Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka

bm1973 ::
kaj pa navedeš za razlog? Da ne bodo zavrnili zaradi razloga okvare.
saj jo bodo verjetno popravili - ko ugotovijo kaj je narobe.
ravno našel račun. Čez dober mesec bo stara 8 let. Hehe, do 8 let pa velja tole.
Jaz sem dobil zavarovalnino 12 let stare TČ.
Nova je bila 9,5k, dobil 3k za crknjeno staro.
A nimaš svojega agenta, da ti to uredi?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

MrStein ::
Preberi si pogoje zavarovanja. 
Načeloma velja za vse naprave.

Načeloma velja za vse naprave.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

feryz ::
'Obogatis' samo v primeru, ko ne znaš cenit svojega časaJaz ga zelo dobro znam ceniti.
Če naredim sam, me stane 0 evrov ali manj, če mi drugi, me stane 30, 50 in več evrov na uro.
Jaz rajši vidim, da plačam 0 evrov kot xxx evrov.
Ti in tvoji somišljeniki pač razmišljate drugače. Da je boljše ležati na kavču in prišparati 50 evrov na uro, kolikor je tvoj ocenjen strošek lastnega dela, medtem ko ti zunaj delajo drugi za 45 evrov na uro. Na ta način prišparaš 5 evrov vsako uro, ko ne delaš in ležiš na kavču, mar ne?

Magic1 ::
Če se jim zdi malo preveč za plačat, lahko večini zateži zavarovalnica za potrdilo o ustreznosti električne napeljave. Sploh če uveljavljaš strojelom. Tukaj praktično vsi pogrnejo, razen novogradenj. Seveda Triglav ne komplicira za male zneske, zakomplicira se pri večjih zahtevkih.
Magic

bm1973 ::

Seveda imaš lahko zavarovano vsako zadevo v bajti neglede zakaj crkne, samo boš plačeval cirka 5-10% vrednosti letno. Da pa boš pod strojelom uveljavljal TČ, se mi pa zdi zelo čudno, da bo šlo skozi, če ni kakšnega vidnega znaka napetostnega udara.
Magic

borut_p ::
'Obogatis' samo v primeru, ko ne znaš cenit svojega časaJaz ga zelo dobro znam ceniti.
Če naredim sam, me stane 0 evrov ali manj, če mi drugi, me stane 30, 50 in več evrov na uro.
Jaz rajši vidim, da plačam 0 evrov kot xxx evrov.
Ti in tvoji somišljeniki pač razmišljate drugače. Da je boljše ležati na kavču in prišparati 50 evrov na uro, kolikor je tvoj ocenjen strošek lastnega dela, medtem ko ti zunaj delajo drugi za 45 evrov na uro. Na ta način prišparaš 5 evrov vsako uro, ko ne delaš in ležiš na kavču, mar ne?
Malo faliras v matematiki. Eni svoj cas raje izkoristimo in naredimo kaj iz svojega poklica in v casu kot ti prisparas 50€ raje zasluzimo 150€. Tistih 50€ pa namenimo nekomu, ki se s stvarjo profesionalno ukvarja.

Utk ::
Ja, če imaš 150 evrov neto na uro, za 176 ur na mesec, zaokrožimo navzdol na 25,000 evrov na mesec NETO, potem verjamem, da se ne ukvarjaš s takimi stvarmi.
In čisto prav imaš.
Jaz pa ne zaslužim 25 jurjev neto mesečno, zato mi ni problem kdaj popoldan par tednov malo gibat za par jurjev prihranka.
In čisto prav imaš.
Jaz pa ne zaslužim 25 jurjev neto mesečno, zato mi ni problem kdaj popoldan par tednov malo gibat za par jurjev prihranka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

telexdell ::
Lahko je pa stvar še bolj enostavna- s svojim rednim delom zaslužiš dovolj, da lahko plačaš majstra prosti čas pa izkoristiš kakor sam hočeš, ne pa pod neko prisilo. Nenazadnje- kaj ti bo denar, ko ti bo zmanjkalo časa med rojstvom in smrtjo?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

V praksi je tako, da tist ki kaj dela, ima tudi čas za vse, tist, ki itak nič ne dela, nima pa časa za nič.

borut_p ::
V praksi je bolj tako, da dajejo banalne nasvete predvsem tisti, ki o stvari nimajo pojma in bi radi diktirali zivljenje drugih skozi svoje oci.
Pri vsaki temi o gradbenistvu imas enega, ki zacne ali pa konca prispevek "ce nimas dveh levih rok". Ko da imamo vsi cajt za delat fasado ali pa polagat keramiko itd. Nasveti so pa taki, da se samo za glavo primes.
Eni raje uzivamo v lastnem delu in prinesemo domov dovolj, da prosti cas raje prezivimo s familijo.
Pri vsaki temi o gradbenistvu imas enega, ki zacne ali pa konca prispevek "ce nimas dveh levih rok". Ko da imamo vsi cajt za delat fasado ali pa polagat keramiko itd. Nasveti so pa taki, da se samo za glavo primes.
Eni raje uzivamo v lastnem delu in prinesemo domov dovolj, da prosti cas raje prezivimo s familijo.

Ne poznam nobenga, niti bolj revnega od mene niti veliko bolj bogatega, ki bi ob 15h prišel domov, dal vse 4 od sebe, in se do večera vsak dan igral z otroci in ženo, da ne govorimo še o celih vikendih. Vsak ima kak svoj hobi, vsak dela kaj še po svoje in sam, lahko pa tudi skupaj naredijo kaj koristnega. Če je vsaka košnja prisilno delo, pol pa kurc. Se preseliš v blok in res nimaš teh problemov.
Kaj pa kak privatnik, ki dela pač ko dela, cel dan če treba. Ali pa kdo, ki dela do 5h, 6h popoldan. Ali pa kdo, ki gre na službeno potovanje za 3 tedne. Jaz grem lahko kaj zabetonirat, če me bo kdo pogrešal, pa pač ne grem, lepi k, bo pač en dan kasneje narejeno.
Kaj pa kak privatnik, ki dela pač ko dela, cel dan če treba. Ali pa kdo, ki dela do 5h, 6h popoldan. Ali pa kdo, ki gre na službeno potovanje za 3 tedne. Jaz grem lahko kaj zabetonirat, če me bo kdo pogrešal, pa pač ne grem, lepi k, bo pač en dan kasneje narejeno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Ne poznam nobenga, niti bolj revnega od mene niti veliko bolj bogatega, ki bi ob 15h prišel domov, dal vse 4 od sebe, in se do večera vsak dan igral z otroci in ženo, da ne govorimo še o celih vikendih. Vsak ima kak svoj hobi, vsak dela kaj še po svoje in sam, lahko pa tudi skupaj naredijo kaj koristnega. Če je vsaka košnja prisilno delo, pol pa kurc. Se preseliš v blok in res nimaš teh problemov.
Česa od - izkoristiš svoj proti čas kot sam hočeš... nisi razumel? To pomeni, da pokosim travo, ko jo sam hočem ne pa npr. točno 1.6 ob 14.33 ali da popravljam pokvarjeno TČ ko sam hočem ne pa točno takrat, ko odpove in smo na mrazu ali... Pač, ko je trava primerna za košno se odločim ali jo bom kosil sam ali bom dal komu npr. 50€, da jo pokosi namesto mene.Sam bom pa tisti čas ali ležal in držal vse štiri od sebe ali šel z ženo v terme ali popravljal TČ ali... Ne bom pa pri tem jemral, kaj se splača ali koliko bi lahko zaslužil, če bi to naredil sam ali...

Ko bo TČ crknila, boš pustil vse in to reševal. Če znaš sam, bo to tudi najhitrejša varianta, ne samo najcenejša. Če boš čakal mojstra, ok, ampak dvomim da boš ta čas prav veliko užival v prostem času.

Ko bo TČ crknila, boš pustil vse in to reševal. Če znaš sam, bo to tudi najhitrejša varianta, ne samo najcenejša. Če boš čakal mojstra, ok, ampak dvomim da boš ta čas prav veliko užival v prostem času.
Bom ja! Ne bom pa za vsako ceno skušal odpraviti napako sam, da bi obogatel, kot je namignil @Ferry.

Ja seveda, čakal boš par dni brez gretja, da se serviser primaje. Verjetno te bo še davakrat nategnil, ko bo rekel da pride ob 10h pa bo ob 11h povedal, da ni zneslo. Ti pa doma ostal zaradi klepca.
Magic

DamijanD ::

Odvisno kaj je. Če veš kaj je, lahko najbrž tudi sam narediš. Če je oreng crknila pa jebiga, najbrž moraš zorganizirat drugo ogrevanje vsaj začasno. Jaz zaprem ventile in preklopim na drva, kdo drug pa kaj drugega.

miko22 ::
Ravno klical agenta. Ja, toplotna je zavarovana z stojelomom, tako da dobim povrnjeno. Celo za TČ ne velja 8 let, ker spada pod intšalacije, ne pod naprave.
Juhuu, vsaj ena dobra novica.
Juhuu, vsaj ena dobra novica.

Ja seveda, čakal boš par dni brez gretja, da se serviser primaje. Verjetno te bo še davakrat nategnil, ko bo rekel da pride ob 10h pa bo ob 11h povedal, da ni zneslo. Ti pa doma ostal zaradi klepca.
Mislim- a je folk res čist funkcionalno nepismen? Kaj od ...za vsako ceno... nisi razumel?

logist87 ::
Pozdravljeni, mene pa zanimajo vaša mnenja, nasveti in izkušnje v zvezi s toplotno črpalko.
V planu je menjava stare centralne peči na drva in olje, za toplotno črpalko.
Živimo v 35let stari dvostanovanski hiši. Izolirano je zgolj zgornje stanovanje. Hiša narejena tako, kot so jih pač včasih delali. Lokacija osrednjeslovenska. Vsako stanovanje ima cca 80m2. Vse na radijatorjih, z izjemo ene kopalnice na talno gretje.
Zanima me, katere znamke toplotno črpalko bi mi svetovali? Koliko močno glede na zgornje podatke in koliko ste okvirno plačevali elektriko mesečno v pretekli zimi?
Prosil bi brez nepotrebnih komentarjev.
Že v naprej se vam zahvaljujem za pomoč. V kolikor je za boljši nasvet potrebna še kakšna informacija o hiši, pa prosim pripišite. Hvala.
visokotemperaturna 12-14kw
daikin, thermia, nibe
za obe stanovanji, ce ne sparas, v tamrzlem mesecu pozimi (januar), bos skuril okol 3mwh štroma, ~500e štroma
~500€ na mesec??

joez7 ::
Men Tč skuri ~2.5 do 3MWh štroma (iz SE)na sezono (Jan. ~800kWh) + STČ ~ 0.8 do 1MWh za toplo vodo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

socialec ::
Ja, je kar veliko, ni pa nepredstavljivo... Odvisno od zahtev in ne-šparanja, poleg zmrzljivosti ljudi in izolacije.

floyd1 ::
Izolacija s fasado je okoli 20k. Vložek se verjetno povrne tam po 30 letih. Če pa bo elektrika šla dol pa nikoli.
Kakovost bivanja pa izrazito izboljša z energijsko sanacijo objekta. Glede na to, da potem ni mrzlih sten in vseh s tem povezanih težav (cirkulacija zraka, plesen itd.)
Skratka, ni vse samo ekonomski vidik.
Elektrika (žal) ne bo šla dol v nekem doglednem času. Kakovost bivanja pa se definitivno izboljša. Takoj.
Cena fasade lahko zelo variira, 20k je zelo čez palec. Če je delo res predrago pa narediš sam s prijatli za pol cene. Že 100x predebatirano.

misek ::

socialec ::
Haha prjatli za pol cene. Kje se najdete ej.
No, pa tast - mislim čisto resno, pri zaključnem sloju je pomoč nujna - kaj smo malenkostni :D
Teoretično (??), bi lahko do zdaj letno netirana SE skozi prihranke že odplačala samo sebe in tudi novo iz(r)olacijo, sploh veeeelike potrošnike.

Elektrika (žal) ne bo šla dol v nekem doglednem času.Ne v doglednem času: nikoli več ne bo šla dol. Kvečjemu gor.
Zakaj meniš tako?
Povzeto po Tilen Šarlah
"Energetsko intenzivna proizvodnja v Nemčiji se je decembra 2024 zmanjšala za 22 odstotkov v primerjavi z istim mesecem tri leta prej. Podjetja v železarstvu in jeklu, taljenju, kemikalijah, gnojilih, steklu, keramiki in izdelavi papirja so se od obsežne ruske invazije na Ukrajino leta 2022 le s težavo prilagodila velikemu dvigu cen plina in električne energije. Energetsko intenzivna proizvodnja zaenkrat še ne kaže znakov okrevanja.
Evropske terminske cene plina za poletje 2025 so se od začetka februarja močno znižale, saj trgovci pričakujejo sprostitev ciljev za ponovno polnjenje. S terminskimi pogodbami za dobavo poleti 2025 se trguje s premijo pod 3 EUR na megavatno uro v primerjavi s terminskimi pogodbami za dobavo pozimi 2025/26, kar je manj kot polovica premije 6 EUR ob koncu januarja.
Upadla je tudi cena električne energije v Nemčiji in na Madžarskem, trga, ki sta neposredno najbolj povezana s cenami na Slovenskem trgu. Terminski produkti so samo v zadnjih sedmih dneh upadli za približno 10 odstotkov."
Leto 2026 (GE+1) se trenutno v Nemčiji trguje pod 90 EUR/MWh, medtem ko se produkt za leto 2027 (GE+2) trguje pri 80 EUR/MWh.

Poglej, moja 6kW lepo lavfa na 1xC10A avtomatski varovalki, (pa je na to vejo obešeno še marsikaj)
On line porabo lahko spremljam preko smart vtičnice - in se giblje med 500W in max 2kW.
Tut ob -12°C ne vleče več kot 2kW (ob dvižnem vodu 45°C). Varovalka (predpisana) je za maksimalne razmere - kratek stik.
Pa mi najdi katero - ki ma izhodno moč 5 ali 6kW in, da ma 3f priklop - za zmerno ceno.
Ali si videl že od znotraj novejšo TČ. INverter? Je lepo usmernik (1f), čoper, razsmernik (3f) in kompresor 3f. Pa kup elektronike, bistveno več kot v domačem PCju. Tak da ne na suho pametovat.
V matematiki takšnim pojavom rečejo- izjeme, katere potrjujejo pravilo. 210 m2 veliko hišo na radiatorjih ogreva 6 kW TČ?! Podobno TČ imajo NEH hiše na talnem/stenskem ogrevanju. Ali je hiša zares tako dobro toplotno izolirana in so radiatorji zares toliko predimenzionirani ali pa TČ deluje skupaj s kakšnim kaminom- za gušt. Zagotovo pa drugi nimajo enak objekt, da bi na osnovi tega opremili svojega.
Imam TČ in ogrevam toplotno sanirano hišo z radiatorji. TČ je NIBE F2120 moči 12 kW. Brez kamina za gušt! Glede na temperaturni primankljaj potrebujem pri -10°C tam 6 kW toplotne moči. Pri -20°C kolikor je občasno pri nas pozimi pa izračun pokaže 8,5 kW. COP je takrat okrog 2.
PS pa 6 kW pomeni pri +7°C ali mogoče pri +2°C. Pri -10°C ni moč TČ 6 kW ampak mogoče le 5 kW.Pol pa moč hitro pada.
Koliko m2 pa grejete s takšno toplotno črpalko?
Sam mam TČ na radiatorjih, 10cm izolacije, 220m2, Dvižni vod med 30 in 45°C, večidel ~ 39°C.
24h režim. Pozimi se TČ ne vgasne po cel teden.
S katero toplotno se pa grejete vi?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: logist87 ()

Ferroli OMNIA M 3.2 6kW (sama črpalka = 3.5kEUR + ostale drobnarije ~ 1KEUR + samomontaža), maš pa tudi 4,6,8,10 1f in 12,14, 3f.
Pa monterja si najt. Osnovna montaža (priklop na obstoječo vodno povezavo, postavitev na pripravljen temelj, osnovna el. in zagon) je v rangu 1.5kEUR + 1kEUR drobnarije (ti jo delno pokrije subvencija in ddv).
Moraš pa vedet, da ti vsaka glazbena podraži zadevo (bojler + prekrmilni ventil +1kEUR).
Grejem pa 210m2 (tri etaže) Izgube hiše so nekje 3.7kW pri 0°C, pri -10 pa nekje 6kW, pa črpalka kar lepo folga. Je pa res, da se tudi po cel teden ne vgasne. Na sezono ma nekje 2.8kh in 2.7MWh (greje pa samo radiatorje) Predvidevam, da ma letni SCOP ~3.3 (glede na prejšnjo porabo po merilniku pod 10MWh).
Za najcenejšo sem se odločil, ker mam še možnost dveh virov ogrevanja - daljinsko in el.
Fajn je vedet za toplotne izgube objekta - na osnovi tega se odločiš.
Pa monterja si najt. Osnovna montaža (priklop na obstoječo vodno povezavo, postavitev na pripravljen temelj, osnovna el. in zagon) je v rangu 1.5kEUR + 1kEUR drobnarije (ti jo delno pokrije subvencija in ddv).
Moraš pa vedet, da ti vsaka glazbena podraži zadevo (bojler + prekrmilni ventil +1kEUR).
Grejem pa 210m2 (tri etaže) Izgube hiše so nekje 3.7kW pri 0°C, pri -10 pa nekje 6kW, pa črpalka kar lepo folga. Je pa res, da se tudi po cel teden ne vgasne. Na sezono ma nekje 2.8kh in 2.7MWh (greje pa samo radiatorje) Predvidevam, da ma letni SCOP ~3.3 (glede na prejšnjo porabo po merilniku pod 10MWh).
Za najcenejšo sem se odločil, ker mam še možnost dveh virov ogrevanja - daljinsko in el.
Fajn je vedet za toplotne izgube objekta - na osnovi tega se odločiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

trancer01 ::
To je precej nizka poraba za 210 m2 veliko hišo. Sam imam več kot pol manjšo ogrevalno površino pa le dobro petino nižjo porabo na talnem gretju. Očitno imaš precej boljšo izolacijo.

Etaže majo po 70m2 - klet - pritličje in mansarda. Stem, da ko smo delali energetsko sanacijo, smo temeljito izolirali tudi klet, in jo sedaj ogrevamo. Slabo je edino to, da jabke in krompir ne počakajo več. Pretoplo in presuho v kleti. Dobro pa je, da smo določene stvari prestavili v klet - pomožni bivalni prostori (če bo nuja, je lahko stanovanje).
Klet pa grejem, da dobim na akumolaciji objekta in udobju (vmesne plošče niso izolirane). Če izklopim ogrevanje se prvi dan hladi samo klet, ostalo pa zlo počas.
TČ je šparovček, do nekje 38°C DV, pri 45°C DV pa že kar golta elektriko (čeprav zmore do 55°C).
Če bi še enkrat kupoval - ob predpostavki samo TČ, bi kupil 10kW model in ga omejil na 6kW (večji uparjalnik), razlika v ceni pa 300€.
Klet pa grejem, da dobim na akumolaciji objekta in udobju (vmesne plošče niso izolirane). Če izklopim ogrevanje se prvi dan hladi samo klet, ostalo pa zlo počas.
TČ je šparovček, do nekje 38°C DV, pri 45°C DV pa že kar golta elektriko (čeprav zmore do 55°C).
Če bi še enkrat kupoval - ob predpostavki samo TČ, bi kupil 10kW model in ga omejil na 6kW (večji uparjalnik), razlika v ceni pa 300€.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Loža | 34086 (1890) | logist87 |
» | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 684934 (16762) | energetik |
» | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 65130 (29859) | Jurij25 |
» | Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 32623 (19333) | energetik |
» | Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 169965 (136789) | Zvezdica27 |