» »

Slavoj Žižek-living in the end times

Slavoj Žižek-living in the end times

Karaya 52 ::

Randovci imajo radi policijo, Okapi si tega se ni uspel zapomniti ker potem ostane brez argumentov. Tudi civilizacijo imajo radi pa to se ne pomeni da naravnih zakonitosti ne priznavajo. Trgovina je v osnovi zelo preprosta rec, izmenjava produktov, storitev... Se vedno je tako preprosta kot v zacetku in prav lepo deluje. Da bi jo menjali s cim boljsim? Hmm... ne vidim pametne alternative. Pomoje je to podobno iskanju vodiku lazjega atoma.

Okapi ::

Pravkar si priznal da je freemarket naravno stanje
A si ostal na ravni šimpanza, ali kaj? Naravno stanje ne pomeni, da je tudi optimalno. Pravzaprav praviloma pomeni, da ni optimalno in ljudje so to začeli ugotavljati pred nekako 200.000 leti.

O.

Karaya 52 ::

Simpanzi ze milijon let seksajo isto in ljudje tudi, nihce pa se se ni domislil nacina kako bi se dalo samico oploditi s seksom v uho. Also. Dopuscam moznost, da stuhtas bolj optimalno verzijo trgovine. Mogoce obstaja! Ce bo dobra se bo razpasla kot internet, prikljucek v vsako vas! Ce bo slaba se bo pa sirila takorekoc z ognjem in mecem. Mislim predvsem na potrebno silo, ki bi jo bilo potrebno vrsiti za implementacijo.

donfilipo ::

Karaya jasno da naklada. Socialna država ne pomeni, policija, inšpektorat in pravna država ampak:

Zahod pozna termin 'država blagostanja' ali 'welfare state', kjer država igra ključno vlogo pri blaginji in zaščiti državljanov. Bazirana je na enakosti priložnosti (recimo tudi revni imajo pravico do izobrazbe in zdravstvene oskrbe in brezposelni, do obroka in pomoči pri iskanju zavetišča....modelov pa je seveda več in med najboljše in popolne, se pravi hvaljene mednarodno, spada nordijski model (Danska,Švedska, Norveška, Finska). Poznajo pa jo tudi najbolj poznane kapitalistične države, kot do USA, Kanada, Avstralija, Japonska, Velika Britanija in seveda Nemčija. In celo prislovnično desna Švica ima zgledno socialno državo:) Vsi ti modeli se štejejo za tako imenovane mešane ekonomije in NE 'free economy'...pojem pa so uvedli sami Nemci že leta 1870...glasi se 'sozialstaat' in ker so nam bližje in so nas večkrat upravljali, se je direktni prevod socialna država prijel tudi pri nas!

Milton Friedman in komplet freshwater ekonomska šola, v tem vidi odklon od svobode, za njih je 'free society' lahko LE, če ima 'free ecomony', torej pomeni, da nikakor država ne sme recimo niti (naštevam iz knjige Kapitalizem in svoboda:)
-1. Sponzorirati ali določati cen za lastno kmetijstvo (to so pač USA v času Friedmana počele in se je v to obregnil...no večino in še več pa počnejo vsi našteti tudi danes:)
2. določati tarife in kvote na uvoz in izvoz
3.Od vlade določati proizvodnjo ali koriščenje nekega naravnega vira
4.določati ali kontrolirati najemnine stanovanj na posebej občutljivih mestih (N.Y itd)
5.določati minimalno plačo, ali legalno maksimalno ceno, pa tudi določati obrestne mere
6.regulacija industrije, kot je recimo regulacija železnic, s pomočjo Interstate Commerce Commision, ali detajlna regulacija bankirstva
7.državna kontrola radia in TV
8.socialni programi kot je recimo program za pomoč ostarelim.........
naštevanje se nadaljuje, seznam je zastarel, vsebuje tudi dejanske probleme kjer zadeve lahko povsem uspešno reši free market in privatni sektor...da se pa videti, da je jasno, da v načelu sredstva za socialo črpana iz davkov so nekak zločin za free society IN free market, ker sta ta dva po Friedmanu povezana...torej v praksi danes nimamo nobene 'free society' med omembe vrednimi državami.

In ne ne gre za naravno in enostavno tržnico preneseno v zakone. Friedman ve, da je oblik menjave dobrin in surovin več vrst, skuša pa kljub temu določiti nek idealen 'free market'. Jasno se mu to ni praktično nikjer uresničilo.

In kaj je naravno stanje za bučmane sem pa tudi pojasnil, in primerno napotil8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Arto ::

Karaya 52 je izjavil:

Simpanzi ze milijon let seksajo isto in ljudje tudi

Eh? Kontracepcija, umetne oploditve mogoče?

Karaya 52 ::

Svobodna podjetniska pobuda, prosta trgovina, sta tu kljub redistribuciji bogastva. Hrbtenica tega je freemarket, gospodarstvo svobodno ustvarja in trguje, na ebayu, amazonu, ljubljanski trznici - sitemu pa so dodani socialni korekcijski modeli. Donfilipo, na desni pac ne bos nasel puristov, ki revolucijo izvajajo tako dolgo, dokler ni zakljucena by the book. Torej traja vedno. V tvoji izpeljavi je socializem pokopal komunizem - tako dalecf si se zapletel v ihti. Socializem je tipicen eklekticni model, brez prave otipljive ideje, malo ga popopras, posolis, pa je lahko ze vse.

In medtem ko DF Svico, Dansko, Finsko in Svedsko razlgasa za "ne free economy" pravijo ideksi takole:

Index of Economic Freedom


1 Hong Kong (China) 89.9
2 Singapore 87.5
3 Australia 83.1
4 New Zealand 82.1
5 Switzerland 81.1
6 Canada 79.9
7 Chile 78.3
8 Mauritius 77.0
9 Ireland 76.9
10 United States 76.3
11 Denmark 76.2
12 Bahrain 75.2
13 Luxembourg 74.5
14 United Kingdom 74.1
15 Netherlands 73.3
16 Estonia 73.2
17 Finland 72.3
18 Taiwan (China) 71.9
19 Macao 71.8
20 Cyprus 71.8
21 Sweden 71.7


Potem pa jaz nakladam? c-c-c-c

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Simpanzi ze milijon let seksajo isto in ljudje tudi, nihce pa se se ni domislil nacina kako bi se dalo samico oploditi s seksom v uho.
Za umetno oploditev očitno še nisi slišal.;(( Pa v kontra smeri - za kontracepcijo očitno tudi ne.

Dopuscam moznost, da stuhtas bolj optimalno verzijo trgovine.
So že pred davnimi leti pogruntali, da so monopoli, karteli, dumping in kar je še podobnih instrumentov svobodnega trga za razvoj & napredek družbe škodljivi. Tudi oderuške obresti sodijo v to kategorijo.

O.

donfilipo ::

In medtem ko DF Svico, Dansko, Finsko in Svedsko razlgasa za "ne free economy" pravijo ideksi takole:


Ne JAZ. Tvoj idol Milton Friedman. Index ekonomske svobode pa je nekaj drugega kot definicije desničarjev starega kova. Precej novejša in bolj pragmatična zadeva!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Potem pa jaz nakladam?
Jasno, ker ne uspeš razumeti, da ekonomska svoboda, kot ga meri ta indeks, ki si ga pripopal, v resnici ni svobodni trg v dobesednem (ali friedmanovskem) pomenu besede. Tudi na lestvici ekonomske svobode samih komunističnih dikatur bi bila ena na prvem mestu.>:D

O.

donfilipo ::

Donfilipo, na desni pac ne bos nasel puristov, ki revolucijo izvajajo tako dolgo, dokler ni zakljucena by the book. Torej traja vedno. V tvoji izpeljavi je socializem pokopal komunizem - tako dalecf si se zapletel v ihti. Socializem je tipicen eklekticni model, brez prave otipljive ideje, malo ga popopras, posolis, pa je lahko ze vse.


Še enkrat KJE IMAŠ MOJE IZPELJAVE?

Vse je prevod iz knjig in predavanj MIltona Friedmana.
Nobene MOJE izpeljave.
Revolucija traja večno pa poznam;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

Indeks, DF, indeks. Poznam pa vajino strategijo - "papesko od papeza". Gre takole, dokler niso vse tocke friedmanfesta izpolnjene ne obstaja temelj ki ga je Friedman opisal. Malo morgen, to lahko predavata trockistom in alkoholikom v njihovi vecni revoluciji.

donfilipo ::

Kaj index. Index je pokazatelj free economy?

Potem je Švica, Kanada, z zgledno socialno državo bolj free od USA?

No s tem se ne bi strinjal niti MIlton Friedman, še manj Ayn Rand. In o teh delitvah govorimo. Z izzivom na socialno državo. Nihče ni govoril o ekonomskem indexu svobode v tej temi. Ne Jim, ne Žižek, Ne mlada bankirka, ne jupi-x....tu je stalna dilema klasični neolib split med drago in neučinkovito socialno državo in učinkovitim idealom neolibsov. Ukinitvijo socialne države.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

Zakaj pa ne? Svedska je bila v casu socialistov v zacetku 90tih pri "dnu" lestvice, okoli 60. mesta.

Prevec casa sem potreboval da sem si prisel gor glede tvoje metode "izlocevanja". Zdaj mi je jasno kako sarlatanska je in da je z njo moc ovreci prav vse kar nima status zakona. Zgubljal sem cas.

donfilipo ::

I seveda;) Poznam tvojo pedrovsko zahrbtno taktiko, ko vpelješ nov pojem s podobnim imenom a povsem v jedru drugo definicijo.

Samo to te ne bo rešilo v ničemer. Namreč index v tej temi ne pove ničesar! Ničesar.

Friedman in Randova sama pa kar poučno, kaj je jedro spora med levico in desnico. Index ne kaže nobene kristalizirane levice ali desnice, ampak ideološko prečiščene ekonomske parametre.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Torej da je možno, da je na splošno desnica dvignila status države na indeksu ekonomske svobode nikjer nisem zanikal in dopuščam. In je tudi prav tako. Zato celo sam podpiram desnico, jasno pa ne tiste, ki pod desnico hvalijo Friedmana in ga pripajajo recimo Janši, kar takoj izzove reakcije, da Janša ukinja socialno državo. Pa jo jasno da ne. Takoj ko bi jo, bi izgubil ne samo mojo podporo, ampak verjetno 2/3!

Samo to nima veze ne z Miltonom Friedmanom in njeogvim pristopom do free society... pa tudi z Žižkom in njegovim pristopom ne.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Glej, ne vem ce je smiselno nadaljevati, ker se igre "nic ne drzi, dokler ni obkljukan cel seznam" ne grem. Brezveze, ne bova dalec prisla. Zakljucimo da komunizma in neoliberalizma nikoli ni bilo, pa verjetno tudi ne bo. Pa Darwinove teorije pa se marsikaj. Bedno izhodisce za debato. Socializem je pa itak "vse" ker gre za ideje nametane z vseh vetrov, malo soli, popra, to je to.

donfilipo ::

A jebi ga skrajšal muke.
TAKO JE! tako je tudi povedal Okapi in namignil jaz!

Ampak ko se govori o filozofiji in premetavanju idej, je pa vseeno dovoljeno premetavati tudi utopije.

Komunizma ni, pa vseeno Žižek skuša ugibati zakaj naj bi bil dober, če bi bil. Pa mu zaenkrat niti ne uspeva. Z neoliberalizmom pa potem lahko tudi zaključimo, da je utopija, še vedno pa morajo tisti, ki zadeve ne poznajo, vedeti o čem govorimo, da lahko sami sodelujejo in dodajo svoj kolešček. Da ga lažje prepoznajo kot utopijo, ko jim kdo pridiga:)

Ni to tema O Janši in sodobni levici. To je tema o Žižku in koncu sveta!!!!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Koristno (no, ali vsaj zanimivo) je tudi razmišljati, v katero smer bo šel razvoj družbe z napredkom tehnologije (recimo robotike). Bi rekel, da bolj v komunizem kot neoliberalizem.

Pa še nekaj bi bilo zanimivo vedeti - kateri mehanizmi neoliberalizma preprečijo koncentracijo dejanske gospodarske moči v rokah megakorporacij (ali družinsko povezanih podjetij). Ker velikokrat se zgodi, da je ekonomska svoboda v resnici le nekakšen privid - svoboden si, dokler si mali trgovčič ali podjetnik in velikih ne ogrožaš. Recimo prvo mesto Hong Konga na lestvici ekonomske svobode je po mojem močno vprašljivo in posledica nepoznavanja dejanskih razmer.

http://articles.latimes.com/2000/jul/16...

Old Families Rule Asia's New Economy
Business: In Hong Kong and elsewhere, the clans that control financial empires now dominate the Internet frontier. Smaller firms fear being shut out.
...
There is the Kwok family in Hong Kong, the Koo family in Taiwan, the Riady family in Indonesia, the Kim entertainment group in South Korea. And occupying a class of its own is the Li clan of Hong Kong, an empire spawned by tycoon Li Ka-shing which, under his youngest son, Richard, has nearly overnight become Asia's foremost Internet power outside Japan.

"Older families tend to rule in business in Asia; it's the way business has been done for generations and generations," said Matthew McGarvey, an IDC-Asia Pacific analyst in Hong Kong.
...
Add up the Li family businesses, and they control 97% of Hong Kong's fixed telephone lines and represent a staggering one-fourth of the value of Hong Kong's benchmark Hang Seng stock market index.


In zdaj bi nas rad Karaya na osnovi neke lestvice prepričal, da lahko v Hongkongu svobodno konkuriraš familiji Li.>:D

Four big families of Hong Kong @ Wikipedia

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Arto ::

Okapi je izjavil:

In zdaj bi nas rad Karaya na osnovi neke lestvice prepričal, da lahko v Hongkongu svobodno konkuriraš familiji Li.>:D

Tukaj tudi tiči eden od velikih problemov ekonomske svobode - poraja večje ekstreme kot regulirana ekonomija. Lastnost teh velikih ekstremov pa je, da se zakoreninijo, ponavadi familiarno. Če si iz revne družine imaš gotovo veliko manj možnosti za uspeh, kot če si iz bogate, vse je odvisno od izhodišča. In tako se ekonomska svoboda kaj kmalu izrodi nekakšen fevdalizem, kar je ravno nasprotje ekonomske svobode.
Zato je za zdravo in kar se da svobodno družbo izjemno pomembno stremenje k enakosti izhodišča, tukaj pa na vrsto pridejo ravno javno šolstvo, zdravstvo in socialna varovala.

donfilipo ::

Še enkrat da ne bo zablode. Index of Economic Freedom je poučen in korelacija med pohlepno državo, ki se gre nanny state (v jedru pa so ljudje ravno tako reveži prepuščeni sami sebi:) in čisto pragmatičnimi omejitvami v trgovanju obstaja. Če država požre ogromno dajatev in postavlja nerodne omejitve za trgovanje, se prava tržna informacija počasi izgubi in perfect market je samo še spak! Potem pa pridejo druge anomalije.

AMPAK:
New Zealand na lestvici na poziciji 4. index 82,1
Švica na lestvici na poziciji 5. index 81,1
Canada na lestvici na poziciji 6. index 79,9
SO zgledne socialne države! Celo za naše realsocialistične oči (ki v so v jedru dreko peko, kar se socialne države tiče:)...ampak ok.

Pomeni socialna država sama po sebi, kar je nekakšna paradigma Aynrandovcev, Friedmanovcev in še koga....zgleda ne ruši ravno ekonomske svobode TAKOJ in usodno na nič, kot je definiral Friedman ali Randova, pač pa šele v določeni konstelaciji precej!!! Kar je po svoje potem mnogo bolj logično in razumljivo. Pove pa za ideološke prepire manj:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

Ojoj... Da zakljucis da je regulirana ekonomija bolj svobodna od svobodne je ze roba za gobice. Kako hecno zgleda, da se v to javno "naglas" prepricujes, naredis kup logicnih napak in racunas da tega nihce ne bo opazil? Zonanirajte se do kraja.

Arto ::

Karaya 52 je izjavil:

Ojoj... Da zakljucis da je regulirana ekonomija bolj svobodna od svobodne je ze roba za gobice. Kako hecno zgleda, da se v to javno "naglas" prepricujes, naredis kup logicnih napak in racunas da tega nihce ne bo opazil? Zonanirajte se do kraja.

Nisem napisal, da je "bolj regulirana bolj svobodna". So pa regulacije nujne, o pametni meji pa lahko debatiramo.

donfilipo ::

Hong Kong In Singapore nista popolni državi sta nekakšna portala med Kitajsko in svetom, obadva. In obadva na ta račun fino živita, brez klasične države v borbi proti turkom, rusom švabom in lubadarjem:) Ne bi tu filozofiral preveč, ju ne jemljem resno! Čeprav je jasno Zeeju, da če ti plačajo je pa tudi fino ne? To so debate od Sloveniji kot davčni oazi. Portal za Kitajsko civilizacijo po podatkih udbe:)), nista hotela biti ne Pahor, Ne Janša. Zakaj, morate pa njiju vprašati:)

Ampak Avstralija je pa.

Ojoj... Da zakljucis da je regulirana ekonomija bolj svobodna od svobodne je ze roba za gobice. Kako hecno zgleda, da se v to javno "naglas" prepricujes, naredis kup logicnih napak in racunas da tega nihce ne bo opazil? Zonanirajte se do kraja.


Kaj če bi ti pezde pokazal katero tako napako ha? Namesto da se skrivaš strahopetno pod mizo in mečeš ven neumnosti?

Ali naštete države niso zgledne socialne države? In pri vrhu tega famoznega indexa. In če odbijemo Hong Kong in Singapore, ostane samo še Avstralija za analizo, koliko je socialna?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r ::

Če si iz revne družine imaš gotovo veliko manj možnosti za uspeh, kot če si iz bogate, vse je odvisno od izhodišča. In tako se ekonomska svoboda kaj kmalu izrodi nekakšen fevdalizem, kar je ravno nasprotje ekonomske svobode.
Zato je za zdravo in kar se da svobodno družbo izjemno pomembno stremenje k enakosti izhodišča, tukaj pa na vrsto pridejo ravno javno šolstvo, zdravstvo in socialna varovala.



to je to, moderator lahko zapre topic :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Okapi ::

Da zakljucis da je regulirana ekonomija bolj svobodna od svobodne
In kje točno je to zaključil? Ugotavlja le, da je do določene mere nadzorovano gospodarstvo za družbo boljše od anarhičnega. Natanko to pravzaprav trdiš tudi ti, samo da ti po svoji meri nadzorovanemu gospodarstvu praviš svobodno.

Zmenit se ne moremo samo okoli tega, katera je tista najbolj optimalna mera nadzora.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

donfilipo ::

Australia redistributes more to the poorest fifth of the population than virtually any other OECD country, writes Peter Whiteford


Hm:).
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Bogate države so seveda veliko lažje bolj socialne. V Bruneiju je lahko vsa nafta od sultana, pa bo mimogede poskrbel za brezplačno šolstvo in zdravstvo za vse. Če je dovolj denarja od naravnih bogastev, lahko celo davke ukinejo.

In Avstralija je ekstremno bogata država, kar se naravnih bogastev tiče. So že Stari vedeli, da ni težko s polno ritjo srati.>:D

O.

donfilipo ::

Davčna oaza, naftna oaza in tak civilizacijski portal lahko nekateri uvedejo (in v nekih skritih formah tudi ga, recimo zastonj bencin:) približke UTD. Ko pa bodo jemali socialno državo pa pravega. No za ta dva portala Hong Kong in Singapore nisem čisto prepričan, ima pa Singapore vendarle brezplačno srednje in osnovno šolstvo in sem skoraj prepričan da za domačine kake skrite take welfare cukrčke ki jih Zee nikoli ne pogrunta:))

Torej če zaključimo na brzino. Najbolj free so portali. Kar je nekako logično.
Takoj za njimi pa z surovinami ali denarjem od lopovov bogate države z zglednimi socialnimi državami.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Slovenci imamo problem, da kakšnim omembe vrednih naravnih bogastev nimamo, oziroma nas je preveč. Če bi v Sloveniji živelo samo pol milijona ljudi, bi gotovo imeli še enkrat višji standard.

Imamo tudi problem, da nam veliki sosedje nikoli ne bodo dovolili postati davčna oaza, če se nam pa že kakšna priložnost ponudi, smo bolj papeški od papeža in je ne znamo izkoristiti (da bi recimo postali igralniška meka Evrope).

Če je vse, na kar se lahko zaneseš, pamet in pridne roke, je pa jeba, ker so Kitajci enako pametni in mogoče še bolj pridni.>:D

O.

T-h-o-r ::

Slovenci imamo problem, da kakšnim omembe vrednih naravnih bogastev nimamo, oziroma nas je preveč.


no ja, japoncem lepo ratuje :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

Potem je pa Čile. Na poziciji 7. index 78,3

Ta pa je orgazem Friedmanovcev, pa ga bom malo preučil8-)
Tu pa zna tičati prava veščina 'desne' ekonomije. Ako.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Pa ko boš že proučeval Čile, poglej še, zakaj je pa zraven Argentina čisto na repu.

O.

donfilipo ::

Ma takole človek naleti tudi na posebne oblike socialne države.

At the furthest extreme are countries like Greece, where the rich are paid twice as much in benefits as the poorest 20 per cent, and Mexico and Turkey, where the rich receive five to ten times as much as the poor.


8-O
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

para! ::

V čem je fora drkanja s free marketom, zakaj je to tak ideal za nekatere? A ni bolj smiselno sledit temu, da imajo vsi vsaj nek minimum za dostojno življenje (sociala, zdravje, varnost, šola), od tu dalje pa kakor se znajdeš?

A je kdo vsaj v teoriji dokazal superiornost free marketa, da je tolk zagovornikov? Ker mi ni jasno zakaj mislite, da bi močnejši pomagali šibkejšim, če se jim itak jebe za njih? Zakaj mislte, da se jim ne jebe, če se ne strinjate?
Death before dishonor!

jype ::

para!> A je kdo vsaj v teoriji dokazal superiornost free marketa, da je tolk zagovornikov?

Ne. Slišali so za evolucijo, da evolucija ne pozna policije, so pa čisto pozabili.

donfilipo ::

V čem je fora drkanja s free marketom, zakaj je to tak ideal za nekatere?


To muči tudi mene, in bi moralo vse, ki Žižka poslušajo. Ampak free market stoji za dobrim delom desne ideologije v USA, kjer ima sedež in od tam se širi povsod po svetu. Ne ravno vedno z isto retoriko in postavkami in zahtevami, zagotovo pa jasno postavljenimi prioritetami. Socialna država skoraj ne spada med njih, medtem ko je jasno, da recimo za socialdemokrate, pa spada vsaj po tradiciji za njihov največji dosežek. V tem se tudi precej močno razlikujemo po nekakšnem pavšalnem sredinskem prepričanju od USA. Čeprav tudi oni imajo zapleteno in povrh še neučinkovito socialo. Samo cifer ne poznajo. Če jih, so pa za ukinitev8-), ali pa nekako kličejo change.

Pri filozofiji gre ideologija zraven.
Pri Žižku sploh, ker se trudi razkrinkati psihološke vzroke in mehanizme in sociološke posledice ideologij. Če kdo pozorno bere kaj govori,(ali gleda in posluša:). bo nemara sam začel malo razmišljati o rečeh.

Sam se ubadam s tolmačbami tam, kjer mislim, da sogovorniki niso niti razumeli kaj je v igri. Za katere ideologije gre. In potem včasih ugotovim, da sem tudi sam kaj prepovršno prebral:)


Primer:
Ne glede na vse flance. Neolib srenja ne bo nikoli popustila modela, kjer osnovni model kapitalizma stoji. To je, da se dolgovi velikih vračajo in se počasi neha s tiskanjem in zadolževanjem. Primer, kjer bi se recimo lahko prihranilo, je recimo ameriški program medicare, medicaid, pa še kje, ki so v jedru socialni programi in požrejo iz zveznega buđeta več kot vojska. Tako se zdi aynrandovcem in še komu.

File:U.S. Federal Spending - FY 2011.png @ Wikipedia

Torej imamo zdaj, ...slabo kaže za change, po drugi strani pa tudi za varčevanje in USA in EU. Kam to vodi? Na eni strani taktika umetne stimulacije in trošenja države Josepha Stiglitza: V vedno večje zadolževanje? Ali ravno to še enkrat potegne razvite iz zagate in v nov polet?

Vojne in napetosti prikrijejo tiskanje denarja in hiperinflacijo in to v kombinaciji s še par drugimi izzivi, lahko naredi življenje na tem planetu za veliko večino veliko slabše, če ne neznosno.

Na drugi strani varčevanje in splošni krč najprej v realnem sektorju, nato pa tudi finančnem. Ali pa to pomeni racionalizacijo trošenja države in začetek krivulje vračanja držav, kar pa nekako spet pomeni na drugi strani nov polet primarnega kapitalizma. Ne državnega:)

No vse kaže, da balansiranje za najmočnejše v tej dilemi sploh ni tak problem, kot je za nekatere precej od izvoza odvisne male odprte trge. Slovenijo. In še koga.

Slavoj je pesimist v vseh scenarijih, ne vojna rešitev in rožljanje, in stalno zadolževanje..ne na drugi strani krč, nista optimalna.
Pojasni pa Slavoj tudi, zakaj tega kar napoveduje, v jedru nihče ne verjame! Psihološki mehanizem, ki pa ne spada čisto med Freudove najhujše pravljice.

Ampak glede na to, da so vse samo številke, ki glede na špekulacije menjajo vrednost, bi se pa morda neka repitev le morala dati najit. Komunizem? Pravi Slavoj:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Zanimivo (in pomenljivo) je tudi, da neolibi marsikdaj čisto pozabijo, da ne poznamo samo svobodnega trga, ampak tudi svobodnega človeka;) Singapur je zaradi mene lahko tudi prvi na lestvici ekonomske svobode, dokler bodo imeli smrtno kazen za švercanje droge (in cel kup drugih drakonskih kazni za različne življenjske užitke), bo na repu držav, kjer bi hotel živeti.

O.

donfilipo ::

Koristno (no, ali vsaj zanimivo) je tudi razmišljati, v katero smer bo šel razvoj družbe z napredkom tehnologije (recimo robotike). Bi rekel, da bolj v komunizem kot neoliberalizem.


Komunizem ima eno veliko slabosti, kot tudi liberalizem. Obema nekaj manjka. V osnovni obliki. Pa tudi v različnih izpeljankah. In če to prestavljaš v neko prihodnost, kjer se recimo upravičeno predvideva razvoj AI, robotike in biogenetike, pa še česa:), je pa to sploh nerodno. Komunizem je nekako okostenel, ko je predvidel revolucionarno, krvavo nasilno pot do svoje končne faze.

Najprej, ...pokazala se je realno za napačno in taka kot je bila, je bila res poudarjeno kolektivno nastrojena, v primeri s filozofijo liberalizma, ki je filozofija individualnega iskanja sreče in svobode in ji je sporazumna menjava nek ideal.

Menjava danes kaže, četudi ni monetarna in za preživetje nujna, ostaja vseeno eno jedro človeških odnosov, poznali so jo tudi v družbah, ki niso imele mehanizma klasičnega denarja in so kljub temu igrale pomembno vlogo, in na nek način jo poznamo celo zdaj. Če ženi poklonite vrtnico zna biti vesela, kot da jo je pogledal angel, Lola pa je nemara vesela samo, če ji daste 25€ napitnine:)) Ampak poklic Lole spada med tiste,ki se večinoma opravljajo zgolj zaradi solidnega preživetja in zelo redko iz nekega veselja.

No, da ne bom predolg in prekompliciran, meni osebno se zdi, da bo novi red (kakorkoli se mu bo že reklo:) imel lastnosti tako liberalizma, kot tudi končne utopične faze komunizma, kjer klasična država, represija in denar in ekonomija kot določen način delovanja z nekim vsaj poizkušenim enotnim praktičnim števcem...valuto odmre. Svoboda, menjava, usluga, impresija, občudovanje, ljubezen, umetnost, humor, glasba in znanost pa naj nekako ne bi! Čeravno ne bo števca, zadovoljstvo bo ostalo8-). Seveda je pa za kaj takega pogoj nek zagotovljen eksistenčni optimum za vse in še malo rezerve. Sicer takoj spet nastopi klasična ekonomija, pomanjkanje in tudi manipulacija in špekulacija v imenu ega in bližnjih, ...prepir, dogovor, števec in represija, to kar že imamo:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Okapi je izjavil:

Zanimivo (in pomenljivo) je tudi, da neolibi marsikdaj čisto pozabijo, da ne poznamo samo svobodnega trga, ampak tudi svobodnega človeka;) Singapur je zaradi mene lahko tudi prvi na lestvici ekonomske svobode, dokler bodo imeli smrtno kazen za švercanje droge (in cel kup drugih drakonskih kazni za različne življenjske užitke), bo na repu držav, kjer bi hotel živeti.
O.


Hm hecno a nekako se mi zdi da trgovina z drogo po principu pravega in trdega liberalizma ne bi smela biti prepovedana. Jasno je obvezna polna informacija o potencialni škodljivosti in verjetno prepoved za opravilno še nedozorele in neodgovorne...ampak konsenz odraslega, ki je redno opozarjan, pa za liberalizme, nikakor ne bi smel biti problem. Prej za kolektivizem in še to za ne tisti končno obliko, kjer pa tako ni več represije in nekako se sanja tudi droge niso potrebne:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Še nekaj.

Ne gre. Ne moreš niti pojasniti tistega Jimovega: 'capitalism should be allowed to work' z običajno regularno terminologijo. In tudi z indexom ekonomske svobode ne. Distracion od Karaye!

Nujno je spoznati Ayn Rand in morda za druge prijeme bolj znanega in uporabljanega pri naših desničarjih, Miltona Friedmana in njuno rahlo spačeno terminologijo, da lahko razumeš diskurz.

Če rečeš da na Wall Streetu bi morali imeti kapitalizem in pogledaš v wiki, kaj je Wall Street, (v bistvu center kapitalizma na svetu:), MORAŠ spoznati specifično uporabo pojmov, da razumeš diskurz. Sicer ni šans:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Spet še bolj zgoščeno vse do sedaj, da povrnem zabrisane sledi deloma z namenskimi motnjami, deloma pa zarado tega, ker je ameriška 'capitalistic' miselnost in terminologija nekompatibilna z našo.

Žižek pravi dajte slike, to je realnost.

V prvi sliki je Jim investor, špekulant, ki rad napoveduje katatrofe na borzah...in takrat s svojim zlatom dobi par 100 miljonov, nato pa lepo proda:) Recimo. Ampak po dikciji pa je ...ono pravi 'capitalist'. Trdi, da je treba kapitalizem spraviti na raven, kjer država ne regulira ne življenja ne borze, ne trgovine...ampak samo zagotavlja pravico do lastnine in pravico do sporazumnega trgovanja (in produkcije) opravilno sposobnih oseb. Se reče najkrajše nič bail-outov!

Kar peče nas evropejce je, da je ta 'capitalism' v svoji formi tudi proti recimo socialni državi, vsem oblikam državnih podjetij, mešani ekonomiji itd. In okoli tega se kot vidite non-stop vodi bitka in non stop jo levica tudi rahlo izgublja. No na drugi strani pa pada tudi ostrina čistega neoliberalizma in nemara se pa že bliža čas, za res kako novo kombinacijo.

Tudi v drugi sliki je spet primer banke, ki je skoraj prisiljena biti ali prodana, ali poslovati neetično, z rizičnimi posojili in Žižek lepo pove, da to pač je narava kapitalizma in da se ni zgodil noben poseben nov mem razpada etike ali morale. Jaz bi tu dodal samo tehnike komunikacije in globalnost, se je pa spremenila grozno:) In otroci se naučijo lahko še grozneje hitro česarkoli:)

V tretji sliki pokaže brokerja ki trdi, da je borza in posli na njej kot neka hudo močna droga in da je zato tudi težko delovati tam res racionalno. Pohlep po tej kemijski reakciji ko ti je lastna genialnost dala par mulijonov dolrajev v eni potezi, povozi VSAKO etiko. Zato seveda ni čudno, če pride do težav. Žižek pa še bolj ostro tokrat napade celo kapitalistični charity (ki je tudi po Rand super zadeva, če je prostovoljen!), češ da je pohlep pri kapitalizmu neko blažilo za konflikt vesti in da je charity v kapitalizmu isto kot čokoladno odvajalo:))

No in v četrti sliki pa mina za Slavoja. Švajcer Mark Faber opozori, kaj so posledice nenehnih bail-outov in tiskanja denarja. Nazadnje hiperinflacija.
In ni konsistentne toerije, ki bi mu lahko oporekala. Če bi jo kdo imel, je praktično jezus:) Tu je Žižek malce nagnan v kot in se izmota, da alternative Obama in tudi drugi nimajo. Se pravi ali tiskanje, ali beda, nemiri, krčenje proizvodnje, visoka brezposelnost....in četudi teorija ne pravi, da to je rešitev, deluje, ker ljudje to verjamejo. Se reče stvar vere in ne znanja.
Nekaj je Slavoj. Ok vera. Ampak čista znanost tudi Stiglittzu, mora povedati, da enkrat pa vsa vera več ne bo pomagala, če se pride do limit in bo katastrofa še toliko hujša. In to v jedru ves čas trobi desnica. Ne glede na to, da se na 6879 milj vidi, da nekateri lažejo ko svinje, ker imajo prašičje, nekdaj so temu rekli židovske interese in kupe zlata za prodajo. Kljub temu teorija drži!

Toliko smo preveslali do zdaj pa še ni čisto konec.
Tudi sveta ne:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Slika 5 (16:20)

Host: Če imate prav gospod Žižek, da naši trenutni problemi, na primer naši ekološke težave, ne morejo biti rešene v okvirih kapitalizma, kaj pa ta sistem?

Žižek: To je verjetno prizor iz Kitajske. In mislim da Kitajska je ključ. Ampak ne v smislu, ali bomo Kitajsko kontrolirali in tako naprej...zdi se ko da danes vsa nasprotja kapitalizma danes na Kitajskem eksplodirajo. Bodimo pošteni. Do sedaj je bil en velik argument za kapitalizem. To je: ...morda kapitalizem rabi 20-30 let tu in tam diktature, toda prej ali slej prinese pritisk za demokracijo. Toda mislim da se nekaj novega poraja v Aziji in razširja postopoma po celem svetu. Kaj? Moj dobri prijatelj Peter Sloterdyke, je pred kratkim napisal nekaj čudovitega. Napisal je....vprašal je samega sebe: kateri osebi iz našega časa bodo morda gradili spomenike čez 100 let? Njegov odgovor je Lee Quan Yew, dolgoletni predsednik Singaporja, ki je prvi izumil in zelo uspešno prakticiral, to čemur danes uradno s poetičnim jezikom pravimo, kapitalizem z azijskimi vrednotami, kar v resnici, če odstranimo poezijo, pomeni avtoritarni kapitalizem. Kaj če se res poraja v današnji Kitajski, Singaporju in tako naprej...kapitalizem, ki je celo bolj efikasen, dinamičen, produktiven, v svojih kapitalističnih pojmih, kot naš zahodni liberalni kapitalizem, ...toda kapitalizem, ki nič več, kot bi bilo naravno, rabi demokracijo, ampak deluje celo bolje znotraj avtoritarne politične strukture?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

No kako je z ekologijo Kitajske, Slavoj raje ni neposredno odgovoril, saj bi bilo to isto kot: 'biče skoro propast sveta:)', je pa zato izpostavil relativno res nov, za naše starejše teoretike popolnoma nezamisljiv model. Državni kapitalizem pod upravo centralnega komiteja in ob privilegijih še vedno vladajoče komunistične partije.

Korekture ideologije te partije od marxizma:
-ljudska republika ima za primarni cilj blaginjo celega naroda in žrtev posameznika ne šteje. Posledično je sociala in delavska pravica minimalna.
-kapitalizem, privatna lastnina je dovoljena v tekmi z državnim kapitalizmom in ustvarijo se posebne zone, kjer je tujim korporacijam (raje manjšim:) lepo postlano za delovanje na glomaznem, še nerazvitem trgu, pa vendar se že tudi vidi, da največje in zelo močne, so pa obrane in tudi oguljufane na nek način. Predvsem se jim pobere kar se da know-howa:)

In nenazadnje, čeprav državni kapitalizem po doktrini ekonomije nima teoretičnih šans v tekmi z liberalno praktičnim in seveda teoretičnim res free 'capitalismom', se zadnje čase kar uspešno v glomaznih državah, kot je Kitajska in Rusija, prakticira. Krizo 2008 so veliko bolj občutili tisti brez, ali natančneje, z zelo malo state capitalisma.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

čeprav državni kapitalizem po doktrini ekonomije nima teoretičnih šans v tekmi z liberalno praktičnim in seveda teoretičnim res free 'capitalismom',
Tole pa ne bo držalo. Teoretično ne more držati. Prosti trg je kaotičen, naključen in samo splošen trend je pozitiven. Če se zadeve (državnega kapitalizma oziroma pravilneje rečeno, planskega gospodarstva) lotiš načrtno, premišljeno in pametno, je rezultat vsekakor boljši.

Razlika je v tem, da po teoriji prosti trg deluje sam od sebe, se pravi v vsakem primeru, ne glede na neumnosti, ki jih počnejo udeleženci, plansko gospodarstvo pa dobro deluje samo, če je res pravilno planirano. Kar se je v preteklosti izkazalo, da je težko, Kinezom pa nekako še kar uspeva.

O.

donfilipo ::

Prosti trg ni kaotičen Okapi...ima nevidno magično roko. Tržna ekonomija pa je tako s to magično roko vsemogočna, da je noben plan ne more doseči.

To je v grobem doktrina vse ekonomije z več ali manj odstopanji. Torej trg kjer gre in nič vmešavanja, ali zelo malo vmešavanja od zakonodajalca, ki ko gospodari in je obenem zakonodajalec in še sodnik, tudi pri najboljši volji nekako ni pravi enakopravni konkurent.

To da danes Kitajcem in še komu uspeva, je deloma čudež, deloma pa ekonomisti napovedujejo pokanje ogromnih balonov. Umiritev rasti, potem pa spet počasno capljanje za tistimi (po nekem free economy indexu:) z najbolj prodornim modelom. Ali pa prilagoditev na res pravi liberalni model.

Tako doktrina. Žižek tu postavlja ekonomiji ključno vprašanje, kjer kaže, da ni tumbelj in da postavlja pravo vprašanje!

Kako je čisto res, bomo pa videli.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Če bo kdo od svetovnih imen ekonomije jasno razglasil da je centralni računalniški načrt proizvodnje in distribucije (alokacije resoursov in dobrin) boljši, od magične roke prostega trga, model do sedaj znane klasične ekonomije v EUsariji pade. Tisto je potem kakorkoli izgleda v detajlih, uvod v socializem. Dogovoriti se je le treba morebiti za sprejemljiv državni minimum...ali še bolje človeški. Ne rečem, da to ni mogoče....nasprotno to pri utopijah tipa predprotokolarna stanja ves čas zagovarjam...ampak danes mi nekako izgleda, da gre vse hudičevo z zavoro in počasi:) In 'capitalism' in 'liberalism' se bo branil na vse pretege!

Težave na drugi strani pa drvijo nasproti vedno hitreje.
No Thomas je to moje stališče vedno preganjal z besedami: 'tako boš vse zajebal', v smislu: 'samo dober prerok lahko preživi'>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

jype ::

Pic related:

Looooooka ::

donfilipo je izjavil:

Če bo kdo od svetovnih imen ekonomije jasno razglasil da je centralni računalniški načrt proizvodnje in distribucije (alokacije resoursov in dobrin) boljši, od magične roke prostega trga, model do sedaj znane klasične ekonomije v EUsariji pade. Tisto je potem kakorkoli izgleda v detajlih, uvod v socializem. Dogovoriti se je le treba morebiti za sprejemljiv državni minimum...ali še bolje človeški. Ne rečem, da to ni mogoče....nasprotno to pri utopijah tipa predprotokolarna stanja ves čas zagovarjam...ampak danes mi nekako izgleda, da gre vse hudičevo z zavoro in počasi:) In 'capitalism' in 'liberalism' se bo branil na vse pretege!

Težave na drugi strani pa drvijo nasproti vedno hitreje.
No Thomas je to moje stališče vedno preganjal z besedami: 'tako boš vse zajebal', v smislu: 'samo dober prerok lahko preživi'>:D


Hmm...a niso clo na tv eno 2 urno oddajo mel o tem.Ideja une skupine(se ne spomnim kako se imenujejo ampak videoposnetki delujejo kot, da bi jih skupaj spravil nekdo na nivoju anonymousa...nekdo, ki noce, da bi ga kdo resno vzel).

Osebno ne vidim nobene moznosti, da bi ta sistem kadarkoli uspel. Ze zaradi narave cloveka...oz kar vseh zivih bitij.
Vsak hoce biti na boljsem oz vsak si zeli biti "leader of the pack". Se pravi nima kaj delat v takem sistemu.
Tle si ti podrejen neki skupni ideologiji in ne mores proizvajati manj oz vec, ker ce bos proizvajal manj bo pac proizvodnja povecana nekje druge...in obratno.

Potem so tukaj se razne drzave kot so ZDA, Francija, Nemčija in Zdruzeno kraljestvo debelih...oni zlo radi kontrolirajo svet z raznimi "sankcijami" pa embargi. Se pravi bi prvo morali "eliminirat" vso to miselnost ne samo iz teh drzav ampak vseh ostalih in potem postavit nek globalni sistem zaupanja(kdo hudica se bo odpovedal lastni proizvodnji ce ne bo zaupal v centralni sistem proizvodnje in distribucije in kdo bo zaupal le-temu ce ne zaupa ostalim uporabnikom).

Utopija...dobesedno :)

Invictus ::

jype je izjavil:

Pic related:


Neprijetna resnica ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

donfilipo ::

Hmm...a niso clo na tv eno 2 urno oddajo mel o tem.Ideja une skupine(se ne spomnim kako se imenujejo ampak videoposnetki delujejo kot, da bi jih skupaj spravil nekdo na nivoju anonymousa...nekdo, ki noce, da bi ga kdo resno vzel).


Morda misliš The Zeitgeist Movement. Ja ti so imeli ne 2 ampak 20 filmov 2000 predavanj in gibanje z veliko več, kot miljon pripadniki (preko neta, daš mail podpore:)

Ampak od sivih eminenc ekonomije vseh glavnih stranki sveta (neolibs in democrats:), jih pa ni preveč resno vzel nihče. Zaenkrat. Ker je ena od gonilnih sil gibanja nekdaj, (Peter Joseph) dajal mešane signale ne golega utopizma (ta ni no no za boljše teoretike sam po sebi:)...ampak znake teorije zarot, masovnega basanja s pomočjo nekakšne hipnoze modernega medija in še bi se našlo.
Kako je točno imamo pa drug topic.
In pogledat bi bilo treba...kar je dobro da si me spomnil:))

Invictus je izjavil:

jype je izjavil:

Pic related:

Neprijetna resnica ...


Ja jype kot že rečeno, sam, pa tudi verjetno s pomočjo izredno ostro nabrušene ekipe okoli sebe redno najde bisere sodobne misli. (In celo arta)

In povrh vsega, tem mladcem taka neprijetna resnica, niti ne vzame atoma energije, kvečjemu doda kakšnega.

Meni osebno idiotizem, ali idiotski sistemi, dobesedno pijejo kri. Res.
AMPAK! Je pa vedno več takih, ki SE zavedajo, da imamo sisteme, ki so v jedru idiotski:'(

In to pa da malo upanja.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žižek vs Assange (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20658547 (22365) vostok_1
»

Neoliberalizem in ostale ideologije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10021123 (19612) donfilipo
»

Karl Marx .... Kapital 2.0....ali kaj drugega (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26035695 (27901) donfilipo
»

Novopečeni diktator Venezuele Maduro (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
470101862 (96118) NavadniNimda
»

Just Anti-Social (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17922097 (19198) Thomas

Več podobnih tem