Forum » Problemi človeštva » Evtanazija
Evtanazija
Temo vidijo: vsi

JanBrezov ::
111111111111 je izjavil:
Zanimivo mi je da po eni strani te skrbijo tisti, ki trenutno trpijo in nimajo možnosti evtanazije, ne skrbi te pa za tiste, ki bi bili žrtev zlorabe premalo premišljenega zakona?Priznam: moje stališče glede evtanazije izhaja iz čistega egoizma. Jaz želim opcijo evtanazije zgolj zase (za lastno smrt), kako to vpliva na druge v tej zgodbi, me načeloma ne zanima. Tukaj slepo zaupam vladi, da zakonodajo pripravi s čim manj možnosti za zlorabo. Sem pa raje žrtev zlorabe evtanazije (ubit hitro proti moji volji) kot žrtev trenutnega sistema, ki me sili v večletno trpljenje.
111111111111 je izjavil:
To ravno ne drži, ker sveto pismo različne krščanske ločine dojemajo različno.Sem prepričan, da vsaka religija ali ločina, ki ima koncept pekla, mene kot nečlana vidi v njem.
111111111111 je izjavil:
Še enkrat kako religija škoduje? Recimo primer, da si bil oškodovan zaradi kristjanov v Sloveniji?Recimo, da zaradi kristjanov živim v strahu, da bom na stara leta moral trpeti po nepotrebnem, ali pa da bom moral gledati druge trpeče, ker jim ne morem pomagati (s smrtjo) kljub njihovi izraženi želji po smrti. Če pa hočeš bolj obsežen odgovor, kako religija škoduje, si na YouTube poglej 2 urno debato z naslovom "The Catholic Church is a Force for Good in the World - Full Version". Lahko bi prilepil, pa ne bom, da ne smetim teme. (vem, da "katoliška cerkev" ni enako religija, je pa konceptualno zelo blizu)
111111111111 je izjavil:
Prosojnica je bila vzeta iz konteksta. Prej je bila predstavljena skrb za pacienta na prvem mestu. Šele potem je bilo navedeno kaj vse prinaša zdravniški poklic. Skrb za sočloveka ni enako skrbi za pacienta.Ok. Vseeno gre za slabo zastavljeno prosojnico.
111111111111 je izjavil:
Glavna skrb zdravnikov je, kdo bo podpisal, da lahko človek lahko izkoristi evtanazijo? Kdo prevzame odgovornost. Odločitev visi izključno za zdravnikih, ki pa se s tem ne strinjajo, kar jih popolnoma razumem. Vojak/veterinar se bo zgovarjal, da je evtanazijo odobril zdravnik.
Ne vem, ti verjamem, da je to razlog. Če jih je strah odgovornosti, naj o tem odloča komisija ekspertov iz različnih strok, da se odgovornost malce porazdeli. Izvajalec na koncu je lahko kdorkoli, usposobljen za to ali kar oseba sama.

nevone ::
Kaj pa legalizacija drog? Da se zgovarjam, če damo ljudem opcije, da jih bodo izkoristili in bomo imeli več težav kot koristi?
Kar se mene osebno tiče, se lahko droge legalizirajo, ker itak vsi, ki jih hočejo, do njih tudi pridejo in ni videti da bi bili pri pregonu tega kaj prida uspešni. Bi pa prepovedala podajo drog mladoletnim osebam.
Ampak tole je tema o evtanaziji.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

111111111111 ::
Seveda je straw man... najde se argument, v našem primeru slabo ali slabše urejena paliativna oskrba in potem se napada to. Ja... treba je zadevo izboljševati, ampak glej... če bom imel neozdravljivo, terminalno bolezen, kjer me čaka zgolj izjemno hudo mučenje, malo manj hudo mučenje ali pač zadrogiranost do nezavesti zadnjih par dni, tednov življenja... mi je stopnja kvalitete paliativne oskrbe pač nepomembna tema.
In folk zdaj razmišlja o pravici do evtanazije in/ali pomoči pri samomoru... ne "šele potem"...
Hja, po tej logiki je tudi argument, da dovolimo evtanazijo tistih nekaj, ki umrejo v trpljenju? Ker nekih drugih argumentov ne slišim ali pa jih skrivate. A je to vaš Straw Man?
Pa ceste in kolovoze bi bilo tudi treba prej urediti. Da bodo lepi, brez grbin in lukenj, preden sploh začnemo razmišljati o evtanaziji, knede.
Zanimiv argument, nekatere ceste so take, da se lahko na njih res ubiješ. :D
Neke pametne dodane vrednosti tvoj komentar pač nima.
Narobe!
Urejanje cest in kolovozov je proti Postavi. Kristijani smo dolžni ponovno odkriti čudovito nalogo, ki jo imamo v odnosu do vsega kar nas obdaja. Poklicani smo, da vso živo in neživo naravo posvečujemo s svojim življenjem in ji pomagamo, da se bo po njej neprenehoma glasila veličastna hvalnica Bogu, ki je vse ustvaril. Piše:
"Kajti v njem je bilo ustvarjeno vse, kar je v nebesih in kar je na zemlji, vidne in nevidne stvari...Vse je bilo ustvarjeno po njem in zanj. On je obstajal pred vsemi stvarmi in v njem je utemeljeno vse..."(Kol 1,15-17).
Hočem samo pokazati, da v Bibliji lahko najdemo razlago za poljubno tezo. Zato je dokazovanje "za ali proti" le na osnovi verskih argumentov lahko zelo napačno. Aha: tudi dokazno logiko si je omislil On.
Sam se ne bi spušal v teološke teme, saj je vsebina svetega pisma večini na tej forumu nepoznana. BOlj se ukvarjam z vprašanjem, zakaj so zagovorniki evtanazije še vedno užaljeni, ker so kristjani proti in zakaj se jih še vedno obtožuje s teroristi in zaviralci zakona, če ima pa vlada in ljudstvo vse vzvode demokracije v svojih rokah. Tega dela preganjanja ne razumem.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()

Priznam: moje stališče glede evtanazije izhaja iz čistega egoizma. Jaz želim opcijo evtanazije zgolj zase (za lastno smrt), kako to vpliva na druge v tej zgodbi, me načeloma ne zanima. Tukaj slepo zaupam vladi, da zakonodajo pripravi s čim manj možnosti za zlorabo. Sem pa raje žrtev zlorabe evtanazije (ubit hitro proti moji volji) kot žrtev trenutnega sistema, ki me sili v večletno trpljenje.
Slabo poznaš sistem. Vedno lahko zavrneš aktivno zdravljenje in ti pri bolezni ne bodo dajali antibotikov in te ne bodo oživljali. Svojo voljo lahko celo napišeš ko si še priseben.
Sem prepričan, da vsaka religija ali ločina, ki ima koncept pekla, mene kot nečlana vidi v njem.
POnavadi se ljudje bojimo tistega česa ne razumemo. In tvoj strah je neupravičen.
Recimo, da zaradi kristjanov živim v strahu, da bom na stara leta moral trpeti po nepotrebnem, ali pa da bom moral gledati druge trpeče, ker jim ne morem pomagati (s smrtjo) kljub njihovi izraženi želji po smrti. Če pa hočeš bolj obsežen odgovor, kako religija škoduje, si na YouTube poglej 2 urno debato z naslovom "The Catholic Church is a Force for Good in the World - Full Version". Lahko bi prilepil, pa ne bom, da ne smetim teme. (vem, da "katoliška cerkev" ni enako religija, je pa konceptualno zelo blizu)
Še enkrat, kristjani niso tvoj trenutni problem. Kristjani so bili tvoj problem pri referendumu, sedaj pa res ne vidim, kje te ovirajo?
Ok. Vseeno gre za slabo zastavljeno prosojnico.
To pa se lahko popolnoma strinjam.
Ne vem, ti verjamem, da je to razlog. Če jih je strah odgovornosti, naj o tem odloča komisija ekspertov iz različnih strok, da se odgovornost malce porazdeli. Izvajalec na koncu je lahko kdorkoli, usposobljen za to ali kar oseba sama.
Samo v nobeni državi ni ekspertov iz različnih strok, samo medicina. Vsaj jaz nisem še zasledil drugače.

Kar se mene osebno tiče, se lahko droge legalizirajo, ker itak vsi, ki jih hočejo, do njih tudi pridejo in ni videti da bi bili pri pregonu tega kaj prida uspešni. Bi pa prepovedala podajo drog mladoletnim osebam.
o+ nevone
Drži tema je o evtanaziji, ampak tvoj argument je precej solid, da nekateri hočejo preprečit drugim, drugi pa jih v to ne silijo. Sam se sprašujem ali narod ve kaj je dobro zanj? Ali bomo s hitrim sprejemanjem brez razmilseka naredili napako? Sam sem glasoval ZA evtanazijo, nisem pa popolnoma prepričan da je trenutna vlada sposobna zastaviti zakon z vsemi svojimi varovalkami, ki so za to potrebne. Ravno tako mi trenutna vlada deluje proti zdravnikom, ki so vseeno neka entiteta, ki smrt in življenje pozna bistveno bolj kot mi.
Zato sem ti dal primer z drogo. Če jo damo na razpolago naredimo več škode kot koristi? Morda. Ravno tako razmišljam o evtanaziji. Temi sem se pa pridružil, ker se še vedno pljuva po ljudeh, ki so proti, pa trenutno nimajo nekega vpliva.

Sam se sprašujem ali narod ve kaj je dobro zanj?
Narod dobro ve. Nekateri so za, drugi so proti. In ker je problematika taka, da lahko ustrežemo vsem, je v resnici tragično, da se tega ne moremo dogovoriti.
Ali bomo s hitrim sprejemanjem brez razmilseka naredili napako? Sam sem glasoval ZA evtanazijo, nisem pa popolnoma prepričan da je trenutna vlada sposobna zastaviti zakon z vsemi svojimi varovalkami, ki so za to potrebne.
Če se hočemo kvalitetno dogovoriti, se moramo najprej strinjati da smo za. V nasprotnem primeru se vse vrti okoli argumentacije zakaj proti. In ena stran tukaj vztraja pri prepovedi, kar pomeni da se o sami problematiki kako zadevo izvesti, sploh ne moremo začeti konstruktivno pogovarjati.
ker se še vedno pljuva po ljudeh, ki so proti, pa trenutno nimajo nekega vpliva.
Mal je treba tud na zalogo "pljuvat" :), ker ko pridejo spet do moči, njihovo stališče ne bo nič drugačno.
o+ nevone

JanBrezov ::
111111111111 je izjavil:
Slabo poznaš sistem. Vedno lahko zavrneš aktivno zdravljenje in ti pri bolezni ne bodo dajali antibotikov in te ne bodo oživljali. Svojo voljo lahko celo napišeš ko si še priseben.Pa saj sistema pri evtanaziji/pomoči pri samomoru še ni. Kar omenjaš, je drug sistem, ki mi ne pomaga umret, kvečjemu poslabša moje trpljenje.
111111111111 je izjavil:
POnavadi se ljudje bojimo tistega česa ne razumemo. In tvoj strah je neupravičen.To sploh ni bil moj point. Point je v tem, da mene religija (niti ne verniki, ampak religija sama) kot nevernika avtomatsko označi kot zlo, me pošilja v pekel in s tem demonizira. Oni strah spodaj je drugo in je posledica stanja sistema, ki je dejstvo.
111111111111 je izjavil:
Še enkrat, kristjani niso tvoj trenutni problem. Kristjani so bili tvoj problem pri referendumu, sedaj pa res ne vidim, kje te ovirajo?Kristjani morda ne, katolibani pa.
111111111111 je izjavil:
Samo v nobeni državi ni ekspertov iz različnih strok, samo medicina. Vsaj jaz nisem še zasledil drugače.Jaz bi dodal še kakšnega filozofa, ker medicina je pristranska. Bomo pač prva država z mešano komisijo, sploh ne vidim problema.

matobeli ::

fujtajksel ::
111111111111 je izjavil:
Slabo poznaš sistem. Vedno lahko zavrneš aktivno zdravljenje in ti pri bolezni ne bodo dajali antibotikov in te ne bodo oživljali. Svojo voljo lahko celo napišeš ko si še priseben.
Ti slabo poznaš sistem.
Ja, včasih lahko zavrneš aktivno zdravljenje, ampak to ti ne pomaga če si odpisan v mukah in protibolečinska slabo deluje, ampak vseeno lahko grdo dolgo živiš brez aktivnega zdravljenja in mesece čakaš odrešilno infekcijo.
Pred tvegano operacijo dobiš v podpis papirje da se strinjaš s posegom, kjer pa se nimaš možnosti vtikat v podrobnosti. Lahko zahtevaš od kirurga da te ne rešuje če bo šlo kaj narobe, ampak te ne bo upošteval, bo "reševal življenje". Zato ker da bi obupal sredi operacije ni v njegovem programu, ker ve da se včasih ugodno izteče kljub zapletom in ker mu je karierno pomembna statistika preživetja par dni po posegu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fujtajksel ()

Oboje precej klavrno izpade ko se prepusti "prostemu trgu".
Tukaj gre najprej za vprašanje ali zakonodaja nekaj sploh dovoljuje ali pa ne dovoljuje.
Če pomeni, da ne prepustimo "prostemu trgu" to, da imamo stvari pod okriljem javnih/državnih služb, potem je seveda za določene dejavnosti bolje, da so pod okriljem teh služb, dokler lahko z zakonodajo dovolj jasno postavimo pravila in se jih tudi držimo.
Če prosti trg pomeni, da dejavnosti niso podvržene zakonodaji potem je to v resnici anarhija.
o+ nevone
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Evtanazija da ali ne?! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 13060 (10500) | solatko |
» | EvtanazijaOddelek: Problemi človeštva | 2339 (2012) | MIHAc27 |
» | Evtanazija - zakaj tabu? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Problemi človeštva | 70895 (66258) | jype |
» | Prošnja za uspavanje človeka. Kako je s tem v Sloveniji? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18639 (17002) | jype |
» | zakaj ne evtanaziramo prizadetih otrok? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 115756 (108554) | Pyr0Beast |