» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

««
14 / 15
»»

energetik ::

telexdell je izjavil:

Pa...Propan bi naj po tvoje bil v vseh pogledih boljši (višji COP, nižji tlaki...)- le zakaj so sploh potem uvajali druge pline, saj propan poznamo dlje časa kot pa razno razne R410A ali R32...?
Samo zaradi požarne varnosti, sicer bi vse laufalo na propan/izobutan. No, saj hladilniki so že vsi na izobutan, pa vedno več monoblokov je na propan.
vires in numeris

joez7 ::

R290 je super, sam ma svoje haklce. Napram prejšnjim plinom R32 in R410, ma višje tlake obratovanja in zahteva vsaj enkrat večji kompresor. Na prime če je blo za R32 zadost 60ccm, R290 rabi vsaj 130ccm (vsaj po katalogih), samo polnjenje plina pa je manjše - 1.5kg (R32) nasproti 0.6kg (R290). Čas pa bo pokazal.
So za večje enote tudi zagnali z CO2 - sam tu pa so še večji tlaki. Trenutno še nisem zasledil enote ~10kW z CO2 - če ma kdo kak link, naj prosim prilepi.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

floyd1 ::

Menjal sem le elektroniko za ventilator, pa ni bila kriva TČ ampak mi je v bajti odletela glavna nula in je prišla medfazna napetost na TČ.

Sicer je malo offtopic, me pa res zanima - Torej, če nekaj prekine glavno nulo (zunanja omarica), faze pa delujejo, kakšne "probleme" še lahko pričakujem? 3F sta pri nas priklopljeni le TČ in indukcijska kuhalna plošča. Ali 3F naprave niso varovane za take primere?

joez7 je izjavil:

R290 je super, sam ma svoje haklce. Napram prejšnjim plinom R32 in R410, ma višje tlake obratovanja in zahteva vsaj enkrat večji kompresor. Na prime če je blo za R32 zadost 60ccm, R290 rabi vsaj 130ccm (vsaj po katalogih), samo polnjenje plina pa je manjše - 1.5kg (R32) nasproti 0.6kg (R290). Čas pa bo pokazal.
Pa kakšne višje tlake, poglej si malo tabelce. Pri npr. 50°C kondenzaciji ima 2x nižji tlak kot R32. Je pa res, da rabi večji kompresor.

floyd1 je izjavil:

Menjal sem le elektroniko za ventilator, pa ni bila kriva TČ ampak mi je v bajti odletela glavna nula in je prišla medfazna napetost na TČ.

Sicer je malo offtopic, me pa res zanima - Torej, če nekaj prekine glavno nulo (zunanja omarica), faze pa delujejo, kakšne "probleme" še lahko pričakujem? 3F sta pri nas priklopljeni le TČ in indukcijska kuhalna plošča. Ali 3F naprave niso varovane za take primere?
Povsem odvisno od takrat priključenih naprav. Če so švoh ali če so enakomerno po fazah, se ne bo zgodilo nič pretresljivega. Meni se je to zgodilo, ko je bil edini porabnik TČ na 3,2kW moči na 1 fazi. Tako da je prišla praktično medfazna napetost na nekatere naprave, kot rečeno je crknilo vezje za ventilator TČ, zraven pa je odneslo še pomivalca pa napajalnik za laptopa.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

starfotr ::

Če je nula odletela v glavni omarici, kjer je tudi števec (ali kje prej, na poti do TP) potem je to krivda elekta. Imajo zavarovanje za take primere. Zato kar hitro v akcijo in naj plačajo.

starfotr je izjavil:

Če je nula odletela v glavni omarici, kjer je tudi števec (ali kje prej, na poti do TP) potem je to krivda elekta. Imajo zavarovanje za take primere. Zato kar hitro v akcijo in naj plačajo.
Ne, odletela je v hišnem razdelilcu, ker je inštalater slabo stisnil vodnik na N-zbiralko (relacija FID-zbiralka). Je trajalo več kot 5 let, da je odletelo, vmes pa očitno počasi šmelcalo.
vires in numeris

cekr ::

Če imaš 3f, bi moralo ven vržt vse 3 faze hkrati.
Seveda pa ni povsod avtomatskih varovalk, kaj šele, da bi bile vse tri povezane. Obstaja tudi element, ki ti ven vrže, če je na posamezni fazi premalo napetosti.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Imaš 3 polni avtomatski instalacijski odklopnik, potem imaš motorsko zaščitno stikalo (namenjeno zaščiti motorjev) in imaš "phase relay monitor", ki meri vse 3 faze in v primeru napake sigalizira to dalje. Potem dalje moraš pa imeti kontaktor s katerim odklopiš napajanje v primeru izpada ene faze.

Tako, da stvari niso kar trivialne in vgrajene kar povsod, kjer je toplotna črpalka ali drugo tri fazno breme.

DamijanD ::

Znancu je ob taki napaki šlo kar nekaj naprav: indukcija, bela tehnika, mislim, da je crknilo večina shelly plugov (a ne naprav, ki so bile priključene preko njih)...

V0RT3X ::

a pri teh toplotnih za 2 jurja je kaka finta?

https://www.gm-termoidraulica.it/pompe-...

npr. pri nas so po 4k

https://www.gm-termoidraulica.it/climat...

če recimo nimaš opcije subvencije ekosklada

johnnyyy ::

floyd1 je izjavil:

Kakšni problemi bodo je odvisno od tega kako so faze obremenjene. Bolj kot so faze ob prekinitvi neenakomerno obremenjene, večje težave lahko pričakuješ na linijah ki imajo višjo impedanco. Načeloma tudi 3 fazne naprave niso imune na to, saj je elektronika večinoma vezana na eno fazo.

alekskac ::

V0RT3X je izjavil:

npr. pri nas so po 4k

Kaj bi bilo narobe? Praznijo skladišča pred prihodom novih modelov. Meni je bolj ineteresantna tale LG na hidrosplit https://www.gm-termoidraulica.it/climat.... 50% popusta, po Italiji zastojn prevoz. Za 2800 z davkom, kar dober kšeft. Edin ne vem kaj bi bilo s pošiljko v SLO, trgovina je v Kalabriji. Trgovec je velik glede na število modelov, lahko ponudi konkurenčno ceno. Še Vailanti niso pretirano dragi, edin Daikine ima tud ta firma kar zasoljene. Še ventilatorske konvektorje poglej. 3,8 kW sabiana je 270 eur z davkom. Toliko je bila pri nas pred koronco.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Zelo slaba izbira, to je enofazna izvedba.

johnnyyy je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Kakšni problemi bodo je odvisno od tega kako so faze obremenjene. Bolj kot so faze ob prekinitvi neenakomerno obremenjene, večje težave lahko pričakuješ na linijah ki imajo višjo impedanco. Načeloma tudi 3 fazne naprave niso imune na to, saj je elektronika večinoma vezana na eno fazo.

Hvala vsem za te odgovore, nisem nikoli razmišljal o tem, da je lahko to tak problem. Popoldne sem že preventivno malo "zategoval" kable v glavni omarici :D, vseeno smo že 10 let v bajti.

starfotr je izjavil:

Zelo slaba izbira, to je enofazna izvedba.

LG proizvaja obe. Če nimajo oni, ima pa kdo drug. Za štacune se pa res ne bomo obremenjevali, ne? Pri tolikih trgovcih niti na zalogo ni treba kupovati.

floyd1 je izjavil:

Ob prekinitvi N vodnika v 3f, JE vedno štala.
Večji porabniki dobijo samo ~ 50V ali manj, manjši porabniki pa ~ 400V izmenične ali 560V pik.
Če mas srečo pregori varovalka, ponavadi pa napajalni del - tudi kaj se vže ali expodira napajalni kondenzator. Vsi napajlniki za PC ali telefone odletijo.
Zato PA JE 1f sistem v tem primeru varnejši. Al maš napetost al pa ne. Še vedno pa te lahko nevtralni vodnik strese. Zavarovalnica (in garancija) v tem primeru ponavadi NE krije škode, odvisno od vrste zavarovanja.
Nekateri dajejo v podrazdelilec katodne ovodnike 50V med PE in N. Če je po sreči, vrže FID ven, v primeru prekinitve N voda. Ni pa to trotl zaščita.

p8497942]

joez7 je izjavil:

Pa kakšne višje tlake, poglej si malo tabelce. Pri npr. 50°C kondenzaciji ima 2x nižji tlak kot R32. Je pa res, da rabi večji kompresor.

No za tisto, ki sem jo jaz gledal R290, je mela tlake do 30bar. Moja R32 pa do 25bar.
Nisem pa se poglabljal, pri katerih temperaturah.
Če maš kak link, ga prosim prilepi (za domače branje).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Magic1 ::

Ali ne bi neka "zener" varjanta 50V med nulo in PE to rešila? V primeru da nula odleti, gre nato nek tok na PE, kar pa flikne FID ven. Seveda se more to dost hitro zgodit, da ne letijo napajalniki, ki drugače zmorejo še dosti višje špice, če so kratkotrajne.
Magic

joez7 je izjavil:

No za tisto, ki sem jo jaz gledal R290, je mela tlake do 30bar. Moja R32 pa do 25bar.

Temperatura (°C)	R290 (bar(g))	R32 (bar(g))
-20	1.43	3.0
-10	2.44	4.8
0	3.73	7.1
10	5.35	10.1
20	7.35	13.7
30	9.78	18.3
40	12.68	23.8
50	16.12	30.4
60	20.16	38.3

Torej npr. pri pripravi TSV imaš kondenzacijo nekje pri 60° in v R32 TČ 38 barov, pri propanu bi imel le 20.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

floyd1 je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Hvala vsem za te odgovore, nisem nikoli razmišljal o tem, da je lahko to tak problem. Popoldne sem že preventivno malo "zategoval" kable v glavni omarici :D, vseeno smo že 10 let v bajti.

Upam, da jih nisi preveč zategnil. Za ta namen se uporablja moment izvijače, saj ima vsak element svoj predpisan navor.

Mit gefühl 8-), ne "kot konj", vseeno pa (po občutku) kar močno. Do zdaj še nikoli ni bilo nič narobe (trkam), štiri omarice so v bajti.

V0RT3X je izjavil:

npr. pri nas so po 4k

Pri prvi glej da je na koncu oznaka 44. 43 se izogibaj - vsaj monter je tako rekel.
Drugo pa mam, (dal 3.4k) stem, da mam 6kW, modano v 4kW. Že drugo sezono mi dela BP.
Me mika, da vzamem še eno na rezervo. Pa lepo gonim 210m2 hišo na radiatorjih.
So pa tele Ferroli, Mediva, Igergas, ATW, vse kitajski klon micke. Sem nalepke so druge.
Če si sposoben samomontaže, si zmagal. Sam na subvencijo pozab.

energetik je izjavil:

joez7 je izjavil:

Temperatura (°C) R290 (bar(g)) R32 (bar(g))
-20 1.43 3.0
-10 2.44 4.8
0 3.73 7.1
10 5.35 10.1
20 7.35 13.7
30 9.78 18.3
40 12.68 23.8
50 16.12 30.4
60 20.16 38.3

Torej npr. pri pripravi TSV imaš kondenzacijo nekje pri 60° in v R32 TČ 38 barov, pri propanu bi imel le 20.

Hm čudno, moja R32 lavfa med 22 in 25 bar, vsaj po displeju, sem še slikal nalepko (max 30bar).
Sem jo za probo pognal na 60°C - tlak še vedno 25bar. Zgleda, da je odvisno od regulacije EEV in frekvence. Je pa zanimiva - kljub 30°C dvižnega ma tlak 22bar. Zaenkrat mam mir, se pa ogedujem, ko bom rabil novo. Maš pa prav glede tlakov, zgleda da sem malo zamešal.
Se pa pripravlja tudi R600 in en R12xx. Bo še zanimivo.
Na papirju, je R290 superioren napram R32. Višji COP in moč pri nizkih temperaturah in možnost do 75°C. R32 pa do nekje 55-60°C.

misek ::

joez7 je izjavil:

Tole ne velja za 99% uporabnikov. Torej se nehajmo pretvarjati, da je to množično in dejansko uporabno.

V0RT3X ::

joez7 je izjavil:

V0RT3X je izjavil:

npr. pri nas so po 4k

Pri prvi glej da je na koncu oznaka 44. 43 se izogibaj - vsaj monter je tako rekel.
Drugo pa mam, (dal 3.4k) stem, da mam 6kW, modano v 4kW. Že drugo sezono mi dela BP.
Me mika, da vzamem še eno na rezervo. Pa lepo gonim 210m2 hišo na radiatorjih.
So pa tele Ferroli, Mediva, Igergas, ATW, vse kitajski klon micke. Sem nalepke so druge.

sej to me mal skrbi, dobit monterja. sklepam da večina želi montirat samo svoje zadeve.

kolk pa pride še montaža + material? bojler za sanitarno vodo je še cca jurja?

Utk ::

misek je izjavil:

joez7 je izjavil:

Tole ne velja za 99% uporabnikov. Torej se nehajmo pretvarjati, da je to množično in dejansko uporabno.

To imaš zmontirano za 2500 evrov. Katera te pride po subvenciji tolk? Poglej druge teme. Padajo predračuni po 10 jurjev kot za šalo. In verjetno so šala.
Tudi če ni množično, za koga je, pač je, drugi pa imajo druge opcije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

V končni fazi JE vsaj 40% poplacije sposobna marsikaj naredit. Vse je stvar zanimanja in volje, pa se najde pot. Najlažje je ruknit 10K na mizo pa gasa.
Včasih je večji kunšt spečt dobro orehovo potico, kot pa zamenjat eno pipo. Monoblok ma samo dva vodna priklopa, napajalni kabel in potem desert - nekaj (ponavadi 5 kablov za tipala in motorne pogone) krmiljenja. Vsak vodovodoar, ali mehanik, ali pa fant iz kmetije to zmore, kak serviser bele tehnike ali PCjev, te kar lepo preseneti. Tut v službi, marsigdo dela krepko kaj bolj zahtevnega. Sam mal poglobit se je treba, pa gre.

telexdell ::

joez7 je izjavil:

V končni fazi JE vsaj 40% poplacije sposobna marsikaj naredit. Vse je stvar zanimanja in volje, pa se najde pot. Najlažje je ruknit 10K na mizo pa gasa.
Včasih je večji kunšt spečt dobro orehovo potico, kot pa zamenjat eno pipo. Monoblok ma samo dva vodna priklopa, napajalni kabel in potem desert - nekaj (ponavadi 5 kablov za tipala in motorne pogone) krmiljenja. Vsak vodovodoar, ali mehanik, ali pa fant iz kmetije to zmore, kak serviser bele tehnike ali PCjev, te kar lepo preseneti. Tut v službi, marsigdo dela krepko kaj bolj zahtevnega. Sam mal poglobit se je treba, pa gre.

Saj ni problem v dveh ceveh in enem kablu. Problem je, ko dve cevi in en kabel nista dovolj, da bo toplo v hiši.
Sem pred kratkim slišal poučno zgodbo:
Je odpovedal motor na veliki ladji. So staknili glave lastnik, kapitan, prvi oficir...vsa posadka kako ga popravit. Pa se javi nek inženir, gre do motroja, ga malce potipa in z majhnim kladivovom udari nekam na ohišje in motor se zažene. Ko lastnik dobi račun 20.000€ se začudi in hoče specifikacijo. Inženir mu da pojasnilo- čas za odravo napake 20 €, 19.980€ za vedeti kje in kako močno udariti. Nauk zgodbe- v ceni storitve niso le gole ure dele ampak leta in desetletja učenja, pridobivanja izkušenj in znanja.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

fikus_ je izjavil:

Še vedno ne razumeš. Oni ponujajo storitev, na tebi pa je, ali jo sprejmeš ali ne, cena je znana vnaprej. če s temi servisi pogojujejo podaljšano garancijo, lahko greš drugam, kjer imajo primerljivo dolgo garancijo brez pogojevanja letnih servisov. Ni to avtomatsko nategunstvo.

Jaz sem tudi za en stroj prvo leto naročil "letni" servis, sem bil zraven in videl, kaj je delal in kaj je menjal. Naslednje servise delam sam, stvari za menjavo nabavljam sam po nižjih cenah,...

Ravno danes dobil reklamo/ponudbo za servis od Kronoterma: STČ samo 99€ (179€) in OTČ samo 129€ (209€) - cene v oklepaju so uradne, ta papir pa ponuja 40% skonto :-)
Je pa zanimivo, da sploh nimam njihove TČ

Ko ti pridejo to zmontirat 2 mulca, ki skupaj nista stara 40 let, potem pač nimata desetletij izkušenj...
Al pa nekdo magari starejši, ki je prejšni teden imel "desetletja izkušenj" s knaufom, zdaj je pa pač zamenjal službo.
Izkušnje rabiš da narediš to hitro in dobro pokasiraš. Ne pa za zmontirat.

socialec ::

joez7 je izjavil:

Najlažje je ruknit 10K na mizo pa gasa.

Ok, mogoče jih je ruknit 10K na mizo (~ nakazati na trr ali predati gotovino) enostavno, privarčevati jih ni najlažje, verjetno bi se kakšna stvar ali dve našli, ki jih je možno opraviti lažje. Ne?

Glede na to kolk ljudi skrbi da TČ za 7 jurjev pa res mora bit eno sranje in velja samo če stane vsaj 12 - bi reku da ne.

joez7 je izjavil:

Hm čudno, moja R32 lavfa med 22 in 25 bar, vsaj po displeju, sem še slikal nalepko (max 30bar).
Sem jo za probo pognal na 60°C - tlak še vedno 25bar. Zgleda, da je odvisno od regulacije EEV in frekvence. Je pa zanimiva - kljub 30°C dvižnega ma tlak 22bar. Zaenkrat mam mir, se pa ogedujem, ko bom rabil novo. Maš pa prav glede tlakov, zgleda da sem malo zamešal.
Se pa pripravlja tudi R600 in en R12xx. Bo še zanimivo.
Na papirju, je R290 superioren napram R32. Višji COP in moč pri nizkih temperaturah in možnost do 75°C. R32 pa do nekje 55-60°C.
Nemogoče, da bi pri 60° ogrevalni vodi imel še vedno samo 25 bar. Tudi nalepka je čudna, ponavadi je design pressure še nekaj večji od najvišjih obratovalnih tlakov.
vires in numeris

Recimo primer za R410a, ki je zelo podoben R32. Imaš design na 41bar za visokotlačno stran (tam kjer greje vodo). Lahko pa da ti narobe gledaš za suction side.
vires in numeris

Maš prav (sem dolžan pivo). Sem gledal napačno vrednost. Tud moja ma max 4.3MPa = 43bar.
Ravnokar delam ponovni test moje TČ. Merim temperaturo DV, izstop kompresorja, tlak kompresorja in odprtost expanzijskega ventila, el. moč, izhodna moč. Ogrevam pa samo bafer 150l (da nebo predolgo).
Ne obratuje - zunanja 14,
DV 24, kompresor 24, tlak 12, expanziski 480P, el. moč 15W, izhodna 0W COP
Obratuje;
24 24 15 300 520 2800 5.3
26 26 17 280 550 3500 6.3
30 30 19 250 570 4200 7.3
35 40 21 220 710 4500 6.3
40 60 24 220 1050 5100 4.8
45 80 26 240 1350 6500 4.8
50 82 28 260 1600 6500 4
55 81 30 270 1850 6600 3.65
60 89 34 240 1850 6000 3.2
60 86 34 220 1900 5400 2.8 po 10min.
61 87 37 180 1650 4500 2.7 po 20min.
61 90 39 160 1480 4000 2.7 po 30min.
63 93 40 140 1550 3800 2.4 po 37min. in izklop.
Ponovno sem se nekaj naučil. :).
Če nisi siguren, ponovi meritve. (pa poglej stare zapiske - to velja zame.)
Nauk zgodbe, nad 45°C DVoda, COP drastično pade.
Tista tvoja tabele kar drži.

joez7 je izjavil:

Točno. če si enkrat seltrona zmontiral in potegnil kable do tipal, pump in mešalnega ventila, boš zmogel tudi to. Tavelke rorcange pa si greš k sosedu sposodit za en vikend, če jih sam doma nimaš. Tok morjo bit, da 1" do 5/4" fitinge primejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

G_mAn ::

Pozdravljeni,

sem v fazi nakupa toplotne črpalke za ogrevanje stanovanjskega objekta (250m2). Ponudbe imam zbrane na podlagi ogledov, nekako pa se ne morem se odločiti med toplotno črpalko Panasonic Aquarea t-cap ali Mitsubishi Zubadan. Ima kdo kakšne izkušnje oz. bi lahko predlagal katera je boljša, bolj zanesljiva, izkoristkom... torej zakaj ena ali druga. Ceno lahko zanemarimo, saj imajo obe ponudbi skoraj enako ceno.
Predstavljeno mi je bilo tudi, da ima Panasonic vodno povezavo, kar bi naj bil boljši izkoristek, medtem ko Mitsubishi freonsko. V čem je sploh razlika, kaj je dejansko boljše?

Če je cena ista, potem definitivno vzameš s freonsko povezavo.

starfotr je izjavil:

Ker ti tako praviš?
Obe imata svoje prednosti in slabosti.
Vodna povezava: tovarniško zaprt in preizkušen hladilni tokokrog, montira lahko navaden inštalater, zunanja enota je lahko skoraj brez izgub zelo daleč od kotlovnice.
Freonska povezava: ni nevarnosti zamrznitve ob izpadu štroma pozimi, je pa odvisna od natančnosti inštalaterja in izgube z razdaljo močno naraščajo.

Kaj bo kdo izbral je njegova stvar.
vires in numeris

Tu se je treba vedno ozirat na profesionalne sisteme. In tam je freonska povezava kar pogostejša.

starfotr je izjavil:

Tu se je treba vedno ozirat na profesionalne sisteme. In tam je freonska povezava kar pogostejša.

In ga imamo. Najbolj butast razlog ever za neko odločitev.

feryz ::

Povezava je vedno freonska. Vprašanje je le kako je dolga oz. kje preklopi na vodo.

Magic1 ::

Sej je fora samo ali je monoblok ali split. Logika je v osnovi enaka, le izvedba.
Magic

starfotr je izjavil:

RAS (reda MW) majo vodno povezavo.

feryz ::

Tudi paradni konji gredo vsi na monoblok. Ker si firme ne morejo privoščiti sranj in slabega imena zaradi nekvalitetnih montaž.
Ker če bo kaj narobe, ne bo monter rekel, da je on zajebal, ampak da je s škatlo nekaj narobe.

G_mAn ::

Zanimivo. Meni je rekel izvajalec, da se vedno več prehaja na vodno povezavo, ker bi naj bil izkoristek boljši. Sama razdalja ne bo prevelika, nekje do 10m, kar naj ne bi pomenilo izgub. Prav tako mi je promoviral Panasonic, kot tehnološko boljšo opcijo napram "malce zastarelemu" Mitsubishu. Je pa res, da vsak komercialist pač zagovarja produkt, ki ga trži.

bm1973 ::

starfotr je izjavil:

A ni freon prepovedan?

Freon je neka generična oznaka za HCFC in HFC hladilne pline. HFCji (npr. R32) niso prepovedani.
vires in numeris

Dionis ::

Zdravo,

jaz sem se ravno to nekaj časa nazaj ukvarjal z ˝raziskovanjem˝ na dolgo in počez. Mi imamo ravno tako 250m3 in sicer potratno brez izolacije.
Sem tudi potem še spraševal na forumu Podsvojostreho, kjer imaš tudi nekaj mojstrov tam. Če bi izbiral med temi dvemi se je skoraj bolj zagovarjalo Panasonica kot Mitsubishi.
Sam sem šel na vodno povezavo. V skrajnem primeru ti lahko naredijo odtočne ventile, da vodo spustiš, če bi res bil dolgo časa brez elektrike ali da ti naredijo neko vtičnico za priklop generatorja v res skrajnem primeru. Ne boš moral s tem osnovnimi ravno laufati toplotne, ampak vsaj toliko da malo pumpa premeša vodo, bo dovolj. Samo to da v Sloveniji ni toliko časa elektrike jaz ne pomnim. Če te pač slednje skrbi.
Skratka, jaz sem na koncu izbiral med NIBE in Kronotorem in sem se odločil potem za prvo.

Dionis je izjavil:

Zdravo,

jaz sem se ravno to nekaj časa nazaj ukvarjal z ˝raziskovanjem˝ na dolgo in počez. Mi imamo ravno tako 250m3 in sicer potratno brez izolacije.
Sem tudi potem še spraševal na forumu Podsvojostreho, kjer imaš tudi nekaj mojstrov tam. Če bi izbiral med temi dvemi se je skoraj bolj zagovarjalo Panasonica kot Mitsubishi.
Sam sem šel na vodno povezavo. V skrajnem primeru ti lahko naredijo odtočne ventile, da vodo spustiš, če bi res bil dolgo časa brez elektrike ali da ti naredijo neko vtičnico za priklop generatorja v res skrajnem primeru. Ne boš moral s tem osnovnimi ravno laufati toplotne, ampak vsaj toliko da malo pumpa premeša vodo, bo dovolj. Samo to da v Sloveniji ni toliko časa elektrike jaz ne pomnim. Če te pač slednje skrbi.
Skratka, jaz sem na koncu izbiral med NIBE in Kronotorem in sem se odločil potem za prvo.
Ti ne pomniš, pri nas pa smo bili v 8 letih že vsaj 2x brez štroma 8h+ v kosu. Vsako leto smo tudi 6 dni na smučariji in takrat ni nobenega, ki bi spuščal vodo ali priklapljal agregate.
vires in numeris

Tudi pri vodni povezavi lahko narediš tako, da je odporno na zmrzal, je pa malo dražje
««
14 / 15
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22867069 (1724) feryz
»

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28814836 (3617) Telbanc
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

17547569 (1531) joez7
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 481 82 83 84 )

4174699213 (31041) energetik
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

16618522 (10837) a_borlak

Več podobnih tem