» »

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka

logist87 ::

Sem pred dilemo ali obstoječo peč na olje zamenjati z novejšo ali preiti na ogrevanje s toplotno črpalko.

Lokacija: Radlje ob Dravi, 370 m.n.v. Hiša je zgrajena leta 1966 in obnovljena leta 2005. Izolacija fasade striropor 10cm, izolacija strehe 20-30cm steklene volne položene na lesenih deskah. Okna 2-slojna PVC, par jih je 3 slojnih. Ogrevanje z radiatorji tipa 22 (16kom od tega dva starejša - nevem tipa, katera ste brez termostatski ventilov - verjetno ju je smiselno zamenjati). Vodo grejemo za 6 oseb (3 otroci, 3 odrasli) z 300 litersko toplotno črpalko na 50 stopinj. Tople vode ni nikoli zmanjkalo tudi ko nas je bilo 7 oseb, je pa ta toplotna stara 15 ali več let (Termotehnika) in jo je verjetno smiselno zamenjati ob menjavi energenta, ali?

Ogrevamo se na kurilo olje, peč SIMA letnik 1994. Od septembra do danes smo porabili cca. 1100l, vendar smo bili izjemno "varčni", če lahko temu tako rečeš. Lansko leto cca. 1500l, ko je bila tašča več časa doma. V sistem se spušča voda ogreta okrog 45 do 55 stopinj. Peč je bila vklopljena samo ko smo bili doma, večino časa zjutraj 2 uri, in popoldan max. 5 ur, med vikendom več. Ogrelo se je tam do 23 stopinj, vendar se je čez dan potem stanovanje ohladilo, čez noč tudi tam do 18 stopinj, smo pa peč ugašali tam okrog 20.00 ure. Na tak način grejemo 170m2 . V to kvadraturo sta všteta hodnika(pritličje in mansarda), ki ju povezuje stopnišče(vsega skupaj cca 20m2), kjer sta nameščena dva starejša radiatorja verjetno potrebna menjave. V prtličju imamo zimski vrt ( 21m2), kjer sta namontirana dva radiatorja dimenzije 130x30 vendar tam pozimi ogrevamo bolj poredko. Uporabljamo pa v tistem prostoru občasno samostojen kamin.
Klet je v velikosti 130m2, od tega je 70m2 neogrevanega in 60m2 ogrevanega prostora, kjer so na ločeni veji namontirani 3 radiatorji. Teh radiatorjev nismo uporabljali že več kot 5 let. Vendar v bodoče razmišljamo, da bi prostor občasno koristili in greli.

TESKAn ::

1100l kurilca, to je kolk, ca. 10 MWh toplote. TČ ti jo daje za ca. 5€c/kWh, 550€ ob današnjih cenah elektrike. 1259€ je današnja cena kurilnega olja.
Plus za TČ lahko daš panele na bajto in si še znižaš strošek.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Magic1 ::

Paneli mu ne bodo pomagali kaj dosti čez zimo.

Prijavi se na ZPS za nakup TČ in upaj na dobro ponudbo za ene 8kW. Še prej seveda se malo pozanimaj o rednih ponudbah, če ne drugega, da splov veš o čem se gre. Vmes se še pozanimaj koliko bi te prišla komplet menjava na nafto.
Magic

Sem prijavljen na ZPS za skupinski nakup. Za novo peč na olje se moram pozanimati o kakšnih cifrah je govora.

Paneli ne pridejo v poštev. Ni financ na voljo in net metering je mimo. Pri TČ sem v dilemi kakšno moč izbrati.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: logist87 ()

nekoman ::

Kaj pa peč na pelete?

Lowink ::

Prepusti diktatorstvo mlajšim, boš hitro dobil odgovor.

Magic1 ::

Lowink je izjavil:

In to je?
Magic

Lowink ::

Smiselen vložek na starost.

DamijanD ::

Če finančno (in prostorsko) ni problem, bi glasoval za TČ - udobje je bistveno večje kot pa on/off ogrevanje.

joez7 ::

Vzam rabljeno peč na olje (pa gorilc nastavi na manj - manjša šoba (0.40) in tlak na 8bar) Maš za 200€.
+ TČ novo. STČ pa pust, dokler ne umre.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Furbo ::

Samo najdi kako manj rabljeno peč na olje, saj jih folk meče ven.

Za razliko v ceni do modernih oslarij se lahko greješ leta.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

tony1 ::

Lowink je izjavil:

"A, ne, to pa ne. Jest sem z lotrnim vozom glino iz cegvence zvozu, pa naredu cegle, pa jih mal posušu na soncu, pa pol v peč pelu... Ene tri leta dela, pa sem mel vse cegle (sem velik delu pa sem bil fertik u pol leta). Pol sem pa z lastnimi rokami to bajto postavu. Če hočem, bom dal not zdej peč na drva, ne bom me zdej mularija šla komandirat kle..."

:))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

nekikr ::

logist87 je izjavil:

Sem prijavljen na ZPS za skupinski nakup. Za novo peč na olje se moram pozanimati o kakšnih cifrah je govora.

Paneli ne pridejo v poštev. Ni financ na voljo in net metering je mimo. Pri TČ sem v dilemi kakšno moč izbrati.

Novo peč na olje? Ti bi NOVO peč na olje kupil? Ljudje jih mečejo ven (jaz sem v zadnjih letih dve polno delujoči šenkal, samo da so odpeljali), ti bi pa novo kupil?

Če boš kako relativno novo metal stran, bi jaz imel gorilec pa kontrolno elektroniko. :) Za backup.

starfotr ::

Furbo je izjavil:

Samo najdi kako manj rabljeno peč na olje, saj jih folk meče ven.

Za razliko v ceni do modernih oslarij se lahko greješ leta.

Plus to, da TČ ima tudi svojo živ. dobo, vzdrževanje, odvisnost od el. omrežja itd. Zelo dober predlog. Pa še denarja ni treba zalagat v naprej.

Edino ena stvar me skrbi. Nekaj so govorili o tem, da bodo nehali prodajat kurilca za gretje.

Potem se tudi veliko državnih nepremičnin polnih birotatov ne bo grelo. :)

starfotr ::

Ja, vem :)

Gregor P ::

Sicer zdaj prodajajo neke nove modele peči na kurilno olje, ki naj bi bi bile še bolj varčne (primer peči s kondenzacijsko tehnologijo), ampak da, smo na zelenem prehodu in je vprašanje smiselnosti nakupa nove takšne peči; ki verjetno nova stane okoli 5000 evrov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

bm1973 ::

Ma tam najsodobnejša, nizkotemperaturna, z Wifi modulom, te pride tam 3k, ko sem pol leta nazaj preverjal...

Gorilci, ki ponavadi crkujejo, so pa tam od 500-700 EUR. Ampak to crkne po 15 letih...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

telexdell ::

Imam še kašnih 5 let starejšo hišo in živim še kakšnih 100+ m višje od OP. V hiši sem preizkusil od ločenih lončenih peči na drva preko centralne na velenjski lignit, kurilnega olja, zemeljskega plina in sedaj TČ. Če nimaš lastnega vira eneregnta (beri drv, sekancev...) ali živiš na območju s precej dotrajanim/preobremenjenim električnim omrežjem razmišljati danes o čem drugem kot o TČ (vsaj glede na moje izkušnje) ni najbolj modro. Investicija v TČ res pomeni nekaj večji denarni vložek v stratu, pomeni pa dolgoročni prihranek pri stroških ogrevanja, odpade vsako letna nabava energenta in kalkuluranje, kdaj se najbolj splača nakup, odpadejo stroitve dimnikarja, pridobi se prostor, katerega zaseda kotel... Je pa res, da je vsak svoje denarnice gospodar (no ja, če nima žene:D).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Hvala za tale odgovor. ? Saj se iskreno bolj nagibam k investiciji v toplotno črpalko. Sedaj pa druga stvar, katero in kako močno toplotno izbrati za takšno hišo.

B86Tech ::

Jaz sem v ogrevanju že od malega, saj je oče delal vodoinštalaterstvo in ogrevanje... TČ sem par vgradil, pa ti predlagam da imaš oboje in kurilno olje in TČ, če je možno, TČ sploh za sanitarno vodo v vsakem primeru.

TČ so za ogrevanje hiše za prehodna obdobja super, ne rabiš se ukvarjat nič, zadeva deluje, sploh če je talno gretje, ki akumulira toploto, pa nižjo temp. rabiš. Če so klasični radiatorji, je
temperatura višja 45-50.

Slabost črpalk je COP, ki ga precej ljudi ne preveri, oz. opažam da se s tem noben ne ukvarja, dokler ni zunaj -10 in kar naenkrat se vsi pritožujejo da premalo greje črpalka...
pri zunanji temperaturi pod 0 precej pade, se pravi če ima toplotna COP 4 pri zunanji temp do 10 stopinj, pomeni da bo za vloženo energijo npr. 2kW dala od sebe 8kW toplotne energije,
pri temp. -10 je lahko COP že 2,5, kar pomeni 5kW moči pri isti porabi... teoretično delajo črpalke tudi do -25 ampak tam je COP že skoraj enak 1.

Koliko se pozna je seveda odvisno od precej faktorjev, od same črpalke, kater plin uporablja, potem največ sama izolacija hiše ipd.

Predlagam ti da obdržiš oljno peč, pa imaš TČ dodatno in sicer nastavljeno tako da povečini ogreva samo TČ, ko je zunanja temp primerna, v primeru minusa pa se preklopi na oljno peč.

V glavnem imet toplotno črpalko kot edini vir ogrevanja odsvetujem, glede na prakso.

Sam imam enako olje + TČ.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: B86Tech ()

B86Tech ::

bm1973 je izjavil:

Ma tam najsodobnejša, nizkotemperaturna, z Wifi modulom, te pride tam 3k, ko sem pol leta nazaj preverjal...

Gorilci, ki ponavadi crkujejo, so pa tam od 500-700 EUR. Ampak to crkne po 15 letih...

Ja same toplotne se dobijo že za tak denar, potem je treba računat še montažo, jaz jo sicer naredim sam, saj imam potrebno znanje + orodje.

Gorilci zdržijo tudi več ob primernem vzdrževanju, važna je kalibracija in uporaba pravilne šobe, čiščenje filtra, zaradi plamena, da ne začne talit jedra v kotlu...

Karlos ::

B86Tech je izjavil:

Jaz sem v ogrevanju že od malega, saj je oče delal vodoinštalaterstvo in ogrevanje... TČ sem par vgradil, pa ti predlagam da imaš oboje in kurilno olje in TČ, če je možno, TČ sploh za sanitarno vodo v vsakem primeru.

TČ so za ogrevanje hiše za prehodna obdobja super, ne rabiš se ukvarjat nič, zadeva deluje, sploh če je talno gretje, ki akumulira toploto, pa nižjo temp. rabiš. Če so klasični radiatorji, je
temperatura višja 45-50.

Slabost črpalk je COP, ki ga precej ljudi ne preveri, oz. opažam da se s tem noben ne ukvarja, dokler ni zunaj -10 in kar naenkrat se vsi pritožujejo da premalo greje črpalka...
pri zunanji temperaturi pod 0 precej pade, se pravi če ima toplotna COP 4 pri zunanji temp do 10 stopinj, pomeni da bo za vloženo energijo npr. 2kW dala od sebe 8kW toplotne energije,
pri temp. -10 je lahko COP že 2,5, kar pomeni 5kW moči pri isti porabi... teoretično delajo črpalke tudi do -25 ampak tam je COP že skoraj enak 1.

Koliko se pozna je seveda odvisno od precej faktorjev, od same črpalke, kater plin uporablja, potem največ sama izolacija hiše ipd.

Predlagam ti da obdržiš oljno peč, pa imaš TČ dodatno in sicer nastavljeno tako da povečini ogreva samo TČ, ko je zunanja temp primerna, v primeru minusa pa se preklopi na oljno peč.

V glavnem imet toplotno črpalko kot edini vir ogrevanja odsvetujem, glede na prakso.

Kurilna sezona traja ca 8 mesecev. Sedaj mi pa povej koliko % od tega casa TC dela pri -10? Da ne omenjam -25. Ce nisi v blizini Babnega polja, ali kje visoko na gorenjskem je to bolj zaokrozitvena napaka.

Vsakemu priporocam, da si vsaj pogledal modelno leto za svoj okraj in na podlagi tega naredi neke izracune.
https://meteo.arso.gov.si/met/sl/climat...
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

telexdell ::

Sam imam NIBE F2120-16 (12 kW toplotne moči). Glede na zime zadnja leta bi mogoče prišel skozi s stopnjo manjšo (npr. 10 kW) a bi delala več časa na višjih obremenitvah kar bi se lahko poznalo na življenski dobi. Ko bo enkrat odpovedala (upam, da čim kasneje) bom nabavil enako.
Moraš pa biti pri močeh pazljiv. Tako je lahko ena 10 kW TČ manj učinkovita kot druga 6 kW. Neko izhodišče ti da teža zunanje enote in da je v sicer enake gabarite zunanje enote od možnih moči izbrana TČ z najnižjo močjo (pri meni je NIBE F2120-20 in NIBE F2120-16 v enakem ohišju). Pa ne se zanašati na dodatni vir- TČ ti naj pokrije vse potrebe, dodatni grelci pa ti naj služijo le v primeru odpovedi TČ, da "preživiš" do popravila okvare. Sem imel nekaj časa za rezervo plinskemu kotlu litoželezno peč na biomaso. Ko sem jo potreboval, pa nisem imel drv, da bi jih dal vanjo. So z leti skladiščenja strohnela.

Za primerjavo- porabil sem tam 2300 l kurilnega olja (nismo varčevali kot OP:D), potem 1800 m3 zemeljskega plina s kondenzacijskim kotlom in sedaj okrog 5000 kWh elektrike. In ker imam SE na strehi zagotovo nismo na mrazu (kot tudi prej nismo bili):D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

nekikr ::

B86Tech je izjavil:

temperatura višja 45-50.

Jaz bi k temu obvezno dodal še kamin, povezan na ogrevanje in pa peč na drva, če pride do vojne recimo. Če se že dela, potem bi dodal še opcijo za pelete, če jih kje dobiš poceni, pa jih nasuješ notri. Pa plinsko peč tudi (seveda z zunanjim hranilnikom, da si ziher), ampak to je tako ali tako samoumevno.

Mogoče si pa že predolgo v tem ogrevalnem biznisu ;)