»

Applov podpredsednik zaradi vulgarnega komentarja na Tiktoku ob službo

Slo-Tech - Zdaj že legendaren videoposnetek na Tiktoku, ki je do tega trenutka nabral več milijonov ogledov, je pokopal Applovega podpredsednika Tonyja Blevinsa. Posnetek, ki je nastal 18. avgusta, je bil na internetu objavljen 5. septembra in je bil posnet z Blevinsovo vednostjo. Ustvarjalec vsebin na Instagramu in Tiktoku Daniel Mac ga je posnel na avtomobilskem sejmu, ko je Blevins izstopil iz svojega mclarna. Mac ga je in vprašal, kaj počne v življenju. Blevins je odgovoril, da vozi drage avtomobile, igra golf in se zabava z ženskami z velikimi prsmi, ob čemer ima še hudičevo dobro zobozdravstveno zavarovanje.

Šala se Applu ni zdela ni smešna, zato bo Blevins podjetje zapustil. Doslej je bil zaposlen kot podpredsednik za nabavo, kjer je sklepal posle z dobavitelji in partnerji. Njegova naloga je bila usklajevanje pogojev sodelovanja z dobavitelji, kot so Qualcomm za modeme, Intel za čipe in podobno. Vsak cent, ki ga je lahko izpogajal, se je v milijonskih nakladah močno obrestoval....

47 komentarjev

Pfizer plačal 116 milijonov za aplikacijo, ki diagnosticira covid iz kašlja

Slo-Tech - Farmacevtski gigant Pfizer, ki je med pandemija covida zaslovel tudi s cepivom mRNA, ki ga je bil začel razvijati BioNTech, bo za 116 milijonov dolarjev prevzel avstralsko podjetje, ki je razvilo aplikacijo za diagnostiko covida. Podjetje ResApp je staro že dobro desetletje in se ves ta čas ukvarja tudi z razvojem algoritma, ki bi dagnosticiral različne bolezni dihal z zvočno analizo kašlja. Začeli so s pljučnico, leta 2019 so že razlikovali astmo, bronhiolitis in krup, leta 2020 pa je izbruhnil covid.

Preliminarni podatki so marca letos kazali, da je ResApp presenetljivo učinkovit pri diagnozi covida. V kliničnem preizkusu je sodelovalo 741 bolnikov, izmed katerih jih je 446 imelo covid. ResApp je v 92 odstotkih obolelih prepoznal covid (občutljivost), specifičnost pa je znašala 80 odstotkov. To je primerljivo z nekaterimi vrstami hitrih antigenskih testov in lahko služi kot informacija za nadaljnjo diagnostiko.

Pfizer se je kmalu po objavi rezultatov začel zanimati za podjetje...

15 komentarjev

Lani sonce in veter za desetino električne energije

Slo-Tech - Raziskovalci iz Bloomberg New Energy Fund (BNEF) so ocenili, da smo lani na svetovni ravni s sončnimi in vetrnimi elektrarnami proizvedli 10,5 odstotka vse električne energije. Še pred desetimi leti so ti viri proizvedli manj kot odstotek električne energije, kar je znaten napredek. V letih 2020-2021 se je proizvodnja električne energije povečala za 5,6 odstotka. Od vseh novih kapacitet je 75 odstotkov sončnih in vetrnih elektrarn, še desetina pa odpade na hidroelektrarne in jedrske elektrarne, ki tudi ne proizvajajo ogljikovega dioksida. Le 14 odstotkov novih kapacitet kot energent uporablja premog, kar je najmanj v zadnjih petnajstih letih. Največ električne energije porabi Azija, in sicer približno polovico, prav tako so tam postavili največ novih elektrarn.

Žal je povečano porabo, ki je posledica odboja gospodarstva po koncu epidemije, v visoki hranil tudi premog iz obstoječih termoelektrarn. Te so morale zaradi suš in slabše proizvodnje hidroelektrarn delovati intenzivneje....

9 komentarjev

Musk pokazal za silo delujočega Teslinega robota

Slo-Tech - Na dogodku Tesla AI Day 2022 je Elon Musk pokazal dva prototipa robota Optimus, ki ga je bil sicer razkril lani. Naprava je še vedno daleč od končnega izdelka.

Elon Musk ima na svojih predstavitvah stalno navado baročno ozaljšati dejanske zmogljivosti svojih naprav ter inženirjev, toda lanski AI Day je bil kljub vsemu v tem oziru še posebno bizaren. Takrat ja namreč Musk razkril humanoidnega robota Optimusa - oziroma vsaj njegovo idejo. Po odru se je namreč sprehodil v kostum oblečen igralec, kar je med komentatorji sprožilo val posmeha. Razvpitemu poslovnežu to ni vzelo poguma in na letošnji izvedbi prireditve je bil Teslin Optimus že povsem zgrajen iz kolesc ter žic in je dejansko sam od sebe hodil ter okorno poplesoval. Vsaj prvi od dveh pokazanih prototipov, saj so morali drugemu na oder pomagati inženirji, pa še potem se je prekucnil.

Da gre vendarle za spodoben inženirski podvig, je Musk razložil s trditvijo, da so prototipe napravili zgolj v dobrih šestih mesecih in to s...

47 komentarjev