» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

««
13 / 15
»»

feryz ::

Pri toplotni ni popravila okrog 500 evrov. Razen če te zelo hudo nategnejo.
Manjša šara stane 200 do 300 max, potem preskoči popravljanje na 2 do 3 jurje.

Utk ::

Zato, ker ti je 500 eur preveč, boš raje dal 3500. Kurja logika.

500 mi ni preveč, ampak za 500 evrov ti zamenjajo morda kakšno varovalko, elektroniko že težko. Ok, to bi morda celo krila zavarovalnica.
Če gremo pa v resna popravila za jurja in gor, potem pa ne, ne grem se tega, ker to bo potem treba popravljat vsako leto.

energetik ::

Utk je izjavil:

Zato, ker ti je 500 eur preveč, boš raje dal 3500. Kurja logika.

500 mi ni preveč, ampak za 500 evrov ti zamenjajo morda kakšno varovalko, elektroniko že težko. Ok, to bi morda celo krila zavarovalnica.
Če gremo pa v resna popravila za jurja in gor, potem pa ne, ne grem se tega, ker to bo potem treba popravljat vsako leto.
Menjava celega boarda za pogon ventilatorja je stal 170€ z delom. Vaillant. Tako da vsekakor dobiš tudi kako cenejše popravilo kot za 500€...
vires in numeris

Ja fino. Meni so za gorenjev pralni stroj hoteli 200 evrov...za tisto ploščico, ki pride za gumbi, vse skupaj nič.

telexdell ::

Utk je izjavil:

To pa je malce napačno razmišljanje. Nobene vročne zveze ni med nekim zamenjanim delom in pogostostjo oz intervalom napak. Običajno naprave odpovedo dokaj hitro po zagonu (zato je tu garancija). Potem pa brez zunanjega vzroka zlepa ne odpovedo. In če nek del ob nekih pogojih zdrži nekaj let potem je za pričakovati, da bo ob istih pogojih tudi novi del ali odpovedal v nekaj mesecih (zato garancija) ali zdržal približno toliko kot zamenjan del.
Lahko pa seveda odpove tudi kaj drugega- a to se lahko zgodi že naslednji dan ali tudi čez 10 in več let. Tega le glede na strošek zamnjanega dela ne moremo vedeti. Tako je pač treba glede na: strošek popravila, zgodovino okvar, ceno zamenjave naprave, stanjem tehnike, trenutnega finančnega stanja... ob vsekem dogodku sprejeti odločitev- popraviti ali zamenjati.
Sam imam delujoč hladilnik že 25 let, sem pa brezplačno oddal delujočo hladilno skrinjo zgolj 5...6 let staro, saj sem na njej vsako leto menjal termostat (mogoče ne bi smel menjati z originalnim?).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Na 12-15 let stari TČ ti kar menjaj dele za jurja. Jaz pač ne bom.

Utk je izjavil:

Na 12-15 let stari TČ ti kar menjaj dele za jurja. Jaz pač ne bom.

Če te nova TČ pride 3 jurje bi res bilo neumno če bi jih. Če pa te pride nova TČ 10 jurjev bi pa mogoče bil neumne, če jih nebi...

trancer01 ::

Neumne so cene teh jajc, da rezervnih delov sploh ne omenjam!

alekskac ::

Utk je izjavil:

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-...

Pa ta niti ni najcenejša.

Sem si malo pogledal, našel eno, ki je to kar približno imamo zdej doma.
https://allegro.pl/oferta/termet-heat-g...

Potem pa to najdem na dnu (je R32):
⚠ IMPORTANT INFORMATION ABOUT F-GAS ⚠

In accordance with the F-Gas legislation, the purchase of an air heat pump with refrigerant requires the presentation of one of the following documents:

✅ F-Gas certificate – required for companies and people involved in the installation of refrigeration equipment.
✅ Statement of further resale – for customers who will not assemble the device themselves.
❗ The lack of an appropriate document will prevent the order from being processed. ❗

To velja za split oz te ki jih moraš nafilat, vakumirat. Monobloka ponavadi ne rabiš, ima plin že not, nič ne rabiš okoli plina delat, in lahko kupiš. Enako kot hladilnik, ki ima glih tako plin.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

cekr ::

Zanimivo, da se nekateri hvalijo, da jim prve TČ delajo brez problema še iz 80','90 let.

Po drugi strani pa s celotno računico pade podatek, da ima npr. nekdo samo 400-500€ elektrike na leto. Iz teh 500€ pride računica hitro na 1000€/leto. No, tudi klasično peč na olje bi naj menjal na recimo 20 let pa nekateri vztrajajo še z TAM-Stadler pečmi iz začetka '70.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

jabe ::

Nam po 11 zimah TČ še vedno brez okvar. Menjal se je mesalni ventil par let nazaj.

TČ je stala 3k€. Za koliko se popravlja? Odvisno od okvare. Četudi gre kaka draga stvar, pa vse ostalo se ok, se popravlja. Se vseeno ceneje, predvsem pa nikjer gradbišča spet v bajti. Zmrazi me ob misli... Dvomim pa sicer, da bo to možno. Ko bo kaj resnega šlo, ne bo več nič za dobit za menjat, že danes ne vem, če bi se mi recimo lahko samo zunanjo enoto menjalo...

socialec ::

Noice. Odvisno od TČ, komot pride tudi 6k€ po subvenciji pred leti, odvisno od specifikacij in namembnosti. Glede opilkov - na cevi mora biti magnet, ki to nabira nase, da ščiti TČ; se nabere, ni pa dovolj za prodajo surovine, ne.

socialec je izjavil:

Noice. Odvisno od TČ, komot pride tudi 6k€ po subvenciji pred leti, odvisno od specifikacij in namembnosti. Glede opilkov - na cevi mora biti magnet, ki to nabira nase, da ščiti TČ; se nabere, ni pa dovolj za prodajo surovine, ne.

Magnet ti odstrani le feromagneten material. Če je tekač OČ iz sive litine ali medenine ali nerjavnega materiala ti magnet nič ne pomaga. Pomaga pa zalogovnik. Večina kovin je težja od vode, tako se razni opilki lahko usedejo na dno zalogovnika. Tisti delci kateri so pa lažji od vode pa se dvignejo na vrh zalogovnika. Ker pa je odjem vode nekaj pod vrhom in nekaj nad dnom zalogovnih preprečuje potovanje večine opilkov po sistemu ogrevanja.

socialec ::

Ja, normalno, se pa zagotovo nabere, je pa tudi to zadnje koleno cevi pred v TČ, vsaj to, kar poznam jaz, poleg filtrov in sitk in lahko bi to prej dopisal, res je, sicer nisem pričakoval, da bo potrebno elaborirati ali iskati po dokumentaciji inu kosovnici. Zaenkrat, izgleda, da deluje po X letih.

Enib1995 ::

Pozdravljeni,

pozna kdo plinsko toplotno črpalko oz. kateri proizvajalec v Sloveniji jih ima? Bojda je samo eden, samo nič ne najdem na spletu.

DamijanD ::

Kaj pa je plinska TČ?

Tukaj malo več piše o temu (https://www.varcevanje-energije.si/topl......načeloma ni tako poznano v stanovanjskih objektih, sploh v Sloveniji, temveč se uporablja v industriji (velike naprave).
Glede na Energetski zakon (EZ-2) je za enostanovanjske objekte prepovedana vgradnja plinskega kotla za potrebe ogrevanja. Možno je sicer ogrevanje na plin, vendar nikjer v projektni dokumentaciji ne sme pisati "plinski kotel". Alternativa temu naj bi bila plinska toplotna črpalka :)

starfotr ::

Ah, neumnost. Stroška nikoli ne dobiš nazaj s prihranki.

V novogradnjo se da plinski kotel ali pa toplotno črpalko. Vse drugo pozabi.

Jaz bi z veseljem dal plinski kotel, pa me jebe država in njihova pravila. Piše tako v EZ-2, tako da kako predlagaš potem da postopam? Toplotne črpalke bi se pa rad izognil zaradi zunanje enote.

joez7 ::

Če bi rad kompliciral - maš izvedbo TČ z zunanjimi škrgami - sama enota pa je montirana v objektu.
https://kronoterm.com/versivstanovanjum... so pa tudi drugi izvajalci - sam čas si vzam.
Gre, če nakako če že v projektu to predvidiš, kasneje pa je nekoliko več razbijanja. Za vstopni in izstopni zrak rabiš nekje 400x400 odprtino - pol pa lep usmerjevalec - kar lepo izpade. Nekateri ta dovod odvod zraka uporabijo v kombinaciji z prezračevanjem.
Ali pa ubereš drugačno pot - rekuperacijo z TČ. Po prospektih sem že gledal, kako pa je v praksi?
Prvo pa moraš met gradbeno fiziko, koliko moči potrebuješ. Iz tega izhajaj. Pri projektni temperaturi izhajaj iz -3 ali -6°C (tistih -20 ali celo -25°C je brezveze).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Pa obstajajo tudi TČ na podtalnico ali zemeljski kolektor ali geo sondo.
Če ne bi bil namen reklamirati zgrešeno plinsko TČ(kot so en čas reklamirali IR sevala) bi spraševal tudi kaj o tem.

BCSman ::

Pa o kakih opilkih je bilo prvotno govora, kako vezo ima kompresor z umazano vodo? Magnetni filter naj bi pripomogel izmenjevalniku in obtocni crpalki.

joez7 je izjavil:

Če bi rad kompliciral - maš izvedbo TČ z zunanjimi škrgami - sama enota pa je montirana v objektu.
https://kronoterm.com/versivstanovanjum... so pa tudi drugi izvajalci - sam čas si vzam.
Gre, če nakako če že v projektu to predvidiš, kasneje pa je nekoliko več razbijanja. Za vstopni in izstopni zrak rabiš nekje 400x400 odprtino - pol pa lep usmerjevalec - kar lepo izpade. Nekateri ta dovod odvod zraka uporabijo v kombinaciji z prezračevanjem.
Ali pa ubereš drugačno pot - rekuperacijo z TČ. Po prospektih sem že gledal, kako pa je v praksi?
Prvo pa moraš met gradbeno fiziko, koliko moči potrebuješ. Iz tega izhajaj. Pri projektni temperaturi izhajaj iz -3 ali -6°C (tistih -20 ali celo -25°C je brezveze).

Super, to je to kar rabim. Hvala ti :)

alekskac je izjavil:

Utk je izjavil:

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-...

Pa ta niti ni najcenejša.

In accordance with the F-Gas legislation, the purchase of an air heat pump with refrigerant requires the presentation of one of the following documents:

✅ F-Gas certificate – required for companies and people involved in the installation of refrigeration equipment.
✅ Statement of further resale – for customers who will not assemble the device themselves.
❗ The lack of an appropriate document will prevent the order from being processed. ❗
Se lahko zahvališ EU birokratom za še eno od omejitev. Na koncu ne boš smel kupit hišnega sesalca ali štedilnika, če ne boš imel certifikatov ;((

Sicer pa, vedno več TČ je na propan (R290). Ta ni GW plin in se lahko prosto prodaja.
Pa še tu ga pri splitih ne dovolijo "zaradi nevarnosti". Ker notri je pol kile propana, to je ja grozno. Medtem ko komot kuhaš z 10kilsko propansko jeklenko pod kuhinjskim pultom. EU butale.
vires in numeris

cekr ::

A ima propan boljši izkoristek? Al je samo cenejši?
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Assass1n ::

Cenejši in ni toplogredni plin. Ekologija.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Assass1n je izjavil:

Pa še zelo dobre lastnosti ima kot hladilni plin.
Težijo edinole z varnostjo, kar je bedarija. R290 rabiš za isto moč nekje 1/3, torej v neki 8kW TČ okoli 500g. Medtem ko je v mnogih kuhinjah brez problema 10kg propan-butan, ali pa celo 2x 10kg bombi. S tem da iz štedilnika ob manjši okvari komot spušča direktno v prostor; pri TČ se bi pa moral zgoditi resen strojelom, da bi kar naenkrat ušlo ven tistih 0,5kg.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Pa še to je potemtakem večja šansa, da se to naredi pri zunanji enoti...

energetik je izjavil:

alekskac je izjavil:

Se lahko zahvališ EU birokratom za še eno od omejitev. Na koncu ne boš smel kupit hišnega sesalca ali štedilnika, če ne boš imel certifikatov ;((

Sicer pa, vedno več TČ je na propan (R290). Ta ni GW plin in se lahko prosto prodaja.
Pa še tu ga pri splitih ne dovolijo "zaradi nevarnosti". Ker notri je pol kile propana, to je ja grozno. Medtem ko komot kuhaš z 10kilsko propansko jeklenko pod kuhinjskim pultom. EU butale.

To je čisti nonsens. Črpalka s tem opozorilom je monoblok. Se pri montaži samo priklopi dva kabla in dve cevi za vodo ... po plinski napeljavi niti nimam veselja šarit, niti ne morem, saj je vse hartlotano ...

energetik je izjavil:

Assass1n je izjavil:

Težijo edinole z varnostjo, kar je bedarija. R290 rabiš za isto moč nekje 1/3, torej v neki 8kW TČ okoli 500g. Medtem ko je v mnogih kuhinjah brez problema 10kg propan-butan, ali pa celo 2x 10kg bombi. S tem da iz štedilnika ob manjši okvari komot spušča direktno v prostor; pri TČ se bi pa moral zgoditi resen strojelom, da bi kar naenkrat ušlo ven tistih 0,5kg.

Malce je pa že razlika ali 10 kg tekočine lepo počiva v neki posodi ali se ti pol litra tekočine nenehno pretaka, uparja in utekočinja pri relativno visokih tlakih. Če ti že pri R32 in R410A pušča instalacija, in je posledično treba izvajati kontrolne preglede celo na 3 mesece pri večjih hladilnih napravah, potem je pri R290, kjer so tlaki še višji še večja verjetnost puščanja.

PS sedaj ob Veliki noči so marsikje streljali z možnarji ali karbidom. Če se tako sliši, ko poči nekaj gramov plina pol pa pol kile niti ni več tako malo.

Zgodovina sprememb…

DamijanD je izjavil:

Propan je težji od zraka, zunanja enota pa je pogosto višje kot je kurilnica ali pa ima zunanja enota prostor za odtekanje kondenza.Pol ti pa v primeru puščanja plin gre v klet ali v jamo za kondenz. Potrebna je le še iskra...

rs1975 ::

Vprašanje za lastnike TČ. A delate kakšne letne preventivne servise ali zgolj po potrebi, če kaj crkne? Naša je stara 2 leti, pa mi ob montaži niso nič rekli o kakšnih preventivnih servisih, edino fajn je, da 1x letno počistim magnetni filter...

jabe ::

Ce kaj crkne... Nimas kaj delat. Ene firme pogojujejo garancijo z letnimi servisi in se delajo, da tam nekaj pocnejo. Ce moraš dopust vzeti, reci, naj samo račun posljejo, da si ne kradete se časa, poleg denarja.

telexdell je izjavil:

energetik je izjavil:

Assass1n je izjavil:

Malce je pa že razlika ali 10 kg tekočine lepo počiva v neki posodi ali se ti pol litra tekočine nenehno pretaka, uparja in utekočinja pri relativno visokih tlakih. Če ti že pri R32 in R410A pušča instalacija, in je posledično treba izvajati kontrolne preglede celo na 3 mesece pri večjih hladilnih napravah, potem je pri R290, kjer so tlaki še višji še večja verjetnost puščanja.

PS sedaj ob Veliki noči so marsikje streljali z možnarji ali karbidom. Če se tako sliši, ko poči nekaj gramov plina pol pa pol kile niti ni več tako malo.

Razlika je tudi ta, da ima pri štedilniku plin načeloma odprto pot v prostor, če zataji varnosti sistem štedilnika ali preperi tesnilo/gumijasta cev se lahko v kratkem času 10kg plina izprazni v prostor.
Medtem ko TČ je hermetično zaprt sistem, trdi loti, nobene gumijaste cevi ali dihtunge, kjer mora iti nekam zelo močno narobe, da se na hitro sprosti tiste pol kile propana v prostor. Nima veze višji tlak, ta je še vedno precej barov pod max nazivnim tlakom sistema.

Drugače propan ima nekje 2x nižji delovni tlak kot pa R410a ali R32, tako da se motiš.

telexdell je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Propan je težji od zraka, zunanja enota pa je pogosto višje kot je kurilnica ali pa ima zunanja enota prostor za odtekanje kondenza.Pol ti pa v primeru puščanja plin gre v klet ali v jamo za kondenz. Potrebna je le še iskra...
Praktično vsaka sodobna hiša ima zunanjo enoto nižje od notranje, kleti pa sploh nima. Da se bo v jami za kondenz kar tako nabral propan, pri vsem vetru, pa močno dvomim. Tudi koncentracija plin/zrak mora biti precej točno, da lahko sploh pride do eksplozije. Če v jami leži večina propana, ne more raznest.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Letni servis? Filter spucat, posesat-spihat morebitno listje iz pladnja za odtaljen srež, in preverit tlak v ekspanziji (ker si že itak tlak vode spustil, ko si filter razdrl). Jaz še dodatno mal splahnem uparjalnik, ker mi mačka hod gor spat, in je včasih mal dlake, pa kak list. Samo z vodo, nobenih čistil. Tojto. Če kako leto tud spustiš, ne bo drame.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Moj LG Therma V v šestih ogrevalnih sezonah še ni imela nobenega servisa.

Likalnik ::

rs1975 je izjavil:

Vprašanje za lastnike TČ. A delate kakšne letne preventivne servise ali zgolj po potrebi, če kaj crkne? Naša je stara 2 leti, pa mi ob montaži niso nič rekli o kakšnih preventivnih servisih, edino fajn je, da 1x letno počistim magnetni filter...

Starši imajo Nibe in ni nobenega servisa (ga tudi sam monter/izvajalec ne priporoča)

Jaz imam Kronoterm...tu je pa druga zgodba. Osnovna garancija je 2 leti...če pa delaš redne letne servise pri njih nadaljnih 5 let se pa garancija podaljša na skupaj 5 let.
prvo leto sem pač se strinjal z njihovim servisom...s tem, da sem jih predhodno klical in jih vprašal kakšen servis je to in kaj vse vsebuje...glede na to, da sem prebral veliko na net-u, da TČ servisev ne potrebuje.
Uglavnem Kronotermov "majster" mi je takrat po telefonu razlagal, da gre to za kar obsežen servis...da naj si predstavljam kot glavni servis pri avtomobilu....po njegovih besedah ti poservisirajo polovico TČ.
no in sem se strinjal, da pridejo....
na dan prihoda sem vzel dopust, da sem pač prisoten pri tem "velikem" servisu.

Njihov mehanik je TČ priklopil na tester, očistil filter...rekel, da vse dela super in da ne vidi nobenih težav...ter spakiral robo in šel.
Sem ga vprašal, kakšen servis je to, glede na to, da sem pričakoval čisto drugo (kot so pač obljubljali po telefonu), da to kar je on naredil ni praktično nič...računal mi pa bodo za to 130EUR...no majster odide....sem klical na Kronoterm in jim dal nasvet...kako še dodatno zaslužiti..da naj v prihodnje samo položnico pošljejo in se ne rabijo delati stroškov s potjo, serviserji in ostalim zadevam...ker to kar je njihov majster naredil ni podobno nobenemu servisu.

no naslednje leto, ko so me zopet pozvali za servis...sem jih nabil na k**** in rekel, da ne rabim nobenega servisa....kasneje sem potem izvedel, da so dvignili ceno servisa na 180EUR (to ne vem, če je 100% res...pač govorice...nisem se pa nikoli zanimal o novi pravi ceni)

lopovi, lupijo povsod kjer lahko....na koncu bi mi pa kljub njihovim rednim servisom kaj se pokvarilo...bi pa sigurno rekli, da to pa ni v sklopu garancije....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

bm1973 ::

Saj 130 EUR ni veliko, da pošlješ enega mandeljca na teren...

Dobro, da se jim sploh splača...

Likalnik ::

pa naredi v enem dnevu 5 ali več strank...se pa kar nabere...še več jih naredi, če ima vse lepo skupaj locirane in pri vsaki izgubi cca 30 minut.

Zdaj je cena "servisa" Kronoterm že bistveno več kot 130 EUR.

bm1973 ::

Likalnik je izjavil:

pa naredi v enem dnevu 5 ali več strank...se pa kar nabere...še več jih naredi, če ima vse lepo skupaj locirane in pri vsaki izgubi cca 30 minut.

Posebni primeri mogoče že, sam se ti morajo te stranke lokacijsko poklopit...

Drugače je ena stranka z vsem prevozom in papirji 2 uri...

fikus_ ::

Če je cena za "letni servis" , to ni nič kaj posebnega, bolj je vprašanje, kaj za to naredijo. Po zgornjem opisu se je serviser pripeljal, očistil filter in OP-ju povedal tisto, kar že ve ter dal račun za 130€.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Glede na to, da nekateri tu pravijo, kako jim TČ porabi 150-200 elektrike na sezono, je 130-180 za letni servis preklemano veliko, ne glede kaj naredijo.
Tu se podere cela računica glede TČ in se že najbrž bolj splača kurit direktno elektriko.
Tam kjer se porabi 1500 ali 2 jurja na zimo je malo drugače.

Zgodovina sprememb…

Je bolj vprašanje, če je letni servis potreben, ne cena servisa!

Zamisli se sebe v položaju, da se pripelješ nekaj 10 km ali celo 100 km si pri stranki pol ure, skupen porabljen čas 2 uri in računaš 130EUR. Če si SP in bi delal samo to, moraš od tega živeti. Za svoje delo pa potrebuješ prevozno sredstvo, ki ga tankaš, neko diagnostično zadevo za v tem primeru priklop na TČ, ....

Po eni strani niste drugim pripravljeni priznati cene opravljenega dela, po drugi strani bi pa za malo svojega miganja računali več.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

No no, sej v tem je problem, ker ni potreben.
Če bi bil potreben, bi to vnaprej dali v kalkulacijo.
A so kronoterm črpalke najbolj zanič, da edine "rabijo" ta servis?
In kot rečeno, en serviser lahko na ta način na dan obdela vsaj 5 strank. Potem to ni več tako slab biznis. Niti nikjer ne piše, da se mora vozit iz Maribora v Gorico zarad tega. Komot dobijo tam enga lokalca. Samo vprašanje kolk suckerjev kje živi, ki bi to plačevali.

Če bi bil to slab posel, potem tega ne bi ponujali, ker tega ne ponuja oz zahteva noben drug.

Ali se nategunu splača nategovat za neko tarifo pa res ni nekaj zarad česa se bi jaz sekiral.

Zgodovina sprememb…

Še vedno ne razumeš. Oni ponujajo storitev, na tebi pa je, ali jo sprejmeš ali ne, cena je znana vnaprej. če s temi servisi pogojujejo podaljšano garancijo, lahko greš drugam, kjer imajo primerljivo dolgo garancijo brez pogojevanja letnih servisov. Ni to avtomatsko nategunstvo.

Jaz sem tudi za en stroj prvo leto naročil "letni" servis, sem bil zraven in videl, kaj je delal in kaj je menjal. Naslednje servise delam sam, stvari za menjavo nabavljam sam po nižjih cenah,...

Zgodovina sprememb…

Ni avtomatsko nategunstvo - je pa "drobni tisk" nategunstvo. Ker skoraj zihr oglašujejo 5let garancije, to z zahtevanim servisom pa samo omenijo (po možnosti kasneje)

To je prodajna strategija, če bi bilo navzkriž z zakonodajo, bi jih kdo tožil in tega ne bi ponujali na takšen način.

Takšen "droben tisk" imaš praktično pri vseh zadevah. Zavarovalništvo je tipičen primer, kjer imajo poleg osnovnega promocijskega gradiva povezave do "drobnega tiska" ki je lahko zelo obseženo.

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

telexdell je izjavil:

energetik je izjavil:

Assass1n je izjavil:

Razlika je tudi ta, da ima pri štedilniku plin načeloma odprto pot v prostor, če zataji varnosti sistem štedilnika ali preperi tesnilo/gumijasta cev se lahko v kratkem času 10kg plina izprazni v prostor.
Medtem ko TČ je hermetično zaprt sistem, trdi loti, nobene gumijaste cevi ali dihtunge, kjer mora iti nekam zelo močno narobe, da se na hitro sprosti tiste pol kile propana v prostor. Nima veze višji tlak, ta je še vedno precej barov pod max nazivnim tlakom sistema.

Drugače propan ima nekje 2x nižji delovni tlak kot pa R410a ali R32, tako da se motiš.

telexdell je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Praktično vsaka sodobna hiša ima zunanjo enoto nižje od notranje, kleti pa sploh nima. Da se bo v jami za kondenz kar tako nabral propan, pri vsem vetru, pa močno dvomim. Tudi koncentracija plin/zrak mora biti precej točno, da lahko sploh pride do eksplozije. Če v jami leži večina propana, ne more raznest.

Starejših hiš, katere prehajaj iz kurilca ali drv na TČ je bistveno več, kot pa sodobnih hiš. Pa tudi vse sodobne hiše se ne gradijo na ljubljanskem Barju, da bi bila ravnina in zaradi podtalnice onemogočena klet. Pa -v hiši že 60 let kuhamo najprej na UNP dandanes pa ne zemeljski plin, pa nas sploh ni strah, da bi ves plin z podtemeljskega skladišča v Avstriji prišel v mojo kuhinjo. Pri TČ na propan pred hišo pa ne bi tako mirno spal. Kuhinjski plin ima namreč primešane aromate kaj se dogaja pred hišo pa ne bi tako zlahla opazil, dokler ne bi bil v hiši mraz, preko poletja pa še to ne.
Smo pred nekaj leti ob plinski krizi v podjetju prešli iz zemeljskega plina na UNP. Ker so cisterne z UNP bile ob brežini reke smo morali zgraditi 2,5 m visok zid, da v primeru puščanja plin ne bi prišel do reke in po njej nizvodno. Tako bi ti tudi veter lahko odpihnil tvoj plin v sosedovo spalnico...
Pa...Propan bi naj po tvoje bil v vseh pogledih boljši (višji COP, nižji tlaki...)- le zakaj so sploh potem uvajali druge pline, saj propan poznamo dlje časa kot pa razno razne R410A ali R32...?
««
13 / 15
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22868149 (2804) feryz
»

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28817415 (6196) Telbanc
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )

18324735 (5336) joez7
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 481 82 83 84 )

4174706612 (38440) energetik
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

16619264 (11579) a_borlak

Več podobnih tem