» »

Komunizem + demokracija = možno?

Komunizem + demokracija = možno?

1
2
»

revvs ::

Bomo pa šli v imenu ne-diktature s Palinovo nazaj v demokratično krščansko inkvizicijo. Diktatura in demokracija sta besedi brez pomena. To še varuh človekovih pravic ve. Varuh opozarja, ne ukrepa in ne sprejema zakonov. Političari pa ne sprejemajo nič kar ni v skladu z EU. V USA imajo tako dobro demokracijo da imajo največji procent rasistov in daleč največji procent umorov na uro in poleg tega rabijo vsako toliko časa nekakšno vojno in tisti ki govorijo proti so ubiti. To je demokracija po kateri se vse države sveta zgledujejo. Zdaj še samo Assangeja morajo ustreliti, ker preveč resnico govori.
Kitajski vladajo komunisti ki živijo zelo kapitalistično, dovoljujejo tuje firme, gradijo največje zgradbe...tako kot vse kapitalistične države. Bistvo komunizma na kitajskem je bilo kmetijstvo, zdaj se to opušča. Komunizma oz. socializma na kitajskem že dolgo več ni, že od leta 2000 ne. Zdaj vlada denar oz. kapital, več država ne nudi avtomatsko službo, stanovanje...itd, vsakdo je zase, nikakršne komune pomoči več ni.

donfilipo ::

No vsaj eden, ki zna dobro predvideti, ali videti v prihodnost.
Palinova in krščanska inkvizicija, v obliki demokracije, je REALNA opcija. Ampak tako zlahka in brez ovir, pa tudi taka pot ni. 'Inkvizicija Palinove' pomeni državljansko vojno. Kar bo lahko memetsko dosegla, je pa kar velik preobrat nazaj k krščanskim vrednotam. Te pa spet niso tako hudičevo daleč, od omenjenih levičarskih. Le da je pač Marx bil toliko glup, da tega niti ni uvidel in je prehiteval. Ko imaš proizvodnjo avtomatsko, je prehod na 'komunizem' v družbi pravih krščanskih vrednot lažji, kot na Kitajskem, vsaj po moje.

Zdaj še samo Assangeja morajo ustreliti, ker preveč resnico govori.

Recimo da ga ne bodo, ker zna tudi lagati:)) Resnica je danes lahko pokvarljiva in težko dostopna roba, ki jo je povsod industrijsko nadomestila ideologija. Ta pa laž predpostavlja, kot temelj. Ampak zato pa neke jezusove ideje ne!

Kitajski vladajo komunisti ki živijo zelo kapitalistično, dovoljujejo tuje firme, gradijo največje zgradbe...tako kot vse kapitalistične države. Bistvo komunizma na kitajskem je bilo kmetijstvo, zdaj se to opušča. Komunizma oz. socializma na kitajskem že dolgo več ni, že od leta 2000 ne. Zdaj vlada denar oz. kapital, več država ne nudi avtomatsko službo, stanovanje...itd, vsakdo je zase, nikakršne komune pomoči več ni.


Ja Kitajci imajo neke sorte spoj kapitalizma in socializma. Pomeni kapitalizem z diktaturo. In to dela kot Švicarska ura zaenkrat. Ampak vseeno. Če pogledamo teoretično, temelj in kitajska ustava, je še slabša od bivše SFRJ-evske. Pomeni diktatura deluje, kapitalizem, pa vendarle ne čisto tako, kot bi si predstavljali zahodnjaki. Po izjavah nekega nemškega industrialca gre tamkajšnji kapitalizem takole:
'S Kitajci se ni za zajebavat. Pri vas bi prodali staro mamo za 36EUR, Kitajci ti pa znajo fino obesiti, da boš zanjo dolga leta plačeval rento!'
In to mu kar verjamem:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Sloveniji ni v breme več socializem, ampak visoki davki, ki pa so ne toliko za socialno državo, kot za vzdrževanja silne državne in kulturne birokracije, ki se jo gre provinca Munchna, kot nam pravijo Bavarci:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Vendar pa je na drugi strani Kitajska OGROMEN v prihodnje prestradan trg, za vse neumnosti kapitalizma, kar pa Slovenija niti nima več. Pravzaprav nobena deželica Evrope, razen morda Rusije, če bo jo kdo jemal za del Evrope.

In ta trg privablja investitorje kot magnet. Pa kljub temu! Suma investicij pro kapita iz tujine (zlasti nemčije), je s Sloveniji večja od tujih investicij pro kapita na Kitajsko!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

revvs ::

Voditelji držav v obeh sistemih vedno dosti več denarja imajo, za njih ne veljajo zakoni. Ne vem zakaj ti vse mešaš z jezusom in če bi ti ubil vse komuniste, tujce in muslimane ti vsekakor nisi demokratičen in kot jezus.

Razlika med kapitalizmom in komunizmom je:

Kapitalizem = vlada denar oz kapital, bogatejši ima več pravic, sinovi bogatih z rojstvom več pravic, podobno monarhiji, če se delavec pritožuje ga odpustijo, večino tuja živila slabše kvalitete, manj sociale.
Komunizem = država zrihta službo po izobrazbi, brezplačno oz. skoraj brezplačno zdravstvo, podobne plače med delavci in šefi, če se delavec pritožuje ga zavrnejo, domače pridelana hrana boljše kvalitete, več sociale.

donfilipo ::

Ne vem zakaj ti vse mešaš z jezusom in če bi ti ubil vse komuniste, tujce in muslimane ti vsekakor nisi demokratičen in kot jezus.


Ma kaj je važno, kaj bi jaz naredil. Nikjer nisem napisal, da bi kogarkoli pobil, vsaj resno ne. Glej smiljye. Napisal sem, da bodo Kitajci pobili svoje komuniste, če pride do demokratizacije. In ne jaz. Kaj pa sem jaz pomemben pri teh zadevah. Še manj bi seveda pobijal tujce in muslimane. Narobe dojemaš zadeve. Tujce in muslimane bodo eventualno začenjali streljati sami Švedi, tudi tisti, ki so genetsko iz Bosne, če bi prišlo do invazij na Švedske meje, zaradi ekonomskih migracij.
Da pa nisem kot Jezus, se pa 'valjda' razume:) Je pa prav, da če omenjaš Palinovo in krščanstvo, tudi veš kaj so nekatere temeljne ideje Jezusa!

In jasno spet tiščiš absurdne ameriško in čisto tvoje definicije. Po katerih pa:
imajo Švedi komunizem, in Danci, in Norvežani, pa še bi se jih našlo. Tudi tam večinoma razlike v plačah in standardu niso tako drastične. V Sloveniji dejansko še manj, problem pa je, ker smo vsi skupaj praktično na robu revščine s plačami. No vsaj kar večina!
Ampak nimajo nordijci komunizma. Imajo kapitalizem z močno socialno državo in ne komunizem.

Razlika med komunizmom in kapitalizmom je:
-Kapitalizem= večinoma privatna lastnina produkcijskih sredstev, in relativno prosti trg za enakopravno prodajo vseh producentov. No tega v idealu ni praktično kolikor vem nikjer, je nekaj malih oazic, ki pa so prej izjema kot pravilo.

-Komunizem= večinoma skupna družbena lastnina avtomatiziranih produkcijskih sredstev, kjer povpraševanje in produkcijo regulira sodoben AI, informacijski sistem in glasovanje ljudi. Prej je ta AI in informatiko nadomeščala petletka Centralnega komiteja, ki pa je neslavno propadla. No zdaj so te misli opuščene. Povpraševanje nadomesti petletko, le da to ni klasičen trg, ker ni mehanizma lokacije dobrin zgolj zaslužnim, preko mehanizma denarja. Tega pa ni niti približno nikoli in nikjer bilo in je veliko vprašanje, če kdaj kje sploh bo! In na drugi strani, ali ni kar lepo dovolj, da cel svet čepi na relativno močni socialni državi (kot danes razvita Evropa), dokler se ljudje enostavno povsem ne odvadijo biča kapitalizma. To je prisilnega in vsiljenega jim dela! Valjda da tudi jaz ne vem vsega, kar se lahko zgodi. Kar je pri tem modelu res presenetljivo, je kako Švedi in Danci v veliki večini še vedno z veseljem gredo v službe, pa čeprav je tam kar nekaj znancev in balkancev, ki poročajo, da to niti približno ni treba. Skratka znosno preživiš tudi brez dela.

Za definicije pa poglej v Wikipedijo. Sam sem jih namenoma zdajle spesnil sam, dodal par svojih utopičnih, da bodo bolj osebne...ampak Wikipedia je orodje, ki ga nekateri izgleda sploh ne povohate, pa je zlata vredna! Sploh angleški del.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Pa zdaj ko sem sam še enkrat pogledal definicije na Wikipedii, skupaj s spominom na socializem, ki ga še nosim, lahko trdim:

Socializma ne bo nikoli več.
Komunizma, tako kot si ga je zamislil Marx, tudi ne. Morda neka sodobnejša varianta, ampak tudi to je precej vprašljivo.
Kapitalizem, kot ga je definiral strogo recimo Friedman, pa tudi ne bo zavladal svetu.

Kar imamo, bodo neke mešanice, lastnina produkcijskih sredstev, mešana med državno in zasebno, trgi praktično povsod zaščiteni s kvotami in carinami, država povsod tudi soregulira trge.

Socialna država postaja v primeri z diktaturo kitajskega kapitalizma draga.

Zato pa na drugi strani drvi nezadržno vlak AI-ja, avtomatizacije, nanotehnologij in robotizacije.
In klasičen kapitalizem enostavno nima smisla, če efektivno dela 15% ljudi, ostali pa bolj ali manj učeno, ali zvito pretakajo iz votlega v prazno! Tako da, clash je na vidiku, in ga tudi pobožne želje marksistov in komunistov ne morejo več ustaviti:)
Razen, če ne bo res 85% ljudi v bistvu efektivno praskalo jajca, in bo ostalih 15% skupaj s kapitalisti, to mirno gledalo, ker jim je to še vedno boljše od egalitarnosti, oziroma uveljavljanja 'nekapitalnih' talentov. Glasbenega, pisateljskega, osvajalnega, raziskovalnega.....plesnega....itd.

Danes vidimo, da so celo USA, ki lahko producirajo res vola in pol:) in tudi potrošijo še več, nagnjene k socialni državi, tiskanju denarja, in še kakšnim drugim čisto 'anticapitalistic' ukrepom.
Do uspeha kitajske, so s svojim 'capitalismom', bili nr1. po produktivnosti, ne pa po preveliki potrošnji. No danes temu ni več tako. In resno dvomim, da bo ravno Palinovi uspelo ta trend dolgoročno obrniti. To lahko naredi le en 'orenk clash'. IMO
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Matako ::

Odg. na temo: IMO ni možno.

Treba se je tudi zavedati, da je bil socializem, kot ga poznamo iz časov SFRJ splet okoliščin, ki kot take niso ponovljive. Tako da, ne bo ga nazaj. Bo pa kaj drugega... samo ne nujno boljšega bwuhahaha.
/\/\.K.

GLAVNI ::

Ni možno, ker je komunizem sam po sebi nedemokratičen.

Razglabljati levo desno kaj in kako je nesmiselno, kot je tudi moja nadaljna navzočnost v tej temi.

Pyr0Beast ::

Tudi demokracija je nedemokratična. Think, think !
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

donfilipo ::

Še enkrat. Za marjance je 'communism' vse, kar hoče stimulacijo za socialno zavarovanje. Če je stimulacija čez 0,26$ je to communism. In ta je lahko tudi v okviru Obame:))

In še resno. Tako kot so si komunizem zamislili marksistični in levičarski utopisti nasploh, komunizem ne pozna več klasične države, niti klasične represije, pač pa je vse narejeno na osnovi civilne družbe in strokovnosti. Sprotno odločanje pa je neposredna demokracija, kar je jutri možno zlahka s pritiskom na gumb, ali televotingom;(( Pomeni v bistvu celo nadgradnja klasične parlamentarne demokracije.

Ponavljam gre za utopijo..... in če ne ločite med banano in kivijem, med komunizmom in socializmom, med socialno državo in kitajskim tržnim socializmom, poleg tega pa vam gre neprestano po glavi, da je Space Odity 2001 že mimo HALA9000 pa nikjer, potem v tem topiku dejansko samo flamate in ovirate morda za koga poučen miselni tok.

Ideja namreč ni čisto nova in se ne pojavi vedno v okviru levice in pod tem imenom:)

Morda ...ma kaj trobezljam, zagotovo je v vaši bližini niz doktorjev marksizma, komunizma in vseh sorodnih ptic sralk. Ti so svoje čase, na tak topic žvrgoleli s 16 tonskimi traktati, da bi padel dol server. Mene so takrat butali policaji, če sem se drl, kralj Tito:)

Ironija je, da so papki zdaj prikladno in sofistično skeptični, jaz pa zagovarjam vsaj osnovne teze in resnice:'(
Če to ni dokaz, da hudič je......>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

GLAVNI ::

Pyr0Beast, mi ne živimo v demokraciji, zato ja, se strinjam, ne živimo v demokratičnem sistemu.
Naša "demokracija" je nedemokratična.

Pyr0Beast ::

Tudi v osnovi demokracija ni demokratična saj ne zagotavlja izražanje mnenj manjšin.
Pravtako te lahko hitro imbecili preprosto potlačijo v komformizem.

Demokracija naj bo izključno tam kjer je nujno potrebna.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

Prebivalci Slovenije so se z udobno večino demokratično odločili, da morajo biti trgovine ob nedeljah zaprte.

Pa so odprte! Imamo torej komunizem? Ali ga morda nimamo?

revvs ::

Slovenija = komunistični zakoni( - socialne ugodnosti) + kapitalistični zakoni EU( - denarni standard EU, - moč na trgu)

jype ::

Ja, to je vse fino in lepo, takele poenostavitve, ampak mene resno zanima - a naj bi bilo dejstvo, da so trgovine kljub volji ljudstva še vedno odprte ob nedeljah element demokracije ali element komunizma?

Oboje najbrž ni, bi pa rad, da se ugriznete v rep, ko tlačite na enako tehtnico dve tako različni stvari.

Komunizem je v navzkrižju z demokracijo približno enako, kot je kapitalizem (ki je več kot očitno osnova omenjene nedemokratičnosti, ki se za razliko od mnogih meni ne zdi problematična - tudi sistematično preganjanje poljubne manjšine je pogosto povsem demokratično, pa to ne pomeni, da je na tem karkoli pozitivnega).

donfilipo ::

Neki osnovni determinirani okvirji prava, pravičnosti in zdrave pameti, mora državni aparat le vsebovati. Ne glede na to, kaj si množice v linčarski vnemi, hipno želijo. Ne gre s televotingom, ali pa tudi dosti dražjim referendumom, dati križati recimo Jankoviča, ker je bogat 'srbin' in je grozil 'slovencu':)

Zato so tu ustava in zakoni. In je mehanizem, po katerem se ti tudi spreminjajo. Zapleten, muhast, podvržen ideologijam in kapitalu, pa še neprestanim medijskim teorijam zarot, ki po moje deloma, kar služijo denar medijem samim. In niti nimajo nekega ideološkega zaledja. Vsaj vse ne.

Za resne debate, se je zelo pametno znebiti se ideoloških predsodkov in stopiti na nivo 'svetih' profesorjev, ki vsake toliko od angelnov, dobijo poziv, da se strokovno razpišejo. To v praksi pomeni, da jih pokliče kak polprimitivec, ki je bil v zadnji bitki heroj, ali glavni šmuglar in reče kot Leskovšek Luka: 'Posluš ti dohtar. Rec bratu nej nekej einšrtiha za velikega maršala, ti pa napiš nekej od teh političnih sistemih po svetu...in to tako, da bom celo jaz razumel. Jasno?:))

Torej Slovenija ima parlamentarno demokracijo, podobno kot v dosti drugih zahodnoevropskih državah. Zaupanje v moč spremembe, ki jo demokracija, kot sistem ima, je danes zamajano, številne afere, korupcija, kriminal, in še nič kaj odmevne razsodbe vplivnim, so nedvomno k temu pripomogle. Ampak če kaj, komunističnega kot utopije, je pa tu zelo malo. Mogoče kot posledica, prejšnjega socializma in za tem posledične nuje po razdelitvi skupnega premoženja....ampak z neko 'daleko' utopijo, pa to skupnega nima nič.

Še zadnja novica: 'jankovič, in golubič in kresalova in pahor...pazi fenomen! celo kučan....so danes MALO MORGEN kakršnikoli komunisti!'. Je pa zanimivo, kako se ljudi zlahka nategne na polno, da kaj takega verjamejo:) In zraven nevidno potegne kak miljonček, ampak to nima veze toliko z liberalizmom, ali komunizmom, kot enostavnim lopovlukom in domačo pokvarjenostjo! Na drugi strani, ti ki so neupravičeno zmerjani, seveda tudi odtrgajo za kazen kakšnega;((

Slovenska ustava in iz nje izpeljana zakonodaja, je moderna zahodnoevropska, liberalistična, z dodano socialno noto, kar pomeni vrhunec sodobnosti aparatusa v svetu. Na žalost pa ustavni in zakonski okvirji ne določajo vedenja 100%, kot bi radi pokazali in 'videli' nekateri teoretiki prava, ampak vedenje, ekonomijo, proizvodnjo in življenje, določa še x drugih faktorjev. Očitno smo v nekaterih od teh, prekleto slabotni.

Ampak valjenje krivde na komunizem in na drugi strani zmerjanje s fašizmom in belogardizmom in vatikansko zalego, pa k pravi diagnozi, ne pripomore NIČ! Nasprotno ŠKODUJE! In zdaj, če imaš za miljarde zdresiranih in učenih v slovnici in slovenšni celi:), pa ti v časopisih in medijih, namesto pametnih diagnoz, izvabljenih iz strokovnjakov in lastne intuicije, gonijo v nedolged in še naprej partizane in nemce, je pa to samo sramota za slovensko inteligenco in slovenski skupni intelektualni nivo. S politiki na čelu!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

a naj bi bilo dejstvo, da so trgovine kljub volji ljudstva še vedno odprte ob nedeljah element demokracije ali element komunizma?


Preprosto. Zakonodajalec je izidu referenduma zavezan 1 leto.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

revvs ::

Warum spreschen Wir Slowenisch uberhaupt, we can start to speak english now. V svobodnem gospodarstu se država ne sme vpletati v organizacije, kjer nima lastništva, ker to ni komunizem. Delavci delajo več in toliko kot jim zapovejo delodajalci oz. lastniki, če ne, te odpustijo, sodišče pa tako dela bolj demokratično za tiste z več denarja. Pa se pritoži po demokratičnih zakonih. Zakoni so zelo denarno ugodni ob primeru propada podejtja ali prodaje podjetja, bolj kot ob vzdrževanju.

jype ::

Thomas> Preprosto. Zakonodajalec je izidu referenduma zavezan 1 leto.

Nak. Ustavno sodišče je "začasno zadržalo izvajanje zakona", potem pa presodilo, da je zakon protiustaven. Demos (tj. ljudstvo, ne tista stranka) se lahko obriše pod nosom. Da to ni nujno slabo, vemo iz izkušenj.

kopernik ::

Čeprav bi demos lahko to rešil na zelo preprost način: ne bi hodil v trgovine ob nedeljah.

donfilipo ::

jype je izjavil:

Thomas> Preprosto. Zakonodajalec je izidu referenduma zavezan 1 leto.

Nak. Ustavno sodišče je "začasno zadržalo izvajanje zakona", potem pa presodilo, da je zakon protiustaven. Demos (tj. ljudstvo, ne tista stranka) se lahko obriše pod nosom. Da to ni nujno slabo, vemo iz izkušenj.


Misterij ostane kakšno za vraga ima to vezo s komunizmom, ali celo demokracijo????
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Ma ... jure nekej sprašuje, samo ma koj podvprašanja, ko povem. In mnenja ... ki se mi jih pa ne da komentirat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

kopernik> Čeprav bi demos lahko to rešil na zelo preprost način: ne bi hodil v trgovine ob nedeljah.

Jim ne pomaga, ker jaz pa vseeno hodim. Njihova težava ni v tem, da so trgovine odprte, temveč v tem, da mene ni pri maši.

donfilipo> Misterij ostane kakšno za vraga ima to vezo s komunizmom, ali celo demokracijo????

Tako kot v vseh videnih implementacijah komunizma država ni mogla dovoliti, da bi zasebniki spodjedali plansko gospodarstvo z boljšimi izdelki in cenami, ki niso "usklajene", tako v kapitalizmu država ne more dovoliti, da bi kdorkoli omejeval zasebno gospodarsko pobudo. Ni kompatibilno z ideologijo in se zato vrže ven.

donfilipo ::

Ma te tvoje omejitve kapitalizma, so narejene v smislu varovanja pravic delavcev v trgovinah, ki bi tako ne delali ob nedeljah, na drugi strani pa nemara res celo, po interesu cerkve, da ob nedeljah zagotovi polnejši obisk in manj šopinga.

Če bi 'kapitalisti' v trgovinah delali sami, nemara do takih poizkusov omejitve, ne bi niti prihajalo. Je pa res, da so take omejitve sporne....s samim komunizmom, pa to nima veze. Implemenitacije utopije komunizma, ni nikjer in nikoli bilo. Bil je, že stotič ponavljam, en smešen, krvav, preuranjen poizkus, imenoval se je socializem, ki pa je žalostno propadel in kot se je obrnil, niti ni imel nobenega namena komunizem implementirati. In je ideji komunizma naredil več škode kot koristi. Ampak izhaja pa ravno tako, iz pomanjkanja in zatiranih pravic delavcev, saj v deželah, kjer take klime ni bilo, tudi 'komunisti', niso zbrali niti dobrega nogometnega moštva:)

Ali delavci ob nedeljah kapitalistu nosijo profit, bi jaz kar lepo prepustil njim in sindikatu. S stavko, v kolikor je to res delavski interes. In ne sofizmu pravnikov. Na žalost, sindikati vedo, da so tu prešibki. Enostavno nihče te ne more prisiliti v delo na nedeljo! Razen kapitalizma;(( V kolikor prosta nedelja ni v interesu delavcev, pa naj delajo! Če v ta boj mešaš državo, je to neka preventiva, ki pa je dejansko nekako v nasprotju z zasebno iniciativo. Le da se vse prerado pozablja, da je ta iniciativa en kurc zasebna, se pravi individualen problem, ampak praviloma tudi problem dninarjev in njihove ekonomske prisile delati!!! Pa vseeno. Kdor noče v nedeljo delati, naj lepo pljune 'jankoviča' v ksiht, mu reče, da je fašist in odmahedra! Ščuvati nad profit državo in njeno birokracijo, je res nekoliko socialistično, ker na eni strani trpijo uporabniki in trg, za tisto, kar na drugi strani v enaki meri pridobijo delavci. Ukrepi in posegi države so potrebni tam, kjer trg in liberalizem delujeta v smer pospešitve anomalij s turbo silo in ne kot trdijo ministranti neoliberalizna, s čudežno roko ozdravi vse nepravilnosti. Pri dotičnem primeru to, glede na to, da ob nedeljah dela obilo delavcev, ni preveč očitno.

V komunizmu, pa bodo tako delo opravljali entuziasti in roboti. In je prosta nedelja potem res samo še interes cerkve, ki pa predvidevam doživi en velik polet v pozitivno smer. Proti nebesom.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jype ::

donfilipo> Implemenitacije utopije komunizma, ni nikjer in nikoli bilo.

Vemo, ja. Saj tudi prostega trga nikjer nikoli ni bilo, pa imamo še na tem forumu en kup ljudi, ki verujejo vanj še trdneje, kot hardcore komunisti verujejo v svoje ideale.

donfilipo> V kolikor prosta nedelja ni v interesu delavcev, pa naj delajo!

And they do! Vsi, do zadnjega, ker se to izplača vsem. (Da ima cerkev karkoli s tem sicer nisem prepričan - ljudje, ki hodijo v cerkev, so samo ena izmed skupin, ki tvorijo konzervativno bazo, ki je referendum spravila skozi, v njej so pa tudi komunisti, ki se po njihovem borijo za pravice delavcev, kot si že omenil).

donfilipo> Pa vseeno. Kdor noče v nedeljo delati, naj lepo pljune 'jankoviča' v ksiht, mu reče, da je fašist in odmahedra!

To vsekakor drži, vendar se midva oba zavedava, da delavec, ki je bil izobražen v Jugoslaviji, pa tudi še v Sloveniji, nikakor nima perspektive, ki mu bi omogočila, da bi se na trgu dela znašel sam. Obilna državna posredovanja pri delovnih razmerjih v korist delavca podaljšujejo to agonijo, ki se bo prej ali slej končala, delavci pa bodo brez izjeme bodisi ugotovili, kakšna so nova pravila igre, bodisi potegnili kratko.

donfilipo> V komunizmu, pa bodo tako delo opravljali entuziasti in roboti. In je prosta nedelja potem res samo še interes cerkve, ki pa predvidevam doživi en velik polet v pozitivno smer. Proti nebesom.

Tehnološka utopija, ki jo opisuješ kot komunizem, bo bržkone privzela kakšno drugo ime - če ne zaradi drugega zavoljo "zahodnega bloka", ki se besede komunizem boji bolj, kot se cerkev nedeljskih nakupovalcev.

donfilipo ::

Tehnološka utopija, ki jo opisuješ kot komunizem, bo bržkone privzela kakšno drugo ime - če ne zaradi drugega zavoljo "zahodnega bloka", ki se besede komunizem boji bolj, kot se cerkev nedeljskih nakupovalcev.


A seveda. Že ima drugo ime. Transhumanizem. Z oblikami uploada v virtialno realnost, do čisto pozemskih nano avtomatizacij z genetskimi manipulacijami, ki privedejo do kolapsa trga dela v prosti obliki, razen seveda, če se ljudje ne bodo praktično vsi pretvarjali, da delajo, mašine in produkcija jim bo to dopuščala, kot v vrtcu otročičem:), tistih par, ki bodo skušali razkrinkati resnico, pa bo evtanizirano;(( In če gledaš s perspektive dolge zgodovine zemlje, potem smo že kar globoko v točko singularnosti:)

Ampak vseeno. Ne bi jaz ravno podcenjeval evropske rdeče inteligence. Ko se bo kakemu Žižku posvetilo, da so končni rezultati enega very slow takeoffa v transhumanizmu, enaki, kot kake dodelane komunistične utopije sredine prejšnjega stoletja, zna lepo pustiti štrikanje s Heglom in zarohneti. In ni edini;(( Je pa res, da je veliko vprašanje, ali je to dobro. Ker imajo tako imenovani komunisti na puklu 50.000.000 in več nedolžnih žrtev. Ampak komunizem kot utopija, je bil precej odprta in nedorečena reč. Marxu in komunistom se ni jasno sanjalo, kakšne tehnološke revolucije so možne in potrebne za uresničitev nujnega prehoda. Zacementirali so si le pozicije v socializmu. Za nasilni ideološki revolt je vedel, a to se pokaže hudičevo narobe>:D
Linija ravzoja produkcijskih sredtsev, pa mu je bila pa ravno tako tuja, kot večini ljudi danes, čeravno ti lahko gledajo privlačna ugibanja o prihodnosti z joškami vred8-)
Pa na masivno reakcijo kapitala ne smemo pozabiti. Ta bo takeoff držal nazaj tako spretno, da praktično nihče ne bo opazil. In seveda tudi do komunizma ali če hočeš transhumanizma, ne bodo pustili.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jype ::

donfilipo> Ker imajo tako imenovani komunisti na puklu 50.000.000 in več nedolžnih žrtev.

V transhumanizmu ne poznamo koncepta nedolžnosti.

donfilipo> Pa na masivno reakcijo kapitala ne smemo pozabiti.

Ja, saj se je ves čas otepamo. Problem, ki ga ima kapital je ta, da tehnologija viša dobičke, hkrati pa odpira poti, ki kapital delajo nepomemben.

Saladin ::

Komunizem + demokracija?
Itak da ne.

(sorry, naslov teme me je prvo spomnil na to ;))

Imaš pa demokratski socializem, socialno demokracijo in podobne struje, ki zagovarjajo iste ideale, le z drugačnimi sredstvi.
Navezo sociala in socializem pa itak poznate. To ni noben bavbav - le dobrobit vseh (tako delavcev kot delodajalcev) mora biti vedno prisotna in uravnovešena.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

donfilipo ::

jype je izjavil:

donfilipo> Ker imajo tako imenovani komunisti na puklu 50.000.000 in več nedolžnih žrtev.
V transhumanizmu ne poznamo koncepta nedolžnosti.


Zaenkrat še. Vsi sorodni koncepti izgubijo ostrino šele, ko se odpravi možnost 'krivde'. Do tja je pa še pesjanarskih let polno in nič ne pomaga, če si mašiš usšesa, zatiskaš oči, in zakrivaš usta:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

fosil ::

Ne mešat komunizma in socializma. To je podobno kot bi rekel da je demokracija isto kot kapitalizem.
Socializem in kapitalizem sta ekonomska sistema, komunizem in demokracija pa politična.
Tako je!

donfilipo ::

Communism is a sociopolitical movement that aims for a stateless and classless society structured upon common ownership of the means of production, free access to articles of consumption, the end of wage labour and private property in the means of production and real estate.


Iz wikipedije.
Gibanje, ideja, utopija, ki je nikoli ni bilo..... In je tudi verjetno kot take pod tem imenom tudi ne bo! Pri wikipedii so ljudje ki vedo, kaj pišejo. Plus tega je v Sloveniji kakih 50.000 in več intelektualcev, ki bi TO in še celo biblijo zraven morali znati na pamet.

Ampak ne. Če marjanci rečejo, da je Obama komunist in na 'tea partyu' ugotovijo, da gre amerika v komunizem, če bodo za 1,23% povečali davek, ali sprejeli socialno univerzalno zavarovanje za reševalce 911, no potem smo vsi...tik, tako kot rečejo marjanci, komunisti. In to rečejo tisti, ki namenoma ideološko nakladajo. Pa za katerega vrag potem rabimo izobrazbo?????

Obstajajo v realnosti samo družbenopolitični sistemi. In ti imajo ali nimajo demokracije. Se pravi demokracija je realna v tem prostoru družbenopolitičnih sistemov. Socializem tudi. Kapitalizem tudi. Komunizem pa je utopija!
Socializem ima lahko elemente kapitalizma (kitajska), ali demokracije ('svobodne' volitve= bolivarjanizem). Kapitalizem ima lahko elemente demokracije, ali polno demokracijo, kapitalizem ima lahko tudi elemente socializma, uspešno polno skandinavsko socialno državo.

Noben od teh pa ne more imeti brezrazredno družbo, brez državnega aparata, kjer vsak vzame po potrebah in prispeva po zmožnostih!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Pyr0Beast ::

Sistem nima veze.
Komunizem kapitalizem etc.

Će je folk nezadovoljen in nesrečen ter represiran v sistemu - treba menjati.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zero0ne ::

Utk je izjavil:

Pri 50% davkih je že malo trapasto govorit o strašni demokraciji, ker ne vem kdo pri zdravi pameti bi sam od sebe tolk plačeval.


V optimalni državi z davki kupuješ civilizacijo. Z davki samimi ni nič narobe, mene srat prime šele ko vidiš, kam gre ta denar.
uname -o

deltacqb ::

"Privatna lastnina proizvodnih sredstev bo postala nonsens, nekonkurenčna, arhaična, po prepovedi, ne bo potrebe. Tudi mlin na vodo ni danes direktno prepovedan in nekaj jih je še. Praktično na novo narejenih. Ni pa to več modus operandi! Ker niso konkurenčni. Ampak ok. Bo pač kapitalist izdeloval rollse:) in našel 1000 delavcev, ki ga bodo kleli in cela igrica bo tekla...ampak bo fetiš!!!!"

Ne filozofiraj. Konkurenčnost v komunizmu??? Če si prebral eno knjigo od Marxa, še nisi svetovni filozof.

donfilipo ::

Komunizem principa konkurenčnosti ne pozna.

Pozna in nanj na veliko računa kapitalizem. Konkurenčnost in preko nje tekma za bolje in več, sta eden glavnih gonil napredka v kapitalizmu.

Vendar, ponavljam že v stoto, ko pride do določenega scenarija potem tudi konkurenca in dnina in klasična kapitalistična produkcija in z njo konkurenčnost izgubijo vsak smisel.

V takem sistemu, naj bi bili ljudje manj nesrečni. V tem je point. Zdaj ali se ga kliče komunizem, ali pučopalija, pa v jedru nima veze. Težko pa ga bodo celo laični poznavalci, ki so brali Marxa, Ayn Rand in še kaj od Friedmana v tej zadnji fazi, ko bo v jedru po vsej verjetnosti škripajoči socializem8-) (pa ne Leninove in Stalinove sorte) še klicali za kapitalizem. Čeprav ne bo izgubil privatne lastnine proizvodnih sredstev. In tudi ne bo čisto presenečenje, če ne bo kdo rekel: 'nekaj takega je pa sanjal že Marx pod imenom komunizem8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

globalna80 ::

Do zdaj je bil še vsak ...izem slab.
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

jype ::

globalna80> Do zdaj je bil še vsak ...izem slab.

Izomorfizem je super.

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Do zdaj je bil še vsak ...izem slab.


No tu bi opozoril, da tisto čemur američani in po njih cel svet pravijo komunizem, v bistvu ni. To je tisto, kar smo mi že imeli, bil je socializem in naj bi bil neka revolucionarna priprava, da se ljudstvo in ekonomija, gospodarstvo zdresira do stanja, ko bo komunizem sploh mogoč. Jasno zdaj vemo, da to pač obkroženo s potrošništvom, demokracijo in celo ponekod odličnimi socialnimi korektivi...ne gre. Enostavno je ono kapitalistično, demokratično, socialno...boljše. Za vse gastarbejterje in naključne opazovalce8-)

Komunizem je po Marxu (in tistih ki so si ga prvi zamislili) red brez denarja, prisile, države in konec koncev davkov:) Nekakšno idealno sobivanje v preobilju, kjer superazvita proizvodna sredstva ustvarjajo hiperprodukcijo in preobilje, v katerem potem vsak vzame po potrebah in doda po zmožnostih. To da ogromno večino doda AI in robotika, pa Marx niti ni mogel slutiti drugače, ali direktno, razen skozi princip, da se lahko kapitalist lahko prebije skozi konkurenco samo pod pogojem, da poleg izkoriščanja (ki pač ne gre čez neko mero:) veča produktivnost in profit z izpopolnjevanjem proizvodnih sredstev, se pravi strojev.

Dnine v tem primeru bodisi malo poveča, da se poveča tudi kupna moč večine prebivalstva (proletariat je bil takrat in je na nek način še danes velika večina, čeravno ni več tisto, kar je nekdaj bil:), kot denimo znani kapitalist Ford, ali pa kapitalizem nenadoma kljub velikim priofitom kapitalistov zaćne hirati, stagnirati ali se seliti v kraje kjer je izkoriščanje delavcev še veselica, kjer poje bič;(( Pa ne glede na to, da se ti kot satanska ironija samookličejo za komunistične;((

Zdaj ko imamo zaradi robotov strojev in AI naenkrat morje brezsposelnih, se pa seveda tudi kapitalizem tako kot je zasnovan podre. Enostavno kapitalist, če denarja socialistično-komunistično ne poklanja:), tudi prodati nima več komu svojih izdelkov! Ker v kapitalizmu normalno brezposelni predstavljajo veliko anomalijo in edino realno veliko zlo, ki naj ga po stari liberalistični in neo doktrini ne rešuje sociala, dedek mraz,...sicer je pač to že socializem8-) No čeprav ni tako nujno, namreč veliko dobrih kapitalizmov ima izredne socialne države...stanja ko več od polovice ljudi v kreativnih letih (20-65), ne dela, verjetno tudi take idealne 'skandinavske države' nekako pod parolo kapitalizma ne vidijo več smisla. Procenta sicer nihče ne ve, prej ali slej pa se nekdo vpraša ali je cesar nag in nam kaže curo?>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Bellatrix ::

Za kapitalista je značilno, da skuša maksimirati svoj lasten dobiček ne glede na sistemsko škodo, ki jo ob tem ustvarja. Razvoj tehnike mu omogoči ekstremno zmanjšanje stroškov, saj lahko sedaj zamenja neprimerljivo učinkovitejše naprave, stroje ali računalnike z ljudmi. Strošek proizvodnje se zniža in podjetje nudi izdelke po znatno nižjih cenah.

V redu, kupna moč potrošnikov se poveča in za isto količino denarja lahko nabavijo npr. 2x večjo količino dobrin in storitev. S tem je zadovoljna tudi država, saj se poveča količina pobranega davka. A vse skupaj je vzdržno le za kratek čas in dokler je robotizacija proizvodnje prisotna pri majhnem delu gospodarskega sistema.

Kar se dogaja danes je, da avtomatizacija proizvodnje ni več prisotna le v določenem sektorju ampak se širi kot kuga po celotnem sistemu. Konkurenčnost podjetij se prične manjšati, potrošniki nimajo več tiste povečane kupne moči, kot so jo imeli v času, ko je na tak način deloval le majhen del sistema, država pobira manj davkov, brezposelnost pa se vztrajno povečuje.

Podjetja se pričnejo zadolževati pri bankah, saj potrošniki ne krijejo več njenih stroškov, banke v začetku brezglavo nudijo posojila po nizkih obrestnih merah in brez garancij. Količina pobranih davkov se manjša, stroški države pa se vztrajno večajo. Socialni transferji za najrevnejše predstavljajo ogromen odhodek, zato ostane manj denarja za infrastrukturne projekte, kar posledično privede do tega, da se mora tudi država zadolžiti.

Dejanski vzrok te krize je brezposelnost povzročena zaradi nadomeščanja človeka v proizvodnem procesu z roboti. Če k temu prištejemo še neo-liberalistično politiko, ki rešuje krizo tako, da skuša oklestiti stroške javne uprave in se za gospodarstvo zmeni bore malo, dobimo mineštro v kateri se utapljamo.

Zanimivo, da ni nihče predvidel kam bo pripeljal ta divji kapitalistični voz s slamnatim kočijažem.

Brez uničenja kapitalizma nezaposlenosti ni več mogoče odpraviti, to je dejstvo. Vprašanje pa je, če je zmanjšanje nezaposlenosti sploh med cilji današnje politike.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

jype ::

Nezaposlenost ni noben problem, dokler zagotavljamo spodoben življenski standard.

Gozdni Joža ::

Že stvari v naslovu so protislovne (1 + 1 ni nikoli 3). In vi ste se celo pogovarjali o tem?

Zgodovina sprememb…

jype ::

Gozdni Joža> Že stvari v naslovu so protislovne (1 + 1 ni nikoli 3). In vi ste se celo pogovarjali o tem?

Nesmiselno je pričakovati, da bi ljudje, ki so preproščino izbrali za ideologijo, razumeli tako zapletene koncepte, kot so politični sistemi.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Madžarska reforma zakona o delavskih pravicah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17722380 (18726) Vazelin
»

Umrl je Fidel Castro (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22150328 (45440) stara mama
»

Karl Marx .... Kapital 2.0....ali kaj drugega (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26035322 (27528) donfilipo
»

Etienne de la Boetie: Razprava o prostovoljni sužnosti (1549)

Oddelek: Novice / Domače branje
4414344 (11077) leiito
»

Communism vs Nazism (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
966570 (4979) Matako

Več podobnih tem