Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
Utk ::
Noben ti ne bo vnaprej brez ogleda rekel "ah to ti jaz zrihtam zastonj", niti za 100 evrov ne. Če je glavna omarica v kleti v sosednji sobi, je to pač malo drugače kot če je v drugem nadstropju. Prav je da se pred toplotno naredi nova mini omarica s svojimi varovalkami, že to je takoj 50 evrov. Danes ko ti vsak obrtnik zaračuna vsako matico posebej, ne bo tega nihče delal "v ceni ponudbe", razen če je bilo to vnaprej dogovorjeno. Lahko si pa vsak to potegne sam, monterja toplotne ne briga kdo je vlekel kabel.
Twixz ::
Mislim jaz sem iz glavne omarice od bajte do kotlovnice dal kolegu električarju, da se potegne kabel, da omarica, varovalke TČ za sebe in naprej kabel za TČ plus 2 kabla za vtičnico (bojler, zalogovnik), omarice za TČ ekstra nisem dajal, ker to ni blo izrecno rečeno.
Mam pa potem iz te omarice ko pride iz glavne omarice še ekstra kable za polnilnico avta in vtičnice/luči.
On je imel kotlovnico pripravljeno kot iz škatle, naredil sem novo keramiko, zbelil, vse kot mora bit.
Mislim, nisem si mislil da se to lahko v letu 2026 tako zakomplicira.
Mam pa potem iz te omarice ko pride iz glavne omarice še ekstra kable za polnilnico avta in vtičnice/luči.
On je imel kotlovnico pripravljeno kot iz škatle, naredil sem novo keramiko, zbelil, vse kot mora bit.
Mislim, nisem si mislil da se to lahko v letu 2026 tako zakomplicira.
alekskac ::
Pri meni podobno. Ko je električar že vlekel v omarco, je rekel dajva še za EV svoj kabel, v omarici je plac (še zdej ga nimam, kabel pa je). Kar je nadometne cevi sem vse prej sam pripravil. Preboj za cevi mi je prišel z krono prevrtat en možakar. Podlogo za TČ sem sam zabetoniral, in potegnil cevi do TČ. Sobno enoto in kabel sem tudi naštimal. Je bilo tako domenjeno od nakupa. Pride monter, smo priklopili holandce, odprli ventile, spustili not vodo, počevljal je kable in stisnil ON. Pokazal mi je par parametrov, kako se pride v servisni meni, pogledali smo še da kje ne pušča in da ni zraka v lajtengi. Hitr je blo fertik.
Dodatni material 500 evrov še, kao.
Končna cena 15.700€.
Demontaža stare peči na olje,
Montaža TČ, bojler, zalogovnik, peč na drva (rabljena, od strica).
Vse cevi in ventili na novo do obstoječih cevi v mansardi in pritličju. Ves material zrihtal izvajalec, razen peči na drva.
A je velik to?
Končna cena 15.700€.
Demontaža stare peči na olje,
Montaža TČ, bojler, zalogovnik, peč na drva (rabljena, od strica).
Vse cevi in ventili na novo do obstoječih cevi v mansardi in pritličju. Ves material zrihtal izvajalec, razen peči na drva.
A je velik to?
joez7 ::
Tolk dnarja, za to sem naredil sam montažo TČ in iz razlike kupil EV (res da še čakam na subvencijo od EVja), pa kavo pijem iz Hoferja - št. 8.
. Pa še nekaj malga je ostalo za dopust (apartma za 350€ -teden dni + 80€ turistične takse).
Pa ne zamerit - fajn je če maš prevač dnarja in ti vse drugi naredijo - drgač pa moraš sam zavihat rokave.
Pa ne zamerit - fajn je če maš prevač dnarja in ti vse drugi naredijo - drgač pa moraš sam zavihat rokave.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

deepsick ::
Preveč denarnja ne moreš imeti nikakor - ampak sam šravfati brez znanja, ob pitju hoferjeve kopi luwak, meni bolj kaže na samomor in zavarovalniška zavrnitve kot pa varčevanje, vsaj za 99% ljudi. Lepo tistemu, ki zna VSE sam :D
feryz ::
To ti dam prav.
Da se sam jebeš da prišparaš, potem pa za privarčevano kupiš v hoferju kofe!? Ok, mogoče za goste, ampak da bi pa sam pil tisto brozgo?
Jej, jej.
Da se sam jebeš da prišparaš, potem pa za privarčevano kupiš v hoferju kofe!? Ok, mogoče za goste, ampak da bi pa sam pil tisto brozgo?
Jej, jej.

Kava je tu še najmanjši problem in v Kopi luwak ni kakšna Hoferjeva blagovna znamka :D
Hočem reči, da ne delajte reklame za samovgradnjo TČ, to je 'javen' forum - povečini sicer ekstremno moderiran razen do nekaterih umobolnih izjem - visoko zveneče besede v smislu prihrankov za ev inu dopust, tudi pitja kave, ima lahko usodne posledice za nekatere iz 99%, ki se dajo zavesti - in niso deležni tega vzajemnega trepljanja.
Hočem reči, da ne delajte reklame za samovgradnjo TČ, to je 'javen' forum - povečini sicer ekstremno moderiran razen do nekaterih umobolnih izjem - visoko zveneče besede v smislu prihrankov za ev inu dopust, tudi pitja kave, ima lahko usodne posledice za nekatere iz 99%, ki se dajo zavesti - in niso deležni tega vzajemnega trepljanja.
joez7 ::
Namen dosežen, kritično razmišljanje. Tut provokacija te mal razmiga - ko tvoj želodec ne prenese več BarKave. Leta naredijo svoje - v večini na slabš ... . Hofer Barissimo Mocca 8/10. Na priporočilo zanke, ko sem jamral, da me daje kislina po kavi.
Z mojga oddiha - kava 6€, pivo 6€ - na koncu pa pivo iz blagovnice in kava s štedilnika - pač ko je nekaj predrago ...
.
Pač moraš bit oportunist - ali ti je tvoj čas in volja zagrist nekaj novega - ali pa skasirat (če maš na voljo).
V večini primerov je folk sposoben marsikaj (še posebej z omejenimi sredstvi) - še najlažje je reč to pa ne gre.
Z mojga oddiha - kava 6€, pivo 6€ - na koncu pa pivo iz blagovnice in kava s štedilnika - pač ko je nekaj predrago ...
Pač moraš bit oportunist - ali ti je tvoj čas in volja zagrist nekaj novega - ali pa skasirat (če maš na voljo).
V večini primerov je folk sposoben marsikaj (še posebej z omejenimi sredstvi) - še najlažje je reč to pa ne gre.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
15.100 je bilo v štartu rečeno.
Sam sem naredil še štrom do TČ iz glavne omarice, zunaj izkop za cevi za zunanjo enoto in ponikalnico pod zunanjo enoto ter temeljna pasova na meter širine.
Ker pa je zgleda moral v lastni režiji fino montažo rihtat za štrom ker moj štromar ni hotel tega delat ker je všteto v ceno je zdaj izgleda v material skril teh 600€ da si štromarja pokrije.
Mislim, sej z ekoskladom bo šlo na 12.000€, kar je še nekod znosno samo..... ne vem no :)
Sam sem naredil še štrom do TČ iz glavne omarice, zunaj izkop za cevi za zunanjo enoto in ponikalnico pod zunanjo enoto ter temeljna pasova na meter širine.
Ker pa je zgleda moral v lastni režiji fino montažo rihtat za štrom ker moj štromar ni hotel tega delat ker je všteto v ceno je zdaj izgleda v material skril teh 600€ da si štromarja pokrije.
Mislim, sej z ekoskladom bo šlo na 12.000€, kar je še nekod znosno samo..... ne vem no :)

Nihče ni rekel, da kaj ne gre, ampak samo to, da v nekaterih primerih ni smiselno tvegati pri vseh in je investicija na ključ neproblem. Če pa se komu kaj zgodi kljub temu, pa nekateri lahko skomignemo, ko preberemo v črni kroniki.
Izgleda pa čisto zares, da je takšnih nesreč zelooo malo primerjujoč z 'nepovratno' darovanimi dolgoletnimi prihranki raznim spletnim 'ljubimcem', 'obolelim igralcem', 'princem' tudi na EU nivoju.
Kaj bi bil razlog za to, tako sposobni DIY ali rešitve na ključ? :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
Mislim, sej z ekoskladom bo šlo na 12.000€, kar je še nekod znosno samo..... ne vem no :)Oboje je rop pri belem dnevu.
Ekosklad itak skrbi samo za dvigovanje cen in mastenje obrtnikov. To je že desetletja znano.
Ampak očitno folku ni odveč dajati toliko denarja za en propeler. Torej naj bo tako.
Bilo pa prošlo. Več dva puta.
Otišla baba s kolačima. Itd.
Sicer je tudi mene minilo da zastonj delam kot bik, investitor me pa opazuje in kavico pije. Jebeš tako samogradnjo.
Otišla baba s kolačima. Itd.
Sicer je tudi mene minilo da zastonj delam kot bik, investitor me pa opazuje in kavico pije. Jebeš tako samogradnjo.
Vsak si zasluži bit plačan pošteno za pošteno delo.
Taki kurci ko pa z materialom dobivajo noter delo ki bi ga morali opraviti že preden izdajo račun so pa za nabit. :D
Taki kurci ko pa z materialom dobivajo noter delo ki bi ga morali opraviti že preden izdajo račun so pa za nabit. :D
UPDATE:
Ni me nasral pri materialu. Pri ceni za material pa...... :D
Je pa cena približno 500€ nad povprečno za to kar mi je delal (v moji regiji) tako da.... Me niti ni tako nategnil kot sem mislil. Z ekoskladom pa itak vsi služijo, kot je vsak napisal. Če mu omeniš ekosklad ma 500 v žepu :D
Ni me nasral pri materialu. Pri ceni za material pa...... :D
Je pa cena približno 500€ nad povprečno za to kar mi je delal (v moji regiji) tako da.... Me niti ni tako nategnil kot sem mislil. Z ekoskladom pa itak vsi služijo, kot je vsak napisal. Če mu omeniš ekosklad ma 500 v žepu :D
Nič te ni nasral.
Dal ti je ponudbo, ti si jo potrdil in on je naredil.
Ok, mogoče za tiste žice. Lahko bi ga vprašal.
Dal ti je ponudbo, ti si jo potrdil in on je naredil.
Ok, mogoče za tiste žice. Lahko bi ga vprašal.
Meh.
Naj se jebe.
Itak mi je dal pumpo not da je že crknla. Tko da bova neki skompenzirala, ker je res smotan.
Naj se jebe.
Itak mi je dal pumpo not da je že crknla. Tko da bova neki skompenzirala, ker je res smotan.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 59963 (754) | DamijanD |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 82 83 84 85 )Oddelek: Loža | 853101 (8775) | alekskac |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 79436 (14091) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 41013 (29794) | Telbanc |
| » | Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 199442 (166266) | Zvezdica27 |