» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

««
12 / 12
»
»»

DamijanD ::

Mehansko so verjetno OK, GUI je pa po mojem mnenju zastarel - tako, da če ti je to pomembno preveri še kaj drugega.

joez7 ::

Pri inox bojlerjih pazi - prepoved vgradnje na določenih območjih (kolkor se spomnim, koroška, Črna Prevalje Ravne Mežica) zaradi previsoke vsebnosti Fe v pitni vodi. To je blo vsaj 20 let nazaj, kako je sedaj, pa ne vem.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

telexdell ::

Živim na Koroškem od rojstva pa prvič slišim, da bi bila prepoved vgradnje inox bojlerja. Ko dobro pomislim- kako bi železo raztopljeno v vodi vplivalo na nerjavni bojler?
Sem pa slišal za nekaj težav pri TČ voda/voda kjer je velika količina železa v vodi kar hitro uničila TČ in so investitorji raje prešli na TČ zrak/voda.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

AliR ::

DamijanD je izjavil:

Mehansko so verjetno OK, GUI je pa po mojem mnenju zastarel - tako, da če ti je to pomembno preveri še kaj drugega.
¨

Drži GUI je res zastarel, pa še serviser nima online dostopa, da bi pogledal kaj je narobe. Uvoznik pravi, da Japonci tukaj želijo imeti "zaprt" sistem in da se nič online ne preverja.

bm1973 ::

Skoraj za vsako japonsko TČ lahko dokupiš web server, pa imaš pol tudi remote dostop.

Jaz tudi ne bi pustil, da mi nekdo, ki je komaj naredil 3 letno poklicno šolo, šari po TČ.

bm1973 je izjavil:

Skoraj za vsako japonsko TČ lahko dokupiš web server, pa imaš pol tudi remote dostop.

Jaz tudi ne bi pustil, da mi nekdo, ki je komaj naredil 3 letno poklicno šolo, šari po TČ.

Razlika je, če ti daljinsko lahko šari po TČ neka xy oseba ali pa lahko sam, namesto da greš v kurilnico in pritiskaš na gumbe iz tople sobe v naslonjaču preko računalnika delaš isto.Če pa imaš poleg tega še sporočanja alarmov in nenavadnih stanj na mobilni telefon ti je pa lahko še denarnica zelo hvaležna.

trancer01 ::

Škoda denarja za te novotarije. Toplotno črpalko nastaviš in pustiš pri miru, dokler ne crkne. Stalno šarjenje po nastavitvah in spreminjanje vrednosti ponavadi prinese več težav kot koristi.

trancer01 je izjavil:

Škoda denarja za te novotarije. Toplotno črpalko nastaviš in pustiš pri miru, dokler ne crkne. Stalno šarjenje po nastavitvah in spreminjanje vrednosti ponavadi prinese več težav kot koristi.

Tvoje razmišljanje bi bilo 100% pravilno, če bi lahko že ob zagonu nastavil TČ 100% optimalno in če se potem zaradi staranja merilne opreme, oblog na cevovodih in uparjalniku, spremebah na stavbnem pohištvu in v prostorihv... ne bi dogajale spremebem, katere bi vplivale na bivalno udobje. Če pa dodamo še psihofizična stanja prebivalcev...

To pa je tudi res, telexdell.;((

Utk ::

A nimate tistega gumba na radiatorjih, talnem gretju, ali pa celo sobnega termostata?

Nekateri pač radi pogosto spreminjajo vremensko krivuljo, histereze, energijski integral, korekcijske faktorje in ostale parametre v želji čim večjega udobja in najmanjše možne porabe elektrike. To je vse razumljivo, čeprav pogosto z vsemi temi spremembami ne dosežejo ne enega ne drugega cilja.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

A nimate tistega gumba na radiatorjih, talnem gretju, ali pa celo sobnega termostata?

Je problem če imaš namesto sobnega termostata sobni merilnik temperature, katerega vpliv na krivuljo moraš nastaviti na notranji enoti TČ, katera se nahaja v krurilnici. Da problem rešiš sta dve možnosti- ali dvigneš utujene kosti s fotelja in greš po stopnicah v kurilnico prestaviš nastavitev za pol stopinje se povzpneš po stopnicah in zlekneš na fotelj ali pač vzameš v roke telefon, prestaviš drsnik in uživaš zaslužen počitek še naprej.>:D

PS pa, da ne bo godrnanja- tudi če imaš možnost preko telefona lahko greš kljub temu v kurilnico, obratno pa ni možno.

Zgodovina sprememb…

Vsak se sam odloči, koliko mu je to vredno. Osebno nisem za to pripravljen plačati ničesar. Se raje sprehodim v klet in še bolj zdravo je. Res pa nisem nepokreten ali star 100 let.

telexdell je izjavil:

Utk je izjavil:

Je problem če imaš namesto sobnega termostata sobni merilnik temperature, katerega vpliv na krivuljo moraš nastaviti na notranji enoti TČ, katera se nahaja v krurilnici. Da problem rešiš sta dve možnosti- ali dvigneš utujene kosti s fotelja in greš po stopnicah v kurilnico prestaviš nastavitev za pol stopinje se povzpneš po stopnicah in zlekneš na fotelj ali pač vzameš v roke telefon, prestaviš drsnik in uživaš zaslužen počitek še naprej.>:D

PS pa, da ne bo godrnanja- tudi če imaš možnost preko telefona lahko greš kljub temu v kurilnico, obratno pa ni možno.

Dobro, jaz sem kakih 5 let nazaj kupil najcenejšo, že takrat je bil model star vsaj 12 let, in imam sobni termostat na katerem lahko popravljam temperaturo. Daljinsko. Pa nima TČ nobene pameti, wifija ali kaj takega. Kakšno sranje bi potem moral kupit da še tega ne bi imel?

Magic1 ::

Kako pa imate nastavljene krivulje? Da dela močneje, ko je zunaj hladneje, ali ko je topleje?
Magic

socialec ::

Utk je izjavil:

Dobro, jaz sem kakih 5 let nazaj kupil najcenejšo, že takrat je bil model star vsaj 12 let, in imam sobni termostat na katerem lahko popravljam temperaturo. Daljinsko. Pa nima TČ nobene pameti, wifija ali kaj takega. Kakšno sranje bi potem moral kupit da še tega ne bi imel?

Da imaš samo sobni merilec brez nadzornega modula (za ponazoritev), ki je samo na TČ. Seveda se da nadgraditi z wifi modulom in mobilno app za zmeren denar, samo bomo verjetno počakali na naslednjo verzijo, tej je že zapadla podaljšana garancija, prav dosti pričakovanj ni, čeprav se tudi pritoževati ne smemo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Sobni termostat ti vključi ali izključi ogrevanje (ali OČ), sobni merilnik pa vpliva na krivuljo. Sam lahko nastavim, za koliko se mi paralelno prestavi krivulja, če je v hiši pretoplo. To pride prav zlasti sedaj, ko imamo preko noči -5°C, preko dneva pa tudi preko +10°C. Sonce je že dokaj močno in ko posije skozi okna temperatura prostorov hitro naraste. Sobni merilnik mi krivuljo zniža , čeprav bi glede na zunanjo temperaturo zunanji termometer krivulja držal višje. Podobno pa jo zvečer prej dvigne, čeprav je zunaj še topleje in bi brez merilnika bila krivulja nižje.Na ta način so manjša pregrevanja preko dneva in podhladitve zvečer.

socialec ::

Pojma nimam, mi mamo še neko predpotopno zadevo, pač nastavimo temperaturo in to je to, ne gledamo, ne nastavljamo, urnik sicer je še ampak nima več efekta, ker je vse izenačeno.

socialec je izjavil:

Pojma nimam, mi mamo še neko predpotopno zadevo, pač nastavimo temperaturo in to je to, ne gledamo, ne nastavljamo, urnik sicer je še ampak nima več efekta, ker je vse izenačeno.

Ja sej, socialci, reveži, ki kupujemo najcenejše sranje to imamo. Ne vem kaj potem kupujejo drugi, da nimajo...
Meni je monter tudi nekaj nastavil ponoči malo drugače itd. Jaz sem vse to izničil. Stalno je ista temperatura in lahko jo popravljaš iz sobe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Micka ima tudi možnost, da imaš glavni kontroler namesto v kurilnici v dnevni sobi - preko kabla (po moje ga je lahko do 300m). Torej tukaj zbiraš ali dnevna ali kurilnica - ne pa na obeh lokacijah. Pa še to je narejeno predpotopno. Buderus peč iz leta 2010 je imela že lepo nosilčke, in si samo prestavil enoto iz peči v dnevno ali nazaj.

deco16 ::

Mamo micko in je v dnevni sobi "kontroler". Predpotopno al ne, vse se da zrihtat. Ni pa online in s sejšelov nemorem speminjat temperature da.

feryz ::

Že milijonkrat predebatirano.
Če rabiš nekje kontroler, si narobe kupil. Ali so te nategnili.

Normalno je, da ob nakupu nastaviš temperaturo v prostoru in pozabiš na vse skupaj za vse večne čase. Razen če ti paše drugačna temperatura.
Da bi stalno drkal neke nastavitve!? Saj nismo v srednjem veku.

Likalnik ::

Se strinjam z napisanim...tudi sam imam nastavljeno temperaturo vsak dan enako...in nikoli ne spreminjam...poleti,pozimi temperatura na termostatu je nespremenjena....TC pa sama regulira, koliko energije rabi v določenem delu dneva, da segreje hišo na nastavljeno temperaturo.

energetik ::

telexdell je izjavil:

Sobni termostat ti vključi ali izključi ogrevanje (ali OČ), sobni merilnik pa vpliva na krivuljo. Sam lahko nastavim, za koliko se mi paralelno prestavi krivulja, če je v hiši pretoplo. To pride prav zlasti sedaj, ko imamo preko noči -5°C, preko dneva pa tudi preko +10°C. Sonce je že dokaj močno in ko posije skozi okna temperatura prostorov hitro naraste. Sobni merilnik mi krivuljo zniža , čeprav bi glede na zunanjo temperaturo zunanji termometer krivulja držal višje. Podobno pa jo zvečer prej dvigne, čeprav je zunaj še topleje in bi brez merilnika bila krivulja nižje.Na ta način so manjša pregrevanja preko dneva in podhladitve zvečer.
Za take in drugačne pogoje sem zase našel optimalne nastavitve in že leta ne diram več. Regulator in termostat sta pri moji TČ vse v eni enoti, ki jo imam na notranji steni v hodniku v pritličju, kjer odlično tipa povprečno temp. bajte.
Termometer glede na sobno temp. stalno korigira vremensko krivuljo, termostatsko delovanje pa popolnoma izklopi TČ in OČ, ko se želena preseže nekje 0,2K. Recimo zdajle mi kompresor še deluje, takoj ko bo sonce pogrelo skozi okna čez kako uro, se bo komplet ustavilo.
Tmin ogrevalne vode imam na 30°C, Tmax pa 32°C in dela perfektno. Zdaj skoraj ni taktiranja, v ledenih jutrih se ne zaganja brez potrebe, temperatura v celi bajti pa se giba max 21,8-22,2 že od oktobra naprej.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

rs1975 ::

Pa saj TČ lahko nastaviš tudi vremenske krivulje tako, da boš imel v prostorih konstantno temperaturo. Na Panasonic je isto opcija, da iz notranje enote preko kabla prestaviš tisto kontrolno enoto v nek prostor, da deluje kot sobni termostat. Ampak zakaj bi to delal, če pa lahko preko krivulje urediš isto.
Pri meni to normalno dela, edino kakšne hitre spremembe vremena jo malo heca, takrat se notranja temperatura spremeni za cca. 0,5°C. Ampak se potem v dnevu-dveh spet "normalizira" delovanje in je temperatura v prostoru ista kot pred vremensko spremembo.

Arey ::

AliR je izjavil:

DamijanD je izjavil:

¨

Drži GUI je res zastarel, pa še serviser nima online dostopa, da bi pogledal kaj je narobe. Uvoznik pravi, da Japonci tukaj želijo imeti "zaprt" sistem in da se nič online ne preverja.

Da nimam TČ na wifiju je meni kvečemu plus.
Majo mitsubishiji res kr shit vmesnik, je pa tko da vsaj une vsakodnevne stvari niso tok komplicirane za nastavit. Ma če bi mele kej boljši vmesnik se ne bi pritoževal.

Sicer pa tut ne vem za kaj bi rabil neki ful dostopa do vmesnika, prvi mesec sem mal prilagjal krivuljo, predvsem ker nisem vedel kaj točno delam in kakšne točno nastavitve hočem, zdej pa se je že tedne nisem dotaknil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Arey ()

Jaz se je sploh ne dotikam - samo je bil pa šok, ko sem videl da je zadeva "slabša" od peči iz leta 2010 - niti pomislil nisem na to opcijo.
Drugače pa meni je fino, da stvar omogoča povezavo do HA in tudi tukaj je zadeva bolj boga. Ampak sedaj pa mamo na voljo atomčka, ki se obesi na isti port kot wifi vmesnik in potem pa lahko vidiš veliko zadev. Tako da brez tega bi bilo pa res kar sranje.
Ampak kot sem rekel, enim to veliko pomeni, drugim pa čisto nič. Je pa ta nov FTC7 touch screen in ima barvni display - ampak interno pa še vedno operira samo z 0.5° natančnostjo (recimo prikaz temp prostora in vseh ostalih tipal)

ViperR ::

Eno vprašanje, ki pa ni ravno vezano na TC. Sumim, da nam cevi nekje puščajo, ni pa nikjer na zidu kaj opazit. Kaj lahko naredimo? Monter TC je rekel, da mora bit 1,5-2 bara v ceveh, vendar več kot 1.6 bara nikakoli ne gre. Pade pa tudi do 0.8 bara in potem imam v aplikaciji alarm. Vodo dodajamo vsak teden skoraj.

Talno ali radiatorji?

ViperR ::

Radiatorji

Je kje pokvarjen varnostni ventil? Gre kaka cev iz centralne nekam v 3 krasne, v odtok?

ViperR je izjavil:

Eno vprašanje, ki pa ni ravno vezano na TC. Sumim, da nam cevi nekje puščajo, ni pa nikjer na zidu kaj opazit. Kaj lahko naredimo? Monter TC je rekel, da mora bit 1,5-2 bara v ceveh, vendar več kot 1.6 bara nikakoli ne gre. Pade pa tudi do 0.8 bara in potem imam v aplikaciji alarm. Vodo dodajamo vsak teden skoraj.

Preveri raztezno posodo. Potrkaj s kakšnim trdim predmetom nanjo na nekaj mestih po višini. Če se zvok ne spremeni jo zamenjaj.
««
12 / 12
»
»»