjakarju menda ni bilo nič... bo pa moral živeti s psihičnim bremenom

Napisati bi morali knjigo:

Suicide for Dummies

Včasih si precej nasvetov dobil na newsgroupah, eden je opisal tam cirka 50 načinov samomora, vključno s stopnjo trpljenja, dostopnostjo sredstva in časom umiranja.

Danes je to malo težje dostopno...

No, nekaj se že dobi...

Suicide methods @ Wikipedia

Je pa elektrifikacija ukinila cel kup metod...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

c3p0 ::

Znanec je pred leti imel terminalnega raka, mlad, v 20s. Najprej je poskusil z žičkami, pa ni uspelo. Nato so ga našli viseti...

NekdoPach ::

Mene pa čudi zakaj toliko slovencev poseže po štriku, toliko je drugih, manj bolečih načinov smrti. Pa nenazadnje tudi lažjih. Jaz recimo štrika ne bi znal zavezat pravilno da zdrži. Jebemtiš, obešali so včasih navadne kriminalce, nazadnje pa naciste, ne bi se hotel asociirat z njimi.

link_up ::

Ni hujsega na svetu, kot se spraviti sam nadse. To je ravno tista tocka, ko se izjemni pogum prelije v izjemno strahopetnost. Ne stojte na tockah preloma!

mihagr je izjavil:

Jaz bom kmalu "primerne starosti" in se že sedaj strinjam s tem zakonom ali pa tudi s "popravljenim -nadgrajenim zakonom". Tisti ki hočejo še en referendum, naj se jebejo sami kjer hočejo. Upam, da njihove ideje o varovanju življenja, itd, ne bodo sprejete, saj sploh ne vedo kaj se lahko zgodi. Primer, nekdo hoče pomoč pri končanju življenja, pa jo ne dobi, če bo imel možnost še kontrolirati svoje funkcije, se vsede v avto, pa na avtocesto, najde avtobus poln mladih, pa z veliko brzino pred njega, zabremza, obrne, karkoli, sigurno bo huda nesreča. On mrtev, prav, ampak ali lahko kdorkoli predvidi kaj se bo zgodilo z drugim vozilom -avtobusom. Velika verjetnost, da bo ......

Torej tisti v avtobusu niso dovolj strenirani, da bi bili rablji? Pa ti ves zakaj je rabelj dedna funkcija?
In and Out

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: link_up ()

mihagr je izjavil:

Kaj pa rešitev, da ZZZS plača evtanazijo v Švici?

Link_up in 111111111111
No saj jaz nikamor ne hitim, samo če bodo tisti butci z referendumom srali, potem bo treba misliti še na druge možnosti. Jaz pa sem za evtanazijo oziroma kakršnokoli pomoč, ki jo bom morda potreboval, tudi na Švico bom pomislil, nič bat. Ampak sem prepričan, da se bojo našli tudi taki, ki bojo v primeru ne sprejetja evtanazije oziroma pomoči pri končanju življenja probleme rereševali tudi na takšne krute načine.

Tej butci so zdravniki. Sploh pa ne dvomim, da ti več veš.

V cem je problem. Cloveku omogocis dostop sredstev za mirno in neboleco smrt. Zdravniki nimajo kaj javkat, ce jim ni potrebno evtanazije izvesti, kar je potrebno zgolj v ekstremnih primerih, ko oseba ni sposobna niti tekocine zauziti. Mislim, da se najde veliko zdravnikov, ki se jim ne zdi smiselno, da bi tako hendikepirana oseba trpela. Ce kdo zeli, da trpijo do bridkega konca, pa lahko v miru odjebe, in pusti bolj socutnemu zdravniku moznost, da voljni osebi to prihrani. Svoja nacela pa lahko doloceni osebki prihranijo zase, in drugim pustijo izbiro.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Odgovor za 111111111111
Ne ne mislim zdravnikov, z zdravstvom v Sloveniji sem zadovoljen, mislil sem na Aleša Primca in tiste okoli njega.
Ampak jaz končujem to debato, ker mislim, da ne gre v pravo smer.
Lp

JanBrezov ::

link_up je izjavil:

Ni hujsega na svetu, kot se spraviti sam nadse. To je ravno tista tocka, ko se izjemni pogum prelije v izjemno strahopetnost. Ne stojte na tockah preloma!

Seveda je, hujše je nepotrebno trpljenje. Obstajajo situacije, kjer je to neizogibno in nepotrebno. Samomor je specifična rešitev za specifičen problem. Tisti, ki smo za evtanazijo, ne stojimo na kocki preloma, ampak smo se že odločili, sedaj potrebujemo samo zakonsko ureditev zadeve in optimizacijo postopka izvedbe (maksimalna hitrost izvedbe, minimalno dodatno trpljenje, minimalni negativni vpliv na sodelujoče v postopku).

JanBrezov je izjavil:

sedaj potrebujemo samo zakonsko ureditev zadeve in optimizacijo postopka izvedbe (maksimalna hitrost izvedbe, minimalno dodatno trpljenje, minimalni negativni vpliv na sodelujoče v postopku).

Takih izjav je mene recimo strah. Čimbolj pohitrit postopke evtanazije?

Recimo Belgija in Nizozemska imasta razširjeno zakonodajo, da se lahko asistira pri smrti tudi duševno bolnem.

c23po ::

Fantje, v žaru debate ste pomešali samomor z evtanazijo.
Meni se zdi logično, da zakonska ureditev velja tudi za duševno bolne. Saj gre za pomoč tistim, ki neznosno trpijo zaradi bolezni. Zakaj bi njim odvzeli možnost?
Računalniki nimajo spominov.

Kje pa potegnemo črto? Strokovna komisija? Depresija se tudi šteje pod neznosno trpljenje.

Recimo en lep primer so poškodbe v nesreči, ko oseba postane tetraplegik. Prve mesece je želja po končanju življenja precej visoka. PO rehabilitaciji pa se ta procent zniža.

c23po ::

Ok. Torej, duševno bolni so vključeni.
Tertaplegiki: zakaj ne strokovna komisija, ki verjetno bolje od naju pozna razvoj psiholoških stanj poškodovanih in zna pri tem pomagati?
Dodatek:
Ne mislim se prerekati. Za evtanazijo določimo zakonske okvirje. Komu ne paše, ima še vedno na voljo druge izhode. Zato sem predlagal ločevanje pojmov.
Računalniki nimajo spominov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c23po ()

Ne vem zakaj bi kdo živel kot tetraplegik, če ne želi?

Kaj počneš kot tetraplegik? Gledaš TV? Upaš, da te kdo obišče?

Zakaj bi vztrajal, če ti ni potrebno?

matobeli ::

Pa sej se da nardit kategorije, en veteran ki ma hkrati še ptsd ali pa en nafilan investitor k se je na motorju razbil imata lahko čisto drugačna pogleda na to. Sploh ker nismo tako zelo daleč od implantantov.

Za eno jebeno hiško postavit maš cel kup enih postopkov in zakonov, a za evtanazijo bi bil pa po mnenju enih dost kar en X na črtico.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

matobeli je izjavil:

Pa sej se da nardit kategorije, en veteran ki ma hkrati še ptsd ali pa en nafilan investitor k se je na motorju razbil imata lahko čisto drugačna pogleda na to. Sploh ker nismo tako zelo daleč od implantantov.

Za eno jebeno hiško postavit maš cel kup enih postopkov in zakonov, a za evtanazijo bi bil pa po mnenju enih dost kar en X na črtico.

zato ju pa vprašaš in nato, to je ključni del, njuno mnenje in odločite upoštevas.

matobeli je izjavil:

Brezvezna relativizacija... Je pa res, da postopki za gradnjo hiše trajajo mesece, če ne leta... Tega časa terminalno bolan človek, ki trpi neznosne bolečine oz. je njegova kvaliteta življenja = 0 brez možnosti izboljšanja nima.
Še enkrat... na takih temah se vidi trenutna stopnja družbene (ne)humanosti... Šolan veterinar zna pri bolani domači živali diagnosticirati neozdravljivo, bolečo, trpljenja neizogibno bolezen in (sicer na voljo lastnika, ne živali) administrira učinkovino, ki žival uspava... Pa je to lahko majhna mačka do večjih živali.
Pri ljudeh pa se o vprašanju odločajo ljudje, ki nimajo namena zadeve koristiti (oz. jo celo znajo, ko "push comes to shove") in razglašajo, kaj je nedotakljivo in sveto. S tem prizadete silijo v izbiro med samomorom, ki se ga je ponavadi treba lotiti prej, saj moraš za to biti fizično sposoben... ali pa iti skozi povsem nepotreben proces neizogibnega, trpečega umiranja.

mtosev ::

Ko je moj oče pred leti zbolel z rakom je zadnjih par mesecev zelo trpel bolečine. Bil je zelo suh in rabil je pomoč, da se je lahko dvignil z wcja. Smo že pisali v Švico, da bi storil assisted suicide. Je že pred tem umrl na ukc v Ljubljani. Bi je 56 let.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
««
30 / 30
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evtanazija

Oddelek: Problemi človeštva
262901 (123) c3p0
»

Evtanazija da ali ne?! (strani: 1 2 3 )

13314308 (11748) solatko
»

Evtanazija - zakaj tabu? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

31575870 (71233) jype
»

Prošnja za uspavanje človeka. Kako je s tem v Sloveniji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6419345 (17708) jype
»

zakaj ne evtanaziramo prizadetih otrok? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
401120403 (113201) Pyr0Beast

Več podobnih tem