» »

Dekriminalizacija, legalizacija in odgovorna uporaba vseh psihoaktivnih snovi

Dekriminalizacija, legalizacija in odgovorna uporaba vseh psihoaktivnih snovi

««
4 / 17
»»

nevone ::

perci>Na, tole si preberi - LINK. Statistike si pa kar sama poišči.

Najdi eno slovensko stran če moreš.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

imagodei ::

Ker ti angleško ne znaš, ali kako je zdaj to pomembno, a je link v angleščini ali v slovenščini?

Če je v slovenščini je takoj bolj kredibilen, al kaj?
- Hoc est qui sumus -

perci ::

nevone: Ti torej trdiš, da neprivezan potnik na zadnjih sedežih v primeru čelnega trčenja ni nevaren potnikom na sprednjih sedež? Mater, jst kot druzboslovc ti bom razlagal osnove fizike al kako?

jype ::

Recimo, da potniki na zadnjih sedežih niso bistveni za debato o drogah. Morda pa imajo pri nevone take vrste avto, da ima med zadnjim delom potniške kabine in prostorom za voznika blindirano steno. Kakorkoli, point je jasen - kdor se želi za rekreacijo rizično vozit, lahko to dela tam, kjer ne ogroža nikogar.

Pri drogah seveda drži enako.

drejc ::

In ne pozabi tudi tri tedne butanja z alkotom direkt v žilo in z ustrezno predzgodovino...recimo kakih 7 let rednega vikend popivanja...pa boš videl hudiča.


No fucking way. Me ne boš prepričal ni šanse ene. Been there done that in še vedno zdrav ko riba. No way da je alkič tako zasvojljiva droga kot heroin. To se lahko tolažiš...od ene 20 komadov ki smo tale toj scenarij z alkotam dal čez je 1 recimo da pjanček (s tem da je on bolj rekreativec...se prav en, dva kratka na dan + per za žejo). Od ljudi-kolegov ki so vzel hors niti en ni normalen izpadu...edino en "rekreativec", ki pa mu je bit življenja da si štepne v žilo vsak dan in ne more bit pri mer 5 minut ali bit normalen v družbi razen takrat ko se ga šutne ali pa gre spat.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

donfilipo ::

jype>>Kakorkoli, point je jasen - kdor se želi za rekreacijo rizično vozit, lahko to dela tam, kjer ne ogroža nikogar.-----Pri drogah seveda drži enako.......

Morda je tu potreben premislek. Dobra iztočnica. Torej družba v skrbi za svoje državljane prepoveduje nekatere po njenem slabem znanju najbolj nevarne substance, kot tudi samomor (kar na nek način vztrajno jemanje recimo najtrših drog je) ravno zaradi dejstva, ker ta prizadane in ogrozi tudi okolico. Jasno predvsem psihično...ugled...sorodnike...prijatelje...bližnje....ne vem kaj vse in dejstva, da vendarle večino teh depresij tresavic delirijev vendarle je možno ozdraviti in da je po definiciji suicidnost vendarle duševna bolezen. Če družba nima dovolj sredstev in znanja da to izvede, mora zamenjati nek temelj. Dovoliti suicid, ker je pač ceneje. Nekatere smrti so po predvidevanjih prav lepe. Točne potrditve iz znanih razlogov ni, pa vendarle...saj doktorji, ki spremljajo umirajoče niso ravno cepci. Ali uvesti zdravstveni nadzor nad konzumacijo droge...kar seveda zadeve bistveno ne spremeni. Spet bi bilo potrebno omejevati, tu pa več ali manj smo. Le trenje se brez hop cefizelj pa te mam-nedvomno zmanjša. Edini pozitiven učinek nastane, ker se sredstva, ki jih zdaj služi zlo, oziroma mafija lahko uporabijo za uspešnejše zdravljenje in preprećevanje suicidnosti v okvirih drog. In na drugi strani...pisatelja, pesnika, glasbenika in vsakogar ki si recimo zapali kak joint za inspiracijo in ne iz čiste tuge..ne bi več preganjali zakoni. Hm vendarle malo bolj zapleteno kot si predstavljamo. Grem gledat ustavo. I'll be back!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

drejc>>No fucking way. Me ne boš prepričal ni šanse ene. Been there done that in še vedno zdrav ko riba. No way da je alkič tako zasvojljiva droga kot heroin.

Nikol nisem rekel da je alkič, tako zasvoljiv kot horse. Ne poznam pa nobenega več živega oziroma normalno živečega, ki bi si alko šibali v žilo. Imel sem tri take znance. Zdaj jih mam na britofu. In še ene 20 takih, ki niso drugega kot pošteno pili. Ampak pošteno! Med njimi seveda tudi očeta, deda,par stricev itd....In tudi ti mene ne boš prepričal da si ga 7 let pošteno pil potem pa nehal brez problemov zdrav kot riba. Če si pijan za vikend od 5 pirov that is not that...remember. Vsak dan 2 deci šnopsa (zjutraj)in piri za sprot 10stuck. Potem si na nivoju junkijev. In on v enem do pet mesecev ti v 7-25letih....zelo podobni sindromi odvajanja. Pri 50 letih imam za sabo malce več cisteren pira in gob (znancev ki so pili) kot ti.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Aja en znanec ki si je rum šibnil parkrat iz čiste zafrkancije v žilo, je to preživel brez večjih problemov. Razen bruke! Bil je še mlad in trpežen. Zdaj, če je še živ si namesto ruma že 10 let šiba v žilo horse. Ko sem ga nazadnje srečal, je rekel da bo nehal z vsem. Da se ne more orenk zadeti, pa če ga strpa v žilo cel pušelj. Samo bolan je skoz. Torej recimo če mu rata, ga bom postavil ob znanca ki je nehal po 10 letih pravega pitja. Oba sta bila kolega, skupaj žurala na začetkih,(oba prebolela tresavico in muke) ampak fakt, če res nehata bosta na izgled zdrava enako. A abstinenčni sindromi jima niso ušli. In po definiciji je pač to za klasifikacijo trde droge. Samo po tej klasifikaciji je alko podobern horsu. Drugače je pa jasno veliko bolj zajeban...človeka umiri...niti približno nisi več nemiren,plašen...zajebano hinavska droga..pa sem večinoma le kadil s folije. Sam sem se je izogibal kolikor se je le dalo in se je še. Ampak tudi z alkotom je tako. Človeka razveseli..okorajži..poneumi...in leta gredo potem pa naenkrat pogruntaš da se treseš kot šiba in švicas kot konj dokler ne zvrneš 2 ta kratkih že navsezgodaj. Ni ravno čisto kot voda.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Človekovo življenje je nedotakljivo. V Sloveniji ni smrtne kazni.

Naj me barakuda ali kak drug popravi. Pravnik nisem, rad imam le zdravo logiko. In pravo se skozi zgodovino ravno trudi to biti...logika dogovora posameznika z državo in posameznika s sodržavljanom...dogovora za pošteno in čimbolj breztrenjsko koeksistenco. Moja razlaga takega člena je ta, da te nihče nima siliti v smrt ali usmrtiti. Če to počneš sam sebi pa po definiciji psihiatrije nisi duševno zdrav in ti ta pravica mora biti odvzeta dokler spet nisi pri sebi...ja lep catch 22. Tu začnimo vrtati..pa se zna logika poklapati, tudi v čisti odprti zakonodaji glede drog.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

drejc ::

In ne pozabi tudi tri tedne butanja z alkotom direkt v žilo in z ustrezno predzgodovino...recimo kakih 7 let rednega vikend popivanja...pa boš videl hudiča.


Gledal in ga ne videl.

Vsak dan 2 deci šnopsa (zjutraj)in piri za sprot 10stuck. Potem si na nivoju junkijev.


To pa verjamem...ampak na malo daljši rok kot 3 tedne in predhodnih 7 let vikend popivanja.

In on v enem do pet mesecev ti v 7-25letih....zelo podobni sindromi odvajanja.


To pa je nekaj razlike in preden 100 ljudi postane odvisnih od alkiča jih je 10000 že v trugi od herota, če štartajo skp.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

donfilipo ::

Drejc sej se strinjava..načeloma je horse veliko bolj zasvoljiv kot alkohol. Le da zgleda ti ne poznaš in ne vidiš junkijev, ki so stari 60 let in so to skupaj s tem, da so ga pili, še požrli dopa cele 'kile'. Mal glej biografije rolingov recimo. Oba in horse, ki bi ga, če smo pošteni lahko primerjali le s čistim špiritom, kot ta alkohol sta težko sranje. Če ne znaš omejevati, redčiti (opij je vendarle blažji) ali kar je najbolje, piti ali kaditi čimredkeje se da, ti večje ali manjše težave ne ginejo. V žilo je zame že duševna bolezen ali vsaj znak le te, če smo pošteni in overdose je samomor ali umor po nerodnosti ali namenoma. Za ostale droge ne vem, ker ne poznam nikogar, ki bi recimo samo kadil travo in imel resne težave..ali nekoga, ki bi padel v delirij zaradi koke. Čeravno je ta zadnja za določene modele tako good, da popizdijo kot turek brez tobaka, če so brez. A kar sem prebral, naj ne bi povzročal fizične odvisnosti. Meni ni povzročil drugega kot nemir in nespečnost...ampak vedno v kombinaciji s 10 piri tako da...nisem ravno pravi razsodnik. Dilema tule je vendarle: ali vse droge legalizirati ali ne...ker kdaj koga zvije je zelo različno in od njega in od zaužitih količin, ki pa jih kar tako na oko na drugih ne moreva natanko zmeriti. Dal sem le okvirne cifre tako na brzino potegnjene iz mojih res bogatih izkušenj...ker kolikor lahko skesano vidim sem vendarle imel obilo ubitačne družbe in žlahte:8) Ni čudno da me karma vleče ravno v pakao:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

jype ::

Saj ni vprašanje, a so učinki drog škodljivi ali ne.

Vprašanje je, ali kriminalizacija bistveno zmanjša število uporabnikov (IMO ne) in ali kriminalizacija prepreči najhujše primere (IMO ne).

Seveda legalizacija tega ne odpravi - alkohol ima obilo negativnih učinkov, nihče pa nikogar ne strelja več zaradi preprodaje alkoholnih pijač. Predpostavljam, da bi tudi pri drugih drogah bilo podobno. Še ena bistvena komponenta se mi zdi nadzor - če drogo kupiš v lekarni, potem veš, da lahko pričakuješ, da so izpolnjeni neki standardi, da se to v lekarnah sploh prodaja. Na cesti dobiš samo besedo dilerja, ki je neredko tudi sam odvisnik.

Vprašanje je tudi kako legalizacija vpliva na kulturno in družbeno sprejemljivost. Nočemo, da bi kar vse droge postale tako pogosto zlorabljene, kot je alkohol, pa vendar moramo razumeti, da taka sprejemljivost ne niha bistveno glede na pravno klasifikacijo prepovedane ali dovoljene droge, temveč glede na pogostost nje uporabe. Tako je marihuana prepovedana, a še zdaleč ne redek pojav. Po drugi strani je uporaba muškatnega oreška dovoljena, prav tako klinčkov... Pa sta obe začimbi v resnici zelo "uporabni" drogi - muškatni orešek je zmerno halucinogena reč in lahko izzove evforijo, razmeroma hitro povzroči tudi splav, klinčki pa so razmeroma močan anestetik (zelo uporaben če se npr. zobobol pojavi na potovanju sredi puščave). Zaradi precej zoprnih neželenih učinkov se teh začimb praktično ne zlorablja za dosego učinka na živčevje v praksi.

donfilipo ::

drejc>>Vsak dan 2 deci šnopsa (zjutraj)in piri za sprot 10stuck. Potem si na nivoju junkijev.
To pa verjamem...ampak na malo daljši rok kot 3 tedne in predhodnih 7 let vikend popivanja.


Ti maš očitno debelejše živce kot jaz sam. Vikend pitje od 18-25leta je 7let. Potem me pusti ena baba in gremo vsak dan pirov 10 in kaki 2 deci šnopsa. Po treh tednih kauputo. Tresel kot šiba na vodi, delirij in hude aritmije. Če me ne bi odvlekli z rešilcem v izolacijo bi se znal stegniti. To so moje osebne izkušnje in kot so mi povedali zdravniki prav nič tako zelo fenomenalnega. Seveda pa ne za vse enake. Vajo sem ponovil še enkrat kakih 7 let kasneje...potem je bilo dovolj. Od takrat, tudi če se ga nažrem več kot tri dni ne grem. In nažrem se ga zelo redko. Aja in seveda zmerno pitje 2 deci vinčka mi ne gre...2 deci soka ali 2 litra vina to ja pa je 2 litra še malo.>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

jype>>Vprašanje je, ali kriminalizacija bistveno zmanjša število uporabnikov (IMO ne) in ali kriminalizacija prepreči najhujše primere (IMO ne).

Že razumem ta del dileme. Odgovore na ta vprašanja in še par njih vsi iščemo. Zastavil sem neko drugo rahlo filozofsko dilemo..ker je alko hud strup, družba vendarle omejuje njegovo uporabo..ravno tako velja za tobak, ki niti ni ne vem kako psihoaktiven, kot je zahrbtno škodljiv. Gremo z mislimi celo dalje. Ker je alko celo trda droga so ga v ZDA prepovedali. Izzid prohibicije vemo. No če bi to nalogo (prepovedi) zaupali Hitlerju bi bil rezultat nemara drugačen. In v Iranu mislim, da tudi je. Torej ni res, da nikakor ni mogoče zaustaviti drog. Problem je le, ali si to družba želi.
Suicidnost je problem. Overdosi! Tu se zdaj lovim. Zdaj se smatra za kolateralno škodo uživanja in kot tak kazen za greh...bolj kot duševno bolezen, začasno vsaj delno intoksicirano depresijo...pa vendarle. In če ti predpišejo varnostni pas, ti po tej logiki morajo nekaj predpisati , da ne bi crknil od overdosa ali posledic alkota, heroina ali kokaina...Najbolj enostavno je jasno zadevo kriminalizirati in zakone učinkovito izvajati. Je pa to, kot se pokaže nemogoče, če družba tega dejansko ne želi. Dejstvo je, da se določene družbe rade drogirajo in to vedno bolj. To pomeni družba sprejme to kot nujno zlo in celo s papirjev zbriše največji možni odpor proti drogam (kriminalizacija: proizvajalce in trgovce v arest). To je pa vendarle poleg čisto praktičnega, vendarle tudi nek paradigm shift. (pa ne govorim o legalizaciji marihuane, ki je glede na to da je blažja od alkohola v rahlo smešnem položaju). Govorim o sprostitvi trga za vse droge. To pomeni konec najtršega odpora na papirju s strani zakonodajnih organov. Tukaj se še rahlo iščem. Ker konec koncev od koga kurca potem kazen za varnostni pas in recimo varnostno čelado..in bojim se še cel niz drugih detajlov, ki zadevo precej obrnejo. Posebej, ker ni težko kogarkoli spraviti s stres in depresijo (nekatere societies so hudičevo dobre v tem) in dodaš potem samo še malce rumeno-rjavega praška in ljudje cepajo kot muhe....in ni si težko predtavljati sintetične droge, ki je še bolj hinavska od horsa, orgazmična a letalna in bulbikulbifeuratov:) ki so orgazmični in nevarni kot recimo avto. Pomeni eni bi se vdrli direkt v grob, drugi bi brez problemov uživali naprej.Verjemi odšel bi tudi marsikdo, ki ga imaš rad. Zdaj imamo vsaj pisano bariero, ki zaradi nesposobnosti policije in pravosodja ne deluje dobro (ampak to ni relevantno), potem te bariere ni več. Danes če v mestu kransterdam na isti dam overdosata recimo 2 mladinca krimiči vsaj kak teden letajo, da zgleda skoraj zares...kdo se bo zganil potem??? Morda vsaj koga zadrži grda faca in odurna cena dilerjev pri nakupu...ne vem včasih me je malce strah tiste: Finaly there is Coca in Cola again...have a toothache..feel tired?.... no problem>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Mam eno čist praktično vprašanje na katerega hvalabogu iz lastnih izkušenj odgovor ne vem:) Koliko stane recimo 1g travce v amsterdamu legalno v cofeeshopu in koliko 1g 'ta domače' pri nas. Iz tega bom lahko videl koliko dekriminalizacija dejansko ubije ceno...vsaj cca.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Tic ::

Mam eno čist praktično vprašanje na katerega hvalabogu iz lastnih izkušenj odgovor ne vem:) Koliko stane recimo 1g travce v amsterdamu legalno v cofeeshopu in koliko 1g 'ta domače' pri nas. Iz tega bom lahko videl koliko dekriminalizacija dejansko ubije ceno...vsaj cca.

Primerjat Slovenijo in Nizozemsko po kvaliteti kanabisa pač ne gre. Cena na drobno pri nas je od 8-10e za gram. Brez možnosti izbire, vmes dilerji željni zasluška mešajo droben pesek, sladkor, škropijo z vodo(da je težja), lakom za lase(lepljiva).... you name it! Zadeva je močno zdravju škodljiva. Pojavila se je priblizno tri leta nazaj in v UK je ministerstvo za zdravstvo analiziralo precej vzorcev ter razpisalo opozorilo vsem uporabnikom, naj pazijo svoja pljuča. Sicer na nizozemskem trg ni kontroliran, a je toliko močnejši. Ne pozabimo, da je na nizozemskem dovoljeno at all times imeti pri sebi 5gramov cannabisa in en gram derivata hašiš. Kofišop dnevno lahko drzi max 0.5kg in vse do prihoda cannabisa v kofišop je le ta illegalen. Ko prestopi vrata, kjer je nalepljena slavna zelena nalepka, se zadeva obdavči. V kofišopu imaš na izbiro 20 razlicnih vrst od 4 do 12 eur za gram. Kvaliteta je, kot sem povedal neprimerljiva. Če pač nimaš lastnih izkušenj, kot si sam napisal, boš težko sodil.

NATIONAL DRUG
THREAT ASSESSMENT
2008
http://www.usdoj.gov/ndic/pubs25/25921/25921p.pdf
Sicer ameriško, a vendar se marsikateri trend lepo vidi.
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

donfilipo ::

Tic hvala. Če sem iskren sem kar nekaj travce skadil, nikoli je direktno plačal in nikoli čutil kakšnih negativnih zdravstvenih posledic. Je pa res da so milica, policija, interpol,CIA, KGB in UDBA vsi svetovali, da je boljše kak pir in šnops ali dva. In sem z veseljem poslušal. Končal sem v zaprtem oddelku, nebogljen gledal, kako je nek sotrpin prepričeval sestro naj prinese še ne liter in zapleše na mizi (nosila je čaj in res ni tako slabo zgledala). Dobil je injekcijo v rit in čez čas je samo še hlipal: v rt ste me ustrelil banda hitlerjevska!. Toliko o tem. Bili pa to še drugi časi, ko je nekdo skrbel da prodaja ni bila aktualna, vsaj tako zelo ne kot zdaj.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

drejc ::

Ne vem kaksen je zakon v Spaniji ampak ko sem bil pred kratkim v Barceloni sem bil presenecen koliko folka kadi travco sredi mesta in po ulicah. Pobaral sem prijateljico Spanko, kako je s tem pri njih, in je rekla da se sme pohat in da te polcaj samo pregleda ce imas kaj pri sebi in te drugace spusti.

Sam sem pa nekaj let nazaj dozivel, da so kolegu dali kazen ko so ga dobili z jolo (brez pack-a) 40 jurjev ker je imel za en prst navito jolo (je pisalo v zapisniku).

Za spanski nacin legalizacije bi bil, za nizozemski pa vseeno ne, ker je kultura folka pri nas se malo prenizka kar se uporabe mehkih drog tice.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

TechBeats ::

LOL
Psiheeeeeeee heheheheeh, grem en žbe prkurt Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Men je useen nej dovolijo, nej se ga folk zakaja in dorgera, bojo že sami vidl da ni to to, ne pa da pol tko kot se zdej dogaja, naskrivaj drogerajo pa jim je to še bolj "IN" ker je neki prepovedanga in si kul če to počneš, no to govorim bolj za mladino, kar se odraslih tiče se je pa že zamislt!!
Enkrat smo bli s kolegi uzuni u enmu parkcu,bolj kot jasa z klopcami in vidmo, da si tm en okol 40letn model prbija z horsom v nogo za nohte, |O ogabno, in umes k se je prbiju je še na tla padu LOL k ga je tok zabil, in to je blo poleti,full vroče, a model u črni bundi čist oblečn, mism kwa to use ne vidš...

Jst pokadim kšn žbe sm pa tja, učas je blo pa mal preveč smo ga kr skos pohal, tko da folk k ga začenja oz je čist not raj umejite ker ni kul, govorim ker se je enmu kolegu mal sfukal, k je tok travo pa skunk skadil, da je kr skizofreničn ratu, mel kr ene psihe in paranoije - not good!!
No zdej je kul, je čist nehu0:) hehe.
AciD TriP

OrkAA ::

Veliko vas omenja, da je kultura jemanja drog še prenizka. Kakšna kultura to? Kako naj bi se po vašem sploh spremenila, če imamo zakone 250 let za časom? V primerjavi s čim je nizka? Nizozemsko? Seveda, tam imajo drugačne zakone.
Vi torej menite, da je najprej treba spremeniti kulturo, potem pa šele uvesti nove zakone. Torej, začnimo od začetka. Če hočemo povprečnemu ozkoglednemu človeku predstaviti kulturo trave, ga moramo najprej seznaniti s kajenjem le te. Tu nastane prvi problem, ker se država bori proti obstoju trave, zato je pot do svobodnega kajenja pravzaprav težka. Poznati moramo vsaj nekaj ljudi, ki se ukvarjajo s kriminalom, da nas "popeljejo" na črni trg, kjer nas po vsej verjetnosti čaka trava vprašljive kakovosti, polna dodatkov, ki dobro vplivajo na njeno težo, malce slabše pa na naša pljuča. Ko travo nekako imamo, potrebujemo še kraj, kjer jo bomo pokadili. Najraje bi jo v družbi prijateljev, na svežem zraku, vendar je to izjemno nevarno početje, saj država nekoga, ki poda joint prijatelju smatra kot nevarnega kriminalca. Za razliko od natakarja v lokalu, ki ljudem nosi pijačo, se takega osebka kaznuje zaradi omogočanja uživanja droge, temu pa lahko sledi celo zapor. Pogoji za dvig kulture kajenja so torej _idealni_.

Nekateri ljudje pa travo vidijo v drugi luči. Ker morda ne podpirajo kriminala, ki je povezan s travo ali pa so po duši botaniki, si jo posadijo kar sami. S tem se izognejo slabi kakovosti na trgu, ne zvišujejo kriminala, ter s tem posledično manjšajo promet dilerjem. Sliši se lepo, vendar država to vidi v popolnoma drugi luči. Botanike najraje obtoži neupravičene proizvodnje in prodaje mamil in jih s tem postavi v sam vrh "kriminala".

Kako naj bi se torej kultura jemanja drog (trave) zvišala, če nad njo bedi ta diskriminatoren državni oblak, ki jo poskuša zatreti v kali? Po drugi strani pa država poveličuje vinske trte, ter poskuša biti svetovno znana po kvalitetnem vinu, ki je v marsikaterem pogledu precej trša droga, kot uboga konoplja. Za zdravje državljanov jih torej ne skrbi. Kje pa je vzrok? Po mojem mnenju v zastareli miselnosti, ki se jo je treba čimprej znebiti, saj se bo kultura šele po tem začela višati, trava pa ne bo več nek drogeraški bavbav, temveč vsestransko uporabna rastlina.

Ejsi_Disi ::

Nekateri preprosto pozabijo, da se trava uživa z dodatkom tobaka. V bistvu vsa odvisnost pride od tega tobaka, ne od trave.

Drugače pa je v Amsterdamu cenejše, če gledaš na kvaliteto. Ker tudi točno veš kaj dobiš.
Rock n' roll ain't noise pollution!

imagodei ::

OrkAA,

zelo lepo napisano in razloženo.

Sicer imamo čez kakšnih 20 let upanje, da se bo vsaj trava legalizirala - konec koncev so država ljudje, ti v parlamentu sprejemajo zakone. Generacije današnjih uživalcev trave se bodo znašle tudi v parlamentu; poleg tega bo splošna klima med ljudmi že tudi bolj dozorela.

Je pa res, da so v parlamentih po svetu že precej časa tudi bivši hipiji... Pa nič kaj navdušeno ne legalizirajo trave. Hmmm, da ni vse skupaj samo posledica lobiranja? :\
- Hoc est qui sumus -

mn ::

Očitno so tudi pri Economist-u ugotovili, da je kriminalizacija droge boj z mlini na veter : Članek

innerspace ::

Droge so clovekov prijatelj, le da jih clovek ne zna razumet in jih zato zlorablja...
Cloveka spremljajo od njegovega zacetka, takrat so jih uporabljali posveceni ob strogo dolocenih ritualih in s specificnim namenom, zdaj pa vsak ki jih uporablja misli da je posvecen.
Dekriminalizacija(legalizacija) je edina moznost, da se lahko clovek(ljudje) pouci o ucinkih in posledicah(izkusnje brez preganjanja drugih).
Sej bomo(bodo) pocasi dojeli, da bo treba spremenit pogled na stvar...

BmN ::

Marihuana spada med lahke droge, ampak vsi ki smo kadili vsaj nekaj časa redno, vemo da ti uživanje te substance spremeni miselnost.
Če bi me nekdo pred 5-imi leti vprašal če sem za legalizacijo bi takoj rekel JA, zdaj pa se nagibam k NE.
Ni point v tem da češ "če kadiš travo boš prej al slej na heroinu", ampak dolgo uživanje marihuane lahko resno poškuduje miselne procese, sploh pa pri mlajši generaciji, sproža psihoze, občutke tesnobe, nepojasnjen strah, kar v nekaterih primerih vodi v hospitalizacije na psihiatriji.

Je vredno kadit potemtakem?

imagodei ::

BmN> "Marihuana spada med lahke droge, ampak vsi ki smo kadili vsaj nekaj časa redno, vemo da ti uživanje te substance spremeni miselnost."

Bah, spet ene pavšalne polresnice. Uživanje marihuane je itak povezano z nekoliko drugačnim življenjskim stilom. Poleg tega je jasno, da marihuana ne povzroča nekih trajnih in patoloških sprememb v kemiji možganov, sicer bi že to samo vodilo v zasvojenost. Sprememba miselnih procesov je kvečjemu posledica poglobljene (samo)refleksije, ki jo povzroča uživanje te substance.

BmN> "Če bi me nekdo pred 5-imi leti vprašal če sem za legalizacijo bi takoj rekel JA, zdaj pa se nagibam k NE."

Krasno. Če tako misliš, je pač to tvoje stališče. Legitimno. Ni ga pa povzročilo uživanje marihuane.

BmN> "Ni point v tem da češ "če kadiš travo boš prej al slej na heroinu", ampak dolgo uživanje marihuane lahko resno poškuduje miselne procese, sploh pa pri mlajši generaciji, sproža psihoze, občutke tesnobe, nepojasnjen strah, kar v nekaterih primerih vodi v hospitalizacije na psihiatriji."

Ni res. Raziskave iz uporabe cannabisa so si glede omenjenih zadev nasprotujoče oz. jih niti ne omenjajo, tako da si tole potegnil nekje iz enih čudnih virov. Dolgotrajna uporaba cannabisa povzroča akutno poslabšanje kratkotrajnega spomina (ki se izboljša, če oseba opusti uživanje cannabisa), probleme s povišanim holesterolom in - zaradi samega načina uživanja - zdravstvene probleme v povezavi s pljuči.

Zveze med uživanjem cannabisa in psihozami, kjer bi bil cannabis poglavitni vzrok, niso nikdar potrdili. Nekatere študije so odkrile manjše strukturne spremembe v možganih, ki pa so reverzibilne z dolgotrajno abstinenco. V bistvu ni študije, ki bi nedvoumno potrdila, da uživanje cannabisa povzroča dolgoročno škodo razen omenjene in ki bi presegala tisto, ki jo povzroča uživanje alkohola ali cigaret.
- Hoc est qui sumus -

thramos ::

Marihuana spada med lahke droge, ampak vsi ki smo kadili vsaj nekaj časa redno, vemo da ti uživanje te substance spremeni miselnost.
Če bi me nekdo pred 5-imi leti vprašal če sem za legalizacijo bi takoj rekel JA, zdaj pa se nagibam k NE.
Ni point v tem da češ "če kadiš travo boš prej al slej na heroinu", ampak dolgo uživanje marihuane lahko resno poškuduje miselne procese, sploh pa pri mlajši generaciji, sproža psihoze, občutke tesnobe, nepojasnjen strah, kar v nekaterih primerih vodi v hospitalizacije na psihiatriji.

Je vredno kadit potemtakem?


Ampak tudi če bi blo vse tole res, še vedno prohibicija ne prinese nič dobrega.

jype ::

BmN> Marihuana spada med lahke droge, ampak vsi ki smo kadili vsaj nekaj časa redno, vemo da ti uživanje te substance spremeni miselnost.

Jaz sem imel vedno dostop do marihuane, poizkusil je pa nisem še nikoli. Tudi miselnosti mi ni nič spremenila. Za legalizacijo sem predvsem zato ker je ob univerzalni dostopnosti precej nevarnejših psihoaktivnih substanc prepoved pridelave, uporabe in prodaje marihuane popolnoma nesmiselna.

Legalizacija seveda ne pomeni, da bodo v šolah imeli avtomate z marihuano, ali pa da bo heroin na voljo v vsaki trafiki - pomeni zgolj boljši nadzor nad kvaliteto in porabo substanc, ki jih boš v veliki večini primerov (tako kot do sedaj) dobil le na recept. Nekatere snovi lahko že danes predpišejo zgolj specialisti in se njihova uporaba močno nadzoruje, so pa kljub temu legalne.

BmN ::

Daj imagodej ne pametuj nekaj, delam z mladino ki jo je uživanje marihuane spremenilo v tolikšni meri da ne zmorejo več normalnega življenja brez tablet. Pa najsi so samo probali, ali pa uživali več let!

Marihuana spada med PAS (psihoaktivne snovi), lahko sproža halucinacije in preganjavice. In ne nakladat da poškoduje samo kratkoročni spomin in pljuča, prosim.

On topic:
Legalizacija bi sigurno precej uničila črni trg, država bi jo lepo obdavčila in nekaj zaslužla, promet z njo bi bil transparenten in bolj nadzorovan kot je zdaj.
Poznam mladino in Amsterdama, ki jih kajenje marihuane sploh ne zanima, ker je dostopna in so zato izgubili interes do nje. Čudno ne? =P

Za uspešno legalizacijo pa bi bilo potrebno zelo veliko delat z mladino, jim razložit stranske učinke in posledice in le takrat legalizacijo tudi izpeljat. Trenutno mislim da še nismo tak daleč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BmN ()

OrkAA ::

Torej, živeli popolnoma normalno življenje, potem pa so naredili en dim marihuane in od takrat naprej so zapečateni! Konstantne psihiatrične terapije in uporaba antidepresivov?

Koga ti farbaš?

BmN ::

ne antidepresivov OrkaA, tem tabletam se reče antipsihotiki

http://www.guardian.co.uk/uk/2003/jul/0...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BmN ()

krneki0001 ::

Mi je vseeno če hočete legalizirat droge.
Ampak ko policaj v prometu dobi voznika pod vplivom drog, se naj ta poslovi od življenja na prostem vsaj za 6 mesecev in naj da državi 24 povprečnih slovenskih plač (velja naj to tako za alko kot za vse ostale droge).

jype ::

nebivedu> Ampak ko policaj v prometu dobi voznika pod vplivom drog, se naj ta poslovi od življenja na prostem vsaj za 6 mesecev in naj da državi 24 povprečnih slovenskih plač (velja naj to tako za alko kot za vse ostale droge).

No, kazen je morda nekoliko huda. Vsekakor bi moral biti nadzor nad drogo v prometu že danes rigoroznejši. A kdo meni, da bi se situacija v prometu izboljšala, če bi kriminalizirali alkohol?

BmN> Very heavy use of cannabis

A ti veš, kaj pomeni besedna zveza "very heavy" ?

To po domače pomeni še več kot eno smotko na dan, kar je že samo po sebi ogromno, glede na to da je marihuana predvsem rekreativna droga. Človek, ki pokadi več kot eno smotko dnevno je precej podoben človeku, ki spije več kot liter alkoholnih pijač dnevno (v naši državi teh ni tako malo, kot rednih uživalcev marihuane).

OrkAA ::

BmN: odgovoril si mi na drugo vprašanje. Kaj pa prvo?

BmN ::

Vem kaj pomeny very heavy, ja. In?
Poznam ljudi ki skadijo več kot 5 dnevno, pa bi še.

BmN ::

Ja orkaA, res je, tudi takšne sem videl ki so prvič probali s prijatelji in postali psihotični.
Nekateri lahko kadijo vso življenje pa jim "nič" nebo, enim pa je dovolj samo enkrat in si zapečatijo življenje.

IceIceBaby ::

Daj imagodej ne pametuj nekaj, delam z mladino ki jo je uživanje marihuane spremenilo v tolikšni meri da ne zmorejo več normalnega življenja brez tablet. Pa najsi so samo probali, ali pa uživali več let!


Vir?

BmN ::

naj copy/paste osebne podatke iz službe?

Če verjamete super, če pa ne, pa tud ni potrebno.

jype ::

BmN> Ja orkaA, res je, tudi takšne sem videl ki so prvič probali s prijatelji in postali psihotični.

Da niso bli že prej psihotični, morda?

BmN> Poznam ljudi ki skadijo več kot 5 dnevno, pa bi še.

Jaz poznam poslanca, ki je v vinjenem stanju povzročil prometno nesrečo, pa bi še!

BmN ::

Da niso bli že prej psihotični, morda?


to je bila akutna psihoza, če se svoje sence bojiš in se skrivaš pod posteljo, verjetno ne greš iskat dilerja da ti proda za joint?

Jaz poznam poslanca, ki je v vinjenem stanju povzročil prometno nesrečo, pa bi še!


misliš? =P

jype ::

BmN> to je bila akutna psihoza, če se svoje sence bojiš in se skrivaš pod posteljo, verjetno ne greš iskat dilerja da ti proda za joint?

Od enega jointa? Hudimana... Da ni morda samo na večer kakšnega rock koncerta šel peš mimo ljubljanskih križank?

krneki0001 ::

nebivedu> Ampak ko policaj v prometu dobi voznika pod vplivom drog, se naj ta poslovi od življenja na prostem vsaj za 6 mesecev in naj da državi 24 povprečnih slovenskih plač (velja naj to tako za alko kot za vse ostale droge).

No, kazen je morda nekoliko huda. Vsekakor bi moral biti nadzor nad drogo v prometu že danes rigoroznejši. A kdo meni, da bi se situacija v prometu izboljšala, če bi kriminalizirali alkohol?


Ne, kazen ni huda, osebno bi dal še višjo kazen.
Pomisli koliko nedolžnih ljudi je bilo ubitih v nesrečah, ki so jih povzročili pijani in zadeti vozniki. Če bi zaradi slovenskega nacionalnega športa (pitje vsak petek in svetek, potem pa za volan in na cesto!) umrl 1 človek manj, sem takoj zato, da se v vsak avto vgradi alkotest in da moraš napihat 0.0, če hočeš vozit. Za droge pa velja enako.

Kriminaliziranje alkohola je brezpredmetno, se ne splača, vožnja pod vplivom droge in alkohola pa naj se sankcionira kot poskus umora. Edino tako se bomo tega vsaj delno rešili.

Osebno sem proti vsem drogam, vendar vem, da kriminalizacija ne pomaga.

IceIceBaby ::

BmN, težko ti verjamem na besedo, glede na to, da še nisem videl raziskave, ki bi potrdila tvoje trditve. Nasprotno. Raziskave kažejo, da marihuana ne pušča trajnih posledic. Niti pri ekstremnih uporabnikih (5 na dan in podobno).

jype ::

nebivedu> Pomisli koliko nedolžnih ljudi je bilo ubitih v nesrečah, ki so jih povzročili pijani in zadeti vozniki.

Ej, v Savdski Arabiji ti nevem kaj že odsekajo, če te dobijo, pa zato nimajo nič manj pogosto težav!

nebivedu> Osebno sem proti vsem drogam, vendar vem, da kriminalizacija ne pomaga.

Kaj to pomeni, da si proti drogam? Ker jaz tudi še nobene psihoaktivne substance (razen zelenega čaja in čokolade oziroma kakava) nisem zaužil, pa mi ničesar ne manjka v življenju in se odlično počutim.

To pa seveda ne pomeni, da takšne vrste abstinenco zahtevam kar od vseh! Pri udeležencih v prometu seveda pričakujem odgovorno ravnanje in kazen za upravljanje prometnih sredstev pod vplivom drog mora biti, vendar sem prepričan, da se z zaostrovanjem kazni pojavnost zlorabe ne zmanjšuje.

Če že kaj, potem bi morali bistveno pogosteje preverjati ustreznost voznikov za udeležbo v prometu. Šele ko je neresnež vsakič, ko vinjen vozi krepko kaznovan, se pojavi možnost, da bo s takim postopanjem prenehal. Če enkrat na pet let plača ali pa gre za par dni v pripor, ga to zagotovo ne bo spametovalo.

BmN ::

ja ok, mislite si kar si hočete, vem kaj govorim ker delam s takšnimi ljudmi.

Lahko pa razmislite v to smer, da psihoaktivne snovi sprožajo halucinacije in čudne občutke in da so nekateri še posebej dovzetni do tega da končajo na "lajf tripu", ko se te kalucinacije in občutki ne končajo in se stopnjujejo. Samo za razmislek, ko prižgete naslednji joint.

jype ::

BmN> Samo za razmislek, ko prižgete naslednji joint.

Čemu sklepaš, da prižigamo jointe? Te mar predsodki matrajo?

IceIceBaby ::

ja ok, mislite si kar si hočete, vem kaj govorim ker delam s takšnimi ljudmi.

Lahko pa razmislite v to smer, da psihoaktivne snovi sprožajo halucinacije in čudne občutke in da so nekateri še posebej dovzetni do tega da končajo na "lajf tripu", ko se te kalucinacije in občutki ne končajo in se stopnjujejo. Samo za razmislek, ko prižgete naslednji joint.


Ah, dej no. Zakaj potem tega ne pokaže nobena znanstvena raziskava?

imagodei ::

BmN> "Daj imagodej ne pametuj nekaj, delam z mladino ki jo je uživanje marihuane spremenilo v tolikšni meri da ne zmorejo več normalnega življenja brez tablet. Pa najsi so samo probali, ali pa uživali več let!"

Ne seri. Tale izjava te je ravnokar diskreditirala na celi črti. Če delaš z mladino, ki uživa z marihuano, se, prosim, čimprej odstrani in začni delat na drugem področju.

BmN> "Marihuana spada med PAS (psihoaktivne snovi), lahko sproža halucinacije in preganjavice. In ne nakladat da poškoduje samo kratkoročni spomin in pljuča, prosim."

THC v normalnih dozah ne povzroča halucinacij in preganjavic pri normalnih ljudeh. Pri ljudeh, ki imajo predispozidije do psihiatričnih motenj, pa lahko sproži različne epizode. In so what, če je THC psihoaktivna snov? Čaj vsebuje kofein in teanin, obe psihoaktivni substanci. Kava vsebuje kofein. Pivo vsebuje etilni alkohol, hudo psihoaktivno substanco. Nikotin je psihoaktivna droga s širokim spektrom delovanja. Miristicin, snov, ki jo najdemo v muškatnemu oreščku, je ravno tako psihoaktivna droga. Da ne omenjam nekaterih zdravil - pa sploh ni treba, da se spuščam v zdravila, namenjena psihiatričnemu zdravljenju!

Vsaka od navedenih snovi lahko v velikih dozah povzroči neprijetne stranske učinke. Nekatere izmed navedenih snovi so zasvojljive in na dolgi rok povzročajo velike težave; spet druge niso toliko zasvojljive in/ali povzročajo manjše težave. Kaj, hudiča, je pri tem važna klasifikacija med psihoaktivne snovi? Kot da termin "psihoaktivna snov" iznenada pomeni neko blazno hudo oznako?

Glede marihuane sem si prebral kar precej, pa tudi sicer nisem slabo poučen o drogah in njihovem vplivu. Nikjer nisem zasledil kakšne resne študije, ki bi povezovala THC z nastankom psihoz pri zdravi osebnosti. Če pa imajo tisti mulci, s katerimi menda delaš, motnje psihološke narave, ali če celo uživajo antidepresive, pomirjevala ali antipsihotike, potem je pa seved izjemno rizično uporabljat kakršno koli drogo. Se strinjam tudi, da po drogah lahko bolj posega mladina s psihološkimi problemi - od labilnih osebnosti, borderline, ali drugimi nevrološkimi ali psihotičnimi motnjami.

Če pa imaš kakšno resno študijo, ki pokaže, da marihuana sama po sebi povzroča halucinacije in preganjavice, pa na plano z njo: prosim za link.
- Hoc est qui sumus -

krneki0001 ::

Nekje pač represija ne pomaga, ampak v takih primerih pa bi, ker slovenci smo mahnjeni na denar. In ko te tako močno po žepu udari, da moraš recimo hišo prodat zato, da boš odplačal kazen, boš 10x premislil, preden se boš vsedel za volan pod vplivom substanc

Par tednov nazaj je pijanec zapeljal čez rdečo luč in povozil kolega in njegovo nosečo ženo, ki sta hodila čez prehod za pešce. Oba sta končala v kliničnem - ona je celo splavila, kar je še dodaten šok. Pijanec bo pa zaradi neprištevnosti pod vplivom alkohola izgubil samo izpit in plačat bo moral par sto evrov kazni. Do takrat ko bo ponovno naredil izpit, pa se bo najbrž vozil brez. In najbrž še vedno pijan, ker to namreč ni njegova prva nesreča s takimi posledicami. Par let nazaj je ta isti človek ubil pešca, ko ga je povozil na enak način - zapljal je skozi rdečo luč, še prej pa je povzročil nesrečo samo z zmečkanim plehom isto pod vplivom alkohola.

Sem proti drogam pa pri meni ne pomeni to, da drugim govorim kaj in kako naj počnejo v življenju - ampak osebno ne maram drog in jih ne jemljem. Še zdravila, ki mi jih zdravnik ob bolezni predpiše, ponavadi ne vzamem, ali pa jih prinesem cele nazaj v lekarno (kjer jih z veseljem vzamejo nazaj).

BmN ::

Ne predsodki jype =) Minimalizirate uživanje marihuane, zato sklepam da nekateri radi potegnejo dim ali dva

Kst: Zakaj nobena raziskava ne pokaže?
Ker nam je delovanje možgan še v veliki meri uganka, ampak lahko rečem da uživanje PAS pripomore k duševnim obolenjem, ampak vse je odvisno od dovzetnosti posameznika.
Verjamem da bodo kmalu tudi uradne raziskave pokazale to in potem se spomnite name =)
««
4 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj ni konoplja legalizirana? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21741897 (30166) jype
»

Peticija za legalizacijo konoplje (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
64752495 (31168) MrGTO
»

Ilegalne droge, uporaba in mladostniki (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
477120152 (110247) innerspace
»

Zaradi jointa po petih dneh ob vozniško...? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36954033 (34937) Matija82
»

Če polnoletna oseba omogoča mladoletni uživanje drog? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10110467 (8637) smilyxx

Več podobnih tem