» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
312 / 312
»
»»

Bizkit45 ::

gfus je izjavil:

fuelcell 50% up v 8 dneh, še nisem prodal. bo pa treba. jutri. medtem ko sem bil pri frizerki je skočilo 25% :D
amd up 10% v 1 mesecu.
moja posrečena nakupa zadnje čase po priporočilu mojega programčka in gledanju youtube priporočil delnic.
oboje bo najbolje prodat jutri, ker to bo padlo.

Tale stock je slabs k kripto. Okrog 2000 je bil nek hype in cisti pump and dump. To da si zdaj dal notri 100eur in pobiras neke bajne procente nima veze. Vec pa dvomim da upas v taksen stock zarinit..

otago ::

Bizkit45 je izjavil:

gfus je izjavil:

fuelcell 50% up v 8 dneh, še nisem prodal. bo pa treba. jutri. medtem ko sem bil pri frizerki je skočilo 25% :D
amd up 10% v 1 mesecu.
moja posrečena nakupa zadnje čase po priporočilu mojega programčka in gledanju youtube priporočil delnic.

Tale stock je slabs k kripto. Okrog 2000 je bil nek hype in cisti pump and dump. To da si zdaj dal notri 100eur in pobiras neke bajne procente nima veze. Vec pa dvomim da upas v taksen stock zarinit..

Predvidevam, da je mišljeno leto 2020. Takrat je FCEL, PLUG in podobni skakali... Na koncu je vse strmoglavilo. Preberi si malce novice na Yahoo Finance. Podjetje tolče minus, venomer izdaja nove delnice.

Z drobižem se da igrati ruleto. Ko prestopiš mejo vložka nekajkratnika mesečne plače, postaneš malce bolj konzervativen.

gfus ::

verjetno več kot jurja na delnico res ne upam, razen če npr bloom energy ali amd zelo padeta in ker ju 2 youtube stručkota katerima zaupam zelo hvalita tja not vržem vseh 10 jurjev (več kot 10 jurjev na delnico pa res ne bi). sam ne bom kaj dost ugibal glede delnic, poslušal bom youtube stručkote in pa moj programček, ta combo bo zmagovalni, oni več vedo kot jaz, zdravo se je zavedat, kje si slab, razen če je kanal res propaganda, kot jih je za tesla par, pri takih je treba malo pazit, da te ne zajebejo, bolje poslušat čiste investitorje tipa chris camillo kot neke tesla fanboye. amd sem zdej up že 14%, fuelcell 53%, jutri prodam oboje in bo tako ta mesec že 200€ profita brez davka skupaj z bloom energy, ki sem ga prodal par dni nazaj. to je pa kar lep dnar že. če bom takole 500€ na mesec služil bom čist zadovoljen. etf pa naj mi raste bolj dolgoročno. sem hotel začet programirat več, ker mi je nek lep cilj 3k neto na mesec zaslužek, malo me loči od tega doseč samo s programiranjem ampak namesto da se matram s programiranjem raje preprodajam delnice. no saj tudi programirat dandanes ni več tako težko kot včasih, ker imamo ai, manj sem utrujen na koncu dneva. še pri tesli me loči 2%, da končno pridem na pozitivo, tista jajca končno prodam hitro, ko bom v pozitivi, da sprostim 3 jurje in imam potem ene 5 jurju za igrat se. tak kot sem reko, 500€ na mesec bom vrgu v etfje/qqq3, 500€ pa dodam preprodaji delnic, ker mi kar gre vidim. sem pa pri software delnicah msft, pltr, google v minusu, bo prišel čas, ko tudi une zrastejo. gledal bom etf za software IGV in ko se začne obračat gor začnem vlagat tja in ker nimam pojma katera software delnica bo zrastla bom najbrž kupil kar etf za software tist moment. trenutno mi programček ne priporoča nakupa software še. saj lahko bi že zdej kupu ampak potem bi imel mrtev denar pol leta. bolje, da ga pol leta obračam.
saj pri nvidii sem tudi v plusu ampak ker raste enakomerno takega ne prodajam, prodajam volatilne samo. plus nvidia nima več kam pasti po moje, bolje še malo dokupit kot prodajat.

recimo imaš 10 jurjev na voljo, vložiš 1 jurja v 10 delnic, 5 ti jih naredi 10% v 1 mesecu, imaš že 500€ profit. 3 ne gredo nikamor, 2 gresta v negativo, počakaš pol leta na njiju, da prideta nazaj. nekak tak si zammišljam to sodelovanje.

J.McLane ::

ripmork je izjavil:

gfus je izjavil:

v zadnjih 5 letih je bil nasdaq (top 100 firm) 30% down 2x!
trg stalno niha takole. imej pripravljeno veliko casha za take šanse pa boš padca vesel za poceni nakup.
Res je. Lani še kar štorasto lovil aprilske padce med tarifami; čeprav daleč od idealnega, se je lepo obrestovalo.
Je pa trg letos tako gor pobegnil, da je samo v zadnjih nekaj mesecih Nasdaq 100 naredil skoraj 30%,... kar noro :)

Danes zaprl najboljšo osebno investicijo do sedaj (ACMR kupoval konec 2024 in sredi 2025, povprečno skupaj cca 395% donosa). Našel preko screenerjev. Zaprl še par drugih pozicij v solidnem plusu (CRWD, DAL).
Na drugem koncu "value investinga" sem pa v minusu (JD, YUMC, CRM, SPGI...), tako da je na koncu plus pol manjši, heh. We live, we learn. Gledajoč portfelj, me od delnic in etf-ov v glavnem dol vleče Kitajska, ki še kar polzi navzdol.

Value kaj hitro postane value trap. Jaz imam predvsem problem, da te zmagovalce prehitro prodajam (sem tudi kupoval ACMR lani za 26, pa sem prodal za 29, pa Micron, pa TDK, TSMC...) in sedaj imam v portfelju samo te poražence, ker drugo deluje čisto prevroče. Ampak imam slab občutek da če pride do rukerja, da bodo tudi te value zadeve doživele kar konkretne padce.

Kakorkoli, čakam z veliko zalogo denarja. Včeraj sem nabavil nekaj malega AutoStore Holdings, meni zgleda kar obetavna zadeva.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Bizkit45 ::

otago je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

gfus je izjavil:

amd up 10% v 1 mesecu.

Predvidevam, da je mišljeno leto 2020. Takrat je FCEL, PLUG in podobni skakali... Na koncu je vse strmoglavilo. Preberi si malce novice na Yahoo Finance. Podjetje tolče minus, venomer izdaja nove delnice.

Z drobižem se da igrati ruleto. Ko prestopiš mejo vložka nekajkratnika mesečne plače, postaneš malce bolj konzervativen.

bo kar 2000 :) mogoče je 2020, če zoomaš še kakšen "klanček", ampak ne takšen kot 2000 :)

pujsekpepe je izjavil:

Sam da ne bo tko s ceno diamantov hihi

Diamante smo sintetizirali, zlata se ne da.

ripmork ::

delavec44 je izjavil:

Zakopat na vrtu za par 10 let.
Definitivno ena opcija, kako zavarovat zlato :)

J.McLane je izjavil:

Value kaj hitro postane value trap. Jaz imam predvsem problem, da te zmagovalce prehitro prodajam (sem tudi kupoval ACMR lani za 26, pa sem prodal za 29, pa Micron, pa TDK, TSMC...) in sedaj imam v portfelju samo te poražence, ker drugo deluje čisto prevroče. Ampak imam slab občutek da če pride do rukerja, da bodo tudi te value zadeve doživele kar konkretne padce.
Res je glede value trap-ov. Jaz sem se že npr. rahlo opekel z Nike in Adobe-om (po več analizah več kot leto nazaj oba izgledala občutno podcenjena). Ampak obadva še kar padata (ADBE kljub temu, da delajo precejšnje buyback-e in jim gre finančno dobro). Prodal oba z nekaj izgube, a če bi držal do danes, bi še precej več. Sem imel sicer zelo majhne pozicije pri obeh.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

Adobe propada zaradi AI, ker jim bo prej ali slej začel nažirati prihodke. Včasih se je uporablajal izraz Photoshop, danes to vse naredi AI. Vsaj tako se zdi nakjlučnemu investitorju, kje je resnica bo pokazal samo čas. Tudi Adobe začenja z uporabo AI v svojih orodjih, ampak vprašanje je kaj je to drugače od konkurence? Morda se čez čas ugotovi, da je vseeno potreben nek "human" touch, v katerem pa Adobe blesti.

gruntfürmich ::

ripmork je izjavil:

Huh, dogajanje z zlatom v bližnji prihodnosti zna bit še zanimivo...
Kakšna so kej mnenja okoli zlata, srebra, gold minerjev?

sem ti že v prejšnji temi napisal da je ta video skrajni populizem in totalno zavajanje.
jst bežim ven iz fizičnih plemenitih kovin, katere novice spremljam že par let...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

pujsekpepe ::

J.McLane je izjavil:

ripmork je izjavil:

gfus je izjavil:

trg stalno niha takole. imej pripravljeno veliko casha za take šanse pa boš padca vesel za poceni nakup.
Res je. Lani še kar štorasto lovil aprilske padce med tarifami; čeprav daleč od idealnega, se je lepo obrestovalo.
Je pa trg letos tako gor pobegnil, da je samo v zadnjih nekaj mesecih Nasdaq 100 naredil skoraj 30%,... kar noro :)

Danes zaprl najboljšo osebno investicijo do sedaj (ACMR kupoval konec 2024 in sredi 2025, povprečno skupaj cca 395% donosa). Našel preko screenerjev. Zaprl še par drugih pozicij v solidnem plusu (CRWD, DAL).
Na drugem koncu "value investinga" sem pa v minusu (JD, YUMC, CRM, SPGI...), tako da je na koncu plus pol manjši, heh. We live, we learn. Gledajoč portfelj, me od delnic in etf-ov v glavnem dol vleče Kitajska, ki še kar polzi navzdol.

Kakorkoli, čakam z veliko zalogo denarja. Včeraj sem nabavil nekaj malega AutoStore Holdings, meni zgleda kar obetavna zadeva.

Kaj imas se v planu za nakupe? Je kaj pdcenjenega kot lani avgusta intel pri 30? Kaka blue chip firma?

3p ::

J.McLane je izjavil:

Adobe propada zaradi AI, ker jim bo prej ali slej začel nažirati prihodke. Včasih se je uporablajal izraz Photoshop, danes to vse naredi AI. Vsaj tako se zdi nakjlučnemu investitorju, kje je resnica bo pokazal samo čas. Tudi Adobe začenja z uporabo AI v svojih orodjih, ampak vprašanje je kaj je to drugače od konkurence? Morda se čez čas ugotovi, da je vseeno potreben nek "human" touch, v katerem pa Adobe blesti.

Ja, za 10% nalog...
Kar pomeni, da moraš za iste prihodke tem 10% uporabnikov računati 10x več. Če lahko.

rini ::

Me zanima smer gibanja tečaja CRWD po splitu. Zdaj ji bil čas za kak split pri ASML, ko doseže 2000 usd, in pa pri MSFT, ki ga ni bilo že od 2003.

pujsekpepe je izjavil:

J.McLane je izjavil:

ripmork je izjavil:

gfus je izjavil:

Kaj imas se v planu za nakupe? Je kaj pdcenjenega kot lani avgusta intel pri 30? Kaka blue chip firma?

Ne vem, morda kaj iz utility sektorja, bolj Evropa, zdi se da kar zaostaja, potreba po električni energiji pa močno narašča, pa ne samo zaradi datacentrov. Je pa to kar malo preveč reguliran trg iz strani držav, tako da je to bolj dolgočasna naložba, je pa lahko bolj varno pred padcem.

gruntfürmich je izjavil:

ripmork je izjavil:

Huh, dogajanje z zlatom v bližnji prihodnosti zna bit še zanimivo...
Kakšna so kej mnenja okoli zlata, srebra, gold minerjev?

sem ti že v prejšnji temi napisal da je ta video skrajni populizem in totalno zavajanje.
jst bežim ven iz fizičnih plemenitih kovin, katere novice spremljam že par let...
V videu ugiba (na podlagi več indicev), da se najverjetneje povečuje razkorak med fizičnim zlatom (ki ga kot kaže na veliko kupujejo centralne banke) in papirnatim zlatom. Tudi sam prizna, da v tej točki ne ve točno...

Hm, torej zna zlato kratko / srednje ročno še pasti?
Kolikor razumem, dvig obrestnih mer (ob hkrati ne preveč visoki inflaciji) niso dobri pogoji za zlato, ker gre kapital raje v donosnejše asset-e. Če se inflacija dodatno okrepi, bi pa znalo bit?

J.McLane je izjavil:

Točno to. Adobe paketi sicer še vedno nekako ostajajo industrijski standard za ožje profesionalce (čeprav izgubljajo prima tudi proti npr. Figmi). Zaradi vedno dostopnejših in vedno boljših AI orodij pa vedno bolj odpada potreba za veliko maso ljudi izven te ožje skupine > manj naročnin > manjši dobiček v prihodnosti.

Sem danes spet kupil malo MSFT, ko je META tako poskočila. Poročilo 29.7. bo kmalu tu.

Lepo zeleno danes (META 11%+, Gold & Silver Minerji cca 4%+, MSFT in 4GLD 3%+...).
Kolikor vidim delnico izstrelilo po novici, da META razmišlja o nudenju oblačnih / AI storitev, po vzoru drugih Mag7 podjetij...

a_borlak ::

Adobe že lep čas uporablja AI v svojih orodjih, ampak mu ne koristi prav veliko, ker gre cela oblikovalska in grafična industrija zaradi AI v maloro. Poleg tega so si s podražitvami svojih paketov nakopali še dodaten srd lastnih uporabnikov, tako da so bolj kot ne EOL. Bolj me čudi, zakaj Tesla tako niha, že od marca gre gor/dol za cca 100$?

fcel se je profit prepolovil jaz pa nisem prodal včeraj, malo slabe volje. tako je s tem trgovanjem, te zna kar v slabo voljo spravit.
sem se pa rešil končno jajc tesle za 5€ profit. jo kupim naslednjič ko spet konkretno pade za kak jur.

krepelce ::

Mogoče bo koga zanimalo, dober interview, naslov po nepotrebnem bombastičen ampak očitno to video danes rabi,
da ima oglede:

Če koga zanima povezava SDSa in fašizma, je tule lepo utemeljeno:
https://slo-tech.com/forum/t807066/p8658061#p8658061

Zgodovina sprememb…

Tule lepo razkrijejo hipokrizijo tega perma bear investorja, ki zadnje par desetletij svari pred investiranjem in za skoraj vsako leto napoveduje borzni zlom. Seveda je sam z investiranjem medtem lepo obogatel, trg je pa kljub nekaj večjim padcem vmes izjemno zrasel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

stalno nabijanje o krizi ni nič drugega kot clickbait. omogoča jim oglede. kako sovražim clikcbait , prav bi prišel ai, ki bi vse clickbait vsebine skril, 80%. mogoče pa jaz enkrat napišen en tak plugin za youtube.

Ah, če bi kdo sploh poslušal kaj ti peram bear sploh govorijo, klikbait naslovi jim delajo škodo, poslušajte to v avtu cel intervju in boste videli, da sploh ni anti investiranju in ne napoveduje konec vesolja.

Nikonja ::

Dostkrat ima ok goste v Diary of CEO ampak včasih pripelje tudi take debila da ti k....a ni jasno zakaj. Tega pogledam, mogoče se kaj naučim!

Predlog, da bi OpenAI ameriški vladi odstopil 5-odstotni delež (današnji članek v Financial Times), kaže na vse večji strateški pomen umetne inteligence. Ob močni vlogi Microsofta (ima cca. 27% v OpenAI) kaže tudi pričakovanja strožje regulacije in temu si MSFT želi elegantno izogniti.

red_baron ::

Hej
Kaj menite o Ilirikinem ETF: ILIRIKA SBI TOP (SLOTR)
ILIRIKA SBITOP TR UCITS ETF - sklad, ki sledi slovenskemu delniškemu indeksu SBITOP TR in vključuje 11 najbolj likvidnih slovenskih delnic (Krka, Petrol, NLB, Telekom Slovenije itd.)

Ilirika ETF sklad ima upravljavsko provizijo le 0,60 % letno in predstavlja odlično izbiro tudi za vlagatelje, ki želite znotraj individualnega naložbenega računa (INR) učinkovito oblikovati in dolgoročno optimizirati svoj naložbeni portfelj.

Slovenski S&P 11 :)
Jaz mislim da je tole dobra naložba. Bojim se samo likvidnosti....

Alcarinnn ::

red_baron je izjavil:

Hej
ILIRIKA SBITOP TR UCITS ETF - sklad, ki sledi slovenskemu delniškemu indeksu SBITOP TR in vključuje 11 najbolj likvidnih slovenskih delnic (Krka, Petrol, NLB, Telekom Slovenije itd.)

Ilirika ETF sklad ima upravljavsko provizijo le 0,60 % letno in predstavlja odlično izbiro tudi za vlagatelje, ki želite znotraj individualnega naložbenega računa (INR) učinkovito oblikovati in dolgoročno optimizirati svoj naložbeni portfelj.

LOL le 0,60% napram 0,07 od VUAA ipd... PASSSSSSS!

energetik ::

red_baron je izjavil:

Hej

Nima smisla, večino SBI sestavlja par delnic. Kupiš jih direktno v ustreznih razmerjih in držiš na INR, da se izogneš davku na dividende, pa bo na istem oz. boljšem.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

gen Maister ::

Menda lahko imaš INR tudi pri Iliriki!?
Kolikšni so pa stroški vodenja je pa drugo vprašanje...
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Alcarinnn ()

Alcarinnn ::

gen Maister je izjavil:

Menda lahko imaš INR tudi pri Iliriki!?
Kolikšni so pa stroški vodenja je pa drugo vprašanje...

Stroški so katastrofa...

Če bi INR bil tako da bi:

- BIlo vodenje flat 12EUR na leto recimo
- Nakup in prodaja free kot trading 212
- Davka 0% po 15 let
- Možnost jemanja ven po 15 let (in dalje investiranja kolikro želiš) brez davka in birorkacije

Pol bi bilo to ok...

otago ::

gfus je izjavil:

fcel se je profit prepolovil jaz pa nisem prodal včeraj, malo slabe volje. tako je s tem trgovanjem, te zna kar v slabo voljo spravit.
sem se pa rešil končno jajc tesle za 5EUR profit. jo kupim naslednjič ko spet konkretno pade za kak jur.

FCEL je preveč rollercoaster. Upam, da si pobral del dobička ven. Na tem forumu se je veliko omenjalo večje podjetja npr. Bayer. V dveh tednih iz 34EUR na 53EUR. Ali Largo.

FCEL danes -14 %
BAYER +9%
Largo(LGO) je +30%. Delnica se je nekje gibala zadnja 2 tedna med 0.88-1.11 CAD.

Largo(LGO) je pred enim mesecem omenjal @Redtech glede dobav vanadija, vojaških poslov z ZDA. Bi rekel, da lahko gre do 1.60 CAD, saj je delnica bila v podnu zadnji mesec.

* Largo won a five-year U.S. Defense Logistics Agency IDIQ contract to supply up to 2,876 metric tonnes of high-purity vanadium pentoxide.
* Contract ceiling set at USD 125 million; deliveries will be issued through firm-fixed-price delivery orders over the ordering period.
* Pricing set at a premium to benchmark V2O5 indexes in 2026; price escalates 10% per year thereafter.
* Supply to support the U.S. National Defense Stockpile; positions Largo as an approved supplier in the U.S. defense supply chain.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

redtech ::

Moraš kar pobližati graf, da vidiš +30%... jaz imam LGO na 1% ali gre v bankrot ali 20x, pričakoval sem bolj forsiranje volframa (thungsten)...

Nazadnje sem dodal BAK @2.54 (4,7%).

Gap-fill na zadnji pretres.
https://www.icis.com/explore/resources/...

Verjetno tvegam preveč. Verjamem, da je ta poteza pritisk na lastnike obveznic, da pristanejo na bolj ugodne pogoje, ker drugače je samo še bankrot, če se cene PP ne popravijo. Skoraj 100% common si delita IG4 in PBR, zakaj so šli v prestrukturiranje in potem v bankrot? Čudne igre, ki jih ne razumem najbolje.

SID sem povečal na 5,7% z namenom, da kasneje lahko prodam del z izgubo in vnovčim profit na XOM. (asimetrija)

MOS sem povečal na 3%

Nova pozicija CLB 1,1% (tehnologija za vrtine) in CRK 1,4% (plin Haynesville Shale).

TGA premog
https://www.tradingview.com/x/UoYOjaWA/

Presenetil me je hiter spust, v spominu imam, da je bila vedno v podnu v času dopusta. Bom počakal, če se spusti na 360 bom verjetno dodal trenutnim 3,3%.

redtech ::

NVO
https://www.tradingview.com/x/XEIL2M6V/

Zadnji pump je bil +46%, sedaj je 41%, pričakujem naslednji spust na $30. Prva linija za nakup in potem vse navzdol do $15.

ravnokar fuknu jurja v american electirc power, ker moj programček pravi, da naj. :D plan je naredit 10% profit v 10 dneh in pobrat 100EUR profita. če mi pa še tole zadane 10% profit v 1 tednu ali mesecu potem pa lahko rečem, da je ta moj programček kar posrečen. en stric je rekel, vlagajte v any energy stock.
fcel pa sem padel iz 150EUR profita na 30EUR zdej pa cincam al prodat al ne, bom počakal na en mini dvig pa prodam, trenutno se dviga, upam, da se dvigne na 50EUR profit do 23h in prodam. to ko pada se občasno še malo dvigne, isto ko se dviga občasno malo pade, nikoli ne gre ravna črta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gfus ()

A to gemblas iz dnarjem iz sociale?

po tvoje bo ai popil ljudem vso vodo, elektrike pa ne rabi, zato je ta nakup gamblanje.
sklor sigurno bom naredu 10% dokaj hitro s tem nakupom. delnica se dviga (6% zadnji mesec) zato pa mi jo je program priporočil. če ne v parih tednih pa čez 1 leto.
na podlagi programčka sem naredil nakup 4 delnic. 3 je naredilo 10% + profit v parih tednih: fcel (50%) amd (15%), BE (30%)
edino broadcom je v negativi začasno (-11%), bo pa tudi ta pozitiven
gamblanje s kar dobro verjetnostjo.
raje se drži gamblanja z bitcoini, ker o ai nimaš pojma

Js ne gladam kaj raste ampak kaj pada. Kupujem ko je kri na cesti
««
312 / 312
»
»»