» »

[DivXviD] Yakumo predvajalniki

strani: « 1 2 3 ... 28

Stepni Volk ::

Zaradi ponavljajoÄćih se vpraĹĄanj, bom na tej prvi strani redno zdruĹževal zadnja spoznanja o omenjenem ploĹĄÄćkosuku, ki veljajo tudi za nekatere "podobnike" na Mtk 1389DE procesorju: Gericom Bellagio AD2020, Yamada 6600... SploĹĄna tema o [DivXviD] komponente - splošna vprašanja in primerjave & [DivXviD] Firmware za predvajalnik (peka in uporaba)
* Proti koncu tega teksta imate tudi preveden detajlni test ploĹĄÄćkosuka z nemĹĄkega Foruma.

Zadnja osveĹžitev strani 18.januar 2004

Yakumo DVD Master DX4 FAQ


1.Kje dobim Firmware?
Na uradni Yakumo strani www.yakumo.de dobite uradni Firmware, ki nima podpore za naĹĄe ĹĄumnike. Povezava do obeh se nahaja tudi v tem tekstu, pod naslovom "Yakumo DVD Master DX4 - PoroÄćilo uporabnika." Prvi FW podpira 2 vrstici podnapisov (max 60 znakov), drugi 3 (max 88 znakov).
FW s podporo za ĹĄumnike in s slovenskim OSD - On Screen Display, po domaÄće meniji; prihaja sedaj od skupine zavzetih entuzijastov s tega foruma. FW in podporo za le tega dobite v temi:
[DivXviD] P.Y.P.S. FirmWare - povezava do Internetne strani je na prvi strani!!!

Neuradne Yakumo Internet stran: http://yakumodx4.tvheaven.com, kjer najdete tudi obilo drugih informacij o tem ploĹĄÄćkosuku in samem procesorju Mtk1389.

POZOR
Problem z Yakumo-i je, da jih je 5 razliÄćnih vrst, Äćeprav se na zunaj predstavljajo z enakim imenom: Yakumo DVD Master DX4. Vsak potrebuje svoj lasten FW, ker se razlikujejo po sestavnih delih:
- motorÄćek za vratca
- motorÄćek za vrtenje medijev
- laser
- itd...
Firmware je dejansko operacijski sistem, ki napravi pove kako ravnati s svojimi sestavnimi deli, Äće naloĹžite napaÄćno verzijo Firmware-a... se bo vaĹĄ predvajalnik obnaĹĄal ÄĆUDNO in na KONCU se bo CELO POKVARIL.
Povedno malce drugaÄće: To je tako, kot Äće bi nadgradili Firmware v vaĹĄem avtomobilu in mu s to nadgradnjo dopovedali, da ima bencinski motor namesto dizelskega, roÄćno odpiranje oken namesto elektriÄćnega, roÄćno klimatsko napravo namesto avtomatske...
Detajlli v v naslednjem vpraĹĄanju.

2.Kako se nadgradi Firmware?
Do sedaj je znanih 5 verzije FW:
YAD2710.BIN
YAD2710G.BIN - t.i. German / nemĹĄka
YGAD2710.BIN - zloglasna prva ver.C (0C.00.00.02 - SUB VERSION)
YWAD2710.BIN - zaenkrat neznana?!?
YFAD2710.BIN - druga ver. C ( 0C.00.00.04 - SUB VERSION in 0C.00.00.05 - SUB VERSION)

Vsak ploĹĄÄćkosuk gleda in iĹĄÄće le toÄćno doloÄćeno datoteko. Prva verzija C se pusti nadgraditi le, Äće je datoteki ime YGAD2710.BIN. Druga verzija C le z YFAD2710.BIN.
Problem je, Äće ste kupili ploĹĄÄćkosuk, ki so vam ga Ĺže nadgradili v trgovini. Tako ne veste kateri FIrmware dejansko potrebujete. NaÄćeloma so vsi zadnji predvajalniki od nekje konca novemra, zaÄćetka decembra 2004 druga verzija C.
ReĹĄtiev tega problema bo moĹžna, ko bomo vedeli kateri sestavni deli se razlikujejo po posameznih verijah.

1. ZapeÄćite vse datoteke na tlaÄćenko (CD) v ISO formatu brez map (Folder) in pazite na to, da so vse Äćrke velike! V nasprotnem primeru bo ploĹĄÄćkosuk javljal "UNKNOWN DISC" !!
2. Vstavite tlaÄćenko v ploĹĄÄćkosuk.
3. Nadgradnje se zaÄćne avtomatsko. Pritisnite tipko ENTER, da potrdite nadgradnjo.
4. PloĹĄÄćkosukov pladenj se bo odprl. Odstranite tlaÄćenko. Ne ugaĹĄajte ploĹĄÄćkosuka! PoÄćakajte nekaj minut, da se nadgradnja nemesti v spomin ploĹĄÄćkosuka.

3.Kako preveriti verzijo Firmware:
1) Odprite pladenj ploĹĄÄćkosuka.
2) Pritisnite tipko SETUP, nato tipko < (levo), da pridete do: Preference Page (oz. odgovarjajoÄće ime v drugih jezikih).
3) Pritisni tipke '1' '3' '6' '9' zaporedoma in verzija se bo prikazala na ekranu.

4.Kako lahko zamenjam nabor znakov in ozadje v Firmware?
Za stare maÄćke niÄć novega, za ostale lep nazoren poljski link s slikami postopkov, ki veljajo za Yakumo DVD Master DX4: klik...
Za morebitne p o s l e d i c e odgovarjate sami!!

5.Je kakĹĄna omejitev z dolĹžino imena datotek?
Da. Datoteke ne smejo biti imenovane z veÄć kot 40 znaki!!

6.Kako do podnapisov pri Divx/Xvid filmih?
Linki s podnapisi za filme - kliknite sem in naĹĄli boste Internetne strani, ki zbirajo podnapise za Divx /Xvid filme. Podnapisi delujejo le, Äće je ime filma in ime podnapisov ABSOLUTNO ISTO. npr:
Film Stoletja.avi
Film Stoletja.srt
Vsi znaki, presledki in velikosti znakov morajo biti enaka!

7.Katero vrsto podnapisov rabim?
Delajo le podnapisi katerih sinhronizacija je vezana na Äćas = .srt = SUB RIP format podnapisov, fancy je javil, na tej temi, da delajo tudi podnapisi .smi oz. sami.
Ne morejo (zaenkrat) delati podnapisi s konÄćnico .sub in ostali, ki bazirajo na frame-ih.
Podnapise lahko relativno enostavno iz enega formata v drugega menjate z razliÄćnimi programi:
DirectSub - omogoÄća tudi centriranje podnapisov,
Subtitle Workshop...
Na tem Forumu poteka podpora in debata o tem ĹĄe: [DivXviD] DirectSub urejevalnik podnapisov - podpora za Mediatek divx playerje, [DivXviD] Yamada predvajalniki in [DivXviD] Subtitle Workshop urejevalnik podnapisov.

8.Imam podnapise, ki delajo, vendar zaostajajo / prehitevajo. Zakaj?
Podnapisi imajo ĹĄe sledeÄć problem: filmi teÄćejo v razliÄćnih FPS (Frames Per Second) - ĹĄt. slik na sekundo in sicer najbolj pogosto:
23,976,
25 in
29.
V primeru prehitevajoÄćih oz zaostajajoÄćimi podnapisi zadeva ni sinhronizirana, beri: podnapisi teÄćejo na hitrejĹĄem ali poÄćasnejĹĄem taktu.
VÄćasih imajo podnapisi tudi konstanten zamik, recimo 19s... Sinhronizacijo glede na FPS, konstantni zamik, maksimalna dolĹžina vrstice (glej veÄć o tem malce spodaj) in ĹĄe marsikaj durgega lahko naredite z zgoraj omenjenimi programi: DirectSub, Subtitle Workshop...

9.Zakaj v podnapisih ni ĹĄumnikov ĹĄ,Äć in Ĺž?
Ker niste ploĹĄÄćkosuka nadgradili z ustreznim Firmware-om. Glej zgoraj: Kje dobim FW.

10.Kako zapeÄćem veÄćjeziÄćne podnapise?
VeÄćjeziÄćne podnapise se doda, na sledeÄć naÄćin:
Film Stoletja.avi
Film Stoletja.srt - tem imenom zapeÄćeĹĄ slovenske podnapise
Film Stoletja.en.srt (kratica 'en' ploĹĄÄćkosuku da na znanje, da so to angleĹĄki podnapisi)
Film Stoletja.fr.srt ( - " - 'fr' - " - francoski podnapisi)
Film Stoletja.hr.srt ( - " - 'hr' - " - hrvaĹĄki podnapisi)
Film Stoletja.it.srt ( - " - 'it' - " - italijanski podnapisi)
Film Stoletja.de.srt ( - " - 'deu' - " - nemĹĄki podnapisi)
...
Obstajajo ĹĄe ostale kratice, za druge jezike. Kratice za slovenski jezik, ĹĄe nisem naĹĄel. OÄćitno nas tudi pri Mediateku ĹĄe niso naĹĄli.>:D
Ob zagonu filma, se avtomatiÄćno naloĹžijo podnapisi brez oznake jezika (v zgornjem primeru Film Stoletja, bi bili to slovenski podnapisi). V primeru, da zapeÄćete recimo hrvaĹĄke in angleĹĄke podnapise, s kraticami navedenimi zgoraj, se avtomatiÄćno zaĹženejo angleĹĄki.
S tipko SUBTITLE potem izbirate med njimi.

11.Koliko hkratnih podnapisov imam lahko za en film?
Za enkrat jih omogoÄća le 5.

12.Zakaj mi podnapisi Äćez Äćas izginejo?
Kombinacija Xvid in AC3 Ĺžal povzroÄći, da podnapisi izginejo po cca. 10min, veÄć o tem: [divXvid] Podnapisi izginejo na komponenti & [DivXviD] Yamada predvajalniki.
NajefikasnejĹĄa reĹĄitev je pretvorba AC3 zvoka v MP3.
ReĹĄitev je naĹĄel tudi podtalje: "Uporabi se AVI-Mux GUI, odstrani se "use Open DML output" ter shrani." VeÄć o tem v [DivXviD] Yamada predvajalniki

13.Zakaj mi del podnapisov izgine z ekrana?
Ker je ĹĄtevilo znakov v vrstici omejeno. VeÄć o tem je stuhtal podtalje v temi: [DivXviD] Yamada predvajalniki, kjer vam svetuje 38 znakov na vrstico, ker je:
max. ĹĄt. znakov v vrstici = 44
min. ĹĄt. znakov v vrstici = 34
max ĹĄt. znakov v 2 vrstah = 60
max ĹĄt. znakov v 3 vrstah = 88
S tem, da je dolĹžina vrstice odvisna od ĹĄirine posamezih Äćrk. Max. 44 znakov je doseĹženo s Äćkrmi: iiiiiiiii... & min.34 s Äćrkami: oooooo.
*Ta podatek velja za Yakumo / Bellagio / Yamada originalen FW. Ne tudi za lokalizirane FW s poveÄćanimi znaki izpod peresa skupine P.Y.P.S.

14.Naredil sem vse zapisano, a mi podnapisi ĹĄe vedno izginjajo?!
Podnapisi so delo razliÄćnih garaĹžnih prevajalcev, ki poleg oÄćitnih in uĹĄesa boleÄćih slovniÄćnih, vsebujejo tudi tehniÄćne napake. Tako vam SubtitleWorkshop (Tools - Information and errors - Information and errors) javi razliÄćne tipe napak: overlaping with previous subtitle - dva ali veÄć podnapisov se Äćasovno pokriva, OCR error - uporabljen je znak, ki lahko zmoti predvajanje podnapisov, too long duration, too short duration... Program sam jih po klliku na Fix errors veÄćino popravi, druge je potrebno odstraniti roÄćno.

15.Kako lahko centriram podnapise?
NALOŽITE USTREZEN FIRMWARE.

ÄĆe se iz sentimentalnih razlogov ne morete loÄćiti od starejĹĄega Firmware-a, lahko centriranje opravite z dvema razliÄćnima programoma:
CenterSub - izpod peresa piki64 Bellagio AD-2020... dvojÄćek DX4, podpora na [DivXviD] CenterSUB urejevalni podnapisov - centriranje
+ nova verzija programa CenterSub:
Zaradi razliÄćnih fontov v Firmware je dodan izbor "VaĹĄega FW" in nato program glede na VaĹĄ FW pretvori podnapise. Podpora vsem FW skupine PYPS.
in DirectSub - izpod peresa podtalje Yamado 6600, podpora na [DivXviD] DirectSub urejevalnik podnapisov - podpora za Mediatek divx playerje

16.Ukazi daljinskega upravljalnika se meĹĄajo z drugimi napravami...?
Konflikti z razliÄćnimi daljinci so znani za razliÄćne Mtk1389 ploĹĄÄćkosuke, kot tudi za druge A/V naprave. FW to zadevo lahko reĹĄi... tako Yamada ob vsakem FW oznani, da so odpravljena doloÄćena prepletanja IR daljinskih ukazov... a vedno ĹĄe kakĹĄna ostanejo;((. Hec je v tem, da oÄćitno ni standarda na tem podroÄćju... tako je lahko STOP na Yakumi / Yamadi isto kot "zniĹžaj glasnost" na TV-ju... itd. To je teĹžko predvideti in zunaj je ogromno razliÄćnih naprav.
To je izredno moteÄća napaka zato priporoÄćam vsem, ki nameravajo kupiti ploĹĄÄćkosuk z MTk 1389 rezinico (chip) oz. za kakrĹĄnokoli novo A/V napravo:
- da gredo s svojimi daljinci do trgovine in preverijo ali nova Ĺželjena napravica na te daljince / ukaze trza
- ali si sposodijo IR daljinec nove Ĺželjene naprave in preverijo na domaÄćih napravah.

REŠITVE ZA TISTE, KI ŽE MORAJO ŽIVETI S KONFLIKTNIMI DALJINCI:
ZaÄćasna reĹĄitev: ploĹĄÄćkosuk postaviĹĄ stran od ostalih naprav, tako, da se signal od drugih naprav ne bo meĹĄal z Yakumo IR sprejemnikom.
DIY* Hardware reĹĄitev: na sprednji maski dodaĹĄ material, ki ne prepuĹĄÄća IR signale in tako pomagaĹĄ bolj usmeriti sprejemnik IR signalov.
Podobnega postopka se je lotil Pikl64 na Gericom Bellagi AD2020 z obratnim namenom: poveÄćati senzibilnost IR sprejemnika. Pri Bellagiu je namreÄć sprejemnik nekoliko pomaknjen navznoter v napravo, kar poslediÄćno pomeni bolj natanÄćno usmerjanje daljinca. Postopek bo objavljen na Internetni strani, takoj ko bom imel Äćasa narediti jo do konca.
* DIY - Do It Yourself

17.Kako predvajaĹĄ, oz. izbiraĹĄ skladbe v MP3 formatu?
Dokler so vse skladbe v ROOT directory-u oz. na tlaÄćenki /natlaÄćenki ni map, je predvajanje enostavno. LCD ekran prikazuje zaporedno ĹĄtevilko predvajane skladbe, ki so razvrĹĄeÄćen po abecedi. Tako je moÄć predvajati MP3 skladbe tudi brez vklopljenega televizorja. VeÄć o tem si poglej v sledeÄćem testu PLUSI / MINUSI.

18.Kolikokrat lahko nadgradim Firmware?
Flash spomini imajo konÄćno ĹĄtevilo zapisov, cca 1000x. Se pravi, Äće ste bolj omahljive sorte in boste vsak dan po 3x zamenjali FW, vam bo le ta odpovedal posluĹĄost po 2 letih in 9 mesecih. :)

19.Moj ploĹĄÄćkosuk med predvajanjem ropota, je to normalno?
Ne ni. Ostali uporabniki nismo bolj tolerantni (beri gluhi). Zamenjaj ploĹĄÄćkosuk.

TEST Yakumo DVD Master DX4


PoroÄćilo uporabnika, prevod s strani DVDBoard:

Pozdravljeni! Ker Yamaha ĹĄe vedno na trĹžiĹĄÄće ni dala S550, sem si "pridobil" zaÄćasni/vmesni predvajalnik (do Yamahe S550 ali kaj podobnega oz. do nove generacije Chip-ov) Yakumo DVD Master DX4 za 69,90 EUR (16'776 SIT).
To temo bom poskuĹĄal nadgrajevati, vendar se bom razveselil tudi informacij in vtisov drugih lastnikov in uporabnikov tega foruma.
---
Zahvala WeDeDeWe in the-magician za informacije, vtise in teste, ki so bili tu izvedeni.
---
Informacije proizvajalca
* Internetna stran proizvoda,
* TehniÄćni podatki
* Navodilo za uprabo - MANUAL (PDF) - angleĹĄki - moj dodatek nemĹĄkemu izvirniku
* Navodilo za uporabo - HANDBUCH (PDF) - nemĹĄki
* TehniÄćni podatki (PDF)

Fotografije:
* Sprednja maska (JPG)
* Dalinjski upravljaljnik (JPG)
---
Yakum-ov FORUM (nemĹĄki)
---
Firmware:
Firmware-verzija pri dobavi: 05.00.02.08 / 00.00.00.03
POZOR: Aktualni Firmware je zelo hroĹĄÄćast npr.: MPEG1/2 (kopirani .dat in drugo s VCD/SVCD) z ISO-CD/DVD
Aktualni Firmware verzija: 05.00.03.05 / 00.00.00.02
Spremembe: Zoom-Icon se Äćez kratek Äćas spet osvetli, podpora za podnapise za TXT-File.

Firmware ver.1-Podpora za PODNAPISE v TXT obliki in UPDATE za ZOOM funkcijo (podpora dvem vrsticam podnapisov za Divx/Xvid)
Firmware ver.2 - Zakrpa za previjanje MPEG, ter veÄć jeziÄćna podpora. (podpora trem vrsticam podnapisov za Divx/Xvid)
Pozor! Oba FW nimata podpore za naĹĄe ĹĄumnike!
---
PLUSI
(+) Cena 69,-EUR
(+) dosedaj ni poznanih nobenih hudih problemov z obsotjeÄćimi Video Formati
(+) dobra izdelava in navkljub plastiÄćni sprednji maski: urejen videz (Ĺ vabi pravijo : Ordnung muss sein! >:D )
(+) zelo dobra podpora MP3-DVDjem
(+) tih, do zelo tih pogonski mehanizem
(+) dalinjski upravljalec deluje tudi brez snajperskih spodobnosti uporabnika
(+) codefree
(+) podpora WMA in DivX Audio

MINUSI
(-) ne prikazuje MP3-ID-TAGs,
(-) trenutno predvajana skladba, se v mapi obarva temneje in Äće jo zapustiĹĄ (mapo), nimaĹĄ veÄć pojma, kaj predvaja,
(-) predvaja skladbe le iz enega direktorija potem konÄća
(-) ne moreĹĄ skoÄćiti na naslednjo MP3/WMA-skladbo, brez da vidiĹĄ TV sliko (PREV/NEXT je pregled mape), REĹ ITEV: gumb navzol in navzgor, ter ENTER.
(-) nakljuÄćno predvajanje skladb le znotraj enega direktorija
(-) presledek med MP3-/WMA-skladbami predolg,
(-) pri DVD+/-R ni sposoben brati multisession ploĹĄÄćke (bere le prvi Session), hkrati nobenih problemov z DVD+/-RW,
(-) predvajalnik se zaĹĄteka od Äćasa do Äćaasa, Äće se z daljinskim upravljalnikom prehitro sprehajaĹĄ po direktoriju
(-) po dolgem Äćasu vklopljenjem Screen Saver-ju, se predvajalnika ne da veÄć obuditi v Ĺživljenje, potreben je pritisk na Standby (se meni osebno ĹĄe ni zgodilo)
(-) Previjanje le 16x REĹ ITEV: GO TO - glej pojasnilo in vpraĹĄanje Äćisto spodaj
---
Odprto vpraĹĄanje:
* Kje je "Progressive Scan" oz. kje se aktivira?
Odgovorjena vpraĹĄanja::
* ÄĆemu sluĹži tipka "T.E." na daljincu? -> Transition Effects
---
Rezultati DivX-Test-CD (izpeljani s CD-R in DVD+RW):
Resolucija
480x204 -> ok
496x208 -> ok
512x220 -> ok
528x220 -> ok
544x236 -> ok
560x236 -> ok
576x248 -> ok
592x248 -> ok
608x260 -> ok
624x260 -> ok
640x272 -> ok
656x276 -> ok
672x288 -> ok
688x288 -> ok
704x296 -> ok
720x308 -> ok

DivX3
fast3k-DivXTon -> slika(*) ok(**) / Ton ok
fast3k -> slika ok / Ton ok
fast6k -> slika ok (s CD-R lahek Slowdown pri zoom-u beli ĹĄum = "flieĂüendes Wasser") / Ton ok
low3k-DivXTon -> slika (*) ok(**) / Ton ok
low3k -> slika ok / Ton ok
low6k-320 -> slika (*) ok (zatika se s CD-R) / Ton ok (zatika se s CD-R)
low15k -> slika ok / Ton ok
(*) malce zamaknjeno v levo v primerjavi z ostalimi Test-Clip-i
(**) v prvih sekundah kratek Slowdown/Speedup

DivX5
1k-bf -> slika ok / Ton ok
1k-gmc -> slika ok / Ton ok
1k-qpel -> slika ok / Ton ok
2pass15k -> slika ok / Ton ok
2pass3k -> slika ok / Ton ok
6k-320 -> slika(*) se zatika/ Ton se zatika
6k-gmc-bf-320 -> slika(*) se zatika / Ton se zatika
(*) malce zamaknjeno v levo v primerjavi z ostalimi Test-Clip-i

JPG
1000 -> ok
1500 -> ok
2000 -> ok
4000 -> ok

Glasba
Test.ac3 -> ni bilo prikazano
Test.ogg -> ni bilo prikazano
Test.wma -> ok(*)
Test-CBR-128.mp3 -> ok
Test-CBR-320.mp3 -> ok
Test-VBR.mp3 -> ok(*)
(*) Bitrate in Remaining Time - prikaz tudi ok

Muxing
avimux+ac3 -> ok
avimux+cbr -> ok
avimux+vbr -> ok
nandub+ac3 -> ok
nandub+cbr -> ok
nandub+vbr -> ok
vdub+ac3 -> ok
vdub+cbr -> ok
vdub+vbr -> ok

Zvok
1xAC3-448 -> ok
1xCBR-MP3 -> ok
1xVBR+1xAC3 -> ok
1xVBR-MP3 -> ok
2xAC3-448 -> ok
2xCBR-MP3 -> ok
2xVBR-MP3 -> ok

XviD
1k-bf -> slika ok / Ton ok
1k-gmc -> slika ruckelt (bolje z "Diashow", predvajalnik zamrzne s CD-R-ja v cca. 50 s) / Ton ok
1k-qpel -> slika ok / Ton ok
2pas15k -> slika ok / Ton ok
2pass3k -> slika ok / Ton ok
6k-320 -> slika (*) ok (zatika se s CD-R) / Ton ok (zatika se s CD-R)
6k-gmc-bf-320 -> slika (*) se zatika (bolje z "Diashow") / Ton ok (zatika se s CD-R)
(*) malce zamaknjeno v levo v primerjavi z ostalimi Test-Clip-i


MOJ KOMENTAR


Dalinjski upravljanik je identiÄćni brat dvojÄćek, po domaÄće jajko od Yamade 6600, s tem, da je na Yamadi, po mojih skromnih izkuĹĄnjah, potrebno prekleto precizno usmerjanje upravljalca v ploĹĄÄćkosuk!.
Sam ploĹĄÄćkosuk je ergonomsko za moje pojme bolje zamiĹĄljen od Yamade zaradi preprostega razloga: nima gumbov na zgornjih povrĹĄinah. Te gumbi namreÄć zelo omejijo moĹžnosti postavitve komponente (maÄćo = vedno le zgoraj :D ). Torej 2:0 za Yakumo. Da rezultat ni tudi v resnici takĹĄen, si preberite ĹĄe moj primerjalni test na str. 3 in 5 te teme.

Neodgovorjena vpraĹĄanja
1.Zakaj funcija GO TO pri doloÄćenih filmih dela, pri drugih ne?
Za tiste, ki tega ĹĄe ne vedo: 2x pritisneĹĄ GO TO, vneseĹĄ Äćas in ĹĄe enkrat GO TO in se znajdeĹĄ na Ĺželjenem Äćasu.

Caligula ::

Odlicen prispevek.

Priden :D

ceboy ::

Dober opis, no tudi sam sem si omislil tole zadevo Yakuma in me zanima ali je že komu uspelo najdit pravi Firware zanj. Sam imam namreč takšnega, ki mi kaže podnapise poravnane levo in to zelo majhne, kot tudi ne pozna šumnikov. Če ima kdo kakšno rešitev se mu že v naprej zahvaljujem.

Tim

PharaoH ::

ceboy ne vem točno kateri FW imaš; jaz sem pobral enega in mu dodal podporo za čžš-znake (iz yamade).
Je sicer še vedno poravnava samo leva ampak delajo pa čžš-ji.
Bom pa v kratkem poskusil prevesti še menije v slovenščino (če bom imel čas; rabim, ker bo mašina za starše).
Če rabiš FW mi piši na sebastjan666@yahoo.com; ti ga pošljem (nimam kam dat na net).

Stepni Volk ::

Test Yakumo DVD Master DX4 na Golem.de.
Zanimivo: podpira več tonski zapis pri Divx filmih.

Okrnjen ogled primerjalnega testa v PC@praxis

Par tipičnih 1389 Screenshot-ov.
Še nekaj fotk in "ravninskih" komentarjev (beri: Nizozemskih).

megaubo ::

šit a sem zabit, al kaj, ne znam zapečt tist bin fie ker moreš met cue file zravn pa sem naredu cue file z vsebino
FILE "YAD2710G.BIN" BINARY
TRACK 01 MODE2/2352
INDEX 01 00:00:00
TRACK 02 MODE2/2352
INDEX 01 00:02:30
pa mi ne dela, sem kej narobe napisal?

Zgodovina sprememb…

ceboy ::

Stepni Volk hvala ti za datoteki, zadeva deluje ampak na naslednji način. Podnapisi so, tudi šumniki so, so pa fonti nekako slabo vidljivi, ker so "Oultile" ali samo obrobljeni in je zelo težko zadevo brat če je v ozadju kakšna bela podlaga. Ali se da to kaj spremenit in ali se da zadeva naredit tako, da bi bila poravnava po sredini (center).

In še nekaj: ko zaženem film se podnapisi ne startajo sami ampak moram pritisnat tipko za previjat 2X hitrost za kakšno sekundo, potem pa Play in nato malo postanka in potem so podnapisi lepo vidni. Je to normalno? Kakorkoli če je ali ne mogoče bo kdo imel tudi tako pa toliko da ve.

Lep pozdrav in najlepša ti hvala za faile. Ko pa boš imel titsti prevod ali pa kakšne druge fonte mi pa vsekakor sporoči.

PS: dolgujem ti pir!

PI ::

@megaubo
Normalno zapeci oba bin faila na cd. Pisana morta bit z velikimi črkami. Nato vstaviš cd v predvajalnik in počakaš pribl 1 min.
To je to. Pa ne ga ugašat !! Predvajalnik se bo sam vrno v prvotno stanje .

Lp B

PharaoH ::

Ceboy je prislo, misli da, do majhne zamenjave. Update sem ti poslal jaz in ne StepniVolk (no lahko, da ti jih je tudi on poslal kake; ampak glede na vsebino tvojega posta skepam, da so moji). Tolk, da se ve komu si dolžan pir :-)))).

Kar se tiče fontov. V principu bi se dalo zrihtat večje, ampak to (zaenkrat) pomeni, da bi moral popravljat vsako črko posebej, kar pa traja. Če najdem kak drug način oz., če bom imel preveč časa, potem tudi to uredim.
Glede tega da so prozorni je problem nekje v FW, ki pa ga ne znam popravit (pa se nekateri drugi se matrajo s tem, pa ne gre). Z sredinsko poravnavo je enako.
Tisto glede zamujanja pa ne vem. Jaz imam update na dveh mašinah pa na nobeni ni problema. Zna bit, da imaš kake specifične podnapise.

Kar se tiče pa slovenskih menijev...
Stvar imam že narejeno, vendar pa mi je prišlo na uho, da na določeni firmi v Ljubljani že čakajo na to, da bom popravljen firmware dal na net in ga bodo oni potem uporabili in potem take popravljene mašine prodajali. Moj trud bi bil zastonj, oni bi pa zaslužili.
Zato sem se torej odločil, da tistega FW z popravljenimi slovenskimi meniji pač ne bom objavil oz. pošiljal po netu. Če pa se stvar kako drugače razvije ga seveda z veseljem objavim in pošljem.

hubahaba ::

zdravo

tudi jaz sem si omislil tegale yakumota, za podnapise posnel na cd .bin datoteki, update je naredil:) , sam podanpisov pa še vedno ni videt..:(

kaj sem naredil narobe??
lp
b.

PharaoH ::

hubahaba, verjetno nisi nič narobe naredu.
Ena stvar je ta, da morajo biti podnapisi v .srt obliki drugače jih predvajalnik ne prikaže.
Imeti morajo tudi enako ime kot film. Se pravi če ima film ime Test.avi potem morajo biti tudi podnapisi poimenovani Test.srt.
No, pa ko se film začne vrtet je treba pritisnit gumb SUBTITLE, da se podnapisi vklopijo.

PharaoH ::

Ja, če koga zanima...
Naredil sem še eno varianto podnapisov kjer so fonti enaki kot v originalu. Se pravi niso obrobljeni kot v prejšnji varianti. Če kdo rabi, naj piše, pa pošljem.
sebastjan666@yahoo.com

Caligula ::

Dajte prosim napisat, ko pride varianta z na sredini naravnanimi podnapisi normalnih-vecjih fontov, da ga grem takoj kupit pol. Ker 16 jurjev za kolikor se ga dobi je pa res malo.

hubahaba ::

hvala PharaoH

takoj bom probal,res sem mel prej v .sub in .txt obliki pa ni delal..
nism si mislu da bo v.srt delalo in nisem probal.. :)
lp, b.

Stepni Volk ::

Ploščkosuk Yakumo DVD Master DX4 je naprodaj v Comtronu za 18'900 SIT. Ker z bratovo Yamado 6600 praktični ni več dela, ter obstaja ogromno podpore, sem si sedaj kupil Yakumo DX4. Od sedaj naprej bom torej nehal s teorijo in še malo o praksi.:D

Edinim, ki jim je dosedaj uspelo narediti FW za MTK1389_E serijo čipov, so rusi. Player je našel TAI na 31 str. splošne teme o Divx player-jih tega Foruma . Web prevod strani v angleščino.

Ker je dosegljiv tudi Firmware, bo prej ali slej nekdo našel kako to integrirati v ostale MTK1389_E player-je.
Ljudje namreč iščejo poti, kako izboljšati proizvode, ker uradnega zanimanja "proizvajalcev" (narekovaji zato, ker je pravih izdelovalcev malo, drugi samo lepijo logotipe na škatle in OSD) za podporo dostikrat ni. Zadevi se reče REVERSE INGENEERING in poteka na mnogih forumih.
Tisto, kar veseli mene, kot amaterja je , da je v naslednjih tednih napovedan izid Mtk Firmware ReMaker v0.2, ki bo dovolil vpogled v različne stvari, ki nas trenutno motijo, tudi možnost izdelave novih, večjih črk.
Nekaj link-ov do programčkov in uporabnih strani, sem navedel že na splošni temi o Divx playerjih.

Prava programska orodja so dosegljiva le podjetjem, ki "izdelujejo" , DVD ploščkosuke z Mtk1389_E čipi. Seveda je nekaj tega "špricnilo" na Internet, ena bolj obsežnih zbirk se nahaja na Forumu Yahoo Groups MTK 1389, naj omenim samo nekaj, uporabnih za nas amaterje:

Jezik na OSD- On Screen Display-u spremeniš / prevedeš s pomočjo MTK OSD Language Tool Beta 2
Svetujem, vam da zamenjaš tisti obstoječi OSD jezik, ki ga sicer ne uporabljate. Poleg tega je to že naredil PharaoH in bi bilo ponovno prevajanje podvajanje dela.

Logo, ki se zažene ob zagonu ploščkosuka se lahko zamenja z zadnjo verzijo MTK Viewer 0.1f

Na Slo-Tech Forumu se s temi zadevicami ukvarjata še tai in LexLuthor pod splošno temo in Amstrad Divx predvajalniki.

Se pravi, da je vse kar potrebujemo: sodelovanje. Vsak pogrunta, najde ali naredi kaj malega, na koncu imamo vsi lepšo in uporabnejšo celoto.:D

Stepni Volk ::

Opozarjam, da imajo podnapisi "neko svoje" življenje. Enkrat delajo, drugič ne (izkušnje z Yamade).Še posebej v kombinaciji Xvid in AC3. Fora je v tem, da so vsi update-i ponavadi Beta.
Sam od podnapisov uporabljam angleške (za jezike, ki jih ne razumem), ker so najbolj kvalitetni (ponavadi DVD rip).
Slovenskim in ostalim "našim" se vidi, da je prevod
1. laičen,
2. prevajal se je samo tekst in nihče ni preveril tudi smiselnost dobesednega prevoda.

Vsaka beseda ima lahko različne pomene, pravi pomen je razviden le iz situacije. Zato pravi prevod vzame nekajkraten ogled filma in sprotno popravljanje dobesedenega prevoda. Dodatna ovira so specifične teme in izrazoslovje različnih ozko specialliziranih poklicev itd. Sam seveda prevajam filme, ki še nimajo podnapisov in popravljam ostale "slovenštine". En tak čuden Cankarjev duh mi sicer ne da miru.:D

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Po navedbah CHIP.de je Yakumo DVD Master DX4 sposoben predvajati Windows Media datoteke:D , vendar je ta funkcija začasno še izklopljena. Z enim od naslednjih firmware upgrade-ov naj bi jo vklopili.:O
Počakajmo, če je to res :\

Caligula ::

Uuuuu! To bi blo pa hudo dobr. Windows media? K z Moviemakerjem 2 se zlo simpl pa zlo mejhne file dela z domacga videa in bi bil zakon, ce bi se dal tud to pol direkt na komponenti gledat.

Drgac jih pa na Bolhi en prodaja po dobrih 16.000 SIT.

öifra ::

pozdravljen!
hvala glede prispevka o yakumotu. vprašal bi, če je uredu firmware za yakuma dx4 pobran z neke nizozemske strani. vsebuje samo dva bin file-a!

Stepni Volk ::

Glede Firmware, ki si ga našel na nizozemski strani, bi bilo lepo, da dodaš link. Potem bomo lahko pogledali katera verzija je.
Nekaj lahko rečem z gotovostjo: Nizozemci ne potrebujejo podpore za šumnike. Le to pa je naredil PharaoH. Glej nekaj sporočil zgoraj.

Stepni Volk ::

Če je bila to gathering.tweakers.net stran in tale FW Update... potem ti lahko povem, da je to FW identičen tistemu na začetku te strani (podnapisi - DA, šŠ- DA, čČ,žŽ - NE).

ceboy ::

PharaoH SOOOORRY. res je od tebe sem prejel tisti update in še enkrat ti hvala. Ali je že kaj novega s tole našo Yakumo? Zadnje čase sem si zapekel kopico divxov, doma pa moram gledat samo DVDje in to originalne, ker ženo silno moti tale poravnava levo in male črke, tako da bi že zaradi nje rabil kaj bolj uporabnega. Če kdo kaj ma naj javi.

Lep pozdrav

jano ::

pozdravljen. lahko pošlješ tudi meni ta firmware od ykumota za podporo šumnikov (na olmo2@email.si). čakam pharaoh-a pa mi sene javi. hvala v naprej.

CaqKa ::

v tej temi sem v prvi post dodal link do teme o fwjih.. [DivXviD] Firmware za predvajalnik (peka in uporaba) in v splošni... [DivXviD] komponente - splošna vprašanja in primerjave sem podal link do te teme... bodite pridni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Stepni Volk ::

@CaqKa - Pozdravljen, lahko bi dodal še link za Yakumo na temi Firmware za divx predvajalnik.:D

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

@PharaoH

Vedno se najde kdo, ki želi služiti na račun nevednosti in/ali dela drugih. Na bolhi že ponuja Firmware s CD-jem za 3'000,-SIT;((

CaqKa ::

joulf ::

Še vedno ne vem iz zgoraj napisanega, kako čšž ji na Yakumi????
Firmware dal gor samo čšž ji ne delajo!!!!
Jabolka mi je spremenila Ĺživljenje!

Stepni Volk ::

@ joulf
Po emailu kontaktiraj PharaoH-na (naslov je pustil v eni izmed tem zgoraj). FW s šumniki je naredil on.

joulf ::

Sem poskusil pa ne vem več če je med živimi!
Jabolka mi je spremenila Ĺživljenje!

PharaoH ::

joulf
Še med živimi :-) , ampak nekaj časa odsoten in brez računalnika, tako da ni šlo. Letijo pa fajli glihkar na tvoj e-mail (pa še na par drugih).

joulf ::

PaharaoH

Hvala za fajle, zadeva deluje!
Sem kar zadovoljen z Yakumo.
Jabolka mi je spremenila Ĺživljenje!

Caligula ::

A fonti so se vedno majhni pa a so podnapisi se vedno stisnjeni ob eno stran ali so ze centrirani?

Cim bo to delovalo ga grem iskat.

joulf ::

Fonti so pomaknjeni v levo da se jih brat, niso majhni.
Jabolka mi je spremenila Ĺživljenje!

Stepni Volk ::

črke bomo povečali takoj ko pride ven MTK ReMaker v0.2,

podnapise lahko centriraš s pomočjo različnih programčkov (več je na splošni temi o Divx/Xvid komponentah)

Na MTK1389 chip-u je uspelo, kot rečeno le rusom z zgoraj omenjenim ploščkosukom. Skrb, da tega ne bodo naredili je odveč. Vprašanje je zakaj tega ne naredijo TAKOJ?

Kupil, ga boš pa že sedaj težko. Po prihodu v trgovino, ga zmanjka v manj kot eni uri (minuli petek v Comtron-u v BTC 10kom, ali v dveh dneh predprejšnji petek v isti trgovini 44kom).
če boš prdolgo čakal, bodo tako 4 generacije chipi zunaj, ki bodo spet imeli vse otroške bolezni (podpora za podnapise, šumniki, velikost črk, centriranje itd.)
Prva generacija ima to pošlihtano (Kiss), druga tudi (Neuston)... cena napredka?? 8-O

Podnapisov v 95% ne uporabljam, vendar je tam, kjer so potrebni (recimo armenščina, hindu itd.), bolj moteče dejstvo, da ne sme biti več kot 35 znakov v vrstici in ne več kot 60 v obeh. Ostalo preprosto poreže. Debato o tem imaš pri Yamadi 6600.
Ta problem je najbolj očitne npr.: pri filmih kjer hitro, zelo hitro govorijo posledično ni nikoli dovolj črk za podnapise ;((

Zadevo lahko rešiš samo z lastnim prevajanjem, ko uporabiš pomen povedanega in ne vseh besed. Samo za kaj takšnega ti gre na en film okoli 2 dneva časa ali več . Prvdoi drugih, ki niso ravno najboljši nit iprilagojeni za Mtk1389 se dobijo na podnapisi.net.
LP,
Volk

Zgodovina sprememb…

Caligula ::

Mah jaz podnapisov ne uporabljam. Divx player bi v glavnem uporabljal foter. Jaz itak vse prek TVouta gledam pri sebi. Sicer pa tudi ,ce jih v Comtronu zmanjkuje se na Bolhi dobijo novi po 16 jurjev od neke firme-z DDVjem, racunom in garancijo.

Stepni Volk ::

Odgovor je KISS

Tam naj bi bilo vse pošlihtano (za 2x toliko denarja). Tisto kar me tolaži je, da je tudi KISS začel uporabljati 1389 chip (DP-1600 in še dva modela katerih oznak se sedajle ne spomnim).
Prej ali slej bo nekdo Firmware pogledal, snel in prilagodil našim ploščkosukom... Saj orodja za Firmware postajajo vedno bolj uporabna nam laikom.:D
CENTRIRANO ali ne je stvar navade in po ogeldu enega filma te ne moti več (svak in svakinja). Na velikosti črk pa fantje na yahoo.groups že delajo >:D

Yanez ::

Zdravo družba !!!:D
Ker sem čisto nov se naj malo razpišem.

V Comtronu v celjskem Šparu sem v petek nabavil Yakumo DVD Master DX4 za slabih 19 jurjev in moram reči, da sem več kot pozitivno presenečen. Ker po defaultu ni bilo podnapisov pri DivX filmih, sem se podal v lov za firmwarejem po širjavah medmrežja, prebral nekaj forumov in ker tudi PharaoH ni bil dosegljiv za download, sem se izdelave fontov z orodji s tega foruma lotil kar sam. Z linka na omenjeni ruski strani sem potegnil fonte, ki so malenkost večji in bolj čitljivi od obstoječih (z Yamade), jim dodal šumnike (ročno delo) in jih konvertiral v Yakumov FW, zamenjal dolgočasno osnovno ozadje, dodal še hrvaški meni namesto portugalskega (za izdelavo slovenskega še ni bilo časa), zapekel oba fileja na CD in zadeva špila 8-O !!!
Pri podnapisih v DivX formatu so fonti so dovolj veliki in čitljivi, ČŠŽ-ji špilajo (bravo Trubar in Dalmatin), levo poravnavo pa sem že prebolel.
Če hoče kdo FW naj javi, mu ga pošljem za pir (upgrade FW na vašo odgovornost, konzumacija pira pa na mojo ;)).

Če pa je kdo že izdelal Slo menije pa se priporočam.
Prav tako, če je kdo rešil problem šumnikov za imena datotek in MP3 v osnovnem meniju.
Omnia mea mecum porto

ceboy ::

Pozdravljeni,

kaj je sedaj s tistim firmwarejem za podporo WMV? Že ima kdo to zadevo ali je to samo tema o kateri se govori?

Lep pozdrav vsem.

Hammer ::


Stepni Volk ::

@ YANEZ

Namesto hvale, nalepi še kakšno slikico, da vidimo tvojo / rusko verzijo črk in če še razložiš postopek izdelave, dobiš GAJBO, ne samo pir. :D

jerry2000 ::

Mene samo zanima ali ima Yakuma tudi podnapise bližje sredini kot levemu robu pri divx?

Stepni Volk ::

@ jerry2 - Malce neprecizno vprašanje. Upam, da bo moj odgovor pomagal. Pri TV z diagonalao 22" (55cm) se podnapisi začnejo točno 1" (2,54cm) od levega roba vidne slike. Poravnani so na levo in pri max. dolžinah podnapisa se tako raztezajo do druge strani ekrana, kar pomeni, da so "centrirani". Pri krakih besedah Hello, Good bye... je večina podnapisa na levi polovici ekrana.

Zgodovina sprememb…

Yanez ::

@ Stepni Volk

Glede slikic evo nekaj za pokušino:
- Podnapisi
- Slo meni
- Osnovna stran

Še link do pomanjšane slike mojega ozadja na Yakumi tule


Glede fontov pa sledeče: s pomočjo MTKReMakerja sem najprej iz YAD2710.BIN izvlekel željene fonte, jih s programom fon_tool.exe, (link na tem forumu) preoblikoval v textovno datoteko (sintaxa je: fon_tool -e fontx.bin fontx.txt), ki sem jo v navadnem editorju (notepad) poljubno popravil
npr.:
#G 138
#W 20
#l ....................
#l ..--------------....
#l ..---***--***---....
#l ...---******---.....
#l ....---****---......
#l ..--------------....
#l ..----******----....
#l .---**********---...
#l .---**********---...
#l .--****----****--...
#l .--***------***--...
#l .--****----------...
#l .--*******-------...
#l .---*********----...
#l .-----*********---..
#l ---------******---..
#l ------------****--..
#l --***--------***--..
#l --****-------***--..
#l ---****-----****--..
#l ---************---..
#l .---**********----..
#l .-----*******----...
#l ..--------------....
#l ....-----------.....
#l ....................
#l ....................
#l ....................
#l ....................
#l ....................
#A

itd....

Nato sem popravljeno textovno datoteko nazaj pratvoril v bin fajl (fon_tool -a fontx.txt fontx.bin) in zopet z MTKReMakerjem vstavil v osnovno bin datoteko YAD2710.BIN (enako z ono drugo datoteko YAD2710G.BIN). Sledi še pečenje in upgrade v Yakumo.Velike stvari so v bistvu zelo enostavne :D

Bodi dovolj (za kakšno flašo bo že...8-O )
Omnia mea mecum porto

jerry2000 ::

Ja sorry, sploh sem narobe vprašal. Hotel sem vprašati če so tudi tako visoko po višini, pa po slikici zdaj vidim, da so... To me pa res moti, da so povsod napisi tako visoko, rad jih imam na dnu da me ne motijo...

Volk| ::

Haj vsem.
danes sem kupil to zadevico.čakam da mi poslje kdo fajl za podnapise pa zadeva bo pol super laufala. Imam pa en problem. Zadevo sem kupil mojemu bratu ki pa ima staro televizijo. žal ta televizija nima skart priključka.Obstaja kaka alternativa da to priklopim brez zamenjave televizorja. Mogoče bi šlo prek videorekorderja, vendar tudi tega nima.
ajd, možgančki, vsak nasvet je dobrodošel.
pozdrav vsem!

tebodi ::

A je kje mogoče pridobiti vaše predelane firmwareje?

Stepni Volk ::

Podnapisi na TV izgledajo tako. Na Yakumo-i pa takole. Oboje slikano na 28" ekranu.
Še "ginekološki" fotografiji: Notranjost Yakume DVD Master DX4, Motherboard Yakumo DVD Master DX4
In ne nazadnje še kako zadeva izgleda "od zadaj": Priključki na zadnji strani

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

@ Yanez - O, hvala... sem očitno napačne fonte ven vlekel... šibam... se javim po ponedeljku

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

Volk| in katere priključke tv sploh ima? sej veš kristalno magično kuglo sem doma pustil.

Zgodovina sprememb…

strani: « 1 2 3 ... 28


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[DivXviD] P.Y.P.S. FirmWare (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Zvok in slika
35861952 (9771) koks2005
»

[DivXviD] Firmware za predvajalnik (peka in uporaba)

Oddelek: Zvok in slika
1523382 (3880) JanezC
»

[DivXviD] Gericom Bellagio predvajalniki (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Zvok in slika
38452827 (11241) Caniggia
»

[divXvid] Mediatek - kateri firmware oz. fonte uporabljate

Oddelek: Zvok in slika
193539 (1361) Nebomgabiksa
»

[divXvid] Rimax predvajalniki (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
24118033 (6449) piki64

Več podobnih tem