»

Prvo avtonomno omrežje tovornih vlakov polno operativno

Ars Technica - Družba Rio Tinto je sporočila, da je njeno avtonomno železniško omrežje za transport železove rude v zahodnoavstralski regiji Pilbara pol leta po začetku preizkusov zdaj operativno. Gre za prve tovorne vlake brez voznika v komercialni rabi na svetu.

Avtomatizirani vlaki v splošnem niso novost. Prvo takšno progo je londonska podzemna železnica dobila že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in danes po svetu vozi vrsta vozil na tračnicah z večjo ali manjšo stopnjo avtomatizacije. Pa vendarle je takšen režim delovanja zvečine omejen na razmeroma počasne potniške vlake s kratkimi relacijami, kot so tisti na podzemnih železnicah, primestnih ali letaliških povezavah, medtem ko jih v transportnem sektorju še ni bilo - do zdaj.

Lanskega oktobra je rudarska multinacionalka Rio Tinto na stokilometrski...

30 komentarjev

Prvi avtonomni tramvaj preizkusno vozil po Potsdamu

Slo-Tech - Imamo avtonomne avtomobile, tovornjake, nadzemno in podzemno železnico, zato so mestni tiri logično nadaljevanje. V nemškem Potsdamu je zapeljal prvi avtonomni tramvaj. Siemensov tramvaj je bil opremljen s tremi radarji, lidarji in devetimi kamerami, ki mu pomagajo na poti skozi mesto. Čeprav se tramvaji držijo tirov, to ne pomeni, da imajo vozniki kaj lažje delo. Prav tako se morajo izogibati prometu, hkrati pa paziti, da ne povozijo kakšnega neprevidnega pešca in da na postajah počakajo, da se vsi vkrcajo in izkrcajo. Hkrati morajo tramvaji upoštevati tudi svoje semaforje in prometne znake.

Avtonomni tramvaj v Potsdamu vozi z najvišjo hitrostjo 20 kilometrov na uro na šest kilometrov dolgem...

8 komentarjev

Dirka do dna: kje bo Amazon gradil drugi sedež

Slo-Tech - Amazon je že pred dvema mesecema najavil, da si želi v Severni Ameriki zgraditi še drugi sedež, ki bo "v vseh pogledih enakovreden seattelskemu". Projekta so se lotili nenavadno, a zelo logično. Ameriška in kanadska mesta pozvali k "oddaji kandidatur", izmed katerih bodo izbrali najugodnejše mesto. Izvršni direktor Jeff Bezos je ob tem neskromno dejal, da bodo pripeljali "milijarde dolarjev v investicijah in več deset tisoč dobro plačanih delovnih mest". Ni presenetljivo, da mesta kar tekmujejo, katero bo ponudilo ugodnejše pogoje za seattelskega velikana.

Logika je pravzaprav preprosta. Amazon obljublja do 50.000 zaposlitev in še vsaj 10.000 posrednih delovnih mest v podpornih dejavnostih, hkrati pa se bodo v lokalno ekonomije stekle milijarde dolarjev...

32 komentarjev

Samovozeč taksi prvi dan udeležen v nesreči

BBC - V sredo je v Las Vegasu začel redno voziti prvi avtonomni taksi (shuttle), ki ni imel voznika. Po več kot letu dni dolgi pilotski študiji se je francosko podjetje Navya v sodelovanju s še enim francoskim podjetjem Keolis in mestnimi oblastmi odločilo, da je čas zrel. Nekaj ur pozneje je bil samovozeči taksi udeležen v prometni nesreči, kar so mediji seveda takoj pograbili in napihnili. A v resnici je šlo zgolj za nekaj prask, krivec pa je bilo drugo vozilo. Navsezadnje, omenjeni taksi vozi povprečno s 25 kilometri na uro in ne more preseči 45 kilometrov na uro. Toda podobne nesreče vseeno odpirajo pomembno vprašanje - ali so pametni avtomobili preveč varni?

Taksi ni bil nič kriv, saj je med nesrečo stal v...

53 komentarjev

Tudi Ford bo na samem preizkušal samovozeče avtomobile

Slo-Tech - Naslednji proizvajalec avtomobilov, ki je pri razvoju avtonomnih vozil tako daleč, da jih bo šel preizkušat na asfalt, je Ford. V umetnem mestu brez prebivalcev Mcity (z uradnim imenom Mobility Transformation Center), ki ga je postavila Univerza v Michiganu, bodo na 13 hektarjih preizkušali samovozeče avtomobile. Mcity obratuje od julija in je opremljen prav za preizkušanje tovrstnih vozil, saj ima več kilometrov enopasovnic, dvopasovnic in tripasovnic, prometne znake, križišča in krožišča, nadvoze in podvoze, semaforje, pločnike, hiše in vse ostale sestavne dele prometne ureditve. Manjkajo le pešci.

Ford je prvo podjetje, ki je najelo Mcity in bo tam tudi uradno testiralo svoja vozila. Popularen poligon je tudi GoMentum Station v okolici San Francisca, kjer...

44 komentarjev

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

Telegraph News - Kot poroča britanski Telegraph, je 14-letnik v poljskem mestu Lodz ugotovil, da je mogoče lokalne tramvaje krmiliti s pomočjo predelanega TV daljinca.

Steve Bellovin iz Columbia University na svojem blogu piše, da je signalni sistem za krmiljenje tračnic zelo verjetno uporabljal IR signale, ki jih je mladenič očitno dekodiral, predelal daljinski TV upravljalnik in se pričel igrati s tramvaji.

IR signale sicer za upravljanje s prometno signalizacijo uporabljajo v številnih delih sveta. V nekaterih državah vozila na nujni vožnji uporabljajo napravo MIRT (Mobile Infrared Transmitter), s pomočjo katere vklapljajo zeleno luč na semaforju (na internetu se najdejo tudi načrti za izgradnjo lastne MIRT naprave).

Posledica igre so bile iztiritve štirih tramvajev, ranjenih pa je bilo 12 ljudi.

Opravičilo: novica je pomotoma govorila o vlakih. V resnici gre za tramvaje.

65 komentarjev

Robotska minibusa sta se zaletela

TweakNews.net - Kot poroča NOS.nl sta se zaletela dva avtonomna mini avtobusa, ki so jih spravili v obtok prejšnji teden. Ponesrečenih ni, ker v času nesreče ni bilo nikogar v obeh vozilih, a sta povzročila kar nekaj škode drug drugemu. Razlog za samo nesrečo še ni znan in vozila do razkritja ne bodo v uporabi.
Omenjena avtobuska sta vozila med parkirno nišo in postajo podzemne železnice, ter sta, do usodnega trenutka, celih 4 dni uspešno premagovala razdaljo brez kakšrnihkoli nezgod.

Avtonomna vozila pridejo skozi puščavo. A bo očitno veliko težji zalogaj civilna uporaba. Več o avtonomnih vozilih tukaj.

Bo v prihodnosti za prvi april, kdo lansiral virus, ki bo naša avtonomna prevozna sredstva preobrazil v zaletavčke?

132 komentarjev