Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
kateder ::
Aaaaa, pa še to - a ta kontroler je lahko tudi v funkciji termostata in izklaplja obtočno črpalko?
Dimnik ::
A in B toplotna na H1 in H2 kontroler
HA in HB toplotna na HB in HA kontroler in E toplotna E kontroler
HA in HB toplotna na HB in HA kontroler in E toplotna E kontroler
joez7 ::
Mam na Ferroli (na zunaj identičen), se kot prostorski ni nevem kako obnesel (prevelika histereza +-1, pa v tistem času ga nisem znal povezati na internet), zato sem mu dodal klasični sobni termostat Tuya (+-0.2 + internet).
Je pa na koncu čist vseeno, ko ujameš krivuljo ogrevanja, itak voziš z njo malo pod nastavljeno temperaturo na termostatu - ti je potem termostat sam kot on-off v medsezoni.
Če sprašuješ za sekundarno obtočno črpalko, maš sponke na zunanji enoti. Samo kabel potegneš do črpalke št.2., pa premočna ne sme bit (nekje 40W). Črpalka pa se ti potem avtomatsko vkljaplja, malo prej preden se vklopi kompresor, potem pa skozi, dokler je termostat ne izklopi.
Naj ti York lepo služi.
Ne, to je del napajanja - komunikacije.
Je pa na koncu čist vseeno, ko ujameš krivuljo ogrevanja, itak voziš z njo malo pod nastavljeno temperaturo na termostatu - ti je potem termostat sam kot on-off v medsezoni.
Če sprašuješ za sekundarno obtočno črpalko, maš sponke na zunanji enoti. Samo kabel potegneš do črpalke št.2., pa premočna ne sme bit (nekje 40W). Črpalka pa se ti potem avtomatsko vkljaplja, malo prej preden se vklopi kompresor, potem pa skozi, dokler je termostat ne izklopi.
Naj ti York lepo služi.
Ozemljitev je E? Earth?
A kot prostorski termostat lepo deluje?
Ne, to je del napajanja - komunikacije.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
floyd1 ::
Če sprašuješ za sekundarno obtočno črpalko, ...
Verjetno sprašuje za tisto v TČ, primarno. Ker če nimaš nastavljeno prek termostata, ta pač ves čas deluje.
bpr123 ::
Vsak večer mi TČ nabije špice ko ogreva sanitarno vodo, to verjetno prižiga grelce, ker drugače ne vidim smisla da bi potegnila 5kW?
Gre pa za de dietrich TČ. Gledal sem po nastavitvah pa ni nič očitnega da bi to izklopil, kaka ideja kaj naj iščem ?
Jaz bi kot prvo nastavil nižjo temperaturo STV (~40°C), če to ne pomaga pa kaj takega https://www.delko.si/sl/mini-ipalke-1.h...
Vsak večer mi TČ nabije špice ko ogreva sanitarno vodo, to verjetno prižiga grelce, ker drugače ne vidim smisla da bi potegnila 5kW?
Gre pa za de dietrich TČ. Gledal sem po nastavitvah pa ni nič očitnega da bi to izklopil, kaka ideja kaj naj iščem ?
Jaz bi kot prvo nastavil nižjo temperaturo STV (~40°C), če to ne pomaga pa kaj takega https://www.delko.si/sl/mini-ipalke-1.h...
Topla voda je nastavljena 37C spodnja meja in 47C zgornja. Bojler je 300L in ženski del populacije me bo vrgle iz bajte če nižam temperaturo vode
Pa tudi jaz bi koga povpraša po zdravju če bi toplo vodo omejil na 40C.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bpr123 ()
Probaj zmanjšat diferenco na 5°C - se pravi spodnja 37 in zgornja 42. Je čudežno dovolj. Pa še cikle boš mel malce pogostejše in krajše. Probaj, včasih je dovolj lepo po 1°C nižat (na 14dni) pa ni čivkanja.
Men skregajo, če gre čez 42 (kak krop paje
), nastavljenop pa je na 38., ker so se navadli odpirat sam toplo. Pač stvar navade in okusa
.
Men skregajo, če gre čez 42 (kak krop paje
DarwiN ::
Je lahko zadaj program za legionelo, ki ti za kratek čas segreje vodo do ~60C ?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Poskusi kot pravi Joez... Recimo iz 40 na 45C... Ker v času, ko segreva bojler, ogrevanje doma "trpi" in zato mora TČ čim hitreje segreti bojler, da lahko nadaljuje z ogrevanjem stanovanja... Mogoče tvoja TČ izračuna, da ne bo uspela v 30? minutah segreti bojlerja, zato vključi grelce..
S 40 na 45 bo to uspela dovolj hitro brez grelcev.
V teoriji. ;)
S 40 na 45 bo to uspela dovolj hitro brez grelcev.
V teoriji. ;)
Bizkit45 ::
Pa smo sigurni, da je to samo toplotna?
Da si vsak vecer po kopanju ne prizgete fenov? Ali pa kaksne kaloriferje oz. razne grelce?
Da si vsak vecer po kopanju ne prizgete fenov? Ali pa kaksne kaloriferje oz. razne grelce?
telexdell ::
TČ za ogrevanje hiše je ogrevanje sanitarne vode dodatek. Ker želi to čim prej opraviti gre kompresor med ogrevanjem sanitarne vode proti max obratom. Kako dolgo bo na teh max obratih pa je odvisno od histereze ogrevanja vode, količine vode, max temperature vode in pa seveda moči TČ. Torej se na špico lahko vplivaš z manjšo histerezo (npr. 42...45°C namesto 35..45°C) ali da vodo segrevaš do max 42 namesto 46°C. Na moč TČ ali volumen bojlerja pa lahko vplivaš le ob nakupu. Bolj ko stiskaš moč TČ in nižaš volumen bojlerja več težav imaš kasneje med delovanjem TČ.
Ker pa se pri konicah meri povpreček 5 max konic v posameznem bloku in ker je bilo v januarju zaradi mraza še višjih špic (vsaj pri meni) kot jih povzroča segrevanje sanitarne vode več kot preveč se za to ne splača preveč sekirat. Kakorkoli, na račun ne vpliva nič.
Ker pa se pri konicah meri povpreček 5 max konic v posameznem bloku in ker je bilo v januarju zaradi mraza še višjih špic (vsaj pri meni) kot jih povzroča segrevanje sanitarne vode več kot preveč se za to ne splača preveč sekirat. Kakorkoli, na račun ne vpliva nič.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
energetik ::
Probleme z manjkom ogrevanja hiše med gretjem STV imajo le slabo izolirane bajte s poddimenzioniranimi TČ.
Meni lahko TČ ogreva STV magari 3h v kosu, pa se to v bajti ne bo niti najmanj občutilo. Zato me dejansko jezi, da ne morem omejiti moči TČ za ogrevanja STV.
Meni lahko TČ ogreva STV magari 3h v kosu, pa se to v bajti ne bo niti najmanj občutilo. Zato me dejansko jezi, da ne morem omejiti moči TČ za ogrevanja STV.
vires in numeris
Točno to.
Ogrevanje je preko talnega in hiša ima 20cm izolacije. Če bi STV ogrevalo celo uro mi je popolnoma vseeno.
Ogrevanje je preko talnega in hiša ima 20cm izolacije. Če bi STV ogrevalo celo uro mi je popolnoma vseeno.
Ogrevanje iz 37C na 47C pri 300L vode pomeni 3,5kWh energije. To bi TČ lahko naredila brez nekega navijanja na polno moč.
Poleg tega če bi vmes zmanjkalo tople vode bi bil to dober signal ženskemu delu da je čas za zaključit namakanje
Poleg tega če bi vmes zmanjkalo tople vode bi bil to dober signal ženskemu delu da je čas za zaključit namakanje
bm1973 ::
Meni tam okoli polnoči isto nabije moč na 5kW.
Ampak se nima smisla sekirati za tisto špico.
Ampak se nima smisla sekirati za tisto špico.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Točno to.
Ja, sam je vprašanje, če črpalka to ve, da si lahko vzame čas in počasi opravi svoje delo.. Verjetno so kje kakšne nastavitve.
Pri nas fašemo frostbite, če si črpalka vzame 2 uri pavze, ker ni izolacije. ;)
telexdell ::
Probleme z manjkom ogrevanja hiše med gretjem STV imajo le slabo izolirane bajte s poddimenzioniranimi TČ.
TČ segrevajo sanitarno vodo po nekem fiksnem algoritmu zato lahko bolj ali manj nastavljaš le temperaturo vode in histerezo. Če ima TČ možnost zunanjega proženja ogrevanja (npr.ob nizkih tarifah) bi mogoče lahko TČ prepričal, da bi ti takrat ogrevala sanitarno vodo in bi mislila da ogreva prostore. Če pa temu nisi vešč ali TČ tega ne omogoča pol pa ostane le ločena TČ za sanitarno vodo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Probaj malce pogledat v nastavitvah. Nekatere majo omejitev priključne moči (toka). (vsaj moja, pa enkrat upošteva, drugič pa tak tak, pač ma svojo pamet).
shmandi ::
Ful vemo za katero TČ se gre...
Enim se da nastavit moč, enim brez zunanjih tokovnikov pač ne.
Jaz imam Daikin Altherma3 in imam podobno težavo. Nekaj 100w sem lahko znižal moč z nastavitvijo na "super silent" ampak ob hujšem mrazu še vedno pride blizu 4kW za gretje STV. Edina rešitev bi bila omejitev moči preko zunanjih tokovnikov.

Grimnir3 ::
Ful vemo za katero TČ se gre...
Enim se da nastavit moč, enim brez zunanjih tokovnikov pač ne.
Jaz imam Daikin Altherma3 in imam podobno težavo. Nekaj 100w sem lahko znižal moč z nastavitvijo na "super silent" ampak ob hujšem mrazu še vedno pride blizu 4kW za gretje STV. Edina rešitev bi bila omejitev moči preko zunanjih tokovnikov.
Saj je napisal
rs1975 ::
Jaz imam nastavljeno, da se mi STV greje vsak dan med 15-20. uro. V bistvu dela samo dobro uro (od 15:00 dalje) in špici ne doseže niti 3kW.
Pa ogrevamo 300l bojler, na 48°C.
Probaj nastavit gretje vode ponoči, ko špica ne "boli".
Pa ogrevamo 300l bojler, na 48°C.
Probaj nastavit gretje vode ponoči, ko špica ne "boli".
Včasih pomaga prestvavilo (po višini) tipala (DHW) od sanitarne vode, pač probaš z 15cm višje ali nižja - pa vidiš ali je bolje ali slabše. Ene majo Fast DHW (ali only DHW), se včasih poigramo.
Takole nekateri razmišljajo https://deloindom.delo.si/energija-in-o... lepo.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 41407 (605) | Meizu |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 792834 (5334) | letmein |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 75753 (10408) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 31806 (20587) | Telbanc |
| » | Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 46908 (17550) | zamotsloteh |