Forum » Loža » DIY PIzza...
DIY PIzza...
c3p0 ::
Magic1 ::
V Veraceju pa je bilo ekstra tanko in zelo zvečljivo. Sem kar namatral čeljust, da sem jo predelal.
Mora biti tanko, a debel, zračen rob. Nič hrustljavosti, saj se zelo hitro speče in se testo ne izsuši.
Ravno rob je bil relativno tanek, verjetno so šparal na testu, saj gre v normalen rob večino testa. Še bolj kot to me je zmotilo, da je bilo testo zelo chewy.
Drugače se pa pri visoki temperaturi pečenja naredi zelo tanek sloj skorijce na testu. Seveda to opaziš takoj ko gre pica iz pečice. Če pica čaka 5min zunaj, se seveda izgubi. To da je pa celo testo prepečenec, je pa itak no no(old school home pice, ki se pečejo 30min).
Magic
reeves ::
A je komu uspelo naredit tako testo, kot je npr. v piceriji Verace?
Ker meni s temi recepti za Napolitansko pico rata dobra pica, ampak je bolj podobna dobri "tipični" italjanski pici. Verace je pa še vedno neka druga liga. A je fora da bi moral testo dalj časa pustiti v hladilniku? Jaz naredim testo večer prej, se pravi da je v hladilniku 16h in nato še 2h na sobni temperaturi. Ali je to problem pečice (275C MAX)?
Hidracija pri takem testu je 80%+. Plus zelo visoka temperatura mora bit. Lepinje se delajo na tak način, samo z malo več kvasa, ker ne stojijo čez noč.
buttcrack ::
V Veraceju pa je bilo ekstra tanko in zelo zvečljivo. Sem kar namatral čeljust, da sem jo predelal.
Mora biti tanko, a debel, zračen rob. Nič hrustljavosti, saj se zelo hitro speče in se testo ne izsuši.
meni je verace pica super, edin problem, ki sem ga opazil, je da je super bolj kot ne samo prva polovica pice, druga je že slabša. Testo se malce ohladi in ni več tako kot na začetku in ja, mogoče je res proti koncu malo bolj chewy...
c3p0 ::
Meni osebno je tak stil pizze najboljši, zato sem se tudi sam primerno opremil. Morda tudi zato, ker do Veraceja v SLO niti nisi mogel dobiti prave neapeljske pizze.
m0LN4r ::
Kaksna pa naj bi bla prava neapeljska? Trick question.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Magic1 ::
V Veraceju pa je bilo ekstra tanko in zelo zvečljivo. Sem kar namatral čeljust, da sem jo predelal.
Mora biti tanko, a debel, zračen rob. Nič hrustljavosti, saj se zelo hitro speče in se testo ne izsuši.
meni je verace pica super, edin problem, ki sem ga opazil, je da je super bolj kot ne samo prva polovica pice, druga je že slabša. Testo se malce ohladi in ni več tako kot na začetku in ja, mogoče je res proti koncu malo bolj chewy...
Ahhh, možno da je bilo to. Če se strežba ne obrne zadosti hitro, zna pica čakat 5min na izdajnem pultu. To v kombinaciji z mrzlim krožnikom zna konkretno ohladit pico preden jo sploh dobiš.
Magic
Kvinta ::
harvey ::
Kaksna pa naj bi bla prava neapeljska? Trick question.
Tako kot pravi Zgornjesavinjski želodec , v tem stilu je iskati odgovor na kaj je 'pravo', ješ pa lahko tudi 'nepravo' brez težav ali purističnih predsodkov.
Kaksna pa naj bi bla prava neapeljska? Trick question.
Za moj okus totalno zanič.....pelati ,mocarela in pa par listkov bazilike
Vse prevečkrat se pozabi pri pizzi in pašti, da je vse preveč obloženo in potem več ne veš kaj ješ...
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
Kvinta ::
Vse prevečkrat se pozabi pri pizzi in pašti, da je vse preveč obloženo in potem več ne veš kaj ješ...
Jaz se požvižgam na tradicijo point je samo edn in to je stvar okusa ,če je nekomu dobra napoli naj mu bo mu privščim jaz mam gor rad še meso ( ne klobase ) in gobe ter začimbe kot so timijan in bazilika povrh pa polijem z bučnim oljem....včasih vse skup zavijem kot štrudelj tud ni napačno
harvey ::
Vse prevečkrat se pozabi pri pizzi in pašti, da je vse preveč obloženo in potem več ne veš kaj ješ...
Jaz se požvižgam na tradicijo point je samo edn in to je stvar okusa ,če je nekomu dobra napoli naj mu bo mu privščim jaz mam gor rad še meso ( ne klobase ) in gobe ter začimbe kot so timijan in bazilika povrh pa polijem z bučnim oljem....včasih vse skup zavijem kot štrudelj tud ni napačno
Saj , zato pa...
De gustibus non est dispuntandum.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
buttcrack ::
Okus je čist subjektiven, če je nekomu všeč govno, mu pač je... Isto kot pri ženskah, enmu smrklje, enmu joškarce, enmu z višjim BMI...
Prepričevat se tukaj je brezpredmetno.
Prepričevat se tukaj je brezpredmetno.
PacificBlue ::
Sam opažam, da najbolj dobra je ponavadi pica, ki jo doma na hitro pripraviš, da ne vložiš preveč truda v detajle.
Pa še skuta zraven..
Jaz se požvižgam na tradicijo point je samo edn in to je stvar okusa ,če je nekomu dobra napoli naj mu bo mu privščim jaz mam gor rad še meso ( ne klobase ) in gobe ter začimbe kot so timijan in bazilika povrh pa polijem z bučnim oljem....včasih vse skup zavijem kot štrudelj tud ni napačno >:D
Pa še skuta zraven..
I’m out.
:3
:3
Kvinta ::
PacificBlue je izjavil:
Sam opažam, da najbolj dobra je ponavadi pica, ki jo doma na hitro pripraviš, da ne vložiš preveč truda v detajle.
Jaz se požvižgam na tradicijo point je samo edn in to je stvar okusa ,če je nekomu dobra napoli naj mu bo mu privščim jaz mam gor rad še meso ( ne klobase ) in gobe ter začimbe kot so timijan in bazilika povrh pa polijem z bučnim oljem....včasih vse skup zavijem kot štrudelj tud ni napačno >:D
Pa še skuta zraven..
Al pa si rob pustim pa pol gor puter pa marmelado mažem namesto sladice
A.C.A.B
Kvinta ::
Ali ima kdo tole?
https://eu.ooni.com/products/ooni-pro
En moj sosed je mel to
https://eu.ooni.com/products/ooni-koda-...
fajn zadeva
A.C.A.B
Kvinta ::
Ko sem gledal čez plot je zgledalo čisto isto na plin brez dimnika za model pa ga nisem vprašal nikol pa tud zdaj ga ne morem je pred kratkim šel tja gor.
A.C.A.B
harvey ::
V nedelu so se v korona dobi poglobili v testo za pizzo
https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/v...
Na hitro testiral njihov recept, ker sem imel ravno nek ostanek manitobe, nisem šel na polni timing vzhajanja, tam dobri dve uri za test. Sem pa raztegoval testo po navodilu. Zelo dobro testo, drugič stestiram vzhajanje čez noč.
https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/v...
Na hitro testiral njihov recept, ker sem imel ravno nek ostanek manitobe, nisem šel na polni timing vzhajanja, tam dobri dve uri za test. Sem pa raztegoval testo po navodilu. Zelo dobro testo, drugič stestiram vzhajanje čez noč.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
hogorq ::
hej.
ima kdo kake izkušnje s stiskanjem testa s stiskalnico oz. "štanco" (nekaj takega https://www.trgovina-jerse.si/kovinska-... namesto valjanja? znalo bi bit kul tudi za tortilje ipd.
ima kdo kake izkušnje s stiskanjem testa s stiskalnico oz. "štanco" (nekaj takega https://www.trgovina-jerse.si/kovinska-... namesto valjanja? znalo bi bit kul tudi za tortilje ipd.
hogorq ::
hej.
ima kdo kake izkušnje s stiskanjem testa s stiskalnico oz. "štanco" (nekaj takega https://www.trgovina-jerse.si/kovinska-... namesto valjanja? znalo bi bit kul tudi za tortilje ipd.
tole, recimo
Badwolff ::
Imam eno stiskalnico za tortilje, ampak se testo tako lepi nanje, da se mi ni dalo ukvarjat s tem in se kar malo pozabil nanjo.
Vidim zdej tvoj primer. Zgleda luštno, moja je bolj ročna, neki tazga
Vidim zdej tvoj primer. Zgleda luštno, moja je bolj ročna, neki tazga
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Badwolff ()
hogorq ::
Imam eno stiskalnico za tortilje, ampak se testo tako lepi nanje, da se mi ni dalo ukvarjat s tem in se kar malo pozabil nanjo.
Vidim zdej tvoj primer. Zgleda luštno, moja je bolj ročna, neki tazga
ja, to poznam, me ne zanima, ker mi ni ok. poleg tega bi štanco rad priredil za večje pizze (premer vsaj 33 cm).
če se ti tortilje limajo, uporabi polivinil ali bolj pomokaj. ampak to itak veš verjetno.
reeves ::
hej.
ima kdo kake izkušnje s stiskanjem testa s stiskalnico oz. "štanco" (nekaj takega https://www.trgovina-jerse.si/kovinska-... namesto valjanja? znalo bi bit kul tudi za tortilje ipd.
Koliko pizz na dan pa delaš, da jih ne moreš delati ročno.
Pizze se ne stiska in ne valja...razteguje se jih z roko.
V času, ko model na videu splošči eno testo jaz naredim vsaj dve pizzi na roke.
V glavnem škoda časa, denarja in prostora, če nimaš masovne proizvodnje.
Če rabiš, pa kontaktiraj modela na linku. Če nima bo zrihtal.
https://www.facebook.com/pandasolutions...
c3p0 ::
Na hitro testiral njihov recept, ker sem imel ravno nek ostanek manitobe, nisem šel na polni timing vzhajanja, tam dobri dve uri za test. Sem pa raztegoval testo po navodilu. Zelo dobro testo, drugič stestiram vzhajanje čez noč.
2/3 hidracija, klasika. Daleč preveč kvasa za daljšo fermentacijo. Sam dam nekje 1g na kg moke, ko se grem tega.
hogorq ::
bvt ::
A je ze kdo delal pico iz moke brez glutena, recimo ajda nima glutena ker sploh ni zito. Je kdo ze sprobal z ajdo pa brez kvasa
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bvt ()
hogorq ::
Kvinta ::
Jaz delam včasih polovico bele in polovico ajdove ( Mlin Rangus ) pa dobro pride ne naraste tak je bolj nizka samo se vseeno lepo speče in ma okus po ajdi.....moji doma pa majo raje 80% bele in pa 20% ajdove ,ker so pač bizgeci kaj jim morem
A.C.A.B
hogorq ::
Jaz delam včasih polovico bele in polovico ajdove ( Mlin Rangus ) pa dobro pride ne naraste tak je bolj nizka samo se vseeno lepo speče in ma okus po ajdi.....moji doma pa majo raje 80% bele in pa 20% ajdove ,ker so pač bizgeci kaj jim morem
s kvasom, predvidevam. je kaj žagovinasta, piškotasta? koliko vode?
reeves ::
Samo iz ajdove še nisem delal, mislim pa, da bo v tem primeru kar potreben valjar. Testo se bo trgalo.
Drugače mi pa ajda ni bila nekaj posebnega, dokler nisem nekaj časa delal s tatarsko ajdo. Za Horsa sem delal bombete, kjer sem dal noter 10% tatarske ajde in 90% T500. Ta ajda je pa enostavno odlična. Priporočam.
http://www.mlinrangus.si/sl/izdelek/tat...
https://www.bodieko.si/tatarska-ajda
Drugače mi pa ajda ni bila nekaj posebnega, dokler nisem nekaj časa delal s tatarsko ajdo. Za Horsa sem delal bombete, kjer sem dal noter 10% tatarske ajde in 90% T500. Ta ajda je pa enostavno odlična. Priporočam.
http://www.mlinrangus.si/sl/izdelek/tat...
https://www.bodieko.si/tatarska-ajda
Kvinta ::
Jaz delam včasih polovico bele in polovico ajdove ( Mlin Rangus ) pa dobro pride ne naraste tak je bolj nizka samo se vseeno lepo speče in ma okus po ajdi.....moji doma pa majo raje 80% bele in pa 20% ajdove ,ker so pač bizgeci kaj jim morem
s kvasom, predvidevam. je kaj žagovinasta, piškotasta? koliko vode?
Malenkost več vode je treba dat ,ker v vsaki ajdi so zraun zmlete luščine tiste črne pikice in to veže na sebe več vode ( tak moja mati pravi ko kruh peče ) enako je tudi z graham moko ali bilokatero polnozrnato,,,,meni se najboljše obnese ,če je testo bolj pacasto na začetku pol pa ni več tak ker te luščine dosti popijejo. Ne rabiš pa nobenega valjarja samo malo več moke dam na peki papir pa jo bolj nežno krožno raztegujem.
Ja okusa se je treba pač navadit ni to isto kot iz bele moke res je da ni keksasto je pa mogoče žagovinasto malo samo ,če se začne z 80/20 za probo pol pač vidiš pa če ok greš drugič na 70/30 in tak dalje tak vsaj jaz delam pri vseh poskusih.
Ma pa marsikatera picerija tudi že v ponudbi rjavo testo samo kolkor sem jaz to jedo je tam največ 10% polnozrnate ,ker ko recimo doma narediš 80/20 dobiš 2x bolj temno kot v piceriji.
Jemo pa dosti ajde doma zato jo tud v pizze dam.
Samo iz 100% ajdove pa meni ni ratalo nikoli testo je vedno ostalo mokro od znotraj .... enkrat sem v Italiji jedo v eni Veganski pizeriji 100% polnozrnato pa je bla zelo dobra recepta pa ni htel tip povedat :P
A.C.A.B
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kvinta ()
pero50 ::
Eno vprašanje. Uporabljam kamen za pizzo ampak zelo težko dobim željen rezultat.
Kamen je debeline 2 cm, greti ga moram vsaj 45 minut, ampak skorja spodaj ni nek presežek, da bi rekel res to je to. Če pečem več pic hkrati je prva ok, ostale pa so premalo pečene in lahko rečem da dobim boljšo pico iz pekača (spodnji grelec in ventilacijski program) in dam pico čisto na dno pečice in je na 275° pečena v sedmih do osmih minutah.
Pri kamnu uporabim žar in postavim kamen čisto na vrh, za prvi pico je sprejemljivo dno, pečena v šestih minutah, naslednja pica je pa že spodaj premalo pečena in pečem jo 8 minut. Kaj menite vi? Je premalo predgretja, predebel kamen ali je pač to samo nek hype kao kopija pizze iz krušne peči...
Program uporabljam ventilacijski žar, 45 minut predgretja, 6 minut pečenja, spodaj dam peki papir, da nimam odvečne moke in kamen v najvišji polici v pečici.
Kako pečete vi?
Kamen je debeline 2 cm, greti ga moram vsaj 45 minut, ampak skorja spodaj ni nek presežek, da bi rekel res to je to. Če pečem več pic hkrati je prva ok, ostale pa so premalo pečene in lahko rečem da dobim boljšo pico iz pekača (spodnji grelec in ventilacijski program) in dam pico čisto na dno pečice in je na 275° pečena v sedmih do osmih minutah.
Pri kamnu uporabim žar in postavim kamen čisto na vrh, za prvi pico je sprejemljivo dno, pečena v šestih minutah, naslednja pica je pa že spodaj premalo pečena in pečem jo 8 minut. Kaj menite vi? Je premalo predgretja, predebel kamen ali je pač to samo nek hype kao kopija pizze iz krušne peči...
Program uporabljam ventilacijski žar, 45 minut predgretja, 6 minut pečenja, spodaj dam peki papir, da nimam odvečne moke in kamen v najvišji polici v pečici.
Kako pečete vi?
Badwolff ::
Js mam na žaru super dno, tko tko skorjo. V pečici super skorjo, bl Bogo dno. Overall se mi zdi žar boljši.
c3p0 ::
Za odlične rezultate, sploh za neapeljski stil, žal na 275 ne bo šlo, niti na 350.
A stvar okusa, nekateri uživajo v piškotku in ga ne bi menjali za nič na svetu.
A stvar okusa, nekateri uživajo v piškotku in ga ne bi menjali za nič na svetu.
profii ::
A je problem v peki papirju? Tudi sam imam bolj meeeeeeh dno pri pici. Ravno tako pečena na kamnu, 300°c, najvišje rešetka.
harvey ::
A je problem v peki papirju? Tudi sam imam bolj meeeeeeh dno pri pici. Ravno tako pečena na kamnu, 300°c, najvišje rešetka.
Zgleda, da je 45 minut premalo. Lahko da ni pregret in 300 °C temp je pečiča kamen pa precej manj.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
6151 ::
Daj kamen direkno pod zgornjo grelo še predno zaštartaš pečico, bližje kot je, bolj vroč bo
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
profii ::
Kamen je tam vedno :) Greje se cca 45 minut, dno pice je svetlo rjavo z lisami, ni pa temno rjavo, tako kot v krušni peči. Na glas razmišljam, če je kriv peki papir, ki ne prepušča vlage, torej kamen ne more izsušiti pice in s tem jo narediti bolj hrustljave. Sicer po 6-7 minutah pride pica dovolj trda in trdna da se ne upogiba.... Ampak bi še malo rad "otpimiziral" peko.
Mogoče probam naslednjič z manjšo pico, tako da jo bom lažje prestavil iz pladnja na kamen in brez papirja (to pri veliki pici žal ne gre).
Mogoče probam naslednjič z manjšo pico, tako da jo bom lažje prestavil iz pladnja na kamen in brez papirja (to pri veliki pici žal ne gre).
Kvinta ::
Jaz sem v zadnjem mescu delal vsemgoče teste in ugotovil ,da se pizza čisto isto speče na plehu ,če jo daš noter ko se zagreje pečica na 300 stopinj kot pa če pečico in pleh pustiš 1 uro. Enako pečemo lepinje .... kamen sem že zdavnaj v kanto vrgo.
Na peki papir ne rabiš mazat nobenga masla.
Na peki papir ne rabiš mazat nobenga masla.
A.C.A.B
Magic1 ::
Mazanje peki papirja ni mišljeno zaradi prijemanja, temveč se bolj zapeče, kjer je namazano. V navadni pečici tudi priporočajo mazanje debelega roba pice.
Če pa se ti ne da zajebavat, kupiš Ooni picopek in jo pečeš na 450°C.
Če pa se ti ne da zajebavat, kupiš Ooni picopek in jo pečeš na 450°C.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
z3ro ::
Si lasti kdo tukaj Ooni in lahko iz prve roke pove kako se obnese? Pica iz pečice pač nikoli ne bo enaka kot iz krušne peči, zato sem nad tem polnim kurjenjem pečice že obupal ker se enostavno ne segreje dovolj in spečem lepo počasi po maminem receptu :D
6151 ::
Razmišljam o tem na pelete, ampak bom prvo probal eno poceni homemade pečko naredit iz opek in šamotne plošče
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
hogorq ::
reeves ::
Eno vprašanje. Uporabljam kamen za pizzo ampak zelo težko dobim željen rezultat.
Kamen je debeline 2 cm, greti ga moram vsaj 45 minut, ampak skorja spodaj ni nek presežek, da bi rekel res to je to. Če pečem več pic hkrati je prva ok, ostale pa so premalo pečene in lahko rečem da dobim boljšo pico iz pekača (spodnji grelec in ventilacijski program) in dam pico čisto na dno pečice in je na 275° pečena v sedmih do osmih minutah.
Pri kamnu uporabim žar in postavim kamen čisto na vrh, za prvi pico je sprejemljivo dno, pečena v šestih minutah, naslednja pica je pa že spodaj premalo pečena in pečem jo 8 minut. Kaj menite vi? Je premalo predgretja, predebel kamen ali je pač to samo nek hype kao kopija pizze iz krušne peči...
Program uporabljam ventilacijski žar, 45 minut predgretja, 6 minut pečenja, spodaj dam peki papir, da nimam odvečne moke in kamen v najvišji polici v pečici.
Kako pečete vi?
To je povsem normalno. Preden pečeš naslednjo pizzo spet malo segrevaj kamen. Tudi v pizzeriji, v peči za pizze ne smem vseh pizz dajati na isto mesto v isto peč eno za drugo. Treba je krožiti, če ne se isto poden ne zabarva.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Peka pizze (strani: 1 2 3 4 … 24 25 26 27 )Oddelek: Loža | 241609 (1458) | alekskac |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15493 (2687) | Tody |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48771 (11977) | MArkusPrimus |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56626 (36499) | bluefish |
» | Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33740 (19913) | joze67 |