» »

odnos do zdravnikov in zdravilcev - trenja

odnos do zdravnikov in zdravilcev - trenja

bili_39 ::

Pretresel me je vzvišen odnos zdravnikov do zdravilstva na splošno. Ne rečem, da so skeptični do ekstremnih oblik (zdravljenje po telefonu ipd.), da pa dajejo v isti koš tudi homeopate, kiropraktike in še kaj - to je pa aroganca brez primere. Sploh me ne čudi velik odstotek gledalcev, ki pravijo, da zaupajo zdravilcem.

Za prisotne zdravnike sem imel občutek, da so njihovi argumenti proti vsem oblikam alternative (ki ima kar v nekaj primerih večjo tadicijo kot uradna medicina) primerljivi z verskimi: opirajo se na dogmo, da kar ni požegnano od uradne medicine ne sme delovat.

Je mogoče razlog za njihovo zadovoljstvo s slovensko medicino to, da so oni (in njihovi družinski člani ter še prijatelji)vedno prvovrstno oskrbljeni pri kakršnihkoli težavah in zato po njihovo vse deluje OK?
Kaj pravite?

kopernik ::

Na tem forumu je že bila ena tema o teh stvareh in večina je imela odklonilen odnos do zdravilstva, tako da...

bili_39 ::

Bolj kot odnos do zdravilstva me zanima odnos zdravnikov. Gre (tudi) za način!
Sicer pa: mogoče se je v tem času kaj spremenilo:)

Thomas ::

1.) Jest sem 100% na strani dohtarjev, kar se medicine tiče.

2.) Vsak lahko gre tudi k zdravilcu ali pa v tempelj. Ali pa nikamor. NJEGOVA stvar.

3.) Zdravilske metode VČASIH le so uspešne. Naprimer, ko ti zdravilec skače po hrbtenici, ni nemogoče, da ti jo nagliha, medtem ko zdravnik ne sme (po doktrini) tvegati, da postaneš hrom. Taki in podobni primeri so.

4.) Brez zdravilcev bi bilo bolje, vendar ne moreš človeške iracionalnosti kar tako eliminirati.

5.) Dohtarji si ga veliko mislijo, vendar povsem upravičeno.

6.) Vloga farmacevtov narašča.

7.) Fold on!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Kar se tiče odnosa zdravnikov moram reči, da imam sam zelo dobre izkušnje. Vedno so bili prijazni do mene. Kar za sestre ne morem trditi (vsaj včasih je katera zelo tečna).

bili_39 ::

Da postaneš hrom? Šolan kiropraktik si tega ne bo dovolil, brez skrbi.
Poznam primer, ko je ženska hodila 5 (ali je bilo 7?) let s premori v mavcu: od vrata do pasu. Na koncu so ji povedali, da ji njena hrbtenica pač nikoli več ne bo omogočala normalnega življenja....
Potem je šla h kiropraktiku in njeno življenje je sedaj že nekaj let normalno.

Pri tem seveda ni bila narejena nobena zdravniška napaka in cel postopek je bil bp... (tako kot vsi do leta 1998 ali tam nekje, ko je zdravniška zbornica prvič obsodila neko zdravnico malomarnosti - po 40 letih v stari Jugi in Sloveniji).

Toliko o teh 7 točkah

Farmacevti so pa posebno poglavje.

madmitch ::

Bili: (ki ima kar v nekaj primerih večjo tadicijo kot uradna medicina)

Večinoma ima "alternativna medicina" daljšo tradicijo, kakopak. Iz česa pa mislijo, da se je sedanja "uradna medicina" razvila? Verjetno ni padla z neba. Torej, po mojem mnenju je uradna medicina boljša od vsake alternative saj se je počasi razvijala iz znanj zdravilcev in raznih vračev. Ravno tako se je razvijala farmacija. Od tete Pehte in Kosobrina do Leka in Krke.

Kar se tiče doktorjev pa takole, kot povsod so tudi tu kreteni, ki nikakor nebi smeli imeti stika s pacienti, ker so prepametni, prelepi in nad vsemi.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

Thomas ::

Katere moje točke od sedmih pa ne maraš? Edino si pritrdil tretji. Četudi je medicina narobe predvidela tveganje v tvojem primeru - zadeva ostane taka, kot sem rekel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

boyan64 ::

Zadnjič sem bral (mislim, da Nedeljski dnevnik, kateri pa je za nekatere neavtentičen), da je neka ženska, katera je imela raka , ozdravela s pomočjo neke predpisane prehrane in čebulnih juh.
Zakaj takih stvari ne objavi nek časopis kot je Delo, Dnevnik itd.
Take in podobne primere bi morali bolj preučiti in morda ugotoviti ali je kaj na tem in zakaj je prišlo do ozdravitve.
Osebno ne poznam nobenega vem pa, da je imela moja sorodnica velik tumor, katerega zdravilci ne bi odpravili ampak je pomagal samo kirurg.

bili_39 ::

madmitch: saj to me moti - medicina se je razvila iz opažanj, ki jih je človeštvo nabralo v kar dolgem obdobju. Sedaj pa ta znanja negira. Zdravnik ne sme uporabljati metod, na osnovi katerih je medicinsko znanje postalo to kar je (zelišča, homeopatska zdravila, kiropraktika in verjetno še kaj). Te stvari so sedaj prevzeli Krka, Lek... in ti morjo seveda služiti

Thomas: glede 3. točke - kakor gledaš. Ženska bi postala hroma, če bi uporabljala še dalje metode, ki so ji jih predpisali.
Pa zelo dvomim, da je to osamljen primer (takšno naključje kot tipkanje opic po pisalnem stroju...)

Se pa zelo strinjam, da pri večini primerov, ki jiih obravnavajo predvsem specialisti nimajo alternativci kaj iskati (ali pač -ne vem - ampak sam to priznam, uradna medicina pa ne).

Thomas ::

V principu, lahko vsako eventualno znanje zdravilcev, postane del uradne medicine. Samo skozi preverjanje učunkov minus placeba mora. Kar pa 99+% "metod" - nima šans, ker pač NE deluje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Tudi vsa uradna zdravila ne prehodijo cele poti - dostikrat nam je dovoljeno, da smo poskusni zajčki. To še ni razlog, da nekomu drugačnemu dovoliš, da komu uradno pomaga. Ali pa da ne omejuješ raziskav, ki bi to potrdile - seveda, če bi zdravniki (in farmacija) dovolili vse te raziskave, ne bi bilo več na voljo enako denarja za njih.

Thomas ::

V znanosti (kar medicina je) lahko probaš karkoli, z eno samo omejitvijo. Ne smeš "preveč ogrožati" ljudi. Zato je raziskovanje famoznih skakanj po hrbtih pacientov - zadeva ki jo je težko in skoraj nemogoče raziskati. Zato lahko take nevarne niše za zdravilce obstajajo. Dokler znanost ne posveti s kakšnega drugega ogla tja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Glede raziskav se sicer mislil bolj kemijo oz. farmacijo - tukaj se porablja največ denarja. Sicer pa kolikor vem kiropraktiki zelo redko komu skačejo po hrbtih.
Homeopatija se precej naslanja na znastvene metode...

madmitch ::

Zdravilci sigurno lahko pomagajo marsikateremu bolniku. Predvsem tistim, katerih bolezen temelji na psihosomatskih vzrokih. Pač, če se človek prepriča, da mu nekaj pomaga, tudi če je to popolnoma nerealno, bo le-to delovalo. Znani so recimo, primeri popolne odprave bolečin s placebo zdravili...
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

bili_39 ::

Saj to ni nerealno. Seveda placebo marskikdaj deluje, le da imajo zdravniki monopol nad tem.:D

Thomas ::

Farmacija si mora denar za raziskave kar precej zaslužiti sama. Nekaj seveda je tudi državnega denarja, ki gre tja. Potem zdravniki in farmacevti ... razvijajo zdravila in postopke ... Da bi razvijali tudi zdravilci ... pa naj, če že hočejo, vendar naj se držijo znanstvenih metod in kriterijev. Bojim se, da potem od zdravilstva dosti ne ostane.

Homeopatija je TOTALNO neznanstvena zadeva. Kar se tiče skakanja po hrbtih, je to ena redkih MORDA učinkovitih zadev. Pa še ta je lahko samo privid. Prav mogoče, da bi raziskave povedale tako, da tudi na tem ni nič. Mogoče že so.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Torej, če raziskave potrdijo, da nekaj ne deluje, potem pač ne deluje. Čeprav marsikomu pomaga. Če je to pravilna uporaba znanstvenih metod (ki jih je mnogokrat možno ustrezno prirediti), potem se raje ne bi šel take znanosti.
Kadar je preveč izjem, ki potrjujejo pravila je treba te izjeme znanstveno raziskati!

Thomas ::

Potem pa razišči(te)! Sej lahko, nihče ne brani. Rezultate potem objavite.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Ne gre. Objavit namreč - štejejo samo objave v strokovnih medicinskih revijah.

Thomas ::

Ne, ni res. Zarote ni. Sigurno bi ti kakšna revija objavila karkoli, kar bi bilo preverljivo. Samo vprašanje časa in truda, ki ga pa morajo s svoje strani, vlagati vsi znanstveniki, ki so kakorkoli "uporni". It is do or die.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Se strinjam - ni zarote. Je samo posel (žal ni več romantike). In pri poslu ne boš nikogar spuščal na svoje dvorišče. Saj to je bilo moje izhodišče. In ta posel je monopolističen (uzakonjeno), oklicanih monopolistov pa ne maram.
Še enkrat, da ne bo pomote: večkrat sem bil dobro oskrbjen pri zdravniku, naletel sem pa tudi na odnos, ki sem ga bil prisiljen tolerirati, ker nisem imel izbire.

Mercier ::

Men je bil zakon on bioenergetik, ki se je čudil, da tako pa ne gre..., da ne more vsak šarlatan..., pa kaj vse pocerji ljudem počnejo.... Krepaval sem od smeha. Predsednik je bil isto zabaven. Škoda, da je moral biti vljuden.

bili_39 ::

Čemu vse se ljudje smejijo: bil sem zraven, ko je stračka izdalo srce, da pade iz avtobusa. Kar nekaj se jih je smejalo - glejte pijančka.

Vice ::

Kar se tiče znanstvenih dokazov v medicini jim je nesmiselno nasprotovati, glede raznih mazačev, ki mešajo zrak nad pacienti pa lahko rečem, da je znanstveno dokazano, da je v 90% primerih vzrok bolezni psiha in če te "pozdravi" nek mazač, čigar mahanje z raznimi pripomočki ti da neko upanje, pa je nesmiselno trditi kakšen čudež je naredil še manj pa da so za to mahanje znanstveni dokazi.

bili_39 ::

Veš kaj - kar spomni se koliko zdravil (ki so šla skozi vse rigorozne teste) so morali v zadnjem desetletju umakniti. Zakaj? Spoznali so nova dejstva, ki so prejšnje znanstvene dokaze ovrgla... Tudi znanost je omejena in tudi uradna medicina dela napake...
Kdo govori o čudežih? Temu je še najbliže tazadnja operacija na srcu, ki so jo izvedli v Lj (verjetno) - izredno!
Me zanima, kako so "znanstveno dokazali" 90% vzrok pri nastanku bolezni zaradi psihe? O visokih številkah lahko domnevamo.
Metode donedavnih "mazačev" lahko že spremljaš ponekod v naših bolnišnicah (tudi) - npr. akupunktura (tudi ta je bila do nedavnega v istem košu.

Thomas ::

Seveda so spoznanja medicine podložna kritiki in so mnoga napačna. Ampak v stalnem preverjanju in izboljševanju baze znanja - je (tudi) veličina znanosti. Akupunktura je pa ... krneki. Sej lahko, da ima take in drugačne stranske očinke, toda "teorija meridianov in čakr" za njo, je neznanstvena. Bljak!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Saj je vseeno kako rečeš nekaterim območjem, kjer so očitno živčna vozlišča, po katerih se izmenjuje neverjetno mnogo informacij.. Zadeva deluje in je uradno prisotna v kar nekaj državah, bila je pa še pred nekaj leti obravnavana podobno kot homeopatija. Fizioterapija se uči od kiropraktike (tudi). Če se komu gabijo igle, je stimulacijo živčnih vozlišč mogoče izvajati tudi z električnimi impulzi. :)

in še in še
Še vedno se mi zdi, da za arogantnost na celi črti ni podlage

Thomas ::

Ja ... jest pa mislim, da je podlaga za arogantnost - in to vsak dan večja. Medicina (in znanost sploh še bolj), je vsak dan objektivno mogočnejša, zdravilstvo in alternativa pa pridobivata samo politične točke. Marketing. PR.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Ne morem s strinjati. Marketing in politične točke pridobiva industrija, ki je seveda takoj pograbila ideje: od zelišč do aromaterapije... (vse delajo velike predvsem farmacevtske in kozmetične hiše). Tukaj ne vidim političnih točk za zdravilce (kot v začetnem postu, se še vedno ograjujem od tipov a la Danijeve zvezde in Co..)

Thomas ::

Po definiciji medicine (kot ene znanosti), pravilne izjave migrirajo vanjo in nepravilne ven. Ni važno, čigava ideja je nekaj najprej bila, važno je, da je sedaj vpeta v nek sistem, stroj, ki ima nalogo in moč realno pomagati človeku. Vsak dan bolj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Torej še vedno ne vidim prostora za aroganco do nekaterih metod, ki bodo morda že jutri "migrirale" pod streho arogantnežev...
Pa niso vsi arogantni - nekateri lepo sodelujejo s tistimi, ki prakticirajo dobro prakso - še preden bodo njihove metode zmigrirali od njih pod svoje okrilje.

BTW: dobra definicija

Double_J ::

To ni dvoma, da je uradna medicina edina opcija.

Samo pričakovat od človeka, da bo v smrtni agoniji zelo racionalen je pa tudi preveč. Ko mu povejo koliko mesecev ga še čaka, se še ne sprijazni. Bi še kaj poskušal...nažalost financirat poćitnice kakem bioenergetiku.:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

bili_39 ::

Heh, mislim, da nimaš prave predstave o financiranju teh ljudi. Kolikor vem nihče ni ravno obogatel s tem - računi so precej prilagodljive narave. In če bi k bioenergetikom hodili samo smrtni primeri, bi bila njihova bilanca precej slaba - je pa nasprotno precej dobra (seveda pa o tem vem zelo malo - eno gospo sem poznal, pri enem pa je bila enkrat tašča).

Zanimiva so tale mnenja.
NA POp TV je menda bil končni rezultat, da več kot 70 % ljudi zaupa zdravilcem (videl sem samo en vmesni rezultat). Na Slo-techu ni niti enega.... Res atipična srenja:\

BigWhale ::

Hmm...

Ah, da si ne bo kdo delal utvar, tudi med zdravniki je precej 'mazacev' in tako naprej, prides tja, malo pokasljas, evo ti antibiotik tole konjsko tableto pojej, pa bos prec dober.
Jaz ne maram zdravnikov... Mlade zdravnice ja.. ;>


... no zdaj pa grem, ker mi pecica piska.... :P

DMouse ::

> NA POp TV je menda bil končni rezultat, da več kot 70 % ljudi zaupa zdravilcem (videl sem samo en vmesni rezultat). Na Slo-techu ni niti enega.... Res atipična srenja

Evo me. Ne bom rekel da 100% zaupam zdravilcem, še zdaleč ne. Ampak če se neka metoda zdravljenja izkaže za učinkovito, ne bom zahteval znanstvenih dokazov, da ji bom verjel. Čeprav vedno napreduje, je znanost na nekaterih področjih še vedno v povojih in nima orodij za dokazovanje, vse kar (zaenkrat) lahko naredi je, da dela kvantitativne poskuse in poskuša statistično dokazovati... statističen "dokaz" pa je pri ljudeh "tipa Thomas" že v naprej obsojen na propad.

Moja mama je imela močne bolečine v palcu na nogi, take da je komaj hodila. Uradna medicina pri takih primerih pomaga z blokadami, injekcijami ki lahko držijo nekaj mesecev ali dve leti, potem je blokado potrebno ponoviti. Število blokad, ki jo oseba maksimalno lahko prejme, pa je mislim da 5. Za 55 letnika ki ne more zdržati enega tedna brez hoje v gore je to ZELO slaba tolažba. No v glavnem, v roke jo je dobil homeopat in ji po dolgem pogovoru predpisal kapljice. Ker je poznala kar nekaj ljudi, ki so se zdravili pri njem in so vsi dobili kapljice v popolnoma enaki embalaži, je mislila da vsem predpiše isto ne glede na bolezen in je že vnaprej imela malo upanja na izboljšanje... ki pa je (kdo bi si mislil) prišlo kmalu po tem ko je porabila svojo "dozo" kapljic. Placebo? I don't think so. Čas je najboljši zdravnik? Mogoče, ampak če drugim ljudem s takimi težavami čas ne pomaga, je tudi to bolj jalova razlaga. Kaj ji je v resnici pomagalo, bomo izvedeli čez 30 let...

Zdravko ::

jaz sem hodil k enemu bioenergetiku. opravil sem ene šest sedem terapij. prej mi je bilo v nogah zmeraj vroče ko sem imel čevlje gor, zdaj pa nič več. pravi da sem imel desno nogo že v resnem stanju in mu kar verjamem. lahko rečem da mi je zelo pomaga, je pa res da je zelo veliko šarlatanov ki kvarijo ugled tapravih zdravilcev.

Tomi ::

bili_39: vidim, da si zelo podkovan v znanju medicinsko-farmacevtskega področja, in moram reči, da me veseli. Sem pa v temi opazil nekaj dejstev, ki si jih podal brez podkrepitve.

Tako me najprej zanima, na podlagi česa trdiš, da so Farmacevti pa posebno poglavje. , nato mi prosim naštej, koliko in katera zdravila so umaknili v zadnjem desetletju, in kako je s farmakovigilanco, ki se skriva zadaj, zatem pa me še zanima, če misliš pri zdravilih, ki niso imele popolnega poteka registracije slučajno orphan drugs?
metrodusa.blogspot.com

bili_39 ::

Nak. Na prvi pogled bi rekel, da si ti bolj izobražen . Samo nekaj veselja do brskanja po stvareh, ki te kdaj vznemirijo. Torej, ne rečem, da nič ne vem, vendar farmacija ni moje veselje.
Glede farmacevtov: stroka (kot večina strok) je krasna, napredna in dela neverjetne stvari. Moji "očitki" letijo na pomanjkanje morale tistih, ki zadeve tržijo. Očitke sem pa dal v narekovaje, ker je način trženja del ureditve v kateri živimo, in ker boljšega trenutno ni...
Zadnji del: ne, to niso zdravila za redke bolezni in ne mislim jih naštevat..
Zakaj? Tisti, ki jih je tematika zanimala so že zdavnaj malo poguglali in se podučili (samo tržišče analgetikov je npr. vredno 10 milijard $ - za tiste, ki jih zanima in pri takem denarju je borba za debelejšo rezino torte huda), da bi pa sejal kakšno nezaupanje - ne hvala. Razen tega pa ta trditev ni bistveno vplivala na odvijanje debate. Mimogrede: glavna tema debate je bila odnos in ne stroka!
Kljub temu me veselita sporočili na koncu, ki dokazujeta, da je tudi med udeleženci na slo-techu prisotna pestrost mišljenja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bioenergija verjamete ali ne? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
53864480 (23401) Unknown_001
»

Zdravljenje raka-alternativa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18438983 (19376) next3steps
»

Homeopatija (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
83898063 (48943) tikitoki
»

Znanstveno priznan Zdenko Domančić (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
40289104 (76871) mlamat
»

Placebo učinek deluje tudi, če zanj vemo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10815150 (12880) ParanoiD

Več podobnih tem