» »

Gensko spremenjena hrana

Gensko spremenjena hrana

1
2
3 4 5

_marko ::

Aja, pa da nebo kdo mislil da podjetje samo sebe testira!!!

Nikakor ne!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kihc ::


->Se pravi, ko cepim slivo, jo gensko spremenim?
seveda

kar poglej neceplejno slivo in jo primerji z cepljeno
primerji njune gene med seboj


Um, sicer sem laik, ampak nekako se mi zdi da je tole rahlo zgrešeno? Če ti na drevo prilepiš kos nekega drugega drevesa, to še ni gensko spreminjanje? Kolikor vem je naslednja generacija drevesa enaka tisti, na katero je bilo drevo cepljeno?

Vprašanje za _marka: Kakšna ideja kako se bo nadzorovalo "nenadzorovano" križanje gmo in negmo organizmov v naravi in kakšne so lahko posledice tega križanja?

LP
x

Matev ::

si kdaj jedel ringlo?

veš to je križanec

genski spaček - okusen

ravno tako kot vse sorte jabolk ki jih poznamo

jabolko "malus domestica" originalno sploh ne obstaja več

a pa se sekiraš?
a boš zato nehal jesti jabolka?

sveto vojno začnimo proti vsemu kar smo koristili vse življenje
a nismo vedeli da je gensko spremenjeno

recimo pomaranče so pravtako - od kje misliš da obstajajo razne mineole, mandore, klementine, klemenvile...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

jype ::

_marko> Aja, pa da nebo kdo mislil da podjetje samo sebe testira!!!
_marko> Nikakor ne!

Žal živimo v času, ko države (vsaj nekatere) favorizirajo "domača" podjetja. Tako se pač dovoli, da v določeni državi proizvajajo in testirajo z nižjimi standardi, kot v drugi, za bistveno nižjo ceno. Zaradi prostega trga se te izdelke potem prodaja povsod, kjer se to dovoli, na primer pri nas.

Če se bo tak nadzor začel izvajati, ne bom imel nobenih pomislekov zoper GMO, a žal se zdaj ne. Ker takšna testiranja predstavljajo precej trši (finančni) oreh za laboratorije, ki se s tem ukvarjajo, se mi zdi smiselno vložiti veliko napora v nadzor nad nadzorom, saj bodo nekatere države in podjetja dejansko imeli velik interes se takemu nadzoru izogibati v meri, ki je lahko za nas škodljiva.

_marko ::

->Kakšna ideja kako se bo nadzorovalo "nenadzorovano" križanje gmo in negmo organizmov v naravi in kakšne so lahko posledice tega križanja?

GMO so sterilne in se ne morejo križat, tako da se ne rabiš tega bat.
Pa tudi, če nebi bile sterilne nebi bilo potrebnega pretiranega straha. Vse škodljive GMO izdelke je treba izločit preden se dajo na trg, in to se tudi prav lepo nadzorovano počne.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

robbe ::

Mene že sterilnost moti. Multinacionalke pač gledajo na svoj žep in tudi če bo(je) z GM hrano vse v redu je problem v prekletem monopolu teh podjetji.

kihc ::

Matev: Seveda je to vse res, dokler se ne vmešajo razni bolj "čudni" geni za sintezo pesticidov itd ... Imaš križanec dveh nenevarnih na škodljivce odpornih sadežev in dobiš ven malo manj užiten ringlo. Če ne drugega, se lahko kje kakšna jata ptičev zaradi tega stegne. Seveda mislim tole izven plantaže, laboratorija.

Sicer pa če so zadeve sterilne, potem ta skrb odpade. Sem pa ta problem zasledil v eni brošuri, ki so nam jo dali v šoli, zato me je pač zanimalo.

PS. Glede tistih sliv še vedno nisem dobil odgovora.
x

Gavran ::

@ _marko:

1. dokler se kmetom plačuje da NE obdelujejo zemlje je flancanje o lačnih popolnoma odveč!

2. gensko spremenjeni organizmi so PATENTIRANI! Z drugo besedo, firma - lastnik patenta iam v oblasti PREHRANO ČLOVEŠTVA! Kaj to pomeni? Da mora vsak pridelovalec plačevati licenčnino. V končni fazi lahko to pomeni, da bodo ljudje umirali ker ne bodo imeli denarja za licence!

3. testiranje se izvaja po naročilu lastnikov petanta. Kot si navedel so te multinacionalke med najbogatejšimi. Ali lahko zaupaš rezultatom testiranja, če veš da je od rezultatov testa odvisna milijardna investicija? Nekaj sto milijonov dolarjev za "mazanja" je kaplja v morje...

4. testiranja se izvajajo glede na ZNANE nevarnosti. Iz zgodovine poznamo kup pripravkov, ki so bili po takrat izvedenih testiranjih varni, kot na primer DDT, zdravilo, po katerem so se rojevali spački, tamponi zaradi katerih so umirale ženske,... vse je bilo pretestirano. Posledice pa...

5. Nadzor nad gensko spremenjenimi organizmi je nemogoč. Seme lahko odnese ptica ali veter ali...

6. tudi če bi s to prehrano odstranili lakoto, jo bomo samo prestavili za nekaj desetletij v prihodnost. Recimo da danes naš planet lahko prenese/prehrani 10 milijard ljudi. S pomočjo gensko spremenjene hrane jih bo lahko prehranil 20 milijard. Pa bomo spet tam, le da bo lačnih namesto 2 milijard 8 milijard. Le multinacionalke bodo bogatejše...

Možnosti za pridelavo hrane je danes dovolj za vse, le da je hrana neenakomerno razporejena. Z uvedbo gensko spremenjene prehrane bo (je.bi ga, živimo v kapitalizmu) dostop do hrane mogoč le "nerevnim" - kar pa imamo že sedaj...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Matev ::

Imaš križanec dveh nenevarnih na škodljivce odpornih sadežev in dobiš ven malo manj užiten ringlo.


vse vino izvira iz križanega in gensko spremenjenega grozdja

pa se nihče ne pritožuje

... nekateri sicer prisegajo na samožitno šmarnico
ki je gensko še najmanj spremenjena trta od vseh sort v sloveniji

meni pa šmarnica ni všeč in imam raje vino brez primesi metanola

kljub temu da je gensko spremenjeno

zee ::

Gavran: +1
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Matev ::

tudi če bi s to prehrano odstranili lakoto, jo bomo samo prestavili za nekaj desetletij v prihodnost.


skratka kar želiš reči je da važno da ti sedaj uživaš v gensko spremenjenih živilih (vsa perutnina, vse sadje in zelenjava...)
naprej bi pa ustavil razvoj - in naj ostane tako kot je

naslednjič ko boš kupoval kakšno hrano se spomni tega in jo pusti na polici trgovine
sam pa pojdi in jej kostanj in divje češnje iz gozda
ter morebiti kakšnega morskega mehkušca
ker vse ostalo je gensko spremenjeno in se še spremeninja

piščanci ki jih ješ so povsem nekaj drugega kot so bili njihovi naravno ustvarjeni predniki

ampak to ti ne preprečuje da jih ješ
ane?

in govedo... govedo je tudi na tem spisku (gensko spremenjenih organizmov)
pa so tako slastni hamburgerji

hja

vsaj ustavmo to ... da slučajno afričani tega ne dobijo... itak ta hrano zgolj debelost povzroča

A. Smith ::

>>>Nadzor nad gensko spremenjenimi organizmi je nemogoč. Seme lahko odnese ptica ali veter ali...

Ne drži. Seme GMO ne bo kalilo. Tudi lososi, ki jih zdaj modificirajo, bodo sterilni. Je pa res, da je pri žitih prišlo do navzkrižnega opraševanja in zatem so semena, pridelana na sodednjih njivah prenehala kaliti. Okrog tega so bile že tožbe, kar pomeni, da se bo to sposobnost opraševanja verjetno odpravilo.


@Marko:

Sem že našel. Bt toxin je človeku neškodljiv. Nisem pa vedel, da gre za bakterijo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

Gavran ::

Eno so križanja, ki se v naravi redno dogajajo, drugo pa je umetno vnašanje genov popolnoma drugih bitij, ki v naravi niti slučajno ni mogoče. V naravi lahko križaš in izvajaš selekcijo med sorodnimi bitji (kar se sicer počasneje izvaja tudi brez vpliva človeštva. Nikakor pa v naravi ni možno križanje (karikiram) stonoge in prašiča.

In če so semena gensko spremenjenih rastlin sterilna, zakaj so že bile tožbe tistih kmetov katerih parcele so mejile na parcele kjer so gojili gensko spremenjene rastline?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Matev ::

aha
in ko bodo mutirali tobak z manj katrana in enako vsebnostjo nikotina bodo ljudje tudi zavijali z očmi in govorili da je to zlobno in slabo za človeštvo

Shegevara ::

Gavran, v ameriki ni bilo čebel ne .... Takih kot so jih evropejci pomotoma pripeljali v Ameriko, so se tam razmnožile in, enako je s črvi. In iz amerike so pripeljali koruzo in bog ve kolk sranja še enih tobakov pa tega, pa paradajze z indije pa eksotične rastline z afrike pa to. To mešanje se dogaja. In ja, bolezni bodo vedno nove nastajale, temu pa se nemoreš izognit. In če cepiš rastline, valjda da bodo obrodile boljše sadove pa to, pa ti ne bo treba jesti jabolk v velikosti češenj. Kaj takega!! To je svinjarija. Jaz nebom jedel teh fuckin genetsko predelanih jabolk, jaz si bom vzgojil svoje drevo, pa jedel sveža divja jabka ane!

dzinks63 ::

:)) Me prav zanima, če si že kdaj poiskusil divje jabolko , ali divjo hruško . Je tako trpkega okusa , da se praktično ne da jest. Drugače pa ko čitam vseskupaj , vidim da bi se nekateri najraje vrnili v kameno dobo, Rimljani so že bili prenapredni za njih , saj so imeli že preveč razvito trgovanje z raznimi eksotičnimi deželami.

_marko ::

->1. dokler se kmetom plačuje da NE obdelujejo zemlje je flancanje o lačnih popolnoma odveč!

Govoril sem o lačnih v 3.svetu... a tam kdo kmetu ne plačuje, da ne obdeluje zemle?
A torej trdiš, da GMO riž tam ni nahranil več ljudi!?

Kaj torej!?


->2. gensko spremenjeni organizmi so PATENTIRANI! Z drugo besedo, firma - lastnik patenta iam v oblasti PREHRANO ČLOVEŠTVA! Kaj to pomeni? Da mora vsak pridelovalec plačevati licenčnino. V končni fazi lahko to pomeni, da bodo ljudje umirali ker ne bodo imeli denarja za licence!

Vsak lahko konvencionalno prideluje in tako zajebe GMO podjetja.
A zdaj trdiš, ker je GMO boljša, da je ne smemo uporabljat? Vsak lahko prideluje normalno hrano. To, da je GMO patentirana pa je prav, ker je vloženo ogromno denarja v research!
Še vedno bo VSAJ tako dobro kot danes, ker bo vsak lahko sadil normalno seme. Zakaj bi ljudje umirali, če lahko sadijo kot danes?
A tako kot danes umirajo v Aziji, kjer jih je kar nekaj GMO hrana rešila? mhmm...


->3. testiranje se izvaja po naročilu lastnikov petanta. Kot si navedel so te multinacionalke med najbogatejšimi. Ali lahko zaupaš rezultatom testiranja, če veš da je od rezultatov testa odvisna milijardna investicija? Nekaj sto milijonov dolarjev za "mazanja" je kaplja v morje...

A torej zdaj trdiš, da svoje izdelke testirajo samo ta podjetja, ki so izdaja izdelek in le po svojem naročilu? 8-O
Očitno je zelo lahko spravit na trg GMO hrano :\


->4. testiranja se izvajajo glede na ZNANE nevarnosti. Iz zgodovine poznamo kup pripravkov, ki so bili po takrat izvedenih testiranjih varni, kot na primer DDT, zdravilo, po katerem so se rojevali spački, tamponi zaradi katerih so umirale ženske,... vse je bilo pretestirano. Posledice pa...

Se strinjam. Naštel sicer nisi nobene GMO hrane ali kaj podobnega. Si pa naštel farmacijo, kozmetiko, itd...
A hočeš farmacijo in medicino ukinit? Tako kot hočeš GMO? Jaz verjamem, da tega ne želiš.
Po drugi strani so pa varnostni ukrpi za GMO dosti strožji kot za kak primer, ki si ga omenil.


->5. Nadzor nad gensko spremenjenimi organizmi je nemogoč. Seme lahko odnese ptica ali veter ali...

Ni res. Smo že večrat povedali zakaj.


->6. tudi če bi s to prehrano odstranili lakoto, jo bomo samo prestavili za nekaj desetletij v prihodnost. Recimo da danes naš planet lahko prenese/prehrani 10 milijard ljudi. S pomočjo gensko spremenjene hrane jih bo lahko prehranil 20 milijard. Pa bomo spet tam, le da bo lačnih namesto 2 milijard 8 milijard. Le multinacionalke bodo bogatejše...

Sicer je totalno napačno sklepanje, ampak ok. Ne moti me, če je kdo nasprotnik GMO hrane.
Moti pa me ko kdo tako zaničuje to, da se lakota umili ali samo prestavi. To, da nekaj desetletij ljudje nebi bilo tako lačni ti nič ne pomeni.
Gabijo se mi ti ljudi, ki s polno ritjo govorijo tako...

Nič osebnega ni do tebe Gavran, ampak ta zadni citat je pa na zelo xxxxx nivoju.


->Eno so križanja, ki se v naravi redno dogajajo, drugo pa je umetno vnašanje genov popolnoma drugih bitij, ki v naravi niti slučajno ni mogoče.

Prvo se nauči kaj točno pomeni kakšen gen, kaj pomenijo ortologi in homologi in potem govori naprej, da ima vsaka vrsta le svoj nabor genov oz proteinov.

zee:
-1
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

->dokler se ne vmešajo razni bolj "čudni" geni za sintezo pesticidov

Ta je pa najboljša! Ti bi pesticide v organizmih delal! Avtogol.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kihc ::

Se strinjam, da beseda pesticidi tukaj ni na mestu. V mislih sem imel snovi, zaradi katerih rastline postanejo odporne proti škodljivcem.
x

kihc ::

Knjižica o kateri sem govoril: klik (stran 4, desna stran).

//edit sem našel še eno zloženko.

klik

:D :D :D
x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kihc ()

Gavran ::

>Govoril sem o lačnih v 3.svetu... a tam kdo kmetu ne plačuje, da ne obdeluje zemle?
A torej trdiš, da GMO riž tam ni nahranil več ljudi!?

Trenutno je res tako kot si zapisal. Kaj pa to pomeni za prihodnost? Semena so sterilna, torej je potrebno vsako leto znova kupovati seme. Dokler je obseg pridelave klasičnega riža velik, drži Monsanto (mislim da gre za njihov proizvod) cene semen nizko. Kaj pa ko se bo pridelava tega riža razširila? Ker ima monsanto praktično monopol, bodo vsi prisiljeni kupovati njegavo seme ker "klasičnega" enostavno ne bo več. Kaj monopol pomeni za cene, najbrž sam dobro veš.

>Vsak lahko konvencionalno prideluje in tako zajebe GMO podjetja.
A zdaj trdiš, ker je GMO boljša, da je ne smemo uporabljat? Vsak lahko prideluje normalno hrano. To, da je GMO patentirana pa je prav, ker je vloženo ogromno denarja v research!
Še vedno bo VSAJ tako dobro kot danes, ker bo vsak lahko sadil normalno seme. Zakaj bi ljudje umirali, če lahko sadijo kot danes?
A tako kot danes umirajo v Aziji, kjer jih je kar nekaj GMO hrana rešila? mhmm...

Daj razloži mi kako je bilo s tisto tožbo med Monsantom in okolišnjimi kmeti? Patent je že dober, monopol pa nikakor ne!

>A torej zdaj trdiš, da svoje izdelke testirajo samo ta podjetja, ki so izdaja izdelek in le po svojem naročilu? 8-O
Očitno je zelo lahko spravit na trg GMO hrano :\

Nihče ne ve, kaj je v ozadju. Tudi o škodljivosti tobaka potekajo raziskave že 50 let, enako o škodljivosti sevanj. Zakaj se rezultati tako močno razlikujejo? Kot pravi pregovor: vsaka ženska je k.rba, le cene so zelo različne... (vstavi ime testerja namesto ženska)
Genske manipulacije lahko pustijo posledice šele na naslednjih rodovih, niti slučajno pa na danes živečih. Zato bomo lahko prepričani v varnost šele po dveh ali treh generacijah ljudi, ki se bodo prehranjevali s to hrano. Prej pa je to bolj ugibanje (lahko zelo verjetno, ampak...)

>Se strinjam. Naštel sicer nisi nobene GMO hrane ali kaj podobnega. Si pa naštel farmacijo, kozmetiko, itd...
A hočeš farmacijo in medicino ukinit? Tako kot hočeš GMO? Jaz verjamem, da tega ne želiš.
Po drugi strani so pa varnostni ukrpi za GMO dosti strožji kot za kak primer, ki si ga omenil.

Za pojav nevarnosti iz naslova GMO je še prezgodaj (poglej zgoraj). Za navedene pa je očitno, da so bili testi neustrezni.
Ne, niti slučajno ne smemo ukiniti farmacije in medicine. Potrebno pa je podaljšati in poostriti načine testiranj, da do tega ne bi več prišlo. In ne, GMO ne nasprotujem "kar tako", ampak imam svoje razloge, ki sem jih tudi navedel. Ko bodo ovrženi, bom pač spremenil mnenje. Raziskave so koristne, žal pa kapital sili rezultate v čimhitrejšo komercializacijo rezultatov in tu je največja nevarnost.. In ko že praviš, da so testi GMO strožji - ali imaš kje kakšen podroben opis testiranj?

>->5. Nadzor nad gensko spremenjenimi organizmi je nemogoč. Seme lahko odnese ptica ali veter ali...

Ni res. Smo že večrat povedali zakaj.

Ja, sterilnost. In zakaj potem tista tožba Monsanta?

>Moti pa me ko kdo tako zaničuje to, da se lakota umili ali samo prestavi. To, da nekaj desetletij ljudje nebi bilo tako lačni ti nič ne pomeni.
Gabijo se mi ti ljudi, ki s polno ritjo govorijo tako...>

Vidiš meni pa se gabijo multinacionalke ki želijo tako osnovno stvar kot je hrana patentirati in potem za vsak grižljaj zaračunavati licenčnino. Ali res verjameš, da Monsanto dela v korist revežev iz bangladeša??? Firme delajo predvsem za svojo korist in za svoj žep, za koristi drugih pa se jim je.be. Če bi res želeli pomagati revnim, jih je treba naučiti uporabljati kontracepcijo, jim omogočiti izobrazbo in zaposlitev, do takrat pa obdelovati neobdelana zemljišča (neobdelana zaradi kvot) in tako pridelane viške voziti v Bangladeš. Ampak potem bi firme izgubile molzno kravo bodočnosti...

>Prvo se nauči kaj točno pomeni kakšen gen, kaj pomenijo ortologi in homologi in potem govori naprej, da ima vsaka vrsta le svoj nabor genov oz proteinov.

Hm, kateri živali so že vcepili gen kresnice da ponoči sveti?

Edit dodatek: upam da bova uspela kljub različnim mnenjem ostati na kulturnem nivoju.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gavran ()

Gavran ::

Pa še nekaj linkov in citatov:

Citiram:

Uporaba gensko spremenjenih organizmov v kmetijstvu in prehrani odpira številna vprašanja povezana z varstvom okolja in zdravja ljudi, nadzora multinacionalk nad prehransko suverenostjo nacionalnih držav, patentiranjem življenja, etiko in vlogo znanosti.

Gensko spremenjene rastline predstavljajo več kot le naslednjo generacijo visoko tehnoloških sort. Imajo dve značilnosti, zaradi katerih lahko pomenijo posebno nevarnost za zdravje ljudi in za okolje. Vsebujejo gene in lastnosti, ki so popolnoma novi za ciljne vrste, njihov okoljski kontekst in njihovo gensko osnovo. Medtem ko se s tradicionalnim žlahtnjenjem geni lahko prenašajo le med sorodnimi sortami ali zelo sorodnimi vrstami, genski inženiring dovoljuje prenos genov med popolnoma različnimi vrstami. Poleg tega pa postopek genskega inženiringa ni niti voden niti natančen, temveč gre za, grob poseg v organizem. Na novo vstavljeni geni lahko končajo na kateremkoli mestu v genomu rastline. Ne moremo jih niti usmeriti na določeno mesto med geni rastline niti ni nujno, da bo po vključitvi znan njihov položaj. Možnost, da se gen ali fragment gena izrazi, je odvisna od mesta, na katero se vključi, in od genskega ozadja.

Vir:
http://www.umanotera.org/index.php?node...

Citat:
Bayer has informed the Agency that LLRICE601 is present in some samples of commercial rice seed at low levels.

vir:
http://www.cfsan.fda.gov/~lrd/biorice.h...

A niso semena sterilna? Od kod potem gensko spremenjen riž v semenu?

Citat:
Based on EPA's finding that the genetically engineered proteins in Bt 10 are safe, the extremely low levels of Bt 10 corn in the food and feed supply, and the fact that corn does not contain any significant natural toxins or allergens, FDA has concluded that the presence of Bt 10 corn in the food and feed supply poses no safety concerns.

Thus, under these circumstances, there are no further requirements under the U.S. regulatory process for Bt 10 to be legally present in the United States food and feed supply. However, it is not legal for Bt 10 to be planted in the United States.

vir: http://www.cfsan.fda.gov/~lrd/biobt10.h...

>fact that corn does not contain any significant natural toxins or allergens, FDA has concluded... Ali testirajo le na prisotnost alargenov in toksinov ni "preveč"???

>However, it is not legal for Bt 10 to be planted in the United States. Le zakaj, le zakaj???
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

_marko ::

->Ker ima monsanto praktično monopol, bodo vsi prisiljeni kupovati njegavo seme ker "klasičnega" enostavno ne bo več.

Klasični bo vedno in če bo GMO predrag se bo klasični izplačal. V najslabšem primeru bo boljše kot je sedaj.
V najslabšem primeru bo boljše kot brez GMO.

Če se bo zgodil monopol bom JAZ osebno nardil podjetje za to. Pa ne samo jaz, še 1000 drugih, znanje ni problem, investicije v tem primeru še manj.
Realne možnosti za takšen monopol so praktično enake nič. Preveč denarja je v tem.


->Patent je že dober, monopol pa nikakor ne!

Se strinjava 100%.


->Genske manipulacije lahko pustijo posledice šele na naslednjih rodovih, niti slučajno pa na danes živečih.

Mit! Jaz trdim, da je to en tak mit, ki so si ga izmislil nasprotniki GE. Če lahko ješ neko ribi, ki ima nek protein 1000 let in potem ta protein poješ v pšenici to nebo pustilo nobenih posledic. Niti nebo spremenilo metabolne poti.
Vsak, ki ve kako stvari delujejo ve, da je to praltično nemogoče.

A mi lahko utemeljiš zakaj skepaš tako!?


->Ja, sterilnost. In zakaj potem tista tožba Monsanta?

A je kdo dobil tožbo? Ne poznam te tožbe. A daš kak relevanten link?


->Vidiš meni pa se gabijo multinacionalke ki želijo tako osnovno stvar kot je hrana patentirati in potem za vsak grižljaj zaračunavati licenčnino.

Tukaj imaš eno ogromno logično napako v tvojem sklepanju. Zaradi teh multinacionalk bomo lahko jedli boljšo hrano, v najslabšem primeru pa enako kot sedaj. In če nebi zaračunavali je tudi razviti nebi mogli, ker nebi bilo denarja. Treba se je sprijaznit, da nismo v socializmu in da zato vozimo boljše avte in jemo boljšo hrano. Hvala bogu, da nismo v socializmu.


->Firme delajo predvsem za svojo korist in za svoj žep, za koristi drugih pa se jim je.be.

Ja, ampak če ob tem še pomagajo komu potem to ni slabo, ane. Enim pa gre v nos, da ob tej pomoči še obogatijo!


->Če bi res želeli pomagati revnim, jih je treba naučiti uporabljati kontracepcijo, jim omogočiti izobrazbo in zaposlitev, do takrat pa obdelovati neobdelana zemljišča (neobdelana zaradi kvot) in tako pridelane viške voziti v Bangladeš.

Aham, torej je to odgovornost biotehnoloških podjetij?!:\
Oni delajo to kar znajo, politika dela to kar zna...

In to NI razlog za ukinitivev GE!!!
(to, da bi eni spet radi plansko gospodarstvo pa je dovolj skrb vzbujajoče!)


->upam da bova uspela kljub različnim mnenjem ostati na kulturnem nivoju.

Komot, ampak tistega "Tak je vseeno, če nahranimo miljon ljudi, ker bodo po mojem čez par let spet lačni" pa se mi res ne zdi primerno in humano. In tukaj te multinacionalke, ki vidijo profit kot stranski produkt naredijo ogromno. Ljudje, ki govorijo tako pa ne samo, da ne naredijo ničesar, še slabo delajo.

->Hm, kateri živali so že vcepili gen kresnice da ponoči sveti?

Tega pa še nisem slišal, lahko poveš kaj več ali daš link.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

dzinks63 ::

_marko ::

->Vsebujejo gene in lastnosti, ki so popolnoma novi za ciljne vrste, njihov okoljski kontekst in njihovo gensko osnovo.

Ni res. Geni niso novi. Sintetična biologija je še v povojih.


->Poleg tega pa postopek genskega inženiringa ni niti voden niti natančen, temveč gre za, grob poseg v organizem. Na novo vstavljeni geni lahko končajo na kateremkoli mestu v genomu rastline. Ne moremo jih niti usmeriti na določeno mesto med geni rastline niti ni nujno, da bo po vključitvi znan njihov položaj.

Res zlajnan argument! In ni resničen!!! Pa četudi bi bil, bi ob večini junk DNA bilo vseeno oz skoraj vseeno. Pa še testiral bi lahko kje se integrira stvar. To je bluz.


->A niso semena sterilna? Od kod potem gensko spremenjen riž v semenu?

"Based on the available data and information, FDA has concluded that the presence of this bioengineered rice variety in the food and feed supply poses no food or feed safety concerns."

Se pa strinjam, da se to nesme dogajat. PA ne zato, ker bi me skrbelo, da lahko gre kaj narabo, ampak zato, da bodo ljudje dobili zapanje v GMO hrano.


->Ali testirajo le na prisotnost alargenov in toksinov ni "preveč"???

Ne. Zdaj govorim bolj iz glave kot ne. Testirat se morajo razlike med wt in GMO.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Matev ::

Tudi o škodljivosti tobaka potekajo raziskave že 50 let, enako o škodljivosti sevanj. Zakaj se rezultati tako močno razlikujejo?


mešaš jabolka in hruške
rezultati se nič ne razlikujejo
razlikuje se zgolj interpretacija rezultatov

vsak ima svoj pogled na zadevo

medicina pravi: je škodljivo
odvisnik pravi: boli me k....
industrija pa pravi:
no.1: ja ampak mamila so pa še bolj
no.2: v malih dozah ni škodljivo
no.3: vse je relativno

gensko spremenjena hrana ima lahko enak odziv:
afričan bo rekel: super ne bom lačen
evropejec bo rekel: boli me k...., kar naj bodo lačni, važno da imam jaz polno rit
američan bo rekel: samo še tega ne - sem že tako predebel

tako da - osebni pogled (recimo pogled: kar naj bodo lačni, važno da imam jaz polno rit) je verjetno dober za posameznika, ki to reče - ni pa to pogled ki bi bil vreden več kot počena orehova lupinica

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

dejanslo ::

jaz sem za! dokaj..

nekaj odsekov misli, ki so se mi pojavile ob branju:

1. naslov tistega dokumentarca se mi zdi mimo, saj z gso kontroliramo življenje

2. gso = nuklearke.

3. sem proti temu, da te stvari proizvajajo in patentirajo privatne firme, saj je prvoten namen dobrobit družbe, predvsem najrevnejših (upam), ta podjetja pa imajo v prvi vrsti le dobiček. zakaj pa tega ne razvijajo na kakšnih fakultetah? no, saj ko bo _veliko_ teh podjetij, ne bo problema zaradi konkurenčnosti, ampak očitno še nismo tako daleč

4. tudi sam sem bil presenečen, ko je prof. Anderluh razlagal o prisotnosti takih ino ovakih (enakih) proteinov v zelo različnih organizmih. ne vem, zakaj tak strah pred ribjim proteinom v pšenici.. saj je samo protein. molekula, ki je večkje. ko jo poješ, se razgradi na peptide. če pa se v celici zaradi tistega proteina nahaja tudi kaj drugega, pa se "z lahkoto" ugotovi v laboratoriju

5. napake so se dogajale in se bodo tudi vnaprej.. zadnjih nekaj desetletij smo se na bio-področju naučili ogromno, zaradi česar mislim, da bo napak manj, kljub temu pa je še veliko stvari, ki jih ne vemo.. strinjam se, da kapitalizem zna spotencirat možnosti napak..

je že fubal..

ps: profesorja sem omenil, da bo v vednost, da tega nisem prebral v lady

pps: @marko: S sistemsko biologijo ;)
There`s More Than One Way To Do It

BigWhale ::

Dajte mir s politiziranjem in podobnimi. Pa ne spravljajte se na markota, ker eden izmed redkih vsaj utemelji zadeve. Dasiravno mene se ni cisto preprical, da je GM hrana povsem ok. (Pa tudi jaz ne pravim, da je popolnoma bad.) :)

Anyway...

-----
_marko:

> Breeding je lazja oblika genetskega inzineringa!
> In to se pocne ze tisoce let!

Res je! Do neke mere. Zgolj karikiran primer, si ze kdaj videl, da bi se kje krizala koruza in krava? :)

Ker pri GM se vnasa zivalske gene v rastlinske. Tudi to se pocne.

> To je tudi res, vendar se da preverit, če se dogaja še kaj
> drugega. Sem že opisal zgoraj. Če se dogaja kaj drugega ta
> izdelek nebo prišel na trg.
> Tukaj nekateri govorijo kot, da vsak izdelek kar tako pride na
> trg. V resnici pa je regulacija zelo stroga, prestroga.

No, to je tisti del, ki je bolj tako-tako. Vsega se ne da preveriti vsaj ne v tako kratkem casu. Tudi regulaciji lahko marsikaj uide.

_marko ::

->No, to je tisti del, ki je bolj tako-tako. Vsega se ne da preveriti vsaj ne v tako kratkem casu. Tudi regulaciji lahko marsikaj uide.

Sej se tudi strinjam s tem. Ampak jaz sem eden redkih, ki zagovarjajo princip sistemske biologije. Zaenkrat se to še ne uporablja v takšni meri kot bi želeli - gre pa praktično za novo znanstveno vejo, staro 2 leti. In s tem se da dokaj hitro ugotovit razlike med wt in GMO.
(če te zanimajo postopki vprašaj)

V Sloveniji profesorji tega še 10 let nebodo učili - vsaj tako kot jih jaz poznam.


->Zgolj karikiran primer, si ze kdaj videl, da bi se kje krizala koruza in krava? :)

Si jedel kravo? Si jedel koruzo?
Ok, zakaj zdaj nebi mogel jesti GMO koruze, ki ima dodaten protein od krave?

Kaj se lahko zgodi?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

_marko ::

The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Pyr0Beast ::

@_marko
Ok, ni tako brezupno xD

Golden rice
Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto zaradi pomanjkanja vitamina A oslepi 250.000 do 500.000 otrok. Ta problem je še posebej velik v revnih državah, kjer je osnovna prehrana riž. Zeleni deli rastlin riža sicer proizvajajo β-karoten, ki je prekurzor vitamina A, ne pa tudi riževa zrna. Da bi dosegli sintezo β –karotena tudi v zrnju, so znanstveniki so z genskim inženiringom vstavili 2 gena v genom riža. Transgeni riž je rumene barve, kar dokazuje prisotnost β-karotena.
Pozabil si omeniti da je zadeva neučinkovita, ker se vitamin A topi samo v maščobah/oljih, tile otroci pa niso videl mesa in praženega riža .. od rojstva.

Bt koruza
Pridelovalci koruze imajo veliko škode z zatiranjem škodljivih žuželk, predvsem nekaterih dvokrilcev. Zato so v koruzo prenesli gen iz vrste talne bakterije, ki kodira za te škodljivce toksičen protein, na človeka pa nima vpliva. Dobra lastnost je tudi ta, da je visoko selektiven, deluje samo na nekatere rodove žuželk. Tako se lahko pridelovalci izognejo uporabi ogromnih količin insekticidov, kar je povezano z nižjimi stroški pridelave in bolj zdravim okoljem. Ne smemo pozabiti, da velika uporaba insekticidov zelo škoduje ekosistemom in posledično tudi ljudem.
Da, seveda. Tile škodljivci so pa tudi malo odpornejši ratal in poleg tega Bt koruza nemalokrat povzroča alergije. :P


Tako lahko z manjšo količino škropljenja preprečimo rast plevelu, saj ni odporen na takšen herbicid, medtem ko na sojo nima vpliva.
Kaj pa prenos na sorodne rastline?

S pomočjo biotehnologije lahko zagotovimo remediacijo ekosistemov in tako ponudimo prebivalcem cisto in varno okolje.
Kako pa ti veš, kako se bo npr. vodni ekosistem odzval na popolnoma nov vnešeni organizem in kako se bo organizem, ki se bo prvo rezmnožil v zilijone odzval, ko mu bo zmanjkalo hrane?

Slovenija in Evropa na področju biotehnologije precej zaostajata za ostalim razvitim svetom, predvsem ZDA. To je v veliki meri posledica nasprotovanja javnost, čeprav so razlogi za to velikokrat neutemljeni, posledice za gospodarstvo pa se lahko v prihodnosti izkažejo kot zelo slabe. Biotehnološka podjetja namreč ustvarjajo ogromno dodano vrednost in odpirajo veliko novih delovnih mest.
Najbrž dobro veš, kako je z rekombinantnimi organizmi. Ni vse lepo, kar se sveti. Same poljščine pa tudi ne prinešajo kar 2x toliko pridelka. Kaj pa manipulacija trga? Na svetu je kar veliko podjetij, ki se s tem ukvarjajo, kajne?

Pač, slovenija bi se lahko ponašala s tem, da je genetsko 'neoporečna'. Ma kje je zdaj to? Lahko bi počakali, dokler se zadeve ne ustalijo, zdaj ne moremo več nazaj.. Jebat ga kajne?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Thomas ::

Zadeve se ne bodo nikoli ustalile. Kolo napredka se vali naprej. Čeprav mu kdo iz "načelnih" razlogov oporeka, mu iz praktičnih kar hitro podleže.

Ni treba, da ti GE ravno vrne vid, kar se je nekatere vrste slepcem ravnokar začelo dogajat, lahko je samo jagoda okusna, kot da je res gozdna, pa se človek preda. Se "pusti skorumpirat".

Niste doomed, sam vaš dosedanji način življenja, pa je doomed.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

->Pozabil si omeniti da je zadeva neučinkovita, ker se vitamin A topi samo v maščobah/oljih, tile otroci pa niso videl mesa in praženega riža .. od rojstva.

Ja, načeloma je to res. Ampak nisem pa še videl pravega članka na to temo.
Seveda pa ta ovira ni premostljiva. Narejena je že druga generacija Golden rice-a, ki vsebuje ogromno prekurzorja vit A.


->Kako pa ti veš, kako se bo npr. vodni ekosistem odzval na popolnoma nov vnešeni organizem in kako se bo organizem, ki se bo prvo rezmnožil v zilijone odzval, ko mu bo zmanjkalo hrane?

Nalašč sem dodal tole v moj post, ker ne gre za GE!!!
Samo hotel sem videt vaše reakcije.
Primer je dehalogenizacija nekega vodnega omrežje, kjer postaviš bioreaktor na mestu. Vodni sistem bo pa očiščen strupa, spet bo tam voda čista in ogromna naselja se ne bodo rabila preseljevat!

To je en tak primer prekomerne in neupravičene bojazni.


->Pač, slovenija bi se lahko ponašala s tem, da je genetsko 'neoporečna'.

Tako kot smo lahko rekli, da smo neoporečni od pokvarjenega slabega kapitalizma. Pa vidiš kam nas je to prineslo?


->Lahko bi počakali, dokler se zadeve ne ustalijo, zdaj ne moremo več nazaj.. Jebat ga kajne?

Ne, konec je za nas... nič več upanja... stagnacija... :\
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

opeter ::

A ni to tako, da če bi recimo vsepovsod imeli enako "kapaciteto" pridelave hrane in da ne bi nihče več bil lačen imeli probleme s tem, da ne bi imeli dovolj prostora na planetu? Recimo, da bi nas bilo že 30 milijard8-O In to zdaj nima nobeno zvezo z nataliteto ampak zgolj s tem, da bi potem lahko večina folka živela npr. 80 let. To ne bi bilo "ekonomsko". Ker prej ali slej bi vsi želeli imeti mobitel, psa, malo hiško, vrt, avtomobil, mobitel, računalnik... :\

Isto je s pošiljanem hrane in denarja v Afriko. Afrika, je, kot črna luknja. Vse kar daš vanjo, se porazgubi. Ljudje še vedno zbolevajo za AIDS-om.
Verjamem, da bo genska sprememba hrane oz. pridelava le tega nekoliko pripomoglo k zmanjšanju problema lakote na črnem kontinentu, ampak ne verjamem, da bo trajno rešilo probleme.
Vse dokler se zahodne oz. bogate države namesto vojne in profita ne bodo svoje kapitale preusmerile v razvoj in reševanje problemov človeštva.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

_marko ::

Samo tehnologija lahko reši Afričane.
Tehnologija lahko pozdravi malarijo, lahko prepreči infekcijo z virusom HIV, itd...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

_marko> Samo tehnologija lahko reši Afričane.
_marko> Tehnologija lahko pozdravi malarijo, lahko prepreči infekcijo z virusom HIV, itd...

Precej slabo ji gre.

Meni se zdi, da lahko te reči učinkovito reši zgolj izobraževanje prebivalcev Afrike, ne pa zasipanje Afričanov s tehnologijo.

_marko ::

Ja jype, gre pa ji in v prihodnje bo še boljše.

Če pa bi poslušali tebe pa nikol nebi ničesar konkretnega naredili.
Kaj je človeški zgodovini pomenilo napredek?

Tehnologija in znanost. Ljudje pa živite v utvarah, da lahko politika nevem kaj vse naredi. Ne more, če nima backupa tehnologije in sredstev.

GMO je 1000x bolj perspektivno sredstvo kot pa bilokakšna mednarodna pomoč.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

_marko> Tehnologija in znanost. Ljudje pa živite v utvarah, da lahko politika nevem kaj vse naredi. Ne more, če nima backupa tehnologije in sredstev.

Z obstoječo tehnologijo bi bili brez težav danes siti, zadovoljni že vsi, in vsi, do zadnjega, bi živeli v izobilju.

Ampak ker imamo tehnologijo mi, smo samo mi siti in živimo v izobilju. Oni pa ne, čeprav jim mi tehnologijo vedno znova prodajamo. Ker pač še vedno pri njih več kot polovica ni pismena, ker še vedno ne vedo, kaj HIV sploh je in kako se prenaša in ker še vedno sami ne obvladajo niti poljedelstva, kaj šele naprednejših tehnologij.

jype> Meni se zdi, da lahko te reči učinkovito reši zgolj izobraževanje prebivalcev Afrike, ne pa zasipanje Afričanov s tehnologijo.
_marko> Če pa bi poslušali tebe pa nikol nebi ničesar konkretnega naredili.

Zanimivo, da lahko kdo s tako neznosno lahkostjo preskoči temeljni stavek v celotnem sporočilu.

_marko ::

Nebom polemiziral s tabo v tej temi jype.

Odpri novo temo, ce se zelis pogovarjati se stotic o tem.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

- To je loža.

- Debata o Afriki je zelo on-topic, ko se pogovarjamo o tem, ali bo genetska tehnologija kot intelektualna lastnina dejansko omejena na podjetja, ki si bodo lahko privoščila "registrirat" svoje prvenstvo na tem področju.

- Vedno, ko "vam" kdo priobči alternativno rešitev, ki je dovolj konkretna, da bi jo lahko vsaj poskušali argumentirano ovreči, ugotovite, da "gre debata v napačno smer".

Ergo: neresni ste.

_marko ::

Jype, to smo ze 100x slisali. Zgodovina nas pa drugo uci.

Ljudi z mojo mentalito so odkrili elektriko, s tvojo pa so govorili o socialni nepravicnosti in unicevali stroje.
(kar pa seveda ne pomeni, da se nesme govoriti o socialno nepravicnosti)

->Vedno, ko "vam" kdo priobči alternativno rešitev, ki je dovolj konkretna, da bi jo lahko vsaj poskušali argumentirano ovreči, ugotovite, da "gre debata v napačno smer"

Ne, ni res. Sem ti ze povedal zakaj. Politika naj dela politiko, biotehnoloska podjetja pa GE.
PA bomo videli cez 10 let kod je bolj uspesen.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

nevone ::

>Z obstoječo tehnologijo bi bili brez težav danes siti, zadovoljni že vsi, in vsi, do zadnjega, bi živeli v izobilju.

Jah to je pač politika levih. Na to isto foro so uvedli socializem. Takrat je bilo po mnenju nekaterih tudi vsega dovolj, samo ni bilo pravično razdeljeno. No potem so pravično razdelili. Heh.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

_marko ::

Skratka, vedno ko se jype vkljuci v debato pridemo do istega rezultata. V vsaki temi zacne prodajat svojo levicarsko mnenje.

Tukaj se govori o GMO hrani. Ne pa o politiki preurjena hrane.
Ce pa imas kaj tehtnega za prispevat k temi pa kar...

Kot bi govoril 20 let nazaj, da ne rabimo BMWjev, ali Mercedezov, ker se tudi z stoenktami in jugoti lahko peljemo.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

Neumnosti govorite. Sploh ne preberete tistega, kar sem jaz napisal. Vsaj do zdaj niti ti niti nevone nista dejansko prebrala mojih stavkov.

Kot bi govoril stenam.

_marko> Kot bi govoril 20 let nazaj, da ne rabimo BMWjev, ali Mercedezov, ker se tudi z stoenktami in jugoti lahko peljemo.

Kot bi danes govoril, da zdaj, ko imamo kapitalizem, pa nenadoma tudi mi delamo BMWje in Mercedese.

Narobe. V Afriki je še vedno lakota, ker v Afriki še vedno prevladuje srednjeveški nivo izobrazbe, ne pa zato, ker se _mi, tukaj, ki živimo v izobilju in NE POTREBUJEMO genetsko spremenjenih živil_ ne strinjamo z vsako neumnostjo, ki bi nekomu povečala profit.

Ni jasno? Preberi desetkrat.

Thomas ::

Dejansko so SLO firme dobavitelji delov za BMW in Mercedes.

V Afriki pa hkrati z nami niso dobili kapitalizma. Še pretežno gojijo razne "socializme".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Shegevara ::

afriki bodo preskrbeli izobrazbo in se bodo ljudje že sami znašli, mogoče kak izum manj, več, to je pa uglavnem to. Afrika se počasi začenja razvijat, ne vsi, začenja se pa le.

Icematxyz ::

To ko napišejo američani v prospekte, da lahko določeno vrsto tako gensko pridelane koruze konzumirajo le živali. Za prehrano ljudi je pa prepovedana.

Se pravi potem je to koruza za svinje in podobno? Da jejo in se redijo?

To potem mislijo da je to koruza za američane? Ali kaj mislijo s tem?

:\

Shegevara ::

dvomim da je koruza pomemben vir prehrane pri tebi in ljudjeh nasploh. Za ljudi obstaja takoimenovana JEDILNA koruza

nevone ::

>Se pravi potem je to koruza za svinje in podobno?

Ja za svinje in prasce.

>To potem mislijo da je to koruza za američane?

Za ameriške svinje in prasce.

A še kaj ni jasno? :\

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Gr0unD Zer0 ::

dokler me ne bojo napadli ubijalski mesojedi paradajzi, naj se kar igrajo z naravo...>:D

in če bi ob tem eksperimentiranju šlo še za kaj več kot pa da si nekdo napolni žepe, bi zadevo podpiral. tako pa je ne
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Označite hrano z DNK!" (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
320113661 (103352) phuntaox
»

Svet, Kot Ga Razume Monsanto (GSO) (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
877111232 (67981) jype
»

GSO in varnost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14931347 (28482) thramos
»

Belgijski protestniki uničili eksperiment z gensko modificiranim krompirjem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
27949161 (43492) imagodei
»

Genska prehrana, ali kako ZARES ne poslušati strokovnjakov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17213192 (9839) Pyr0Beast

Več podobnih tem