» »

Študija: igranje iger redi

Študija: igranje iger redi

National Post - Kanadska raziskava o debelosti je pokazala, da igranje računalniških iger redi. To ni nič novega, a odkrili so, da igranje iger predvsem krepi tek in da je to glavni razlog za debelost, ne pa pomanjkanje telesne aktivnosti.

Doslej je prevladovalo mnenje, da je igranje iger redilno predvsem zato, ker odžira čas, ki bi sicer lahko namenili fizični aktivnosti. S tem bi porabili več kalorij, kar bi se poznalo v manjšem obsegu pasu. Toda raziskovalci so v študiji, kjer je sodelovalo 22 mladih igralcev iger, ugotovili, da igranje iger vzpodbuja tek. Po enournem igranju je testna skupina pojedla 80 kilokalorij več od kontrolne, ki je ta čas le sedela v udobnem stolu.

Kaj točno krepi tek po igranju iger, ni povsem znano. Hormonska in krvna slika udeležencev je bila po igranju iger nespremenjena, tako da ni mogla biti razlog za to. Ena izmed razlag pravi, da si možgani po visoki aktivnosti zaželijo nagrado v obliki sladkorjev. Arya Sharma z Univerze v Alberti pojasnjuje, da raziskava osvetljuje pomembno zablodo o hujšanju; res je telesna aktivnost pomembna za zdravje, a hujšamo predvsem z manjšim vnosom kalorij. Sedeče aktivnosti povečujejo apetit, kar je dosti slabše od manjše porabe kalorij v primerjavi s fizično aktivnostjo, ki bi jo lahko opravljali v tem času.

34 komentarjev

morbo ::

Očitno so testirali le casual gamerje, ker hardkorovci ne zapravljajo časa za pripravo in konzumiranje hrane, medtem ko questi čakajo...

subby ::

hah.. hardcore gamerji ne zapravljajo časa za igre s questi

DiTi ::

z mojimi 183cm in 70 kg se ne strinjam s študijo.

Relanium ::

Js sem opazil da koker se nahajam znotraj bajte sem ponavadi bolj lačen. Ker se mim kuhinje sprehajam seveda!
Ko pa grem ven na luft pa so druga zanimanja, ne pa hrana.

BigWhale ::

Kako se mimo kuhinje sprehajas? Se pravi gres stran od racunalnika?!

[D]emon ::

subby je izjavil:

hah.. hardcore gamerji ne zapravljajo časa za igre s questi


Povej to WoW frikom. :))
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

subby ::

naj si sami čas vzamejo pa preberejo
večina folka, ni važno katero zvrst geekajo, itak šalta na league of legends

RejZoR ::

To sploh ni res. Ravno nasprotno. PC gamerji so zadnjih (kar nekaj) let vglavnem sami suhci. Med slednje nekako spadam tud sam, čeprav tle mal pripomore tud metabolizem posameznika. Sam jem precej "svinjarije" pa imam vbistvu raje kakšno kilo premalo za svojo velikost kot pa preveč. Tud stvar je v tem kaj pretežno igraš. Če so to strategije in FRP-ji ter MMORPG-ji kjer gledaš lik iz vrha in ga vodiš samo z miško, imaš načeloma eno roko frej in lahko v glavo trpaš svinjarijo. Tudi samo igranje ni tako hitro, da bi seganje po futru povzročilo kaj slabše igranje. Če pa pretežno igraš online FPS špile in dirkačine pa povem iz osebnih izkušenj, da nimaš časa jest svinjarije med igranjem. V NFS Hot Pursuit se vse dogaja tolk hitro, da nimaš časa jest vmes. Med igranjem imaš tud polno zasedeni obe roki, tako da to spet odpade. V UT, CS:S in podobnih pa spet rabiš konstantno koncentracijo. Edini čas kadar lahko kaj vržeš vase je čas v lobby-ju oz če crkneš. Kar pa načeloma ne traja dolgo in če nisi prašiček in imaš rad čisto tipkovnico si ne mažeš rok za tisti čas, ki ga imaš vmes, ker veš, da si rok ne boš mogu dovolj hitro očedit.
V tem primeru sam včasih vržem v usta kakšen košček temne čokolade (ker se ne topi toliko), mogoče kakšne oreščke ali pa imam zraven kakšen pol litrski navadni tekoči jogurt, ki ga potem počasi srkam med čakanjem v špilih. Kadar igram FRP-jke in strategije pa običajno jem kakšen čips al pa kakšno mlečno čokolado od katerih imaš šape hitreje zamaščene. Ampak ker je ena roka vglavnem frej to ni problematično.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

jizzer ::

ja pa ja...jaz bi bil veseli če bi mel kakih 5 kil več. bullsh^~ť

Meizu ::

[D]emon je izjavil:

subby je izjavil:

hah.. hardcore gamerji ne zapravljajo časa za igre s questi


Povej to WoW frikom. :))



Sej ne rabjo bit sam wow. Ma res mi je interesantno, kako se, ko se omeni mmorpg takoj skoči v ospredje wow.

Veliko večje geeke najdeš že v aionu, recimo na azijskih serverjih. Pa Lineage. Da ne omenjam kakšnih free mmorpgjev, kjer obstajajo guildi, kjer je folk, ki igra 24/7 dobesedno.

jlpktnst ::

Saj tudi porabiš več energije če nekaj aktivno počneš.

Saj je znano da povečana možganska aktivnost zahteva več energije. Vzročna povezava ki je tu nakazana ni utemeljena.

bezerk ::

RejZoR je izjavil:

To sploh ni res. Ravno nasprotno. PC gamerji so zadnjih (kar nekaj) let vglavnem sami suhci.


Seveda ni res, tudi sam sem, nazadnje ko sem instalital igro na PC in jo probal usposobit, da bi delala, porabil tri dni in pozabil jest, pa tudi nervoza in živci so naredili svoje ;((
S konzolami sem pa prav prijetno okrogel.

Kaj naj naredim ?! ;)

BigWhale ::

Ce igranje iger cele dneve pomeni, biti geek, potem se takoj nimam vec za geeka.

Zdaj pa nehajte z zlorabo tega povsem v redu izraza.

Hvala. :>

Kenpachi ::

Mja, tud n=22 ni lih über reprezentativen vzorec.
Zaraki Kenpachi.

Seljak ::

Študija: igranje iger redi
to za mene ne drži,ker ko igram nimam časa jest in za to tudi kilogrami ne gredo gor ;) Te študije mi gredo pošteno na Kur*c!!Hitler je dokazal,da lahko tudi debeli shujšajo :|

KoKi ::

80kcal ni nič.
# hackable

gendale ::

KoKi je izjavil:

80kcal ni nič.

se nabere čez čas
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

KoKi ::

To je lahko tudi (samo nekoliko) povečan metabolizem posameznikov. V grobem, nič (ali merska napaka).
# hackable

Looooooka ::

ne a reeeeeeeeees.
Mene sam zanima kok denarja so za raziskavo pokasiral :P

revvs ::

Zakaj ravno igre ? Druga dela na PC ne redijo ?

KoKi ::

Po tej teoriji tudi učenje redi, saj "si možgani po visoki aktivnosti zaželijo nagrado v obliki sladkorjev".
# hackable

nekikr ::

Saj je znano da povečana možganska aktivnost zahteva več energije.

Tole pa niti slučajno ni res. Pobrskaj po arhivu, je bilo celo na ST med novicami, da povečana možganska aktivnost ne zahteva več energije, ti pa da občutek, da si nekaj naredil in da rabiš hrano.

hidetr ::

hahahah se ne strinjam z raziskavo jaz in mojih 5 irl friendov, ki že 5 let igramo wow, smo več ko vitki, skoraj prestradani ;D

pa kakšna hrana med questi, instancami in pvp-jem ni časa za irl biološke zadeve,

pa da si ne bo kdo kaj mislil vsi smo zaposleni in plačujemo davke. Ne vem jaz nisem ko nekateri ko šopajo mulce brez strehe nad glavo in denarja v denarnici in so socialni problem, pa jim kljub temu vsi govorijo kako lepo, da imajo družino in vse lepo in prav, človeka kot sem jaz pa označijo za čudaka..

vem da je nekaterim izmed vas to težko razumeti, ker edina vzgoja, ki ste jo prejeli je bila s strani vaših staršev in niste v obzir vzeli stvari kot so znanstvena dognanja in je posledično vaš pogled na svet omejen, samo hej ne moremo biti vsi popolni.

Yama ::

indeed, ko geekas ni casa za jest! :>

sash69 ::

80 kcal = res skoraj nič. :) Ravno včeraj sem si odprl v Sparu kupljene neke piškote s čokoladnimi koščki notri (chocolate-chip cookies varianta, 9 jih je notri), in na embalaži piše, da en tist piškotek (14g) vsebuje 64kcal. "Vso to energijo viška" verjetno porabiš ko med igranjem vmes 2x vstaneš in se sprehodiš do WC-ja. :D

Takšne raziskave so res smešne... Čedalje bolj podobne ratujejo kakšnim "znanstvenim raziskavam" na drugih portalih, recimo 24ur.com in podobno. :)

nekikr ::

80kcal na uro je ogromno. Še enkrat toliko, kolikor telo dejansko porabi.

donfilipo ::

Suhi, obledeli, krhki in ne zdržite niti 76 ur brez igric:) Dobar je. Zlobnočanstvo bo zelo zadovoljno:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Spura ::

Tok idiotske raziskave pa ze dolgo nisem videl. Torej eni skupini dajo za spilat eno uro, druga skupina pa eno uro v luft gleda. Potem nazenejo mulce pred hladilnik in merijo kalorije. Ne samo, da je naravnost ocitno da si po poljubni dejavnosti bolj lacen kot ce nicesar ne delas, ampak raziskava je zgresena, ker prenehajo igranje in jim dajo jest. Ravno v tem je fora... ce spilas ne gres jest. Jst pac 8 ur v kosu igram in ne grem jest. In tudi po tem ne pojem ravno ne vem kako veliko, da bi nadoknadil.

gendale ::

jst si prinesem hrano pred računalnik in jem med dialogi :)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

nekikr ::

Ne samo, da je naravnost ocitno da si po poljubni dejavnosti bolj lacen kot ce nicesar ne delas

Ne, ni očitno. Po športni dejavnosti si praviloma manj lačen kot takrat, ko lenariš in ne veš kaj bi počel sam s saboj. Pojdi na kakšen 10-20km tek pa ti bo jasno.

thramos ::

Ja, sestradan sem in pojem pol vola.

Po visokointenzivnem športu pa celega.

gendale ::

nekikr je izjavil:

Ne samo, da je naravnost ocitno da si po poljubni dejavnosti bolj lacen kot ce nicesar ne delas

Ne, ni očitno. Po športni dejavnosti si praviloma manj lačen kot takrat, ko lenariš in ne veš kaj bi počel sam s saboj. Pojdi na kakšen 10-20km tek pa ti bo jasno.

po športni dejavnosti imam ogromen apetit :)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

nekikr ::

Narobe sta razumela oz. preveč dobesedno. Če pretečeš 20km boš seveda jedel, liter vode pač ni dovolj. Gledam procentualno. Če sediš potem porabiš 75kcal na uro. V telo jih vneseš pa konkretno več, ker si zdolgočasen, ker mlatiš piškote, čokolado kar koli je že, da se malo zamotiš. In če gledaš čez celi dan jih vneseš za 1,5x - 2x več brez problema. Če pa greš na 20km tek, boš ob tem izgubil cca. 2000kcal, v telo jih pa ne boš vnesel 3000 ali 4000. Velika verjetnost je, da jih boš vnesel samo kakih 500-1000. Normalno kosilo pač. In tu je tista razlika potem.

RobertDev ::

Priporočam jim, študijo koliko časa ljudje niso jedli, kot so prebrali to pametno študijo...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Igranje iger škoduje možganom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5617435 (12319) nurse013
»

Študija: igranje nasilnih iger ne vpliva na porast ali upad prosocialnega vedenja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2310774 (8794) rachek
»

Telesna konstitucija novodobnih generacij? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20726363 (21884) Freaxx
»

Hujšanje z igrami

Oddelek: Novice / Igre
204084 (3051) Tr0n

Več podobnih tem