» »

Prepovedane droge

Prepovedane droge

Avenger ::

Po naključju sem na youtubu naletel na predavanja Terrenca McKenne, ki v nekaterih govori tudi o tem zakaj so droge prepovedane, prebral sem tudi wikipedijino stran, ki govori o tem.

Torej, razlog za prepoved, kot ga razumemo je zaščititi družbo pred, ne zgolj škodljivimi, ampak pred popolnoa pogubnimi vplivi substanc, kjer je "poster boy" heroin. Poleg heroina obstaja le še peščica drog, ki so nevarne v vseh pogledih.

Vprašajčki se pa pojavijo, ko v isti skupini prepovedanih drog kot je heroin, kokain, opij, metamfetamin najdemo tudi rastline kot so halucinogene gobe in marihuana.

Prosto po wikipediji, se večina prepovedi substanc zgodi iz političnih, verskih ali kulturnih razlogov. Zgodila se je prohibicija alkohola, ki je bila, kot vemo prej ali slej odpravljena. Ko si vsi hašišarji želijo legalizacije travce, je glavna težava v tem, da pred prepovedjo niso vsi po vrsti kadili jointov in je poleg tega stvar še stigmatizirana, ker je pač v isti skupini prepovedanih drog kot trde droge.

Gobice so tu še na slabšem, ker so halucinogene in se predpostavlja, da bi ob legalizaciji ljudje množično skakali iz oken visokih stolpnic, čeprav za to dejansko ni dokazov, so pa dokazi, da gobice v bistvu prispevajo neko globoko izkušnjo in nimajo negativnih učinkov ali posledic, kvečjemu nasprotno, imajo dolgoročne pozitivne učinke, vendar ljudje tega ne poznajo in ko slišijo halucinogeno, je že konec.

Moj point pa je, da kakorkoli pogledaš na to stvar, enostavno ni argumentov za prepoved najmanj teh dveh rastlin, vendar to ne spremeni dejstva, da zaradi stigme ni politične volje, da se stvari spremenijo. Grem stavit, da če bi šel delat raziskavo javnega mnenja, bi celo med populacijo 18-30 v bistvu težko nabral 50,1% glasov za legalizacijo trave, za gobice pa bistveno manj. Zato ga ni politika, ki bi zaradi nekaj glasnih "legalize it" šel pripravljat popravek zakona.

Tu gre pa za neko drugo vprašanje, namreč, kakšne pravice do človeka ima država. Ker lasti si res ogromno in ker smo država mi vsi, je to očitno v našem interesu. Od visokih prometnih kazni za prekoračitev hitrosti, do nizkih "doživljenjskih" za umor, od davkov na vse živo do tega kaj smeš in česa ne smeš vnašat v svoje telo. Svoje čase je obstajala tudi cenzura, torej kontrola tega, kaj smeš vnašat v svoje misli. Naenkrat se počutim popolnoma nesvobodnega. A ni že čas, da družba postane bolj svobodna, da postane vsak posameznik odgovoren zase, namesto, da odgovornost prepusti državi? In ali ne bi bil čas za bolj neposredno demokracijo - imamo elektronske podpise, s katerimi bi lahko ne samo volili, ampak tudi dejansko odločali o parlamentarnih stvareh?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Machete ::

in tvoj point ?

technolog ::

A se čudiš :)

Jst rd vsake tok potegnem kak dim, pa bi vseeno na referendumu za legalizacijo trave obkrožil NE. Še za alkohol bi dal kazensko preganjanje če ga poseduje oseba pod 18 let. In verjetno vsak, ki je v lajfu že vidu pijano 11 letnico, ko se meče po 10, 20 let starejših tipih.

Razlog je predvsem to, da je čim se spustiš v kakršne koli droge, pa naj bojo to cigareti, alkohol al pa še kaj drugega je treba, da je oseba dovolj zrela, da se zaveda posledic svojega početja. Eni žal še pri 40+ ne spadajo v to kategorijo. Primer so aloholiki, ki se ne morejo izvleči iz odvisnosti, pa ne mislim samo njih

Jah, mogoče malo kontoverzna ideja, pa vendar - dovoljenje trave za tiste, ki prestanejo preizkus odgovornosti. Ker se mi ne zdi fer, da država že a priori odloči da bo recimo trava na meni pustila škodo.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

In kako boš to odgovornost izmeril ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ravno to je tricky part, kjer puščam proste roke :D Sem že razmišljal, pa ne pridem do česa res konkretnega. Recimo polurni razgovor s psihologom, ki bi pač nekaj koštal. Podobno kot je treba naredit izpit za avto, bi ga bilo treba tudi za travo recimo.

Razmišljal sem, da bi nekje v centru ljubljanje naredili en barček, kamor bi blo obvezno 18+, pa bi se potem noter kadilo & dalo kupit. Prepovedan bi bil iznos substance ven.
Kaj vse se še čekira zraven poleg osebne, pa bi zgruntal psihologi, saj so za take stvari šolani.

Ne kritizirat preveč, ideja je še sveža. Vem pa, da ni neke preveč realne šanse, da bi se uveljavila v praksi. Se mi pa zdi, da je kompromis med sedanjim stanjem in popolno legalizacijo.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Kaki kompromis ?
Drogo naj se začne prodajati v lekarnah, zraven pa se da folku papir in izpit z vprašanji, da je ta papir razumel.
Potem pa naj se podpiše in drogira kakor mu paše.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tud to je opcija, precej podobna. Samo s tem, da jo lahko kupiš za neko drugega, ki pa ni podpisal in ne razume.

Zgodovina sprememb…

keworkian ::

Saj droge niso prepovedane? Nazadnje ko sem gledal, se vse dobi. Kdo sploh upošteva "zakon"? Brezveze se ukvarjat s tem.
Obscenities in B-Flat

PacificBlue ::

Knight

podpis

Če ima kdo zeljo, ga zakon ne bo oviral. Ali pač?:)
I’m out.
:3

Kaj vama ni jasno :) Droge so prepovedane, vsaj pod našim pojmovanjem "droge". Dobil boš kazen okoli 200EUR, če bodo pri tebi našli travo, da ne govorim o čem tršem.

Če pa govorimo o drogah kot je hitra hrana, facebook in televizor, potem pa seveda ne.

ABX ::

Jaz sem legalizacijo vseh drog, zato da se odreže prihodek organiziranem kriminalu.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Jaz sem tudi za legalizacijo vseh drog in ukintev socialne pomoči, da bodo preživeli samo najmočnejši. Te človeške golazni je tako ali tako preveč, samo škodo dela in onesnažuje okolje.

Sakrazem seveda.

Zgodovina sprememb…

Ti, ki si rekel, da bi na referendumu obkrožil NE za travo - bi isto obkrožil za trenutno legalne opojne substance; alkohol, cigarete in kavo?

Kot smo že ugotovili, prohibicija ne prispeva bistveno k zmanjšanju porabe prepovedanih substanc oziroma, da prepoved nobenega ne ustavi. Pri legalizaciji popolnoma vseh drog, bi črni trg razpadel, cene bi padle, poraba bi se rahlo dvignila, sosedov Joža bo pa še vedno raje na šnopcu kot na horsu.

Ampak resno, ne zagovarjam stališča, da se legalizira vse živo pod soncem, ampak da ostanejo prepovedane droge, ki človeka dokazano hitro zasvojijo ali kako drugače hitro pustijo škodljive posledice. Nekatere od dovoljenih substanc se dovolijo le osebam nad 18 let, prodaja mlajšim in posest pri mlajših pa sankcionira. Taka izbira je razumljiva, hipokrizija v smislu speed, trava, gobice prvi razred prepovedanih substanc, alkohol, cigareti in kava dovoljene in kulturno sprejemljive substance, pa ni razumljiva. Zaželjeno bi torej bilo zgolj to, da se v kozarec nalije čistega vina, ne pa da je nekaj dovoljeno zaradi tradicije in nekaj drugega prepovedano zaradi stigme. Vendar se bojim, da še nismo tako daleč...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Če pa govorimo o drogah kot je hitra hrana, facebook in televizor, potem pa seveda ne.

Kaj pa muskatni oreski? Ali petersilj pa koper..vsebujeta miristicin:)

Moje osebno mnenje je da zakon je eno skropucalo. Pisali so ga tisti, ki nimajo o teh stvareh blage veze.

Poleg tega se mi zdi, da prepoved kaj človek si lahko da v usta ali v zilo nekak prevec posega v zasebnost. Bolje, kot prepoved je ustrezno informiranje( v vseh vidikih, pozitivnih in negativnih).

Upam, pa da je jasno vsem da s tem ko so droge prepovedane delamo najvecjo uslugo kriminalnim zdruzbam in ne mladostnikom za katere zelimo da ne bi prisli v stik z drogami. Mladi danes z lahkoto prihajajo do njih. Veste sploh koliko srednjesolcev se med odmori hodi zadevat na wcje ipd? Se jaz se spomnim, da je to bila praksa nekaterih sosolcev. Zakon v glavnem ne resuje nič, samo ustvarja vso negativno atmosfero okoli tega in podpira kriminalne zdruzbe da ustvarjajo dobicek dalje. Da bi pa drzava ukinila prepoved in uvedla davek na proizvodnjo z drogami( vsaj zakonsko določeno stevilo) se pa tud nben ne spomne.Lahk bi uvedli vsaj 5-letno preizkusno dobo..nvem a je to tako tezko?
I’m out.

donfilipo ::

Osnove 300let starega in šele danes res dosledno uveljavljajočega liberalizma. Ne kratiti odraslemu zavednemu posamezniku njegovih osnovnih človekovih pravic in svobode. RAZEN, kadar bi te svoboščine ogrožale druge.

Za droge se pavšalno sklepa in domneva da to počno. V grobem pravilno. Ogrožajo druge in dotičnega. Kako nespametno in neprecizno se pa to sankcionira, je pa seveda drug problem. Včasih in v pravilnih odmerkih in načinih uživanja, je pozitiven užitek daleko nad nevarnostjo. Vendar je pravo kulturo uživanja, skoraj nemogoče precizirati za vsakogar. In 10% odvisnih junkijev, ali alkoholikov, je ravno dovolj, da delajo veliko sranje, pa čeprav občasno konzumirajo vsi in tisti, ki spoštujejo kulturo pravilnega uživanja praktično nimajo problemov.

In ja mimogrede. Isto počnejo religije, le da tu omejitev postavlja božanstvo, ki je 'nosilec zakona', da se ne bi ubadali s nejevero nevednih kmetov, ki jim je treba ob neprestani grozeči lakoti, razločiti še osnove liberalizma:)

P.S. kar je v fevdalizmu zelo neprijetna reč za fevdalce recimo:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

Ti, ki si rekel, da bi na referendumu obkrožil NE za travo - bi isto obkrožil za trenutno legalne opojne substance; alkohol, cigarete in kavo?

Jst rd vsake tok potegnem kak dim, pa bi vseeno na referendumu za legalizacijo trave obkrožil NE. Še za alkohol bi dal kazensko preganjanje če ga poseduje oseba pod 18 let. In verjetno vsak, ki je v lajfu že vidu pijano 11 letnico, ko se meče po 10, 20 let starejših tipih.

Torej ne bi prepovedal kave, sem pa jasno napisal, kaj bi. Če bi bil referendum za čisto legalizacijo, potem ne, ker so ljudje premalo odgovorni za kaj takega. Samo določen del ljudi, ki dokaže svojo odgovornost - to se pa absolutno strinjam.

In absolutno sem proti temu, da mi država prepoveduje nekaj, čeprav sem jaz sam pri sebi naredil racionalen razmislek, da sprejmem posledice.

Zgodovina sprememb…

harvey ::

Kaj je prepovedano in dovoljeno je povsem arbitrarno in ima svojo dinamiko skozi čas. Pred časom je bila v Londonu odprta rastava o drogah skozi čas. In na rastavi je med drugim tudi originalni pripravek Bayer-Pharme - Heroin, ki je bil takrat, ko so pa predstavili, služil kakor odrešujoči prašek proti prehladu. Danes ima povsem drug status. Ključni dejavniki, ki vplivajo na določitev legalnosti/nelagalnosti se vrtijo na relaciji - uporabnik/konzumet/ljudje -> država. Vmes pa posegajo različni "prišepetovalci", ki dajo posamezne poudarke različnim stvarem.

Droge so bile in bodo tudi v prihodnje. To edino ostajo večno...

sprasujem ::

Kaj pa dmt, ki ga naše telo prozvaja in je opredeljena kot droga?

Zgodovina sprememb…

To je seveda jasen pokazatelj informiranosti zakonodajalcev.

Hkrati pa ne vem kakšen je bil globalni mehanizem prohibicije drog, če prav razumem so jih najprej prepovedali v ZDA, ne na podlagi resnih raziskav ali česa podobnega. Je potem Evropa enostavno skopirala?

The La Guardia Committee was the first in depth study into the effects of smoking marijuana. It systematically contradicted claims made by the U.S. Treasury Department that smoking marijuana results in insanity, deteriorates physical and mental health, assists in criminal behavior and juvenile deliquency, is physically addictive, and is a "gateway" drug to more dangerous drugs.

The report was prepared by the New York Academy of Medicine, on behalf of a commission appointed in 1939 by New York Mayor Fiorello La Guardia who was a strong opponent of the 1937 Marijuana Tax Act . Released in 1944, the report infuriated Harry Anslinger who was campaigning against marijuana and he condemned it as unscientific. [1] Anslinger went on an offensive against what he saw as a "degenerate Hollywood" that was promoting marijuana use.

After high profile arrests of actors like Robert Mitchum, Hollywood gave Anslinger full control over the script of any film that mentioned marijuana.

La Guardia Committee @ Wikipedia
I’m out.

Okapi ::

In 10% odvisnih junkijev, ali alkoholikov, je ravno dovolj, da delajo veliko sranje,
Samo ne pozabi, da je glavno sranje, ki ga povzročajo junkiji, posledica tega, da so mamila prepovedana. Če bi lahko travo in haš kupil v trafiki, opij in heroin pa v lekarni, bi tega sranja praktično ne bilo. Problemov, vsakovrstnih, bi bilo veliko manj kot zaradi alkohola.

Jaz sem za popolno legalizacijo vseh mamil. Uradno od 18 leta dalje, mularija se bo že znašla po svoje;-) Jaz sem prvi špricer v oštariji naročil (in dobil), ko sem bil star 11 ali 12 let - v Brodu ob Kolpi, kjer sem bil s taborniki na taborjenju. Gostilničar ga je mirno prinesel, samo nas je potem starešina zalotil in smo bili kazensko dežurni cel teden. Ampak bi lagal, če bi rekel, da je kazen kaj prida zalegla;-)

O.

Ja. Topika lokacije in okoliščin prohibicije je kar obsežna. Pa zdaj ne bi.
Mislim, da se kar ujemava v mišljenju.
Odgovornost za uživanje ne gre prelagati na splošno, ker s tem posegaš v človekove svoboščine, ampak specifično. Ko nekdo v prometu in delovnem mestu ogroža druge, zaradi omamljenosti. Kratko in jedrnato. Prometna prohibicija taka kot se uvaja, zelo stroga, splošna povsem nepotrebna!

Pojavila pa se je, davno z enostavno napačno kalkulacijo. In neinteligentno kot še kaj drugega, vztraja do danes!
Denar prinaša predvsem mafiji in smeši delo policistov in socialnih služb.

sprasujem ::

Mene pa najbolj moti da naši znanstveniki oz zdravniki avtomatsko zapopadejo stališča npr.: mednarodnih institucij, inštitucij drugih držav. Pa zakaj se mi izobražujemo? Da samo kopiramo ali da kej preskušamo? Kje so laboratoriji?

Denar prinaša predvsem mafiji in smeši delo policistov in socialnih služb.

Dokaz da politiki sodelujejo z mafijo.

Pa še par besed o našem naravnem telesnem proizvajalcu droge in kako se ga zatira.

http://www.naturalnews.com/026364_fluor...

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

pred prepovedjo niso vsi po vrsti kadili jointov

saj tudi po legalizaciji ne bi vsi po vrsti kadili. ampak pred letom 85, je v sloveniji vsak malce bolj nazadnjaški kmet imel poleg koruze še kakšni dve vrsti konoplje nasajeni, da je imel za štrike. mi je pa starata razložil, da so to tudi kadili, sploh kot mulci, ko so probal vse kadit. pa s tem še ne opravičujem legalizacije drog!
sam sem sicer proti prohibiciji drog, čeprav verjamem da droge ljudem škodujejo, že tako smo dovolj zblojeni in nesposobni, brez da si droge pošiljamo v možgane. ampak prohibicija drog ne naredi nedostopnih, niti ne odpravi njihovih škodljivih učinkov, zato prohibiciji nasprotujem.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

harvey je izjavil:

Kaj je prepovedano in dovoljeno je povsem arbitrarno in ima svojo dinamiko skozi čas. Pred časom je bila v Londonu odprta rastava o drogah skozi čas. In na rastavi je med drugim tudi originalni pripravek Bayer-Pharme - Heroin, ki je bil takrat, ko so pa predstavili, služil kakor odrešujoči prašek proti prehladu. Danes ima povsem drug status. ....

Heroin ali opij jeman pravilno, tudi ni kaj drugega kot učinkovito pomirjevalo za vzdraženost. Tako sluznice pri kašlju, kot živcev pri vsakdanjem stresu. Še danes je v ameriki vic:
'Why are you mad? Didn't you took your caughing medicine?'

VENDAR. ZELO hitro organizem zanj najte protistrupe, s katerimi ga skuša nevtralizirati in kaj hitro ti protisturpi, če niso v borbi s heroinom, povzročijo relativno hude abstinenčne sindrome. 'Cold Turkey'.

Predvsem tudi pri mafiji. Jebemti ena dobra stranka manj>:D
In potem pridejo bajke.
'Veš da Johny te ne bom nikoli pustil 'Cold Turkey'. Pri meni si ziher'.
In pride Turčin ciganske krvi in vseh glavnih državljanstev sveta, sodelavec CIE, UDBE in SOVE in reče: 'pa đe su moje pare?'
In gre narkomanska sociala v kurac;((

Kot sem že rekel. Ni toliko sama odvisnost, ampak umetna svoboda bivanja, ki jo začutimo, ko se osvobodimo okov. Sodobna civilizacija je zlasti tudi pezdekovska (zlagana na vsakem koraku). Lahko mirno prenašate vsa dnevna sranja na delovnem mestu in po TV, lahko pa vas prime bes in bi streljali;(( In heroin nekaj časa pomirja, potem pa, če ga ne jemljemo za do 100€ na dan, samo 'jebe direkt u glavo'!

In ja. Policija, sociala, sodstvo, aresti in družba v celoti, zapravi za posledice VELIKO denarja. In bojim se, da se število uživalcev veča, s tem, da jih mafija skuša kultivirati, da ne pride takoj do ekscesov. Kšeft je kšeft. Vendar pa ostane dejstvo, da so trde droge tu, jemlje se jih vedno več 'zmerno', menja se horse za koko, vedno več ljudi 'je izkušenih' in nerodno lomljenje represije okoli tega, je povsem neproduktivno.

jype ::

Dekriminalizacija, legalizacija in odgovorna uporaba vseh psihoaktivnih snovi

Tam je že mnogokrat povedano vse, kar se da.

http://www.predlagam.vladi.si/webroot/i...

Odzivi ministrstev so po pričakovanjih.

Ja no. Tako sem tudi sam že rekel. Zadeva je prevelik zalogaj samo za slovenijo. Mi smo podpisniki konvencij in s tem odvisni in podložni neumnosti UN in EU;((

Takole bova rekla Yupe. S temi rečmi, se kljub formalni usposobljenosti, očitno ne ubadajo pravi kadri. In verjetno to ni edina zadeva. Človeška dvoličnost in z njo povezana neumnost je vedno dobro skrbela predvsem za mafijo. In za svoje riti pa seveda tudi poskrbijo8-)

S tem da to tebe sploh ne zaustavi niti za milimeter, mene pa potre do neosvobojenega dobravskega polja:8)

P.S. Yupe a potem ko je zavrjeno ne moreš več glasovati za??? Sem se celo prijavil, pa so mi stalno porivali neke čebele:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

innerspace ::

"I refuse to look at something which my religion tells me cannot exist." The attitude of most western governments to the harm caused by recreational drugs is not dissimilar.

http://www.newscientist.com/article/mg2...
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Peticija za legalizacijo konoplje (strani: 1 2 3 424 25 26 27 )

Oddelek: Problemi človeštva
132098595 (14534) FireSnake
»

Dekriminalizacija, legalizacija in odgovorna uporaba vseh psihoaktivnih snovi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

80661863 (28820) jype
»

Dekriminalizacija marihuane za rekreativno uporabo v USA(col, was) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13427422 (24131) jype
»

Ljudje: legalize it! (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

68033375 (23576) Matev
»

LEGALIZACIJA mehkih drog (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
947498 (6387) Aggressor

Več podobnih tem