» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

1
...
3 4
5
»

telexdell ::

Dimnik je izjavil:

V 15-20 min ti ogreješ 300l bojler na 50?
Pa to ne ogreješ s pečjo ko kuriš in je temp 70 v ceveh....

Zskaj bi kao mlinček počepnil na 40? Kačo pa jo ogreje in drži na 50 ali več da ogreje vodo...

Mislim... spet kr neki?! Kje sem rekel, da sam ogrevam vodo na 50°C. Še prej, ko sem ogreval hišo s kondenzacijskim plinskim kotlom sem imel sanitarno vodo nastavljeno na nekje 45°C, da sem minimiziral izločanje vodnega kamna, pa da se otroci niso opekli, če bi preveč odprli toplo vodo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

MadMax ::

"Kr neki" je predvsem to, da ni definirano "ogrevanje".
Gre namreč za dogrevanje. 300 litrov v tem primeru ne pomeni kaj veliko, saj v zgornji tretjini še ni omembe vrednega padca T, hkrati pa je v spodnji lahko že 15°C ali manj.
Vseh 300 litrov iz 15 na 45 pač s "hišno" TČ ne ogreješ zlepa. S STČ pa sploh zraste brada...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Dimnik ::

telexdell je izjavil:

Dimnik je izjavil:

V 15-20 min ti ogreješ 300l bojler na 50?
Pa to ne ogreješ s pečjo ko kuriš in je temp 70 v ceveh....

Zskaj bi kao mlinček počepnil na 40? Kačo pa jo ogreje in drži na 50 ali več da ogreje vodo...

Mislim... spet kr neki?! Kje sem rekel, da sam ogrevam vodo na 50°C. Še prej, ko sem ogreval hišo s kondenzacijskim plinskim kotlom sem imel sanitarno vodo nastavljeno na nekje 45°C, da sem minimiziral izločanje vodnega kamna, pa da se otroci niso opekli, če bi preveč odprli toplo vodo.

Nič kr neki...sam si napisal da počepne mlinček sploh če greješ na 50...zato sem ti napisal 50....

Glede peči ja ok, če računaš pucanje in podžig, sploh pri uplinjaku...navadna peč gre kar hitro...

sbawe64 ::

T743 je izjavil:

Podobno porabo drv je zamenjala 12kw tč hiša tudi brez izolacije, notri pa je 22-23°C ogrevanje pa radiatorsko.9kw bi bila sigurno premalo oziroma bi veliko vklapljala grelce. Projektna temperatura za kraj pa je -10°C. Sam sem kolebal med 12kw in 14kw pred nakupom pa vidim, da je teh 12kw dovolj oziroma nekje optimum.

Koliko kW zmore tvoja 12kw tč pri 0, -10°C zunanje temperature?
2020 is new 1984
Corona World order

joez7 ::

MadMax je izjavil:

"Kr neki" je predvsem to, da ni definirano "ogrevanje".
Gre namreč za dogrevanje. 300 litrov v tem primeru ne pomeni kaj veliko, saj v zgornji tretjini še ni omembe vrednega padca T, hkrati pa je v spodnji lahko že 15°C ali manj.
Vseh 300 litrov iz 15 na 45 pač s "hišno" TČ ne ogreješ zlepa. S STČ pa sploh zraste brada...

Hm, naša 300l STČ rabi za dogrevanje cirka 1h, rezda sam na ~38°C. Če pa se ji zahodi (legionela program), pa vztraja tut 5h (hoče pogret na 60, pa jo motimo s sprotno porabo);((.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Dionis ::

Sicer so ti že nekateri, ki se bolj spoznajo že nekaj odpisali. Bi pa seveda prvo naredil, kot je napisal Damijan. Najprej naredi energetsko sanacijo, potem pa šele računaj, kako močno TČ potrebuješ. Ker je res, 25m drv je cca 50000kWh energijo, kar je ogromno. To zagotovo ne bo dohajala tudi 16kW TČ. Je pa ponavadi res, da z drvmi je hiša precej topla, ponavadi več kot 25°C.

Me pa drugače tudi izredno moti kako proizvajalci oz. prodajalci navajajo te moči, ker je potem prava zmeda. Mi smo lani menjali iz olja v kombinaciji s s šibko TČ, samo na TČ.

Iz meni dokaj kredibilnega vira sem večkrat dobil predlog, da so Panasonicove TČ, sploh za radiatorsko ogrevanje precej dobre.
Mi smo sicer tudi dobili ponudbo kronoterma (tu bodi previden, ker imaš različne podizvajalce in se je med dvema razlikovala za 3k€ za enako instalacijo.

Mi smo sicer na koncu vzeli NIBE, ki naj bila ena boljših v višjem razredu. Naj bi bila znamka, ki proizvede največ TČ v Evropi in so ranga (Volkswagen - v starih časih na primer). Naj me kdo popravi, če morda ni ravno tako.

Torej nam so dali kao 16kW verzijo. Čeprav potem iz grafa šele po montaži videno, da je 12,7kW.

https://www.google.com/search?client=fi...

Tako, da je po moje tudi bolj merodajno gledati, kot je napisal Joze7, ceprav je zopet zmeda, ker pišejo z različnimi parametri. Torej recimo NIBE F2120-16 (piše tam, da je 16kW), ampak po grafu in A-7/W45 ima 12kW moči. To naj bi pomenilo pri -7°C in temperaturi ogrevalne vode 45°C.

https://assetstore.nibe.se/hcms/v2.3/en...

Ker recimo Kronoterm Adapt 4-16 tudi piše, da dela do 16kW. Zraven pri ponudbi pa je napisano A-10/W35 12kW. Nisem pa našel grafa ali kakšnih tehničnih podatkov za Kronoterm.

Je pa pri nas malo podhranjena TČ.

Dionis je izjavil:

Sicer so ti že nekateri, ki se bolj spoznajo že nekaj odpisali. Bi pa seveda prvo naredil, kot je napisal Damijan. Najprej naredi energetsko sanacijo, potem pa šele računaj, kako močno TČ potrebuješ. Ker je res, 25m drv je cca 50000kWh energijo, kar je ogromno. To zagotovo ne bo dohajala tudi 16kW TČ. Je pa ponavadi res, da z drvmi je hiša precej topla, ponavadi več kot 25°C.

Me pa drugače tudi izredno moti kako proizvajalci oz. prodajalci navajajo te moči, ker je potem prava zmeda. Mi smo lani menjali iz olja v kombinaciji s s šibko TČ, samo na TČ.

Iz meni dokaj kredibilnega vira sem večkrat dobil predlog, da so Panasonicove TČ, sploh za radiatorsko ogrevanje precej dobre.
Mi smo sicer tudi dobili ponudbo kronoterma (tu bodi previden, ker imaš različne podizvajalce in se je med dvema razlikovala za 3k€ za enako instalacijo.

Mi smo sicer na koncu vzeli NIBE, ki naj bila ena boljših v višjem razredu. Naj bi bila znamka, ki proizvede največ TČ v Evropi in so ranga (Volkswagen - v starih časih na primer). Naj me kdo popravi, če morda ni ravno tako.

Torej nam so dali kao 16kW verzijo. Čeprav potem iz grafa šele po montaži videno, da je 12,7kW.

https://www.google.com/search?client=fi...

Tako, da je po moje tudi bolj merodajno gledati, kot je napisal Joze7, ceprav je zopet zmeda, ker pišejo z različnimi parametri. Torej recimo NIBE F2120-16 (piše tam, da je 16kW), ampak po grafu in A-7/W45 ima 12kW moči. To naj bi pomenilo pri -7°C in temperaturi ogrevalne vode 45°C.

https://assetstore.nibe.se/hcms/v2.3/en...

Ker recimo Kronoterm Adapt 4-16 tudi piše, da dela do 16kW. Zraven pri ponudbi pa je napisano A-10/W35 12kW. Nisem pa našel grafa ali kakšnih tehničnih podatkov za Kronoterm.

Je pa pri nas malo podhranjena TČ.

Točno tako. Nekateri skrivajo - zavajajo s podatki. Moja 6kW je močnejša od določenega modela Panasonic 9kW, če gledam pri A-7/W45. Sam sem mel kar konkretne vice (pol lata), dokler se nisem prebil skozi prospekte - mi je en prodajalec reku, da sem tečn, ko sem hotl met vse parametre. Pa sva hitr rešla - denarnca JE moja;(. Eno so trgovski - marketinški podatki, drugo pa dejanski tehnični parametri, pri konkretnemu mrazu. Vse gre skozi, dokler maš talno, ko pa adaptiraš objek s radiatorji, si kar v konkretnih dilemah.

starfotr ::

Ne glede na to ali imate drva ali ne, se gretje STV splača preko TČ vse dni v letu.

Ne vem sicer zakaj taka poraba drv na kurilno sezono. Ampak lahko je vzrok to, da želijo imeti 30 stopinj v objektu. Ali pa imajo neverjetno slab objekt, kjer je polno toplotnih izgub.

V vsakem primeru je najprej (kot že omenjeno) treba toplotno sanirat objekt. Nova izolacija ovoja in fasada, izolacija strehe, izolacija stropa kleti (če obstaja), nova okna in prezračevanje.

Šele nato je naslednji korak izračun izgub in izbira novega sistema ogrevanja in izbira moči izbranega sistema glede na izgube objekta.

miko22 ::

Moja 9 let stara Vaillant toplotna ga zadnji 2 leti sere. Lani konkretno sranje, uradni serviser popravil - po 1 tednu jebanja, pa sploh ne ve kako :)
Letos ko je zmanjkalo štroma pa pol ni hotela takoj zalaufat. Sem izvedel da tudi drugi imajo podobne probleme. Nekateri elektroniko menjavajo.
Pa tudi moja je glasna ko letalo, dočim sosedova Vaillant, ki je novejša, pa je ne slišiš.
Če meni crkne, kupim Samsung ali Mitsubishi. Samsung, bi naj bila dobra in tiha.
Kake izkušnje?
Aja, pa zakaj nimajo objavljenih cen toplotnih? Kot da skrivajo, za kakolik bodo prodali. Nekje sem zasledil, da je 4k€ popusta. Koliko te mora stati, če dajo toliko popusta?!

starfotr ::

Vsi top proizvajalci klim in tč so japonci. Izberi pa sam.

T743 ::

sbawe64 je izjavil:

T743 je izjavil:

Podobno porabo drv je zamenjala 12kw tč hiša tudi brez izolacije, notri pa je 22-23°C ogrevanje pa radiatorsko.9kw bi bila sigurno premalo oziroma bi veliko vklapljala grelce. Projektna temperatura za kraj pa je -10°C. Sam sem kolebal med 12kw in 14kw pred nakupom pa vidim, da je teh 12kw dovolj oziroma nekje optimum.

Koliko kW zmore tvoja 12kw tč pri 0, -10°C zunanje temperature?

Letos ko je bilo minus 13-14 je potegnila nekje 4.5KW max, toplotne pa je dala od sebe točno 12KW gledano na sobnem korektorju, čeprav je tako kot so že razlagali teh 12KW le po prospektu, dejanska max moč naj bi bila 11.4KW. Pri nuli vleče ustrezno manj odvisno od vlage od 2 do 3 KW. Je pa teh 4.5KW največ kar sem dosedaj videl.
Ti podatki v kw so res malo tako tako bolj točen je podatek o SCOP, ki naj bi bil za mojo (Kronoterm ADAPT0416) malo čez 5, po 5 sezonah pa je malo nad 4. Pri talnem bi bil sigurno večji zaradi nižje temp. dvižnega voda.

No men se en hvali s SCOP 5 (ADAPT), ma pa talno. In mi kar ne verjame, da jaz grejem s 6kW modelom na radiatorjih - je pa res, da mam SCOP 3.2 (več sezon - grejem pa sam pozim - mam STČ za polet).
Pa mu ne gre, ko mu rečem, da mi dol visi, dokler mam viške iz SE na letnem nivoju. Dal pa sem za mašino vsaj trikrat manj kot on. Na toplem pa sva oba:)).

Meizu ::

Sem na telefonu trenutno ampak da vam na hitro odgovorim glede porabe drv - dve nadstropji sta, pa razen mene same zenske noter :)

Seveda se potem tudi pretirava pri kurjavi, ker se kuri nonstop in je temperatura cez dan pogosto preko 24c oziroma skoraj 25. Ni cudnega da golta tolikih drv, kljub temu, da objekt nima fasade trenutno.

Res je tudi, da kurjava ni konstantna in ko smo vsi v sluzbah temperatura seveda pade, zene zmrznejo in zacnemo hajcat. Ce bo toplotna konstantno drzala recimo 22c bo to fantasticno. Hisa je tudi iz debelih kamnov, tako da ko enkrat stene pomrznejo jih ne spravis zlepa nazaj na temperaturo - tudi to je eden od razlogov za prekomerno kurjenje. Vse to naceloma upam, da bi TC omilila.
1
...
3 4
5
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

Oddelek: Loža
1679152870 (439) feryz
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 481 82 83 84 )

4199792589 (5089) letmein
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

22875740 (10395) feryz
»

Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )

9038153 (24863) energetik
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382191040 (157864) Zvezdica27

Več podobnih tem