» »

Debelost

Debelost

nicnevem ::

Hmm...mogoče bi bilo fino razjasnit še nekaj. Ko nekdo reče, da je neka lastnost N% odvisna od genov, kaj se skriva za tem stavkom?

Vsaka lastnost naših teles je posledica skupnega delovanja tako genov kot okolja. Torej 100% genov + 100% okolja. Tistih N % je tako potrebno interpretirati v smislu spremeljivosti določene lastnosti v odvisnosti od sprememb v okolju.

Če že majhna sprememba v prehranjevanju povzroči, da telesna teža močno zaniha to pomeni, da je ta lastnost " N% (kjer je N majhen) odvisna od genov" - v besedah, ki se običajno uporabljajo. Čeprav to dejansko pomeni le to, da so geni zgradili naše telo na takšen način, da je v tem pogledu zelo prilagodljivo in ne, da deluje samo N% genov ali nevem kaj... IMHO.
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Ajvan ::

Čeprav to dejansko pomeni le to, da so geni zgradili naše telo na takšen način, da je v tem pogledu zelo prilagodljivo


exactly
in to tudi pomeni da če si debel nimaš "gena za debelost", bolj izraženega ampak da pač preveč konzumiraš

gene za shranjevanje-nalaganje maščob imamo pač vsi in težko je krivit gene za debelost, oni delajo pač samo kar je na njih napisano, in če poješ preveč se bo pač ustrezno zaporedje za skladiščenje mal večkrat prepisalo(poenostavljeno povedano da ne bi utruju). Torej izjava da je debelost gensko pogojena vsekakor drži! Ampak govort o kakršnihkoli procentih je pa vsaj naivno, in kaže na nepoznavanje globje tematike.

kot je že bamfy napisu, o takšnih in drugačnih procentih genetsko pogojene debelosti je nesmiselno govort.
Če boš več pojedu boš bolj debel, amen
Najbl neumn se najbl dere

nicnevem ::

> Če boš več pojedu boš bolj debel, amen

Mislim da se nisva prav razumela. Če boš več pojedel IN če je množica genov zgradila tvoje telo na takšen način, da opravlja prebavno funkcijo bolj učinkoviteje, potem boš pač bolj debel.

Če si takšen srečnež, da poseduješ gene, katerih posledica je neučinkovit prebavni trakt, potem boš bolj ali manj suh (manj če boš več jedel in obratno).

Naše lastnosti so skupen produkt tako genov kot okolja. Da geni nimajo nič pri tem je napačno razmišljanje. Tiste procente pa je pač potrebno pravilno interpretirati, sicer res nimajo kakega smisla..
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

_marko ::

Se strinjam Tachyon.
Ampak poanta je samo v tem, da geni dejansko lahko v določenem primerku zelo vplivajo.

en IMHO:
predstavljal si skalo od 1 -100. Če bi geni vpliva 100% nebi bilo prostora za okolje. In obratno.
Ampak cifra 50 je neko povprečje. Pomeni, da lahko vpliva tudi 80 v ekstremnem primeru(neg ali poz).
Je pa problem to implementirat, ampak, navsezadnje je to stvar statistike in obsežne študije.
Potem pa je izvedljivo.


->kot je že bamfy napisu, o takšnih in drugačnih procentih genetsko pogojene debelosti je nesmiselno govort.
Če boš več pojedu boš bolj debel, amen

Nesmiselno je ponavljat neumnosti tudi. A te je ustavlo?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

nicnevem ::

@marko
> Ampak poanta je samo v tem, da geni dejansko lahko v določenem primerku zelo vplivajo.

Seveda. To bi res počasi že moralo biti jasno...

> Če bi geni vpliva 100% nebi bilo prostora za okolje. In obratno.

Ja...bo držalo. Na takšen način je potrebno razmišljati, ko slišiš tiste procente.

Aja, če pa kdo slučajno omeni 100% (ali pa 0%), potem bluzi. Kak meteorit iz daljnega konca vesolja namreč še vedno lahko posveti genetski determiniranosti. ;) Če si prizadevaš biti racionalen, potem nasplošno ne smeš pripisovati kateremukoli dogodku verjetnosti 1 oz. 0.
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

y00r3 ::

Ja odvisn je dost kaksno prebavo mas... jz ne jem skor nac pa narazen lezem poznam pa ljudi k se cele dneve nazirajo in so kot kost pa koza...

Drugac pa je bil uceri zvecer Supersize me na RTV - zanimivo.

grex ::

to: _marko

oprosti, če sprašujem že premleto debato (nisem bral preveč teme v loži, ta link pa meni tudi ne dela).
O teh dokazanih genih, ki vplivajo. Katere proteine kodirajo in kaj le-ti v telesu počnejo? Oz. je kakšna razlaga za ta genetski vpliv? Za leptine vem (to je sicer stara zadeva),.. najverjetneje pa bodo tle vpleteni še kakšni encimi, TNF, interlevkini (oz. nivo/način aktivacije imunskega sistema ali karkol v tem smislu).

grex ::

Naj omenim tlele še aktivnost endokanabinoidnega sistema, tudi ta je delno genetsko pogojena.

V ZDA že registrirano zdravilo, v evropi je še "pending". ACOMPLIA

_marko ::

Tukaj gre za kvantitativno lastnost, enako kot npr višina telesa.
Geni so na t.i. QTL regijah in jih je več - zato, ti posameznih ne vem povedat. Nekaj bi jih zagotovo našel, vseh pa ne.
Je pa to enako vprašanje kot, če me vprašaš kaj počnejo geni za velikost. Ogromno jih je in nevem za vsakega kaj opisuje.
S tem se ukvarja kvantitativna genetika.

Npr. Trubadur je v svojem postu govoril, da jaz kotalim buče, ker debelost ni odvisna od genov ampak od metabolizma.
Upam, da je ugotovil, da je metabolizem tudi gensko determiniran - torej v tem primeru so določeni geni za debelost vpeleteni v metabolizem.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

grex:
Še nekaj o regulaciji teže si lahko prebereš na tem ppt-ju!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

blre ::

Ja ne morem, da se ne bi vmešal, ker je pač moj področje!

NASTANEK DEBELOSTI

Teorij o vzrokih debelosti je veliko a na splošno velja, da je vzrokov več:

1 DEJAVNIKI OKOLJA

• privzgojene navade; družinske navade v rani mladosti navajajo na določen način hranjenja in vedenja ter vodijo ob prirojeni dovzetnosti k debelosti. V družini, kjer sta mati in oče debela, bo skoraj gotovo (v 80 % primerov) debel tudi otrok.

• prehranjevalne navade; preveliki dnevni obroki hrane, prepogosto uživanje sladkarij, mastne hrane, alkohola (je zelo kaloričen, povečuje izločanje prebavnih sokov in apetit), sladkih napitkov…Človek, ki je navajen ob določenem času ali ob določenih situacijah jesti, bo postal v taki situaciji lačen, čeprav ni notranje potrebe po hrani (pogojni refleks).

• telesna neaktivnost; če smo telesno neaktivni se hrana, ki jo zaužijemo ne porablja za energijo, ampak se kopiči v obliki maščob. Telesna aktivnost in dieta poleg debelosti zmanjšujeta tudi moč dejavnikov, ki povečujejo možnost nastanka koronarnih bolezni.

• kajenje; nikotin preprečuje lipolizo v maščevju.


2 PSIHIČNI VZROKI

Nezadovoljstvo s samim seboj in ne sprejemanje samega sebe, psihosocialni problemi izvirajoči iz družinskega, delovnega in bivalnega okolja, so pomembni vzorčni ali pospeševalni dejavniki nezdravega načina življenja (pretiranega in/ali nezdravega prehranjevanja in nezadostnost gibanja) in s tem tudi prekomerne telesne teže in debelosti.
Psihična napetost in stresne situacije, ki jo lahko povzročajo, so pogosto vzrok prekomernega uživanja hrane. Psihični vzroki niso neposredni vzroki za nastanek debelosti. Psihična napetost, ki jo povzročajo pogoste stresne situacije, lahko vodijo le k zatekanju k hrani, ki v tem primeru predstavlja tolažbo.


3 POKVARJEN MEHANIZEM URAVNAVANJA LAKOTE IN SITOSTI

Možganski del, ki uravnava občutek lakote oziroma sitosti je hipotalamus. V njem so posebne živčne celice zbrane v različnih jedrih. Eno jedro predstavlja center za občutek sitosti, drugo pa center za občutek lakote. Živčne celice v centru za lakoto se vzburijo, ko se krvni sladkor zniža zaradi povečanega nivoja inzulina, ki ga izloča trebušna slinavka, in ko se sprostijo še drugi alarmni hormoni. Te celice lahko vzburi tudi vonj po hrani, pogled na hrano, okus po hrani, govor o hrani. Razburjen center za lakoto utiša center za sitost. Po hranjenju se krvni sladkor dvigne in dražljaji za lakoto izginejo. Na oba centra vplivajo tudi beljakovinske snovi, ki se sproščajo v možganskih celicah. To so opijati, ki vzburjajo center za lakoto.

Pri nekaterih debelih ljudeh je mehanizem za uravnavanje lakote oziroma sitosti lahko v okvari.


4 HORMONSKI VZROKI

Hormonske spremembe, ki lahko vplivajo na debelost so:

• Zmanjšano delovanje žleze ščitnice, ki bolj povzroča zabuhlost oziroma zateklost kot pa debelost.

• Povečano izločanje glukokortikoidov skorje nadledvične žleze povzroči nabiranje maščobe okrog bokov in na trebuhu.

• Tumorji, ki izločajo inzulin so redki, povzročajo pa večanje občutka lakote. Potrebno jih je kirurško odstraniti.

• Spolni hormoni vplivajo na razporeditev maščevja in mišičnega tkiva. Moški spolni hormoni spodbujajo tvorbo skeleta in mišičja. Ob njegovem pomanjkanju pa se maščoba pri moških kopiči na bokih, stegnih in trebuhu.

Ženski spolni hormoni imajo tudi vlogo pri uravnavanju telesne teže. Debelost je pri ženskah pogostejša kot pri moških, pojavlja pa se posebno ob spremembah delovanja spolnih hormonov v puberteti in klimakteriju. Telesna teža niha tudi z menstrualnim ciklom, tako kot se spreminjajo tudi spolni hormoni. Pred menstruacijo telesna teža lahko poraste. Ta teža poraste na račun povečane ješčosti v drugi polovici menstrualnega cikla in na račun tekočine, ki se zadržuje v telesu.


5 DEDNOST

Človek ima že ob rojstvu določene posamezne telesne značilnosti, način presnove in nekatere druge lastnosti. Glede na to, da človek podeduje telesne značilnosti kot so morfološke značilnosti in z njimi povezane fiziološke lastnosti telesa, s tem podeduje tudi dovzetnost za razvoj debelosti. Ta dovzetnost je odvisna od tipa postave in metabolizma. Ljudje s prevladujočim ektomorfnim tipom postave so suhi, brez izraženega mišičnega tonusa, prenizko težo in zelo hitrim metabolizmom. Ob vnosu hrane se ne zredijo in zelo težko pridobijo na teži. Ljudje z mezomorfnim tipom postave imajo simetrično grajeno telo z močno izraženim mišičnim tonusom. Predstavniki endomorfov imajo močno grajene kosti, veliko maščobnega tkiva okoli bokov in trebuha. Oblika telesa pri ženskah spominja na hruško pri moških pa na jabolko. Imajo počasno presnovo in so nagnjeni h kopičenju maščob.


Na splošno pa prevlada napačno mnenje na tem forumu. Po raziskavah je bilo leta 2000 več kot 1 miljarda ljudi prekomerno prehranjenih in predebelih to je 1/5 vsega prebivalstva. Trend narašča vseskozi in zagotovo jih je danes še veliko več.

Vendar ljudje, ki so debeli zaradi dednosti je zelo, zelo, zelo, zelo, zelo majhen procent; manj kot 1% tako, da na splošno lahko rečemo, da debelost vsekakor ni dedna.


[-------------]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

_marko ::

-> Vendar ljudje, ki so debeli zaradi dednosti je zelo, zelo, zelo, zelo, zelo majhen procent; manj kot 1% tako, da na splošno lahko rečemo, da debelost vsekakor ni dedna.

Daj en konkreten link, če zmoreš.

Do zdaj si dal samo izjavo, ki ni podkrepljena z ničemer.

Poleg tega je tukaj verjetno mišljeno 1% tistih, ki so bolani. A je to mišljeno?


[---------]
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

blre ::

[---------]

Vsekakor se imajo za gensko debele tisti ljudje (kot izgovor), ki nimajo dovolj motivacije ali so pešibki, da bi spremenili svoje življenjske navade in potem je še tistih 1% ali 2%, ki imajo hormonske motnje in nimajo veliko izbire.

Ponavadi take osebe tudi zelo poveličujejo genske motnje za vse njihove težave v življenju!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

blre ::

Skratka vsem, ki mislite, da ste gensko debeli priporočam čim več vsakodnevne redne telesne aktivnsti,
kajti vse kalorije, ki jih pridobite s hrano lahko porabite z športno ali telesno aktivnostjo in uspelo vam bo tako na fizičnem kot psihičnem področju.
[-------------]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

_marko ::

[-----------]

Res je, da se lahko zgubijo kilogrami(če le ne gre za bolezen) z telesno aktivnostjo ter manjšo količino hrane. Res je pa tudi, da neketeri ne rabijo telovadbe in lahko pojejo 3000 kcal dnevno pa bodo bolj suhi kot pa tisti z 2000 kcal dnevno in precej telovadbe.

TO JE DEJSTVO!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

nevone ::

> Vsekakor se imajo za gensko debele tisti ljudje (kot izgovor), ki nimajo dovolj motivacije ali so pešibki,

A to pa po tvoje nima z biologijo nobene zveze?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

_marko ::

The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

->By permanently turning on this delta switch in mice through genetic engineering, he was able to create a mouse with an innate resistance to weight gain and twice the physical endurance of normal mice.

S tem bi se pa dalo lepo zaslužit.
Da bi npr tako hitre konje prodajal bi kar hitro obogatel.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

gzibret ::

blre - za oglaševanje na spletni strani Slo-tech se je možno dogovoriti preko elektronske pošte: team@slo-tech.com

Sem pa malo počistil stvari, ki nimajo veze s plodno debato. Sicer pozno, ker me ni bilo, ampak bolje pozno, kot nikoli.
Vse je za neki dobr!

kixs ::

Najvecji problem je psiholoski... celo zivljenje se redis, prides na 100++ kil. Potem pa mislis, da bos v treh mesecih shujsal!

Potrebno se je zavedat, da je to napor, da je potrebno spremenit celoten zivljenski stil. Na koncu pa tudi zamenjat veliko garderobe - ce si res veliko pretezek.

Vsekakor prebava in odziv nasega telesa na doloceno hrano ima vpliv. Vendar kot je bilo ze receno, je prenekateremu to samo navaden obicajen izgovor!

Lazje je jambrat, lazje je rect, da si ze probal 100 diet oz. vse kar se da... ni vse v dieti. Vse je samo v glavi. Ce imas dolocen cilj in motivacijo, ter veliko trde volje, potem se da vse naredit.

Casovni termin pa naj bi bil nekje 10kg na 3 mesece, ce si res priden. Seveda se pocasi ta krivulja zacne ravnat. Velikokrat je ravno zadnjih nekaj kilogramov najvecji problem zbit.

lp

Tr0n ::

Nasa uciteljica za psihologijo v srednji soli je imela eno malce "nesramno" primerjavo glede debelosti in dednosti.

Kaj mislite, da je bilo v Auswitchu in drugih koncetracijskih taboriscih med vojno kaj debelih ljudi?

Odgovor je seveda, ne.

gruntfürmich ::

verjetno je največja finta kar se tiče dednosti, koliko hrane se ti presnovi, ne samo koliko koliko jo zaužiješ. po moje je to glavni razlog, katerega pa nobeden? ne razume!? to bi lahko bil glavni dedni razlog. jaz sem pred leti (pa še zdaj delno) moral dnevno iti srat 3×. posledica želodčnih tablet. mislim, da sem-imam veliko slabši izkoristek hranjenja, kot pa nektir, ko gre 1× na par dni na wc. --> moja predstava
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

_marko ::

->Nasa uciteljica za psihologijo v srednji soli je imela eno malce "nesramno" primerjavo glede debelosti in dednosti.
->Kaj mislite, da je bilo v Auswitchu in drugih koncetracijskih taboriscih med vojno kaj debelih ljudi?

Vasa uciteljica je neumna.

kixs:
Tema je o debelosti in ne o hujšanju.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Tr0n ::

_marko: Jaz pa mislim, da je right on. :)

_marko ::

Aham, torej za dolečen delež ljudi obstaja le en način, da so suhi.
In to je stradanje.

Stradanje, ki je po tvojem in mnenju učiteljice normalno oz zdravo.
Daj ne šali se no, če bi to dejansko ljudje delali bi se jim zdravstveno stanje krepko poslabšalo.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kixs ::

Obstaja kar nekaj teorij zakaj so nekateri ljudje debeli/predebeli.

Osebno mi je bolj zanimivo ugotovit kako pametno shujsat kot pa ugotovit zakaj so eni debeli.

Osnova je vedno hrana. Je pa zelo odvisno kaksno hrano jes. Kako te hrana nasiti in kaj telo s to hrano naredi.

Teorije zakaj nekateri ne morejo shujsat pa gredo nekako takole.

- pojedo vec kot porabijo,
- jedo napacno hrano in so "skoz" lacni,
- pojedo malo, vendar napacno hrano,
- premalo se gibajo (ce si zelo pretezek, je to olajsevalan okoliscina)
- probajo shujsat, vendar hitro obupajo,
- hrana jim je psiholoski uzitek...

Nekateri pravijo, da debelim telo izloca prevec inzulina == nepravilna prehrana.

Kot je ze prej en napisal, dednost je pravgotovo faktor, vendar v tako malem delezu, da je prakticno zanemarljivo.

Dednost bi raje nadomestil z druzinskim stilom zivljenja/prehranjevanja. Navadno je tako, ce so starsi debeli, so tudi otroc. Pa to ne pomeni, da so podedovali take gene, ne, podedovali so nacin zivljenja in prehranjevanja.

Sicer pa kdo pravi, da zdej pa moramo bit vsi suhi. Vendar ce si to zelis, je vse odvisno samo od tebe.

Meni so osebno bolj vsec suhe punce... se raje pa imam suhe z lepo postavo, ki jo naredi telovadba (sport).

Da si suh in ostanes suh, pa ne pomeni, da moras stradat. Po nakaterih teorijah (dietah) moras jesti celo vec kot normalno. Seveda ne isto hrano kot normalno.

lp

Tr0n ::

_marko: Mislim, da nisi razumel, kaj je zelela povedat. :)

Da ima debelost bolj malo veze z dednostjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

_marko ::

->Osebno mi je bolj zanimivo ugotovit kako pametno shujsat kot pa ugotovit zakaj so eni debeli.

Potem si pa zgrešil temo.
Obstajata vsaj že 2 temi, ki govorita o hujšanju.

Ljudje ne ločijo med hujšanjem in debelostjo.
Kaj bo naslednjič, ko bom odprl temo o fiziologiji mišic? Potem bom pa samo poslušal kako je treba gvihtat pa steroide jest.

Off topic si, tako da piši to v drugo temo.


->Kot je ze prej en napisal, dednost je pravgotovo faktor, vendar v tako malem delezu, da je prakticno zanemarljivo.

Ja, seveda... tebi bomo verjeli, ker?
Ker nisi dobil nobenih linkov ali kaj podobnega?
Ker nisi dobil videa predavanja o tem?
Ker nisi dobil par citatov iz znanstvenih člankov o obesitiy genih...

Kako sploh lahko trdiš kaj takega, ko pa veš, da nimaš predznanja?!
Resno me zanima, zakaj se folk spušča v genetiko, če je ne razume!?
Pa ne rečem nič, če vpraša kaj, ampak da pa ponovalja tumarije in še celo trdi koliko je kaj dedovano, pa čeprav ne pozna osnov, je pa neumno.


->Pa to ne pomeni, da so podedovali take gene, ne, podedovali so nacin zivljenja in prehranjevanja.

Problem je samo to, da so npr ene sirote debele, druge pa ne.
Problem je tudi to, da sta enojajčna dvojčka, ki živita ločeno ponavadi tudi enako suha ali debela.


->Sicer pa kdo pravi, da zdej pa moramo bit vsi suhi. Vendar ce si to zelis, je vse odvisno samo od tebe.

Spet za ložo.
Noben tega ne pravi, tukaj skušamo le met malce bolj znanstveno debato o debelosti.
Ne pa receptov od stare mame za hujšanje.


->Da si suh in ostanes suh, pa ne pomeni, da moras stradat.

Za veliko večino res ne.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

->_marko: Mislim, da nisi razumel, kaj je zelela povedat. :)
->Da ima debelost bolj malo veze z dednostjo.

Seveda sem razumel.
A ti nisi razumel, da ima narobe?

Hecna stvar, danes o genetiki že vsi govorijo, od psihologinj, da domačih strokovnjakov za hujšanje.

Na koncu bodo pa še slovenski kmetje brez šole začeli gensko spreminjat prehrano.
No, vsaj na forumu...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kixs ::

Ti bi rad imel znanstveno debato o debelosti, lepo :D

In koliko znanstvenikov sodeluje v tej debati?

Ce je metabolizem deden oz. zapisan v genih kot to pravis. Zakaj se ga da potem spreminjat? Metabolizem je zelo prilagodljiv glede na to koliko hrane je na voljo (pojes).

Sicer je dokaj logicno, da je vse kar je v nas zapisano v genih, torej tudi delovanje nasega metabolizma (prebave).

Vendar prevec debelih ljudi s tem razlaga (se tolazi) svojo debelost. Ce je ze nasa prebava zajebana, potem moramo biti sami bolj pametni, da se prilagodimo (hrana in aktivnost).

lp

_marko ::

Poglej film...
NUJNO POGLEJ FILM!


->In koliko znanstvenikov sodeluje v tej debati?

In od kdaj moraš biti znanstvenik, da imaš znanstveno debato?:\
Mi ne bomo odkrivali tukaj nič novega, le razlagali bomo določene stvari.
In znanje, ki ga tukaj potrebujemo je nekaj splošne biologije s kančkom molekularne biologije.

Kolko je takih tukaj? Okrog 20 po moji oceni.


->Vendar prevec debelih ljudi s tem razlaga (se tolazi) svojo debelost.

KDO???
Kdo v tej temi je to razlagal?!
Nemogoči ste! Noben ni razlagal in kriviv genetike za debelost. Ampak se vseeno najdete ljudje, ki prav na silo hočete vsiljevat tole.
Sem vam že večrat rekel, to ni tema za to. Tudi v prvem postu.
Vsaj dve temi o hujšanju obstajata.


->Ce je ze nasa prebava zajebana, potem moramo biti sami bolj pametni, da se prilagodimo (hrana in aktivnost).

Ampak kako je lahko naša prebava zajebana, če je vpliv genetike zanemarljiv?! :\
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Icematxyz ::

Zaradi nepravilne prehrane?

_marko ::

->Zaradi nepravilne prehrane?

Zardi nepravilne prehrane ima nekdo bazalni metabolizem ne 1700kcal, drugi pa na 3000?
Seveda ne.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Icematxyz ::

Dejansko pa so seveda metabolizmi med sabo različni in eni zmorejo nekaj bolje kot drugi.

Seveda niso vsi popolnoma enaki.

Ampak sem pa prepričan da v veliki večini primerov kjer metabolizem "odstopa od normalnega" za zelo velik faktor pa naj bo to zaradi genov ali okvarjenega delovanja kakšnega organa se kljub temu da z pravilnimi ukrepi in prehrano doseči nek zastavljen cilj.

Ampak to da je nek metabolizem sposoben nekaj drug pa malo več ali manj je z vidika genov nezanimivo saj kaj pa boš potem ustvaril enoten in samo en standard kako bi naj genski zapis v celoti za metabolizem izgledal?

Mislim da so bolj primerne metode zunanjih dejavnikov kjer preučuješ kako se določen metabolizem na neko stvar odzove in potem ne da metabolizem v osnovi ustvariš po neki matrici ampak je bolje po mojem osebnem prepričanju da zunanje dejavnike prilagodiš metabolizmu.

Genski zapis pa vsekakor vpliva na metabolizem, ker v končni fazi na kaj pa ne vpliva?

Sam nebi podpiral raziskav na genih ki bi omogočale diete na podlagi "genov" in reševale problem tam. Kvečjemu so pomebne raziskave pri točo določenih boleznih ki so posledica "okvarjenih genov" in kjer so odstopanja od normalnega takšna da z drugimi ukrepi ni mogoče doseči funkcioniranja posameznika.

Ampak mislim osebno da bi debelost pogojeval z geni v večji meri je neresno in ne vodi nikamor. Se pa strinjam da med razvojem posameznih metabolizmov lahko pride do prav vsega kar nam pade na pamet.

Icematxyz ::

Pripravljen sem sprejeti dejstvo recimo da je v normalnih okoiščinah majhen odstotek populacije zaradi okvarjenega "dednega zapisa" "bolan" in nezmožen doseči nek cilj.

Vse ostalo pa v nekih normalnih okoliščinah zavračam.

_marko ::

btw: ni stvari, ki si jo omenil pa še v tej temi ni bila odgovorjena. Vedno znova istega se mi pa ne da ponavljat. Raje dam link na video.

Video je v slovenščini in je tudi govora o metabolizmu in genotipu.
Simon Horvat: Debelost - koliko vplivajo geni in koliko okolje?

edit - aktiviral link
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

_marko ::

->Ampak sem pa prepričan da v veliki večini primerov kjer metabolizem "odstopa od normalnega" za zelo velik faktor pa naj bo to zaradi genov ali okvarjenega delovanja kakšnega organa se kljub temu da z pravilnimi ukrepi in prehrano doseči nek zastavljen cilj.

Pa sej ni res, še 100tič. Noben tega ne zanika.
Neverjetni ste... a sploh berete temo?!
100x smo že to povedali in se vsi strinjamo.


->Ampak to da je nek metabolizem sposoben nekaj drug pa malo več ali manj je z vidika genov nezanimivo saj kaj pa boš potem ustvaril enoten in samo en standard kako bi naj genski zapis v celoti za metabolizem izgledal?

Kaj?
A lahko bolj jasno napišeš?
Z vidika genov nezanivo????


->Ampak mislim osebno da bi debelost pogojeval z geni v večji meri je neresno in ne vodi nikamor.

Ne, nikamor ne vodi znanost, ki daje realne razultate.
Boljše, da poslušamo vaše emocionalno javkanje kako genetika nima vpliva...:\


A BI LEPO PROSIM POGLEDALI FILM, PREDEN PONOVNO PIŠETE ŽE NAPISANE STVARI OZ BEDARIJE?
Ali pa si odprite temo v loži.

Jaz ne morem več verjet, da ne razumete, da se tukaj ne gre za hujšanje in vaša čustva ob debelosti.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

Tukaj se sploh ne govori o predebelih ljudeh v zahodni družbi.
Govori se o korelaciji telesne mase z genotipom.

Ki pa nima NOBENE veze z prekomernim hranjenjem. Sej niso študij delali tako, da so jih random pitali s hrano.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

thramos ::

Hm, debelost povzroča na dolgi rok večji vnos hrane, kolikor jo telo porabi. Ta poraba je odvisna od veliko faktorjev en od njih je tud človekov genetski material.
Ampak vsak človek lahko vnese manj kot porabi. Res da je ta meja pri vsakem drugačna, odvisna TUDI (in ne samo) od genov ampak dejstvo je da gre lahko vsak pod to mejo ne glede na svoj genetski potencial, torej hujša.

Hja sej noben ne zanika vpliva vpliva genov na človeški metabolizem, debelost ipd. Samo za razliko od npr. velikosti, lahko VSAK, ne glede na gene, hujša oz. vzdržuje idealno težo. Nekateri pač zlahka, nekateri težje.

_marko ::

thramos:
To ni tema primerna za to temo. :)
To vemo vsi in vsi se s tem strinjamo.

Ampak tukaj ni govora o hujšanju. Pa sej sem že rekel to ogromno krat.
Gre se zato, da v enakem okolju z enako konzumacijo hrane dobimo osebke z širokim spektrom debelosti.

Ljudje pa konstantno postajo v to temo kot, da se pogovarjamo o tem, da se lahko shujša.
Sej to vemo vsi, niti ni noben trdil, da je debelost 100% gensko determinirana.

Ta tema je bila odprta z namenom, da se v njo nebo pisalo o hujšanju - ta tema je izcep iz teme o hujšanju.
Zato pa je v Z&T in ne v loži.

P.S. Vsem pa res priporočam ogled filma, katerega sem postal.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

thramos ::

Gre se zato, da v enakem okolju z enako konzumacijo hrane dobimo osebke z širokim spektrom debelosti.


Ok to je seveda jasno.
Zgleda mi je ušlo o čem se sploh prepirate?

_marko ::

Ja, to je bistvo te teme.
Kakšnemu Icematizu pa se tega ne da dopovedat, vmes pa še zasmeti temo do amena.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

darian ::

Res ste ven padli s tematike.... Marko ima tukaj prav (sicer še nisem uspel pogledat filma..), kljub temu da je preveč živčen :) , teh 40% se sliši veliko, ampak bo verjetno kar držalo (nisem preverjal).

Osnove so vsem znane, vsi vemo da se lahko shujša in da genetika ni izgovor za debelost. (na zahodu je to vsak dan bolje vidno..). Vendar še vedno, zaradi genetike je veliko ljudi predebelih.

Ko uspem kaj več prebrati, se pridružim....

darian ::

Sicer mi je to kaj malo znano, ampak predvidevam da bi genski inženiring najbolje opravil z zahodno debelostjo, ali?

(govorim samo o debelosti, da me nebo kdo napadel :) )

_marko ::

->Marko ima tukaj prav (sicer še nisem uspel pogledat filma..), kljub temu da je preveč živčen :)

Mah tale tip me res lahko živčnega naredi - prej seveda vsaj 5x povem, da ni to tema za hujšanje in da vsak lahko shujaša.
Razkuri me pa predvsem zato, ker smo v Z&T in ne v loži - tukaj pa naj bo stvar argumntirana!
Ne pa da pride nekdo, ki je ves čas off topic, potem ti bi še naslov teme spreminjal, nakar te označi, da si prirejaš znanost, ko sam niti pogleda ne ničesar, ki diši po znanosti. Na koncu si pa še zmisli, da trdim, da je genetika kriva za debelost zahodne družbe...



->Sicer mi je to kaj malo znano, ampak predvidevam da bi genski inženiring najbolje opravil z zahodno debelostjo, ali?

Genski inžinering pri odraslih ljudeh je problematičen. To pomeni, da bi z gensko terapijo spreminjal gene. Stranski efekti, premajhna učinkovitos, itd.. Vseh celic pa itak ne moreš zamenjat. Tako, da ta genski inžinering odpade.
Mogoče kakšna genska terapija samo na maščobne celice. Drugače pa nevem točno kako bi to delali - bi moral malo pobrskat po člankih.

Genetiko debelosti lahko primerjamo z genetiko višine organizma. Ni enega ali dveh genov, ki sama določata kako boš velik, ampak jih je ogromno. Tudi pri debelosti je tako. Imaš npr več QTL regij na kromosomih, ki so dokazano vpletene v debelost.
Koliko je pa tukaj teh genov? Kar precej...

Drugače pa jaz zagovarjam tak full scale genetic ingeeniring - spreminjaš embrije. To je seveda etično nesprejemljivo za določene ljudi.
Druga stvar, ki jo zagovarjam je pa selekcija zarodkov. Par lahko sproducira kar precej različnih zarodkov - od tega izbereš najboljšega.
Aja, pa v Sloveniji je selekcija na zarodkih prepovedana. Čeprav to nima veze z genetskim inžineringom.
Slaba stran tega pa je, da bo otrok moral biti uetno oplojen.

->teh 40% se sliši veliko

Kaj pa če bi ti rekel, da je 40% genov določa telesno višino?
Nekatere ocene za debeost so bili tudi do 70%!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

gzibret ::

Evo, pogledal film. Zelo zanimiva zadeva in toplo priporočam vsem, ki želijo debatirati v tej temi.

Icematxyz - v tem oddelku nobenega ne zanima, kaj se tebi zdi in kaj ti meniš, če ne poveš, zakaj tako meniš. Tukaj se naj krešejo argumenti, dejstva in hipoteze, ne pa mnenja.

Za vse, ki se jim ne da gledat filmčka, kratek povzetek:

- debelost je poligena lastnost, na njo vpliva več genov, vsak po malem
- ocene so, da imajo geni med 40 in 50% vpliva na debelost, ostalo je okolje in iterakcija okolje/geni
- ocena je narejena na podlagi študij enojajčnih dvojčkov, študij plemen, ki so včasih (100 let nazaj) živela skromno, danes pa imajo obilico hrane;
- zakaj porast problema debelosti: percepcija debelosti (učinek praga, kdaj koga smatramo za debelega), okoljski dejavniki (obilica hrane), dediščina "varčnih" genov
- dokazi tudi za selekcijski pritisk proti "varčnim genom", recimo nosečnost debelih mater, predvsem v okolju s stalnim dostopom do hrane
- problem debelosti je porušena energetska bilanca, poraba energije = bazalni metabolizem (60%) + izguba toplote + fizična aktivnost (25-30%)
- dokaz za genetske vplive: gen za leptin, po tretmaju z leptinom pri ljudeh brez tega gena ljudje postanejo suhi
- selekcija pri miškah - po 60 generacijah so dobili debelo (22% maščobe) in suho linijo mišk (4% maščobe)

itd....

Za več poglejte film. Skratka več kot preveč materiala za ZNANSTVENO debato.
Vse je za neki dobr!

thramos ::

- ocene so, da imajo geni med 40 in 50% vpliva na debelost, ostalo je okolje in iterakcija okolje/geni


Tele cifre men niso jasne.
Že prej sm napisu, da je vsak, ne glede na gene lahko suh. Kako majo lahko pol geni vpliv na debelost? Kaj nej bi torej sploh pomenil 40-50%?

_marko ::

->Že prej sm napisu, da je vsak, ne glede na gene lahko suh. Kako majo lahko pol geni vpliv na debelost? Kaj nej bi torej sploh pomenil 40-50%?

Zakaj lahko potem poje nekdi 3000kcal, drugi pa le 1800?

Vplivi so računani kar lepo po statističnih pravilih -bral sem jih kr nekaj časa nazaj. Ampak, če ma kdo željo se lahko pozanimam.

Procenti se pa z raznimi primerjavami dvojčkov, sorodinh ljudi in oddaljenih ljudi prišli do teh razlag...


thramos:
Če človek nebi bil zmožen bit suh zaradi genov bi bila stvar gensko določena 100%.
Čr pa je ena stvar odvisna od dveh polovic, pa še vedno lahko tisto drugo polovico izpiliš in spremeniš končni rezultat.
Torej si s primerno prehrano lahko suh.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

thramos ::

3k kcal, 1,8k kcal, čist vseen. Ker se strinjamo da lahko izključno s prehrano 100% vplivamo na svojo težo, se mi zdi trditev o vplivu genov na debelost napačna.

maribor113 ::

-> Vplivi so računani kar lepo po statističnih pravilih -bral sem jih kr nekaj časa nazaj. Ampak, če ma kdo željo se lahko pozanimam.

prosim ce se lahko pozanimas ...

- Zakaj lahko potem poje nekdo 3000kcal, drugi pa le 1800?

a se ne de metabolizma spreminjat? oz ali se metabolizem ne prilagaja glede na kolicino hrane in stevilo obrokov?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako pridobiti na teži? velik problem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14615283 (11986) m0LN4r
»

V ZDA debelost registrirana kot bolezen (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
49973026 (65602) thramos
»

Prekomerna telesna teža ljudi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19533596 (29860) PacificBlue
»

Vplivi na debelost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7713859 (12524) thramos
»

Podražimo hrano! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18527059 (23628) darkolord

Več podobnih tem