» »

Izstop iz katoliške Cerkve

Izstop iz katoliške Cerkve

Temo vidijo: vsi
««
«
1 / 12
»»

neonX ::

SŠK (dr. Andrej Saje) odgovarja:

Verniki katoliške Cerkve so tisti, ki se s krstom včlenijo vanjo (prim. Zakonik cerkvenega prava (ZCP) kan. 204). Krst ima dvojni vidik - zakramentalnega in pravnega. Krst kot zakrament je neizbrisno znamenje, pravni vidik pa kaže na formalno članstvo v Cerkvi, ki ga je na izrecno željo vernika mogoče prekiniti.

V polnem občestvu s katoliško Cerkvijo so tisti, ki so v njej krščeni in iz nje formalno niso izstopili ali ostali, ki so krščeni v drugi krščanski Cerkvi, ki ji katoliška Cerkev priznava veljaven krst in so v katoliško Cerkev formalno vstopili (prim. ZCP kan. 204-205). Po cerkveni statistiki (1) je skoraj triinosemdeset odstotkov slovenskih državljanov katoličanov, toliko slovenskih državljanov je namreč krščenih v katoliški Cerkvi.

Iz katoliške Cerkve je mogoče formalno izstopiti, vendar notranja zakramentalna vez ostane, ker je zakrament krsta v skladu z učenjem Cerkve neizbrisno znamenje (prim. ZCP kan. 849). Kdor iz Cerkve formalno izstopi, ni več subjekt pravic v skladu z določili Zakonika cerkvenega prava, hkrati pa ga vežejo vsi Božji in cerkveni zakoni, razen kanonične oblike poroke. Z izstopom posameznik izgubi pravico do dobrin, ki jih Cerkev nudi vsem, ki so z njo v polnem občestvu, npr. pravico do cerkvenega pogreba. Formalni izstop iz katoliške Cerkve se izvede na prošnjo vernika v župniji krsta ali s prošnjo ordinariju (krajevnemu škofu), ki o tem obvesti tudi župnika v župniji krsta. Župnik župnije krsta v obeh primerih izstop zabeleži v krstno knjigo in prosilcu o tem na njegovo željo izda pisno potrdilo.

Župnik prošnji za izstop iz katoliške Cerkve ugodi v razumnem času. Pred izdajo potrdila prosilcu pojasni, da je izstop zelo usoden korak. Župnik prosilcu svetuje, naj o odločitvi še malo premisli in izdajo potrdila za kratek čas odloži, vendar nikogar ne sme (pri)siliti, naj ostane. Če izstop nekdo izrecno zahteva, se mu ugodi. Cerkev upošteva človekovo svobodno voljo in vse, ki želijo izstopiti, opozori, da se odločajo za težko dejanje. Posredovanje odvetnika ni potrebno.

V Cerkvi na Slovenskem je število tistih, ki se kot odrasli odločajo za vstop v Cerkev oziroma prejem zakramentov bistveno večje, kot število tistih, ki želijo izstopiti. V nadškofiji Ljubljana je v lanskem letu za prejem zakramentov zaprosilo 451 katehumenov. Vsako leto se nekaj katoličanov odloči za izstop iz Cerkve, vendar natančnih podatkov o tem škofijske pastoralne službe, ki sicer redno letno zbirajo cerkvene statistične podatke iz vseh župnij, nimajo, oziroma tovrstnih podatkov posebej ne zbirajo. Na ordinariat ljubljanske nadškofije na leto povprečno dva vernika naslovita prošnjo za izstop iz Cerkve. K temu je potrebno prišteti še nekaj oseb, ki npr. živijo v tujini in tam zahtevajo izstop in vse tiste, ki so prestopili v drugo Cerkev ali versko skupnost, ne da bi bili prej zahtevali izpis iz katoliške Cerkve.

Ponovni formalni vstop v katoliško Cerkev poleg dovoljenja, ki ga mora izdati krajevni ordinarij, zahteva daljšo pripravo v skladu s predpisi vesoljne Cerkve in območnimi zakoni delne (krajevne) Cerkve - škofije, na katere teritoriju se prosilec nahaja. V ljubljanski nadškofiji je za ponoven vstop v katoliško Cerkev leta 2001 npr. zaprosilo osem, predlanskim dva in lani sedem ljudi.


http://www.rkc.si/aktualno/?id=932

Iz besedila zasledimo, da izpis iz katolišče Cerkve ni možen v celoti. Krst je z učenjem Cerkve neizbrisno znamenje (prim. ZCP kan. 849). Vprašanje ostaja, kaj nam preostane? Krščeni smo po večini v prvem letu starosti, ko smo še otrok in nam država ne daje pravico odločanja. Kdo je torej odgovoren za to, da postanemo kristjani? Starši, cerkev ali država, ki dopušča to dejanje? S tem otroka prisilimo v nekaj, o čemer ničesar ne ve. Krščeni so proti njihovi volji in nimajo možnosti popolnega izpisa. Kje je zrelost, ki jo tako radi omenjamo, da je potrebna za odločanje?

Kot vemo, danes katoliška Cerkev izgublja na pomenu ravno pri mladini, ki v postmoderni družbi išče drugačne načine "odrešitve". In katoliška Cerkev se še vedno ne želi vprašati, zakaj prihaja do razhajanja, da mladina ne želi več njene odgovore, ampak išče odgovore na moralne, vrednostne in druge odločitve v vzhodnjaški filozofiji in novodobni religiji.

Kaj pravite vi in vaš pogled na omenjeno težavo.

Dr Evil ::

Kot vemo, danes katoliška Cerkev izgublja na pomenu ravno pri mladini, ki v postmoderni družbi išče drugačne načine "odrešitve".


To pa ne bo držalo,razen če smatraš za današnjo mladino,letnik 60-70.

Oxford ::

Menda je jasno, da bi bilo število mladih ljudi, ki bi se naknadno "včlanili" v RKC s krstom presneto majhno.
Če spodbujaš starše k temu, da dajo svoje otroke h krstu, ti ni potrebno skrbeti za drastičen upad članstva, ki bi se zgodil v zgornjem primeru.
Sedaj je Cerkvi zelo preprosto šteti svoje člane. Reče preprosto: "Krščenih je >85 % vseh Slovencev." Če pa bi veljalo prostovoljno članstvo - npr. pri 18 letih, ko si tudi pravno odgovoren za svoja dejanja, bi bil ta procent presneto nižji. To je normalno, saj je že neonX napisal, da je danes mladini potrebna drugačna duhovna hrana.

EDIT: To pa ne bo držalo,razen če smatraš za današnjo mladino,letnik 60-70.

Ne razumem - je današnja mladina drugačna od hipijevske generacije?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oxford ()

Dr Evil ::

Ne razumem - je današnja mladina drugačna od hipijevske generacije?



Pri nas si mel hipije?

pablic ::

Iz katoliške Cerkve je mogoče formalno izstopiti, vendar notranja zakramentalna vez ostane, ker je zakrament krsta v skladu z učenjem Cerkve neizbrisno znamenje (prim. ZCP kan. 849).

Formalno lahko izstopiš. Izstopiš zato ker ne verjameš več v pravila RKC, posledično tudi ne več v zakramete. Torej ostane nekaj, za kar ti misliš da ne obstaja. Če pa zate ne obstaja, zakaj bi "brisal"?

Luka Percic ::

>" S tem otroka prisilimo v nekaj, o čemer ničesar ne ve."

Meni so ime dali takoj po rojstvu.
Brez mojega dovoljenja/vedenja, pismo!
Pa popolen izbris ni mogoč, ker nekateri se me bodo zmerom spominjali pod tem imenom!!

Pa kdo to dovoli!?!

Nezaslišano skratka.
:\

sid_dabster ::

Krst ob rojstvu je dobra poslovna poteza, tu nimam argumenta proti.

Se pa, kot ateist, s takim pocetjem ne strinjam. Vem sicer, da obstajajo nekatere protestantske sekte, pri katerih se potencialni verniki krstijo, ko dosezejo polnoletnost. Ce se mene vprasa, bi morala tako poceti tudi rkc. Vendar pa to se zdalec ne bi bila edina reforma, ki bi jo (po mojem mnenju) rkc morala narediti. Po mojem bi morali tudi ukiniti celibat (ker zupniki pridigajo o pomembnosti druzine, o kateri pa sami ne vedo nicesar, seksajo na skrivaj z vsemi mogocimi in nemogocimi osebki itd.), uvesti enakopravnost za istospolne partnerje in se marsikaj bi se naslo. A o tem se je ze veliko povedalo na tem forumu, zato ne bom zahajal off-topic.

Jaz nikomur ne omejujem verske svobode. In hvalezen sem svojim starsem, da mi je tudi onadva nista (mene namrec nista nesla h krstu).

Kar se pa izstopa tice:

poznam cloveka, ki je katolik (izhaja iz globoko verne druzine), hodi na romanja itd.
Po drugi strani pa popiva, preklinja, posilja po mailu naokrog slike nagih bab, nikoli se ne posti ter razlaga o svojih spolnih navadah.

Zanimivo bi bilo taksnega cloveka vprasati, ce si on morda zeli izstopiti iz rkc, da bo lahko taksne stvari pocel brez sramu in moralnih zadrzkov...
Domnevam, da se on, ce ga starsi ne bi krstili ob rojstvu oz. leta 91, ne bi prostovoljno pridruzil rkc... Ali pac?
Ampak to ni moja stvar, zato ga o tem spraseval ne bom.
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

Zgodovina sprememb…

madmitch ::

Tudi v krščanstvu je bil krst nekoč dosti kasneje, takrat, ko je bila oseba sposobna odločati se, kako in kaj. Kaj kmalu so cerkveni umi ugotovili, da to ni najbolj pametno in so uvedli današen način. To soupada s celibatom, s katerim so onemogočili odliv cerkvenega premoženja zaradi dedovanja.

Tudi jaz sem bil na željo babice krščen a se zato še ne počutim kristjana. Sicer sem pa tudi sam baje kar dobro krstil župnika, ker so plenice puščale (takrat so bile še iz bombaža).Sva imela oba nekaj od tega. >:D
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Dr Evil ::

Ne vem zakaj se zarad tega tolk sekirate.Krst sam po sebi še nič ne pomeni.


Tak,da zaprosite izpis iz evidenc in mir v štali.

Oxford ::

To pa ni tako enostavno.
V našem koncu je en utrgan župnik, ki je zagnal celega hudiča, ko se je neka ženska skušala izpisati. Pomagalo je šele, ko so prišli do njega novinarka in kamera. Kaže, da ni želel, da bi ga šef vlekel za ušesa (tedaj je bil to še Rode) zaradi izpostavljanja javnosti.

LuiIII ::

Ne vem zakaj se sekiraš glede izstopa iz Cerkve. Če hočeš pravno izstopiti imaš to možnost. Če ne verjameš v Boga pa tako ali tako nimaš problema z zakrementalnim vidikom. Ja in kaj če je zagnal celega hudiča, saj če ni Boga tudi hudiča ni, right?

Lui

Dr Evil ::

Jaz mislim,da bi prav vsakega,ki bi za formalen izpis zaprosil,tudi morali izpisati.


Da se zakrament v duhovnem smislu,ne da izbrisat,pa za ateiste in pripadnike vzhodnjaških filozofij ne bi smelo predstavljat problema.Saj v to ne verjamete:D

jype ::

Nic ne pomaga, ce ne verjames, cerkev vseeno drzavi pove, da si "njihov" vernik.

Da se drzava zaveda, s kaksno mnozico ljudi se bo srecala, ce bo dovolila za RKC sporne znanstvene raziskave, ali pa, bog ne daj, poskusala prepreciti uvedbo verouka v osnovne sole.

TESKAn ::

+ da dobi več denarja od države.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ziga Dolhar ::

"Pravno" v zvezi s kanonskim pravom verjetno nima prav nobene veze s civilnim pravom oz. pravom, kakršno je v uporabi pri komuniciranju z "državo". Ali pač?

Če je tako ... kaj nam brani, da teh kanonov preprosto ne ignoriramo?
https://dolhar.si/

BigWhale ::

Neumestni komentarji in zaljivke so pobrisani. Prav tako reference na te prispevke.

Ostanite na nivoju.

Beernarrd ::

Ziga: Naj me kakšen pravnik dopolni, ampak načeloma tudi kanonsko pravo ni povsem brez veljave zunaj cerkvenih voda. Interni predpisi neke družbe imajo tudi zunaj nje določeno veljavo, kolikor se tisti zunaj zavežejo, da bodo spoštovali tudi interne predpise (in ti niso v nasprotju z zakonom)

nevone ::

Mah, brez veze. Kaj ti bo izbris iz cerkvenih dokumentov. To je pač zapisano, kako so takrat razmišljali tvoji starši. Mene prav nič ne moti če sem v tistih evidencah, itak niso za nič uporabni, če nisi veren. Jest sem krščena, prvoobhajana, birmana, pol me pa niso mogl več terat v svete zakramente. In če zdej nekje piše, da sem opravila vse te zakramente, je popolnoma jasno, da sem jih opravila v času mladoletnosti, torej ne v času ko sama odgovarjam za svoja dejanja. To v resnici niso moji zakramenti ampak zakramenti moje mame, če me kdo kaj vpraša. Zanjo in za cerkev sem pa božji otrok, pa če mi še na 100 papirjev napišejo potrdilo, da nisem.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Mercier ::

>Kaj pravite vi

BMK

> in vaš pogled na omenjeno težavo.

Katero težavo?


@ jype in TESKAn

Saj država sama vodi svojo evidenco (ne)verujočih.

Spock83 ::

In kaj potem če si krščen...? Saj ti ni potrebno hoditi v cerkev in niti nobenih obveznosti nimaš do cerkve.

Highlag ::

Zaenkrat še ne. :\
Never trust a computer you can't throw out a window

VidKo ::

In kaj potem če si krščen...? Saj ti ni potrebno hoditi v cerkev in niti nobenih obveznosti nimaš do cerkve.


Cerkev te obravnava kot vernika. Ena mogoče neumesnta primerjava, pa vseeno: recimo, da bi tebe starši ob rojstvu vpisali v komunistično partijo, kako bi ti danes gledal na to??? Ja, saj ne hodim na partijske sestanke, torej nisem v partiji. V popisu prebivalstva bi pa bil naveden kot komunist...


Lp, VidKo

Limit-sky ::

Za vpis v KP si moral biti polnoleten in podpisati lastnorocno...
Tudi danes si lahko v stranki, pa ti ni potrebno hoditi na nobene sestanke.
Si pa se vedno clan stranke. In si clan dokler ne podpises odstopne izjave. Je pa to imelo seveda vecje posledice. Moja mama je recimo morala vstopiti v KP, ce je hotela dobiti sluzbo na obcini... Tako je bilo vcasih, danes se pa temu rece lobiranje. Je pa res, da se cerkev hvali s svojimi verniki samo na papirju, saj smo videli kam je prisla SKD. Ce bi res imeli toliko "resnih" clanov, bi to bilo pa res hudo...

LP

Alexius Heristalski ::

Cerkev te obravnava kot vernika. Ena mogoče neumesnta primerjava, pa vseeno: recimo, da bi tebe starši ob rojstvu vpisali v komunistično partijo, kako bi ti danes gledal na to??? Ja, saj ne hodim na partijske sestanke, torej nisem v partiji. V popisu prebivalstva bi pa bil naveden kot komunist...

Kaj bi rad povedal s tem? Če si krščen, si v popisu prebivalstva naveden kot kristjan? Ker to preprosto ni res.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Limit-sky ::

Ne, v popisu prebivalstva se sam izjasnis, kaj je tvoja verska usmerjenost. Lahko reces Marsovec. V Sloveniji jih je kar nekaj...0:)

EDIT:
Je pa res da te RKC steje med svoje clane, in na tehj podlagi trdijo, da imajo toliko in toliko clanov oz. privrzencev.

Zgodovina sprememb…

Alexius Heristalski ::

To je pa njihov problem potem. :)
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Dr Evil ::

Se mi zdi,da eni sploh ne vejo,kaj hočejo.>:D

Tomcater ::

A je kdo med vami, ki je že izstopil iz RKC? In, ali je kdo tak, ki namerava izstopiti iz RKC v bližnji prihodnosti?

Poldi112 ::

A kdo ve kaj pomeni da izgubiš pravico do cerkvenega pokopa? Da ni maše zate?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Matek ::

Ne samo maše, celotnega cerkvenega obreda, ki ga župnik izvaja na pogrebu, pač ni.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

strictom ::

In ful se bi sekiral enkrat ko rikneš a prebere župnik enoteisto sranje kot za 30 drugih prej, za tebe?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

madmitch ::

Izbris iz cerkvene evidence posamezniku resda ne pomeni veliko (ali pač). Je pa ta postopek namenoma zakompliciran, da odvrne "kristjane" od tega dejanja. 85% državljanov je kristjanov, pravijo. Ali bi morda lahko povedali tudi, koliko državljanov se izreka za kristjane? To je verjetno veliko manjše število. Skratka, če hočeš biti največji, večati svojo moč, vpliv in s tem delež denarja, rečeš, da so vsi, ki so bili krščeni, pravno formalno, tvoji člani.

Ustanovimo cerkev, v kateri bodo člani vsi, ki prdijo, seveda se vsak lahko izpiše, a le na tak način, da z vrečko na riti hodi okoli mesec dni in na koncu dokaže, da ni več naš član - v vrečki ne sme biti sledi prdenja. Evo, tako nekako je to.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

BigWhale ::

Tomcater, jaz jih poznam nekaj, ki so izstopili. Pa niso imeli tezav.

BigWhale ::

madmitch, nehaj bluzit no. Stvar ni nic zakomplicirana. Gres k lokalnemu zupniku, tja kjer si zapisan v krstni knjigi in reces naj te izpise. Ce bo kompliciral mu pac reces, da naj ne komplicira. To, da pa zna kak zupnik komplicirati ni pa nic strasnega. Se predsednik gobarskega drustva bi znal komplicirati, ce mu reces, da se bos izpisal...

madmitch ::

Eto, in koliko ljudi se bo odločilo, da se gre izpisat? Če bi to lahko po netu al pa telefonu uredil, bi blo verjetno velik manj "vernikov". Tko pa, kdo se bo s tem ukvarjal, sej ne boli. In tako ostaja "vernikov" veliko več, kot vernikov. Cerkvi to seveda paše. Pa ni povsod tako enostavno, verjemi.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

jrtjtejtt ::

Se mi zdi,da eni sploh ne vejo,kaj hočejo.>:D


To je res. Opažam, da se na tem forumu večinoma najdejo trivialni problemi, da se potem lahko tolče po določenih institucijah, strankah, itd.

Tud jst sm krščen, birman, in kar je še vmes. Pa verjamem v ta smorn toliko kot je verjel stric Kardelj (menda je bil proti temu). Zaradi članstva v organizaciji pa nimam nobenih težav, pa tud izpisal bi se verjetno brez težav, če bi se hotel. Sam se mi ne da s tem ukvarjat, ker ni nobenih problemov zaradi tega (nobnih obveznosti).

BigWhale ::

Eto, in koliko ljudi se bo odločilo, da se gre izpisat? Če bi to lahko po netu al pa telefonu uredil, bi blo verjetno velik manj "vernikov". Tko pa, kdo se bo s tem ukvarjal, sej ne boli. In tako ostaja "vernikov" veliko več, kot vernikov. Cerkvi to seveda paše. Pa ni povsod tako enostavno, verjemi.


Se iz gobarskega drustva se uradno in po crki zakona ne mores izpisat po telefonu. Zakaj bi se potem iz cerkve lahko?

jype ::

Lugos ma več kot tisoč članov :)

BigWhale ::

Ampak se komot izclanis! :>

jype ::

BigWhale> Ampak se komot izclanis! :>

Tolk enostavno kot iz RKC ziher ne :)

madmitch ::

Eto, in koliko ljudi se bo odločilo, da se gre izpisat? Če bi to lahko po netu al pa telefonu uredil, bi blo verjetno velik manj "vernikov". Tko pa, kdo se bo s tem ukvarjal, sej ne boli. In tako ostaja "vernikov" veliko več, kot vernikov. Cerkvi to seveda paše. Pa ni povsod tako enostavno, verjemi.


Se iz gobarskega drustva se uradno in po crki zakona ne mores izpisat po telefonu. Zakaj bi se potem iz cerkve lahko?


Te v gobarsko društvo včlanijo prvič, ko poješ gobo? Dej ne bluzi.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

opeter ::

Zanimivo, da na eni strani dosti ljudi govori, da bi želel izstopiti iz Cerkev itn., ko pa kdo od njihovih družinskih članov umre, pa želijo takoj katoliški progreb... to velja tudi za ateiste.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BigWhale ::

Te v gobarsko društvo včlanijo prvič, ko poješ gobo? Dej ne bluzi.


Vprasaj starse zakaj te niso vclanil v gobasko drustvo, ko si prvic pojedel gobo. Lahko bi te. Ampak te niso, zakaj ne je pa njihova odlocitev. Tako kot je bil krst. Ce to starsem zameris se daj enostavno pogovori z njimi.

Ocitno so bli mnenja, da krscen mors bit, v gobarskem drustvu pa ne rabis biti.

jype ::

opeter> to velja tudi za ateiste.

Nič čudnega. Nas so prav grdo gledali, ko na pogreb od sorodnika nismo povabili (oz. smo rekli, da naj nikar ne hodi) nobenih božjih uslužbencev.

Karaya 52 ::

Manjka vam novih idej. Ponavljate se.

Berserker ::

Zgoraj je bla omenjena komunistična stranka, kaj še obstaja v SLO ? Pa recimo da obstaja, če se hočeš včlanit moraš iztopit iz RKC al se ti ob vpisu to izbrise? Mene recimo moti da te krstijo ko se sploh nezavedaš tega oz. ti izberejo ime proti tvoji volji( no glih ne sam nič še neveš). po eni strani recimo da bi si ob polnoletnosti izbral ime če bi šlo kak bi te pred polnoletnostjo klicali no to je ena zagata. Sicer se mi pa zdi RKC hinavska, pa sam išče kje bi dobla privržence in s tem tudi denar. Upal sem da se bo zaradi škandalov duhovnikov zmanjšala podpora cerkvi sam temu očitno ni tako predvsem pri starejšem prebivalstvu. Po eni strani pa mora obstajat ena protiutež islamu, kr zmrazime da so pri njih kazni smrtne če storiš božji greh al pa te linčajo zaradi tega. No s takega vidika pa kr raje ostanem v RKC ali komunist.
lp

Volta ::

Mislim, da bi bilo dobro, tako kot so že nekateri drugi dejali, da bi se človeka krstilo pri 18. letu, ali nekje tu.

Primer: Moja sestra ni verna. Mama jo je do birme silila k maši, čeprav se je močno upirala. Seveda danes ne "povoha" Cerkve niti od daleč. Zdaj pa tole: Že pri krstu je "krstila" župnika. Po domače - primazala mu je klofuto, čeprav je bila stara nekaj mesecev :) Pa nekateri pravijo, da se dojenčki ne zmorejo odločat ;) Ampak vseeno ima še danes "more" na ta račun, tako da menim, da lahko prisila staršev v nekaj, kar otroci nočejo, mlade močno zaznamuje, zato bi bilo nujno, da bi se odločali, ko so za to zreli.

noraguta ::

spomi se prileke o izgubljenem sinu.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Berserker ::

Zakaj pa o izgubljenem sinu?

noraguta ::

oče ima sina še vedno rad ter ga priznava za svojega , čeprav je zablodil. podobno naj bi bilo za RKC, če se ravna po omenjeni zgodbici.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
««
«
1 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako se pogovarjati z vernikom? (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
1084141007 (124123) Mrakw
»

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
992118219 (102829) PacificBlue
»

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55279060 (68818) gruntfürmich
»

Ali koran res poziva k terorizmu/nasilju do nevernikov? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14930154 (27485) JanK

Več podobnih tem