» »

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

1
2
»

MrStein ::

Ker je to storil na sredini tramvaja.

Namerno ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

Matthai> Ker je to storil na sredini tramvaja.

MrStein> Namerno ?

Ne, le na prvem programu so se tisti trenutek začele reklame.

Azrael ::

Zelo bi me čudilo, če niso že ob prvem dogodku zadeve resno vzeli pod drobnogled. Kretnice se pod tirnimi vozili ne obračajo same od sebe in kadar jo nekdo ali nekaj obrne, je s*anje.

Ko so mulca dobili, so šele razjasnili stvar. Vsako spreminjanje protokola v vmesnem času bi mulcu omogočilo, da izgine brez kazni.

Je pa tako stvar težko zaščititi, roling kode ne pride v poštev, ni samo en tramvaj na eni progi z eno samo kretnico.

Verjetno bodo zadevo morali rešiti z dvosmerno komunikacijo na način reklo - geslo in ta se bodo spreminjala večkrat dnevno, ali po vsaki uporabi kretnice.

Cena bo seveda šla v višave, javni prevoz pa kot vemo povsod komaj životari. Zato pa je tudi bil v uporabi tak enostaven način, ki deluje, dokler je folk vsaj približno normalen.
Nekoč je bil Slo-tech.

darksamurai ::

Če se že igraš daš npr. vsem rdeče ne pa vsem zelene. Pač v mislih imam način da se noben udeleženec v prometu ne poškoduje. Mulca je treba zapret, ker bi se lahko igral na "varen" način. Ni potrebno veliko zdrave pameti, da ti pride na misel kaj je lahko usodno...

Azrael> se strinjam.

keber ::

>>> Cena bo seveda šla v višave, javni prevoz pa kot vemo povsod komaj životari. Zato pa je tudi bil v uporabi tak enostaven način, ki deluje, dokler je folk vsaj približno normalen.

Khm, ne gledati samo s slovenskimi očmi. Marsikje javni prevoz, če je zrihtan, prinaša velik dobiček, predvsem v velikih mestih.

Napaka je sistemska. Dejansko bi morala komunikacija do kretniških naprav potekati kontaktovno in ne takole brezžično. Nič kaj dosti dražje, a mnogo varneje.

darksamurai ::

Ni nujno da je to dražje. Tračnice so kovinske, kolesa,... sama kovina, namesto bakrenih žičk...=) Vsak semafor bi imel svojo kodo... pa bi lepo v tramvajih to regulirali.

MrStein ::

Na podlagi česa sklepate oziroma kje ste prebrali, da :
- je mulc namerno povzročil škodo (v članku piše ravno obratno)
- (druge malenkosti, ki sledijo ali vodijo v prejšnjo točko)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

imagodei ::

@MrStein:
... Twelve people were injured in one derailment, and the boy is suspected of having been involved in several similar incidents... "Questioned by police in the presence of a psychologist, the teenager testified he switched tram tracks three times, once causing a tram to jump the tracks. "


Lahko se prepričuješ, da se revček ni zavedal vseh posledic. Zase vem, da sem na modelčkih železnice že pri kakih 10 letih zanalašč zaletaval vlake s spreminjanjem kretnic. Pri 14 je mulec menda že vedel, kaj sledi, če tramvaju spremeniš smer vožnje. Tramvaj je del mestnega prometa, če iznenada zavije na levo, namesto na desno, se lahko vanj zaleti tudi kak avto, kamion, ali pa tramvaj povozi kakšnega pešca, ki prečka cesto pri zeleni luči. V bistvu je imel ogromno srečo, da se kaj takšnega ni zgodilo.

Ali je želel prav posebej povzročit nesrečo ali materialno škodo, je side point. Tisti, ki se z 2 promiloma alkohola usede v avto, tudi nima zlobnih namenov povzročiti nesrečo. Verjetno mulec res ni razmišljal o posledicah svojega dejanja in se mu je vse skupaj zdelo samo zabavno; bi pa MORAL pri 14 letih na to pomislit. Pomanjkanje izkušenj oz. mladost sta olajševalni okoliščini in zato pač ne sodi v zapor. Prav pa je, da se ga kaznuje in da se njegovih dejanj ne poveličuje, ker sploh niso vredna tega.

Konec koncev povzročitelji nesreč (splošne nevarnosti) redko kdaj to storijo s slabimi nameni. Največkrat s slabo presojo. Če bi se s tramvaji igral 10 letni mulec, še ne bi rekel, 14-letni pa nikakor. In to celo najmanj 3x!
- Hoc est qui sumus -

MrStein ::

imagodei:
Lahko se prepričuješ, da se revček ni zavedal vseh posledic.


He clearly did not think about the consequences of his actions."


Nič se ne prepričujem. Le citiram članek. Enako kot ti.

In to celo najmanj 3x!

Torej je dvakrat probal, se nič hudega ni zgodilo. Torej je v tretjem primeru že bil na podlagi izkušenj prepričan, da ni šans, da se kaj hudega zgodi. ;)

Glej, ne ti ne jaz ne poznava detajlov, na podlagi katerih bi lahko poznala misli tega mulca.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Azrael ::

derailment = iztirjenje

Trčenje je IMHO malo drugačna beseda.

Za moje pojme je poba obrnil kretnico, ko je tramvaj peljal čeznjo.

En voziček tramvaja je tako peljal naravnost, drugi je zavil. Rezultat tega, če ne gre za vzporedni progi, ne more biti drug kot iztirjenje.

Pri dveh vzporednih progah in če ni vmes kakšne ovire se bo mogoče še izšlo, saj je tramvaj grajen za precej bolj ostre ovinke kot železnica.

Če bi pa uspel obrniti kretnico, pri kompoziciji več vagonov, tako da bo en vagon peljal naravnost, drugi pa zavil, bo rezultat ali pretrgana kmpozicija (in avtomatično zaviranje na polno vseh vagonov) ali pa spet iztirjenje.
Nekoč je bil Slo-tech.

imagodei ::

Ja, exactly. Ni premišljal o posledicah. Točno tako, kot tudi varnostnik pred Globalom po vsej verjetnosti ni premislil o vseh posledicah. Pa je bil nekaj starejši od tega mulca.

Torej te dejstvo, da nisi premislil o vseh posledicah avtomatično opere vse krivde?

IOW, ne gre za to, da ni premislil. Gre za to, da BI MORAL, da se to od 14-letnika pa že pričakuje. Ni se igral s hrošči in jim trgal nog. Igral se je z nekaj tonskimi premikajočimi se vozili, medtem ko se danes na vsakem koraku govori o prometnih nesrečah in davku, ki ga terjajo prometne nesreče.

Tako je - ne ti ne jaz ne veva, kaj se mu je motalo po glavi. Ampak to ni poanta. Poanta je, da je oseba pri 14 letih, ki v SLO (pojma nimam, kako je na Poljskem) že lahko opravlja izpit za kolo z motorjem in se aktivno udeležuje v mestnem prometu, prišla na takšno idejo. Da se ji je zdelo zabavno povzročat zmedo v prometu in ne pomislit na posledice.

"Ja, ampak fant je star šele 14 let," tukaj ne drži vode. Kot sem že rekel, je njegova mladost in naivnost definitivno olajševalna okoliščina (še odrasli delamo napake, kaj šele v otroštvu/adolescenci), ne moremo pa o 14 mulcu govoriti kot o nedolžnem, neukem bitju, ki še ne ve ničesar o svetu.

Takšno razmišljanje je danes ful moderno, po eni strani. Ubogi otročki do 10 leta ne smejo sami prečkat ceste, zato jih morajo starši vozit v šolo. Le kako smo šolo obiskovali mi. Sex do 18 leta bi v ZDA prepovedali, bohnedaj da bi 19 letnik seksal z 17 letnico, je to statutory rape. Skratka, bitja pod 18 let so očitno totalno naivna in bukova - razen v primeru, ko v ZDA kak 12 letnik nekoga umori - takrat pa vsi pomisleki odpadejo in se mu lahko sodi kot odraslemu.
- Hoc est qui sumus -

Brane2 ::

Zelo bi me čudilo, če niso že ob prvem dogodku zadeve resno vzeli pod drobnogled. Kretnice se pod tirnimi vozili ne obračajo same od sebe in kadar jo nekdo ali nekaj obrne, je s*anje.


Mene čudi, da so tipa, ki je zasnoval ta sistem, pustili živeti.

Jaz bi ga poslal na eno plesno točko pred strelskim vodom. Pa tko za zdravo mero previdnosti bi steriliziral bližjo familijo.

Je pa tako stvar težko zaščititi, roling kode ne pride v poštev, ni samo en tramvaj na eni progi z eno samo kretnico.


Dejstvo, da imaš več trmavajev in več kretnic še ne pomeni da roling kode ne moreš uporabljati, pomeni pa, da ne moreš uporabiti navadnega Keeloqa za €0,5, ki je namenjen zaklepanju poceni avtomobilov oziroma sedaj ko so ga razsuli še temu ne.

In tudi če bi se odrekel enosmerni komunikaciji tudi dvosmerna ne bi smela biti tako veliko dražja. Na trgu je že kar nekaj RF transceicverjev na čipu, pa tudi infrardeči ne bi smeli biti tak problem.
On the journey of life, I chose the psycho path.

MrStein ::

Torej te dejstvo, da nisi premislil o vseh posledicah avtomatično opere vse krivde?

Ne. Ampak posploševat tudi ne gre. Če jaz pljunem skoz okno in to povzroči verižno reakcijo s tisoč mrtvimi, še ne moreš trditi da sem zloben morilec.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

Brane2> Jaz bi ga poslal na eno plesno točko pred strelskim vodom. Pa tko za zdravo mero previdnosti bi steriliziral bližjo familijo.

No, no...

Ti bi tudi programerjem dovolil da programirajo le na stolu, ki jih zruka, če naredijo segfault? :)

Azrael ::

Tukaj bi prej rekel, da ni toliko kriv razvijalec, kot tisti, ki so tak sistem izbrali.

Kaže, da je bil najpomembnejši kriterij, da je stvar kar se da poceni ali pa je bil natečaj kdo da največ provizije?

Za malo denarja, malo muzike.
Nekoč je bil Slo-tech.

imagodei ::

@MrStein:

tega niti ne trdim. Če gre vzročno-posledična povezava prek več deset vmesnih členov, je seveda jasno, da iniciator ne more biti kriv. Ravno tako ne more biti kriva žena, ki je moža zjutraj pomotoma polila s kavo, da je mož na šihtu zadavil šefa, ko so mu dokončno odpovedali živci.

Ampak mi ne govorimo o takšni zvezi. Zadeva je pač neposredno povezana, nobenega drugega človeškega faktorja ni vmes, ki bi PRISPEVAL k nesreči. Kvečjemu, če je šofer tramvaja poleg vsega še pijan.

Pa res ne vem, zakaj si se sedaj tako postavil na mulčevo stran? Mulec pač ni pljunil skozi okno. Če bi se vozil na mopedu, zbil enega pešca in bi ugotovili, da je imel v krvi 1 promil alkohola... Kaj se ti zdi? Jaz sem prepričan, da se ne bi napil z namenom, da bo eno babico zbil... Slaba presoja? Mogoče, samo ko ljudje nastradajo, to postane side point. Pri osnovnošolcu lahko zamižimo na eno oko, pogledamo skozi prste, ampak lekcijo pa mora dobit. Hvalabogu, da ni koga ubil.
- Hoc est qui sumus -
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Preberi me !

Oddelek: Izdelava spletišč
1442697 (3607) FitnessBoy
»

Kje je ta peluga v grazu

Oddelek: Loža
174498 (2755) -ziga-
»

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
397423 (4430) MrStein
»

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6510121 (6230) imagodei
»

Zakaj uporaba Microsoftovih rešitev NI zavarovana

Oddelek: Loža
292355 (1753) BigWhale

Več podobnih tem