» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
277 / 277
»
»»

LeQuack ::

Zdaj ko smo presegli ATH ni več alternative, razen da gre še bolj gor. In zaenkrat ni videti da bi bilo drugače. 55% year over year.

Quack !

Musashi ::

sem ziher da so race tudi 2007 tako mislile.

Malidelničar ::

Musashi je izjavil:

Tule imaš svoj SBI: (nastavi si od leta 2003 do december 2025 - max kolikor lahko).

https://www.ceicdata.com/en/indicator/s...

Ja, sam gor bo tole šlo v nedogled ;), saj gre že od leta 2023...

Dober graf, hvala za to. Lepo se vidi, da so bila leta za masovno kupovanje cca 2012-2020.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

iKst_ ::

Pa btw, sam donos računam od vrednosti nakupa, ne od podna, ti pa kar bodi vesel da imaš "večji potencialni donos" ;)

Jaz ga računam od povprečne vrednosti vseh nakupov. Če delnica "brez razloga" pade za 50%, bom seveda dokupil, kar mi bo znižalo povprečno ceno.

Kaj točno pomeni "brez razloga" sem pa že napisal, da se ne bo kdo spotikal ob to.

PujsekPepe ::

Musashi je izjavil:

1) ne držim delnice, ki konstantno pada dve leti plus in pri tem izgubi več kot polovico vrednosti. Lahko da ti kdaj rata, v splošnem pa to nikakor ni dobra strategija. To lahko recimo delaš pri ETFih pa bo načeloma zleslo gor do nominale vsaj po 20 letih (SBI) ali pa po 40 (Nikkei). Pa btw, sam donos računam od vrednosti nakupa, ne od podna, ti pa kar bodi vesel da imaš "večji potencialni donos" ;)
2) Trgovanje na borzi je 90% psiha, kako boš odreagiral ko boš v minusu na lastni meji, ti pove samo dejanska situacija, pri tem ne pomaga nobena simulacija.

No intel je bil kar logicna odlocitev za nakup ko je bila delnica tam med 20-25 usd.
Enostavno je bila prevelika firma da bi propadla isto kot so drzal pa subvencioniral Ford plus tega dejansko delajo in proizvajajo.

delavec44 ::

Pa upa kdo danes kupiti Ford?

iKst_ je izjavil:

Pa btw, sam donos računam od vrednosti nakupa, ne od podna, ti pa kar bodi vesel da imaš "večji potencialni donos" ;)

Jaz ga računam od povprečne vrednosti vseh nakupov. Če delnica "brez razloga" pade za 50%, bom seveda dokupil, kar mi bo znižalo povprečno ceno.

Kaj točno pomeni "brez razloga" sem pa že napisal, da se ne bo kdo spotikal ob to.

nobena delnica, ki je normalno likvidna ne pade "brez razloga" za 50%. Razen če misliš da si pametnejši kot trg. Nisi...

gruntfürmich ::

Musashi je izjavil:

Tule imaš svoj SBI: (nastavi si od leta 2003 do december 2025 - max kolikor lahko).

to je z upoštevano uradno 50% inflacijo?:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Musashi je izjavil:

nobena delnica, ki je normalno likvidna ne pade "brez razloga" za 50%. Razen če misliš da si pametnejši kot trg. Nisi...

Meta je med korono padla za 76%. V začetku 2025 za 32%.
Google med korono za cca. 40%. V začetku 2025 za cca. 30%.
Amazon več kot 50%.
Palantir je od 2021 do 2023 ves čas padal, dol je šlo za cca. 80%.
SOFI podobno, od 2021 do 2024 70% v rdečem.
...

V nobenem primeru ni bil razlog za padec slabo poslovanje ali položaj na trgu ampak zunanji dejavniki. Nasprotno, vsa od naštetih podjetji so poslovala fenomenalno in vsa so imela edinstven položaj na trgu, med tem, ko je delnica padala.

Jaz sem PLTR kupoval po 40 USD 2021, ker je imel po mojih predvidevanjih in DCFu vsaj 100% upsida. Ko je cena delnice padla na 7 USD, poslovanje pa se je izboljšalo, je bil ta upside 1000%. Zakaj bi prodajal takšno delnico? Oz. zakaj ne bi kupil na razprodaji kolikor si lahko privoščiš?

sorry, si mi smešen, ti res misliš da si pametnejši od trga. slrj ko prej te čaka grdo presenečenje. ampak ja, ti si takrat vedel da bo epidemija kratka in da ne bo dolgosežnih posledic za podjetja. genij majkemi ;))

Smešen si kvečjemu ti. V zadnjih 10 postih nisi napisal ene koristne stvari ali dal enega pametnega nasveta. Pravzaprav se ne spomnim, da bi kdaj napisal kaj pametnega, samo neke vzvišene enovrstičnice.

Ni bilo treba biti pametnejši od trga. Samo časovni razpon moraš imeti dovolj dolg. Če ti vlagaš za max. 2 leti je jasno, da boš stisnil rep med noge vsakič, ko trg malo zakašlja. Če si invested za 10-15-20 let, ti je vseeno za covide, trumpove carine itd.

Lahko pa mogoče razložiš kdaj me čaka to grdo presenečenje pa na podlagi česa meniš, da bo prišlo do njega. Tisti "This time is different" meme gre v obe smeri. Padec nedvomno pride, ampak za vsakim padcem je prišel bistveno večji bullrun.

sej pravim, si pametnejsi od trga. car. pltr je bila srečka in nic drugega, prav lahko bi sla v bankrot. ampak ni, in ti si car. mi bos cez par let povedal koliko si premagal SP. pravzaprav povej sedaj. od kar si na trgu (2020?) za koliko % (v evrih seveda) si boljsi od etf na sp500, ki je hedgan na eur? si upam stavit, da si kljub pltr že slabši, ce pa še nisi boš pa v parih letih sigurno...

Lahko pa mogoče razložiš kdaj me čaka to grdo presenečenje pa na podlagi česa meniš, da bo prišlo do njega.

Komot lahko pride. Poglej si Enron kako je zacel in koncal.
Si ze leta 21 tukaj shilal PLntr?
Na podlagi cesa si se odlocil za all in? Si kupoval se intel po 20-25 usd?

Pa se to:
Casees Summary
Event Years to Recover
Great Depression 25 years
Japan 1989 30+ years
Dot-com (NASDAQ) 15 years
2008 Crisis ~6 years

Zgodovina sprememb…

energetik ::

PujsekPepe je izjavil:

Lahko pa mogoče razložiš kdaj me čaka to grdo presenečenje pa na podlagi česa meniš, da bo prišlo do njega.

Pa se to:
Casees Summary
Event Years to Recover
Great Depression 25 years
Japan 1989 30+ years
Dot-com (NASDAQ) 15 years
2008 Crisis ~6 years
To so case-i, če si šel all-in ravno pred začetkom katastrofe...
Če si tudi med recesijami redno DCA-jal, si bil v lepem plusu že davno prej...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

dca se v etfje, ne v posamezne delnice. razen če si genij ikst al pa energetik seveda.

Zdej je itak vse gor in je ze prepozn za kakrsnekol investicije. Pocasi se prodaja.
Plntr je pa kar safe bet, ce je res leta 21 ze zecel not metat je dobr. Imho dost bolj safe bet od kripta al kaksnega uraniuma.

Zgodovina sprememb…

redtech ::

Ti ETFi imajo eno slabost, če pride do panike in ljudje prodajajo, mora broker prodati posamezne delnice, dober in znan primer:

OWLS
You call a broker and say:

"I want to sell bonds."

The broker responds:
"Who? To whom? Who?"

~75% ETFs / ~25% common stocks

Uran ima cost price $50-65 ($83)
Srebro $15-$25 ($92)
Zlato $1000 - $1600 ($4600)
Platina $800 - $1400 ($2400)

Sigurno bodo nastali novi bagholderji, če sedaj vlagajo v zgornje postavke, nekje bo 1 snežinka podrla goro :)

PFE danes PE14 ali MRK PE14 in gresta v različne smeri?
Za posamezno delnico bi res moral vedeti, kaj dela za prihodnost, za PFE bi vrgel puško v koruzo, ker nimam pojma, kupim in upam na najboljše.

Jaz sem začel s tremi računi na 5 let (+30%,40%,200% vs SPY), pa sem vmes imel margin call 3.5 (1 račun) - tega se danes na grafu sploh ne vidi več, ker je tako majhen impact, trenutno leverage 1.3 kar je še obvladljivo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

gen Maister ::

iKst_ je izjavil:

Smešen si kvečjemu ti. V zadnjih 10 postih nisi napisal ene koristne stvari ali dal enega pametnega nasveta. Pravzaprav se ne spomnim, da bi kdaj napisal kaj pametnega, samo neke vzvišene enovrstičnice.

Ni bilo treba biti pametnejši od trga. Samo časovni razpon moraš imeti dovolj dolg. Če ti vlagaš za max. 2 leti je jasno, da boš stisnil rep med noge vsakič, ko trg malo zakašlja. Če si invested za 10-15-20 let, ti je vseeno za covide, trumpove carine itd.

Lahko pa mogoče razložiš kdaj me čaka to grdo presenečenje pa na podlagi česa meniš, da bo prišlo do njega. Tisti "This time is different" meme gre v obe smeri. Padec nedvomno pride, ampak za vsakim padcem je prišel bistveno večji bullrun.

:))

Imaš popolnoma prav! ;)
Tale Mušaši je en zoprn nadležen brencelj!! :))
S tem obadom, krvosesom zlahka prideš v spor. 8-) Ali komunikacijski šum! Brencelni pač!

Vseeno pa ti bom prevedel njegov trud in point; se pravi bistvo, ki ti ga je hotel podati in razkriti:

Niso vsi padci enaki in tudi vsi bullrani niso isti!! Kovid je bil navadna gripa na finančnih trgih, v primerjavi s pravim cunamijem, ki ga nekateri napovedujejo! Zdaj, ali se motijo, ali so samo prestrašeni, ali imajo samo neke halihunacije, ... ali celo kaj petega, v to se ne bom spuščal! Tukaj brez prvovrstne šlogarske krogle težko kaj komentiraš!! ;)
Mušaši pravi samo, da zna biti cunami vseh cunamijev, ki so bili do sedaj znani!?
Pa tudi če ne, če staviš na DCA ali po domače $ in njegove stroške, priporoča, da se držiš bolj etf-ov!
Tvoje izkušnje in tvoja taktika, da nekaj kupuješ in investiraš, ko dovolj pade, pa ti ne vidiš nekih 'pamernih' razlogov, da se to dogaja; ... no, ta tvoja taktika in investicijska pot te ne bo priperjala na neko varno točko, ampak te bo poplavilo in odplavilo z vodo! In to ob cunamiju, ali pa ob kakšnem večjem deževju, kot se je to zgodilo v Slo pred nekaj leti, ko je odneslo polovico mostov na Koroškem in še s Trzinon pri Lj vred! Da ne omenjam vseh tistih, ki so gradili na nekdaj poplavnih območjih 100 letnih vod, danes se pa te 100 letne vode pojavljajo že vsakih 10 let!
In odnesle ti lahko marsikaj, ne samo doma, ampak tudi prihranke....

No upam, da sem ti vsaj primerno slikovito nekako prevedel te Mušašijeve dileme in opozorila!? :|
Itak je od tebe odvisno, ali jih boš sprejel in/ali kaj naredil. Važno pa je, da jih vsaj (malo) razumeš in veš kam in kako pes taco moli!! ;)

Musashi je izjavil:

sej pravim, si pametnejsi od trga. car. pltr je bila srečka in nic drugega, prav lahko bi sla v bankrot. ampak ni, in ti si car.

Kako gre lahko v bankrot firma ki:
- operira z visokimi maržami in je profitabilna
- nima dolgov
- ima zagotovljen biznis za naslednjih par let
- raste 50%+ letno

"pametnejši od trga" definitivno nisem. Je pa velika razlika med povprečnim long term investitorjem in wall street boti in HF managerji, ki vidijo pol leta pred sabo in služijo od provizij ne toliko od rasti vrednosti delnic.

mi bos cez par let povedal koliko si premagal SP. pravzaprav povej sedaj. od kar si na trgu (2020?) za koliko % (v evrih seveda) si boljsi od etf na sp500, ki je hedgan na eur? si upam stavit, da si kljub pltr že slabši, ce pa še nisi boš pa v parih letih sigurno...

Cca. 2x boljši od samo S&P500.

Za Palantir sem že pisal zakaj. Dobra firma s kristalno čistimi bilancami, dobro vodstvo, ki ima moč odločanja, revolucionalni produkti brez konkurence na trgu. Pa nisem šel all-in, še vedno imam dokaj razpršen portfelj, ne samo v vrednostnih papirjih.

Intela nisem kupoval, ker ne poznam njihovega biznisa. Nisem full time v tem, tako, da nimam časa spremljati vseh tech firm.

iKst_ je izjavil:

Musashi je izjavil:

sej pravim, si pametnejsi od trga. car. pltr je bila srečka in nic drugega, prav lahko bi sla v bankrot. ampak ni, in ti si car.

- nima dolgov
- raste 50%+ letno

"pametnejši od trga" definitivno nisem. Je pa velika razlika med povprečnim long term investitorjem in wall street boti in HF managerji, ki vidijo pol leta pred sabo in služijo od provizij ne toliko od rasti vrednosti delnic.

Zakaj se prepiras?
Plntr je bil odlicen call z dobro analizo. Ignoriraj.
Skoda ker slo tech nima gumba da filtrira dolocene osebe. To je priblizno tako ko da beres super dolocene kanale pol pa uletijo boti in ti dajo razne krozke investiranja z ostalim spamom in scamom.
Kje so moderatorji? Cistijo samo v temah ki je namenjena trolom?
Se ne oglasam pogosto me pa razpizdi da eni res dajejo odlicne calle s svojim trudom (in to ja danes zlata vredno) pol pa pride fovsija in drugi serjejo tu.
Za popozdit od kripra so ravno zaradi takih odsli vsi ki so bili koristni forumu in zdej je trol tema.

Zgodovina sprememb…

iKst_ je izjavil:

Musashi je izjavil:

- nima dolgov
- raste 50%+ letno

Nabijaš da glava peče. Za PLTR 2021 ni držala prav nobena tvoja zgornja alineja. Pa seveda imel si srečo s trgom da je šlo samo gor ta leta. Če bi trg zaškripal bi PE 400+ delnice biiiiistveno bolj padle kot pa ostali trg.

iKst_ je izjavil:

mi bos cez par let povedal koliko si premagal SP. pravzaprav povej sedaj. od kar si na trgu (2020?) za koliko % (v evrih seveda) si boljsi od etf na sp500, ki je hedgan na eur? si upam stavit, da si kljub pltr že slabši, ce pa še nisi boš pa v parih letih sigurno...

Cca. 2x boljši od samo S&P500.

Za Palantir sem že pisal zakaj. Dobra firma s kristalno čistimi bilancami, dobro vodstvo, ki ima moč odločanja, revolucionalni produkti brez konkurence na trgu. Pa nisem šel all-in, še vedno imam dokaj razpršen portfelj, ne samo v vrednostnih papirjih.

Intela nisem kupoval, ker ne poznam njihovega biznisa. Nisem full time v tem, tako, da nimam časa spremljati vseh tech firm.

Nabijaš da glava peče ;))*2. PLTR biznis pa poznaš? Si je kupil pač ker je bila povsod nahajpana in je ratala. PLTR in TSLA verjetno. Pa da si na celoten portfelj ki ga imaš *2 SP500 v zadnjih 5 letih sem prepričan da lažeš.

PujsekPepe je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Musashi je izjavil:

- nima dolgov
- raste 50%+ letno

Zakaj se prepiras?
Plntr je bil odlicen call z dobro analizo. Ignoriraj.
Skoda ker slo tech nima gumba da filtrira dolocene osebe. To je priblizno tako ko da beres super dolocene kanale pol pa uletijo boti in ti dajo razne krozke investiranja z ostalim spamom in scamom.
Kje so moderatorji? Cistijo samo v temah ki je namenjena trolom?
Se ne oglasam pogosto me pa razpizdi da eni res dajejo odlicne calle s svojim trudom (in to ja danes zlata vredno) pol pa pride fovsija in drugi serjejo tu.
Za popozdit od kripra so ravno zaradi takih odsli vsi ki so bili koristni forumu in zdej je trol tema.

Če ti ni jasno te tale IKST trola. Kupil je PLTR ker pozna biznis ;=)). Ni naredil prav nobene analize, kupil je PLTR in verjetno TSLA ker sta bili to v tistih letih daaaaaleč najbolj nahajpani delnici...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Musashi ()

profii ::

Malce prebiram tole temo, ampak glede na število postov v zadnjih dneh, mislim da smo na vrhu balona.

prozac ::

zakaj je pa balon?

Nabijaš da glava peče. Za PLTR 2021 ni držala prav nobena tvoja zgornja alineja. Pa seveda imel si srečo s trgom da je šlo samo gor ta leta. Če bi trg zaškripal bi PE 400+ delnice biiiiistveno bolj padle kot pa ostali trg.

Kaj pa ni držalo?

- Q4 2022 je bil prvi kvartal v katerem je bil Palantir GAAP profitable. Pred tem so imeli par dobrih kvartalov z visokim FCF. Dejansko so bili profitabilni že vsaj leto ali 2 prej, računovodsko pa konec 2022. Delnica je bila takrat še vedno pod 10$. S tem, da vsaj tam do 2021, 2022 niso imeli razlogov za forsiranje GAAP profita.

- Dolg je bil minimalen. V začetku 2021 so imeli v bilanci cca. pol milijarde long term dolgov, sredi leta so polovico dolga odplačali in od takrat naprej so dolg samo nižali, pred dvigom obrestnih mer. D/A je bil od 2021 naprej konkretno pod 10%. Cash on hand je konec 2021 znašal 2,5B.

- Povprečno trajanje pogodbe je bilo leta 2021 okrog 3,5 let. Praktično vsak kvartal so končali s skoraj milijardo podpisanih pogodb v backlogu. Državne pogodbe so bile podpisane za daljše obdobje. Tako, da ja, biznisa dovolj za več let.

- Prihodki so iz 1,093B v 2020 zrastli na 1,542B v 2021, na 1,906B v 2022... Če greš po kvartalih gledati zneske podpisanih pogodb, je bila rast višja. Ampak ja, če podjetje poznaš površno iz CNBC ali sloppy seeking alpha člankov, mogoče ne veš da realizacija pogodb v tem primeru traja mesece ali celo leta.

Pa še vedno nisi razložil zakaj bi bil padec cene delnice slaba stvar za dolgoročnega investitorja.

Btw, PujsekPepe, se ne prepiram. Resnično me zanimajo drugi pogledi na stvar, iz katerih se lahko kaj naučim. Ampak naj bodo utemeljeni in dobro argumentirani.

si sam odgovoril. poglej tvoje zgornje alineje in preberi kaj si napisal za leto 2021...

Jaz sicer nisem pisal specifično za 2021. Ampak še vedno ne vem kaj točno ne drži. A smo v istem vesolju, beremo iste poste?

Bom upošteval nasvet od Pepeta. Veselo tiščanje glave v pesek še naprej.

3p ::

Malidelničar je izjavil:

Musashi je izjavil:

Dober graf, hvala za to. Lepo se vidi, da so bila leta za masovno kupovanje cca 2012-2020.

In vidi se, kako dolgo je trajalo, da smo prišli nazaj na isto vrednost, pa še to ob neupoštevanju inflacije. Skratka, ko se bo trg splašil, bo spet dolga zima.

delavec44 je izjavil:

Pa upa kdo danes kupiti Ford?

Jaz sem kupil nekaj nemškega ekvivalenta, ko je bil P/E 5 (in dividenda ~10%). Kako se je obneslo, pa me vprašajte čez nekaj let. 8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 3p ()

3p ::

Musashi je izjavil:

Jaz se Palantira iz točno tega razloga ne upam niti dotakniti. So sveti državni dobavitelj trenutne ameriške oblasti in dokler bo tako, in ne bo resne krize, bo mogoče celo rastel. Ko se karkoli od tega spremeni, bo pa panika.

profii je izjavil:

Malce prebiram tole temo, ampak glede na število postov v zadnjih dneh, mislim da smo na vrhu balona.

Pa si vse prodal, ali samo misliš, da smo tam? :))

Seveda smo v balončnem stanju. Le da nihče ne ve, ali bo šlo po toboganu dol že jutri, ali šele naslednje leto, po dodani XX% rasti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 3p ()

gruntfürmich ::

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

LeQuack ::

Luka Koper letos že skoraj 30% rast. Pa še ni niti 1 mesec mimo. To je moč SBI.

Quack !

dev ::

@LeQuack, pa si se kdaj vprašal glede likvidnosti slovenskih delnic? Seveda je lepo videti takšno rast, ampak kaj pa če ne boš mogel prodati po taki ceni? Potem je to samo lepa številka na papirju, sploh ko eventualno pride zima.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

redtech ::

V katero smer gre ta graf po vašem mnenju?
https://www.tradingview.com/x/DNltIlhv/

musicfreak ::

TSMC potrgal z rezultati danes, vse kar je povezano s cipi spet raste :) edino vprasanje je ali se se splaca v san disk in western digital. ko sem se to spraseval za micron poleti je sel od takrat za 80 procentov gor

Matejjjjj ::

luko sem kupoval po 20, zdaj je pa 90 ?????????????????????????????

pa kaj se gredo

Malidelničar ::

Matejjjjj je izjavil:

luko sem kupoval po 20, zdaj je pa 90 ?????????????????????????????

pa kaj se gredo

Boš prodal?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
««
277 / 277
»
»»