Forum » Loža » Toplotna črpalka katero izbrati
Toplotna črpalka katero izbrati
sbawe64 ::
Uff, potem je že boljše geosonda, vode lahko prej zmanjka kot zemlje.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
energetik ::
Ker bo za ceno geosondo dal toliko, kot bi dal za 3-4 komade tč zrak-voda.Točno tako, na novogradnjo našraufaš 4kW ventilator za par jurjev in si rešen.
V novogradnji daš kanalsko klimo v 'cevi' centralne rekuperacije in imaš tako rešeno hlajenje/prezračevanje.
vires in numeris
johnnyyy ::
Lej, zakaj ga ne bi odrli, če lahko?En ekstrem, sosed gradi novo hišo, za ogrevanje bo dal geosondo (vrtina).
Jaz sem pred kratkim govoril z enim, ki bo dal TČ z geosondo na pasivno hišo, lokacija pa Primorska, na meji z Obalo (da ne bi kakšen mislil na Bovec ali Trento).
vires in numeris
joez7 ::
Je gdo razmišljal v tej smeri?
https://www.solinterra.si/primeri-dobre...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Bellzmet ::
Take stvari se delajo zaradi "hobija", reklame ali če imaš pač 100.000 eur ki bi jih rad zapravil. Smiselno oz. stroškovno upravičeno pa za naše podnebje ni.
Lurker99 ::
Živjo,
eno vprašanje pred nastopom novih obračunov elektrike.
Imam nizko temperaturno TČ voda-voda v novogradnji in me zanima, če bi bilo morda smiselno TČ nastaviti da segreva hišo in sanitarno vodo v času nižje tarife torej 22-06. Se vam zdi zadeva smiselna ali zadeva ne bo dobro delovala?
Ok zadevo sem testiral pa načeloma ponoči ni bilo kaj huda prevroče, se pa opazi da so kar hladna tla bila čez dan kar mi pa ni všeč.
Sem ogrevanje vode pustil čez noč, ogrevanje tal pa čez cel dan.
bm1973 ::
Je gdo razmišljal v tej smeri?
Škoda denarja...
Pa cel kup nakladanje o 90% izkoristka rekuperatorja, itn...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Bellator ()
Argonavt ::
Daikin Althermo 3 bi rad povezal z OneConecta. NI na moji lokaciji in ne bi rad izgulbljal preveč časa. Lahko kak namig za čim bolj enostavno povezavo.
Ste šli preko AP ali WPS?
Ste šli preko AP ali WPS?
Izak ::
Jaz sem uredil preko AP. Imel pa sem probleme s povezavo na Mikrotik router, tako da sem potem nabavil nov AP samo za toplotno. Poleg vsega je Daikin app imel težave z določenimi Xiaomi telefoni in sem kar precej časa zabil za povezavo. Menjal sem tudi vmesnik za povezavo, ki pa verjetno ni bil problem. Upam da so sedaj aplikacijo kaj dodelali, ker je bilo že kar nekaj nadgradenj od takrat ko sem to urejal.
thor24 ::
Po prebranih aktualnih temah glede TČ, sem še vedno v dilemi kako močno TČ potrebujem.
* neizolirana stara hiša cca 140 m2 (2 etaži, del spodnje etaže (severni del) vkopan, S stran zgornje cela stena (brez oken), J stran z 2x dvokrilnimi balkonskimi vrati
* troslojna okna, zamenjana par let nazaj
* radiatorji V&N tip22
* podnebje zmerno, zadnjih 10 let zelo redko, če sploh, pod -15 (že za -10 se trenutno ne spomnim)
* prejšnje ogrevanje je bil star "kiperbush". Uporaba hiše je bila bolj vikend varijanta in je bila pozimi, ko kiperbush ni več folgal, prazna.
Predlogi znalcev so od: "pa to ti mora gret vsak 6 kw monoblok" do "pod 14 kw sploh ne glej". 😊
Proizvajalci poudarjajo več dejavnikov:
* podnebje: to mi gre zelo na roko, ker je zadnja leta pozimi večinoma nad 0.
* toplotne izgube: dejavnik, ki me najbolj skrbi. Če bi bila fasada, bi verjetno res lahko 6 kw LG monoblok prišel v poštev. Zaenkrat na žalost ni v kratkoročnem planu.
* energijska učinkovitost TČ: visok COP;
velik uparjalnik, najnižja delovna moč (taktiranje) in najboljše delovanje pri zmernem podnebju? Tu bi kak nasvet prišel prav.
Glede na vse prebrano do sedaj, gre moje razmišljanje v tej smeri:
*inverter split sistem (radiatorji in brez izolacije)
*visokotemperaturna do 70 C (bi bilo z zalogovnikom dovolj tudi do 60 C?)
*povezava med enotama plin (po možnosti R32)
*zunanji senzor nujno v senco (zunanja enota bo pod balkonom na južni strani)
*zalogovnik 200/300L (zaradi defrostov in taktiranja)
*bojler za SV 200/300L (zdaj se je uporabljal el. bojler). Je smiselno za poleti montirati kolektorje za ogrevanje SV ali raje ogrevanje s TČ?
*navadni ventili, ne termostatski
Budget bi rad omejil na okrog 8k eur (če bi se dalo), tako da raznih Daikinov, Kronotermov, mick nisem niti gledal. 😊
Bi bila 8 kw Hitachi Yutaki S ok?
https://www.telsat.si/toplotne-crpalke/...
Zanimivo, da imajo do 8 kw plin R32, večje pa R410A. Nekje sem zasledil, da bo plin R410A prepovedan od 2025. Če bo 8 kw dovolj, se s tem ne bom obremenjeval.
Komentarji in nasveti zaželjeni.
* neizolirana stara hiša cca 140 m2 (2 etaži, del spodnje etaže (severni del) vkopan, S stran zgornje cela stena (brez oken), J stran z 2x dvokrilnimi balkonskimi vrati
* troslojna okna, zamenjana par let nazaj
* radiatorji V&N tip22
* podnebje zmerno, zadnjih 10 let zelo redko, če sploh, pod -15 (že za -10 se trenutno ne spomnim)
* prejšnje ogrevanje je bil star "kiperbush". Uporaba hiše je bila bolj vikend varijanta in je bila pozimi, ko kiperbush ni več folgal, prazna.
Predlogi znalcev so od: "pa to ti mora gret vsak 6 kw monoblok" do "pod 14 kw sploh ne glej". 😊
Proizvajalci poudarjajo več dejavnikov:
* podnebje: to mi gre zelo na roko, ker je zadnja leta pozimi večinoma nad 0.
* toplotne izgube: dejavnik, ki me najbolj skrbi. Če bi bila fasada, bi verjetno res lahko 6 kw LG monoblok prišel v poštev. Zaenkrat na žalost ni v kratkoročnem planu.
* energijska učinkovitost TČ: visok COP;
velik uparjalnik, najnižja delovna moč (taktiranje) in najboljše delovanje pri zmernem podnebju? Tu bi kak nasvet prišel prav.
Glede na vse prebrano do sedaj, gre moje razmišljanje v tej smeri:
*inverter split sistem (radiatorji in brez izolacije)
*visokotemperaturna do 70 C (bi bilo z zalogovnikom dovolj tudi do 60 C?)
*povezava med enotama plin (po možnosti R32)
*zunanji senzor nujno v senco (zunanja enota bo pod balkonom na južni strani)
*zalogovnik 200/300L (zaradi defrostov in taktiranja)
*bojler za SV 200/300L (zdaj se je uporabljal el. bojler). Je smiselno za poleti montirati kolektorje za ogrevanje SV ali raje ogrevanje s TČ?
*navadni ventili, ne termostatski
Budget bi rad omejil na okrog 8k eur (če bi se dalo), tako da raznih Daikinov, Kronotermov, mick nisem niti gledal. 😊
Bi bila 8 kw Hitachi Yutaki S ok?
https://www.telsat.si/toplotne-crpalke/...
Zanimivo, da imajo do 8 kw plin R32, večje pa R410A. Nekje sem zasledil, da bo plin R410A prepovedan od 2025. Če bo 8 kw dovolj, se s tem ne bom obremenjeval.
Komentarji in nasveti zaželjeni.
joez7 ::
Glej novejše R290. Skoraj vsi novi modeli so monoblok. Se pravi vodna povezava.
Če iščeš cenejšo varianto poglej še pri Martin. Pa gradbeno fiziko si izračunaj. ZA masivno gradnjo je zadosti -5°C zunanje in 45°C dvižnega za radiatorje in vodo.
Če iščeš cenejšo varianto poglej še pri Martin. Pa gradbeno fiziko si izračunaj. ZA masivno gradnjo je zadosti -5°C zunanje in 45°C dvižnega za radiatorje in vodo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Sedaj uporaba hiše ne bo več samo vikend varianta, temveč stalno bivanje ?
Kakšnih dimenzij so radiatorji ?
Okvirna lokacija ?
Za podoben objekt ima sosed lg thermia v (monoblock).
Kakšnih dimenzij so radiatorji ?
Okvirna lokacija ?
Za podoben objekt ima sosed lg thermia v (monoblock).
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
thor24 ::
Načeloma stalno ja. Radiatorji so različnih dimenzij, 1200x600 ter 1000x900 in 2 kopalniški lestvi. Lokacija posavje.
Sem tudi sam najprej gledal LG monoblok, ampak me lokalci tu "strašijo", da mora bit split/plin.
To me je dodatno nagnilo proti splitu:
https://slo-tech.com/forum/t667757/p765...
Se zna pozimi večkrat zgodit, da ni elektrike. Od par ur, pa tudi do par dni je že bilo.
Kot laika me take informacije kot na linku hitro zaskrbijo. Morda tudi neupravičeno.
TČ z R32 so bolj učinkovite (porabijo manj energije), ter delujejo boljše pri višjih temperaturah, od TČ z R290.
Bom pogledal glede gradbene fizike.
Sem tudi sam najprej gledal LG monoblok, ampak me lokalci tu "strašijo", da mora bit split/plin.
To me je dodatno nagnilo proti splitu:
https://slo-tech.com/forum/t667757/p765...
Se zna pozimi večkrat zgodit, da ni elektrike. Od par ur, pa tudi do par dni je že bilo.
Kot laika me take informacije kot na linku hitro zaskrbijo. Morda tudi neupravičeno.
TČ z R32 so bolj učinkovite (porabijo manj energije), ter delujejo boljše pri višjih temperaturah, od TČ z R290.
Bom pogledal glede gradbene fizike.
DamijanD ::
thor23 - imaš lahko tudi monoblok z "antifrizom" in potem zalogovnik/izmenjevalnik (ti pa to podraži celo stvar...)
telexdell ::
Če pozimi par dn ni elektrike bi me bolj skrbelo, s čim se bom takrat ogreval, da vsaj jaz ne bom zmznil, če bo že TČ.
Vsak monoblok z pravilno izvedbo instalacije ima prigrajene ventile, s katerimi lahko zapreš dotok vode v zunanjo enoto in izpustiš vodo iz nje. Če je TČ višje od zalogovnika potem voda kroži termosifonsko in ne bo zunanja enota zamznila npr. v enoi uri ampak bo trajalo kar nekaj ur, tako da imaš vedno dovolj časa da preklopiš ventile. Sicer pa- če drži kaj trdiš, da je večino zime plus pol se boš itak moral bati le nekaj dni med kurilno sezono.
Hiše brez izolacije kjerkoli v Sloveniji (razen mogoče na obali) ne bo dovol ogrevala nobena TČ nazivne moči 8 kW. Kaj šele poceni azijska mašina, katere imajo nazivno moč podano pri +7°C ali celo višje, pol pa moč hitro pada (neko merilo ti je masa zunanje enote- čeprav enaka nazivna moč je tista z večjo maso običajno učinkovitejša). Sam imam podobno hiši, dokaj solidno toplotno sanirano pa imam TČ moči 12 kW in mi niti mali ne taktira- začene se med 6..8x dnevno.
Drugi pomembni dejavnik so radiatorji. Če so ti res močno predimenzionirani, kar se običajno zgodi, ko objekt energetsko saniraš in še pojačaš kak kritičen radiator, pol bi ti bila dovolj kakšna 8 kW TČ- od tistih, katere so ti predrage pa še dražje.
Kot si si zastavil vse skupaj in očitno ne dovolj finančnih virov je mogoče boljše, da na Bolhi kupiš kak kotel na pelete in se z njim ogrevaš sezono ali dve. Pol boš videl kakšna temperatura mora iti v radiatorje, koliko energije (peletov) porabiš na sezono... Vmes narediš kak energetsko sanacijski projekt na hiši in nato čez nekaj let kupiš TČ.
Lahko pa seveda vzameš azijsko TČ moči 8 kW, kot si se namenil in nam spomladi poročaj kako se je obnesla. Vsi se radi naučimo kaj novega.
Vsak monoblok z pravilno izvedbo instalacije ima prigrajene ventile, s katerimi lahko zapreš dotok vode v zunanjo enoto in izpustiš vodo iz nje. Če je TČ višje od zalogovnika potem voda kroži termosifonsko in ne bo zunanja enota zamznila npr. v enoi uri ampak bo trajalo kar nekaj ur, tako da imaš vedno dovolj časa da preklopiš ventile. Sicer pa- če drži kaj trdiš, da je večino zime plus pol se boš itak moral bati le nekaj dni med kurilno sezono.
Hiše brez izolacije kjerkoli v Sloveniji (razen mogoče na obali) ne bo dovol ogrevala nobena TČ nazivne moči 8 kW. Kaj šele poceni azijska mašina, katere imajo nazivno moč podano pri +7°C ali celo višje, pol pa moč hitro pada (neko merilo ti je masa zunanje enote- čeprav enaka nazivna moč je tista z večjo maso običajno učinkovitejša). Sam imam podobno hiši, dokaj solidno toplotno sanirano pa imam TČ moči 12 kW in mi niti mali ne taktira- začene se med 6..8x dnevno.
Drugi pomembni dejavnik so radiatorji. Če so ti res močno predimenzionirani, kar se običajno zgodi, ko objekt energetsko saniraš in še pojačaš kak kritičen radiator, pol bi ti bila dovolj kakšna 8 kW TČ- od tistih, katere so ti predrage pa še dražje.
Kot si si zastavil vse skupaj in očitno ne dovolj finančnih virov je mogoče boljše, da na Bolhi kupiš kak kotel na pelete in se z njim ogrevaš sezono ali dve. Pol boš videl kakšna temperatura mora iti v radiatorje, koliko energije (peletov) porabiš na sezono... Vmes narediš kak energetsko sanacijski projekt na hiši in nato čez nekaj let kupiš TČ.
Lahko pa seveda vzameš azijsko TČ moči 8 kW, kot si se namenil in nam spomladi poročaj kako se je obnesla. Vsi se radi naučimo kaj novega.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
alekskac ::
Osebno: LG monoblok R32 (ki ga ne propročam, če nisi ravno precej revež kot sem sam) toplotne moči 12 kW mi ogreva slabih 130 m2 kamnite neizolirane hiše na 550 metrov nadmorske višine. Ogrevanje je na radijatorje, imam še toplotni hranilnik. Dodatnih elektro grelcev nimam,ker je bil dokup kar drag in se nisem odločil. Okna so lesena dvodelna. Sanitarnega modula zavestno nisem dal, da ne mučim kompresorja. Imamo običajen kombi bojler, in not elektro grelec. Zadnje 4 leta ni bilo zime da ne bi mogla zgret. LG je drugače slaba izbira, ke rimajo švoh izmenjevalce plin-voda. Če so novejše kaj boljše, tega ne vem, Popravilo je sicer možno, če spuščanje ujameš dost zgodaj, vendar ni poceni. Imamo dva LG monobloka, ker imamo dve nepremičnini, na obeh je izmenjevalc spustil. Za vsak slučaj je sicer v hiši ostal 15kW kotel na polena, kjer pa sem v zadnje 4ih letih skuril glih ene pol metra drv. Prej smo na zimo požgali med 15 in 18 prm bukovih polen.
Če si kreditno sposoben, pejt po eko kredit in kup Daikina z vodno povezavo. Bo par jurjev več, ampak to je v redu zadeva v srednjem cenovnem razredu. Če nisi, potem je tud LG bolje kot nič, a pričakuj kako okvaro. Tud flow switche majo zanič in precej dragi so.
Če si kreditno sposoben, pejt po eko kredit in kup Daikina z vodno povezavo. Bo par jurjev več, ampak to je v redu zadeva v srednjem cenovnem razredu. Če nisi, potem je tud LG bolje kot nič, a pričakuj kako okvaro. Tud flow switche majo zanič in precej dragi so.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
Aja, še to: v napeljavi imam antifriz. Več ko 50°C na dvižnem vodu ne rabiš, kot so že drugi omenili. Višjo temperaturo bi pogojno rabil za sanitarno vodo, ampak s temi cenenimi TČ se ne splača reskirat in obdržiš navaden elektro grelec v bojlerju. Poraba elektrike za sanitarno vodo ni strašno velika, če ni ravno veliko porabe. Mi imamo 100 litrov vroče vode dovolj na dan. Toplotni hranilnik velikega volumna ni potreben. Jaz imam po višini hranilnika zvezano tako, da mi TČ koristi le 250 litrov od 1000 litrov, ki sicer služi kotlu na polena. Pa še to je overkill za TČ. Za defroste 150 litrov zadošča, to je dve, tri minute.
In zakaj misliš, da imajo tudi ostali tako malo porabo TSV?
Mi jo komot porabimo 300L 44° vsak dan, poraba za TSV pa znaša 1/3 porabe TČ. Če bi grel na grelec, bi za TSV porabil več štroma kot za ogrevanje cele bajte...
Mi jo komot porabimo 300L 44° vsak dan, poraba za TSV pa znaša 1/3 porabe TČ. Če bi grel na grelec, bi za TSV porabil več štroma kot za ogrevanje cele bajte...
vires in numeris
floyd1 ::
Osebno: LG monoblok R32 (ki ga ne propročam, če nisi ravno precej revež kot sem sam) toplotne moči 12 kW mi ogreva slabih 130 m2 kamnite neizolirane hiše na 550 metrov nadmorske višine. Ogrevanje je na radijatorje, imam še toplotni hranilnik. Dodatnih elektro grelcev nimam,ker je bil dokup kar drag in se nisem odločil. Okna so lesena dvodelna. Sanitarnega modula zavestno nisem dal, da ne mučim kompresorja. Imamo običajen kombi bojler, in not elektro grelec. Zadnje 4 leta ni bilo zime da ne bi mogla zgret. LG je drugače slaba izbira, ke rimajo švoh izmenjevalce plin-voda. Če so novejše kaj boljše, tega ne vem, Popravilo je sicer možno, če spuščanje ujameš dost zgodaj, vendar ni poceni. Imamo dva LG monobloka, ker imamo dve nepremičnini, na obeh je izmenjevalc spustil. Za vsak slučaj je sicer v hiši ostal 15kW kotel na polena, kjer pa sem v zadnje 4ih letih skuril glih ene pol metra drv. Prej smo na zimo požgali med 15 in 18 prm bukovih polen.
Zanimivo. kako stari sta bili (približno), ko se je pojavila napaka in koliko potem pride popravilo? Sta bili kupljeni skupaj (in je torej možno, da sta ista serija in gre za ser. napako)? Pred leti se je nekaj slišalo o crkovanju izmenjevalcev na Zubadanih pa o kompresorjih na Panasonicih, o LG pa nisem kaj dosti slišal. Jih je montiral isti monter in kaj je potem serviser rekel na to? Je možno, da bi bila kriva tudi montaža? V vsakem primeru bi jaz pri taki stvari še koga drugega poklical za mnenje.
Mi imamo eno industrijsko TČ na strehi firme (za našo proizvodno halo), niti ne vem čigava je. Crknila je po dveh letih, ker je monter očitno slabo zategnil cevi in je (verjetno) od vibracij začela puščati plin... Ker se na klice več ni več odzival, smo poklicali drugega serviserja, ki je po kratkem pregledu hitro odkril "napako" - šlampasto montažo. Zdaj se bodo menda tožili, servis bo ranga 6k, prejšnji monter pa se izgovarja na tisoč stvari in je nekako pripravljen pokriti le polovico stroška, pa še to je veliko vprašanje, ker se skriva, ne dviguje telefona...
Ni bila ista serija, ena je na R410 in ena na R32. Ta na R32 je bila popravljena že v garanciji, ona na R410 pa je spustila po 5 letih. Napaka mpri montaži ni možna, ker je monoblok, torej je vse v eni kišti, narejeno v tovarni. Gre za dosti serijsko napako, ker so v tovarni nameščeni izmenjvalci preslabotni (so neki azijski neznane znamke, ne kakovostni evropski). Za LG je to dosti pogosta okvara. Kjer sem sam plačal, smo dali kaovosten Alfa Laval izmenjevalec.
Se opravičujem, gnada. Vemo da se naši ta boljši, elita, vsak dan namakate v neskončno tople vode ... Mi tu spodaj imamo 25 litrov za en tuš po grlu dovolj.
In zakaj misliš, da imajo tudi ostali tako malo porabo TSV?
Se opravičujem, gnada. Vemo da se naši ta boljši, elita, vsak dan namakate v neskončno tople vode ... Mi tu spodaj imamo 25 litrov za en tuš po grlu dovolj.
Zgodovina sprememb…
alekskac: Koliko približno potem pride tak servis, da izmenjevalec zamenjajo in na novo napolnijo plin?
Nekje lani v tej temi je omenjen LG monoblok ( https://slo-tech.com/forum/t667757/p785... ), kjer javlja nek error, če so radiatorji zaprti.
začetek telenovele 24. feb 2023
https://slo-tech.com/forum/t667757/p784...
https://slo-tech.com/forum/t667757/p785...
nekaj naukov zgodbe
https://slo-tech.com/forum/t667757/p786...
7. apr 2023
https://slo-tech.com/forum/t667757/p788...
In če boš vzel LG monoblok (3f) , dodaj zalogovnik 200l ali več, ter montiraj navadne ventile na radiatorje (termostatski preveč zapirajo) , da se ne bo ponovila napaka CH14 (premalo pretoka).
V tem primeru se je zgodba srečno končala, kar ni pravilo.
feryz ve, kaj je težava
česa ne smete početi
začetek telenovele 24. feb 2023
nekaj naukov zgodbe
https://slo-tech.com/forum/t667757/p786...
7. apr 2023
https://slo-tech.com/forum/t667757/p788...
In če boš vzel LG monoblok (3f) , dodaj zalogovnik 200l ali več, ter montiraj navadne ventile na radiatorje (termostatski preveč zapirajo) , da se ne bo ponovila napaka CH14 (premalo pretoka).
V tem primeru se je zgodba srečno končala, kar ni pravilo.
feryz ve, kaj je težava
česa ne smete početi
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
alekskac: Koliko približno potem pride tak servis, da izmenjevalec zamenjajo in na novo napolnijo plin?
1500 eur, kar malo slab občutek ti pusti, čeprav veš da si kupil bolj ceneno robo. To pomeni menjava izmenjevalca, nov flow switch (univerzalni tokrat, za 40 eur, ker originalnega LG računajo skor 400 eur), prelotat cevi in pol kile plina ki je ušel. Zraven je vštet še prvi servisni obisk, ko je šlo za odkrivanje napake, in vakumiranje črpalke da se zvaga koliko plina je dejansko sploh še not. Cevi za vodo in plin je bilo treba mal prilagodit, ker so alfa lavalovi izmenjevalci višji, in je bilo treba mal čarat da je vse skup normalno nazaj v škatli. V škatli (to je bila manjša enoventilatorska) ni velik prosotra, ker je not še elektro grelec (model na R410). V ta veliki 12 kW, ki si jo tudi lastim, pa ni problema. V ohišju ni elektro grelca (R32 model), in še dvoventilatorska škatla je precej bolj prostorna. Pri uradnem servisu je tak servis bliz 3000 eur, kar je že mal neokusno, pa še v delavnico jo hočejo odpeljat. Neuradni serviser vse uredil na licu mesta.
Zgodovina sprememb…
Napaka mpri montaži ni možna, ker je monoblok, torej je vse v eni kišti, narejeno v tovarni. Gre za dosti serijsko napako, ker so v tovarni nameščeni izmenjvalci preslabotni (so neki azijski neznane znamke, ne kakovostni evropski). Za LG je to dosti pogosta okvara. Kjer sem sam plačal, smo dali kaovosten Alfa Laval izmenjevalec.
Sam sem tudi gledal te TČ (LG therma V - monoblok) pa nisem ravno zasledil da bi se ogromno kvarile. Res je, da pri montaži monoblok TČ nimaš veliko možnosti za zajeb, a vprašanje ostane konfiguracija. Torej na kakšen način pa si imel nastavljeno TČ, oz. boljše vprašanje, kako nastavit monoblok TČ, da je njeno delovanje čim bolj optimalno in da bo življenjska doba čim daljša?
1500 eur, kar malo slab občutek ti pusti, čeprav veš da si kupil bolj ceneno robo. To pomeni menjava izmenjevalca, nov flow switch (univerzalni tokrat, za 40 eur, ker originalnega LG računajo skor 400 eur), prelotat cevi in pol kile plina ki je ušel. Zraven je vštet še prvi servisni obisk, ko je šlo za odkrivanje napake, in vakumiranje črpalke da se zvaga koliko plina je dejansko sploh še not. Cevi za vodo in plin je bilo treba mal prilagodit, ker so alfa lavalovi izmenjevalci višji, in je bilo treba mal čarat da je vse skup normalno nazaj v škatli. V škatli (to je bila manjša enoventilatorska) ni velik prosotra, ker je not še elektro grelec (model na R410). V ta veliki 12 kW, ki si jo tudi lastim, pa ni problema. V ohišju ni elektro grelca (R32 model), in še dvoventilatorska škatla je precej bolj prostorna. Pri uradnem servisu je tak servis bliz 3000 eur, kar je že mal neokusno, pa še v delavnico jo hočejo odpeljat. Neuradni serviser vse uredil na licu mesta.
Hvala, to me je zanimalo. Sicer sem LG priporočal tudi staršem (trenutno drva in kurilno olje), zdaj pa moram zgleda to še malo prespat . Naslednje leto bo ta akcija verjetno, imam še nekaj časa...
Napaka mpri montaži ni možna, ker je monoblok, torej je vse v eni kišti, narejeno v tovarni. Gre za dosti serijsko napako, ker so v tovarni nameščeni izmenjvalci preslabotni (so neki azijski neznane znamke, ne kakovostni evropski). Za LG je to dosti pogosta okvara. Kjer sem sam plačal, smo dali kaovosten Alfa Laval izmenjevalec.
Sam sem tudi gledal te TČ (LG therma V - monoblok) pa nisem ravno zasledil da bi se ogromno kvarile. Res je, da pri montaži monoblok TČ nimaš veliko možnosti za zajeb, a vprašanje ostane konfiguracija. Torej na kakšen način pa si imel nastavljeno TČ, oz. boljše vprašanje, kako nastavit monoblok TČ, da je njeno delovanje čim bolj optimalno in da bo življenjska doba čim daljša?
Glede zajebov pri montaži... Kako je pri monobloku glede zmrzovanja, to ti verjetno tudi lahko izmenjevalec ali povezovalne cevi potrga?
Glede zajebov pri montaži... Kako je pri monobloku glede zmrzovanja, to ti verjetno tudi lahko izmenjevalec ali povezovalne cevi potrga?
Namen TČ je, da preprerči, da bi zmrnili stanovalci hiše. A misliš, da TČ skrbi le za hišo in ne tudi zase? Če nimaš zalogovnika voda itak vseskozi kroži skozi izmenjevalec TČ. Če ti bo pozimi po sistemu krožila voda s tako temperaturo kot jo poleti uporabljaš za hlajenje boš pa ja začutil, če poleti čutiš, da hladi. Če pa imaš zalogovnik pa avtomatika glede na temperaturo v izmenjevalniku občasno vklopi OČ, da je TČ vedno ogreta na primerno temperaturo. Če te ni doma lahko dobiš na e-mail ali telefon obvestilo, da nekaj s TČ ni OK. Če pa ti še to ni dovolj pol pač monoblok ni zate.
Precej lastnikov tudi grelne kable namontira, če se prav spomnim, je to pol bolj za miren spanec?
Je pa pri monobloku lahko precej večje sranje kot pri splitu, če res pride do daljšega izpada elektrike. Ne pomagata niti obtočna, niti grelni kabel. Po žledu smo vseeno začeli malo drugače razmišljat.
Je pa pri monobloku lahko precej večje sranje kot pri splitu, če res pride do daljšega izpada elektrike. Ne pomagata niti obtočna, niti grelni kabel. Po žledu smo vseeno začeli malo drugače razmišljat.
Da bi potrgalo skoraj ne verjamem, je pa dovolj, da samo "malce pokne" in so težave. Da bi med delovanjem prišllo do težav skoraj ne verjamem, če pa zmanjka elektrike npr. zaradi žledoloma in je zunaj -10°C, je pa vprašanje koliko ur/dni imaš časa.
Drugače pa sta dva na forumu pisala, da sta imela težave - enemu je šla pumpa drugemu izmenjevalec. Kolikor sem ju bral sta imela oba radiatorsko gretje in en je imel termostatske ventile, ter še prej težavo z nizkim pretokom. Fora teh izmenjevalcev je da jih moraš dovolj hladit (dovolj izmenjat toploto) in to storiš z dovolj velikim pretokom, ki pa ga lahko sorazmerno enostavno dosežeš z čim manjšo upornostjo cevi oz. elementov v njej (ventilov) ter čim manjšo temperaturo DV. Tako da razlog okvar imenjevalca in pumpe bi lahko bila tudi v tej "miskonfiguraciji", saj kakor imaš v sistemu neke ventile ki so "napol zaprti", hitro prideš do situacije, da črpalka prekomerno deluje (saj pozikuša kljub ventilom držati pretok), po drugi strani pa lahko imaš zaradi tega na toplotnem izmenjevalcu visoko temperaturo, saj prenos toplote ni tako učinkovit. Pri višjih temperaturah DV pa to lahko pride precej do izraza in je lahko vzrok okvare ali zmanjša življenjsko dobo TČ.
Arey ::
Drgač za monoblok komot daš notr antifriz če te skrbi da ti bo ob daljšemu izpadu elektrike uničilo zunanjo enoto. Kar je čist legit skrb, čeprav je verjetnost da se to zgodi res majhna.
Bi pa cenil če mi kdo pove prednosti/slabosti split vs monoblok. Jaz sem vzel split ker je pač model ki sem ga izbral split, nisem pa uspel najt nekih razlogov ki bi me prepričali v nakup enega ali drugega sistema in se nisem odločal na podlagi te lastnosti.
Bi pa cenil če mi kdo pove prednosti/slabosti split vs monoblok. Jaz sem vzel split ker je pač model ki sem ga izbral split, nisem pa uspel najt nekih razlogov ki bi me prepričali v nakup enega ali drugega sistema in se nisem odločal na podlagi te lastnosti.
Utk ::
Monoblok je boljši v tem, da je kar nekaj manj dela pri montaži. Posebej potem pri menjavi ko je enkrat prvi že bil postavljen, cevi potegnjene, itd. Za monterje boljši, ker zaračunali ti bojo vseeno glih tolk, brez skrbi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
borutz ::
pa boljsi izkoristek ima monoblok, cc. 30 %. odvisno od modela in proizvajalca
je pa seveda tudi drazji
je pa seveda tudi drazji
Monoblok je tovarniško sestavlje in testiran. Split izvedba pa se izvaja na terenu. Kako bo plinska pobezava med notranjo in zunanjo enoto tesna je odvisno od monterja in materiala, katerega bo uporabil. Kako bo povezave pred zagonom očistil tujkov in kako bo izvedel vakuumacijo , kako bo dal ustrezno količino plina...pa bo vplivalo na življensko dobo same TČ.
V teoriji ni razlike v izkoristkih, v realnosti so pa lahko kar precejšnje. Tudi vse TČ v višjem razredu so monobloki.
Glede dolgotrajnih izpadov elektrike, pa tudi za primer menjave ima ob pravilni izvedbi instalacij vsaka zunanja enota monobloka možnost, da se z ventili loči od centralnega sistema ogrevanja stavbe in dva druga ventila s katerima spustiš vodo le iz zunanje enote, ne pa iz celotnega sistema ogrevanja. Če dolgo ni elektrike pač spustiš vodo ven.
PS seveda se bo našel kdo, kaj pa če me ni doma? Ja, pol ti pa tudi lahko steče ven antifriz ravno takrat, kot bo TČ šla v defrost in bo prav tako uničena...
V teoriji ni razlike v izkoristkih, v realnosti so pa lahko kar precejšnje. Tudi vse TČ v višjem razredu so monobloki.
Glede dolgotrajnih izpadov elektrike, pa tudi za primer menjave ima ob pravilni izvedbi instalacij vsaka zunanja enota monobloka možnost, da se z ventili loči od centralnega sistema ogrevanja stavbe in dva druga ventila s katerima spustiš vodo le iz zunanje enote, ne pa iz celotnega sistema ogrevanja. Če dolgo ni elektrike pač spustiš vodo ven.
PS seveda se bo našel kdo, kaj pa če me ni doma? Ja, pol ti pa tudi lahko steče ven antifriz ravno takrat, kot bo TČ šla v defrost in bo prav tako uničena...
To da imajo boljši izkoristek (in so tudi dražje) je malo tvegano tako počez trdit, ker potem bo nekdo videl nek monoblok, recimo COOPER&HUNTER ali pa Centrometal za 3-4 jurje in postal čist moker kako dober deal in super izkoristek bo imel. Pa je najbrž še LG boljši od teh.
Če je monter dober in kvalitetno izvede plinsko povezavo, in če je ta kratka, potem ne bo razlik ali težav.
Monoblok ima prednost, ker je plinska povezava preverjena v tovarni, vodno povezavo pa zna dobro naredit vsak toplovodar. Hkrati če so vodne cevi dovolj velike in izolirane, do notranjosti praktično ni izgub, tudi če je linija dolga 10, 20 metrov. Velik minus je možnost zmrzali ob izpadu omrežja. Ne rabiš žleda, samo da vrže ven FID, medtem ko si na smučanju. Pri nas se to lahko zgodi vsako zimo. Zato imam notri antifriz + dodatni izmenjevalec.
Monoblok ima prednost, ker je plinska povezava preverjena v tovarni, vodno povezavo pa zna dobro naredit vsak toplovodar. Hkrati če so vodne cevi dovolj velike in izolirane, do notranjosti praktično ni izgub, tudi če je linija dolga 10, 20 metrov. Velik minus je možnost zmrzali ob izpadu omrežja. Ne rabiš žleda, samo da vrže ven FID, medtem ko si na smučanju. Pri nas se to lahko zgodi vsako zimo. Zato imam notri antifriz + dodatni izmenjevalec.
vires in numeris
Takrat ko sem sam kupoval je bil pogoj za uveljavljanje garancije antifriz v napeljavi. Jaz sem ga pač dal. Strojeloma nimam zavarovanega, ker pač revščina, in Generali. Imam osnovno domsko zavarovanje Generali. Pri nas je včasih pogosto pokalo (neurja), pa nikoli nisem uspel od Generalija iztržit kolikor je crknjena zadeva stala, zato nisem niti vprašal koliko bi bila premija. Mogoče je danes kaj bolje, ne vem kako je s tem. Mogoče pokomentira kdo, ki imel zavarovano, in kaj je potem iztržil?
Nimaš kaj gruntat kako nastavit. Ogrevaš po vremensko vodeni krivulji, ki krmili delo da črpalka greje le toliko da nadomesti izgube. Črpalka med sezono tako dela 24/7, če je krivulja prav nastavljena. To se sicer mal zajebavaš, ampak ko si enkrat nastavil, je to opravljeno. Moja TČ je vezana tudi v svoj hidravlični krog, in greje zgolj toplotni hranilnik ki ga imam že od prej, ko je primarno grel še uplinjevalni kotel. Tako TČ nima nobenih padcev pretoka, od in do hranilnika je na ceveh fi 32 mm. TČ je vezana da po višini vzame 1/4 hranilnika, ki ima volumen 1000 litrov, se pravi cca 250 litrov. Malo je overkill, (in tudi nekaj vzame na izkoristku), ampak ob defrostu ne čutiš nič. Sanitarne vode ta TČ ne greje. In to je to, bolj udobnega dela ji skoraj ne bi mogel nardit, edino da bi hranilnik vezal na T in ne v svoj hidravlični krog, za kar se mi pa ni ljubilo vlečt cevi (pač prostorsko se je izšlo, da je tako lažje). Pač požrem nekaj padca izkoristka, TČ pa greje dvižni vod na kako stopinjo več, da se traparija od nekaj mešanja v hranilniku (zaradi trenutne vezave) dopolni. TČ sicer nikoli ne preseže 50°C na dvižnem vodu, ker je tako nastavljena, kljub temu da (ta na R32, imam dve) gre tudi na 60°C, če jo tako nastaviš. Drugač sem kurilnico, vodne povezave, (oziroma več njih), naredil sam, le zaradi pretoka sem se držal navodil za najmanjši premer cevi (to je, navodil človeka ki mi je obe TČ prodal). Elektriko mi je uredil električar, le kable sem prej sam položil. Napeljava je bila pregledana ob zagonu s strani uradnega "zaganjača" LG naprav.
Zgodovina sprememb…
Odgovoril sem zato, ker si posploševal, da naj bi bila za TSV poraba mala in se jo baje ne splača greti s TČ, kar nikakor ne drži.In zakaj misliš, da imajo tudi ostali tako malo porabo TSV?
Mi smo povsem povprečna 4-članska družina in se skoraj nikoli ne banjamo, samo tuširam 1x dnevno. Pa kljub temu komot spraznemo 300L bojler v 1 dnevu, z mesečno porabo 100 kWh. Če bi to imeli na bojler, bi imeli mesečno porabo 300 kWh štroma.
25L za tuš? OK, se morda da na hitrco. Ampak a rok si ne umivate preko dneva? Ne pucate kopalnic, WC-jev, kuhinje? Mi za tovrstno čiščenje porabimo vsaj še enkrat toliko TSV kot za tuširanje, ker ko pucaš kuh. korito, je to ponavadi s še bolj vročo vodo kot za tuširanje.
vires in numeris
Mi smo 4 članska družina, in 300 litrov vode sploh nimamo na voljo na dan ... ker je več ni. Če si priklopljen na neskončen vir pitne vode, se ti to morda res ne zdi velik. Če bi samo za sanitarno vodo trošili po 300 litrov na dan, spraznemo 8000 litrov štirno v manj ko mescu dni (pa noben ne sme it srat).
Za tuš je normativ v zahodnem svetu 25 litrov, normalno je 15 pri nas ki varčujemo. Na jadrnici brez desalinizatorja, ki potuje čez atlantik, majo po 5 litrov na osebo. Vsak drugi dan, ne vsak dan. Tko da, 300 litrov tople vode na dan za 4 je razvada. Pralna sredstva so dovolj učinkovita, da ko perem korito, je korito čisto še preden vroča sploh priteče. Korito sicer redko močno peremo, ker se not ne pere posoda. Posodo za 4 osebe za 9 litrov vode opere Beko. Sekreta pa valda ne pucaš z vročo vodo, ampak z WC račko. Kar gre še tople vode, je za pomivanje tal, pa tud to je cca 20 litrov tedensko. Roke si itak umijemo preden topla sploh priteče do pipe (recirkulacije TSV nimamo v napeljavi). Zobe isto. S toplo vodo sam ščetko splahnem, ker priteče ko je vse že mimo. Sicer za roke umit gre liter vode max, pa če si lolek/ ali 2 litra če si kirurg.
Enkrat sem zarad suše moral na roko dopolnjevat štirno, ker gasilci nočjo več vode pripeljat (imajo fensi nov gasilski voz Mercedes, in se bojijo za folijo, đizs, ob poti rate sem in tja kaka robida, mislim, vrtim z očmi). Tankal sem 8 kom 20 litrskih kant na studencu. Vsak dan po šihtu sem se ustavil, in natočil (8 kant imam, in glih toliko jih gre v avto). Ob opozorilu vsem članicam gospodinjstva da se mal pazi, smo furali za silo s 160 litrov na dan, celo nikoli ni zmanjkalo.
Za tuš je normativ v zahodnem svetu 25 litrov, normalno je 15 pri nas ki varčujemo. Na jadrnici brez desalinizatorja, ki potuje čez atlantik, majo po 5 litrov na osebo. Vsak drugi dan, ne vsak dan. Tko da, 300 litrov tople vode na dan za 4 je razvada. Pralna sredstva so dovolj učinkovita, da ko perem korito, je korito čisto še preden vroča sploh priteče. Korito sicer redko močno peremo, ker se not ne pere posoda. Posodo za 4 osebe za 9 litrov vode opere Beko. Sekreta pa valda ne pucaš z vročo vodo, ampak z WC račko. Kar gre še tople vode, je za pomivanje tal, pa tud to je cca 20 litrov tedensko. Roke si itak umijemo preden topla sploh priteče do pipe (recirkulacije TSV nimamo v napeljavi). Zobe isto. S toplo vodo sam ščetko splahnem, ker priteče ko je vse že mimo. Sicer za roke umit gre liter vode max, pa če si lolek/ ali 2 litra če si kirurg.
Enkrat sem zarad suše moral na roko dopolnjevat štirno, ker gasilci nočjo več vode pripeljat (imajo fensi nov gasilski voz Mercedes, in se bojijo za folijo, đizs, ob poti rate sem in tja kaka robida, mislim, vrtim z očmi). Tankal sem 8 kom 20 litrskih kant na studencu. Vsak dan po šihtu sem se ustavil, in natočil (8 kant imam, in glih toliko jih gre v avto). Ob opozorilu vsem članicam gospodinjstva da se mal pazi, smo furali za silo s 160 litrov na dan, celo nikoli ni zmanjkalo.
Zgodovina sprememb…
Saj pravim, da posplošuješ glede na sebe. Imate porabo vode kot Amiši. Umivanje rok z 1L mrzle vode? WC samo z račkom? Poliješ tudi pokrov in školjko od zunaj z račkom?
Pri nas je skupne porabe vode 12-14m3 vsak mesec, poleti ko se zaliva pa tam do 17m3. Saj nismo na jadrnici sredi Atlantika, kot praviš.
Pri nas je skupne porabe vode 12-14m3 vsak mesec, poleti ko se zaliva pa tam do 17m3. Saj nismo na jadrnici sredi Atlantika, kot praviš.
vires in numeris
Ti zgleda rabiš tečaj iz uporabe krp iz mikrovlaken za čiščenje trdih površin, LOL ... Na vse pipe v hiši sem naštimal varčevalne perlatorje (razen na kuhinjsko, kjer filaš piskre z vodo), da natočiš 1 liter vode traja minuto. Ko si roke žajfaš in ko si zobe ščetkaš ti tud voda teče? Potem verjamem, ja. Tuši imajo nizkopretočne vložke. Za nevemkoliko litrov stočit traja tok časa, da se ti ne da več not stat tako dolgo da bi stočil recimo 50 litrov. Mi plačamo takse mesečni pavšal 5 kubikov na osebo, LOL, toliko sploh vode nimamo, pa če vsak dan dežuje ... Ljubljana nima dovolj padavin letno za to (smo v MOL). Sej nismo Bohinj, haha. Takso morš plačat, pa če maš vodovod ali ne, arbitrarno so jo določle ene kure v pisarni ki števca za vodo od bliz vidle niso. Tok vode še vi ne porabte kot praviš, z zalivanjem vred.
Zgodovina sprememb…
Na vse pipe v hiši sem naštimal varčevalne perlatorje (razen na kuhinjsko, kjer filaš piskre z vodo), da natočiš 1 liter vode traja minuto.
Je dejansko potem opazna razlika pri porabi v primerjavi z "navadnim" perlatorjem? Vsi perlatorji so po samem principu delovanja nekako "varčni", pipe brez perlatorja pa itak imamo le še v kleti in seveda za pralni stroj.
(recirkulacije TSV nimamo v napeljavi)
Cirkulacijo tople vode imamo mi že zelo dolgo zaprto. Ta je naš bojler (ca. 280L) hladila ravno dovolj učinkovito, da se je TČ vklaplja precej bolj pogosto. Zaprl ventil, izklopil črpalko in basta.
Jaz sem kupil "ta varčne" perlatorje v Buahausu, za tuš vložke sem pa naročil iz amazona. Original perlatorjev žal nimam več, tko da ne morem izmerit. Sej, če imaš prevelik pretok, lahko na zidnem ventilu pod pipo še vedno mal priškrneš. To sem se spomnil šele leta kasneje, načeloma za pipe umivalnikov v kopalnici nič ne rabiš na novo kupovat. Tuša pa ne moreš, in tam rabiš nekaj takega https://www.amazon.com/Reducer-Limiter-...
extrex286 ::
ali je možno, da izmenjevalec popustil, ker je bila TČ priključena fiksno in ne preko gibkih cevi?
lp
Na vse pipe v hiši sem naštimal varčevalne perlatorje (razen na kuhinjsko, kjer filaš piskre z vodo), da natočiš 1 liter vode traja minuto.
Je dejansko potem opazna razlika pri porabi v primerjavi z "navadnim" perlatorjem? Vsi perlatorji so po samem principu delovanja nekako "varčni", pipe brez perlatorja pa itak imamo le še v kleti in seveda za pralni stroj.
(recirkulacije TSV nimamo v napeljavi)
Cirkulacijo tople vode imamo mi že zelo dolgo zaprto. Ta je naš bojler (ca. 280L) hladila ravno dovolj učinkovito, da se je TČ vklaplja precej bolj pogosto. Zaprl ventil, izklopil črpalko in basta.
Zakaj bi imel neke omejevalnike? Zato ima vsaka pipa ročko, da si nastaviš pretok. Včasih rabiš tudi poln pretok.
Pri nas smo cirkulacijo TSV vgradili in jo seveda redno uporabljamo, razen ponoči seveda. Sicer stočiš na litre vode, da pride topla. Najbolj oddaljena pipa je vsaj 10m od kotlovnice.
vires in numeris
https://www.inchcalculator.com/pipe-vol...
Tu naračuna da je v 10 metrih 1/2" cevi dober liter vode. In ne rabi prit ravno iz bojlerja, da je topla za roke umit.
Če je hiša na 22 stopinjah, cev izolirana, iz bojlerja pride 40+ stopinj...ne boš dobil ravno mrzle vode kaj dost več kot jo je v sami pipi.
Tu naračuna da je v 10 metrih 1/2" cevi dober liter vode. In ne rabi prit ravno iz bojlerja, da je topla za roke umit.
Če je hiša na 22 stopinjah, cev izolirana, iz bojlerja pride 40+ stopinj...ne boš dobil ravno mrzle vode kaj dost več kot jo je v sami pipi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 12024 (1163) | Arey |
» | Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 15140 (7455) | a_borlak |
» | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 62482 (27211) | Jurij25 |
» | Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 42944 (13586) | zamotsloteh |
» | Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 164326 (131150) | Zvezdica27 |