» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
39 / 39
»
»»

Spiky28 ::

azvik je izjavil:

Spinky28, ja, se strinjam svet se mora vrteti in se tudi bo, z nami ali pa brez nas. Ravno smo priča, kaj lahko naredi en virus, zdj si pa predstavlaj kaj lahko naredi umetno ustvarjen virus, ki ima določen namen. Pa smo v pomankanju mask in podobnih osnovnih zaščitnih sredstev že sedaj. Tisto čez 3 leta all time high lahko samo v najlepših sanjah sanjaš in upam da se uresničijo. Hočem povedat, da s tiskanjem tisoče milijard, se moramo vprašat kaj je novi all time high, če boš na koncu za 100000$ dobil štruco kruha. Sploh pa so problem tistih 2000 milijarderjev, ki ob takih krizah zaslužijo toliko, da je brez veze govori, se pravi, da se v končni fazi država prilagaja podjetju, ker ima takšno količino kapitala v ozadju. Pač moje videnje je , da smo že 25 let nazaj zašli z neke normalne poti, po kateri bi se moral svet razvijat za blagor vseh živih na tem planetu. Zato tudi podpiram kripto svet, bančni sektor je treba zagrabit za vrat. Pika Amen Pa tolk da boš vedu, včasih je bil dolar vezan na zlato, zelo VELIKA razlika od danes, ko printajo kolk se jim pač zazdi. Še bolj neumno je pa to, da mediji prikazujejo kako bo država oziroma EU poskrbel za zadostno finančno pomoč- to breme pa na koncu nosimo mi, ker zaenkrat še delam v zasebnem sektorju.

Ne bit tako pesimističen no :) Brez skrbi, sem prebral veliko o zgodovini denarja/zlata/centralnih bank. Dolar je ravno zaradi tega, ker je zadnji prekinil gold-standard postal reserve-currency. Brez dvoma bo prišel čas ko se bo to spremenilo (vedo Kitajci kaj delajo).
Ampak če 'smo' preživeli WWI, WW2, finančno kriz itd. bomo tudi ta virus. Je pa res, da je šlo ob vsaki taki prelomnici v obtok veliko novega denarja. Kar kasneje vsi 'plačamo' z inflacijo. Po drugi strani, če v takih situacijah ne bi dajali denarnih injekcij, bi bilo gospodarstvo veliko dlje v krčenju (Great depression, takrat niso naredili nič).
Ne se upirat, go with the flow ;)

Btw; ali mi lahko kdo iz prve roke pove kolikšen je davek na 'options' trejde?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spiky28 ()

adut81 ::

rini je izjavil:

Sem gledal demo in nimajo vseh papirjev. Tako da iz tega vidika en veliki cvek.

Tu imaš pa prav ja, ma bomo nekaj zgruntali.

legendary ::

Kakšne so vaše napovedi za prihodnji teden?

Moja napoved cca. med -10 in -15%.

Edino, če Trumpić ponovno preseneti s kakšnim nerealnim ukrepi.

deki_SS ::

@xardas
Hvala ti za odličen članek! Če imaš mogoče še kaj podobnega se priporočam. Še vedno pa nisem našel odgovora na moja vprašanja.

@Groot
Hvala za link, sem prebral, ampak še vedno nisem našel odgovora na moje vprašanje.

Se strinjam z obema, informacij na spletu o vrednostnih papirjih je res ogromno, veliko sem že tudi prebral, ampak konkretno o mojih vprašanjih je pa zeloo malo informacij. Ja piše o postopku izvedbe prve prodaje zelo podrobno, tisto glavno, torej komu gre denar pa kako se potem deli lastništvo, tega pa nikjer nisem zasledil.

Zato bi vaju prosil če mi lahko vsaj pri prvem vprašanju še pomagata, torej kaj ima podjetje od IPO, če se je samo lastništvo zamenjalo (ali pa ne v primeru prednostnih delnic), in ni dobilo denarja? Oz. ali gre denar od IPO prvotnemu lastniku ali podjetju?

Hvala vama!

Lp

WarpedOne ::

Ti to resno sprašuješ?
A ti sama absurdnost ideje, da bi šel ves izkupiček IPO prvotnemu lastniku, ne pove direkt med oči, da temu ni tako?
Bejži stran od vrednostnih papirjev, drži se vezanih vlog .. a fool and his money are quickly departed.
Are you not tired of being wrong again and again?

fiction ::

deki_SS: Podjetje je ena taka abstraktna pravna entiteta. Ampak v ozadju to v bistvu še vedno pomeni skupek lastnikov. Torej ko se izvaja IPO, lastniki prodajo svoje deleže in za to dobijo denar. Je pa trik najbrž to, da se ponavadi ne proda 100 % podjetja v IPO, ker bi sicer kupci dobili občutek da originalni ustanovitelji ne vidijo več potenciala in se hočejo vsega skupaj le znebiti. Po drugi strani tudi npr. 5 % ne zgleda ok - v takem primeru kupec lahko da veliko denarja pa ne dobi praktično nobene besede.

IPO je zanimiv, ker se takrat podjetje prvič ponudi prostemu trgu. Nekdo da denar za svoj delež podjetja in se vidi, če je bilo prej vse skupaj precenjeno ali ne. Novi (so)lastniki potem lahko vplivajo na to, da se postavi drugačno vodstvo itd.

Drugače če podjetje potrebuje denar vzame neko vrsto posojila ali izda obveznice. Ja, podjetje je tako kot prej rečeno še vedno skupek lastnikov. Ampak predstavljaj si, da so svoj denar zaklenili in z njim ne morejo prosto razpolagati. Zato jim je v interesu, da podjetje ne propade, ker bi sicer njihov delež postal vreden 0.

Dobiti denar preko prodaje delnic pomeni, da so se nekateri prejšnji lastniki pripravljeni odpovedati delu svojega lastništva. Nove delnice se načeloma ne more izdati kar tako. Lahko gre za računovodske trike (stock split / reverse stock split), kjer se spremeni število delnic (ampak se razmerja ohranijo npr. ena stara delnica postane kar na enkrat 100 novih). Drugo je, če je podjetje v težavah in potrebuje dokapitalizacijo. Takrat se spremeni osnovni kapital (kolač zraste in se lahko spremenijo deleži).

rini ::

adut81 je izjavil:

rini je izjavil:

Sem gledal demo in nimajo vseh papirjev. Tako da iz tega vidika en veliki cvek.

Tu imaš pa prav ja, ma bomo nekaj zgruntali.


Treba najti še kakega druga ponudnika, pa po možnosti ne družbo s sedežem iz Angliji. Jutri moram pogledat nemški Vitrade.

Drugače sem pa sledil MRNA, da so obeti še vedno dobri. Čeprav v tem času se bom raje držal pretežen del sredstev na računu, saj imam v REGN še vedno del denarja in se ne premakne nikamor. Okuženost po statistiki pa tudi dokaj počasi narašča v ZDA, tako da še ni prave panike.

adut81 ::

Meni je še bolj zanimiva delnica Kroger, ki zgleda zelo močno in ima zelo predvidljivo nihanje, sem nakupil v petek in upam da celi teden raste, malo sem se prenaglil ampak vseeno.

mbdejan ::

Ima morda kdo dostop, do clanka https://mojefinance.finance.si/8959821/... in bi bil pripravljen naredit povzetek?

Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mbdejan ()

jakanov ::

Revija Moje Finance ima ravno neko akcijo za 20€ - 1 leto naročnine.
Meni osebna je edina revija, ki ima dejansko kvalitetno vsebino za nekoga, ki ga zanimajo osebne finance.

xyz133 ::

Pričakujete razprodajo US delnic ta teden?

J.McLane ::

Jaz bi rekel da ja.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

xyz133 ::

Jaz čakam na to, kar se v tem trenutku mogoče zdi še nerealno --> S&P500 na cca 1800, seveda ne v enem tednu, v roku 1-2m pa najbrž že. Je pa vse odvisno od stopnje panike v ZDA. Pričakujem, da bo ta močna glede na njihovo (ne)ukrepanje.

Mitchoo ::

Možno da vržejo še kakšen paketek s par trilijončki, samo je efekt vprašljiv.

Groot ::

jakanov je izjavil:

Revija Moje Finance ima ravno neko akcijo za 20€ - 1 leto naročnine.
Meni osebna je edina revija, ki ima dejansko kvalitetno vsebino za nekoga, ki ga zanimajo osebne finance.


Imaš morda kakšen link? Ker ne najdem nič na njihovi strani.

Bobo95 ::

jakanov je izjavil:

Revija Moje Finance ima ravno neko akcijo za 20€ - 1 leto naročnine.
Meni osebna je edina revija, ki ima dejansko kvalitetno vsebino za nekoga, ki ga zanimajo osebne finance.


Kje točno? Jaz ne najdem.

https://gyazo.com/3680ec9d94441ec12d104...

jakanov ::

Z naročnino pridobite:
nižjo ceno letne naročnine: 19,90 namesto 49,90 evra
nižjo ceno letne naročnine v prihodnjem letu: 29,90 namesto 49,90 evra
skupen prihranek v dveh letih v višini 50 evrov
dostavo revije na izbrani naslov
mobilno aplikacijo Moje finance
digitalni dostop do arhiva Mojih financ
tematsko e-pismo urednice
popuste za udeležbo na seminarjih
Za morebitna vprašanja lahko pišete na klemen.dovjak@finance.si.
________________________________________________________________
Poskusite najprej pisati na tale mail, če pa bodo komplicirali, pa vam pošljem URL. Mislim, da je vsak prejemnik e-pošte prejel specifičen URL. Če si naročen na njihove e-novice oz. rešiš kakšno anketo, potem dobiš velikokrat takšne ponudbe.

Sam sem plačal polno ceno 50€, pa morem reči, da mi ni žal. Raje preberem 1x na mesec 50 strani kvalitetne vsebine, kot pa vsak dan kar nekaj.

rini ::

xyz133 je izjavil:

Jaz čakam na to, kar se v tem trenutku mogoče zdi še nerealno --> S&P500 na cca 1800, seveda ne v enem tednu, v roku 1-2m pa najbrž že. Je pa vse odvisno od stopnje panike v ZDA. Pričakujem, da bo ta močna glede na njihovo (ne)ukrepanje.


Seveda. Se pridružujem mnenju. Še začelo se ni premikat. Prva jasna slika bo že čez teden ali dva.

adut81 ::

Neverjetno kaj se dogaja z boeingom, zj sem pa vesel da imam samo eno delnico.

PrihajaNodi ::

Kaj pa se dogaja?

adut81 ::

Padaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

otago ::

To bi lahko ze v petek odprodal. Saj vsi cakamo na razprodajo, ZDA bodo ponovile Italijo/Spanijo. Saj ves, 100k okuzenih v ZDA cez vikend. Zacuda pa ne gredo tecaji dol. Se mi zdi pa dobra prilika za nakup Airbusa, ne vem ce lahko dolgotrajno pade pod 60.

Krenforum ::

Vidim da se pogovarjate k Boeingu. Pa me zanimajo razlogi, ki jih imate za investicijo v to podjetje. Ali je tu upanje na to, da bo tecaj odbil, ker je toliko padel ali je zadaj se kaj?

Moj pogled je sledec, podjetje ce ne bi bilo amerisko bi ze propadlo, pa da povem zakaj. 737max letala so prizemljena, kot je bilo pokazano pri nesrečah ki so so se zgodile, bodo morali pilote izobrazevati (ker je prislo do sprememb v dizajnu letala -ni bil le mali refresh kot so prej govorili). Pa ce so pred corono imeli neko moznosti izboljsave, imam obcutek da jim bo corona zabila zeblje v krsto. Letalske druzbe imajo prizemljene letala, tudi ce bo cez en mesec konec, ljudje ne bodo glih skocl na letalo pa sli na izlet. In ce se to vse to traja slucajno se dlje, jim bodo skenslali narocila za nova letala ker bojo sami v dost mocni pizdi in bodo potrebovali pomoc. Raje bi upal staviti na airbus, da bo zmozen premagati korono...

rini ::

pravljica za lahko noč

bobby ::

Hudo!

Dallas Fed
https://www.dallasfed.org/news/speeches...

Izsek, na sredini točke 4:
However, it is worth considering the implications if the dollar ceases to be the world's reserve currency sometime in the future. Is it wise for the U.S. to rely so heavily on this presumption in managing its financial affairs?
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~

rini ::

zelo zanimivo in to predvidevanje že v oktobru 2019. Je to zametek prehoda na kriptovalute?

otago ::

Boeing in Airbus bosta dobila bailout. Delno preko nase in ese. Cetudi pade civilni del letalstva je se vedno vojaski del. Bomo namesto 4x4, 6x6 oklepnikov itd nabavili vojaske, resevalne helikopterje, transportna letala. Airbus je imel pred 5 leti vrednost cirka 60eur. Inflacija. Prejsni odboj s prostega pada je bil pri 48/55€. Boeing odboj pri 95$. Kot drugo sta oba too big to fail. Pokojninski skladi, delovna mesta.

Cetudi zdaj celotne flote stojijo, se le te starajo. Prej ko slej pride obnova flote. Drzava bo resevala ta velike letalske druzbe, too big to fail, nacionalni interes. Prej ko slej rekonsolidacija vecjih druzb. Druzbe lokalnega tipa ala Adria ne bi imele sanse prezivetja. 4K je spravil Adrio v stecaj se pravi cas.

Ni potrebno biti najboljsi, dovolj je, da ti sef pove, da moras kupiti njihov proizvod. V&po krizi bodo SA, Katarci itd. kupovali samo Boeing, cetudi vse ne stima. Prej ko slej bodo Maxi leteli, ljudje bodo pozabili na MCAS in nesrece.

Ce Boeing ne prezivi, potem lahko pricakujes tudi propad drugih panog (avtomobilska industrija, turizem). Inflacija, brezposelnost. ->Upor prebivalstva?

Boeing in Airbus sta trenutno dnevno tudi po +/-10%, super za shortanje.

adut81 ::

Jaz sem ga prodal in čakam, da zopet skočim pa shortajmo boeinga. Ne razumem pa, kako da ne skoči gor KR vse napovedi super pa ne gre in ne gre.

kratos ::

Lahko kdo preveri ce mu dela aplikacija mbroker ? Meni se ze cel dan ne prijavi ("napaka ob prijavi"), seveda sem jim tudi pisal vendar brez odgovora.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kratos ()

azvik ::

rini je izjavil:

xyz133 je izjavil:

Jaz čakam na to, kar se v tem trenutku mogoče zdi še nerealno --> S&P500 na cca 1800, seveda ne v enem tednu, v roku 1-2m pa najbrž že. Je pa vse odvisno od stopnje panike v ZDA. Pričakujem, da bo ta močna glede na njihovo (ne)ukrepanje.


Seveda. Se pridružujem mnenju. Še začelo se ni premikat. Prva jasna slika bo že čez teden ali dva.


Jaz isto čakam, po rekordnem padcu, rekordni skok.
We bounce before the "real downturn" begins. but please keep in mind - a bounce all the same.

rini ::

Kako naj si razlagam ta nasvet za nakup neke delnice, ki kotira na NY borzi:

"Call 5:00 Eastern. Will be available 3 days"

(to je ob 11. uri po našem času)
««
39 / 39
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira on-line brokerja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
672588 (37) barakus
»

Vzajemni skladi n-tič (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
72381857 (64) barakus
»

Degiro online broker - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28831440 (134) CoreySteel
»

Vlaganje 1.000€ na mesec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20320345 (9210) pirat
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9915966 (6195) Mr_Globus

Več podobnih tem