»

V Seulu začel voziti avtonomni avtobus

Slika: Anthony Wallace / AFP

Slo-Tech - V južnokorejski prestolnici so začeli preizkušati prvi avtobus brez voznika, ki je namenjen splošni javnosti in v katerega lahko sede kdorkoli. Avtobus je opremilo mlado podjetje 42 Dot, ki se ukvarja s tehnologijo samovozečih avtomobilov in ki ga je nedavno kupil Hyundai. Ne gre za avtobus polne velikosti za petdeset ljudi, temveč nekakšen polovični avtobus, v katerega gre dobrih deset ljudi.

Oblikovan je v zaobljenih potezah in z ogromnimi okni, s čimer je še najbolj podoben izdelku iz legokock. Vodja avtonomnih vozil pri 42 Dot Jeong Seong-gyun pojasnjuje, da je to namerno, saj želijo ljudem novo tehnologijo približati in jim pokazati, da ni razlogov za strah. Avtobus vozi na električni pogon in je izdelan iz kompozitnih delov, ki jih je enostavno zamenjati in ki so poceni. Nizki ceni je podrejen tudi način vožnje, saj uporablja kamere in radar, ne pa dragih senzorjev, denimo lidarja. Novi dizajn pa je takisto del prihodnosti, dodaja Jeong Seong-gyun.

Avtobus sicer vozi brez...

3 komentarji

V ZDA prepovedali prodajo Huaweijeve opreme

Reuters - Ameriška administracija nadaljuje boj proti Huaweiju in ostalim kitajskim proizvajalcem telekomunikacijske opreme, ki se je začel že v času prejšnje administracije. V petek je Zvezna komisija za telekomunikacija (FCC) prepovedala odobritve nove telekomunikacijske opreme proizvajalcev Huawei in ZTE ter uvoz opreme podjetij Dahua, Hangzhou Hikvision in Hytera, ki proizvajajo programsko opremo za videonadzor ali telekomunikacije. Omenjena oprema predstavlja nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost, je sporočil FCC.

Predsednica FCC Jessica Rosenworcel je dejala, da novi ukrepi, ki dejansko onemogočajo prodajo izdelkov teh proizvajalcev v ZDA, ščitijo Američane pred grožnjami za varnost. Odbor FCC, v katerem sta po dva republikanska in dva demokratska predstavnika, je odločitev sprejela enoglasno. S tem se nadaljuje stopnjevanje sankcij, ki traja že od leta 2019, ko so pet kitajskih proizvajalcev telekomunikacijske opreme uvrstili na seznam groženj za nacionalno varnost.

Podjetja...

10 komentarjev

Evropska komisija dovolila polno uporabo pametnih telefonov na letalih

Slo-Tech - Evropska komisija je sklenila, da v prihodnosti na letalih izklapljanje povezljivosti pametnih telefonov ne bo več potrebno. Na letih v EU bodo potniki lahko uporabljali mobilne telefone kakor na tleh, če bodo seveda letalski prevozniki ponudili omrežje 5G s tako imenovanimi pikocelicami. Doslej je bila na letalih dovoljena le uporaba omrežij Wi-Fi, kadar so bila ta na voljo.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dejal, da bo 5G omogočil inovativne storitve za ljudi in priložnost za rast evropskih podjetij. Biti v zraku ne bo več ovira za hiter in širokopasovni dostop do interneta. V praksi to pomeni, da bodo letala komunicirala s sateliti, ki bodo nudili internetno povezljivost, sama pa bodo imela pikocelice, ki se bodo na letalu obnašale kot bazna postaja za 5G.

Ali bo nova storitev zaživela, je odvisno od cen. Neprizemna omrežja, kamor sodijo tudi mobilne bazne postaje na trajektih in letalih, so v EU žafransko draga in so izvzeta iz pravil o gostovanju...

0 komentarjev

Metin algoritem zna igrati Diplomacy

vir: Meta
Meta - V Meti so razvili strojni algoritem Cicero, ki zna strateško igro Diplomacy igrati na človeškem nivoju - in to organsko, z običajno tekstovno komunikacijo z drugimi ljudmi.

Računalniška pamet že nekaj časa dobro obvlada igranje strateških iger z determinističnimi razmerami na igralni površini, kot sta šah in go, v zadnjih letih pa dela dolge korake tudi pri igrah z višjo stopnjo negotovosti, na primer zaradi "megle vojne" v Starcraftu. Prav poseben izziv, ki je doslej veljal za nepremostljivega, pa je bila igra Diplomacy, kjer se do sedem igralcev pomeri v zavzemanju ozemlja, podobno kot pri Risku, pri čemer je uspeh odvisen predvsem od sklepanja kratkotrajnih, oportunističnih zavezništev. Računalnik mora torej na nek način prepoznati človeško obnašanje in motive v takšnih situacijah, za nameček pa tudi odlično komunicirati, če naj ga ljudje v spletnih partijah ne prepoznajo. Metin laboratorij za strojno inteligenco je sedaj predstavil algoritem Cicero, ki je v spletni različici...

5 komentarjev

Mercedes za pospeške zahteva zajetno mesečno naročnino

Slo-Tech - Dokup dodatnih funkcij v avtomobilih, četudi so te tam fizično mogoče, le odkleniti jih je treba, obstaja že desetletja, pospešek pa je dobil v Teslinih modelih. Še korak naprej od enkratnega plačila pa so naročnine, da določene funkcije sploh delujejo. Te ne vključuje več le manj pomembnih bonbončkov, temveč tudi na primer - pospeške. Mercedes je v novih električnih vozilih EQ EQE in EQ EQS zaklenil hitre pospeške (funkcija Acceleration Increase), za vklop pa moramo vzeti zajetno mesečno naročnino.

Za 1200 dolarjev letno dobimo od 20 do 24 odstotkov poskočnejšega konjička z več navora, ki od 0 do 100 kilometrov pospeši 0,9 sekunde hitreje kot brez. Ob nakupu naročnine ni potreben popolnoma noben tehnični ali fizični poseg v avtomobil, temveč se funkcija odklene elektronsko. To seveda pomeni, da ima že vsak avtomobil, ko pride s tekočega traku, ustrezne lastnosti, a so programsko nedostopne.

To ni prva naročnina v avtomobilih. BMW je v preteklosti že skušal zaračunati 80...

187 komentarjev

Ameriški FTC neuradno proti Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Januarja najavljenemu prevzemu Activision Blizzarda, ki ga želi izpeljati Microsoft, grozi predčasen konec. Politico poroča, da bo ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bržkone preprečila 69 milijard dolarjev težak prevzem. To lahko storijo s tožbo, ki naj bi jo vložili kmalu.

Končni razplet je odvisen od glasovanja štiričlanske komisije FTC, ki se še ni zgodilo. Komisarji pri glasovanju upoštevajo tako dokumentacijo podjetij in posvetovanja z njihovimi odvetniki kakor tudi priporočila strokovnih služb na FTC. Neuradno so uradniki v FTC skeptični do prevzema in ga ne bodo priporočili. Uradno preiskava, ki se konča bodisi s soglasjem bodisi s tožbo, še ni končana. Končno odločitev pričakujejo še pred koncem leta.

Ključni pomislek je koncentracija in morebitno izkoriščanje tržnega položaja. FTC skrbi, da bi Microsoft s prevzemom dobil nepravično prednost na področju videoiger, kjer Xbox tekmuje s Sonyjem in PlayStationom. Sony je glavni nasprotnik prevzema (tudi na Otoku) in...

7 komentarjev

Podsistem za Linux na voljo vsem uporabnikom Windows 10 in 11

Slo-Tech - Ena največjih novosti v Windows 11, podsistem za Linux (WSL), ki je omogočal poganjanje programov za Linux, je bil doslej na voljo kot dodatek za Windows 11. Formalno je bil vse od predstavitve v predogledni različici (Preview), zato ni bil splošno dostopen - lahko pa si ga je namestil vsakdo. Sedaj je prikobacal do stabilne verzije, ki je dobila mesto v Mirosoft Storu in je na voljo tako za Windows 11 kakor tudi za Windows 10. Z drugimi besedami: tudi vsak Windows 10 lahko enostavno namesti WSL.

To pomeni, da bodo nadgradnje in popravki hitreje in enostavneje na voljo, saj bo WSL aplikacija v Microsoft Storu. To so storili po pritisku skupnosti, je pojasnil Craig Loewen, saj so ljudje množično povpraševali po WSL v Windows 10. Najnovejša verzija s podporo za grafični pogon se bo namestila iz Stora, četudi bi namestitev sprožili iz PowerShella.

Poenotenje je bilo nujno, saj so se verzije WSL začele kopičiti. Obstajata WSL1 in WSL2 ter Linuxovi distribuciji obeh. Na voljo je bil...

40 komentarjev

OpenBlend November Meetup (Reboot)

Slo-Tech - Društvo - OpenBlend - 24.11.22 ob 18:00 @ Ljubljana.tech pripravlja reboot svojega tradicionalnega JVM/Java meetupa (poznanega tudi pod Cafe Babe). V želji, da poveže ljubitelje in strokovnjake, ki živijo in dihajo z odprto kodo in tehnologijami nad JVM-om in Javo.

Tokrat boste lahko slišali dva odlična predavanja.

- Quarkusu in gRPC podpora - Aleš Justin - Senior Principal Software Engineer, Redhat

- Scala 3 in ZIO - Oto Brglez - Senior software engineer / Architect, consultant.

RSVP / prijava tukaj.

Vljudno vabljeni! 🚀

5 komentarjev

Facebook dobiva podatke z davčnih napovedi Američanov

Slo-Tech - Večina ameriških storitev za oddajo davčnih napovedi, kamor sodijo H&R Block, TaxAct in TaxSlayer, je finančne podatke strank breze njihove vednosti posredovala Facebooku, razkriva The Markup. Uporabljale so kodo Meta Pixel, ki Facebooku ne pošilja le osebnih podatkov (imena in elektronski naslovi), temveč celo podatke o prihodkih, plačanih davkih, vzdrževanih družinskih članih ipd. S temi podatki Facebook polni svoje algoritme in baze, da še natančneje profilira uporabnike, sumijo.

V ZDA se davčne napovedi lahko oddajajo elektronsko in približno 150 milijonov zavezancev to tudi stori, za kar uporabljajo komercialne storitve. Oddaja davčne napovedi je namreč v ZDA bistveno kompleksnejše opravilo kakor v Sloveniji. Prav tako se ni mogoče izogniti privatnim podjetjem, ki omogočajo elektronsko oddajo napovedi, kar je postal ogromen posel. Letno je vreden več kot 11 milijard dolarjev. Te storitve omogočajo izračun davčnih podatkov, a ker na svojih straneh uporabljajo kodo Meta Pixel,...

13 komentarjev

Zoomu po koncu pandemije slabo kaže

Slo-Tech - Ko se je pred poltretjim letom začela pandemija covida, se je moral poslovni svet nenadoma preseliti na splet, kjer so sestanke v živo zamenjale videokonference. Posvojili smo nov glagol zoomati, saj je bil eden največjih zmagovalcev te dobe prav Zoom. Podjetju, ki je bilo ustanovljeno leta 2011, se je leta 2020 vrednost povečala petkratno. Delnica podjetja je s sto dolarjev do sredine oktobra poletela na več kot 550 dolarjev. Prihodki in dobički so astronomsko rasli. Sedaj se zdi, da je obdobja debelih krav konec.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2020, ki se je končalo tik pred začetkom pandemije, je Zoom ustvaril 188 milijonov dolarjev prihodkov ali 78 odstotkov več kot v letu pred tem. Leto kasneje so prihodki poleteli in zadnji kvartal fiskalnega leta 2021 je Zoom ustvaril 882 milijonov prihodkov. Dobiček je v letu dni zrasel s 13 milijonov dolarjev (FY20) na 670 milijonov dolarjev (FY21) in nato na 1,4 milijarde dolarjev (FY22). Investitorji so bili navdušeni in delnica je...

21 komentarjev

V EU več preiskav TikToka zaradi osebnih podatkov

Slo-Tech - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyden je potrdila, da trenutno poteka več preiskav zoper kitajsko podjetje TikTok, ki upravlja družbeno omrežje za deljenje videoposnetkov. TikTok preiskuje tudi irski informacijski pooblaščenec, na Nizozemskem pa poteka več sodnih postopkov. V postopkih preverjajo sploštovanje Splošne uredbe (GDPR) pri čezmejnih prenosnih osebnih podatkov. GDPR namreč dovoljuje iznos osebnih podatkov izven EU le, če podjetje dokaže, da bodo tu tam varovani enako močno. TikTok podatke prenaša na Kitajsko. Drugi pomisleki se nanašajo na ciljano oglaševanje na mladoletne, ki v EU ni dovoljeno.

TikTok je imel tudi v ZDA pestro zgodovino, saj ga je prejšnja administracija skoraj prepovedala. Naposled je TikTok lahko obstal, a bo moral podatke hraniti v ZDA, spoštovanje nad varovanjem osebnih podatkov pa bo nadziral tudi Oracle. Skrbi je vzbujala domnevna povezava TikToka s kitajskimi oblastmi, kar podjetje še vedno zanika. Tudi evropski poslanci zato...

1 komentar

Razlike v znanstveni produktivnosti posledica velikosti skupin, ne sposobnosti vodij

Science - Kakorkoli že merimo znanstveno produktivnost ali odličnost, so profesorji oziroma vodje raziskovalnih skupin na najelitnejših univerzah pri vrhu. Najbolj preprosto merilo je število znanstvenih objav, a tudi po številu citatov, prejetih nagrad, izšolanih in usposobljenih študentov, ki postanejo raziskovalci, so rezultati podobni. Elitne univerze prevladujejo. Razlike se pojavijo že zgodaj v karieri raziskovalcev s teh univerz in vztrajajo skozi celotno kariero. Vprašanje je, zakaj.

V raziskavi, ki je analizirala 78.802 raziskovalcev z 262 ameriških univerz, so na Univerzi Boulder v Koloradu ugotovili, da je razlog zelo preprost. Na elitnih univerzah imajo na voljo več ljudi, zato je njihov prispevek preprosto večji. Razlog ni meritokratski, saj zaposleni na elitnih univerzah niso toliko boljši, temveč imajo na voljo več študentov, več doktorandov in več podoktorskih študentov, ki si tam želijo delati. Zanimivo je, da prestiž univerze ne korelira z rezultati študentov ali...

5 komentarjev

Iz navodil generiramo tudi 3D objekte

Magic3D

vir: Nvidia
Slo-Tech - Po slikah in videu se tekma v ustvarjanju digitalnih vsebin iz tekstovnih navodil začenja tudi pri 3D predmetih. Nvidia je z orodjem Magic3D odgovorila Googlu, ki je prejšnji mesec predstavil algoritem DreamFusion.

Algoritmi za generiranje vsebin iz navodil so bržkone prva tehnološka noviteta tega leta in trenutno pošteno burkajo področje umetnosti, ker sprožajo temeljna pravna ter etična vprašanja o tem, kdo si lahko lasti umetniške zamisli in na kakšen način jih lahko drugi povzemajo. Razvoj programja pa gre med temi polemikami nezadržno dalje: po tem, ko se je s področja 2D podob najprej prenesel še na gibljive sličice, oziroma kratki video format, je naslednja postaja ustvarjanje 3D objektov. Sredi oktobra so pri Googlu pokazali orodje DreamFusion, ki je prav tako izpeljanka iz njihovega difuznega slikovnega modela Imagen. Tridimenzionalne objekte napravi v dveh potezah; najprej z Imagenom nastane sličica, ki jo nato skozi metodo NeRF (Neural Radiance Fields) pretvorijo še v...

7 komentarjev

Preizkus Nasinega napihljivega toplotnega ščita uspešen

vir: NASA
NASA - Ameriška vesoljska agencija je objavila prve podatke o najnovejšem preizkusu napihljivega toplotnega ščita LOFTID, ki ga je bila opravila 10. novembra. Tehnološki demonstrator premera 6 metrov je pomembna stopnica na poti do rešitev, ki jih bomo lahko uporabljali tako na Zemlji kot Marsu.

Ker sta prostor in masa na vesoljskih plovilih hudo omejeni dobrini, velika večina človeških naprav na nebesnih telesih za varen pristanek upočasnjuje (tudi) s pomočjo trenja ob padcu skozi atmosfero. Potovanje z več 10.000 kilometri na uro skozi Zemljino ozračje povzroča visoke fizične in toplotne obremenitve, pri katerih se temperatura povzpne na več tisoč stopinj Celzija, zato naprave zaščitimo s toplotnimi ščiti. Ti so v grobem dveh vrst; pri ablativnih, kakršne so uporabljali na kapsulah Apollo in trenutno Dragonih, se njihov material uparja in tako odnaša energijo proč, medtem ko so keramični kompoziti z raketoplanov Space Shuttle toploto zadrževali na zunanji strani zaščitne plasti, kjer...

3 komentarji

Amazon ukinja Wickr Me

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da bodo ukinili aplikacijo za šifrirano komunikacijo Wickr Me, ki je namenjena domačim uporabnikom, medtem ko poslovni del ostaja. Nove registracije ne bodo več mogoče po 31. decembru 2022, še leto dni pozneje pa bodo storitev ugasnili.

Amazon je Wickr kupil lani in kmalu plačljivo verzijo ponudil poslovnim uporabnikom. Ta verzija se imenuje Wickr AWS in ostaja, kakor ostaja tudi Wickr Enterprise. Brezplačna verzija Wickr Me, ki so jo uporabljali na primer novinarji, pa po Amazonovih besedah in podatkih medijev privlači tudi kriminalce. Tudi zato se je Amazon odločil, da Wickr Me ukine. Da pa bi lahko uporabniki Wickr AWS, ki so uporabljali Wickr Me za komunikacijo tudi z uporabniki izven poslovnega omrežja, to še naprej počeli, bodo to funkcijo integrirali v Wickr AWS.

Kdor bo pogrešal Wickr Me, lahko poseže po drugih brezplačnih alternativah, denimo Telegram ali Signal.

8 komentarjev

FTX dolguje več kot tri milijarde dolarjev

Slo-Tech - Propad kriptomenjalnice FTX je pustil vsaj tri milijarde dolarjev globoko luknjo, kažejo uradni podatki, ki jih je FTX prijavil v postopku prisilne poravnave (Chapter 11). Največjih 50 upnikov z nezavarovanimi terjatvami od FTX terja 3,1 milijarde dolarjev. Največjemu upniku dolgujejo 226 milijonov dolarjev, desetim pa več kot 100 milijonov. Imen javnosti niso razkrili. V postopku prisilne poravnave morajo podjetja razkriti, koliko in komu dolgujejo. Upniki potem sodelujejo v postopku, ko se odloča o najučinkovitejšem načinu za rešitev podjetja.

Skupno naj bi bilo vseh upnikov več kot milijon, zato bo postopek trajal dlje. FTX naj bi imel sicer 10 milijard dolarjev težko bilanco, a skrbi povzročajo nezavarovana posojila drugemu podjetju istega ustanovitelja Alameda Research, ki naj bi prav tako znašala okrog 10 milijard dolarjev. To ni le slaba praksa, temveč zelo verjetno tudi nezakonito, saj s sredstvi komitentov menjalnice ali banke ne smejo razpolagati na tvegan način. FTX je...

45 komentarjev

Prestopne sekunde se bodo ukinile

Slo-Tech - Na Mednarodni konferenci za uteži in mere v Versaillesu so v petek izglasovali ukinitev prestopnih sekund, za kar so si številne države prizadevale že leta, z razvojem moderne tehnologije pa je problem postal hujši in ne manjši. Sprejeli so dogovor, da najpozneje po letu 2035 prestopnih sekund ne bo več, lahko pa se to zgodi že prej, če se najde ustrezna alternativa. Dogovor je bil sprejet z veliko večino, proti je bila le Rusija, medtem ko se je Belorusija vzdržala.

Od leta 1972 se prestopne sekunde uporabljajo, da bi bila astronomski čas (UT1) in univerzalni koordinirani čas (UTC) čim bliže. Prestopne sekunde se dodajajo, ker vrtenje Zemlje zelo počasi upočasnjuje. Kadar razlika med UT1 in UTC preseže 0,9 sekunde, se konec junija ali decembra vrine dodatna sekunda. S tem se zagotovi, da je UTC usklajen z vrtenjem Zemlje. Težave povzroča predvsem nepredvidljivost prestopnih sekund, saj se dodajajo po potrebi, česar se ne da predvideti dlje vnaprej. To pomeni, da mora za preračune...

22 komentarjev

Dobili smo dodatne predpone za enote v sistemu SI

Nature - Svet se spreminja, s tem pa tudi enote, s katerimi ga merimo in opisujemo. Včeraj so na Mednarodni konferenci za uteži in mere v Versaillesu mednarodni sistem enot (SI) razširili z novimi predponami za izjemno velika in majhna števila. Odslej bomo za 1030 in 1027 lahko uporabili predponi kveta (quetta) in rona (ronna), za 10-30 in 10-27 pa kvekto (quecto) in ronto. To je prva dopolnitev sistema predpon po dobrih tridesetih letih. Leta 1991 so dodali joto in zeto za 1024 in 1021 ter jokto in zepto za 10-24 in 10-21.

Nove predpone dodajajo, še preden se pojavi huda nuja za njihovo uporabo. Ko so leta 1991 zadnjikrat razširili sistem, se zeta in jota še nista uporabljali, danes pa je (vsaj v teoriji) drugače. Zlasti naraščanje količine podatkov kaže, da bi bili zetabajti lahko že kmalu zelo koristni. Do leta 2025 naj bi na primer ustvarili 175 zetabajtov podatkov. Kljub temu se tudi ti enoti še vedno sorazmerno redko uporabljata.

Že dlje časa so se znanstveniki malce v šali malce...

5 komentarjev

Google Wallet podprl Slovenijo

Slo-Tech - Google Wallet, ki smo ga do avgusta poznali kot Google Pay, je ta teden podprl 12 novih držav, s čimer je 57 podprtim dodal tudi Slovenijo. Novinke so poleg naše še Armenija, Ciper, Gruzija, Kirgizistan, Liechtenstein, Luksemburg, Malezija, Malta, Mehika, Tajska in Vietnam. Hkrati so kot izdelka, kjer je Wallet na voljo, podprli še Fitbit Sense 2 in Versa 4. Že minuli mesec so podprli tudi Google Pixel Watch.

Aplikacija podpira brezstično plačevanje s podprtimi napravami, torej s pametnimi telefoni in urami prek tehnologije NFC. Za delovanje potrebujemo kartice bank, ki sodelujejo v programu, kar je v Sloveniji za zdaj še precej omejen nabor. Kartice v Google Wallet dodamo ročno, iz nekaterih aplikacij pa jih zna uvoziti sama. V Sloveniji so ta hip podprte Intesa Sanpolo, mBills, ter tuje N26 (neuradno), Curve in Wise.

Konkurenčni Apple Pay že podpira Slovenijo, in sicer iste banke. Za komitente ostalih slovenskih bank so na voljo oskubljene lokalne mobilne banke in sistemi. V...

107 komentarjev

Nvidia in Microsoft gradita računalnik v oblaku za umetno inteligenco

Nvidia H100 Tensor Core GPU

Slo-Tech - Microsoft in Nvidia sta sporočila, da bosta zgradila enega najzmogljivejših superračunalnikov, ki bo namenjen uporabi umetne inteligence. Na Microsoftovi oblačni arhitekturi Azure bosta iz več deset tisoč grafičnih kartic H100 in A100, ki bodo povezane s Quantum-2 InfiniBandom (do 400 Gb/s), zgradila zmogljiv superračunalnik. Namenjen bo razvoju, treningu, uporabi in rasti modelov umetne inteligence. Del projekta bo tudi razvoj programskega okolja DeepSpeed za optimizacijo globokega učenja. Microsoft bo prispeval še virtualne stroje ND in NC. Vse skupaj pa bo povezala Nvidiina platforma za AI Enterprise.

V zadnjih letih se uporaba in razvoj umetne inteligence hitro povečujeta. Končni rezultati so vidni in na voljo tudi že splošni javnosti, saj lahko vsakdo preizkusi modele za ustvarjanje besedila (GPT-3) ali grafike (DALL-E, Stable Diffusion). Umetna inteligenca lahko tudi prepoznava slike, sintetizira glasove, zapisuje besedilo po nareku itd. Hkrati je to zelo živahno okolje, v...

0 komentarjev

Na Twitterju množični eksodus, podjetje do ponedeljka zaprlo pisarne

Slo-Tech - Položaj v Twitterju postaja iz dneva v dneva nenavadnejši, razmere za delo pa bolj nevzdržne, zato zaposleni množično zapuščajo podjetje. V podjetju, ki je imelo še pred mesecem dni 7500 zaposlenih, je novi lastnik Elon Musk kmalu po prevzemu krmila odslovil približno polovico zaposlenih, ker da mora podjetje postati vitkejše in bolj varčevalno naravnano. Nekaj jih je podjetje zapustilo tudi prostovoljno, tako da je sedaj v podjetju še okrog 2900 zaposlenih, ki še vedno odhajajo.

Musk je vsem zaposlenim poslal okrožnico, v kateri jih je povprašal, ali so pripravljeni ostati v podjetju in kulturi, ki ju imenuje Twitter 2.0. Do včeraj popoldne po lokalnem času so morali odgovoriti, sicer jih bo odslovil. Pri tem je Musk poudaril, da bo po novem norma trdo delo, kar v prevodu pomeni dolge nadure. A presenetljivo je nezanemarljivo zaposlenih odgovoril Ne, Twitter in njihov interni Slack pa so preplavila poslovilna sporočila sedaj že nekdanjih zaposlenih. Ocenili so, da razmere...

167 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek A - programiranje z ožičenjem

Tabelirka IBM 421 z ožičenimi nadzornimi ploščami. National Museum of Science and Industry of Catalonia, Terrassa (CC BY SA 2.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - Na podlagi izvirnih raziskav smo v Računalniškem muzeju pripravili serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji. Prispevke o prvih računalnikih pri nas smo obogatili s povezanimi splošnimi temami, ki spremljajo razvoj tehnologije, programiranja in telekomunikacij, ter obravnavajo družbeno pomembne aspekte računalništva kot so na primer uvajanje računalnikov v javno upravo, zdravstvo in znanstveno-raziskovalno dejavnost, pa uvajanje pouka računalništva v šole in začetek študija računalništva. Nismo pa pozabili niti na delo naših znanstvenikov in inženirjev in njihove prve poskuse lastne izgradnje računalniških sistemov ter začetke serijske proizvodnje računalnikov pri nas.

O programiranju na računskih strojih si bolj podrobno lahko preberete na strani računalniškega muzeja.

V tokratni objavi smo se še za trenutek ustavili pri računskih strojih in smo namenili nekaj pozornosti programiranju teh naprav, še posebej programiranju pri nas najbolj razširjenih računskih strojev IBM...

0 komentarjev

Intel predstavil orodje za prepoznavo deepfakov

VentureBeat - Intel je predstavil orodje FakeCatcher, ki je po njihovih besedah prvi detektor deepfakov v realnem času, kar mu uspeva s 96-odstotno natančnostjo. Orodje, ki so ga razvili v sodelovanju s State University of New York, uporablja Intelovo programsko in strojno opremo. Deepfake prepoznava z analizo "krvnega obtoka" (blood flow) v posamezni pikslih. Prepoznava namreč posnetke ljudi, ki niso avtentični.

Ilke Demir, vodja raziskave v Intel Labs, pojasnjuje, v čem se je FakeCatcher razlikuje od dosedanjih orodij. Ta gledajo surove podatke oziroma posamezne piksle in poizkušajo zaznati neavtentičnost v njih. FakeCatcher pa uporablja metodo, ki se imenuje imenuje PPG (fotopletismografija). Metoda meri, koliko svetlobe se odbija ali pronica skozi vene, po katerih teče kri. Na podoben način pametne zapestnice merijo srčni utrip, FakeCatcher pa bo tako preverjal, ali je oseba na posnetku živa. S prostim očesom se tega ne vidi, s strojem pač. FakeCatcher preveri signale na 32 mestih na obrazu...

10 komentarjev

Raketa SLS končno uspešno poletela

vir: NASA
NASA - Množica ameriških vesoljskih inženirjev, strokovnjakov in politikov si je danes zjutraj oddahnila, kajti po več odmevnih odpovedih tik pred zdajci je gigantska raketa SLS, v katero NASA polaga upe za vrnitev človeka na Luno, vendarle uspešno poletela in pričela odpravo Artemis 1. Vesoljska kapsula Orion je tako na poti proti našemu naravnemu satelitu.

Po koncu hladnovojne tekme v poletih na Luno ni bolj kontroverznega vesoljskega projekta od ameriške supertežke nosilne rakete Space Launch System ali SLS. Odkar so leta 2011 pognali njen razvoj, se snovalci pri Nasi in Boeingu otepajo očitkov, da gre za zastarel in drag koncept, ki preveč sloni na klasičnih pristopih iz programa Apollo. Temu je težko oporekati, saj tako raketa sama, kakor tudi kapsula za posadko Orion, močno spominjata na raketo Saturn 5 in kapsulo Apollo - le da imata v droboju tudi veliko tehnologije iz programa raketoplanov Space Shuttle. SLS je pravzaprav prva nova Nasina raketa po štirih desetletjih in sploh...

2 komentarja

Najsvetlejši telekomunikacijski satelit BlueWalker 3 razprl panele

Slo-Tech - Iz teksaškega AST SpaceMobile so potrdili, da se je telekomunikacijski satelit BlueWalker 3 uspešno razprl, s čimer je postal največji in najsvetlejši komercialni satelit za telekomunikacije. V nizko orbito so ga izstrelili septembra, do ponedeljka pa je krožil zložen. Sedaj njegovi paneli merijo 64 kvadratnih metrov, s čimer je prvak med sateliti. To pa jezi zlasti astronome, saj je v primernih pogojih tako svetel kakor najsvetlejše zvezde. Kot je pojasnila Meredith Rawls z Univerze v Washingtonu v Seattlu je novi satelit natanko to, česar astronomi nočejo. Na posnetkih bo viden kakor zelo svetla sled, ki lahko zaslepi detektorje v observatorijih. Povejmo, da je mednarodna vesoljska postaja (ISS) sicer še 40-krat svetlejša, a je njena orbita znana in predvidljiva. Videli bomo, ali bodo tudi podatki o BlueWalkerju 3 ustrezno komunicirani. Za zdaj ga astronomi vidijo kot motnjo.

Astronomi so se v preteklosti že pošteno pritoževali zaradi velikanske konstelacije satelitov Starlink,...

5 komentarjev

Applovi novi iphoni začeli podpirati satelitski klic na pomoč

Slo-Tech - Applovi velikopotezni načrti za satelitski internet izpred dveh let se sicer (še) niso uresničili, so pa novi iphoni vendarle dobili omejeno satelitsko povezljivost. Za zdaj je na voljo le v ZDA in Kanadi, decembra pa pride tudi na zahodnoevropske trge. Namenjena je le komunikaciji v sili.

Če želimo priklicati pomoč v sili (112 v EU in 911 v ZDA), bo telefon najprej uporabil katerokoli prizemno omrežje. Za klice in sporočila na številke za pomoč v sili ni treba biti naročnik, v resnici v telefon sploh ni treba imeti vstavljene kartice SIM. Ti klici so vedno možni, dokler je dostopno katerokoli omrežje. Zaplete pa se v gorah, na morju in drugod, kjer signala sploh ni. Tedaj nas lahko reši le satelitski telefon (ali pa stacionarni).

Novi iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro in 14 Pro Max imajo sedaj podporo za komunikacijo s sateliti. Apple na primer v ZDA sodeluje s ponudnikom satelitskega interneta Globalstar, ki omogoča dostop do svojih satelitov. V sili se aktivira funkcija Emergency...

16 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 8 Gen 2

Slo-Tech - Včeraj zvečer je Qualcomm predstavil prenovljene snapdragone, ki bodo v naslednjih mesecih pricurljali v najzmogljivejše telefone. Snapdragon 8 Gen 2 ima nova in hitrejša jedra, podporo za Wi-Fi 7, AV1, podporo za izris grafike (ray tracing) in še vedno tudi podporo za 32 bitov.

Po besedah proizvajalca je čip 35 odstotkov hitrejši in 40 odstotkov energetsko učinkovitejši od predhodnika, medtem ko je grafični del 25 odstotkov hitrejši in 45 odstotkov učinkovitejši. To so sicer propagandne fraze, v resnici pa so pohitritve potem po navadi skromnejše. V procesorji tiktakajo 3,2-GHz jedro Cortex X3, dve jedri A715 in A710 ter tri šibkejša A510. Jedri A710 sta namenjeni zagotavljanju podpore za 32-bitne aplikacije, ki bodo tekle brez emulatorjev. S tem sicer Qualcomm ne sledi ARM-jevemu priporočenemu dizajnu, temveč gre naproti uporabnikom. Telefoni brez podpore za 32-bitne aplikacije že obstajajo in večinoma ne povzročajo težav na Zahodu. Na Kitajskem je drugače, ker se tam aplikacije...

0 komentarjev

Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

Slovenski OS/2 Warp 4

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

IBM-ov OS/2 Warp 4 (1996) je eden redkih operacijskih sistemov, ki ni bil Microsoftov in je bil sredi 90. let lokaliziran v slovenščino, kar je bila za domačo računalniško skupnost takrat pomembna zadeva. Toda skoraj tri desetletja pozneje, ko je OS/2 izginil s še zadnjih bankomatov v državi, je bila še toliko redkejša slovenska različica tako rekoč za vedno izgubljena. Ali pač?

Vmes je posegel Računalniški muzej s svojimi prizadevanji za ohranjanje dediščine programske opreme - smo tudi ambasador UNESCO Software Heritage.

Google ni bil v veliko pomoč, smo pa kljub temu uspeli najti edini slovenski FixPak, ki je potrdil obstoj slovenske lokalizacije. Ironično – a kot smo Slovenci že prepogosto vajeni – se mapa na IBM-ovem FTP-strežniku (ki še vedno deluje) namesto »Slovenian« imenuje »Slovanian«. Ena od posodobljenih datotek v mapi FixPak je komponenta Win-OS/2 winfile.exe, ki ob uporabi emulatorja WineVDM še vedno deluje na najnovejši različici sistema Windows.

Nato smo se...

18 komentarjev

Ruska koda leta v aplikacijah ameriških državnih organov

Slo-Tech - Pushwoosh je podjetje, ki razvija kodo za uporabo v aplikacijah za pametne telefone. Deluje podobno, kot drobci Facebookove, Googlove ali Amazonove kode, in sicer zbira osebne podatke. Kodo najdemo v več kot 8000 aplikacijah na Googlovi in Applovi platformi, vključno z aplikacijami Centra za nadzor nalezljivih bolezni (CDC), ameriške vojske, UEFE in britanskih laburistov.

Uporabljanje kosov kode zunanjih proizvajalcev pri razvoju aplikacij ni nič nenavadnega, saj se tako pospeši in poceni razvoj. Med tovrstne ponudnike sodi tudi Pushwoosh, ki pa je registriran v Rusiji. Čeprav imajo strežnike v ZDA in Nemčiji, kjer shranjujejo zbrane podatke, so vendarle rusko podjetje s sedežem v Novosibirsku. Tega niso nikoli zares skrivali, a ker tega tudi niso obešali na veliki zvon, je večina uporabnikov kode to spregledala. Ruskih vezi niso ravno tajili, a jih tudi navajali niso.

Pushwoosh ni veliko podjetje, saj ima 40 zaposlenih in letni promet okoli 2,5 milijona evrov. A ker ima sedež v...

25 komentarjev

BlockFi prva žrtev implozije FTX

Sam Bankman-Fried

Reuters - Implozija FTX-a je povzročila kaskadno reakcijo v ekosistemu kriptovalut, saj so bila FTX-u izpostavljena številna podjetja. Med njimi najdemo tudi velikane, kot so Binance, Nicehash, Coinbase in druge. Prva žrtev je očitno BlockFi, ki je zaradi težav z likvidnostjo že zamrznil izplačila strankam. Sporočili so, da so močno izpostavljeni FTX-u in povezanim družbam.

BlockFi je julija podpisal sporazum s FTX, po katerem naj bi mu slednji zagotavljal likvidnostna sredstva v obliki 400-milijonskega revolving kredita. Ker so FTX, FTX.US in Alameda vložili zahtevek za začetek prisilne poravnave, je sedaj v težavah tudi BlockFi. Zavrnili so govorice, da imajo večino sredstev pri FTX, a so priznali veliko izpostavljenost. Od strank zato pričakujejo razumevanje, medtem ko urejajo situacijo, prosili pa so jih tudi, da na BlockFi ne nalagajo novega denarja. Zatrjujejo, da imajo še dovolj sredstev, da prevetrijo več možnosti in se odločijo za najboljšo. Ali to drži, bomo videli kmalu.

Medtem...

29 komentarjev

Google se je poravnal v kolektivni tožbi zaradi zavajanja o zasebnosti lokacijskih podatkov

Google - Google se je poravnal s 40 ameriškimi zveznimi državami v tožbi, ki so jo te proti njemu sprožile zaradi zavajajočih informacij in nastavitev zasebnosti pri beleženju lokacijskih podatkov (Location History). Sporna dejanja segajo v obdobje 2014-2020, v javnost pa so se izstrelila sredi leta 2018. Tedaj je Associated Press poročal, da izklop nastavitve Location History ne zadostuje, ker obstaja še dodatna nastavitev, ki je večina uporabnikov ne pozna in ne izključi. Začele so se tožbe.

Google je lani izgubil v Avstraliji, v ZDA se je nedavno poravnal z Arizono, sedaj pa je uredil še največjo težavo v ZDA. Poravnava v tožbi 40 zveznih držav je težka 391 milijonov dolarjev. Google je ob tem poudaril, da gre za stare grehe, saj so funkcionalnost spremenili že pred leti. To drži, a tudi stare dolgove je treba odplačati.

Poleg odškodnine bo Google v naslednjih mesecih spremenil tudi nekaj nastavitev glede zasebnosti. Navedel bo več podatkov, poenostavil bo zahtevke za izbris in...

3 komentarji

Znanstvena revija, ki ne bo več zavračala člankov

Slo-Tech - Za nemalo vznemirjenja je poskrbela napovedana sprememba uredniške politike odprte znanstvene revije eLife, ki bo januarja prenehala zavračati članke, ki jih pošlje v pregled recenzentom. Ne glede na njihovo oceno bo članek objavljen skupaj s komentarji recenzentov (peer review). Kot je v intervjuju povedal izvršni direktor Damian Pattinson, se s tem umikajo s funkcije vratarja in raziskovalcem ponovno vračajo nadzor nad svojimi članki. Odzivi so zelo mešani.

V klasičnem uredniškem scenariju raziskovalci pošljejo svoje članke v čim boljšo revijo, kjer ga urednik najprej oceni, ali je sploh primeren za objavo. Če je prva ocena pozitivna, gre članek v pregled nekaj strokovnjakom s področja, ki ga anonimno komentirajo in ocenijo, ali ga bo možno objaviti - običajno zahtevajo kakšne popravke in dopolnitve - ali pa ne. Na koncu odloči urednik. Revija eLife, ki sodi med ugledne revije na področju bioznanosti, pa je že lani uvedla prve spremembe. Objavljali bodo le članke, ki so bili...

39 komentarjev

AMD lansiral strežniške procesorje EPYC 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so na tržišče poslali četrto generacijo strežniških procesorjev EPYC, na podlagi arhitekture Zen 4, pri kateri imajo najmočnejši člani precej višje število jeder tako od namizniških bratrancev ryzenov 7000 kakor od modelov prejšnje generacije.

Četrta generacija centralnih procesorjev EPYC za strežniške naloge nosi kodno ime Genoa in v osnovi stoji na podobnih temeljih kot namizniški sorodniki Ryzen 7000: prehodu na TSMCjev 5-nanometrski proizvodni način pri računskih čipletih in 6-nanometrskega pri čipletu z vhodno-izhodnimi vezji; pa na novi platformi - SP5, ki prinaša PCIe 5.0, pomnilnik DDR5 in podobno. Tudi računski čipleti so praktično enaki, s po osmimi jedri, ki si delijo 32 MB predpomnilnika L3. Toda izboljšava proizvodnje je pri Epycih obenem omogočila tudi znatno rast števila jeder: najmočnejši model na spisku jih nosi 96 (torej 192 niti), se pravi 12 čipletov, oziroma za polovico več kot najmočnejši modeli prejšnje generacije. To je pomembno tudi v luči...

17 komentarjev

WMO: Stanje podnebja v letu 2022 zaskrbljujoče

Slo-Tech - Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je minuli teden izdala vmesno poročilo o stanju podnebja v letu 2022, ki potrjuje, da se temperatura planeta z nadaljnjim naraščanjem koncentracije toplogrednih plinov še vedno povečuje. Minulih osem let je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev. Povečuje se tudi hitrost naraščanja morske gladine.

Povprečna temperatura bo leta 2022 po ocenah 1,15 °C višja od preddindustrijskega povprečja (1850-1900). Letošnje leto sicer ne bo rekordno, temveč bo peto ali šesto najtoplejše, ker k nižjim temperaturam prispeva pojav La Niña. A ko v prihodnjih sezonah tega pojava ne bo ali pa bo celo obraten, bodo zelo verjetno sledili novi rekordi.

Naraščanje morske gladine natančno merijo manj časa od temperatur, a so tudi tu trendi očitni. V zadnjih 30 letih, kolikor trajajo meritve, se je povišala tudi hitrost naraščanja morske gladine. Povprečno narašča za 3,4 milimetra na leto (1993-2022), v zadnjem desetletju pa je naraščanje hitrejše (4,4...

31 komentarjev

Twitter pod Muskom v težavah

Slo-Tech - Ko je Twitter uvedel storitev Twitter Blue kot naročnino, ki stane osem dolarjev mesečno, so naročniki dobili modro kljukico. Ta je videti enako kot kljukica, ki je v prejšnjih časih označevala le preverjene račune vplivnih posameznikov, podjetij in institucij. Sledil je pričakovani kaos, saj so se razširili lažni računi. Čeprav jih je izurjeno oko lahko prepoznalo po čudnih imenih računov (handle) - pa tudi če smo z miško počakali na kljukici, se je izpisal drugačen opis - je večina uporabnikov sklepala, da so avtentični.

Čeprav so bile v nekaterih primerih posledice zabavne (vsaj Musku se je zdelo tako), mestoma celo poučne, kakršna je bila debata o ceni inzulina, je Musk sprevidel zmoto. Twitter je storil korak nazaj in ukinil modre kljukice za osem dolarjev, tako da jih imajo sedaj spet samo preverjeni računi. Za zdaj, saj uradnih pojasnil še ni.

Manj zabavno je nadaljevanje eksodusa direktorjev v podjetju in pravne težave. Podjetje se je odločila zapustiti direktorica za...

49 komentarjev

FTX gre v prisilno poravnavo

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Implozija FTX-a se odvija z veliko naglico, saj je podjetje manj kot teden dni po začetku težav, o katerih smo pisali včeraj, že vložilo zahtevek za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). V zahtevku je poleg FTX-a še 130 povezanih podjetij, ki so del konglomerata, denimo Alameda Research in FTX.us. Sam Bankman-Fried je odstopil z mesta izvršnega direktorja, da ga je nadomestil John J. Ray III. V zahtevku lahko preberemo, da ima FTX aktivo in pasivo v velikostnem razredu 10-50 milijard dolarjev, kar je primerljivo z Enronom (60 milijard dolarjev), ki ga je prav tako reševal isti človek.

FTX Group je insolventna, zato druge izbire ni imela. Nadaljnje poslovanje bi namreč škodovalo strankam in investitorjem, zato mora v prisilno poravnavo. FTX ima tudi zamrznjeno premoženje na Bahamih, kjer je posredoval tamkajšnji regulator. Poleg tega sta podjetje začela preiskovati Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) in Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami (CFTC). Preiskavo...

42 komentarjev

Dobre prakse slovenskega kazenskega sistema

Slo-Tech - Medtem, ko je pisarna Informacijske pooblaščenke ravno uspela počistiti sledi dobrih praks upravnih enot iz prejšnjega prispevka, pa preostanek državnega aparata seveda dela nadure.

Tokrat je Ministrstvo za pravosodje presodilo, da je za splošno dobro vseh nas pomembno, da smo seznanjeni, da se družbeno koristno delo nekega precej določenega obsojenca opravlja v Kopru in ne v Ljubljani.

Kot je razvidno iz dokumenta samega je junak današnje zgodbe dejansko obvestil naslovni organ o svoji spremembi bivališča (ki je tudi razlog za objavljeni postopek). Vendar tovrstne malenkosti ne ovirajo organa, da ne bi za odločbo opravljal nadomestne vročitve po oglasni deski.

ZUP v svojem 96. členu precej določno našteva podatke, ki se jih lahko objavi v tovrstnih primerih (številke EMŠO očitno na seznamu ni), vendar kot je bilo že večkrat ugotovljeno, Quod licet Iovi, non licet bovi.

Do popolnosti tej praksi manjka samo še mug shot.

39 komentarjev

Kriptomenjalnica FTX v škripcih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - FTX, ena največjih kriptomenjalnic, je prejšnji vikend zašla v hude likvidnostne težave, ki se v tem tednu niso razrešile, in to kljub odmevnemu poskusu prevzema s strani menjalnice Binance, ki pa je od njega odstopila. Dogodek ima širši vpliv na tržišče in je spodnesel večino tečajev kriptovalut.

Kriptoscena je pahnjena v novo afero, v njenem središču pa je tokrat četrta največja kriptomenjalnica na svetu, FTX. Preteklo nedeljo jo je nenadoma obremenilo zelo visoko število prodajnih zahtevkov, ki so dosegli višino 5 milijard ameriških dolarjev. Ker je FTX uspel zadostiti zgolj okoli 80 odstotkom zahtevkov, je to sprožilo krizo zaupanja, ki se je nadaljevala v tekoči teden. In čeprav je še v ponedeljek razvpiti šef menjalnice, Sam Bankman-Fried, zagotavljal, da imajo sredstev dovolj, je že dan pozneje udarila novica, da je moral za pomoč poprositi svojega večnega tekmeca, Changpeng Zhaa iz menjalnice Binance, sicer največjega igralca na trgu. Toda Zhao je manj kot 48 ur pozneje od...

47 komentarjev

Kitajci zaradi ameriških sankcij razvijajo pohabljene procesorje

Ars Technica - Čedalje ostrejše ameriške sankcije zoper Kitajsko, ki med drugim omejujejo izvoz čipov in polprevodnikov, že vplivajo tudi na njihovo proizvodnjo. Kitajska podjetja, kot sta Alibaba in Biren, razvijajo dizajne za procesorje (podobno kot to počne britanski ARM), ki jih potem proizvede TSMC. Ker je TSMC tajvanski in uporablja tudi zahodno opremo (tako strojno kakor programsko opremo), zanj veljajo tudi zahodne sankcije. To pa sedaj predstavlja težave, saj kitajski proizvajalci čipov za zahodno (tudi tajvansko) tehnologijo zaostajajo vsaj desetletje. Brez licenc, ki jih ZDA lahko odobrijo, izvoz mimo sankcij ni možen.

Ko so sankcije začele veljati, sta Alibaba in Biren že testirala razvite dizajne, ki sedaj niso več v skladu s sankcijami. Zato so morali teste ustaviti in začeti prilagajati dizajn. Vodilno podjetje je Biren, ki je tudi najbolj glasno, in ima sedaj tudi največ težav. Dizajni so znani in TSMC po njih ne sme izdelovati čipov. Zato sedaj razmišljajo, kako prilagoditi...

142 komentarjev

Meta odpušča 11.000 ljudi

vir: Meta
Meta - Mark Zuckerberg je objavil, da neugodne razmere na tržišču Meto silijo v rezanje 13 odstotkov delovne sile, oziroma nekaj čez 11.000 zaposlenih. Gre za največje odpuščanje v zgodovini družbe.

Položaj IT velikana Mete (oziroma nekdanjega Facebooka) se je v zadnjem letu vztrajno zaostroval. Pred dvema tednoma je družba že drugič zapored objavila znižanje prometa glede na lansko obdobje in pesimizem vlagateljev je dosegel proporce, v katerih je podjetje izgubilo prek 700 milijard dolarjev tržne vrednosti, oziroma kar 70 odstotkov! Ena prvih žrtev bo nekaj čez 11.000 zaposlenih, kar je bilo že nekaj časa mogoče pričakovati, saj je politika hitrega zaposlovanja firmo odebelila na 87.000 ljudi. Mark Zuckerberg je v objavi deloma prevzel odgovornost za nastalo situacijo - to je, v segmentu prehitrega zaposlovanja, ki ga je sprožilo medpandemično zanašanje ljudi na internetne storitve. Pravi, da se je v predvidevanju, da tudi po koncu pandemije število uporabnikov ne bo bistveno upadlo,...

61 komentarjev

Dobre prakse razumevanja ZUP

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Medtem, ko se pisarna Informacijske pooblaščenke že skoraj štirinajst dni trudi ugotoviti, kako točno bi morali na Slo-Techu predstaviti njihovo večletno inšpekcijsko prakso (glej sliko desno), pa slovenski državni aparat seveda ne spi (topla jesen preprečuje zimsko spanje) in zato navdušeno proizvaja nove primere, ki jih lahko analiziramo.


Tako so sedaj upravne enote ugotovile, da je za skladnost s slovensko zakonodajo s področja varovanja osebnih podatkov dovolj, da se na pravno podlago sklicuješ (branje ni potrebno).

Zakon o splošnem upravnem postopku namreč v svojem 96.a členu pravi, da v kolikor so izpolnjeni določeni pogoji, se objavijo nekateri podatki iz tretjega odstavka 96. člena ZUP. Ker branje seveda škodi in ker gre za pomembne podatke z razvoja prakse uporabe GDPR (ki bo v Sloveniji skorajda že dobila zobe -- morda celo letos) si poglejmo nekaj najboljših primerov:Datum rojstva je v javni objavi seveda pomemben, ker kup podatkov iz 96. člena ZUP ne...

22 komentarjev

Kako je FBI zasegel za 3,4 milijarde evrov bitcoinov

Slo-Tech - Čeprav je bitcoin brezimenski, še zdaleč ni anonimen, saj so transakcije javne in jim je možno slediti. Spletna tržnica z nezakonitim blagom Silk Road je bila ukinjena že pred desetletjem, FBI pa še vedno sledi bitcoinom in jih zasega. Te dni se začenja sojenje Jamesu Zhongu, pri katerem so lani, devet let po propadu strani, zasegli za (tedaj) 3,3 milijarde dolarjev bitcoinov in drugih kriptovalut. Zhong se je minuli teden izrekel za krivega prevare, za kar mu grozi do 20 let zapora. Zhong ni bil upravljavec strani, temveč komitent.

Lanskega novembra je FBI med hišno preiskavo zasegel 50676, kar je bil tedaj največji zaseg bitcoina v ameriški zgodovini. Poleg tega so mu zasegli še 174 bitcoinov na fizičnih nosilcih, srebrne in zlate palice in 661.000 dolarjev. Šele letos pozimi je ta rekord padel s še nekoliko večjim zasegom. To so odkrili s sledenjem transakcijam in preiskovalnim delom, čeprav se je Zhong trudil zakriti provenienco bitcoinov in jih je pral prek darkneta.

...

47 komentarjev

Starlink dobiva omejitve prenosa podatkov

Slo-Tech - Neomejene dobrine so privlačne, a kmalu postanejo omejene, če jih začnejo ljudje preveč izkoriščati. Zato bo tudi satelitski internet Starlink dobil omejitve prenosa podatkov, ki je bil doslej načeloma neomejen. Od decembra bo mesečna omejitev 1 TB, nato pa se bo prenos bistveno upočasnil (soft trottling), a le v določenih urah. Novosti so zapisane v Pogojih poštene uporabe (Fair Use Policy) in za zdaj veljajo v ZDA in Kanadi.

Ob začetku obračunskega obdobja bodo torej vsi uporabniki začeli od začetka, njihov promet pa bo imel prioriteto (Priority Access). Kdor bo prenesel več kot 1 TB podatkov, bo do konca meseca obtičal na osnovnem dostopu (Basic Access), ki bo od 7.00 do 23.00 upočasnjen in z najnižjo prioriteto. Starlink pojasnjuje, da je takšnih primerov manj kot 10 odstotkov vseh uporabnikov.

Možno bo zakupiti dodatne prioritetne gigabajte po ceni 0,25 dolarja na gigabajt, k čemur se nočni prenos ne bo prišteval. Za uporabnike v prikolicah (RV, Portability) prioritetnega...

69 komentarjev

Zaznali nevtrine iz oddaljene galaksije

Slo-Tech - Nevtrini niso novi delci, saj jih je Pauli predpostavil že pred skoraj sto leti, odkrili pa so jih leta 1956 in zato štiri desetletja pozneje dobili tudi Nobelovo nagrado. A nevtrini so izmuzljivi delci, ki s snovjo skorajda ne reagirajo, saj jih milijarde leti čez naša telesa vsako sekundo, pa se tega sploh ne zavedamo. Po eni strani jih je zato res težko zaznati in z njimi kaj izmeriti, po drugi strani pa so to odlični vesoljski sli, ki lahko neovirano prepotujejo res daleč. V četrtek so raziskovalci kolaboracije Icecube objavili, da so prvikrat v zgodovini uspeli visokoenergijske nevtrine pripisati točno določenemu viru.

Izvirajo iz galaksije NGC 1068 v ozvezdju Kita, ki so jo prvikrat opazili leta 1780 in je od Zemlje oddaljena 47 milijonov svetlobnih let. V vesoljskem merilu je torej praktično naša soseda. Observatorij Icecube je velikanski instrument na južnem tečaju, ki vsebuje milijardo ton zelo čistega ledu približno dva kilometra pod površjem. Nevtrini zelo neradi...

12 komentarjev

Jutrišnji Lunin mrk bodo gledale v glavnem ribe

Slo-Tech - Jutri se bo nadaljeval cikel mrkov izpred dveh tednov, saj je Luna še vedno na isti premici kot Zemlje in Sonce, le da je sedaj prepotovala na drugo stran Zemlje. Mrk bo potekal po dnevi po slovenskem času, zato iz Evrope in Afrike ne bo viden. Del mrka bo možno videti iz Amerike (ob zahodu), drugi del pa iz Azije in Oceanije (ob vzhodu). Večinoma bo mrk na žalost potekal nad Pacifikom.

Začel se bo v torek, 8. 11. 2022, ob 9.02 po slovenskem času, ko bo Luna vstopila v polsenco. Uro pozneje bo vstopila v senco, v celoti pa bo v njej med 11.16 in 12.41 po slovenskem času. Mrk se bo končal ob 14.56, ko bo Luna v celoti zapustila polsenco.

Lunini mrki za razliko od Sončevih niso omejeni na majhen pas na Zemlji, temveč so vidni povsod, kjer je Luna tedaj nad obzorjem. Da se pojavi dva tedna po Sončevem mrku, pa tudi ni nobeno naključje. Gre za saroški cikel, ki traja 18 let in približno 11 dni. Mrki se namreč lahko zgodijo le, ko so Sonca, Zemlja in Luna poravnani na isti premici,...

0 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Microsoft zaradi piratstva

Slo-Tech - Microsoft je lani predstavil orodje, ki se je v teoriji zdelo kot nalašč za programerje, saj bi jim lahko prihranilo obilico časa in truda. Github Copilot je pomočnik v obliki umetne inteligence, ki so ga razvili skupaj z GitHubom in OpenAI. Piscem v Pythonu, JavaScriptu, TypeScriptu, Rubyju in Goju pomaga tako, da piše delce kode samostojno, saj je bil prebral vso kodo v javnih repozitorijih na GitHubu in se naučil programirati. V teoriji se to sliši čudovito, v praksi pa ljudje niso najbolj navdušeni, če njihovo avtorsko delo uporabljajo drugo, pri čemer jih niti nič ne vprašajo.

Zato je Github Copilot že od začetka tarča kritik, ki so se še okrepile junija letos, ko je postal komercialno dostopen vsakomur, ki plača 10 dolarjev mesečno. Zaradi tega je bila minuli teden proti Microsoftu, OpenAI in Githubu vložena kolektivna tožba, ki jo vodi Matthew Butterick. V njej Microsoftu očitajo, da nezakonito uporablja odprtokodno programsko opremo, ki je objavljena pod različnimi...

26 komentarjev

AMD najavil prve kartice serije Radeon 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili težko pričakovane grafične kartice serije Radeon 7000: prva člana sta RX 7900 XTX in 7900 XT, ki prispeta sredi decembra. Arhitektura RDNA 3 prinaša več zanimivosti, predvsem pa prvi čipletni dizajn v industriji igričarskih grafičnih kartic.

Navdušenci nad računalniško grafiko si lahko manejo roke, kajti novosti iz obeh uveljavljenih podjetij prinašajo precejšnje pribitke glede na prejšnjo generacijo. Geforce imajo prvi kupci že v rokah, 13. decembra pa jim bodo sledili še privrženci rdečega tabora. V AMDju so predstavili težko pričakovano arhitekturo RDNA 3 in prvi kartici na njeni osnovi, Radeona RX 7900 XTX ter 7900 XT. Prvi je vsaj na štartu najmočnejši predstavnik serije in stane 1000 dolarjev (ZDA, brez davka), drugi pa je rahlo oskubljena različica za stotaka dolarjev manj. Že spočetka naj bi bila na voljo obsežna ponudba tako referenčnih kartic kot tistih partnerskih družb. O cenejših modelih zaenkrat še ni bilo govora.Že pred samo najavo so v...

31 komentarjev

Kitajska raketa padla v Pacifik

Slo-Tech - Ostanki kitajske nosilne rakete Long March 5B, ki je v orbito ponesla raziskovalni modul za vesoljsko postajo, so danes treščili na Zemljo. V atmosfero so vstopili nad južnim Pacifikom ob 11. uri po slovenskem času, kar je precej prej od napovedi. Gorenje rakete v atmosferi je bilo možno videti s precejšnje razdalje, tudi iz Avstralije. Padec rakete na Zemljo ni povzročil škode, a so bili mednarodni opazovalci pred tem precej zaskrbljeni.

Ocenili so, da je pri padcu približno 0,5 odstotka možnosti, da bo povzročil gmotno škodo ali poškodbe ljudi. To je sicer malo, a bistveno več kot pri ostalih izstrelitvah drugih vesoljskih agencij. Čeprav so iz orbite na Zemljo že padli posamezni predmeti, se vesoljske misije nikoli ne načrtujejo tako, da bi tako veliki deli načrtno nenadzorovano padli na površje. Kitajsko zunanje ministrstvo odgovarja, da vse vesoljske misije izvajajo v miroljubne namene in v skladu z mednarodnimi praksami in zakoni. Dodal je, da je raketa sestavljena tako, da...

10 komentarjev

Musk bo danes razpolovil število zaposlenih v Twitterju

Slo-Tech - Elon Musk, novi lastnik Twitterja in po razpustitvi upravnega odbora edini vodja podjetja, bo močno skrčil število zaposlenih. Po poročanju Bloomberga se bo odpuščanje začelo danes, zaposlitev pa bo izgubila približno polovica zaposlenih. Prvi korak po 44 milijard dolarjev težkem prevzemu bo torej odslovitev 3700 zaposlenih. To seveda ne pomeni, da bodo od danes ostali brez plače, saj tudi v ZDA veljajo odpovedni roki in odpravnine, bodo pa že danes obveščeni o svoji prihodnosti.

Hkrati bo Musk odpravil politiko dela od doma oziroma od koderkoli. Od zaposlenih pričakuje, da so večinoma v pisarnah. V Twitter je Musk pripeljal tudi nekaj zaposlenih iz svojih preostalih podjetij, kot sta Tesla in SpaceX. Musk je Twitter kupil v neprimernem trenutku, saj je zanj ponudil 44 milijard dolarjev tik, preden so trgi začeli izgubljati. Danes so tehnološke delnice tudi do tretjino cenejše kot so bile ob najavi prevzema. Tudi zaradi tega je Musk poizkušal odpovedati prevzem pod pretvezo, da je...

212 komentarjev

OpenAI ponudil dostop API do DALL-E 2

Slo-Tech - OpenAI je lani predstavil orodje za strojno generiranje posnetkov, ki ga je letos nadgradil v zelo zmogljivo drugo različico, od septembra na voljo vsakomur. Doslej ga je bilo možno uporabljati le prek spletnega vmesnika, sedaj pa bodo razvijalci, dizajnerji in drugi uporabniki imeli lažji dostop. OpenAI je namreč ponudil dostop prek API.

DALL-E 2 ima že tri milijone uporabnikov, ki dnevno ustvarijo več kot štiri milijone podob. Trenutno je podprta ločljivost 1024 x 1024, lahko pa ustvarimo tudi manjše (in cenejše) podobe. Čeprav je uporaba prek spletnega vmesnika brezplačna, a omejena na 15 podob mesečno, bo API plačljiv. Za uporabo se je treba registrirati, nato pa ustvarjanje podob stane 0,02 dolarja za 1024 x 1024, 0,018 dolarja za 512 x 512 in 0,016 dolarja za 256 x 256.

Spomnimo, da je Shutterstock že sklenil dogovor, da bo lahko v svojih zbirkah prodajal tudi rezultate DALL-E 2. Prav tako sodelujejo tudi z Microsoftom, ki ima svoj dostop API do DALL-E 2 in ga tudi...

0 komentarjev

Kitajska vesoljska postaja je skoraj končana

Space News - Kitajci so na svojo modularno vesoljsko postajo uspešno priklopili še drugi raziskovalni modul, s čimer je njena začetna konfiguracija popolnjena.

Po tem, ko so Kitajci lanskega aprila pričeli sestavljanje svoje prve modularne vesoljske postaje Tiangong in v orbito utirili servisni ter bivalni modul Tianhe, je bilo letos na sporedu priklapljanje modulov za uporabno delo. Julija je do postaje prispel prvi raziskovalni modul Wentian, ta teden pa še njegov dvojček, Mengtian. Izstrelitev je bila v ponedeljek dopoldan po našem času iz centra Wenchang, na raketi Dolgi pohod 5B. Postopek je potekal brez težav, podobno kot pri Wentianu pa so tudi Mengtiana v ponedeljek zvečer najprej pripojili na točko neposredno nasproti modula Tianhe. Nato ga bodo z robotsko roko premaknili na pozicijo nasproti Wentianu, da bo z njim tvoril kraka črke T. S tem bo Tiangong dobil končno obliko - če poleg ne štejemo še zanimive premise dodatnega modula, oziroma vesoljskega teleskopa Xuntian, ki naj bi...

17 komentarjev

Naočniki PSVR 2 prispejo konec februarja

Playstation - Pri Sonyju so naposled naznanili datum prihoda druge generacije VR naočnikov za Playstation. PSVR 2 bodo na voljo 22. februarja prihodnje leto, z nalepko 600 evrov.

PSVR 2, Sonyjevi naočniki za navidezno resničnost, namenjeni spregi s konzolo Playstation 5, prispejo skoraj natančno dve leti po tistem, ko so jih prvič najavili. Od tedaj so nam po kapljicah kazali njihovo podobo in raznorazne tehnične ter uporabniške bonbončke, zdaj pa je jasno tudi to, da naprava ne bo zasoljena. 600 evrov je sicer videti več kot 500, kolikor je na štartu stala prva generacija naprave, toda treba je upoštevati inflacijo in dejstvo, da pri prvih PSVR poleg nismo dobili še potrebne kamerice in paličic Move, pri dvojki pa bodo v škatli tudi kontrolerji Sense, medtem ko je orientacija v prostoru vgrajena. Ob robu so najavili še 11 novih iger, od katerih bo šesterica na voljo za prednaročilo že 15. novembra, tako kot tudi sami naočniki. Škatla, ki bo vsebovala tudi Horizon Call of the Mountain, bo...

10 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 2. del - računski stroji v gospodarstvu

Tipična enota za obdelavo podatkov s stroji IBM. Järnvägsmuseet, Stockholm fotografiral Axel Sjöberg (CC Public domain)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - Na podlagi izvirnih raziskav smo v Računalniškem muzeju pripravili serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji. Prispevke o prvih računalnikih pri nas smo obogatili s povezanimi splošnimi temami, ki spremljajo razvoj tehnologije, programiranja in telekomunikacij, ter obravnavajo družbeno pomembne aspekte računalništva kot so na primer uvajanje računalnikov v javno upravo, zdravstvo in znanstveno-raziskovalno dejavnost, pa uvajanje pouka računalništva v šole in začetek študija računalništva. Nismo pa pozabili niti na delo naših znanstvenikov in inženirjev in njihove prve poskuse lastne izgradnje računalniških sistemov ter začetke serijske proizvodnje računalnikov pri nas.

O prvih računskih strojih v našem gospodarstvu si bolj podrobno lahko preberete na strani računalniškega muzeja

V tokratni objavi obravnavamo pionirje uvajanja obdelave podatkov med našimi podjetji. Izziv so prva sprejela naša najbolj uspešna podjetja iz vse države, postopno pa je največja koncentracija...

12 komentarjev

Falcon Heavy po štiridesetih mesecih le vnovič poletel

vir: SpaceX
SpaceX - Včeraj je s Floride poletela četrta odprava SpaceXove rakete Falcon Heavy, ki se sicer ponaša z navišjo nosilnostjo med operativnimi raketami. To je prva misija po juniju 2019, za dolg premor pa so v prvi vrsti krive zamude projektov, ki sestavljajo tovore.

V torek, ob 14:41 po našem času, se je iz Kennedyjevega vesoljskega centra dvignila raketa Falcon Heavy in v geostacionarno Zemljino krožnico ponesla tovor za ameriške Vesoljske sile. Oba stranska potisnika sta se elegantno vrnila na tla, medtem ko so osrednji stopnji žrtvovali, saj sta morali tovor ponesti prav do cilja, slabih 36.000 kilometrov stran, kar sicer pri poletih s sateliti ni pravilo in je bila prva takšna naloga za SpaceX. O napravah so v vojski seveda precej redkobesedni; eden od dveh satelitov na krovu je mikrosatelit TETRA-1, demonstracijski prototip za naprave, ki bodo v prihodnosti v geostacionarni krožnici izvajali dejanske vojaške naloge.

Bolj kot potek odprave USSF-44 ali tovor je v tem kontekstu zanimiva...

2 komentarja

Elektronska osebna izkaznica še vedno le napol funkcionalna

RTV Slovenija - Elektronsko osebno izkaznico bi bili morali dobiti že 3. januarja letos, a so se začele izdajati šele 28. marca. Kljub obljubam pa še vedno niso uporabne na vse načine, kot so obljubljali pristojni. Kot poroča RTV Slovenija, so njeni imetniki te dni s klasično pošto dobili gesla, ki omogočajo aktivacijo izkaznice in nastavitev številke PIN. A to brez pametnih kartic čitalnika ni možno. Poslali so približno 300.000 gesel, kolikor ljudi je doslej naročilo novo osebno izkaznico.

Izkaznica se lahko uporablja tudi za prijavo v elektronske storitve, za katere potrebujemo digitalno identiteto (npr. eDavki). Za to potrebujemo elektronsko osebno izkaznico, kodo številko PIN in čitalnik kartic ali aplikacijo na pametnem telefonu, kateri podpira NFC. A aplikacije še vedno ni, na SI-TRUST pa je napovedana za jesen ali zimo 2022. To pomeni, da lahko izkaznico uporablja le, kdor ima čitalnik pametnih kartic, kar ni zelo pogosto, predvsem pa predstavlja dodaten strošek (od 30 evrov naprej)....

43 komentarjev

V Indiji začeli preizkušati digitalno valuto

Slo-Tech - Indija je danes začela pilotni projekt digitalne valute, ki ga vodi centralna banka (Reserve Bank of India). V projektu sodeluje devet bank, digitalna rupija pa se bo uporabljala za poravnavanje transakcij z obveznicami na sekundarnem trgu. Z njo naj bi medbančni trg postal učinkovitejši, predvidevajo v centralni banki, saj bodo stroški transakcij nižji. Odpadla bo potreba bo garancijah in poroštvih.

Mesec dni pozneje se bo digitalna rupija začela uporabljati tudi s potrošniki. Da bi se digitalna valuta začela bolj množično uporabljati, bo morala podpirati čezmejna plačila, zadostno raven anonimnosti vsaj pri majhnih transakcijah, in dovolj trgovcev. Med pilotnim projektom bo centralna banka izdajala digitalno valuto za vsako banko v njen vostro račun pri centralni banki.

Indijska centralna banka je v preteklosti večkrat poudarila, da uvedba digitalni valut ali kriptovalut neuradnih izdajateljev predstavlja tveganje za stabilnost finančnega sistema. Digitalna valuta, kakršna je...

64 komentarjev

Elon Musk postal edini vladar Twitterja

Slo-Tech - Ko je Elon Musk prevzel Twitter, je takoj odpustil nekatere vodilne uslužbence, med drugim izvršnega direktorja, finančnega direktorja, vodjo pravne službe in pomočnika direktorja za pravne zadeve. Sedaj je Musk postal edini direktor podjetja, saj je razpustil upravni odbor, tako da je sedaj njegov edini član. Sam pravi, da je to le začasna rešitev.

Musk je tudi ponudil odkup vseh Twitterjev obveznic. Medtem je drugi največji lastnik Twitterja savdski princ Alwaleed bin Talal, kar je v ameriškem kongresu že povzročilo nekaj nelagodja. Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je napovedal, da bo Odbor za tuje investicije preveril varnostne posledice savdskega solastništva v podjetju.

Kaj točno bo Musk napravil iz podjetja, še ni jasno. Zaposleni v podjetju, kjer je med drugim napovedano množično odpuščanje, nad sago niso navdušeni. Musk se sicer deklarira za absolutista na področju svobode govora, ki je po njegovem mnenju ni dovoljeno omejevati v nobenem primeru. To pa bi...

78 komentarjev