» »

Toplotna črpalka katero izbrati

Toplotna črpalka katero izbrati

««
81 / 83
»»

Utk ::

Stara mama z minimalno penzijo ima 650 evrov penziona, kar v življenju ni v službi zaslužila, kaj šele plačala prispevkov za tak penzion. Tako da ne vem če ravno ona nas subvencionira, je še zmeraj bolj obratno.

In isto velja za vse na minimalcu in blizu njega. Imajo ravno tako zastonj šolstvo, zdravnika in vse drugo kot tisti, ki plačujejo par jurjev vsak mesec za to kar oni plačujejo 200 evrov, pa še to dobijo takoj nazaj prek doklad.

Sicer sem pa napisal nekaj drugega. Če je bolj pametno od TČ, elektrarne itd, vlagat v sklade, potem bi morali imet v Sloveniji kar nekaj milijonarjev, ki kurijo drva. Pa kakšen sigurno je, prav veliko pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

telexdell ::

starfotr je izjavil:

Pozabljaš, da ti stara mama z minimalno penzijo financira nakup dragih subvencioniranih strojev (subvencija in kredit z ugodnimi pogoji) in obratovanje le teh na elektriko. Sploh v času najdražje elektrike (netmetering).

Le kaj si se moral zameriti življenju ali Bogu, da te 24/7 preganja nek sistem obračuna elektrike? Kako peklensko lahko peče faušija se vidi pri teh trpečih in preganjanih. Se mi snilijo in sočustvijem z njimi.>:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Lurker99 ::

Živjo,

eno vprašanje pred nastopom novih obračunov elektrike.

Imam nizko temperaturno TČ voda-voda v novogradnji in me zanima, če bi bilo morda smiselno TČ nastaviti da segreva hišo in sanitarno vodo v času nižje tarife torej 22-06. Se vam zdi zadeva smiselna ali zadeva ne bo dobro delovala?

Nekega profita ne bo, ker boš vseeno plačeval za tisto minimalno moč glede na varovalke, ta TČ, ki ti občasno potegne tistih 500 wattov, ali pa 1 kw, pa ne bo naredila neke razlike.

energetik ::

Lurker99 je izjavil:

Živjo,

Imam nizko temperaturno TČ voda-voda v novogradnji in me zanima, če bi bilo morda smiselno TČ nastaviti da segreva hišo in sanitarno vodo v času nižje tarife torej 22-06. Se vam zdi zadeva smiselna ali zadeva ne bo dobro delovala?
Kot rečeno, zaradi obračunskih blokov ne bo nekega profita, ker je odjem take TČ zelo nizek. Glede VT in NT si boš pa preračunal. Imaš voda-voda, torej te ne brigajo zunanje temperature. Za bojler bi moral imeti konkreten volumen, da bi delovalo. Jaz imam 300L na 40-45°, pa gre komaj skozi z 1x dnevnim gretjem.
vires in numeris

energetik je izjavil:

Lurker99 je izjavil:

Živjo,

Kot rečeno, zaradi obračunskih blokov ne bo nekega profita, ker je odjem take TČ zelo nizek. Glede VT in NT si boš pa preračunal. Imaš voda-voda, torej te ne brigajo zunanje temperature. Za bojler bi moral imeti konkreten volumen, da bi delovalo. Jaz imam 300L na 40-45°, pa gre komaj skozi z 1x dnevnim gretjem.

Tudi sam imam 300l na 40-45°.

Kaj misliš z 1x dnevnim gretjem?

DamijanD ::

Jaz sem samo nastavil, da TČ lahko greje SV samo izven bloka 1. Dodatno pa, če SE dovolj dela, TČju še ukažem da naj ogreje SV.

sbawe64 ::

Lurker99
22-06
Med tem časom je zunaj najbolj mrzlo.

Da porabijo na dan samo za 300l tople vode, predvidoma popoldne/zvečer, ko so doma.

Utk je izjavil:

Stara mama z minimalno penzijo ima 650 evrov penziona, kar v življenju ni v službi zaslužila, kaj šele plačala prispevkov za tak penzion. Tako da ne vem če ravno ona nas subvencionira, je še zmeraj bolj obratno.

In isto velja za vse na minimalcu in blizu njega. Imajo ravno tako zastonj šolstvo, zdravnika in vse drugo kot tisti, ki plačujejo par jurjev vsak mesec za to kar oni plačujejo 200 evrov, pa še to dobijo takoj nazaj prek doklad.

Sicer sem pa napisal nekaj drugega. Če je bolj pametno od TČ, elektrarne itd, vlagat v sklade, potem bi morali imet v Sloveniji kar nekaj milijonarjev, ki kurijo drva. Pa kakšen sigurno je, prav veliko pa ne.

Seveda te ona subvencionira, kajti takih revežev je največ, da se lahko potem jara gospoda hvalijo z zelenim prehodom.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Mislim da sem dost jasno napisal zakaj me NE subvencionira, ampak jaz njo, ampak ok, nekaterim ni dano imet možganov...

alekskac ::

energetik je izjavil:

Lurker99 je izjavil:

Živjo,

Toplotne črpalke se ne poganja tako, če želiš dober učinek. Večji prihranek bo, če pustiš delat 24-7.

Ni nujno. Če znižam želeno s 44° na recimo 40°, bo dogrevala za vsak prdec, kar pomeni vsakič preklop 3-p ventila. Hkrati to pomeni dogrevanje tudi v mrzlih delih dneva, ko je COP sploh pozimi precej nižji zaradi defrostov.

sbawe64 je izjavil:

Lurker99
22-06
Med tem časom je zunaj najbolj mrzlo.

Da porabijo na dan samo za 300l tople vode, predvidoma popoldne/zvečer, ko so doma.
Tako je, ob 13h mi segreje 300L na 44-48° (spodaj-zgoraj), in to je večinoma dovolj za 24h naše porabe tople vode. Seveda se po potrebi dogreje tudi vmes, če je poraba večja. Ob 13h pa zato, ker so vsaj pozimi lahko takrat neverjetne razlike v razmerah in s tem COP. Velikokrat lahko takrat tudi sredi zime ogreje bojler brez defrostov pri npr. +8°C, medtem ko bi se ob 4h zjutraj matrala pri -2° in neprestanih defrostih. Razlika v COP je precej večja kot pa je nižja cena energije v NT.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Arey ::

To bi res rad videl izracune, ceprav bi jih bilo tezko narest zaradi razlicnih izgub his in modelov TC.
Me pa res zanima kok bo razlika ce bo crpalka najbolj delala v casu najdrazje elektrike, vendar v najbolj optimalnem casu za COP vs ce bi delala z najcenejso elektriko vendar s slabsim COP.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Arey ()

Na internetih se še najde kakšne tabele za COP pri različnih temperaturah A/W. Če se ne motim sem tako tabelo našel za LG monoblok.
Vsekakor so razlike VT/NT pri novih cenah energije precej manjše kot so bile včasih, tam reda 12/10 centov na kWh.
Med nočnimi -2° z defrosti in dnevnimi +8° brez defrostov pa je hitro razlika v COP 3 vs 4.
vires in numeris

Saj lih zaradi tega razmišljam v tej smeri ker imam voda-voda TČ torej mi je vseeno kdaj se zadeva prižge ker je ponoči in podnevi enaka temperatura vode v vrtini.

Sem testno zdaj dal da naj dela samo v času od 22:00 do 6:00 pa da vidim če bo celo zimo lahko vzdrževala 23 stopinje v hiši.

Če imaš masivno in izolirano bajto, ti bo z lahkoto vzdrževala temperaturo. Boš pa moral povečati temp. DV. Kar pomeni da ne bo tako udobno, čez dan bodo tla hladna, ponoči pa (pre)topla, čeprav bo zrak imel ves čas 23. Že preizkušeno doma. Lahko pa se poigraš z bojlerjem in vodo greješ le ponoči ter ustrezno povišaš temp.
vires in numeris

Arey ::

In v tem primeru bi jz ustrezno zmanjšal gretje v spalnici, sicer boš imel ponoči pretoplo.

energetik je izjavil:

Tako je, ob 13h mi segreje 300L na 44-48° (spodaj-zgoraj), in to je večinoma dovolj za 24h naše porabe tople vode. Seveda se po potrebi dogreje tudi vmes, če je poraba večja. Ob 13h pa zato, ker so vsaj pozimi lahko takrat neverjetne razlike v razmerah in s tem COP. Velikokrat lahko takrat tudi sredi zime ogreje bojler brez defrostov pri npr. +8°C, medtem ko bi se ob 4h zjutraj matrala pri -2° in neprestanih defrostih. Razlika v COP je precej večja kot pa je nižja cena energije v NT.

Mimogrede- razmisli in spremeni uro iz 13 na 14.

Zakaj?
vires in numeris

Ja, v resnici brez veze, minimum moči itak plačujemo, bolje, da TČ dela tam od 12h do 2h, ko nas itak ni doma in ne bo presegla tistega mininuma, kot pa od 2h do 4h, ko pridemo domov, in vržgemo kaj na indukcijo, itd. Če že koga to sploh skrbi that is.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

deco16 ::

Jap, sklapljat samo za tiste peak ure ko si dejansko doma, če že...

starfotr ::

energetik je izjavil:

Zakaj?

Novi bloki omrežnine.

starfotr je izjavil:

energetik je izjavil:

Zakaj?

Novi bloki omrežnine.
Ob 13h med tednom nas ni doma in nima veze z omrežnino, ker je 3kW daleč pod dogovorjeno močjo. Med vikendom štarta ob 9h, ker jasno rabimo TSV že dopoldne.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

alekskac ::

energetik je izjavil:

Ni nujno. Če znižam želeno s 44° na recimo 40°, bo dogrevala za vsak prdec, kar pomeni vsakič preklop 3-p ventila. Hkrati to pomeni dogrevanje tudi v mrzlih delih dneva, ko je COP sploh pozimi precej nižji zaradi defrostov.

Pisal sem za ogrevanje hiše, ne sanitarne vode. Gretje sanitarne vode pri nas doma je zanemarljivo, nisem se niti poglabljal (ne porabimo poprečno nit 100 litrov na dan).

alekskac je izjavil:

energetik je izjavil:

Pisal sem za ogrevanje hiše, ne sanitarne vode. Gretje sanitarne vode pri nas doma je zanemarljivo, nisem se niti poglabljal (ne porabimo poprečno nit 100 litrov na dan).
Ogrevanje bajte je seveda 24/7. No, pri nas poraba TSV ni zanemarljiva, saj vsaj dan popolnoma spraznemo 300L s povprečnimi ~46°C.
vires in numeris

energetik je izjavil:

Ob 13h med tednom nas ni doma in nima veze z omrežnino, ker je 3kW daleč pod dogovorjeno močjo. Med vikendom štarta ob 9h, ker jasno rabimo TSV že dopoldne.

Vidiš, to ob 9h bi pa bilo primerno prestaviti na po 10. uro. Pa da ne bo zopet "Zakaj?" Pozimi so nekaj po sončnem vzhodu najnižje temperature. Okroh 10 ure pa se krivulja obrne.

Vem, ampak potem nam zmanjka tople vode.
vires in numeris

Pri novih gradnjah daš skoraj več za ogrevanje sanitarne vode kot za ogrevanje stavbe, tako da koliko tople kdo porabi, je pomemben podatek za optimalno izbiro tč.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

TESKAn ::

In potem vso to ogreto vodo...zlijemo v odtok...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ja, to se mi zdi neverjetno, da ne obstajajo komercialne rešitve z izmenjevalcem odtok-dovod v bojler. Pa tako zelenost se grejo.
Rabiš pa v tem primeru ločene odtoke iz kadi in umivalnikov, ter posebej iz WC-jev, iz logičnih razlogov...
vires in numeris

starfotr ::

A se sploh zavedate o kakem mizernem znesku govorite? In na to bi delali izmenjevalec za odplake? Kdo bo to vzdrževal?

Da boste vedeli o kaki porabi energije govorim:
https://tools.bregroup.com/heatpumpeffi...

D3m ::

energetik je izjavil:

Ja, to se mi zdi neverjetno, da ne obstajajo komercialne rešitve z izmenjevalcem odtok-dovod v bojler. Pa tako zelenost se grejo.
Rabiš pa v tem primeru ločene odtoke iz kadi in umivalnikov, ter posebej iz WC-jev, iz logičnih razlogov...

Ti bi rad imel alge in umnazanijo nazaj v kad?
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m je izjavil:

energetik je izjavil:

A za toplotni izmenjevalec si že slišal? Imaš ga v vsaki toplotni črpaki, pa v vsakem bojlerju za sanitarno vodo, pa vsakem avtomobilu, pa...

starfotr je izjavil:

A se sploh zavedate o kakem mizernem znesku govorite? In na to bi delali izmenjevalec za odplake? Kdo bo to vzdrževal?

Da boste vedeli o kaki porabi energije govorim:
https://tools.bregroup.com/heatpumpeffi...

~250 kWh/mesec?

bezerk ::

D3m je izjavil:

energetik je izjavil:

Če o nečem ne veš ama res popolnoma nič je bolje če si tiho. Kake nebuloze. Googlaj rekuperacijo energije...

DamijanD ::

teska v poletnih mesecih je pri nas ogrevanje SV za 6 oseb dobrih 100kWh, pozimi je seveda več (cop). Ni ravno nekaj, da bi pol bajte preštemal, ampak pri novogradnji bi se pa tako zadevo dalo dokaj poceni naredit (kar se inštalacije tiče, ne vem koliko bi bil sam izmenjevalnik, če sploh imamo take standardne kose že)

Res je, 250kWh energije rabiš, s toplotno je za COPx manj :).

bm1973 ::

energetik je izjavil:

Zato ker je blazno neučinkovito.

A pol bodo začeli delati TČ drek-voda?!?!?!?!

johnnyyy ::

bm1973 je izjavil:

Ne, lahko pa bi pri tem uporabil TČ zemlja-voda, ter da v bližino kanalizacijskih cevi bolj na gosto položiš zemeljsko spiralo. Če bi imel čistilno napravo pa bi v okolici čistilne ovil več cevi.

Sicer pa je glavno vprašanje, koliko se to splača in koliko bi dobil nazaj toplote.

Bellzmet ::

Za hišo normalne velikosti se te zadeve ne splačajo (investicija, vzdrževanje, popravila,...).

bm1973 je izjavil:

Ja, najbolje da se vrnemo nazaj na greznice, naredimo spirala po njej, občasno pa še kakšno vžigalico not vržemo, da malo pohitrimo prenos toplote...

johnnyyy ::

Bellzmet je izjavil:

Za hišo normalne velikosti se te zadeve ne splačajo (investicija, vzdrževanje, popravila,...).

Zdaj če bi imel namen delati TČ zemlja-voda in da imaš čistilno napravo oz. se ne moreš priklopiti na javno kanalizacijo, potem ni neka huda investicija. V večini drugih primerov, pa je mogoče boljše nekaj dodatnih solarnih panelov obesit na streho.

Bellzmet ::

Že zemlja-voda ni potrebna. Sploh ne ob teh naših "zimah" sedaj.

bezerk je izjavil:

D3m je izjavil:

energetik je izjavil:

Če o nečem ne veš ama res popolnoma nič je bolje če si tiho. Kake nebuloze. Googlaj rekuperacijo energije...

In kako očisti "nesnago"?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Bellzmet je izjavil:

Že zemlja-voda ni potrebna. Sploh ne ob teh naših "zimah" sedaj.

Za novogradnjo verjetno res ne, za ostale da.

En ekstrem, sosed gradi novo hišo, za ogrevanje bo dal geosondo (vrtina).
2020 is new 1984
Corona World order

sbawe64 je izjavil:

En ekstrem, sosed gradi novo hišo, za ogrevanje bo dal geosondo (vrtina).

Le zakaj ekstrem? Novogradnje imajo skoraj večji problem s hlajenjem, kot pa z ogrevanjem. Z geosondo pa se lahko tudi hladiš. Če pa dodaš zraven še cene TČ, pa življensko dobo, pa prostor, pa...si kar hitro na zelo dobri odločitvi.

Ker bo za ceno geosondo dal toliko, kot bi dal za 3-4 komade tč zrak-voda.

V novogradnji daš kanalsko klimo v 'cevi' centralne rekuperacije in imaš tako rešeno hlajenje/prezračevanje.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

TČ voda voda z vrtino pride 25k.

To je nizko temperaturna peč na olje (tam 3k z remote wifi) plus 1k za cisterno, ostane ti še 20k za olje. Pri izolirani bajti je to dovolj za 20 let olja (1000l porabe letno)...

Če pa zraven špe vračunaš SE, pol pa je na dolgi rok olje še cenejše :D.

To je res.

Geosonda je, če dobiš recimo po dobri ceni tam cca. 18k
|HP EliteBook|R5 6650U|

bm1973 je izjavil:

TČ voda voda z vrtino pride 25k.

To je nizko temperaturna peč na olje (tam 3k z remote wifi) plus 1k za cisterno, ostane ti še 20k za olje. Pri izolirani bajti je to dovolj za 20 let olja (1000l porabe letno)...

Če pa zraven špe vračunaš SE, pol pa je na dolgi rok olje še cenejše :D.

Voda-voda tč je 25k ?
S tem da je voda nekje na globini 10 m ?
Si mogoče zamešal z geosondo, kjer je globina +100m ?
2020 is new 1984
Corona World order

sbawe64 je izjavil:

Voda-voda tč je 25k ?
S tem da je voda nekje na globini 10 m ?
Si mogoče zamešal z geosondo, kjer je globina +100m ?

Pa geosonda... Kar pač rabiš glede na to kje si...

Saj ni nujno, da dobiš vodo na 10m...

Meni so naračunali 24k. Pa sem 150m od reke... Kolegu 25k....
««
81 / 83
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13411736 (875) Arey
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

16615030 (7345) a_borlak
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

22562298 (27027) Jurij25
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7142874 (13516) zamotsloteh
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382164009 (130833) Zvezdica27

Več podobnih tem