» »

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

Telegraph News - Kot poroča britanski Telegraph, je 14-letnik v poljskem mestu Lodz ugotovil, da je mogoče lokalne tramvaje krmiliti s pomočjo predelanega TV daljinca.

Steve Bellovin iz Columbia University na svojem blogu piše, da je signalni sistem za krmiljenje tračnic zelo verjetno uporabljal IR signale, ki jih je mladenič očitno dekodiral, predelal daljinski TV upravljalnik in se pričel igrati s tramvaji.

IR signale sicer za upravljanje s prometno signalizacijo uporabljajo v številnih delih sveta. V nekaterih državah vozila na nujni vožnji uporabljajo napravo MIRT (Mobile Infrared Transmitter), s pomočjo katere vklapljajo zeleno luč na semaforju (na internetu se najdejo tudi načrti za izgradnjo lastne MIRT naprave).

Posledica igre so bile iztiritve štirih tramvajev, ranjenih pa je bilo 12 ljudi.

Opravičilo: novica je pomotoma govorila o vlakih. V resnici gre za tramvaje.

65 komentarjev

«
1
2

Apple ::

Ne no...

Low...
LP, Apple

LordPero ::

Lol, tip je car!! :D
Ustvarjalci/naročniki/upravljalci sistema pa tudi ... :\

Sploh, tip si ne zasluži kazni, lahko bi npr. s pametnim telefonom (kak IR dalinc program) le 'ponesreči' 'posnel' IR signal in ga pol pač naprej predvajal, ponesreči, se razume. In nevem, nisem bral zgodbe & ne vem dosti od tega, ampak če omrežje oz. signali niso bili nič zaščiteni, potem dejansko ni to krivda tega mulca.
LordPero

Brane2 ::

Le kako se je to lahko zgodilo železničarjem, ki so rpegovorno znani po elitnih, perfidnih rešitvah.

Fraza "Matr je železničar" v narodu že dolgo odraža najvišjo stopnjo spoštovanja.

Da o kretničarjih in tipih, ki s kladivci pribijajo po kolesih niti ne govorimo... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Apple ::

Brane2:

bolje samokontrola, kot da jih zaustavi policaj in jim on začne tolči po kolesih :)
LP, Apple

fancy ::

Kull ampak men se je zgodilo da sem z daljinskim zaklepanjem avta odprl oz zaprl vrata od banke in vrat vrtca v ljubljani v zupancicevi jami.
TOSHIBA Satelite P 200- 1JR 250Gb, 4Gb RAM
TOSHIBA Satelite v L40-18W

mHook ::

V sloveniji bi po novem kazenskem zakoniku sigurno bil obdolžen krivde in odgovornosti.

jest10 ::

Sploh, tip si ne zasluži kazni
ampak če omrežje oz. signali niso bili nič zaščiteni, potem dejansko ni to krivda tega mulca

Si ti malo retardiran?

Posledica "igranja z vlaki" so bile iztiritve štirih vlakov, ranjenih pa je bilo 12 ljudi

Tomas 33 ::

Vam povem, krivi so starši, ker mu niso kupili Mehano železnice, pa si je na tak način izpolnil otroške sanje.:D

poweroff ::

Pozabljate de je bil tipček star 14 let.

Torej mlajši mladoletnik. Č eje pa zadevo storil pri še nižji starosti pa sploh ne more odgovarjat.

To je tudi treba upoštevati pri kazenski odgovornosti.

Jaz bi se zamislil predvsem nad načrtovalci teh sistemov.
sudo poweroff

imagodei ::

LordPero@ Sploh, tip si ne zasluži kazni, lahko bi npr. s pametnim telefonom (kak IR dalinc program) le 'ponesreči' 'posnel' IR signal in ga pol pač naprej predvajal, ponesreči, se razume.

Ja, se čist strinjam. Morilec z nožem si tudi ne zasluži kazni. Mogoče je samo mahal z njim, ko si je želel odrezat kruh. Pa je po nesreči zabodel bedastega mimoidočega. Po nesreči, se razume.

Pa tisti tip, ki je pred kratkim s samurajskim mečem moril (kje že, v Celju, MB - mi je ušlo z glave), je si tudi ne zasluži kazni. On je "žrtvi" samo mislil pokazat meč, se je pa kar nanj vrgla. Noro, kaj se dogaja. Ti pravim, kriminalizirajo povsem legalna in splošno uporabna orodja. Zdaj so se že IR lotili! Pa to ja vsak ve, da IR je sama po sebi ni nevarna. Če pa kdo od časa do časa s sabo v avtu nosi daljinca za TV in preklopi kak semafor na zeleno, ali pa preusmeri vlak... Ne, saj se je revež samo po nesreči usedel na daljinca, pa so se mal vlaki med sabo zaletel.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@Matthai

Ne da bi se s takšno politiko strinjal, ampak v ZDA so že tudi mlajšim sodili kot odraslim, ko so morili. Baje, da se zavedajo.

Ne glede na moje nestrinjanje s kazenskim sistemom ZDA pa takole: pri 14 smo na tračnice polagali kovance, da so jih vlaki sploščili. Nikoli pa nismo premikali kretnic. Pri 14 letih menda imaš vsaj nekaj občutka, kako je, če se zaletita dva avtomobila. Menda lahko sklepaš, da je pri trčenju vlakov še nekoliko huje. Če se ti to zdi pri 14 letih zabavno, si zrel za resno obravnavo. Se strinjam, da kazen v obliki zapora oz. druge težke kazni niso primerne; terapija pri psihiatru in kakih 500 ur družbeno koristnega dela pa prav gotovo. Najboljše kar pri železnici.
- Hoc est qui sumus -

Mr_Globus ::

Kakor gledaš... jst bi bolj kaznoval odgovornega, da imajo tak nezaščiten sistem:\

STASI ::

Sem zadnjič na youtubu gledal naslednje filmčke (so v nizozemščini):
Max Cornelisse 1
Max Cornelisse 2
Max Cornelisse 3
Max Cornelisse 4
Max Cornelisse 5
Max Cornelisse 6
Max Cornelisse 7

Mogoče ni isto kot tole od Poljaka.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

MrStein ::

imagodei:
pri 14 smo na tračnice polagali kovance, da so jih vlaki sploščili.

KRIMINALCI!!!!
Taki predmeti lahko iztirijo vlak. (popularno baje v Nemčiji)
Sigurno si član Al Kaide. Enotedensko mučenje, potem pa mogoče kako zaslišanje. Med 10 letnim zaporom.


Max Cornelisse ? Ni to oni hoax ? (reklama za neko univerziteto) Aja, je.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Blazz ::

STASI,

tisti videoti so čisto vsi FAKE. Na youtubu mas na konc tudi video, ko je ta fantič gost ene oddaje. V tej oddaji lepo pove (znati moraš nizozemsko), da so to posneli zgolj, da promovirajo Fakulteto za računalniške vede.

No tolk, da nau kdo preveč vrjel neumnostim

poweroff ::

Saj v Saudski arabiji so tudi kaznovali žensko, ki je bila posiljena - ker je baje sama izzivala, ker je šla ven z moškim, ki ni bil njen sorodnik.

14-letnik pač ni dovolj zrel, da se zaveda VSEH posledic svojih dejanj.

Če gledam kaj folk dela po internetu pa bi rekel, da niti 30-letniki niso dovolj zreli. Edina razlika je, da so kazensko odgovorni.

Tudi ne vem, če je to stvar psihoterapije, da se ukvarja s takimi otroci. po moje je to bolj stvar šole. Šola naj ga vključi v dodatne aktivnosti, v krožke, itd., naj mu da za naredit spletno stran ali za sprogramirat kakšen resen sistem (seveda pod mentorstvom), da bo mulc začutil, da opravlja resno in odgovorno delo.

To je najboljši način za preusmerit pametne otroke na pravo pot.
sudo poweroff

STASI ::

Mea culpa, pač ne znam nizozemsko.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

VolkD ::

Velja za vse, ne le za mlajše in starejše mladoletnike, čeprav zanje velja še posebej.

Tisti, ki jim je večno dolgčas in jih istočasno nič ne zanima niso nevarni ampak butasti. Pri vseh ostalih je potrebno njihovo zanimanje usmerjati v pozitivni smeri. Družba ima v zadnjem desetletju v prioriteti materialne dobrine, zelo pa pozablja na duhovne vrednote. Pri tem so res najbolj prizadeti mladoletniki, saj ti rabijo največ pozornosti. Njihovo "raziskovanje" je torej prepuščeno samemu sebi. Trenuten droben uspeh na takem tehničnem področju lahko pri pohvale in priznanja željnemu mladeniču povzroči tako evforijo veselja, da se dejansko ne zaveda posledic.

Nisem nič novega izumil. Stara jugoslovanska JLA je že delala po principu:" Kad vojska nema šta da radi, radi gluposti!" in so nas obremenili. Potem smo pa organizirano delali "gluposti"!
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

DaMastermind ::

Vsi špekulirate, koliko občutka za odgovornost bi po vašem moral imeti 14-letnik. Prav. Ampak na vislice si vseeno zaslužijo snovalci nezaščitenega sistema. Ki se tudi niso zavedali. Pa so plačani za to in verjetno ne slabo. Bedniki, ki med implementacijo sistema ne razmislijo tudi o posledičnih zlorabah, si ne zaslužijo drugega, kot da jim hardverska varianta script kiddieja dela pi***rije. Žalosten je potem samo človeški davek.

imagodei ::

Se strinjam s tistimi, ki pravite, da je odgovornost na strani snovalcev sistema in bi tudi njih kaznovali. Dobro, da se tega ni spomnila kakšna teroristična organizacija ali mafija, da bi na ta način "odstranila" kakega konkurenta.

Dejstvo, da je nekaj MOŽNO naredit, pa nikakor ne opere krivde s tistega, ki je dejanje POVZROČIL. Če bi bilo tako, potem bi bili glavni krivci za prometne nesreče proizvajalci alkoholnih pijač in gostinci, ki nalivajo v kozarec.

@MrStein:

Rad bi videl vlak, ki je iztiril zaradi kovanca.

@Matthai:

Hja, no, ne vem - če greš pri 14 letih zaletavat vlake zato, "ker se da", potem nekaj ni najbolj v redu... Se strinjam, da bi brihtne mulce šola morala zamotit. Točno tako, kot praviš. Žal se mi dozdeva, da je to utopija. Kar nekaj primerkov sem že videl, ki so zavozili, pa so bili nadvse brihtni. Takšnega pristopa se je najboljše lotiti, preden pride do eskalacij. Ko brihten najstnik začne s takšnimi podvigi, je čas za zgolj preventivo rahlo zamujen. Starši, šola, družba so že deloma odpovedal in vzgojili čustvenega invalida, ki je nase pač opozoril z zaletavanjem vlakov. To ni slabo premišljena (ali celo nepremišljena) poteza: po defaultu ne more bit. Zakaj bi sicer šel premikat kretnice, če ne zato, da se bodo vlaki zaleteli? Pri 14-ih pa tudi že veš, da če pride do nesreče, da so možne tudi žrtve. Ja, ko gre 14-letnik na ta način vzbujat pozornost okolice, je že kar čas, da se kak strokovnjak pogovori z njim.

(In ja, če bi mislil, da je 100% odgovoren za svoja dejanja in se 100% zaveda vseh posledic, bi se zavzemal za to, da bi šel sedet. Pa se ne.)
- Hoc est qui sumus -

strictom ::

A v sloveniji se tudi uporabljajo te MIRT naprave? Vem da v sosednjem selu uporablja županja neki takega, da ima vedno zeleno luč :D
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

poweroff ::

Zeleno luč imaš samo, če si v pravi stranki.

To mora biti seveda protikomunistična stranka - poptikomunisti ne prenesejo rdeče. >:D

Po moje se pri nas to ne uporablja, vsaj na semaforjih še nisem videl IR sprejemnikov.
sudo poweroff

poweroff ::

Hja, no, ne vem - če greš pri 14 letih zaletavat vlake zato, "ker se da", potem nekaj ni najbolj v redu...

Pri 20-tih iz P2P omrežij prenašaš piratske programe zato, "ker se da"...

Pri 30-tih divjaš z avtomobilom po cesti zato, "ker se da"...

Pri 40-tih goljufaš pri dohodnini zato, "ker se da"...


... pa še ostalim se to zdi družbeno sprejemljivo.

Saj ne da bi tipa zagovarjal - samo represija ni optimalen način in oznake "kriminalec" se mi zdi da ne pašejo zraven.
sudo poweroff

keber ::

Khm. :\

Novica ne govori ne o vlakih ne o železnici.
Seveda nihče ne prebere ne prave novice (ki je trenutno itak ni možno odpreti), kjer govorijo o tramvajih v mestnem prometu.

V pravi železnici pa signalov ne morete preklapljati z TV daljincem, če je še tako predelan.

opeter ::

Hja, no, ne vem - če greš pri 14 letih zaletavat vlake zato, "ker se da", potem nekaj ni najbolj v redu... Se strinjam, da bi brihtne mulce šola morala zamotit. Točno tako, kot praviš. Žal se mi dozdeva, da je to utopija. Kar nekaj primerkov sem že videl, ki so zavozili, pa so bili nadvse brihtni. Takšnega pristopa se je najboljše lotiti, preden pride do eskalacij. Ko brihten najstnik začne s takšnimi podvigi, je čas za zgolj preventivo rahlo zamujen. Starši, šola, družba so že deloma odpovedal in vzgojili čustvenega invalida, ki je nase pač opozoril z zaletavanjem vlakov. To ni slabo premišljena (ali celo nepremišljena) poteza: po defaultu ne more bit. Zakaj bi sicer šel premikat kretnice, če ne zato, da se bodo vlaki zaleteli? Pri 14-ih pa tudi že veš, da če pride do nesreče, da so možne tudi žrtve. Ja, ko gre 14-letnik na ta način vzbujat pozornost okolice, je že kar čas, da se kak strokovnjak pogovori z njim.


jaz bi samo toliko dodal, da je kriv predvsem sam sistem... zakaj?

Dandanes se veliko govori o individualnem pouku itn. Ampak pozabljajo, da obstajo razredi v šolah, kjer je med 20+ otroci vsaj eden, ki je bolj nadarjen od ostalih. Ker pa učiteljica/učitelj večino svojega časa posveča tistim učencem, ki so bolj leni oz. iz takšnih ali drugačnih razlogov neumni, pozabljajo, da imajo tega nadarjenega učenca, ki je mentalno daleč pred ostalimi. Ravno v tem primeru se zgodi, da se bo ta otrok dolgočasil, ker mu naloge ne predstavljajo nobene izzive. In kaj bo takšen počel? Berite zgornjo novico.

Še sreča, da ni šel sestavljat kakšno bombo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

imagodei ::

Hvala kebru za opozorilo.

Torej gre za mestni promet, koncept, ki je mestnemu fantu še bližje, kot vlaki. Še toliko slabše. V novici tudi piše:
Twelve people were injured in one derailment, and the boy is suspected of having been involved in several similar incidents.

Se pravi, sploh ne gre za osamljen primer. Četudi fant prvič ni imel predstave, kam to vodi, je kasneje to predstavo precej dobro usvojil. No, je pa res, da je samo osumljen.

Matthai> Pri 20-tih iz P2P omrežij prenašaš piratske programe zato, "ker se da"... Pri 30-tih divjaš z avtomobilom po cesti zato, "ker se da"... Pri 40-tih goljufaš pri dohodnini zato, "ker se da"...

Moram rečt, da sta 1. in 3. primer z moralnega vidika kljub vsemu v drugi kategoriji. V teh dveh primerih sicer nekoga oškoduješ, ampak gre za precej bolj neotipljivo vrsto oškodovanja. Celotna slika se pojavi šele, ko se pokaže, da si zgolj eden v množici tistih, ki nelegalno kopirajo oz. goljufajo pri dohodnini - takrat nekako lahko govorimo o gospodarski škodi. S stališča zakona je oboje seveda nedopustno.

Drugi primer je pa, kar se mene tiče, v isti kategoriji s temle fantolinom. Če imaš v glavi pospravljeno, razen redkih izjemnih trenutkov (prazna cesta, lepo vreme, velika preglednost), ne divjaš po cesti. Vse ostalo je ogrožanje sebe in PREDVSEM drugih. Posameznik lahko živi v denialu in si laže, da ne ogroža nikogar, v resnici je pa accident waiting to happen. Ker gre za osebno odločitev in odrasle ljudi, je še kako prav, da bi za nedvoumno ugotovljeno objestno vožnjo imeli tudi možnost čuze.

Tako kot za takšne, ki semaforjem in kretnicam za tramvaj pošiljajo IR signale.
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Moja napaka - tram je seveda tramvaj.
sudo poweroff

KoKi ::

Ne vem sicer kak je s tabo, ampak jaz se (vsaj) 2x na teden vozim po avtocesti iz Maribora v Celje. Do sedaj sem še vsak dan videl nekoga, ki je izsiljeval, prehiteval po odstavnem pasu, z krepko prekoračeno hitrostjo zaplejal nekomu čisto za rit in šele nato začel zavirati ... da ne omenjam, da se večina ne drži omejitev.

Toliko o "zavedanju" in "izjemnih trenutkih".
# hackable

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoKi ()

Spc ::

To je že kar stara novica..

Hehe kaj si vse ne zmislijo:
http://www.youtube.com/watch?v=ZR0U1nyQlD0
 

imagodei ::

KoKi@ Toliko o "zavedanju" in "izjemnih trenutkih".

Ne govorim jaz o tem, kaj je, ampak o tem, kaj bi moralo biti. Najvažnejše tukaj je, da se vprašaš, ali tudi ti spadaš med opisano skupino ljudi, ali pa voziš tako, kot od tebe zahteva zakon in kot narekuje fizika. Tisti, ki se vozijo pijani, ki po nepregledni in ovinkasti cesti vozijo 30 in več % nad omejitvijo, tisti, ki prehitevajo v škarje in na splošno povzročajo nevarne situacije, so po mojem mnenju potencialni hudodelci, morda celo morilci. Tisti, ki jih tudi večkratno kaznovanje ne spametuje, si zato zaslužijo mnogo hujše kazni, vključno z zaporom. Tudi v drugih situacijah zakon za povzročitev splošne nevarnosti predvideva hujše sankcije, kot nekaj fičnikov in par točk pri vozniškem dovoljenju.

Toliko o prometu in kaznih v njem; bistvo tega offtopica je bila primerjava med objestnim premikanjem kretnic tramvaja in objestno vožnjo. Da gre za objestnost in obnašanje, ki tudi sicer presega okvire mladostniške nagajivosti ter naivnosti, nakazuje tudi izjava, da fanta sumijo za več takšnih dejanj in pa dejstvo, da je v enem primeru iztirjenja bilo poškodovano 12 ljudi.

Rabutat jabka in za štos iztirjevat vlake sta dve zelo različni kategoriji. Tako kot sta dve različni kategoriji občasen pretep osnovnošolcev pri fuzbalu in načrtno izsiljevanje za denar v isti starostni skupini, ali pa kurit ogenj na robu gozda pod drevesom brez prisotnosti odrasle osebe in pa požigat kozolce. Eno je lahko naivnost, razigranost, slaba presoja, drugo je pa deviantsko obnašanje. Vzrok za to je lahko vzgoja oz. pomanjkanje le-te, slabe razmere v družini ali pa zgolj to, da šola mulcev ne zna zaposlit. Kakorkoli že, pri 14 letih se le pričakuje malo več zdrave presoje. Strinjam se, da 14 letniki ne sodijo v zapor, sploh ne z odraslimi, ampak če do sedaj ni uspelo dopovedat, je pa zdaj skrajni čas, da se jasno pove kaj je dopustno in kaj se kaznuje.
- Hoc est qui sumus -

;-) ::

mali je care:D

kiFni ::

Štarši mu niso nikol železnice in vlakcev kupil za igrat, se je pa kar tapravih lotil.:D

Looooooka ::

mislm da rab folk k pise da bi mogu bit kaznovan tist k ma sistem cez in ne tamau...ene dolgce pocitnice...stran od civilizacije...ker takih prislekov definitivno ne rabimo.
ce ti jst izdelam neki z namenom da ti olajsam prevoz da lahko tvoja usiva rit hitrej pride v sluzbo in si clo zasluz za vsakodnevni kruh in se potem najde nek proklet froc s prevec cajta in to zadevo sesuje pri tem pa poskoduje ljudi potem je edino prou da se smrkavca zapre za dolg cajta nekam kjer bo trpel ob kksnem druzbeno koristnem delu(pomoc upokojencem bi blo ze cist fino).
Da bos su pa kaznovat ljudi, ki majo sistem cez bos mogu pa prej eno malenkost dokazat.In sicer...a so vedl za to pomankljivost in ce so kdo je kriv, da se ni odpravla.
ampak smrkavc more v vsakem primeru dobit najstrozjo kazen kar se jo da skup zmalat.Ce ne zarad druzga ze zato, da ne bo su kdo isto probavad na vlakih...po moznosti z istim uspehom.

Izbeglica ::

Še dobro, da se je spravil na tramvaje, ki vozijo relativno počasi. Si predstavljate, da bi to naredil na hitri progi, kjer bi trčila vlaka s 300km/h.
Sicer sem pa zato, da se malega kaznuje, saj ima človek tudi že pri 14 toliko kolesc v glavi, da dojame kaj se lahko zgodi ob spreminjanju železniške signalizacije in ob trku vlakov/tramvajev.

MrStein ::

ker takih prislekov definitivno ne rabimo

... če se za trenutek spustim na tvoj nivo: takih ki niti prav pismeni niso, tudi ne rabimo.

(se že spet dvigujem ;))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Spc ::

mislm da rab folk k pise da bi mogu bit kaznovan tist k ma sistem cez in ne tamau

Who the fuck is tamau ?

8-O
 

PacificBlue ::

Ja kaj čes..včasih se kateremu mal zarola..pa četudi na tak grozen način..pač smo ljudje in delamo napake..jebi ga po eni strani. Se spomnem kako smo še na začetku študija v Lj hodili kadit travo v šiško pr pivovarni Union in nastavljali majhne kamne na tračnico..pač je nam blo zanimivo:D :D čeprav itak tega ne bi šel nikoli več delat..morali smo edino probati..:D

Pithlit ::

Če se lotiš nekaj delat, potem to naredi v redu in ne na pol. Če se lotiš delat aplikacijo spletne banke jo ustrezno zavaruj ali pa nosi posledice.

Seveda pa mora posledice nositi tudi krivec, ki izkorišča napake v sistemih.

Ergo... kriva sta oba, izvajalec in krivec. Je pa izvajalec toliko bolj kriv kolikor je večja varnostna luknja (da ti en mulc iztiri par tramvajev mora biti ta luknja že enormna).

Kolikor vem, ti policaji lahko izstavijo en "piltek" če na javnem parkirišču pustiš avto odklenjen...
Life is as complicated as we make it...

T0RN4D0 ::

Seveda je mali kriv, ampak konkretno zadevo je treba reševat (po mojem) z zviševanjem varnosti v takšnih sistemih. Ker dejstvo da je lahko 14 letnik z navadnim predelanim daljincem to naredu pove dost na kakšnem varnostnem nivoju je zasnovana zadeva. Pa s kaznovanjem mulca se rešiš 1 kandidata ki je bil sposobn nardit, če bi bla pa narjena zadeva kot se spodobi je pa problem rešen once and for all.

darkolord ::

Ja, namest lopovov naj raje zaprejo vse, ki delajo ključavnice.

wooted ::

pri 14ih letih že krepko hodiš v prvi letnik. niti nisi več tok tamau:\ bogve kaj mu je šlo po glavi da je to naredu:D

blank3 ::

wooted: pomoje je bla bivsa punca na tramvaju :)
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

T0RN4D0 ::

No, da ne bo kdo narobe interpretiru- ne mislim da je treba te ki so zasnoval sistem zapret, ampak če bojo samo kaznoval storilca in pustil sistem tak kot je bil, pa se zadeva še enkrat ponovi bi pa blo počas koga za jajce obesit.

poweroff ::

mislm da rab folk k pise da bi mogu bit kaznovan tist k ma sistem cez in ne tamau...ene dolgce pocitnice...stran od civilizacije...ker takih prislekov definitivno ne rabimo.

Pri tej zadevi so - vsaj meni - stvari jasne. Neposredno je kriv ta 14-letnik. Posredno pa je "kriv" načrtovalec sistema, ker ni upošteval varnostnih standardov. Vendar pa v prvem primeru ne moremo govoriti o kazenski odgovornosti, v drugem primeru pa tudi ne. Tako da "kriv" ne pomeni tudi nujno "kazensko odgovoren".

ce ti jst izdelam neki z namenom da ti olajsam prevoz da lahko tvoja usiva rit hitrej pride v sluzbo in si clo zasluz za vsakodnevni kruh in se potem najde nek proklet froc s prevec cajta in to zadevo sesuje
Po drugi strani pa - bolje, da to naredi (z minimalnimi posledicami) en froc, kot da nek terorist izvede premišljen in obsežen napad z izkoriščanjem iste varnostne ranljivosti.

Da bos su pa kaznovat ljudi, ki majo sistem cez bos mogu pa prej eno malenkost dokazat.In sicer...a so vedl za to pomankljivost in ce so kdo je kriv, da se ni odpravla.
Krivda v tem primeru zame ne pomeni kazenske odgovornosti, pač pa zahtevo, da stvar čimprej odpravijo.

ampak smrkavc more v vsakem primeru dobit najstrozjo kazen kar se jo da skup zmalat.Ce ne zarad druzga ze zato, da ne bo su kdo isto probavad na vlakih...po moznosti z istim uspehom.

Neumnost. Če bo sedaj do ponovitve prišlo, bo krivda predvsem na upravljalcih sistema, ki za varnostno pomanjkljivost vedo - a je še niso odpravili.
sudo poweroff

wooted ::

menda da to sploh ni bil osamljen primer. verjetno že nekaj čase vejo:\

MihaFirst ::

Popolnoma nepomembno za nadaljno debato, a vseeno: wooted: pri 14ih te na srednji šoli pač še ni - polovica otrok (tisti rojeni v prvi polovici leta) gre na srednjo šolo šele po dopolnjenem 15em letu :)

Sicer pa, občudujem mulca, super stvar :P

Res je, da so snovalci tega sistema zasrali, če je lahko KDORKOLI preuredil daljinca za TV in se igral s tramvaji - to pač ni kul (kaj je z enkripcijo IR signalov???).

Po drugi strani bi pa moral biti kaznovan fant - že res, eni otroci so pri 14ih totalni debili, ampak, če mu je (verjetno ne po naključju) uspelo sestaviti tako cool igračko, ma pa tudi dovolj možganskih celic, da mu je jasno, da se ne more takole z življenji (al pa vsaj zdravjem) ljudi igrat. :\

MrStein ::

kaj je z enkripcijo IR signalov

Enkripcijo uporabljajo samo teroristi, pošteni folk nima kaj za skrivat ;)

Glede odogovornosti: koliko odraslih se vozi z avti, ki ne bi šli čez tehnični ?
Saj mulc je samo preusmeril tramvaj z tira A na tir B. Zakaj bi se pri tem kdo poškodoval ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Ker je to storil na sredini tramvaja.
sudo poweroff

MihaFirst ::

:D

Samo prvi trije vagoni vozijo v center, i guess >:D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Preberi me !

Oddelek: Izdelava spletišč
1442857 (3767) FitnessBoy
»

Kje je ta peluga v grazu

Oddelek: Loža
174530 (2787) -ziga-
»

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
397447 (4454) MrStein
»

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6510151 (6260) imagodei
»

Zakaj uporaba Microsoftovih rešitev NI zavarovana

Oddelek: Loža
292373 (1771) BigWhale

Več podobnih tem