» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
273 / 273
»
»»

LeQuack ::

Saj je rekel da bo prodal, pa ni hotel.
Quack !

redtech ::

NICKEL/SILVER, pinpoint :)
https://www.tradingview.com/x/4BNCEtP8/

BHP Nickel West (Australia) - suspended until at least 2027

Reports indicate that the Western Australian nickel industry has seen at least ~10 nickel mine closures over recent years as part of a downturn -- with closures continuing into 2025 (e.g., Ravensthorpe, Savannah, others).

The Indonesian government suspended at least 4 nickel mining operations in the Raja Ampat area for environmental violations.

Pri Indonezijskih operacijah je tako, da odrežejo upstream, zato je dobro imeti vertikalno integrirane operacije 5-6, (primer NIC.ASX).

NIC naj bi pri ceni $15k delal še vedno $5-6k profita, dokler bo cena energije tako nizka.

Jaz mislim, da sem pogruntal sistem za S&P. Vsakič ko se musifreak pritoži, kako je težko življenje, je treba kupiti S&P, ker bo šel naslednji dan gor.
Quack !

ripmork ::

:D
Ravno pred kratkim videl zanimiv video, kjer je analiza, kako se kupovanje s&p-ja v "fear" območju dolgoročno bolje obrestuje (kot kupovanje kadarkoli, ali v "greed" obdobju). Nič presenetljivega sicer, pa vseeno zanimivo videt razčlenjeno s strani analitika. Mimogrede, nasploh dober investing YT kanal.

Okapi ::

Krka se je prebudila.;) Danes +7%

Jaz vam že 1 leto govorim, da SBI in Krka ne moreta pasti, pa mi ne verjamete. V tem času sta šla oba gor 50+%. Koliko let mora še rasti, preden bom imel prav?
Quack !

iKst_ ::

LeQuack je izjavil:

Jaz mislim, da sem pogruntal sistem za S&P. Vsakič ko se musifreak pritoži, kako je težko življenje, je treba kupiti S&P, ker bo šel naslednji dan gor.

Američani imajo Inverse Cramer index. Slo-tech ima Inverse musicfreak :)

Scaramouche3 ::

Lahko kdo ki se spozna na delnice komentira to...

musicfreak ::

Scaramouche3 je izjavil:

Seveda je vse nateg, treba je samo spremljat kako se stevilke premikajo vsak dan. Jaz to delam zadnjih 13 mesecev. Ko leti dol leti dol naenkrat v prepad. Ko gre gor, gre komaj kaj gor. Raji se da malo drobtinic, preden spet poberejo ven denar. In karavana gre naprej. Vse skupaj je piramidna shema, ampak zal moras biti del nje ce hoces nekaj dodatno zasluzit. Ne bi se cudil ce se nekega dne zbudimo in bo vse na nuli.

musicfreak je izjavil:

Seveda je vse nateg

Tudi s&p500?

Chalky ::

musicfreak je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

Seveda je vse nateg, treba je samo spremljat kako se stevilke premikajo vsak dan. Jaz to delam zadnjih 13 mesecev. Ko leti dol leti dol naenkrat v prepad. Ko gre gor, gre komaj kaj gor. Raji se da malo drobtinic, preden spet poberejo ven denar. In karavana gre naprej. Vse skupaj je piramidna shema, ampak zal moras biti del nje ce hoces nekaj dodatno zasluzit. Ne bi se cudil ce se nekega dne zbudimo in bo vse na nuli.

Edino če nekdo dejansko vrže jedrsko na ZDA in če celotno državo izbriše iz tega planeta. Ameriški delniški trgi nikoli ne bodo na nuli predvsem zato ker ni nobene druge alternative. Prej se zna zgoditi da bo Kitajski delniški trg na nuli. Musk je ravnokar presegel 750 milijard premoženja in še zdaj napovedujejo da bo leta 2026 prvi ki bo presegel 1 trillion. Prej se bo zgodilo da bodo Američani pokorili vso konkurenco.

delavec44 ::

Na nuli seveda ne, lahko je pa reset pa bo spet trajalo 10 let do ath. Vmes pa še inflacija.

delavec44 je izjavil:

Na nuli seveda ne, lahko je pa reset pa bo spet trajalo 10 let do ath. Vmes pa še inflacija.

Zakaj oziroma kako bo prišlo do tega če se vsa inovacija in napredek odvija v ZDA? Naslednje leto bosta OpenAI ter SpaceX podala svoj IPO ceno SpaceX ocenjujejo na 1.5 Trillion medtem ko OpenAI na 1 Trillion. Če kej bo razlika samo še večja. Vesolje je naslednja pomembna stvar in ZDA so tudi tam praktično brez prave konkurence in naslednje leto bo vse skupaj še bolj očitno. Da bi jih premagal bi jih moral vojaško poraziti kar pa se nikoli ne bo zgodilo. No morda čez 100 let ampak takrat nas ne bo več.

Musashi ::

Lol, chalky je pravi all American hero. Se je verjetno rodil pred 2000, tudi takrat so zaslepljenci takšne nažigali...pa da povezuje kinec only up na borzi samo z vojaškim porazom usa je tudi zabavno. USA je v zatonu, zato pa se zapira vase s carinami in trump politiko, drugače se ne bi rabila.

Musashi je izjavil:

Lol, chalky je pravi all American hero. Se je verjetno rodil pred 2000, tudi takrat so zaslepljenci takšne nažigali...pa da povezuje kinec only up na borzi samo z vojaškim porazom usa je tudi zabavno. USA je v zatonu, zato pa se zapira vase s carinami in trump politiko, drugače se ne bi rabila.

Povej mi točno kako so ZDA v zatonu? To da so imeli po drugi svetovni vojni 50% svetovnega GDP-ja in danes "samo še" 26.3% pač ni dober argument. Pričakovati da bodo imeli tudi v 2025 50% svetovnega GDP-ja je milo rečeno smešno. Če boš povedal kaj pametnega sem pripravljen poslušati, žaljivke ne bodo dovolj.

Zapirajo se vase medtem ko imajo rekordne investicije iz celega sveta? Vidiš kako smešne so tvoje izjave? Trump bo predsednik še 3 leta potem ga ne bo več ZDA so tako velika država da ni enega človeka ki bi lahko odločal o vsem. Musk ima lahko recimo 10 Trillionov in še vedno ne bo glavni v ZDA.

Kitajska je na prvem mestu samo po proizvodnji in po export to pa zato ker jih je tako veliko. ZDA so OS sodobnega sveta, če tega ne razumeš ti ne morem pomagati. ZDA imajo seveda svoje probleme in niso popolne ampak njihovi problemi so minimalni s tem kar se spopadajo druge države.

ripmork ::

Tega tipa v videu že večkrat zasledil: rad podaja hipotetične katastrofične scenarije :)
Nič ni 100%; jutri lahko sončni magnetni valovi skurijo vso tehnologijo kar jo imamo in povzročijo apokaliptičen kaos (ali pa se zgodi scenarij z jedrsko, kakršnega je @Chalky omenjal). Sam verjetnost takih scenarijev je ekstremno majhna.

S&P Index je zadnjih 100 let (skozi vse mogoče vojne in krize) rasel cca 10% letno. Ni sicer nobeno zagotovilo, da bo tudi v prihodnje tako (pa scenarij, kakršnega @delavec44 opisuje, se tudi lahko zgodi). Bi pa rekel, da je dolgoročno nadaljevanje rasti nekako najverjetnejši scenarij. Če kdo misli, da ZDA v bodoče trda prede, je pa total stock market index prava stvar.

Jaz pravim da je svet lahko srečen da imajo ZDA zgolj 350 milijonov ljudi in ne recimo 2x toliko ali pa toliko kot Kitajska ker potem res nebi bilo nobene poante več da sploh obstajajo ostale države ker bi si lahko ZDA potem dobesedno prilastile čisto vsak kamen na tej zemlji.

Vsi ki trdijo da ZDA propadajo je to samo zato ker večina ljudi drži ZDA na nekem povsem drugem, višjem nivoju. Že vrednost delniških trgov ti pove vse kar moraš vedeti o tem kako krepko vodijo. ZDA 71 Trillion, Kitajska 11 Trillion vmes še Evropska Unija kot celota 15 Trillion. Zdaj pa dodaj še ostala podjetja ki niso podala IPO, SpaceX, OpenAI, Anthropic, xAI itd in je razlika potem še bistveno večja.

Kar se tiče vojske pa tudi namenijo manj od 3%. V času Obame so namenjali 5%, v času Vietnamske vojne pa 8%. Predstavljaj si če bi danes namenjali 5% kar je dodatnih 600 milijard. ZDA niti zares ne poskušajo in to vse pove o tem v kakšni prednosti so. Edini način da bi jih lahko uničil je jedrski napad, pa še v tem primeru je to konec za vse, čeprav mislim da bodo kmalu tudi to Američani rešili glede nato da zdaj gradijo vse živo v vesolju.

Velki ::

Chalky ima tukaj kar prav, pač to je prednost sistema kot ga imajo v ameriki. Se noben ne sekira če crkneš na ulici, to pomeni da lahko plačaš najboljše od vseh. Pa še za okolje jim ni potrebno metati ogromne količine denarja.
Saj bi jim dejansko v EU lahko konkurirali samo so pač starčki ugrabili sistem. Posledično smo ravno tisti ki bi amerikancem lahko konkurirali sedaj najbolj demotivirani (mladi moški). Pa ne pravim da mi pridni ne moremo zaslužiti, težava je ker lahko veliko bolje zaslužiš z šušmarijo kot da se posvetiš inžiniringu kar ubija EU konkurenčnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Velki ()

gruntfürmich ::

bomo videli kakšne bodo nove generacije mladih v ZDA. če bodo takšne kot v evropi, potem se jim ne piše dobro.

ker tudi v ZDA vodijo vse boomerji, ki se jim toži po zlatih starih časih. čim bo zmanjkalo kritične mase da bodo gnali razvoj naprej, bodo problemi.

kitajci pa imajo zaenkrat še dovolj kakon futra, da jih kurijo za razvoj in pred računalniki...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Če bi bil Spacex profitabilen bi ostal private, zakaj bi potrebovali kapital, če naročila sproti zvozijo, bodo gradili mesto v orbiti?

OpenAI ... nihče noče financirati serverjev, ker je value destruction popoln v nekaj letih.

Musashi:: 21. dec 2025, 19:47:27

ZDA v zatonu?

JUST IN: US GDP growth surges to 4.3% in Q3, above expectations of 3.3%

https://x.com/WSJ/status/20034593824665...

Če so ZDA v zatonu potem so v zatonu tudi Kitajci glede nato da so imeli v Q3 skoraj enako gospodarsko rast. Da o ostalih Evropskih državah sploh ne govorim. V Nemčiji imajo 0% gospodarsko "rast".

tebi ni jasno o čem sam pišeš, najprej nabijaš o 100 letni prevladi USA (mal spominjaš na naci marketinške mojstre), zdajle pa pišeš o četrtletni rasti GDP, ob tem da imajo uradno inflacijo 2,8%. Na letni ravni bo rast še vedno pod inflacijo, če ne bo Q4 res dobro presenetil...

aja, pa zelo velik del tega četrtletnega rezultata je healthcare spending...Pa se ti verjetno tako sanja ne kaj sem ti povedal. Do not worry USA is great.

Musashi je izjavil:

tebi ni jasno o čem sam pišeš, najprej nabijaš o 100 letni prevladi USA (mal spominjaš na naci marketinške mojstre), zdajle pa pišeš o četrtletni rasti GDP, ob tem da imajo uradno inflacijo 2,8%. Na letni ravni bo rast še vedno pod inflacijo, če ne bo Q4 res dobro presenetil...

Ni 2,8% ampak:

US Inflation Rate is at 2.68%, compared to 3.01% last month and 2.75% last year.

Inflacija še naprej pada. 2,7% inflacija pa res ni nič posebnega. ZDA imajo skoraj pravilo da je inflacija med 2-3% tako da 2,7% res ni nič posebnega. Ta propaganda o inflaciji je že zdavnaj mimo. Pod Bidenom je bila inflacija 9% takrat je bila dejansko kriza, tole danes je pa normalni nivo.

Ti mene spominjaš na rusko propagando o propadu ZDA. Tako kot že od druge svetovne vojne naprej govorite da bo dolar kmalu brez vrednosti in ostale oslarije. 4.3% gospodarska rast za razvito državo je velik dosežek. Takšnih številk ne beležijo niti v nerazvitih državah. Gospodarsko rast omenjam ker potrjuje mojo izjavo o tem da so ZDA center inovacije in da dokler bo tako jim ne grozi propad tako kot ti pisariš.

energetik ::

Chalky je izjavil:

Musashi:: 21. dec 2025, 19:47:27

ZDA v zatonu?

JUST IN: US GDP growth surges to 4.3% in Q3, above expectations of 3.3%

https://x.com/WSJ/status/20034593824665...

Če so ZDA v zatonu potem so v zatonu tudi Kitajci glede nato da so imeli v Q3 skoraj enako gospodarsko rast. Da o ostalih Evropskih državah sploh ne govorim. V Nemčiji imajo 0% gospodarsko "rast".
Ti najprej povej, ali to navajaš rast pred ali po inflaciji... Pa še uradna inflacija je fejl. Dejansko gre GDP gor nekje toliko kot M2 supply, realna rast pa?? Nula, al pa celo negativna. Seveda odvisno o katerem obdobju govorimo.
vires in numeris

;) se mu ne sanja o čem sploh govori ;))

energetik:: danes, 15:18:13

Kaj pa Kitajska ko je že skoraj 2 leti v deflaciji medtem ko neprestano nabijajo da imajo 5% gospodarsko rast lol. A tam pri njih pa ni problema? Se pravi tam imajo gospodarsko rast medtem ko podjetja ne proizvajajo nobenih dobičkov ker so v deflaciji. Razloži prosim...

Če se že gremo o tem koliko so ti podatki verodostojni, potem začnimo pri Kitajski...

;))))), tebi je ekonomija za cicibane preveč;)))

Se mi je zdelo da ne bo nobenega prave odgovora. Enovrstnični zmazki me pač ne prepričajo.

Sorry ampak s svojimi posti pač dokazuješ da je s tabo nemogoče diskutirati, ker ti povsem očitno osnovni ekonomski pojmi niso poznani. Da bi ti pa razlagal kaj je GDP, inflacija, deflacija se mi pa ne da...

Ti imaš očitno probleme z razumevanjem. Nihče ni rekel da mi moraš razlagati o pomenu GDP-ja, Inflaciji ter deflaciji ampak kako je možno da Kitajci beležijo rekordne dobičke in 5% gospdoarsko rast medtem ko so že 2 leti v deflaciji? To da se ti ne da me ne zanima in je zgolj izgovor.

Če trdiš da so ameriški gospodarski kazalci "fake" potem to velja tudi za Kitajske kazalce, kajne?

;)- Razloži nam zakaj očitno misliš da je nemogoče da ima neka država (še posebej država, ki ogromno izvaža) gospodarsko rast, podjetja visoke dobičke, hkrati je pa v državi deflacija. Ko boš to uspel, se pa lahko pogovarjama dalje.

energetik ::

Chalky je izjavil:

energetik:: danes, 15:18:13

Kaj pa Kitajska ko je že skoraj 2 leti v deflaciji medtem ko neprestano nabijajo da imajo 5% gospodarsko rast lol. A tam pri njih pa ni problema? Se pravi tam imajo gospodarsko rast medtem ko podjetja ne proizvajajo nobenih dobičkov ker so v deflaciji. Razloži prosim...

Če se že gremo o tem koliko so ti podatki verodostojni, potem začnimo pri Kitajski...
Deflaciji praviš?
Kaj je potem tole:

V zadnjih 3 letih jim je šel M2 supply gor za 27%, core inflation pa praktično vsak mesec med 0,5 in 1% ... Deflacija?
vires in numeris

Srebro $71

Razum mi govori, da bo graf podoben kakavu:

Imaš pa ogromen bazen strokovnjakov na YT, da je valuta na splošno v terminalni fazi in bo srebro ne vem $300-$1000...

Mi je pa zanimivo, da v živo (sodelavci, kolegi) noben nikoli ni omenil zlata in srebra, govora je samo o kriptu XRP in podobno.

A se zdaj splača vlagati v nepremičnine v Ljubljani?
Quack !

LeQuack je izjavil:

A se zdaj splača vlagati v nepremičnine v Ljubljani?

Za tistih par procentov,ki jih lahko kupijo v večjih količinah...

LeQuack je izjavil:

Tole je dobra pogruntavščina. Če bi sam sebe upošteval, bi že dobro zaslužil.
Quack !

gruntfürmich ::

redtech je izjavil:

Srebro $71

Razum mi govori, da bo graf podoben kakavu:

Imaš pa ogromen bazen strokovnjakov na YT, da je valuta na splošno v terminalni fazi in bo srebro ne vem $300-$1000...

Mi je pa zanimivo, da v živo (sodelavci, kolegi) noben nikoli ni omenil zlata in srebra, govora je samo o kriptu XRP in podobno.

verjetno res, ampak če misliš da kmalu, potem ti še jaz povem da si naiven...:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Ja ampak, če si "zadel" prvi val 2k-10k (2 leti)..., držanje pozicije (2+1,5 let) izgubi smisel, povzroča samo volativnost na računu?

Ugibamo pa kje je vrh, nekdo bo zadel, vsi ne :)

libreus ::

je kdo ulovil novo nordisk pred napovedano tabletko, ki je zdaj dvignila nivo?

dussan ::

libreus je izjavil:

je kdo ulovil novo nordisk pred napovedano tabletko, ki je zdaj dvignila nivo?

Imam že nekaj mesecev in sem še vedno v minusu :(
««
273 / 273
»
»»