» »

Toplotna črpalka katero izbrati

Toplotna črpalka katero izbrati

««
84 / 84
»
»»

jWill55 ::

Stvar je v tem, da gre za naselje enakih hiš in istih modelov toplotnih črpalk in sem primerjal s parimi sosedi celotno porabo hiše in moja precej izstopa, zato sem tudi namontiral števce za toplotno in začel spremljat in se mi zdi poraba precej visoka. Vsi imamo ostale porabnike enake, prav tako sem primerjal tudi glede na število oseb v hiši zaradi porabe vode. Prav tako je zanimivo, da imam sam v hiši 21-22 stopinj, ostali pa celo 24-25 (nam pač ustreza nižja temperatura), pa imam sam največjo porabo.

Tudi sam sumim, da se mi prehitro ali prevečkrat vklopijo notranji grelci. Sem sedaj nastavil temperaturo water tanka na 44 stopinj in da vidimo, prej je bilo na 46.

Zanimivo je, da mi Daikin aplikacija javlja porabo z ogromnim odstopanjem. Za včeraj mi npr kaže 12 kWh gretje in 1 kWh water tank, dejansko pa je bila poraba toplotne 20 kWh glede na števce v elektro omari.

Skratka, primerjave sem delal z enakimi hišami in kot rečeno, glede na ocene imam 20-25% večjo porabo ob izdatno manjši temperaturi prostorov.

Gre za model EHVX04S23EA6V. Pri outdoor unit mi v aplikaciji piše Information not available.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jWill55 ()

telexdell ::

Utk je izjavil:

Meni samo 200 litrska TČ za toplo vodo porabi 4 do 5 kwh na dan v teh dneh. S tem da moja TČ za toplo vodo je not na toplem na 10 stopinjah.
Se pravi bi šlo njemu za ogrevanje 15 kwh. Če je kdo tak strokovnjak da lahko preko kurca oceni, da 19 je preveč, 14-15 pa ne, potem se mu pa klanjam do poda...

Meni pa bojler porabi 1,5...2 kWh/dan pa je TČ zunaj v tej sezoni že na -10°C. Torej bi šli njemu za ogrevanje 17..17,5 kWh...

Pol pa govoriš, da drugi preko kurca ocenjujejo:P
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Utk ::

Da ocenjujemo preko kurca je itak jasno, vprašanje je ali smo na ta način sposobni zaznat 20% razliko kot nenormalno.

DamijanD ::

jWill55 - TČ večinoma nima lastnega števca porabe, ampak samo ocenjuje porabo - zato je normalno, da prihaja do razlik.
Pri primerjavi s sosedi: primerjaj tudi nastavitve same TČ, pa na koliko eni in drugi grejete STV in koliko imate porabe le te.

joez7 ::

DamijanD je izjavil:

jWill55 - TČ večinoma nima lastnega števca porabe, ampak samo ocenjuje porabo - zato je normalno, da prihaja do razlik.
Pri primerjavi s sosedi: primerjaj tudi nastavitve same TČ, pa na koliko eni in drugi grejete STV in koliko imate porabe le te.

Včasih je razlika čist drugje. Eno okno skoz na skip - 24h/7dni se kar pozna.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

DamijanD ::

Ja se strinjam - pač čimveč parametrov je potrebno primerjati

jWill55 ::

joez7 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Včasih je razlika čist drugje. Eno okno skoz na skip - 24h/7dni se kar pozna.

Se strinjam, zato pa sem največ primerjal s sosedom, kjer živi enako število ljudi (3) in ima tudi centralno rekurperacijo in enako nastavljeno ogrevalno krivuljo, torej default. Ima precej manjšo skupno porabo, s tem da ima "temperaturo" v aplikaciji na +2, jaz pa -1, tako da imamo nižjo temperaturo v prostorih. Pač, sam sumim da se grelci v notranji enoti "prevečkrat" zaženejo po nepotrebnem :)

energetik ::

jWill55 je izjavil:

Mene pa zanima, če mi kdo zna okvirno povedat, ali ima moja toplotna previsoko porabo, saj po mojem mnenju ima. Je sicer osnovni model Daikin Altherma 3 LT 4kW (bila je vključena pri hiši).

Ogreva se dvojček velikosti 130 m2, starost stavbe 3 leta.

Ker se mi je poraba zdela visoka, sem neposredno na varovalke namestil dva števca. Za zadnje tri dni, torej 21., 22., 23., je poraba v povprečju 19 kWh na dan, kar se mi zdi ogromno. Ogrevalna krivulja je na default, nastavitev temperature na -1 od default, tako da imamo v hiši nekje 21.5 - 22 stopinj.

Zunanja enota je porabila 44 kWh v 3 dneh, notranja 14 kWh.

Se komu še zdi to preveč? :) Kaj lahko storim, bodo servis sploh kaj rešil?
Meni se zdi poraba normalna. Tudi če primerjaš s sosedi - ne verjameš da jim gledaš v kopalnico, koliko časa se tuširajo in s kakšno vodo. Vsak 5min več kot tvoji, pa z vrelo vodo, in je takoj velika razlika v porabi. Seveda pa vseeno preveri še, kakšne imaš nastavitve za dodatne grelce. Prilagam za zadnjih 30 dni za mojo bajto (15cm fasade, troslojna okna, 135m2), poraba je za komplet kotlovnico, torej gretje, TSV, obtočne pumpe, vse. V prejšnjem tednu, ko smo bili stalno pod nulo, je bilo blizu 27kWh/dan.

vires in numeris

Zgodovina sprememb…

««
84 / 84
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24915144 (1512) mn
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 )

13415181 (4320) Arey
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

16616300 (8615) a_borlak
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

22564047 (28776) Jurij25
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382167526 (134350) Zvezdica27

Več podobnih tem