Novice » Znanost in tehnologija » V ZDA debelost registrirana kot bolezen
GGGGG ::
trizob, lahko prosim napišeš tvojo definicijo nepredelane naravne hrane in kako olje in puter pašeta v njo. Toliko, da bomo vsaj o istih stvareh govorili.
Wiki pravi tole:
Food processing @ Wikipedia
Pa še tole:
Obesity in the United States @ Wikipedia
Wiki pravi tole:
Food processing is the transformation of raw ingredients into food, or of food into other forms. Food processing typically takes clean, harvested crops or butchered animal products and uses these to produce attractive, marketable and often long shelf-life food products. Similar processes are used to produce animal feed.
Food processing @ Wikipedia
Pa še tole:
Obesity in the United States @ Wikipedia
Pithlit ::
iKst: pol se lahko nehaš hvalit kako ti predelane hrane ne ješ.
Life is as complicated as we make it...
poglejse84 ::
Reče se industrijska procesirana hrana lahko se reče tudi predelana hrana. Fora je v tem, da recimo mleku homogenizirajo in pasteizirajo in to ni naravno mleko.
trizob ::
GGGGG ::
A ti bi nam prodal, da pred 2. vojno ni bilo ne putra ne rastlinskega olja? iLoL
Še enkrat boš moral prebrat. Tokrat bolj natančno.
iKst: pol se lahko nehaš hvalit kako ti predelane hrane ne ješ.
Ti tudi bolj slabo bereš očitno.
Kaj ti v teh dveh besednih zvezah dela probleme?
"Čim več nepredelane hrane" in "čim manj predelano hrano".
Običajno ljudje razumejo kaj to pomeni. Jabolko je OK. Polnozrnat kruh je malo manj OK. Krof iz bele moke in belega sladkorja nafilan z umetno sladkano "marmelado" je še manj OK.
Za sojino mleko pa molzejo polže. :))
Zato ga daš 0,3 v čaj in ravno toliko v pire krompir. Nimaš pa vedno 4 kartonov v kleti in se nalivaš s sojinim mlekom ob vsaki priložnosti kot kreten.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GGGGG ()
Pithlit ::
Edin sadje in nekaj zelenjave lahko ješ nepredelano. Čisto vsa škrobna živila so predelana.
Life is as complicated as we make it...
Pithlit ::
Nič. Nejasno je to zakaj je neka predelana hrana slabša od druge.
Mimogrede... mesojedci lahko skoraj vso svojo hrano jedo popolnoma nepredelano (je sicer loterija, ampak vseeno).
Mimogrede... mesojedci lahko skoraj vso svojo hrano jedo popolnoma nepredelano (je sicer loterija, ampak vseeno).
Life is as complicated as we make it...
GGGGG ::
Zakaj bi predelana hrana bila slaba? Ti prikrije obcutek sitosti?
Sicer je bilo že vsaj 2x napisano :) Odvisno od stopnje in načina predelave.
Bela moka ima naprimer precej slabšo hranilno vrednost kot polnozrnata. Bela moka je zmleta pšenica, ki ji odvzamemo ovoj in ohranimo praktično samo škrobno sredico. Posledično ima taka moka manj beljakovin, manj maščob, skoraj nobenih vitaminov, veliko manj vlaknin...
Potem imaš pa pač različne stopnje in na koncu prideš do industrijsko pripravljene hrane iz vrečk in konzerv (preberi na prejšnjih straneh). Ta hrana ima ponavadi precej zmanipuliran okus in je običajno zelo kalorična. Ker naše telo ni razvito za take vrste hrano dobi napačne signale.
Določene oblike predelave so pa precej neškodljivo oz. celo koristne. Kuhanje fižola je en tak primer.
trizob ::
iKst, za začetek poišči študijo, ki dokazuje, da ojačevalci okusov povzročajo prenažiranje/posredno vplivajo na debelost.
Nato se prebudi. Hrane (oz. praška) iz vrečke nekateri nikoli ne bomo povedali. To je kot narkomanska dogma; začel je na travi, končal na heroinu. iLoL
Nato se prebudi. Hrane (oz. praška) iz vrečke nekateri nikoli ne bomo povedali. To je kot narkomanska dogma; začel je na travi, končal na heroinu. iLoL
GGGGG ::
Res rabiš študijo, ki ti bo potrdila, da ljudje raje jejo bolj okusno hrano kot manj okusno? Really?
Kaj si pa z drugim stavkom hotel povedati mi pa ni jasno.
Kaj si pa z drugim stavkom hotel povedati mi pa ni jasno.
trizob ::
Res rabiš študijo, ki ti bo potrdila, da ljudje raje jejo bolj okusno hrano kot manj okusno? Really?
Kaj si pa z drugim stavkom hotel povedati mi pa ni jasno.
Ja, potrebujem, ker preferenca ne pomeni nujno, da tudi jedo pogosteje in več!
Zbodel s tem, da blodiš s svojimi špekulacijami, kam pelje živilska industrija oz. da bomo to potrošniki nujno jedli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trizob ()
trizob ::
Najprej definiraj umetno hrano, ker ne vemo, kaj je to.
A sem kje zapisal, da so obdelana živila boljša? Jaz sodim hrano od živila do živila posebej. Ne maram pa nabijanja vsepovprek in sklicevanja na lastno avtoriteto ali še huje, kozmične energije ter iz trte izvito logiko.
A sem kje zapisal, da so obdelana živila boljša? Jaz sodim hrano od živila do živila posebej. Ne maram pa nabijanja vsepovprek in sklicevanja na lastno avtoriteto ali še huje, kozmične energije ter iz trte izvito logiko.
trizob ::
poglejse84 je izjavil:
En primer industrijske procesirane hrane.
Rafinirana olja še zdaleč niso kancerogena. Avtor tega prispevka je popolnoma nepoučen in strelja kozle. Kancerogene so transmaščobne kisline, ki nastanejo pri pregrevanju olja na zelo visokih temeperaturah. Včasih jih je veliko vsebovala margarina, danes je postopek priprave bistveno drugačen. Glede uporabe topil, v tradicionalnih obratih surova olja pridobivajo brez, pa tudi sicer ni dokazov, da bi olja, če so pravilno očiščena in nadzorovana vsebovala ostanke teh. In avtor se najbolj osmeši, ko omenja kot škodljivo stiskanje (na ta način se tradicionalno pridobiva tudi deviška olja), da žganja olj niti ne omenjam (očitno je avtor prispevka gluh, saj presliši, da vonj po repici odstranjujejo s paro). Skratka cel kup neresnic in pol resnic v sklepih neumnega avtorja.
Sam pa še vedno konzumiram izključno deviška olja, zelo redko rafinirana (pa se jih nič ne bojim): oljčno, bučno, konopljino, zelo poredko še orehovo in jojobino.
poglejse84 ::
poglejse84 je izjavil:
En primer industrijske procesirane hrane.
Rafinirana olja še zdaleč niso kancerogena. Avtor tega prispevka je popolnoma nepoučen in strelja kozle. Kancerogene so transmaščobne kisline, ki nastanejo pri pregrevanju olja na zelo visokih temeperaturah. Včasih jih je veliko vsebovala margarina, danes je postopek priprave bistveno drugačen. Glede uporabe topil, v tradicionalnih obratih surova olja pridobivajo brez, pa tudi sicer ni dokazov, da bi olja, če so pravilno očiščena in nadzorovana vsebovala ostanke teh. In avtor se najbolj osmeši, ko omenja kot škodljivo stiskanje (na ta način se tradicionalno pridobiva tudi deviška olja), da žganja olj niti ne omenjam (očitno je avtor prispevka gluh, saj presliši, da vonj po repici odstranjujejo s paro). Skratka cel kup neresnic in pol resnic v sklepih neumnega avtorja.
Sam pa še vedno konzumiram izključno deviška olja, zelo redko rafinirana (pa se jih nič ne bojim): oljčno, bučno, konopljino, zelo poredko še orehovo in jojobino.
Saj članek omenj da je najboljše hladno stiskanje in to vsak ve. Samo ti ne pozorne prebereš in streljaš kozle. Omenjeno je stiskanje pod viskim pritiskom. Še enkrat preberi. Rafinirana olja so karcinogena.
thramos ::
A sem kje zapisal, da so obdelana živila boljša? Jaz sodim hrano od živila do živila posebej. Ne maram pa nabijanja vsepovprek in sklicevanja na lastno avtoriteto ali še huje, kozmične energije ter iz trte izvito logiko.
Nihče ne pravi da so vsa nepredelana živila boljša (če iKst to misli se moti). Ampak čez palec, je pravilo da je bolša izbira nepredelano, dobro.
Študij, ki bi kazala da umetni dodatki vplivajo na apetit, ni prav težko najti:
but they suggest that intense sweeteners can produce significant changes in appetite.
Tudi množica študij o zdravosti procesiranega vs. neprocesiranega mesa kaže podobno sliko:
The results of our analysis support a moderate positive association between processed meat consumption and mortality, in particular due to cardiovascular diseases, but also to cancer.
Skratka, za sosedovo Jožo, ki nima ne časa ne volje diplomirati na temo dietetike, je nasvet "nepredelano", dober.
Pithlit ::
Skratka, za sosedovo Jožo, ki nima ne časa ne volje diplomirati na temo dietetike, je nasvet "nepredelano", dober.
Na žalost se je treba bolj potrudit. Ker meso je predelano takoj ko zrezek vržeš v ponev (dasiravno lahko meso zaužijemo tudi surovo). Prav tako je predelan kuhan krompir (ki se ga pa surovega ne da jest).
Pa čips tudi ni neka visoko predelana zadeva (mal olja, soli in, seveda, krompirja). Pa se verjetno vsi strinjamo da ni najbolj zdrava zadeva. Čez palec pač ne gre mlatit naokoli. Imamo visoko predelane zadeve ki so, za sosedovo Jožo, povsem v redu (in jih ni malo takih zadev). Kot imamo malo predelane zadeve (kot je čips) ki za nikogar, vključno s sosedovo Jožo, niso v redu.
Jaz sicer trdim da je čisto vsa hrana, procesirana ali ne, čisto v redu za vsakega zdravega človeka. Dokler se je v zdravih mejah. Tudi čips in čokolada. Pa una lazanja iz vrečke tudi ne bo zdravega človeka ubila če bo porcijo zmazal enkrat ali dvakrat na teden.
Sem tudi enkrat prej že omenila: kdor ni zmožen lastnega apetita kontrolirat naj si poišče pomoč. Ali pa naj neha jokat kako ga njemu najljubša hrana redi.
Life is as complicated as we make it...
thramos ::
Ne govorim o rejenju, ampak o vplivu na zdravje. In tukaj imajo študije dokaj jasno tendenco.
In ne, za ocene čez palec se ni potrebno bolj potrudit, če že te ocene drastično izboljšajo kvaliteto jedilnika. Pa čeprav se bo najdel kdo in se vtaknil v to, da nepredelana surova mušnica ni najbolj zdrava izbira, ribje olje pa je.
Malo čudno je pa, da praviš da takšne izjave niso dovolj natančne, kvasiš pa "Dokler se je v zdravih mejah" in "enkrat na teden ne bo nikogar ubilo" ...
In ne, za ocene čez palec se ni potrebno bolj potrudit, če že te ocene drastično izboljšajo kvaliteto jedilnika. Pa čeprav se bo najdel kdo in se vtaknil v to, da nepredelana surova mušnica ni najbolj zdrava izbira, ribje olje pa je.
Malo čudno je pa, da praviš da takšne izjave niso dovolj natančne, kvasiš pa "Dokler se je v zdravih mejah" in "enkrat na teden ne bo nikogar ubilo" ...
trizob ::
poglejse84 je izjavil:
poglejse84 je izjavil:
En primer industrijske procesirane hrane.
Rafinirana olja še zdaleč niso kancerogena. Avtor tega prispevka je popolnoma nepoučen in strelja kozle. Kancerogene so transmaščobne kisline, ki nastanejo pri pregrevanju olja na zelo visokih temeperaturah. Včasih jih je veliko vsebovala margarina, danes je postopek priprave bistveno drugačen. Glede uporabe topil, v tradicionalnih obratih surova olja pridobivajo brez, pa tudi sicer ni dokazov, da bi olja, če so pravilno očiščena in nadzorovana vsebovala ostanke teh. In avtor se najbolj osmeši, ko omenja kot škodljivo stiskanje (na ta način se tradicionalno pridobiva tudi deviška olja), da žganja olj niti ne omenjam (očitno je avtor prispevka gluh, saj presliši, da vonj po repici odstranjujejo s paro). Skratka cel kup neresnic in pol resnic v sklepih neumnega avtorja.
Sam pa še vedno konzumiram izključno deviška olja, zelo redko rafinirana (pa se jih nič ne bojim): oljčno, bučno, konopljino, zelo poredko še orehovo in jojobino.
Saj članek omenj da je najboljše hladno stiskanje in to vsak ve. Samo ti ne pozorne prebereš in streljaš kozle. Omenjeno je stiskanje pod viskim pritiskom. Še enkrat preberi. Rafinirana olja so karcinogena.
Kakor koli stiskaš olje, to je mehanski postopek in dvomim, da je škodljiv za zdravje. Ravno tako avtor palamudi, ko govori, da olje žgejo (najbrž ne zna angleško).
Ne bo držalo. Kancerogena so olja, ki vsebujejo transmaščobne kisline in rafinirana olja žnj kategorije, kjer se uethenjo že v postopku pred rafiniranjem naloviti kakšna topila. Vendar tvoj zaključek, rekla pisala, kazala, ni merodajen!
A sem kje zapisal, da so obdelana živila boljša? Jaz sodim hrano od živila do živila posebej. Ne maram pa nabijanja vsepovprek in sklicevanja na lastno avtoriteto ali še huje, kozmične energije ter iz trte izvito logiko.
Nihče ne pravi da so vsa nepredelana živila boljša (če iKst to misli se moti). Ampak čez palec, je pravilo da je bolša izbira nepredelano, dobro.
Študij, ki bi kazala da umetni dodatki vplivajo na apetit, ni prav težko najti:
but they suggest that intense sweeteners can produce significant changes in appetite.
Tudi množica študij o zdravosti procesiranega vs. neprocesiranega mesa kaže podobno sliko:
The results of our analysis support a moderate positive association between processed meat consumption and mortality, in particular due to cardiovascular diseases, but also to cancer.
Skratka, za sosedovo Jožo, ki nima ne časa ne volje diplomirati na temo dietetike, je nasvet "nepredelano", dober.
Vse si pobluzil! Glede glukoze in sladkorjev ves čas pravim, da te ob pogostem uživanju kaj hitro spravijo v začarani krog poželenja po sladkem oz. OH.
Mi smo pa govorili o ojačevalcih okusa, o teh ni popolnoma nobenega dokaza, da bi povečevali apetit ali poželenje!
Ne da se mi odgovarjati na takšne šalabajzarsko spisane poste, dajte prebrat, o čem pišemo in potem odgovarjate. Niso lubenica banane.
Ljudje so se naučili hrano predelovati/kuhati, da so ji podaljšali trajnost in da bi bila varnejša.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trizob ()
trizob ::
Ne govorim o rejenju, ampak o vplivu na zdravje. In tukaj imajo študije dokaj jasno tendenco.
In ne, za ocene čez palec se ni potrebno bolj potrudit, če že te ocene drastično izboljšajo kvaliteto jedilnika. Pa čeprav se bo najdel kdo in se vtaknil v to, da nepredelana surova mušnica ni najbolj zdrava izbira, ribje olje pa je.
Malo čudno je pa, da praviš da takšne izjave niso dovolj natančne, kvasiš pa "Dokler se je v zdravih mejah" in "enkrat na teden ne bo nikogar ubilo" ...
Za oceno čez palec moraš najprej začeti s tavek: "Tako menim ..." ali "Tako ocenjujem ..." in ne to prodajati kot sveto resnico, znanstveno dejstvo.
thramos ::
Eh, če cepiš dlako, in umetnih sladil ne kategoriziraš kot ojačevalcev okusa (recimo da je res, ampak v kontekstu nepomembno), najdeš podobno tudi za "flavor enchancer":
The use of flavor enhancers have increased food intake
Ja. Ob tem (predvsem modernejši načini industrijske predelave - kar kuhanje krompirja ni, kar bi moralo biti jasno vsem) določene (večina) hrane, tudi zaradi dodatkov, pridobivajo nekatere lastnosti, za katere množica študij nakazuje (ena izmed mnogih je citirana zgoraj), da imajo tendenco povzročanja nekaterih bolezni.
Posledično so izjave čez palec, čim bolj nepredelana hrana, dobre.
The use of flavor enhancers have increased food intake
Ljudje so se naučili hrano predelovati/kuhati, da so ji podaljšali trajnost in da bi bila varnejša.
Ja. Ob tem (predvsem modernejši načini industrijske predelave - kar kuhanje krompirja ni, kar bi moralo biti jasno vsem) določene (večina) hrane, tudi zaradi dodatkov, pridobivajo nekatere lastnosti, za katere množica študij nakazuje (ena izmed mnogih je citirana zgoraj), da imajo tendenco povzročanja nekaterih bolezni.
Posledično so izjave čez palec, čim bolj nepredelana hrana, dobre.
trizob ::
@thramos
Ne cepim dlake! Debata o ojačevalcih okusa, kar sladila niti približno niso, je tekla že nekaj deset prispekov, ko si se vključil. Prosim, preberi drugič, o čem se gre. In niti sladila nimajo takšnega učinka, prav glukoza in drugi sladkorji z visokim GI, ki se jih nekritično dozira, pa imajo.
Ko fantje tolčejo, da je vsa predelana hrana slaba, naravna pa dobra, nimajo v mislih zgolj krompirčka.
Študija, ki jo sedaj navajaš, ni dvojno slepa, zadeva zgolj populacijo ostarelih in še ni doživela pregleda strokovne javnosti. Tako da sem zelo skeptičen glede te.
Pa tudi tista študija o sladilih v samem povzetku jasno pove, da si jo je potrebno razlagati v kontekstu eksperimentalnih pogojev in, da zgolj blago nakazuje na povečanje apetita. Nič več kot to.
Ne cepim dlake! Debata o ojačevalcih okusa, kar sladila niti približno niso, je tekla že nekaj deset prispekov, ko si se vključil. Prosim, preberi drugič, o čem se gre. In niti sladila nimajo takšnega učinka, prav glukoza in drugi sladkorji z visokim GI, ki se jih nekritično dozira, pa imajo.
Ko fantje tolčejo, da je vsa predelana hrana slaba, naravna pa dobra, nimajo v mislih zgolj krompirčka.
Študija, ki jo sedaj navajaš, ni dvojno slepa, zadeva zgolj populacijo ostarelih in še ni doživela pregleda strokovne javnosti. Tako da sem zelo skeptičen glede te.
Pa tudi tista študija o sladilih v samem povzetku jasno pove, da si jo je potrebno razlagati v kontekstu eksperimentalnih pogojev in, da zgolj blago nakazuje na povečanje apetita. Nič več kot to.
thramos ::
In niti sladila nimajo takšnega učinka
Študije pravijo drugače.
Ko fantje tolčejo, da je vsa predelana hrana slaba, naravna pa dobra, nimajo v mislih zgolj krompirčka.
Nič ne tolčejo. Svetujejo, da se zdrava prehrana bazira na čim bolj nepredelani hrani. Pametno.
Študija, ki jo sedaj navajaš, ni dvojno slepa, zadeva zgolj populacijo ostarelih in še ni doživela pregleda strokovne javnosti. Tako da sem zelo skeptičen glede te.
Bodi skeptičen, edino prav. Se pa težko še naprej dereš "ni popolnoma nobenega dokaza".
Pa tudi tista študija o sladilih v samem povzetku jasno pove, da si jo je potrebno razlagati v kontekstu eksperimentalnih pogojev in, da zgolj blago nakazuje na povečanje apetita. Nič več kot to.
Tako kot vse študije, za razliko od slo-tech postov, študije nakazujejo in domnevajo, predlagajo nadaljnje raziskave ipd. V kontekstu z množico ostalih študij in informacij se potem pojavljajo ugotovitve.
poglejse84 ::
In niti sladila nimajo takšnega učinka
Študije pravijo drugače.
Ko fantje tolčejo, da je vsa predelana hrana slaba, naravna pa dobra, nimajo v mislih zgolj krompirčka.
Nič ne tolčejo. Svetujejo, da se zdrava prehrana bazira na čim bolj nepredelani hrani. Pametno.
Študija, ki jo sedaj navajaš, ni dvojno slepa, zadeva zgolj populacijo ostarelih in še ni doživela pregleda strokovne javnosti. Tako da sem zelo skeptičen glede te.
Bodi skeptičen, edino prav. Se pa težko še naprej dereš "ni popolnoma nobenega dokaza".
Pa tudi tista študija o sladilih v samem povzetku jasno pove, da si jo je potrebno razlagati v kontekstu eksperimentalnih pogojev in, da zgolj blago nakazuje na povečanje apetita. Nič več kot to.
Tako kot vse študije, za razliko od slo-tech postov, študije nakazujejo in domnevajo, predlagajo nadaljnje raziskave ipd. V kontekstu z množico ostalih študij in informacij se potem pojavljajo ugotovitve.
Se strinjam.
To je tako ko zmanjka mnenje potem začne kaj pravi študuja. Kaj misliš, da so študije resnične? Vse to so plačane s strani industrije in je prav da si skeptičen. So tudi neodvisne študije. So tudi študije, recimo ki dokazujejo da holesterol ni kriv za srčne obolenij in debelost.
trizob ::
@thramos
Ni res, zgolj namigujejo in v povzetku edine, ki si jo prilepil, celo to povdarjajo, da tega ne gre jemati zdravo za gotovo. In nič ne kričim, očitno niti spletnega bontona ne poznaš, da kričanje ponazarjajo VELIKE ČRKE.
Zelo nenačelno in neargumentirano tolčejo prazno slamo. Sam sem tudi zagovornik zdrave prehrane, pa sem že nič koliko krat povedal, da sodim vsako živilo posebej.
Kaj drugega pa sem jaz v svojem postu terjal kot študije? Hja, v nekaterih pridejo do konkretnih zaključkov, v drugih pa zgolj do nekih podaljškov hipotez, sumov ... Več takpšnih študij pa nikakor ne pripelje do znanstvenega zaključka.
@poglejse84
Oprosti, kadar koli se oglasiš, kvasiš neumnosti. Ta debata ni namenjena všečkanju komentarjev. Še manj mešanju megle, ter križanju dinozavrov z lubenicami.
Škoda časa za takšno debato.
Študije pravijo drugače.
Ni res, zgolj namigujejo in v povzetku edine, ki si jo prilepil, celo to povdarjajo, da tega ne gre jemati zdravo za gotovo. In nič ne kričim, očitno niti spletnega bontona ne poznaš, da kričanje ponazarjajo VELIKE ČRKE.
Nič ne tolčejo. Svetujejo, da se zdrava prehrana bazira na čim bolj nepredelani hrani. Pametno.
Zelo nenačelno in neargumentirano tolčejo prazno slamo. Sam sem tudi zagovornik zdrave prehrane, pa sem že nič koliko krat povedal, da sodim vsako živilo posebej.
Tako kot vse študije, za razliko od slo-tech postov, študije nakazujejo in domnevajo, predlagajo nadaljnje raziskave ipd. V kontekstu z množico ostalih študij in informacij se potem pojavljajo ugotovitve.
Kaj drugega pa sem jaz v svojem postu terjal kot študije? Hja, v nekaterih pridejo do konkretnih zaključkov, v drugih pa zgolj do nekih podaljškov hipotez, sumov ... Več takpšnih študij pa nikakor ne pripelje do znanstvenega zaključka.
@poglejse84
Oprosti, kadar koli se oglasiš, kvasiš neumnosti. Ta debata ni namenjena všečkanju komentarjev. Še manj mešanju megle, ter križanju dinozavrov z lubenicami.
Škoda časa za takšno debato.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trizob ()
poglejse84 ::
@thramos
Študije pravijo drugače.
Ni res, zgolj namigujejo in v povzetku edine, ki si jo prilepil, celo to povdarjajo, da tega ne gre jemati zdravo za gotovo. In nič ne kričim, očitno niti spletnega bontona ne poznaš, da kričanje ponazarjajo VELIKE ČRKE.
Nič ne tolčejo. Svetujejo, da se zdrava prehrana bazira na čim bolj nepredelani hrani. Pametno.
Zelo nenačelno in neargumentirano tolčejo prazno slamo. Sam sem tudi zagovornik zdrave prehrane, pa sem že nič koliko krat povedal, da sodim vsako živilo posebej.
Tako kot vse študije, za razliko od slo-tech postov, študije nakazujejo in domnevajo, predlagajo nadaljnje raziskave ipd. V kontekstu z množico ostalih študij in informacij se potem pojavljajo ugotovitve.
Kaj drugega pa sem jaz v svojem postu terjal kot študije? Hja, v nekaterih pridejo do konkretnih zaključkov, v drugih pa zgolj do nekih podaljškov hipotez, sumov ... Več takpšnih študij pa nikakor ne pripelje do znanstvenega zaključka.
Škoda časa za takšno debato.
Ne vem kdo je zažel debato o študijah, vrjetno ti. Zato tudi takšno opletanje. Sploh zakaj se moraš vse opirati na študije, če lahko z zdravim razumom prideš do sklepa, da industrijska procesirana hrana in umetna hrana ni dobro za telo in zdravje. Kaj še rabiš? A razumeš kako gre ta ustroj industrijskega lobija?
techfreak :) ::
Sploh zakaj se moraš vse opirati na študije, če lahko z zdravim razumom prideš do sklepa, da industrijska procesirana hrana in umetna hrana ni dobro za telo in zdravje.
Kako tocno lahko do taksnega sklepa prides z zdravim razumom? Brez podatkov in znanja bos bolj tezko karkoli sklepal.
thramos ::
In nič ne kričim, očitno niti spletnega bontona ne poznaš, da kričanje ponazarjajo VELIKE ČRKE.
Tudi klicaj pomeni podobno.
Sam sem tudi zagovornik zdrave prehrane, pa sem že nič koliko krat povedal, da sodim vsako živilo posebej.
Če imaš čas in voljo - izvoli. Za ostale veljajo preprostejša pravila.
Hja, v nekaterih pridejo do konkretnih zaključkov, v drugih pa zgolj do nekih podaljškov hipotez, sumov ...
No, ajde, študijo, ki nedvomno dokaže, da aditivi nimajo vpliva na apetit.
Se strinjam.
To je tako ko zmanjka mnenje potem začne kaj pravi študuja. Kaj misliš, da so študije resnične? Vse to so plačane s strani industrije in je prav da si skeptičen. So tudi neodvisne študije. So tudi študije, recimo ki dokazujejo da holesterol ni kriv za srčne obolenij in debelost.
Ja, na podlagi ene študije, na takšnem področju kot je človeška biologija težko prideš do kakršnegakoli dokončnega zaključka ali dokaza. Kar avtorji ponavadi brez sramu priznavajo. Zato se študije ponavljajo, primerjajo, izdelujejo hipoteze, skratka, znanstvena metoda. S čimer se poizkuša izločiti napake, zmote, vplive industrije ipd.
MKC00 ::
"Never ending story" je takšna debata. Tako nekako kot Nvidia:Radeon ali Microsoft:Apple...
Tisti, ki ste za OH in tisti, ki ste proti OH (ter tisti vmes) najbrž ne boste ničesar dosegli. Jaz sem bil že na obeh (oz. vseh treh) straneh pa ne mislim nobenemu silit kaj oz. kako naj je. Mislim pa si svoje.
Dokler ne probaš sam ne veš oz. si najbrž precej skeptičen do raziskav in govoric.
Tisti, ki ste za OH in tisti, ki ste proti OH (ter tisti vmes) najbrž ne boste ničesar dosegli. Jaz sem bil že na obeh (oz. vseh treh) straneh pa ne mislim nobenemu silit kaj oz. kako naj je. Mislim pa si svoje.
Dokler ne probaš sam ne veš oz. si najbrž precej skeptičen do raziskav in govoric.
poglejse84 ::
Pustmo zdaj te študije.:) Se strinjam z vami. So študije ki pomagajo za nadaljni razvoj. Ampak pri hrani ni nenehen razvoj in enormn število študije ki bo dokazalo to in ono. Hrana mora biti naravna in ne procesirana in razne kemije. Štekate. To je problem naše civilizacije. Ne govorimo o kvantni fiziki, elektrotehniki, strojništvo, vremenu in pogoj ptič bla bla., kjer so potrebne študije. Ok so tudi potrebne raziskave o vplivu hrane na človeka.
Tukaj se gre za veliko količino informacij in vsak govori zase in vsak se opira na svoje vir študije.
Tukaj se gre za veliko količino informacij in vsak govori zase in vsak se opira na svoje vir študije.
poglejse84 ::
trizob ::
poglejse84 je izjavil:
Znanost je omejena, človeška neumnost pa ne pozna meja. Žal.
Res je se strinjam. Ampak največja neumnost delajo v prehrambeni industriji, ki te prepričujejo da je ta hrana zdrava.
Dej, ne piši neumnosti, če nimaš boljšega za počet.
Posplošuješ, tako da ni res ...
Kaj pa je narobe s konzervo tune v slanici? Kaj pa je narobe pelati v konzervi? Kaj pa je narobe z deviškim oljčnim/konopljinim/bučnim/sončničnim oljem? Kaj pa je narobe s polnozrnatim kruhom? Lahko ti naštevam v nedogled ... To vse so proizvodi prehrambene industrije, ki se veliko krat znajdejo na mojem jedilniku in so povsem zdravi.
GGGGG ::
Za nekoga, ki se ima za razumno bitje precej počasi dojemaš stvari. To da npr. obstajajo različne stopnje predelave, ki različno vplivajo na hrano.
BigWhale ::
Za nekoga, ki se ima za razumno bitje precej počasi dojemaš stvari. To da npr. obstajajo različne stopnje predelave, ki različno vplivajo na hrano.
Ti pa ne razumes, da tvoj stil ni edini pravi in da se ne bo svet podrl, ce kdo ne bo jedel tako kot ti jes. Poleg tega ni vsa resnica, ki jo ti prodajas tudi absolutna resnica.
Ali danes ljudje pojedo vec predelane in obdelane hrane, kot so je pred 150 ali pa 1500 leti? Vsekakor, saj je te hrane tudi vec. Ampak zivijo pa dlje in praviloma smo bolj zdravi, kot smo bili. Neto izplen je, vec prebivalstva in daljsa zivljenska doba. In to je narobe?
So na svetu taksni, ki pretiravajo? Seveda so. Vedno so bili in vedno bodo.
trizob ::
Za nekoga, ki se ima za razumno bitje precej počasi dojemaš stvari. To da npr. obstajajo različne stopnje predelave, ki različno vplivajo na hrano.
Čista projekcija. Prav to si večina misli o tebi. In ravno to je moj point glede predelane prehrane, ki jo tako pljuvaš. Zato sem težil z definicijo in zato ponavljam, da sodim vsako živilo/obrok posebej.
GGGGG ::
Ampak zivijo pa dlje in praviloma smo bolj zdravi, kot smo bili. Neto izplen je, vec prebivalstva in daljsa zivljenska doba. In to je narobe?
Absolutna življenjska doba se podaljšuje, to je pa tudi vse. Število let brez bolezni pa v praktično vseh "zahodnih" državah pada ali stagnira. Precej strmo rastejo bolezni povezane s prehrano.
trizob ::
@iKst
S tem se strinjamo, to je tudi dokazano in zaradi tega teče tu debata.
Precej strmo rastejo bolezni povezane s prehrano.
S tem se strinjamo, to je tudi dokazano in zaradi tega teče tu debata.
techfreak :) ::
Me pa zanima kaksna je kaj korelacija med boleznimi ter ITM ali % mascobe. Ker koliko kaj berem je pretezka teza kar pomemben faktor pri razvoju teh bolezni, ali pa vsaj pri poslabsanju stanja.
Massacra ::
Res ne razumem, zakaj o francoskem paradoksu nihče nič ne razglablja v tej temi?
http://en.m.wikipedia.org/wiki/French_p...
http://en.m.wikipedia.org/wiki/French_p...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Massacra ()
BaToCarx ::
No lepo upam da se bo proračun za raziskovalce napihnil, ter da se pride "do dna" zakaj pa kako v par letih.
Me prov zanima, če je kak točen feedback pokvarjen ali je skupek teh.
Me prov zanima, če je kak točen feedback pokvarjen ali je skupek teh.
thramos ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Debelost (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 37352 (16590) | kuall |
» | V ZDA debelost registrirana kot bolezen (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 80301 (72877) | thramos |
» | Why are thin people not fat (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9318 (7659) | Lawler |
» | Podražimo hrano! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 28671 (25240) | darkolord |
» | Navada je železna srajcaOddelek: Znanost in tehnologija | 4564 (2306) | tsh2 |