Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
tony1 ::
Pravkar si izumil pri(h)vatizacijsko shemo certifikatov na debelo 
Vendar tokrat ne bo dovolj le podpis, za prenos delnic morata oba k notarju (drazje) ali pa v poslovalnico Vzajemne.
Vendar tokrat ne bo dovolj le podpis, za prenos delnic morata oba k notarju (drazje) ali pa v poslovalnico Vzajemne.

gruntfürmich ::
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
LeQuack ::
Krka in NLB na poti proti 300 evrom za delnico
https://www.finance.si/finance-vlagatel...
https://www.finance.si/finance-vlagatel...
Quack !
tilinho20 ::
Morda kdo ve, je treba FURSu karkoli poročati to preoblikovanje iz Paramount Global v Paramount Skydance?
Okapi ::
StarMafijec je izjavil:
In kako se lahko delnice Vzajemne poveže s brokerjem, na primer Interactive Brokers?
preverite, ali IBKR sprejme prevzem delnic iz KDD neposredno ali zahteva posrednika v Sloveniji; Potrebna je uskladitev postopkov med Vzajemno, KDD in izbranim brokerjem.
musicfreak ::
pa jebemti m, clovek nima en teden miru...samo gor dol, gor dol.... ko bi bil vsaj en teden S&P500 cel plus bi bil ze cudez...kaksen nateg je to
ChirkKarlie ::
musicfreak je izjavil:
pa jebemti m, clovek nima en teden miru...samo gor dol, gor dol.... ko bi bil vsaj en teden S&P500 cel plus bi bil ze cudez...kaksen nateg je to
redtech ::
Za NVO sem pisal, da vključimo tudi $30 v račun, ker se to lahko hitro naredi, gledamo range $27 - $17.
musicfreak je izjavil:
Kot vedno pravim, SBI & chill.
Quack !
libreus ::
krucymucy ::
Potem bi bil P/E ze pod 10 ... dvomim da je realno se za toliko.
Lahko se seveda motim, kot sem se ko sem kupil pri 58
Lahko se seveda motim, kot sem se ko sem kupil pri 58
Sej navzdol PE ne igra vloge, kot navzgor pri 500 PE ne. Graf mora formirati dno, kot recimo BAYER, ne bo pa hitro zlezel čez ta nivo 60 EUR.
v svetu, kjer je vse možno, ne bom trdil, da ni možno ... sem pa mnenja, da je to malo mogoče, saj ne verjamem da je vzdržno, da je podjetje cenejše, kot v času, ko ni imelo v arsenalu zdravila za debelost. ne pozabit na core business. anyway, povprečje sem imel 41,5 EUR, zdaj sem dokupil in prišel na povprečje ~39 EUR. sicer pa, kot pravi @krucy, we could all be wrong (both sides). bomo videli čez 5 let.
boyx ::
Pri NVO je največja nevarnost ,da zmanjšajo ali pa celo ukinejo dividendo.V tem primeru bo delnica doživela še en veliki pok nasprotno pa je drugače tako podcenjena ,da je pomojem mnenju neumnost je ne dodati v portfelj.
StarMafijec ::
StarMafijec je izjavil:
In kako se lahko delnice Vzajemne poveže s brokerjem, na primer Interactive Brokers?
preverite, ali IBKR sprejme prevzem delnic iz KDD neposredno ali zahteva posrednika v Sloveniji; Potrebna je uskladitev postopkov med Vzajemno, KDD in izbranim brokerjem.
Torej moram poklicati na KDD?
prozac ::
NVO po mojem predvidevanju, če se ne odbije na cca. 34-36, potem se zna zgodit, da gre vsaj na 26. V teh dveh primerih začnem kupovat. Poštena cena delnice nej bi bla nekje 61e.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: prozac ()
pingme ::
Pri NVO je največja nevarnost ,da zmanjšajo ali pa celo ukinejo dividendo.V tem primeru bo delnica doživela še en veliki pok nasprotno pa je drugače tako podcenjena ,da je pomojem mnenju neumnost je ne dodati v portfelj.
Jaz pa NVO ravno zaradi dividend ne kupim, ker me moti, da bi plačal 37% davka. Znotraj EU bi morali uvesti dogovore, kot so z ZDA, torej, da ti država izplačevalca odtegne 15%, ne pa da postfestum terjaš.
red_baron ::
Kiwix ::
S strani fursa sem prejel obvestilo, da so na podlagi mednarodne izmenjave podatkov za leto 2024 ugotovili, da nisem oddal vsega... 
Gre za nek manjši znesek od prejetih kuponov, se pravi obveznic. Kakšen je sedaj postopek, da to oddam? Če prav razumem gre za dokument Doh-KDVP in vrsto dokumenta 'Samoprijava'?
Gre za nek manjši znesek od prejetih kuponov, se pravi obveznic. Kakšen je sedaj postopek, da to oddam? Če prav razumem gre za dokument Doh-KDVP in vrsto dokumenta 'Samoprijava'?
J.McLane ::
A pa ti kaj namignejo česa nisi oddal ali ti pač samo rečejo nekaj manjka in se potem sam zajebavaš s tem kaj bi lahko ti bilo?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Jaz pa NVO ravno zaradi dividend ne kupim, ker me moti, da bi plačal 37% davka. Znotraj EU bi morali uvesti dogovore, kot so z ZDA, torej, da ti država izplačevalca odtegne 15%, ne pa da postfestum terjaš.
37 % davka? govoriš iz lastne izkušnje?
37 % davka? govoriš iz lastne izkušnje?
Malce neumno bi bilo, da bi kupoval delnico zato, da iz prve roke vidim koliko bi plačal ;-)
Po dostopnih podatkih zaračuna Danska 27% witholding tax. Ko to prijaviš FURSu, ti po pogodbi o izogibanju dvojnega davka priznajo le 15% in doplačaš še 10%. 27+10=37
aha, spregledal sem tale del, ki si ga napisal "ne pa da postfestum terjaš".
ker ja, obstaja portal, kjer zahtevaš nazaj preplačilo: https://skat.dk/en-us/help/forms/06-tax...
ampak je vprašanje če se za manjše zneske splača it v ta proces ...
ker ja, obstaja portal, kjer zahtevaš nazaj preplačilo: https://skat.dk/en-us/help/forms/06-tax...
ampak je vprašanje če se za manjše zneske splača it v ta proces ...
Kiwix ::
A pa ti kaj namignejo česa nisi oddal ali ti pač samo rečejo nekaj manjka in se potem sam zajebavaš s tem kaj bi lahko ti bilo?
V odločbi je tudi kontakt osebe, ki je dokument pripravila. Sem klical in očitno je TR za moj račun poročal frusu napačne podatke. Je rekla, da naj pošljem letno poročilo, da se preveri.
Master_Yoda ::
musicfreak je izjavil:
Kot vedno pravim, SBI & chill.
Kaksen je ticker za to na IBKR ?
Dovie'andi se tovya sagain.
ETF je recimo ICSLO, kupiš pa lahko tudi direkt delnice. SBITOP ima majhno število delnic, več kot 30% indeksa je KRKG, v ICSLO pa ima KRKG zaradi pravil "le" 20%.
SBITOP TR ima 1y donos 54%, ICSLO pa 53%, dejansko bi torej imel na papirju višji donos v zadnjem letu z ICSLO, kot če bi kupil posamezne delnice v enakem razmerju kot indeks, ker od dividend plačaš še 25%, razen če bi kupoval v okviru INR, kjer pa si omejen na 5k (oz. 10k) letno.
Moje mnenje: INR-ji lahko zaradi razmeroma nizke likvidnosti tečaje še precej povišajo, čeprav so že trenutno bolj na zgornji meji poštenega (fair) vrednotenja. Čisto možno pa je, da se tečaji res v letu ali dveh povišajo še za +50% ali +100%, ampak potem lahko tudi hitro sledi -50% in se spet praktično ustavi trgovanje za naslednje desetletje (in pisanje, da je borza nateg). To, da INR spodbuja, da imaš 50% v SLO papirjih, ni prava oz. dobra odločitev.
SBITOP TR ima 1y donos 54%, ICSLO pa 53%, dejansko bi torej imel na papirju višji donos v zadnjem letu z ICSLO, kot če bi kupil posamezne delnice v enakem razmerju kot indeks, ker od dividend plačaš še 25%, razen če bi kupoval v okviru INR, kjer pa si omejen na 5k (oz. 10k) letno.
Moje mnenje: INR-ji lahko zaradi razmeroma nizke likvidnosti tečaje še precej povišajo, čeprav so že trenutno bolj na zgornji meji poštenega (fair) vrednotenja. Čisto možno pa je, da se tečaji res v letu ali dveh povišajo še za +50% ali +100%, ampak potem lahko tudi hitro sledi -50% in se spet praktično ustavi trgovanje za naslednje desetletje (in pisanje, da je borza nateg). To, da INR spodbuja, da imaš 50% v SLO papirjih, ni prava oz. dobra odločitev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
nurmaln ::
Jaz sem se s tem lani ukvarjal. Gladko sem poklical referenta pa povedal da nimam pojma za kaj bi lahko šlo, pa sva potem skupaj razvozlala, so bili kar prijazni.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
Master_Yoda ::
ETF je recimo ICSLO, kupiš pa lahko tudi direkt delnice. SBITOP ima majhno število delnic, več kot 30% indeksa je KRKG, v ICSLO pa ima KRKG zaradi pravil "le" 20%.
Hvala !
Dovie'andi se tovya sagain.
Jaz sem dobil samo tole:
https://www.justetf.com/en/etf-profile....
je pa kar visok TER.
SLOX nima Krke, to je podobno kot bi kupil S&P500 brez mag7 ;-)
ICSLO (INTERCAPITAL SBITOP TR UCITS ETF ) očitno ni na justetf, ker kotira na LJSE, ampak IBKR ga ima.
dev ::
Volume ICSLO je tako nizek, da ne vem, če lahko to sploh kdaj prodaš?
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
LJSE z rekordnim prebojem indeksa SBITOP
https://si.bloombergadria.com/financni-...
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Quack !
SBSW
https://www.tradingview.com/x/A2zNjijT/
Hitro je prilezel na vrh, še nekje +50% vs. Pt in bo čas za pobiranje smetane in češnje.
https://www.tradingview.com/x/A2zNjijT/
Hitro je prilezel na vrh, še nekje +50% vs. Pt in bo čas za pobiranje smetane in češnje.