» »

V ZDA debelost registrirana kot bolezen

V ZDA debelost registrirana kot bolezen

Slo-Tech - V pogovornem jeziku že dlje časa označujemo debelost kot bolezen modernega časa, a v prostora za pavšalne oznake ni. Debelost je v ZDA postala bolezen šele ta mesec, ko jo je med bolezni uvrstila AMA (American Medical Association). Utemeljitev za to potezo pa je sila zanimiva: AMA želi s tem vzpodbuditi naraščajočo armado predebelih Američanov, da poiščejo zdravniško pomoč in izgubijo odvečno težo. Mnenja o potezi so deljena.

To ni tako nepomembno, kot se zdi. Pomeni namreč, da je AMA dala prednost socialnoekonomskim kriterijem pred medicinskimi, ko se je odločala, ali je neko stanje bolezen. Obstoji vrsta bolezenskih stanj, ki jih debelost v veliki meri povzroča. Nekateri tovrstni primer so skorajda simptomatični, recimo povišana raven holesterola, spet druga se pojavijo kasneje in le pri ekstremnih oblikah, recimo težave s sklepi ali sladkorna bolezen. Toda pomemben pridržek je, da se ta bolezenska stanja ne pojavijo pri vseh predebelih ljudeh niti ni debelost njihov izključni vzrok.

Problem pri definiciji debelosti je tudi, kje potegnemo mejo. To ni tako redek problem, kot bi se zdelo na prvi pogled, saj je pri celi vrsti bolezenskih stanj meja določena bolj ali manj arbitrarno. Razvpit primer je holesterol, saj se je priporočena koncentracija LDL v preteklosti kar precej spreminjala, običajno navzdol. Sedaj jo razdelimo v več razredov (optimalna, mejna ,visoka, previsoka). Zgolj iz akademskih razlogov tu omenimo še, da ni dobrega ("HDL") ali slabega ("LDL") holesterola. Holesterol je en sam, kratici pa sta oznaka za lipoproteine visoke in nizke gostote. Prvi, torej HDL, prenašajo holesterol iz različnih celic nazaj v jetra za razgradnjo in ponovno sintezo, medtem ko ga LDL prenaša v obratni smeri. In brez holesterola bi celice prenehale delovati.

Zapustimo ta kratek obvoz in se vrnimo k debelosti. AMA jo je definirala kar z indeksom telesne mase (ITM). Izračunamo ga tako, da telesno maso delimo s kvadratom telesne višine. V kuhinjskih revijah boste imeli zraven pripisano še, v katerih enotah je to storiti, kar na tej strani ne bi smelo biti potrebno. Vrednosti pod 18,5 kg/m2 označujejo prenizko telesno tež, nad 25 kg/m2 pa previsoko. Meja je do neke mere arbitrarna, prav tako pa obstoji več razredov od prekomerne telesne teže do več stopenj debelosti.

ITM je star skoraj dvesto let, a je bil že ob svojem izumu enako slab kot danes. Masa v našem svetu pač raste s tretjo potenco dolžine in ne s kvadratom. Hkrati indeks ignorira pomembno dejstvo, da je gostota mišičnega tkiva večja od gostote maščob. ITM je normiran na bele ljudi povprečne višine. Odstopanja od arbitrarne lestvice najdemo tako pri drugih rasah kakor znotraj rase. Skoraj vsi košarkarji so glede na ITM precej predebeli. Zanimivo je, da študije kažejo, da ITM ni dober indic za verjetnost težav s krvožiljem, ampak to precej bolje napovedo drugi parametri, recimo razmerje med obsegom pasu in višino.

Vzemimo, da so zdravniki pametni ljudje, ki Michaelu Jordanu seveda ne bi diagnosticirali debelosti, čeprav je imel ITM v najboljših časih med 26-28. Pustimo torej detajle okrog definicije ITM ob strani in poglejmo, kako razvrstitev debelosti kot bolezen, kjerkoli že postavimo letvico, odzvanja.

Odbor za znanost in javnost zdravstvo pri AMA je namreč predlagal, da se debelosti ne označi kot bolezen, a ga je AMA ignorirala z zgoraj navedenim argumentom. Pomagala naj bi v borbi tudi pri ostalim boleznim, recimo diabetesu drugega tipa in boleznih krvožilja, ki so povezane z debelostjo. Odbor je sicer navedel nekaj argumentov v prid tej definiciji, zlasti odpravo socialne stigme, a je na koncu prevladalo mnenje, da gre za "multimetabolno in hormonalno bolezensko stanje", ne pa bolezen. Vsi ljudje naj ne bi imeli popolnega nadzora nad svojo težo, razlog pa je globlji od poenostavljene logike, da debeli ljudje jedo preveč. Termodinamika nas sicer uči, da je to neizpodbojno res, a dejstvo je, da vsi ljudje jemo preveč. Nekateri pač nimajo te sreče, da bi njihovo telo zmerne presežke zmoglo izločiti, ampak vse skladišči. Če pa jeste 10.000 kilokalorij dnevno, se boste zredili, če jih ne boste porabili s telesno aktivnostjo.

AMA se ni strinjala z mlačno definicijo in tako je debelost postala bolezen. Po drugi strani pa nimamo niti trdne definicije, kaj bolezen je. Bo pa debelost sedaj gotovo dobila več prostora v ordinacijah, sej bodo zdravniki lahko resneje pomagali bolnikom pri tej težavi. Pričakuje se tudi, da bodo zavarovalnice sedaj pokrile ceno več zdravil proti debelosti. Vprašanje pa je, kako bodo zavarovalnice to pograbile kot novo možnost za omejevanje kritja v zloglasnih obstoječih stanjih (pre-existing conditions). Bodo sedaj imele novo možnost, kako debelim ljudem zavrniti zavarovanje. Bodo premije vezane na ITM – za katerega vemo, da ni pravičen? Kako bo to vplivalo na zaposlovanje? Zakonodajalec pa je s tem dobil zaslombo pri udrihanju po nezdravi hrani z davki, kar počno tudi pri nas. Davek na sladke pijače dviguje veliko prahu, trošarine na tobak pa niti ne. In oboje sodi po odločitvi AMA v isto kategorijo - dviga tveganje za nastanek bolezni.

Debelost je problem. V končni fazi pa je za navadnega smrtnika vseeno, kakšno nalepko ji damo, četudi se sedaj lahko tolaži, da ni kriv sam, ampak je bolan. Debel je še vedno. Ni pa ta semantična razlika nepomembna za njegovo denarnico.

499 komentarjev

««
«
1 / 10
»»

nekikr ::

Super članek z eno izjemo:
Bodo premije vezane na ITM - za katerega vemo, da ni pravičen?

Tole sploh ne drži. ITM je precej dober pokazatelj kar lahko sam preveriš vsak dan. Edina predpostavka je, da merimo povprečnega Janeza. Pri povprečnih Janezih neke blazne razlike ne bo (ali bo ITM 23, "pravilni" bi bil pa 23,2 recimo) tako da je praktično vseeno za koliko se račun moti, ker ne upošteva mišične mase. Bo pa razlika pri športnikih, to je res, ampak koga to briga, ker z izjemo sumo borcev in kakšnega metalca kladiva, nihče ni (pre)debel saj sicer ne bi mogel prakticirati svojega športa.

alexa-lol ::

Ravno tole sem včeraj gledal in je nekako povezano z debelostjo
http://www.ted.com/talks/peter_attia_wh...
http://www.ted.com/talks/jamie_oliver.h...

Zgodovina sprememb…

GGGGG ::

Bo pa debelost sedaj gotovo dobila več prostora v ordinacijah, sej bodo zdravniki lahko resneje pomagali bolnikom pri tej težavi. Pričakuje se tudi, da bodo zavarovalnice sedaj pokrile ceno več zdravil proti debelosti.


Big pharma spet zmaga.

Ja gospa, preveč jeste, pa samo svinjarijo mečete v sebe. Gibate se tudi praktično nič, pa spite premalo. Ampak ni problema, vzemte tole tableto 2x na dan, pa bo vse OK.

trololo2 ::

Zakaj pa ne jaz mislim. Treba je upoštevati da nekateri imajo enostavno _bolj učinkovit_ prebavni sistem in posledično kopičijo večje zaloge maščob. Jasno taki lahko malo jejo in se športajo 24/7, ampak biti ves ta čas lačen je muka. In če ti tabletka zviša prag lakote ali kaj podobnega res ne vidim problema. Zdravnik pa naj oceni kdo jih je zaslužen.

kuglvinkl ::

A že imamo "zdravila" v obliki tablet za debelost?

me zelo zanimajo rezultati ankete :)
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

billy ::

Razlike v metabolizmih so male. Tudi razlike v zgradbi teles so. Včasih zna kdo reči: "jaz pa imam močne kosti", tudi tu so razlike minimalne.

Torej, če imamo človeka, ki ima slab metabolitem, je endomorf in ima močne kosti...še vedno ni popolnoma nobenega razloga, da je debel, razen lastna neumnost in požrešnost.

Bi pa jaz rekel, da je debelost neke vrste psihična bolezen, podobno kot razne odvisnosti, plus ignoranca ljudi, ki je na tem področjo ogromna, še mnogo zdravnikov ne ve čisto prav okoli tega zadev, ali pa so pod vplivom lobijev.

WarpedGone ::

Debelost je nujna posledica stanja, ko hrana ni več omejena dobrina.
Evolucijsko nismo prilagojeni na dolgotrajna ne-pomanjkanja. Naša telesa so slaba pri vzdržnosti od shranjeva presežkov energije - i.e. ne znajo rečt zdej mam pa dost rezerve.

Zbogom in hvala za vse ribe

billy ::

Seveda ne znajo, če je telo narejeno tako, da preživi "pomanjkanje", kar seveda logično pomeni, da mora biti zelo dobro pri hranjenju energije, in to stori s kopičenjem maščob.

Evolucijsko še imamo vedno telesa stara ~1mio let. Telo je zelo uspešno pri shranjevanju odvečne energije, prej bi rekel, da je to prednost, kot pa slabost.

trololo2 ::

billy je izjavil:

Razlike v metabolizmih so male. Tudi razlike v zgradbi teles so. Včasih zna kdo reči: "jaz pa imam močne kosti", tudi tu so razlike minimalne.


No tole je pač BS. Tudi tule smo tematiko predebatirali leta nazaj, kjer je bilo lepo razloženo da ti geni determinirajo že samo željo po hrani, kje je šele presnova. Skratka telo vsakega posameznika ima vprogramirano neko težo proti kateri stremi. In klicati tiste, pri katerih je številka višja "požrešne" in "neumne", je ignoranca. Stvari niso tako preproste. Zakaj nekaterim ne bi olajšali stalnega hujšanja? Jasno da ni prijetno biti konstantno lačen.

Why are thin people not fat.

billy ::

Dvomim, da je bilo pred leti vse jasno, kajti še zdaj namreč se točno ne ve, kako deluje naš hormonski sistem, kateri je v celoti odgovoren za "hranjenje". Mogoče so bile takrat drugačne predpostavke, kot so danes, ugibam.

Ljudje imamo že v osnovi zjeban način prehranjevanja, od starega mimosuna: zajtrk je najbolj pomemben obrok dneva, do: jesti je treba večkrat dnevno, manjše porcije...potem pa res ni čudno, da imajo eni "nonstop" občutek da so lačni in zjebane hormone, ki jih "silijo" k hranjenju.

vrtec ::

Vsi po vrsti ste zgrešili bistvo zakaj se je debelost uvrstila med bolezni. Zato da zavarovalnice ne krijejo nekatera zdravljenja ker so ljudje bili "bolani" že pred podpisom pogodbe. Kle se gre samo za denar in vedno bo tko. Dejte že spregledat, vse se vrti samo okoli denarja. Ko vsako dejstvo povežeš z denarjem ti je takoj vse jasno.

GGGGG ::

Razlike v metabolizmu so, ampak so v veliki meri pogojene s hrano in življenjskim slogom (ne obratno). ZELO malo ljudi, če sploh kdo, ima vprogramirano težo 150kg+ pri 175 centrimetrih. Lakote pa tudi ni treba trpet pri hujšanju.

Zdravila so seveda dobrodošla tam, kjer so dejansko potrebna. Pri veliki večini ljudi pa bo točno tako, kot sem napisal zgoraj. Dohtarji bodo napisali recept in zelo enostaven problem bodo spet reševali s še enim zdravilom, ki v najboljšem primeru malenkost zakrije posledice, nikakor pa ne odpravi vzroka.

trololo2 ::

billy je izjavil:

Dvomim, da je bilo pred leti vse jasno, kajti še zdaj namreč se točno ne ve, kako deluje naš hormonski sistem, kateri je v celoti odgovoren za "hranjenje". Mogoče so bile takrat drugačne predpostavke, kot so danes, ugibam.

Ljudje imamo že v osnovi zjeban način prehranjevanja, od starega mimosuna: zajtrk je najbolj pomemben obrok dneva, do: jesti je treba večkrat dnevno, manjše porcije...potem pa res ni čudno, da imajo eni "nonstop" občutek da so lačni in zjebane hormone, ki jih "silijo" k hranjenju.


Le poglej si dokumentarec ki sem ga prilepil. Lahko vzameš dve grupi ljudi jih za dalj časa prisliš v popolnima enake prehranjevalne navade, pa se bojo nekateri debelili, drugi pa hujšali.

In ja reči temu danes bolezen v bolj skrajnih primerih se mi ne zdi nič narobe. Ker siliti nekoga da si celoten življenski slog podredi prehrani je mimo. Imamo tehnologijo, uporabimo jo.

kuglvinkl ::

vrtec je izjavil:

Vsi po vrsti ste zgrešili bistvo zakaj se je debelost uvrstila med bolezni. Zato da zavarovalnice ne krijejo nekatera zdravljenja ker so ljudje bili "bolani" že pred podpisom pogodbe. Kle se gre samo za denar in vedno bo tko. Dejte že spregledat, vse se vrti samo okoli denarja. Ko vsako dejstvo povežeš z denarjem ti je takoj vse jasno.



Very likely... Sam to še vedno ne pomeni, da se smeš prenažirat in nič gibat.
Your focus determines your reallity

GGGGG ::

In ja reči temu danes bolezen v bolj skrajnih primerih se mi ne zdi nič narobe. Ker siliti nekoga da si celoten življenski slog podredi prehrani je mimo. Imamo tehnologijo, uporabimo jo.


Kvečjemu je potrebno manjše prilagajanje, ne pa podrejanje celotnega življenjskega sloga.

Tehnologije, ki bi učinkovito reševala problem pa nimamo. Imamo sredstva, ki bolj ali manj učinkovito rešujejo nekatere dele problema (npr. malenkost zavirajo apetit, malenkost pospešijo metabolizem...) ampak so v končni fazi precej neučinkovita.

billy ::

Po pravici povedano ne vem, če se mi da gledati neke amaterske zadeve, sem jih videl že preveč.

Nazadnje sem bral blog nekega zablojenca, ki je dnevno zaužil 5000kcal, porabil le kakšne 2000, in se potem spraševal, zakaj ni pridobil kilogramov.

Skupno vsem tem ljudem je, da imajo urejeno prebavo in telo tudi ni navajeno na takšne količine hrane in ne prebavi vsega, posledično se pač več poserje.
Ampak, če bi ti ljudje to nadaljevali več mesecev, ali več let, pa bi bili rezultati drugačni + to, da bi fasali še kak diabetis tip2 zraven.

PS, ampak v tej temi ne bom več o tem debatiral, je malce preveč off topic :)

WarpedGone ::

Imamo tehnologijo, uporabimo jo.

Uporabimo kaj?

Zaklinjanje, da ne smeš jest do sitegam, da se je treba nazaj držat ipd je povsem enakovredno zaklinjanju, da se ne sme seksat, da je treba bit vzdržen, itd. Telo zahteva svoje.
Zaščito proti zanositvi mamo, zaščite proti debeljenju pa še ne.
Zbogom in hvala za vse ribe

billy ::

Mogoče je mislil tehnologijo operacije želodca, da se le tega zmanjša ali odstrani in potem človek več ne more "požret" enormnih količin.

mailer ::

Menda je velik problem v tem, da informacija o polnem želodcu potuje do možganov pol ure. In ko reče želodec poln sm, ne jej več ljudje še naprej jemo. Zato pa nekateri pravijo včasih, da so se najedli da kar boli.

billy ::

*20min

Saj ni frke, bo pač izbruhal, če bo preveč, manekenke to prakticirajo zelo uspešno ;)

GGGGG ::

S cheeseburgerji iz fastfood chainov težko hujšaš, ne glede na to koliko klamf ti naštepajo v želodec.

billy ::

Saj bodo hitro kaj novega naumili zdaj, ko je to postalo bolezen in se bo lahko cuzalo dinarčke :)

Pithlit ::

Dokler vase zmečeš manj kalorij kot jih pokuriš lahko hujšaš tud z rafiniranim cukrom. Ni hudič da se tud s cheezburgerji ne bi dalo.
Life is as complicated as we make it...

donfilipo ::

Ma klinac. Preden preberem bom kar ustrelil.

Leto in pol sem hodil okoli psihiatrov in zdravnikov pa samo momaljanje in nič pametnega. Z smrtno resnimi težavami in življensko ogroženostjo. Res.
Ekpertov kot jih ni videl pilot.

Dokler mi nek klošar ni rekel da me bašejo kile. Tako po 4 sekundah.

In zdaj besno hujšam in če mi rata, bo ponehala in sapa in bolečine v križu, normalno pokreten bom in nazadnje še kakšno samico ujamem:)

Tko zej bom pa prebral kaj so pogruntali razen manj žri, kar počnem sam.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Nikec3 ::

Zadeva je preprosta. Če porabiš več energije kot je s hrano zaužiješ - potem hujšaš. Izgovori ne pridejo v poštev, čeprav je res, da se presnova od posameznika do posameznika precej razlikuje.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

GGGGG ::

Dokler vase zmečeš manj kalorij kot jih pokuriš lahko hujšaš tud z rafiniranim cukrom. Ni hudič da se tud s cheezburgerji ne bi dalo.


Možno je, ni pa ravno lahko. 1x cheeseburger in 1x velik pomfri = 800 kalorij. 2 takšna obroka na dan nista ravno nekaj, od česar bi se najedel, uravnotežena hrana pa to tudi ni.

Po drugi strani lahko poješ kar konkretno količino kvalitetne hrane, nisi lačen pa vseeno hujšaš.

Zadeva je zelo enostavna. Veliko bolj enostavna kot to, da hodiš okoli dohtarjev in jemlješ zdravila. Je pa res, da ljudje hočejo tableto za vsak problem, še tako banalen.

billy ::

Kaj pa je za tebe kvalitetna hrana? Pečene perutničke, cca 300g, pa je že 800kcal skoraj tu. Kar tudi ni blazno dosti. Samo ne omenjat zelenjave, kjer je itak večina kalorij iz vlaken, ki pa itak samo obiščejo naše telo in ga hitro zapustijo :)

Ali pa...200g riža, je tudi 700kcal, pa ni baš nekaj ;)

Pithlit ::

GGGGG je izjavil:

Možno je, ni pa ravno lahko. 1x cheeseburger in 1x velik pomfri = 800 kalorij. 2 takšna obroka na dan nista ravno nekaj, od česar bi se najedel, uravnotežena hrana pa to tudi ni.

Kakor za koga (no, uravnotežen obrok res ni... pa veliko cocacolo si pozabil)... zame je 1x cheese povsem dovolj za en obrok. Tko da tudi če pojem tri na dan mi ne bo hudega (ob upoštevanju samo kolarij, ne pa tudi hranilnih vrednosti).
Life is as complicated as we make it...

WarpedGone ::

Dejte najprej pogledat "Why Are Thin People Not Fat" pa pol pridigajte da mora vaša dioptrija ustrezat vsem okol vas.
Zbogom in hvala za vse ribe

billy ::

Sem že razložil v čem je finta tistega videa, saj pa je vsem jasno, ali ne?

Ali pa je človeško telo iber mašina, kjer se lahko energijo dela iz nič? Ali kako bi nekdo, ki zaužije 1500kcal, porabi jih 2000, kljub temu še vedno pridobival na teži?

GGGGG ::

Kaj pa je za tebe kvalitetna hrana? Pečene perutničke, cca 300g, pa je že 800kcal skoraj tu. Kar tudi ni blazno dosti. Samo ne omenjat zelenjave, kjer je itak večina kalorij iz vlaken, ki pa itak samo obiščejo naše telo in ga hitro zapustijo :)


200g riža je ogromno. Računaj, da je to kalorična vrednost za suh, nekuhan riž. Iz 200 gramov dobiš 3 do 4 porcije.

S "kvalitetno" hrano imam pa v mislih nepredelano, celo hrano, pripravljeno na zdrav način. No bom težil z vegi hrano, da ne bo spet flame wara :) Lahko vzameš tudi en domač, govej zrezek (naravni), porcijo riža ali krompirja, brokoli za prilogo, veliko skledo solate in kozarec vode namesto kokakole.

Od 800 kalorij takšne hrane se boš najedel bistveno bolj kot od čiza in pomfrija (brez cocacole), dobil boš bistveno boljše razmerje hranilnih snovi, ne boš si zjebal prebave, ne boš lačen čez pol ure in posledično se ne boš nekontrolirano redil.

Okapi ::

Bodo premije vezane na ITM
Saj to so v bistvu že dolgo. Zavarovalnice uporabljajo različne kriterije, s katerimi določajo svoje tveganje, in med njimi je tudi razmerje med višino in težo zavarovanca.

Bolj zanimivo je vprašanje - a bo šel lahko predebel človek na bolniško?;)

O.

GGGGG ::

Ali pa je človeško telo iber mašina, kjer se lahko energijo dela iz nič? Ali kako bi nekdo, ki zaužije 1500kcal, porabi jih 2000, kljub temu še vedno pridobival na teži?


Nisem pogledal videa, ampak pri kombinaciji stradanja in določene hrane lahko pride do izgube mišične mase in hkratnega kopičenja energije v maščobne zaloge. Poraba telesa se zniža, zaradi inzulinske odpornosti večina hrane šiba direkt v maščobne zaloge, lačen si, dodatno izgubljaš mišično maso, ker stradaš... Začaran krog junk fooda.

billy ::

iKST, 200g riža je za mene nekje standard priloga, zraven še nekaj 100g mesa + kefir + sladica...pa bi rekel, da čisto lepo paše :)

Predlagan obrok je videt zelo uredu, ampak največ sitosti tu ti bo dala zelenjava, katera pa seveda ne prispeva kaj dosti zraven h kalorijam (btw, zelena solata je skoraj v celoti iz vlaknin). Pa tudi sit kaj dolgo po takšnem obroku nisi, oz naj ne bi bil. Razen, če je goveji zrezek relativno masten, potem pa bo to tapravi obrok :) ampak potem bo tudi fajn kaloričen. Sicer pa, za normalno delovanje človeškega telesa je čisto dovolj tudi en obrok hrane dnevno, če le-ta ustreza kaloričnim in ostalim "zahtevam" (/me ducks now.)

Okapi, boljše vprašanje je, kdaj se boš lahko invalidsko upokojil, ker si predebel :p

Okapi ::

Telo je zelo uspešno pri shranjevanju odvečne energije, prej bi rekel, da je to prednost, kot pa slabost.
V času lakote vsekakor. Ampak po drugi strani pa morajo delovati tudi drugi mehanizmi, ki preprečujejo prekomerno kopičenje zalog, ker če si predebel, težko ujameš gazelo ali uideš levu.

Skoraj sigurno za debelost ni krivo samo obilje hrane, ampak tudi njena sestava (recimo sladke pijače), poleg tega pa tudi dejstvo, da naš metabolizem ni narejen za celodnevno sedenje (pred računalnikom ali televizorjem).

O.

billy ::

Plus naš metabolizem tudi ni narejen za par obrokov dnevno ;)

Gazele pa ne rabiš lovit, če imaš trebuh poln, kar poglej malo afriko in kako se obnašajo levi, ko so siti. Lahko prideš na meter, pa te ne jebejo 5 posto, a ko so lačni... ;)

PS, recimo leve v ujetništvu hranijo le 2x na teden, le zakaj... :)

Okapi ::

Razlike v metabolizmih so male.
Kaj je to malo? +-10%? Če poješ samo 5% preveč kalorij (recimo 2100 namesto 2000) na dan, je to od oka 5 kil špeha na leto. V šestih letih si 30 kil pretežak (recimo, da se potem ustavi, ker zaradi teže pač porabiš več kalorij).

Pri popolnoma enaki prehrani lahko en ohranja težo, drugi hujša, tretji pa se redi, pa čeprav so vsi trije na videz enaki (enako visoki, enako stari, enakega spola, enako dejavni).

Plus naš metabolizem tudi ni narejen za par obrokov dnevno
Predvsem je zelo prilagodljiv. Lahko ješ enkrat na tri dni, ali pa cel dan obiraš in ješ jagode.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

billy ::

Okapi je izjavil:

Razlike v metabolizmih so male.
Kaj je to malo? +-10%? Če poješ samo 5% preveč kalorij (recimo 2100 namesto 2000) na dan, je to od oka 5 kil špeha na leto. V šestih letih si 30 kil pretežak (recimo, da se potem ustavi, ker zaradi teže pač porabiš več kalorij).

Pri popolnoma enaki prehrani lahko en ohranja težo, drugi hujša, tretji pa se redi, pa čeprav so vsi trije na videz enaki (enako visoki, enako stari, enakega spola, enako dejavni).

O.


Nisem govoril o tem, govoril sem o tem, da je razlika, kako naša telesa predelujejo različna hranila. Eni recimo boljše in hitreje predelajo OH in se hitreje prenesa v špeheca.

To, o čem govoriš ti, pa je bazalni metabolizem, ta pa je različen od posameznika do posameznika, ampak še vedno velja pravilo, več kot poješ, več moraš pokurit.
Kar enostavno pomeni to, da ne more obstajati univerzalna dieta, ampak jo pač vsak priredi samemu sebi. Če se že moramo iti nekih dieta, čeprav je rešitev dosti bolj enostavna.

Pa da še vržem eno kost. Če bi ljudje jedli tako, kot moramo in takšno hrano, kot bi jo morali, potem bi nas telo samo "obvestilo", kdaj je treba spet jesti, podobno, kot se to dogaja vsem živalim v divjini.

GGGGG ::

iKST, 200g riža je za mene nekje standard priloga, zraven še nekaj 100g mesa + kefir + sladica...pa bi rekel, da čisto lepo paše :)


Potem nisi ravno povprečen jedec. Ali dejansko prakticiraš en obrok na dan ali pa si zelo aktiven športnik. Če ješ 3 večje obroke + vmes par malic potem je moreš imeti 200g riža za standard prilogo.

Predlagan obrok je videt zelo uredu, ampak največ sitosti tu ti bo dala zelenjava, katera pa seveda ne prispeva kaj dosti zraven h kalorijam (btw, zelena solata je skoraj v celoti iz vlaknin).


Od zelenjave nočeš kalorij. Ješ jo zato, da si sit, in zato, da dobiš v telo snovi, ki so nujne za zdravo delovanje organizma. Vlaknine omenjaš, kot bi bile nekaj slabega. Čeprav jih ne moremo pretvarjati v energijo, so obvezen del zdrave hrane.

Pa tudi sit kaj dolgo po takšnem obroku nisi, oz naj ne bi bil.


Glavni faktor pri sitosti je količina zaužite hrane. En čizburger in pomfri sta tukaj definitivno na slabšem.

PS, recimo leve v ujetništvu hranijo le 2x na teden, le zakaj... :)


Ker so levi levi, ljudje smo pa ljudje. Kot je Okapi povedal, smo precej prilagodljivi. Kaj je idealno pa tukaj niti nima veze. Večina ljudi bi težko zdržala z enim obrokom na dan, ker bi bili večji del dneva lačni.

Okapi ::

To, o čem govoriš ti, pa je bazalni metabolizem, ta pa je različen od posameznika do posameznika
V resnici mislim tudi na podrobnosti metabolizma - nekdo bolje izkorišča OH, drug maščobe, tretji beljakovine, oziroma poljubne kombinacije teh hranil. Tako da dejansko ni samo količina kalorij tista, ki si jo moraš individualno prilagoditi, temveč tudi sestava prehrane.

Če bi ljudje jedli tako, kot moramo in takšno hrano, kot bi jo morali, potem bi nas telo samo "obvestilo", kdaj je treba spet jesti, podobno, kot se to dogaja vsem živalim v divjini.
Ne bi rekel, da je tako preprosto. Telo ne more vedeti, da bo jutri trgovina še polna kaloričnih živil. Zato v resnici zahteva, da si nabereš nekaj zalog. Medvedi in polhi se recimo jeseni močno zredijo, in če se jim ne uspe dovolj zrediti, pozimi v spanju od lakote umrejo. In mnoge živali (da ne bom rekel vse, ker še nikoli nisem videl predebele mravlje, recimo) imajo prav tako probleme z debelostjo, recimo v živalskih vrtovih. Se pravi prav tako ne vedo, kdaj morajo nehati jesti.

Recimo lov je lahko dober regulator teže. Če si predebel, ne boš ujel plena in boš hujšal, dokler ne boš že spet sposoben ujeti plena.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

GamerBoy ::

WarpedGone je izjavil:

Debelost je nujna posledica stanja, ko hrana ni več omejena dobrina.
Evolucijsko nismo prilagojeni na dolgotrajna ne-pomanjkanja. Naša telesa so slaba pri vzdržnosti od shranjeva presežkov energije - i.e. ne znajo rečt zdej mam pa dost rezerve.



Hvala ti za tole ! Res sem se dobro nasmejal, voditelj je faca s temi komentarji :))
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve

billy ::

iKst,
Vlaknine sploh niso potrebne, če je človek zdrav, oz če ima zdrav prebavni trakt. To je spet ena anomalija, tako kot tisto "zajtrk je najbolj pomemben obrok dneva", s tem da je tega sproduciral lobij "kosmičev" ;) Definitivno je več koristi od probiotikov, ki so aktivni prebivalci naše črevesne flore, kot pa vlaknin, ki so zgolj pasivni potnik :)

Vseeno če smo ljudje, levi pa levi, še vedno imamo telo, staro nekje 1mio let, takrat se je živelo precej drugače in telo je optimizirano tistim časom.

A smo prilagodljivi? Ne bi rekel...že majhen kaloričen presežek se takoj pozna pri povečanju maščobnih celic in posledično škodo, ki jo prinese s sabo debelost. Moderni ljudje imamo leno telo, zjeban metabolizem in miselnost super človeka, tako smo prilagodljivi, da bomo sami sebe zjebali, ja :)

Okapi,
problem živali v ujetništvu je enak problemu ljudi. Preveč hrane, umeten ciklus hranjenja in zjebani hormoni. Zato se povečini živali hrani tako, kot se jih v naravi. Dotično vem samo za leve, torej 2x tedensko, ostali čas pa se postijo. Tudi ljudje ne bi imeli problemov, če bi se recimo en del leta redili, ostalo pa zgubljali težo. Saj vemo, da problemi nastanejo pri dolgotrajni debelosti, oz ker so ljudje debeli "nonstop".

PS, normalen človek lahko vseeno preživi brez hrane kakšen mesec, kar je zelo zavidljiv podatek, če gledamo koliko ljudi že za malico jamra: kako sem pa jaz lačen, jedel nisem že 3 ure. :)
PSS, Pa lahko noč.

Okapi ::

Dotično vem samo za leve, torej 2x tedensko, ostali čas pa se postijo.
Ja, ampak ne postijo se prostovoljno. Če jedo ad lib, kot rečemo strokovno, bi se prav tako prekomerno zredili (in to tudi v naravi, če so slučajno takšne razmere). Nimajo genetske varovalke, ki bi jim to preprečila, poleg tega se za omejitev prehranjevanja niti ne morejo zavestno odločiti, kot se lahko (oziroma težko;) ) odločimo ljudje.

O.

GGGGG ::

Vlaknine sploh niso potrebne, če je človek zdrav, oz če ima zdrav prebavni trakt. To je spet ena anomalija, tako kot tisto "zajtrk je najbolj pomemben obrok dneva", s tem da je tega sproduciral lobij "kosmičev" ;) Definitivno je več koristi od probiotikov, ki so aktivni prebivalci naše črevesne flore, kot pa vlaknin, ki so zgolj pasivni potnik :)


Sori, samo tole je BS. Vlaknine imajo kar nekaj precej pomembnih funkcij v telesu.

http://www.mayoclinic.com/health/fiber/...

Kaj od tega je anomalija?

A smo prilagodljivi? Ne bi rekel...že majhen kaloričen presežek se takoj pozna pri povečanju maščobnih celic in posledično škodo, ki jo prinese s sabo debelost. Moderni ljudje imamo leno telo, zjeban metabolizem in miselnost super človeka, tako smo prilagodljivi, da bomo sami sebe zjebali, ja :)


Majhen (oz. tudi relativno velik) kalorični presežek iz določene hrane precej dobro kompenziramo z določenimi mehanizmi. Nažiranje s sladkorjem je kratkoročno praktično brez učinka na težo oz. maščobne zaloge.

Po drugi strani imaš razne "killer combo" hrane, ki v enem obroku sprožijo vse "prave" mehanizme. Kombinacija bele moke, sladkorja in kopice nasičenih maščob z dodanimi ojačevalci okusa je recimo dober primer (prej omenjeni čizburger). Kalorično bogata hrana, od katere se ne naješ in je za večino ljudi ravno prav okusna, da se je ne naveličajo.

harvey ::

V ZDA debelost registrirana kot bolezen


Saj to ni nič novega, tudi pri nas je opredeljeno kot bolezen s prepletenimi telesnimi in pshičnimi stanji. ( v!va, Debelost je bolezen). Je pa seveda problem meja, ki bo ločeva zdravo stanje od patološkega. Enako imamo pri visokem pritisku, holesterolu, sladkorni bolezni... mejne vrednosti se močno nižajo, da je več patologije in posledično več prodanih/zaužitih medikamentov.

Torej kot je že tu povedano je v končni posledici tak pogled, bolj kot ne, le šelestenje denarja....
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Massacra ::

GGGGG je izjavil:

Razlike v metabolizmu so, ampak so v veliki meri pogojene s hrano in življenjskim slogom (ne obratno). ZELO malo ljudi, če sploh kdo, ima vprogramirano težo 150kg+ pri 175 centrimetrih. Lakote pa tudi ni treba trpet pri hujšanju.

Zdravila so seveda dobrodošla tam, kjer so dejansko potrebna. Pri veliki večini ljudi pa bo točno tako, kot sem napisal zgoraj. Dohtarji bodo napisali recept in zelo enostaven problem bodo spet reševali s še enim zdravilom, ki v najboljšem primeru malenkost zakrije posledice, nikakor pa ne odpravi vzroka.


Najbrž že po zdravi pameti ne more biti samo življenski slog in hrana. Kaj pa geni? Ti pa naj nebi sodelovali?

Že preizkus z dvema skupinama, ki jesta popolnoma isto hrano bo dal odstopanja!

GGGGG ::

Ja, tisti, bolj nagnjeni k debelosti bodo mogoče 5kg težji, ne pa 50kg težji. Pri pravilni prehrani mogoče tudi teh 5kg odstopanj ne bo. Geni seveda vplivajo, ampak pogosto rabijo zunanje triggerje, da se pokaže efekt.

Btw, še to glede genov. Če bi bili za debelost krivi geni, bi bil procent predebelih ljudi zelo podoben skozi zgodovino, se ne bi bistveno dvignil v zadnjih cca. 50 letih.

Pa ljudje, ki so sicer krajev, kjer praktično ni predebelih ljudi se tudi ne bi zredili, ko pridejo živeti v USA in prevzamejo njihov način prehranjevanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GGGGG ()

Massacra ::

GGGGG ::

Kljub temu Horvat poudarja, da po tem odkritju in uporabi gena v medicini takojšnjih čudežev ni pričakovati. Opozoril je, da ljudje še vedno lahko največ storijo s spremembo življenjskega sloga in prehrane


Kaj je tukaj nejasnega? Ljudje smo različno učinkoviti pri shranjevanju odvečnih kalorij v maščobne rezerve. Če ne ješ odvečnih kalorij potem je skoraj vseeno kako učinkovito shranjuješ višek.
««
«
1 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debelost (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28632731 (11969) kuall
»

V ZDA debelost registrirana kot bolezen (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
49973048 (65624) thramos
»

Why are thin people not fat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
508757 (7098) Lawler
»

Podražimo hrano! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18527063 (23632) darkolord
»

Navada je železna srajca

Oddelek: Znanost in tehnologija
344383 (2125) tsh2

Več podobnih tem