» »

Prvi avtonomni tramvaj preizkusno vozil po Potsdamu

Prvi avtonomni tramvaj preizkusno vozil po Potsdamu

Slo-Tech - Imamo avtonomne avtomobile, tovornjake, nadzemno in podzemno železnico, zato so mestni tiri logično nadaljevanje. V nemškem Potsdamu je zapeljal prvi avtonomni tramvaj. Siemensov tramvaj je bil opremljen s tremi radarji, lidarji in devetimi kamerami, ki mu pomagajo na poti skozi mesto. Čeprav se tramvaji držijo tirov, to ne pomeni, da imajo vozniki kaj lažje delo. Prav tako se morajo izogibati prometu, hkrati pa paziti, da ne povozijo kakšnega neprevidnega pešca in da na postajah počakajo, da se vsi vkrcajo in izkrcajo. Hkrati morajo tramvaji upoštevati tudi svoje semaforje in prometne znake.

Avtonomni tramvaj v Potsdamu vozi z najvišjo hitrostjo 20 kilometrov na uro na šest kilometrov dolgem odseku linij 92 in 96. Za zdaj je potsdamski avtonomni tramvaj še v preizkusni fazi. Od pomladi je v zaprtem testiranju prevozil več kot 3000 kilometrov, sedaj pa gre za prvi preizkus v mestnem okolju. Siemens pojasnjuje, da s kompleksnimi algoritmi avtonomni tramvaj obvlada semaforje, postanke na postajah in izogibanje prometu. Prva testna vožnja je potekala brez težav, poročajo nemški mediji. Med vožnjo je v kabini seveda sedel strojevodja, ki pa mu ni bilo treba prevzeti nadzora. Potnikov niso prevažali, ker zakonodaja tega še ne dovoljuje. Šlo je za preizkus v sklopu sejma InnoTrans 2018, ki je potekal v Berlinu.

Senzorji prepoznajo vsak predmet ali živo bitje, ki je večje od mačke, tako da se za ptiče in padajoče listje ne zmenijo. Tramvaj gleda 100 metrov predse, zavorna pot pri najvišji hitrosti pa znaša 80 metrov. Na testu so pokazali, kako se tramvaj ustavi pred otroškim vozičkom in tudi pred avtomobilom. V Siemensu pojasnjujejo, da je bil razvoj avtonomnega tramvaja težji od razvoja avtonomne podzemne železnice. Razlog je predvsem kombinacija prometa, saj tramvaji večinoma nimajo svojih pasov. In v bližnji prihodnosti bodo avtonomni tramvaji postali del vsakdana.

8 komentarjev

7982884e ::

Čeprav se tramvaji držijo tirov, to ne pomeni, da imajo vozniki kaj lažje delo.


No, tole ni glih pravilno. Pravilno bi bilo:

"Čeprav se tramvaji držijo tirov, to ne pomeni, da je taka naloga lahka."

Ker je tramvaj omejen na tire, je pac problem precej poenostavljen napram avtu, ki ni. Kar seveda se vedno pomeni, da je problem tezak.

GizmoX ::

Dobrodošlo - tudi tukaj je možnosti za izboljšavo precej. Še posebej v opazovanju ljudi, ki so očitno napoteni čez tir, in v zgodnjem opozarjanju s hupanjem ter zaviranju.

(video je simboličen)
udirač => uni. dipl. inž. rač.

one too many ::

Zadnjič me je voznik avtobusa prijazno počakal na postaji, ko sem moral na prehodu počakati na zeleno luč, da sem lahko prišel do postaje. Bo tega zmožna tudi AI?

SimplyMiha ::

Ne, ti bo pa AI po želji poslala SMS s točnim časom prihoda na postajo.

Invictus ::

To že danes lahko, ni to ravno AI...

Pač en query, ki se izvaja vsakih 15 sekund ;).

Fak, ste tehnično nepodkovani...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SimplyMiha ::

Ja, pri trolah očitno ne deluje najbolj...

starfotr ::

Pri nas sploh ne znamo funkcionirat s tramvaji, ker jih nimamo. Kot ne znamo s krožišči in avtocestami, ker je to novost, očitno. Kot tudi ne s prečkanjem železnic.

Sicer so pa nesreče v zgornjem videu predvsem človeška neumnost. Če koga zgazi, si je sam kriv, bedak.

V bistvu je AI za tramvaj lažja, kot za avto. Čudi me, da ni več tega. V Parizu na podzrmni je mislim da samo 1 linija popolnoma avtomatizirana, brez voznika, vse ostalo še vedno furajo šoferji/strojevodje. Tu je veliko tudi to, da se ohranja delovna mesta, po moje.

7982884e ::

one too many je izjavil:

Zadnjič me je voznik avtobusa prijazno počakal na postaji, ko sem moral na prehodu počakati na zeleno luč, da sem lahko prišel do postaje. Bo tega zmožna tudi AI?

v bistvu je to zanimiv problem, ce bo AI hotel to, bo moral natancno detektirat pozo vseh bliznjih pescev in "prebrat" kaj te poze sporocajo, torej ce nekdo maha oz. panicno tece in gleda proti avtobusu

eksperimentalni projekti v idealnih pogojih kaj takega ze shendlajo, do produkcije pa seveda se dalec


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi avtonomni tramvaj preizkusno vozil po Potsdamu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
83182 (2246) 7982884e
»

Hitra železniška povezava LJ - KR (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
37740070 (29448) jest10
»

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6510135 (6244) imagodei
»

Vlada napoveduje velike omejitve prometa v mestih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18210539 (10539) kekz
»

Lej ga, tramvaj! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
695895 (4940) sketch

Več podobnih tem