» »

ELIANT

ELIANT

«
1
2 3

reefer ::

Da ne bom na novo pisal, kar copy-paste še enega problema človeštva.

Dragi prijatelji,


Načeloma nimam navade pošiljati kakršnihkoli verižnih pisem in podobnih bedarij, tole pa vem da ni nateg in gre za pomembno zadevo.

ELIANT se bori za možnost izbire, izbire o tem kakšno hrano bomo jedli mi in naši otroci, kakšna zdravila bomo uporabljali, itd.

Ena od idej svetovnih korporacij je, da bi uzakonili obvezno dodajanje sintetičnih vitaminov otroški hrani (namesto da bi otroci jedli polnovredno bio pridelano hrano….), ter na ta način zagotovili doživljensko odvisnost otrok od sintetičnih vitaminov in prehranskih dodatkov (torej garantiran biznis), vse skupaj pa zavili v celofan, ki semu reče »skrb za otroke«.

Drugo zelo zanimivo področje je obvezno cepljenje otrok (v Evropi je obvezno zgolj v Italiji, Franciji in Sloveniji, drugje je stvar izbire staršev), ki je prav tako ogromen biznis, hkrati pa je precej neučinkovito in daleč od nedolžnega (kogar znanima več o tej temi, naj si za začetek ogleda spletno stran društva za svobodo odločanja-SVOD: http://www.kid-pina.si/~svod/ )



Podpora ELIANT-u vas nič ne stane, želijo le vaš podpis peticije, več si lahko preberete na njihovih spletnih straneh.




Online voting and further information at www.eliant.eu.
reefer
  • spremenilo: reefer ()

TESKAn ::

Ja, cepljenje otrok...IMO samo bebec ne bi cepil svojih otrok, če mu je kaj mar zanje. Očitno so ljudje že pozabili, koliko življenj so pobrale bolezni, ki jih danes cepiva držijo nazaj. Cepci.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Azrael ::

>otroci jedli polnovredno bio pridelano hrano

Bio???

Ne me hecat, 99.99...% tako imenovane Bio hrane je istega izvora kot ostala, razlika je samo ubijasko navita cena. Resnične kontrole namreč ni.

Glede ostalega, pravijo da gre za biznis.Točno, tudi ta spam (verižna pisma so spam!) ni nič drugega, kot reklama za dotično skupino.
Nekoč je bil Slo-tech.

BluPhenix ::

Azrael, sicer ne bom trdil, ampak kolikor sem slišal (tudi od ljudi, ki tako hrano pridelujejo) so kontrole in tudi precej striktne (lokacija npr. njive, koliko let niso bile na njej uporabljane umetne snovi ipd.).

Tako da, ne vem če bi se strinjal s tem kar si napisal. Je pa res, da je bio hrana dražja od ostale (tista, ki je resnično bio), zakaj upam, da mi ni treba razlagat.

Sicer pa glede te prehrane za otroke ... sej imaš še vedno izbiro, da mu ne daješ te hrane. Še vedno mu jo lahko kuhaš sam. Če pa mu raje kupuješ samo predpripravljeno pasirano hrano, je pa drugo. Ampak zato, ker se tebi ne da kuhati, ne moreš nekemu podjetju diktirat kako naj deluje, če deluje v skladu z zakoni.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

MTm2H37rqt7B ::

TESKAn, nikar ne tako vrlo na noz!

Pozanimaj se glede cepljenja, koliko pripomore in koliko skoduje, potem pa jamraj. Sam sem fasal zanimivo zadevo in nic drugega ne kaze na to, kot da je krivo cepljenje v mladosti...

TESKAn ::

Kaj morem, ko me pogreje, ko začnejo bluzit, da cepljenje samo škoduje. Seveda ima tudi slabe strani, tega ne bom zanikal, ima pa cepljenje dosti preveč pozitivnih učinkov, da bi kar rekel 'brez veze cepit'.

Ti si imel nesrečo, da si dobil negativne posledice cepljenja. Kolikim je pa cepljenje pomagalo, da niso dobili še česa hujšega?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MTm2H37rqt7B ::

True true:)

Nevem koliko so takrat, koze in davica razsajala okrog...

Imo sem bil cepljen tudi proti oslovskemu kaslju (ampak to razumem, sem kasneje poznal osebo, katera ga je imela - nikoli cepljen).

Sicer pa tole zelo na pamet pisem, od tega je ze zelo dolgo. Da bi pa sedaj otroka cepil proti vsemu, za kar so na voljo cepila je pa neumnost el grande. Cepit za najnujnese zadeve in konec.

Azrael ::

@BluPhenix:

Kontrole so, samo kaj ko so v naprej napovedane, količin pridelka in prodanega se ne preverja, pomaga članstvo v pravi stranki. itd.

Take zgodbe sem poslušal zadnja leta na raličnih koncih te države. Sedaj ne vem ali folk širokousti in tvega, da ga zašijejo (konec koncev govoriti take stvari popolnim tujcem je tveganje) ali pa je (mnogo bolj verjetno) vse skupaj z bio in eko zelo po domače, vsaj za nekatere.

In še tole, 3 tedne nazaj so v Spar imeli bio krompir, pridelan v Sloveniji. 2x višja cena od navadnega (ki tudi ni nizka), samo za moje pojme bi moralo pisati Bio Hazard, tako nezdravo zelen je bil tisti krompir.
Nekoč je bil Slo-tech.

_marko ::

In kaj so bile te slabe stvari cepljenja?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

Bio hrana pač nima pesticidov.
Gensko spremenjena pa jih ne rabi :) Daleč najbolj zdrava! :8)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

MTm2H37rqt7B ::

Vendar, a ni tako da so genska spremenjena hrana oz rastline sterilne? In da je treba po vsaki zetvi kupiti nova semena?

@_marko:
Nebi razlagal kaksne probleme imam, vendar je se najbolj realen razlog bilo cepljenje.

Ljudje smo obvezno premalo obvesceni, se posebaj starsi, kaj cepiva vsebujejo. Bil je celo primer v Ameriki, da je cepivo proti gripi vsebovalo zivo srebro.

Prevec je argumentov za ter proti skodljivosti cepiv, da bi JAZ delal kaksne zakljucke.

Prilagam par linkov:
- CBS
- Altermed
- ?
- CDC.gov
Mayo.edu
- ogromno linkov na Googlu

Bil je celo nek clanek slovenske zdravnice, ki je raziskovala to zadevo. Vendar se je 'izgubil'. Tudi po pogovorih z zdravniki, specialisti, so se vsi samo nasmejali vprasanju, ali res tako skodijo, ipd...

Zgodovina sprememb…

_marko ::

->Bil je celo nek clanek slovenske zdravnice, ki je raziskovala to zadevo. Vendar se je 'izgubil'.

Ne verjamem.

Link1- daj nek resen link raje, če je trohica tega kar piše v naslovu res ga zagotovo ni težko najti
Link2- bull
link3- 8 let nazaj so prepovedali cepiva, ki vsebujejo živo srebro.
->"Koncentracija živega srebra v več odmerni viali cepiva proti gripi je 50.000 ppm. Če to primerjamo s pitno vodo, kjer je najvišja dovoljena koncentracija živega srebra samo 2 ppm"

Če je količina cepiva recimo 2 mililitra, popiješ pa 2 litra vode na dan, dobiš približno enako živega srebra kot v cepivu.
Pubmed - Najdi eno relevantno znanstveno študijo pa ti bom verjel.
Jaz je (še) nisem iskal.

Link4- tega pa se mislim, da splača prebrat
Link5- ej, ta tip govori o genski terapiji, ne pa o standartnih cepivih!!!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Jst ::

Ne trdim, da je cepljenje kakorkoli škodljivo, ker po pravici povedano ne vem. Res je, da obstajajo še pri vsakem zdravilu, terapiji, cepivu tudi stranski učinki.

Povedal bom osebne izkušnje.


Na mene cepiva delujejo nekam čudno. Začelo se je, ko sem bil še dojenček. Namreč dan po vsakem ceplenju, sem zbolel. Recimo, bil sem cepljen proti oslovsemu kačlju. Dan zatem me je napadla visoka vročina in neka čudna bolezen. Vendar to ni bil oslovski kašelj. To stanje je trajalo teden dni, nato sem bil spet zdrav. Nekaj let po ceplenju pa sem vseeno zbolel za oslovskim kašljom. (nisem prepričan, da je bil ravno osl.kašelj, vendar poanta ostane)

Preden sem šel v tujino, sem bil cepljen proti nečem - malariji, I don't know really, it was too long ago - in hepatitisu. To cepljenje je bilo razdeljeno na trikrat. Vsakič, dan potem, sem dobil rahlo vročino, slabo sem se počutil, kot da bi imel gripo. To je trajalo nekaj dni, potem sem bil dober.

Letos me je ugriznil ciganski pes. Petkrat (ali štirikrat) sem bil cepljen proti steklini. Spet, dan zatem, dobil rahlo vročino, slabo počutje, rahel glavobol. Slab teden po ceplenju sem bil dober.

You get the point.

Razmišljal sem, če je to psihološkega izvora. Je čisto mogoče. Vendar ne vem, zakaj sem zbolel po vsakem ceplenju, ko sem bil še dojenček in sploh nisem vedel kaj je ceplenje in da me sploh cepijo.

Da se bolj nagibam k psihološkemu izvodu je še naslednje: Vedno sem dobil enake simptome. To je povišana vročina, slabo počutje. Ne glede na vrsto ceplenja.


--

_marko: Ker sem alergičen na preveč stvari, me zanima, če je možno, da sem alergičen na kakšno snov, ki je prisotna v vsakem cepivu? Če sploh je kakšna snov v vsakem cepivu. Ali pa če mogoče veš, zakaj se mi to dogaja?


--

OnTopic: Zavračanje ceplenja svojim otrokom bi po mojem mnenju morali na nek način kaznovati. O takšnih stvareh, ali raje o zdravljenju nasploh, bi morali odločati zdravniki. Svobodo izbire bi v tem primeru vzel iz rok staršem. Da bi namenoma škodovali lastnim otrokom, se mi zdi nedopustno, še najhuje pri stvari je pa to, da gre za religiozna ali podobna prepričanja. Nek standard bi moral obstajati, saj se otrok sam ne more odločati. Prav je, da se namesto njega, odločajo starši, a ko se starši odločajo na podlagi false belief,... Ne najdem pravih besed. Po mojem mnenju bi morala v tem primeru biti bolj aktivna socialna ali pa kakšna podobna služba.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MTm2H37rqt7B ::

@_marko: Meni je vseeno ali verjames ali ne, napisal sem, da je zadeva bila v raziskovanju vendar ni vec nobenega sledu o njem -> izvedel info med pogovorom z ocesnim specialistom(-ko) na Ocesni Kliniki LJ., Vidovič-Valentinčič, dr. med.

A ti mislis, da obstaja kjerkoli clanek, kjer pise CEPLJENJE JE SKODLJIVO ? Ja, tudi jaz ga bi rad videl. Bom pa probal najti kaksno pametno zadevo katera bo saj imela indice na to.

krneki0001 ::

Jst, meni je to čisto logično da po hudem cepljenju dobiš vročino in se slabo počutiš. Saj se telo bori z oslabljenim virusom in dela protivirusna telesca proti tem virusu. Vročina je pa samo dokaz da se telo bori. Bolj bi se zamislil nad tem, da nebi imel nobenih problemov po cepljenju, kar bi lahko pomenilo, da je virus prišel v telo in ga telo sploh ni zaznalo.

MTm2H37rqt7B ::

Kolikor se jaz spomnim, nisem mel vrocin in podobnih zadev. Je pa to normalno ja (vrocina).

Zanimiv link ne _marko, ni clanek da je cepljenje nevarno (brez skrbi). Je pa zanimivo, kaj vse se pojavi na ljudeh po cepljenju, majhen promil ljudi, vendar vseeno. Med nastetimi 'boleznimi' najdem tudi svojo.

Zgodovina sprememb…

Mercier ::

Otroška hrana je nemarno draga za proizvest. Telim Eliantom gre to v nos. Ko jih je*e, otroci so bolj pomembni od zaslužka njihovih članov.

potepuhec ::

A nihče ne vidi ironije v cepljenju?

Po eni strani se trudijo, da bi otroke vzgajali sterilnem okolju, po drugi strani bi jih pa cepili proti vsemu zivemu.
Po moje je vecji problem, kot cepljenje, v tem da danasnji otroci prakticno nimajo imunskega sistema. Tisti, ki ze imate otroke ali pa tisti, ki poznate koga, ki jih ima verjetno veste, da vecina otrok, ko pride v vrtec, zboli za vsem zivim. Tako kot smo odrascali mi, ki smo ze malo starejsi bi po danasnjih mantrah morali biti mrtvi max 2-3 leta po rojstvu.

Nebivedu - v tem da dobis vrocino po cepljenju je sicer neka logika ampak bolj bogi imunski sistem kot imas, vecje so tezave. Ce nimas nobenih tezav ali pa so tako male, da jih sploh ne opazis je pa lahko tudi posledica dovolj mocnega imunskega sistema, da le ta brez nekih vecjih tezav opravi z ''vsiljivci''. Ce bi virus prisel v telo in ga le to ne bi zaznalo, bi prej kot slej zbolel kljub oslabljenemu virusu, razen ce si iz kakersnega koli razloga imun na njega.

Saša - zakaj bi bila otroska hrana nemarno draga za proizvest?
Tu ne vidim neke logike. V koncni fazi so, vsaj po deklaraciji, v tej hrani sestavine, ki so dostopne vsem in niso tako drage, da bi to vplivalo na visoko ceno.
Je pa za tem seveda mocan marketing, ki starsem vbija v glavo, da je samo taksna hrana edina zdrava, primerna,.... za otroke. in zaradi logike ''Ko jih je*e, otroci so bolj pomembni od zaslužka njihovih članov.'' daje le tem pravico, da lahko cene nabijajo pod nebo in jo odnesejo s tem.
Ce pa imas kaksno znanstveno studijo, da je pripravljena otroska hrana superiorna uravnotezeni prehrani otok, bi te pa prosil za link.

Mercier ::

@potepuhec

Po eni strani se trudijo, da bi otroke vzgajali sterilnem okolju, po drugi strani bi jih pa cepili proti vsemu zivemu.
Po moje je vecji problem, kot cepljenje, v tem da danasnji otroci prakticno nimajo imunskega sistema. Tisti, ki ze imate otroke ali pa tisti, ki poznate koga, ki jih ima verjetno veste, da vecina otrok, ko pride v vrtec, zboli za vsem zivim. Tako kot smo odrascali mi, ki smo ze malo starejsi bi po danasnjih mantrah morali biti mrtvi max 2-3 leta po rojstvu.


Preveri mortality rate za različna obdobja, pa mi potem povej kako je bilo včeraj in kako je danes.

Saša - zakaj bi bila otroska hrana nemarno draga za proizvest?
Tu ne vidim neke logike. V koncni fazi so, vsaj po deklaraciji, v tej hrani sestavine, ki so dostopne vsem in niso tako drage, da bi to vplivalo na visoko ceno.
Je pa za tem seveda mocan marketing, ki starsem vbija v glavo, da je samo taksna hrana edina zdrava, primerna,.... za otroke. in zaradi logike ''Ko jih je*e, otroci so bolj pomembni od zaslužka njihovih članov.'' daje le tem pravico, da lahko cene nabijajo pod nebo in jo odnesejo s tem.
Ce pa imas kaksno znanstveno studijo, da je pripravljena otroska hrana superiorna uravnotezeni prehrani otok, bi te pa prosil za link.


Ja, zlobne korporacije so kopirale standarde pri NASI samo zato, da nas lužijo. Kitajci bi najbrž znali proizvajat cenejšo otroško hrano. >:D

TESKAn ::

Cepljenje deluje tako, da ti vbrizgajo oslabljen virus. Telo ga zazna, naredi protitelesca in se spopade z virusom - od tu pridejo bolj ali manj izraziti simptomi. Ko telo premaga virus, ti ostanejo v krvi protitelesca za ta virus, tako da ko(če) pride kdaj do ponovnega 'soočenja', je telo pripravljeno in lahko reagira takoj, ko virus vstopi v telo. To je vsa poanta cepljenja, da telo pripravi na neznano.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Mercier ::

@potepuhec

Ce pa imas kaksno znanstveno studijo, da je pripravljena otroska hrana superiorna uravnotezeni prehrani otok, bi te pa prosil za link.

Jaz bi pa prosil za link do znanstvene raziskave o povezavi med doseganjem nirvane in pripravo uravnotežene otroške hrane. Ker, ej, valjda mam čas vsak otroški obrok pripravjat z nasmeškom budističnega meniha. Tudi na poti, na sprehodu, kadarkoli.

Ker seveda sem jaz trdil, da je štrcunska hrana superiorna, ne? Zato moram zdaj dokazovat, ne?


edit:

Je pa za tem seveda mocan marketing, ki starsem vbija v glavo, da je samo taksna hrana edina zdrava, primerna,.... za otroke.

Ej, daj še ti za tole en link. Ker po mojih svežih izkušjah je tole težka budalaština. Kje koga kdo prepričuje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

_marko ::

->_marko: Ker sem alergičen na preveč stvari, me zanima, če je možno, da sem alergičen na kakšno snov, ki je prisotna v vsakem cepivu? Če sploh je kakšna snov v vsakem cepivu. Ali pa če mogoče veš, zakaj se mi to dogaja?

Nevem, nisem zdravnik, čeprav mi je biologija jasna. Preden bi ugibal, bi moral malo poguglat. Npr.nebivedu ma en point, ampak jaz bi tole še enkrat preveril.
Drugače pa je namen mojega pisanja le v tem, da ne pride preveč do izraza t.i. "alternativna" medicina, ki pravi, da ne potrebje cepljenja in to odsvetuje.

pux:
->A ti mislis, da obstaja kjerkoli clanek, kjer pise CEPLJENJE JE SKODLJIVO ?

JA, če je cepljenje res lahko škodljivo ta članek zagotovo obstaja. 100%.
In kaj si hotel povedat z zadnim linkom? Sej imaš lepo napisano s čem so lahko cepiva povezana.


->Po eni strani se trudijo, da bi otroke vzgajali sterilnem okolju, po drugi strani bi jih pa cepili proti vsemu zivemu.

To je ena velika napaka. V zahodnem svetu imamo veliko manj infekcij naših otrok in veliko več autoimunskih bolezni.
Za otroka je dobro, da ni vedno v sterilnem okolju in da se tu pa tam česa naleze.


->Tako kot smo odrascali mi, ki smo ze malo starejsi bi po danasnjih mantrah morali biti mrtvi max 2-3 leta po rojstvu.

Sej pravim, danes določeni starši pretiravajo, ker pač ne vedo, da ta sterilnost vseeno ni dobra za otroka.


->Ko telo premaga virus, ti ostanejo v krvi protitelesca za ta virus, tako da ko(če) pride kdaj do ponovnega 'soočenja', je telo pripravljeno in lahko reagira takoj, ko virus vstopi v telo.

Spominske celice reagirajo še bolj burno, ko ista infekcija nastpi drugič.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

bluefish ::

Ker sem alergičen na preveč stvari, me zanima, če je možno, da sem alergičen na kakšno snov, ki je prisotna v vsakem cepivu? Če sploh je kakšna snov v vsakem cepivu. Ali pa če mogoče veš, zakaj se mi to dogaja?

Določena cepiva lahko pri posameznikih povzročijo alergijsko reakcijo. Kot pa je že predhodnik povedal, ne vem ali je neka snov prisotna v vsakem cepivu.

drejc ::

cepljen proti nečem - malariji


Sam za info...to še ne obstaja. Maš pa tablete za malarijo, po katerih haluciniraš zanimive zadeve. :D
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

potepuhec ::

torej lepo po vrsti :))

Saša ''Preveri mortality rate za različna obdobja, pa mi potem povej kako je bilo včeraj in kako je danes.''

Nisem preverjal, ker to na debato nima vpliva - je pa dejstvo, da so stevilke v prid danasnjim dnem. Vendar to ni argument, ki bi podpiral obvezno cepljenje. Na to stevilko v veliko vecji meri, kot jo ima cepljenje vplivajo drugi dejavniki.... razvoj medicine, sprememba bivalnih navad, dvig zivljenjskega standarda,.... dejstvo je, da vecino bolezni, proti katerim danes cepijo otroke, medicina pozdravi brez tezav.

''Otroška hrana je nemarno draga za proizvest. Telim Eliantom gre to v nos. Ko jih je*e, otroci so bolj pomembni od zaslužka njihovih članov.''

V prvem stavku trdiš, da je otroska hrana nemarno draga za proizvest, kljub temu, da so v njej cisto navadne vsakemu dostopne sestavine. Sama embalaza tudi ni draga. Ce ze kaj, bi morala biti ceneje, ker gre za masovno proizvodnjo kar znizuje ceno na enoto.
Sklepam torej, da imas oz. mislis, da imas argument, ki opravicuje tvojo trditev. Ce trdnega argumenta za to nimas, te je v to nekdo preprical (ponavadi je to delo ljudi v marketingu).

Da lahko klub temu izdelek trzis, moras ljudi nekako prepricati, da je vredno dati toliko denarja (za v tem primeru otrosko hrano - isto velja za vse ostale proizvode). Ljudje pa smo to pripravljeni potrpeti samo, ce mislimo da smo za to dobili nekaj kar odtehta ceno (boljso kakovost, statusni simbol,....).

V zadnjem stavku pravis, da so otroci bolj pomembni od zasluzka nekih clanov. Iz tega sledi logicni sklep, da smo pac za to pripravljeni prioritete prirediti temu. Kar je bolj pomembno, si pac zasluzi dobro - ce ne najboljse. Torej je ta pregresno draga otroska hrana vredna tega denarja, ker spada v prejsnjo kategorijo, ceprav za precej manj denarja otroci lahko dobijo boljso hrano.
Se pa strinjam s tabo, da je prakticna in podpira lenobo ter nas resuje takrat ko res nimamo casa.

Je pa lepo videt, da vsi mio. $ namenjeni marketingu ne gredo v nic

Mercier ::

Aha, boga Crvena zastava, ima vse potrebne setavine za avto naredit, pa kaj, ko si grdi koncerni zmišljujejo vedno nove in nove standarde le da Yuga ( ki ji itak čisto OK avto, le folk zaslepljen z marketinškimi prijemi zlobnežev), ne bi mogli prodajat.


edit:

Evo, kar iz prvih linkov nekaj manjših malekosi ki sem se jih spomnil še sam (sori za jezik):

Cijepljenje protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca)
1. Što su difterija, tetanus i pertusis (hripavac)?
Difterija, tetanus i pertusis opasne su bolesti uzrokovane bakterijama. Difterija i pertusis prenose se s osobe na osobu. Tetanus ulazi u tijelo kroz posjekotinu ili ranu.
DIFTERIJA uzrokuje debeli sloj naslaga na stražnjoj stijenci ždrijela, zbog čega se razviju teškoće u disanju, paraliza, zastoj srca pa čak i smrt.
TETANUS uzrokuje bolno zatezanje mišića u čitavom tijelu te može izazvati ukočenje čeljusti tako da oboljela osoba ne može otvoriti usta ili gutati. Tetanus uzrokuje smrt kod jedne od deset oboljelih osoba. Bakterija ulazi kroz posjekotinu ili ranu.
PERTUSIS (hripavac, magareći ili veliki kašalj) izaziva napade tako jakog kašlja da djeca ne mogu jesti, piti niti disati. Jaki kašalj može trajati tjednima.
Tijekom bolesti može se razviti upala pluća, konvulzije, oštećenja mozga i smrt.

Mumps or epidemic parotitis is a viral disease of humans. Prior to the development of vaccination and the introduction of a vaccine, it was a common childhood disease worldwide, and is still a significant threat to health in the third world.[1]
Painful swelling of the salivary glands (classically the parotid gland) and fever is the most typical presentation.[2] Painful testicular swelling and rash may also occur. While symptoms are generally not severe in children, the symptoms in teenagers and adults can be more severe and complications such as infertility or subfertility are relatively common, although still rare in absolute terms.[3],[4],[5] The disease is generally self-limited, running its course before waning, with no specific treatment apart from controlling the symptoms with painkillers.

Ma, ja nič hujšega, boleče zatekanje jajc, smrt, take tegobe vsakdanjika skratka. A, ja, saj se zdravi potem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Jst ::

>> cepljen proti nečem - malariji

> Sam za info...to še ne obstaja.

Heh, sem vedel, da sem se zmotil. :) Zdravnica me je dala na ceplenje pred potovanjem. Proti čemu pa res ne vem več. Sem pa 100%, da je bi vmes hepatitis.


> Cepljenje deluje tako, da ti vbrizgajo oslabljen virus.

Ne vem, če bo to držalo. Mogoče poenostavljeno povedano. Ker recimo, da si cepljen proti hepatitisu in tvoje telo ni sposobno proizvesti antitelesc. Hipotetično. Tako se s ceplenjem dejansko okužiš. Zato dvomim, da je virus kakorkoli aktiven.


--

Če sem imel jaz alergijsko reakcijo na ceplenje, zakaj pa po vsakem ceplenju enake simptome? Pa ko sem bil majhen, nisem bil alergičen - imel sem astmo, ki se je šele potem spremenila v razne alergije.


Pa tudi po vsakokratnih slabih izkušnjah po ceplenju, se bom cepil še naprej, ko bo to potrebno.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

5er--> ::

...odvisnost otrok od sintetičnih vitaminov in prehranskih dodatkov...

Em, ja... sigurno imajo neustavljivo željo po njih. Prava droga ej...
Pa sigurno so tako narejeni, da naravni več ne delujejo...:\
kr_neki v glavnem

@Jst: 3 doze cepiva dobiš pri cepljenju za hepatitis.

@_marko: +1

Edit: How vaccines work

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 5er--> ()

Mercier ::

Em, mogoče še en komentar o starših, ki nimajo pojma in tistih, ki "ne komplicirajo". Dobro, saj verjamem, da smo vseh sort, ampak mogoče pa je včasih način življenja, ne najbolj populistična "usmeri kazalec proti osebi, ki si jo zna vsak predstavljat" varianta.

Je bila tema kjer sem podvomil, da bi nujno dobro otroke čimprej dat v vrtec. Pa mi je bila ponujena starost dveh let. Ja, eni čudaki od staršev dobijo tri leta porodniške.

Sem trdil da je treba imeti _dojenčka_ vedno zavarovanega. Pa so bili spet komentarji na temo, da eni pa komplicrajo, pa celo stanovanje preuredijo, pa take gluposti, pa da je itak koristno da ga zloži tu pa tam, ker tisti preveč zavarovani se potem ne naučijo.
_Malčka_ seveda ne moreš popolnoma zavarovati pred poškodbami, ker je enostavno preveč aktiven. Karkoli narediš s stanovanjem se bo ravno tako naučil tudi na "težji način".

OK, trenutno seremo po "sterilnih" starših. Le kako so postali starši? :) Malček se bo vedno česa nalezel, ker daje roke in razne predmete (da ti gredo včasih kocine pokonci) v usta, dobi razne praske... Uglavnem, bo bistveno bolj umazan kot odrasel. Tega starši ne morejo preprečit, pa če so še tako komu čudni. Razen če vi tisto o sterilnosti ne mislite zares...

grex ::

Nisem preverjal, ker to na debato nima vpliva - je pa dejstvo, da so stevilke v prid danasnjim dnem. Vendar to ni argument, ki bi podpiral obvezno cepljenje. Na to stevilko v veliko vecji meri, kot jo ima cepljenje vplivajo drugi dejavniki.... razvoj medicine, sprememba bivalnih navad, dvig zivljenjskega standarda,.... dejstvo je, da vecino bolezni, proti katerim danes cepijo otroke, medicina pozdravi brez tezav.
Primer na Irskem se ne strinja s tabo. Tam je zaradi zmanjšanja zaupanja v cepljenja (cepilo se je 60-70% prebivalstva, šlo je za de-te-per cepivo) prišlo do kar hudih težav. Te bolezni se širijo kot gripa, ki jo kljub megalomansko učinkoviti medicini ne moremo kar tako ustaviti.

Heh, sem vedel, da sem se zmotil. :) Zdravnica me je dala na ceplenje pred potovanjem. Proti čemu pa res ne vem več. Sem pa 100%, da je bi vmes hepatitis.
Verjetno rumena mrzlica, česar si, verjemi, res ne želiš. Enako velja za hepatitis B. Hepatitis A sicer po želji, ampak če imaš samo nekajdnevno vročino, se še vedno splača cepit, da lahko normalno vodo piješ in se tuširaš.

Kar se pa tiče čudnih pojavov po cepljenju pa zelo možno, da so čisto stranski učinek oz. aktivacija imunskega sistema, ki se začenja odzivati. To pomeni, da se sproščajo snovi, ki imajo lahko tak učinek na telo kot ga opisuješ. Torej ni nujno, da je alergija. To je po cepljenjih dosti običajen pojav in kot tak ne pomeni nič posebnega.

pux:->A ti mislis, da obstaja kjerkoli clanek, kjer pise CEPLJENJE JE SKODLJIVO ?
Tudi jaz sem prepričan da bi obstajal/oz. že obstaja. Ko so se pojavile prve čudne zadeve v zvezi z zdravilom Seroxat (antidepresiv), je relativno hitro prišlo to prišlo na dan in člankov na to temo ne primankuje. Antidepresivi so pa tudi vir dobrih dohodkov.

Nekaterim cepljenjim sicer pripisujejo redke nevrološke bolezni oz. včasih tudi avtizem pri otrocih (naslenja generacija). Dokazi za in proti temu so bolj tako tako. Redke stvari, ki imajo lahko miljon vzrokov, je izredno težko dokazati in povezati s čimerkoli. Cepljenje pa je lahka tarča (potrebuješ le POP tv in par razjarjenih staršev pred kamero).

_marko ::

->> Cepljenje deluje tako, da ti vbrizgajo oslabljen virus.
->Ne vem, če bo to držalo. Mogoče poenostavljeno povedano.

No, to je seveda le ena možnost cepljenja, obstaja pa jih več:
a) uničeni virulentni mikroorganizmi(gripa, kolera, hepatitis A)
b) živi mikroorganizmi, ki so pripravljeni tako, da niso virulentni(mumps)
c) toxoidi(bakterijski), ki so oslabšani ali uniženi (tetanus)
d) podenote mikroorganizmo(membranski proteini) - (HPV)

Potem pa še obstaja "cepitev" v obliki raznih genskih terapij. Ampak to nima veze za naš primer.

Saša:
->Je bila tema kjer sem podvomil, da bi nujno dobro otroke čimprej dat v vrtec. Pa mi je bila ponujena starost dveh let.

To sem bil jaz. In takrat sem samo govoril kaj bi jaz naredil s svojim otrokom.
Nisem pa mel namena pametovat kaj je prav.
Kar se pa tiče sterilnosti pa imam namen pametovat, ker za tem stoji kar lepa znanstvena razlaga.
Premalo okužb v otroštvu in prevelika sterilnost teh otrok rezultirata v povečanje autoimunskih boleznih(tudi alergije).
Sicer nevem kje si dobil vtis, da kdo govori da more otrok bit sterilno čist, jaz govorim ravno nasprotno.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Mercier ::

Kar se pa tiče sterilnosti pa imam namen pametovat, ker za tem stoji kar lepa znanstvena razlaga.
Premalo okužb v otroštvu in prevelika sterilnost teh otrok rezultirata v povečanje autoimunskih boleznih(tudi alergije).


Ja, vemo.

Sicer nevem kje si dobil vtis, da kdo govori da more otrok bit sterilno čist, jaz govorim ravno nasprotno.

Še enkrat:

Em, mogoče še en komentar o starših, ki nimajo pojma in tistih, ki "ne komplicirajo". Dobro, saj verjamem, da smo vseh sort, ampak mogoče pa je včasih način življenja, ne najbolj populistična "usmeri kazalec proti osebi, ki si jo zna vsak predstavljat" varianta.

Torej, mogoče niso "čudni starši", ampak je družba v celoti bolj dovzetna do higijene.

_marko ::

Brez zamere, ampak kaj je bistvo tega kar si želel povedat!?
Mislim, da noben ne uporeka, da je družba danes bolj higienična kot je bila v preteklosti.

Kar se pa tiče sintetičnih vitaminov itd.
Naj mi tisti junak, ki pravi da so le-ti slabši od naravnih pokaže razliko med umetno sintetiziranim vitaminom C(askorbinska kislina) in naravnim.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

drejc ::

En eksperiment je biv pred časom (kazal na CNN) kaj se vse doseže z vitamini in cepivi...na pigmejcih. Odkar so jih odkrili in začel filat s temi "strupi" se je drastično povečala živorodnost in otroci so hitro orenk prerasli starše za več 10 cm.

Če kdo najde link bi blo super.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

5er--> ::

Verjetno so malčki začeli dobivat AD3 kapljice.

MadMicka ::

Kar se tiče obveznega cepljenja otrok: če večina držav nima obveznega cepljenja, potem to očitno nekaj pomeni in tisti, ki trdite, kaj bi naredili s starši, ki nočejo cepiti otrok, govorite nekaj na pamet in mešate zadeve s tistim, kaj bi naredili s starši, ki nočejo zdraviti otrok. To sta v razvitem svetu dve popolnoma različni stvari. Če pa imaš npr. področje, kjer otroci obolevajo za npr. črnimi kozami, je pa obveznost cepljenja nekaj povsem drugega.

Kar pa se tiče močno in umetno spremenjene genske hrane, je pa stvar taka: dokler imam denar, bom raje kupoval tisto "normalno" hrano. Pri tem nič ne izgubim, razen morda par deset EUR na mesec. Namreč, zgodi se lahko, da se negativni stranski učinki pri posamezni genski pogruntavščini pokažejo šele čez leta, kot npr. pri nekaterih zdravilih, kar se je in se občasno dogaja.

Pri tem seveda popolnoma drži, da je človek skozi zgodovino spreminjal oz. prilagajal tako domače živali kot rastline za svoje potrebe s pomočjo križanja in če to sedaj počne s pomočjo genetike, ni to verjetno nič drugače, je pa hitreje in bolj učinkovito, kar zahteva še dodatno pozornost oz. pazljivost.

drejc: človeštvo nasplošno je danes višje kot pred npr. 200 leti: preprosto zato, ker uživamo več in boljšo hrano. Podobno kot pujsek; bolj ko ga futraš, bolj zraste.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

BigWhale ::

> Tega starši ne morejo preprečit, pa če so še tako komu čudni. Razen če vi
> tisto o sterilnosti ne mislite zares...

Poznam taksne, ki si roke umivajo z razkuzilom preden vzamejo otroka v roke, dojencka. Jaz sem to pocel, ko je bila moja mala na intenzivni in se nihce ni bil cisto preprican, ce bo sploh prezivela. Oni prvi malenkost pretiravajo.

Poznam tudi taksne, ki obiskovalcem nadanejo kirurske maske, ko pridejo dojencka pogledat. No, jaz tega tudi v bolnici nisem pocel.

Moja dva, cel dan po zemlji rijeta in gresta potem umazana spat, ce pravita, da se ne bi kopala. Sicer do ene mere, danes sem Jakoba oblecenega v kopalno kad vrgel.

Ucinke cepljenja je tezko izmeriti. Vsaj dandanes je to precej tezko, ce ze ne nemogoce, saj se cepimo za dolocene bolezni, ki jih ze nekaj casa ni vec. Je pa tezko rect a jih ni zaradi tega, ker se cepimo ali jih pac ni vec. Ali pa so se nehale siriti in 'izumrle' na dolocenem podrocju, ker smo se cepili.

---

> Premalo okužb v otroštvu in prevelika sterilnost teh otrok rezultirata v
> povečanje autoimunskih boleznih(tudi alergije).

To bi morali nabiti tisti Hani Suralovi na celo nabit in ji s kolom po glavi tepst, da bo mogoce nehala delati bebave reklame po televiziji.

---

Ja, druzba se je malo izrodila kar se tega tice. Biti umazan NE pomeni biti nezdrav. Biti pretirano cist, pa lahko pomeni, da si prehitro nezdrav.

BigWhale ::

> Verjetno so malčki začeli dobivat AD3 kapljice.

AD3 kapljice so malo overrated. Ko imas na izbiro ali se bo tvoj otrok tri ure drl ko zival, ker ga po kapljicah zvija (moja dva sta se oba) ali pa bos raje z njim eno uro zunaj (ce je zima in je mal manj sonca) se raje odlocis za tisto uro biti zunaj. Poleti, je pa najbrz ze kaksnih 15 minut na soncu dovolj za dnevno dozo 'vitamina D'.

BigWhale ::

> Pri tem seveda popolnoma drži, da je človek skozi zgodovino spreminjal oz.
> prilagajal tako domače živali kot rastline za svoje potrebe s pomočjo
> križanja in če to sedaj počne s pomočjo genetike, ni to verjetno nič
> drugače, je pa hitreje in bolj učinkovito, kar zahteva še dodatno
> pozornost oz. pazljivost.

To ja. Ni pa vnasal zivalskih genov v rastline recimo. To bolj tezko krizas. ;) Se pa naceloma strinjam ja.

Karaya 52 ::

No, mislim da se učinki cepljenja lahko izmerljivi in rezultati kažejo da so uspešni. Poglej koliko bolezni je zajezenih (črne koze itd.). Same od sebe niso izginile. Seveda virusi zdržijo oz. preživijo v težkih razmerah, brez gostitelja zelo dolgo zato je cepljnje za "izumrlimi" boleznimi smotrno. Tisti, ki svojih otrok ne cepijo po nepotrebnem postavljajo otroka v nevarnost. Mam mlade sosede, s katerimi so delali v rokavicah, tudi cepili jih niso. Bolehajo nonstop! Seveda lahko temu botrujejo številni dejavniki, pa vendar...

drejc ::

drejc: človeštvo nasplošno je danes višje kot pred npr. 200 leti: preprosto zato, ker uživamo več in boljšo hrano. Podobno kot pujsek; bolj ko ga futraš, bolj zraste.


Ne ga srat, a res? 0:) Tudi to, da je zemljo tlačilo nekajkrat manj ljudi takrat in da je višina bila - je še vedno evolucijska prednost pri samicah je nekaj pomagalo. Predvsem pa količina vitaminov in rdečega mesa. Ta eksperiment na pigmejcih se je pa odvil v 2h generacijah, 40-50let, kar JE presenetljivo.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

MadMicka ::

drejc, če uporabim tvoje besede; "ne ga srat". Japonci npr. so v povprečju od druge svetovne vojne zrasli za cca. 10 cm samo zato, ker uživajo več tega in onega, da poenostavim. Se pravi, v slabih 50 letih. In to ni bil noben poizkus. To je realnost.

Master D., daj uporabi logiko.

Praviš, da: "Tisti, ki svojih otrok ne cepijo po nepotrebnem postavljajo otroka v nevarnost."

Če otroka, ali pa kogarkoli cepiš po NEPOTREBNEM, je bodisi na istem, bodisi na slabšem. Se pravi, morda ga spravljaš v nevarnost. To pomeni, da je tvoja trditev sama s seboj v nasprotju.

Sicer pa na splošno velja: če rečeš, češ, moja soseda bla bla bla, in iz tega povezana tvoja lastna izkušnja še zdaleč ni nujno pravilo. Moraš gledati širše in upoštevati številne primere, ki se zgodijo v "tvojem" okolišu. Ne moreš iz enega primera sklepati na splošno, saj je lahko tisti tvoj primer izjema.

Drži?

Karaya 52 ::

Se strinjam da ta moj primer ni pravilo. Sem tudi napisal da temu botrujejo tudi drugi dejavniki. V tej točki se s tabo strinjam.

Morali bi definirati kakšno cepljnje in za koga (v debati). Res ne moremo vsega v en koš metati, v prejšnem postu pa sem obsojal absolutno zavračanje cepljenja. Cepljenje za vsako stvar, zgolj zato ker cepivo obstaja nima smisla. Konec koncev škoda €...

potepuhec ::

_marko ''Kar se pa tiče sintetičnih vitaminov itd.
Naj mi tisti junak, ki pravi da so le-ti slabši od naravnih pokaže razliko med umetno sintetiziranim vitaminom C(askorbinska kislina) in naravnim.'

Telo ne loci ali je vitamin naraven ali sintetiziran. Obstaja pa vec vezav za vitamine in minerale npr. za C najbolj poznana je askorbinska kislina, obstajajo pa se druge vezave, ki jih telo bolje izkorisca npr: calcium ascorbate, niacinamid ascorbate pa se verjetno kaksna.

Obstajajo pa vezave mineralov in vitaminov s katerimi si telo praktično nima kaj poceti. Telo se je naucilo izkoriscati snovi, ki smo jih uzivali s hrano stoletja in tisocletja. Je pa v naravni hrani se cel kup snovi za katere se ni tocno raziskano kako in v koliki meri vplivajo na sposobnost telesa za absorbcijo in izkoristek hranilnih snovi, vit. in min.

Mercier ::

BigWhale

Poznam taksne, ki si roke umivajo z razkuzilom preden vzamejo otroka v roke, dojencka. Jaz sem to pocel, ko je bila moja mala na intenzivni in se nihce ni bil cisto preprican, ce bo sploh prezivela. Oni prvi malenkost pretiravajo.

Poznam tudi taksne, ki obiskovalcem nadanejo kirurske maske, ko pridejo dojencka pogledat. No, jaz tega tudi v bolnici nisem pocel.


Sicer se mi zdi, da ti tega ni treba pojasnjevati, ampak, da ne zavedemo: novorojenčki nimajo prav razvitega imunskega sistema, prej je to nalogo opravljala posteljica, po rojstvu je ne več (OK, saj vse ne izgine takoj iz telesa) in je otrokova obramba odvisna od materinega kolostruma nekaj dni (superobrambno predmleko) in mleka kasneje. Celo naravno se prilagaja mleko zdravstvenemu stanju dojenčka. Prvi mesec (in še več) je novorojenček posebaj ranljiv in nikakor ni dobro, da se česa naleze, ker zardi nevzpostavljnega imunskega sistema lahko sprejme tisto reč za svojo in se sploh ne bori. Sploh so nevarne materi tuje zadeve (recimo tuji ljudje s svojim naborom bacilov), pred katerimi ne more (z mlekom) obvarovati otroka.

Tak da z razkuževanjem rok pri novorojenčku lahko imaš bolj suhe roke, zaradi kirurških mask pa folk čuden občutek, drugače pa ni nič narobe s tem.


edit:


> Premalo okužb v otroštvu in prevelika sterilnost teh otrok rezultirata v
> povečanje autoimunskih boleznih(tudi alergije).

To bi morali nabiti tisti Hani Suralovi na celo nabit in ji s kolom po glavi tepst, da bo mogoce nehala delati bebave reklame po televiziji.

---

Ja, druzba se je malo izrodila kar se tega tice. Biti umazan NE pomeni biti nezdrav. Biti pretirano cist, pa lahko pomeni, da si prehitro nezdrav.


Z osebno higijeno smo izboljšali nivo zdravja, čeprav efekti niso zgolj pozitivni. Ne verjamem, da bomo kaj izboljšali, če bomo večji packi zdaj. Kvečjemu drugače. Žajfarji se pa trudijo. Ziher so danes žajfe bolj prijazne, rok nimaš več izsušenih, če si jih umiješ, recimo ženska intimna mila niso nevarna kot obična žajfa, ki je bila na voljo prej...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

drejc ::

pravi, v slabih 50 letih


To sta 2 generaciji.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

poweroff ::

Glede cepljenj: jaz sem sicer ZA cepljenja, me pa zanima nekaj.

Cepljenje je obvezno. Država je tako določila. Vemo pa, da se na vsakih toliko in toliko sto tisoč primerov zgodi, da cepljenje povzroči zaplet. Recimo smrt (poznam tak primer), poznam pa tudi primer, ko je otrok dobil trajne poškodbe možganov zaradi reakcije na cepivo in je sedaj invalid (ima redne eplieptične napade, umsko prizadet, nemožen samostojnega življenja).

Če otroka ne daš cepiti - si kaznovan. Če otrok zaradi tega zboli in umre - si ti kriv za to, ker ga nisi dal cepit.

Zanima me - kaj ne bi bilo pošteno, da bi v takem primeru tisti, ki te je v cepljenje prisilil (država) tudi prevzel odgovornost za morebitne zaplete. Torej: za prizadetega otroka zagotovil ustrezno oskrbo (recimo medicinsko sestro, ki bi vsak dan hodila na dom in otroka oskrbovala), plus staršem izplačal ustrezno odškodnino.

Najlažje je nekoga prisiliti v nekaj, v primeru zapletov pa stisniti rep med noge...


Glede bio hrane pa samo tole: obstajajo certifikati in ustrezna kontrola. Lahko pa naredite preprost test. Kupite bio paradižnik in si naredite solato, ter navaden paradižnik iz "mercator akcije" in si še iz tistega naredite solato.

Potem oboje poiskusite. Razlika v okusu in kvaliteti je očitna.
sudo poweroff

krneki0001 ::

No malo sem preveril cepljenja. Večina jih je tudi pri nas neobvezujoča. Otroka lahko cepiš, ni pa ti nujno. Nekatera so še vedno obvezna, ampak teh je bolj malo.

Kar se tiče pa tega, da otrok preboli otroške bolezni, je pa bolje da jih preboli v vrtcu (zelo hitro dobi večji imunski sistem), kot pa potem, ko je star recimo 15 ali več let. Pač nekatere bolezni otroci mnogo bolje prenašajo in se tudi regenerirajo hitreje kot starejši.

krneki0001 ::

Matthai

Glede bio hrane pa samo tole: obstajajo certifikati in ustrezna kontrola. Lahko pa naredite preprost test. Kupite bio paradižnik in si naredite solato, ter navaden paradižnik iz "mercator akcije" in si še iz tistega naredite solato.

Potem oboje poiskusite. Razlika v okusu in kvaliteti je očitna.


Tole za paradižnik ne bo dost držalo, ker tam ni dost razlike. največja razlika pa je pri sadju - ki je bio zelo grdo za pogledat, vendar zelo okusno, ravno obratno pa je pri merkator akcijah sadja, ko izgleda sadje zelo lepo, okusa pa nima.

drejc ::

Men so lubenice in grozdje brez pečk še celo boljši od bio varjant.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Označite hrano z DNK!" (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
320113390 (103081) phuntaox
»

Svet, Kot Ga Razume Monsanto (GSO) (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
877111053 (67802) jype
»

Patentiranje "narave" (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16311235 (8292) Luka Percic
»

Genska prehrana, ali kako ZARES ne poslušati strokovnjakov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17213188 (9835) Pyr0Beast
»

Gensko spremenjena hrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20216467 (13807) _marko

Več podobnih tem