» »

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji

««
2 / 12
»»

St235 ::

Tomas 33 je izjavil:

V zgodnjem obdobju so Rimljani preganjali krščanstvo, ker je bilo netolerantno do drugih religij.

DeusVult zgolj potrjuje, da se v 2000 letih (3000, če prištejemo še judovstvo iz katerega izhaja krščanstvo) niso prav nič naučili.
Edina razlika je, da so prišli na oblast.


Vsaka religija, ki razglašuje svojega boga kot stvarnika sveta je že po definiciji netolerantna. Na žalost je tako, da se to kaže v dihotomnem ločevanju na vernike in nevernike, namesto na tiste ki verujejo in tisto, kar tega ni zmožno. Do tega je privedlo predvsem preveč dosledno upoštevanje določenih stavkov. In pa seveda osebna korist, ki so jo posamezniki imeli v povdarjanju razlike v veri.

hamax ::

Sedaj pa samo še vprašaj če je bog vsemogočen, ali lahko naredi tako veliko skalo, da je sam ne more premakniti, pa si na istem nivoju kot vsi klerikalčki, ki jih je citiral oldguy.

Prosim pojasni to.

St235 ::

Tvoja primerjava s pokvarjeno tipkovnico in vsemogočnostjo boga, ki tako ali tako ve kje bodo napake je na enakem nivoju kot trditev, da bog ne more biti vsemogoče, ker ne more ustvariti tako velike skale, da je sam ne more premaknit. Takšna logika razmišljanja ni nič drugačna od fanatikov, ki trdijo, da je evolucija laž, ker v Bibliji ni Darwina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

hamax ::

Tvoja primerjava s pokvarjeno tipkovnico in vsemogočnostjo boga, ki tako ali tako ve kje bodo napake je na enakem nivoju kot trditev, da bog ne more biti vsemogoče, ker ne more ustvariti tako velike skale, da je sam ne more premaknit.

Ne, ne in se enkrat ne.
Pri skali gre za logicno protislovje, to da vsemogocno bitje do podtankosti pozna svojo kreacijo pa ni nic posebnega.

Ce jaz napisem program, ki zna procesirati podatke, potem pa mu vstavim podatke, ki jih ne zna obdelati, je ocitno problem v meni.

gruntfürmich ::

St235 je izjavil:

Vsak, ki trdi, da je Biblija v celoti izmišljena in v njej ni ničesar pametnega živi v hudi zmoti. Kot sem danes že omenil velika večina našega vrednostnega sistema pa tudi norm temelji na Bibljiskih načelih.


če se navežem na del tvoje zgodbe; biblija kot knjiga, ki bi naj usmerjala ljudi k boljšemu 'življenju' je seveda izredno praktična in seveda ne bo nikoli zastarela.
kot takrat, kot pred 10000 leti, kot danes so, bile in bodo norme kot so: ne laži, ne ubijaj, ne bodi nevoščljiv:))... aktualne!

ampak resnica pa je tudi, da ne rabiš biti posebno 'vsemogočen' da takšne ideje zapišeš.
le malo pesnika & bluzerja rabiš v svoji krvi:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

St235 ::

LOL, ravno zato so danes ne laži, ne ubijaj, ne bodi nevoščljiv NORME. Seveda gre za zdravorazumske ideje, ki so nujne potrebne za obstoj družbe. In seveda bi jih lahko zapisal kdorkoli, ampak point je v tem, da jih ni zapisal kdorkoli in kamor koli ampak, da so zapisani v svetih besedilih. Kot je rekel Kolumb: To pa res ni nič takšnega:)

Hamax na tvojo anologijo glede programiranja se bom spomnil vsakič ko bom imel pred sabo bluescreen.

Drugače pa gre pri prenosu besede na papir za šum na komunikaciji, ne za eksaktno progrmairanje. Praktično vsak tekst mogoče interpretirati na različne načine. Danes naprimer uporabljamo zakonske in podzakonske akte, ki so izredno eksaktni pa vseno potrebujemo sodišča in pravnike da jih intepretirajo. Biblija je pa v mnogočem poljudno besedilo, kar pomeni, da je možnih še toliko več interpretacij.

Predvsem pa Bibilja ni božje delo, ampak delo narejeno po božjih besedah. Torej tudi po krščanski intepretaciji bog ni napisl bibilije, ampak je različnim ljudem dal navdih, da so skupaj spravili tekst, ki ga danes poznamo pod tem imenom. Prostora za napake več kot dovolj.

Kot smo na prejšnjem primeru glede sužensjtva videli. V istem tekstu nekdo vidi pravico do tega, da ima sužnja in ga mlati SKORAJ do smrti, nekdo drug pa zametek pravic črnca, ker ga kljub temu, da je lastnina lastnik ne sme pretepsti do smrti na licu mesta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Pyr0Beast ::

Jaz se teh norm nisem naučil iz biblije ampak sem do njih prišel z lastnim razmišljanjem in z interakcijo z okolico.

Napaka je da norme in načela temeljijo na knjigi in ne na realnih ter logičnih zaključkih.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hamax ::

ampak point je v tem, da jih ni zapisal kdorkoli in kamor koli ampak, da so zapisani v svetih besedilih.

Zlato pravilo(ne stori drugemu cesar ne zelis, da drugi storijo tebi ...) en od glavnih naukov nove zaveze, se prvic pojavi zapisan 1790 pred nasim stetjem in to ne v svetem besedilu.

Verjetno bi "ne kradi", "ne ubijaj" in "ne lazi" nasli zapisane se v kaki jami z dinozavrovo krvjo, ce bi ljudje takrat ze obstajali in znali pisati.

Saladin ::

Glede večnega vesolja, itd. Čist možno...da pa je nekdo iz kruha in ribe nahranu celo ljudstvo...ok, če je bil Mojzes visoko razvit nezemljan, ki se je malo poigraval z primitivci...


Čisto vsako zgodbo iz svetega pisma lahko pojasniš s tem, da živimo v morebitni simulaciji, z paralelnimi svetovi, z alieni,...
Tako kot tudi z izkrivljenimi in prilagojenimi zgodovinskimi dejstvi.
In prav tako z čisto simboliko in namensko pravljico.

Kolikšno vrednost podaš bibliji je čisto subjektivna stvar. Togo vztrajanje na nasprotnih polih je zato neprimerno - lahko govoriš le o osebnem mnenju in večinskem konsenzu in verjetnostih.

"Verjamem ker mislim da je na temelju ...... najverjetnejše" bi se moral glasit vsak stavek, kadar je govora o direktno nedokazljivem in nepreverljivem.

Deloma zaradi politične korektnosti, deloma pa zato ker je to tudi res. Naj ljudje verjamemjo v karkoli (logičnega) hočejo - dokler ne zapadejo v ekstreme.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

St235 ::

Se strinjam Hamax, predvidevam da poznaš anekdoto o Kolumbovem jajcu? Dejstvo je, da so v Biliji te stvari zbrane na kupu (tudi bibilija je seveda nastala na podlagi izkušen in predhodnjega znanja in nikakor ni padla z neba kot si nekateri domišljajo) in, da velja za temeljen zapis vrednot in norm, ki jih poznamo v zahodnem svetu.

Pyr0Beast je izjavil:

Jaz se teh norm nisem naučil iz biblije ampak sem do njih prišel z lastnim razmišljanjem in z interakcijo z okolico.

Napaka je da norme in načela temeljijo na knjigi in ne na realnih ter logičnih zaključkih.


Interakciji z okoljem se reče socializacija in trdit, da se nisi norm naučil iz biblije je enako kot trdit, če karikiram, da se pisat nisi naučil po Trubarjev Abecedniku. Če se določenih stvari nisi naučil iz primarnega vira to še ne pomeni, da niso zapiasne v primarnem viru.

Stvar je v tem, da človek za resnično sprejme to kar se nauči. Ne ubijaj, ni samoumevno, je vedno in povsod priučeno. Ker v naravi ni nič bolj logičnega, kot da potencialnega tekmeca prilimaš z gorjačo po glavi, da ti ne bo nadlegoval samic in kradel hrane. Predvsem pa se te stvari "naučimo" dosti prej kot jih razumemo, tako da je govorit o tem, da si do ugotovitve, da se ne ubija in krade prišel z logičnim sklepanjem je malo iz trte izvito. Razen seveda, če se zadnjih 200 let raziskav na področju psihologije in sociologije moti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

hamax ::

Z ostalim se strinjam, ampak
da velja za temeljen zapis vrednot in norm, ki jih poznamo v zahodnem svetu.

mi pa nekako ne gre v glavo. Verjetno je Star Trek boljsi povzetek zahodne morale in etike kot Biblija.
Slaba polovica 10ih zapovedi je ok ter nekaj delov nove zaveze. Vse ostalo je pa po danasnjih merilih precej grozno.

Lakotnik, prosim nastej mi 10 najboljsih nasvetov za zivljenje, ki se jih da nauciti iz biblije in jih ne najdes v zadnji izdaji cicibana.

nurmaln ::

BigWhale je izjavil:


Ah, spet pametovanje.

Dajte kak bolj konkreten argument najti. Biblija je stara ~2000 let, nekateri deli se vec. Napisana za tiste ljudi, ki so takrat ziveli po takratnih obicajih. In morala je biti napisana tako, da so jo razumeli tisti ljudje.

"Ce bos udaril suznja si najdi odvetnika, ker te suzenj lahko tozi!"

Mau trapast se slisi, a ne?

Bizarno je to, da moram v debati postavljati na stran tistih, ki jih ne zastopam.


Se ne strinjam s tabo.

Katekizem katoliške cerkve pravi:
Zato ker je Bog sam avtor Svetega pisma: zaradi tega je navdihnjeno in brez zmote uči tiste resnice, ki so potrebne za naše zveličanje. Sveti Duh je namreč navdihoval človeške avtorje, ki so zapisali vse to in samo to, kar nas je Bog hotel naučiti. Krščanska vera seveda ni "religija knjige", ampak je religija "božje besede", ki ni "zapisana in nema beseda, marveč učlovečena in živa Beseda" (sveti Bernard iz Clairvauxa).
nadalje pravi:
Sveto pismo je treba brati in razlagati s pomočjo Svetega Duha in pod vodstvom cerkvenega učiteljstva, upoštevajoč tri merila: 1) pozornost vsebini in enoti celotnega Svetega pisma; 2) branje Pisma znotraj živega izročila Cerkve; 3) upoštevanje analogije vere, to je trdne povezanosti verskih resnic med seboj.

Dokler so v svetem pismu navodila kaj delati s sužnji, koga ubiti in kako, nad kom in zakaj izvajati genocid... toliko časa je prav da se to na ogled postavi in se o tem debatira.
Če se cerkev od teh stvari distancira naj to jasno in glasno pove, zapiše in takšnega boga izključi/izbriše. V nasprotnem primeru je krutega, sadističnega, egocentričnega, genocidnega in maščevalnega boga samo posadila na klop za rezervne igralce in obstaja resna nevarnost, da ga cerkev (ali posamezni usekani verniki) potegnejo nazaj v igro.



Albert Camus - The Plague
And, indeed, as he listened to the cries of joy rising from the town, Rieux remembered that such joy is always imperiled. He knew what those jubilant crowds did not know but could have learned from books: that the plague bacillus never dies or disappears for good; that it can lie dormant for years and years in furniture and linen-chests; that it bides its time in bedrooms, cellars, trunks, and bookshelves; and that perhaps the day would come when, for the bane and the enlightening of men, it would rouse up its rats again and send them forth to die in a happy city.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

Tr0n ::

Stephen Hawking: God did not create Universe

Se enkrat dobrodosli v nov svet everyone! :)

vorantz ::

Pyr0Beast je izjavil:

Jaz se teh norm nisem naučil iz biblije ampak sem do njih prišel z lastnim razmišljanjem in z interakcijo z okolico.


:))
Če bi odraščal z ljudožerci, bi ti bilo bolj malo jasno, ko bi imel probleme, ker si za kosilo hotel pojest sošolca :P

hamax ::

Če bi odraščal z ljudožerci, bi ti bilo bolj malo jasno, ko bi imel probleme, ker si za kosilo hotel pojest sošolca

Ce bi pa odrascal ob Bibliji bi pa imel probleme, ko bi zelel pretepati svoje suznje in v suzenjstvo prodati svoje otroke.

guest #44 ::

St235 je izjavil:

Prvo kot prvo Biblija je človeški zapis božje besede in je kot takšna podvržena človeškim napakam. Pisana beseda pa je bila edini medij, ki je bil na voljo. Film bi v tistem času bolj težko posneli.

Biblijo je potrebno razumeti glede na kraj in čas kjer je nastala. Dobesedno interpretiranje zapisov je smešno in nakazuje zgolj na neukost bralca. Da ne bo pomote, tukaj govorim o tistih, ki dobesedno verjamejo vsaki vejici (Zavračanje Darwina na primer), kot o tistih, ki napihujejo posamezne vrstice, kot ultimativen dokaz o zgrešenosti knjige.

Verski teksti (Biblija, Koran...) so v času svojega nastanka imeli v priv vrsti namen definitrati sprejemljivo, normalno obnašanje in navade. Dotikajo se medčloveških odnosov, osebne higijene itd. Ob enem pa razlagajo človeku nerazumljiver pojave.
Danes temu pravimo ustava, zakoni in ostali pravni akti, takrat pa pogojev za to ni bilo. Seveda, pa so bili ti zapisi skozi zgodovino brutalno zlorabljeni od vsakega, ki je od tega imel korist. Vsaka moč kvari, absolutna moč absolutno kvari. Mislim, da to vse pove o RKC, ki oglašuje, da govori v imenu boga.

Sam sem zaprisežen ateist v pomenu besede, da ne verjamem v obstoj vsemogočnega bitja. A ob enem sem dovolj inteligente in kritičen, da vidim ideje, ki so zapisane tako v Bibliji kot v Koranu v vsakem koraku našega življenja. Religija, če nam je všeč ali ne je več tisoč let služila kot gonilo družbe. Organizacije, ki so za to religijo stale pa so od tega lepo živele. In kot vsaka totalitarna oblast, se temu položaju moči ni bila pripravljena odpovedati in religija se je sčasoma sprevrgla v svoje nasprotje in je začela delovati kot zaviralen moment (srednji vek).

Zakonodaja kot jo poznamo danes, na pedestal postavljene človekove pravice, državna ureditev... Vse našteto ima svoje temelje v temeljnih verskih knjigah. Vsak, ki se tega ne zaveda je naiven in neveden. Ravno tako kot je naiven in neveden vsakdo, ki dovili, da mu RKC razlaga vero in, ki biblijo dobesedno aplicira na življnje v 21. stoletju.



St235 je izjavil:

LOL, ravno zato so danes ne laži, ne ubijaj, ne bodi nevoščljiv NORME. Seveda gre za zdravorazumske ideje, ki so nujne potrebne za obstoj družbe. In seveda bi jih lahko zapisal kdorkoli, ampak point je v tem, da jih ni zapisal kdorkoli in kamor koli ampak, da so zapisani v svetih besedilih. Kot je rekel Kolumb: To pa res ni nič takšnega:)

Hamax na tvojo anologijo glede programiranja se bom spomnil vsakič ko bom imel pred sabo bluescreen.

Drugače pa gre pri prenosu besede na papir za šum na komunikaciji, ne za eksaktno progrmairanje. Praktično vsak tekst mogoče interpretirati na različne načine. Danes naprimer uporabljamo zakonske in podzakonske akte, ki so izredno eksaktni pa vseno potrebujemo sodišča in pravnike da jih intepretirajo. Biblija je pa v mnogočem poljudno besedilo, kar pomeni, da je možnih še toliko več interpretacij.

Predvsem pa Bibilja ni božje delo, ampak delo narejeno po božjih besedah. Torej tudi po krščanski intepretaciji bog ni napisl bibilije, ampak je različnim ljudem dal navdih, da so skupaj spravili tekst, ki ga danes poznamo pod tem imenom. Prostora za napake več kot dovolj.

Kot smo na prejšnjem primeru glede sužensjtva videli. V istem tekstu nekdo vidi pravico do tega, da ima sužnja in ga mlati SKORAJ do smrti, nekdo drug pa zametek pravic črnca, ker ga kljub temu, da je lastnina lastnik ne sme pretepsti do smrti na licu mesta.


In ostali tvoji posti...Ti nisi resen človk.

A levi se pobijajo med seboj kr po mili volji vedno in vsepovsot?
Ne ubijaj, ne kradi,... so stare zadeve že od kadar je človek vstal pokonci, če ne že prej. Sam sposodli in napisali so jih...guess when?...ko je pač bila civilizacija dovolj razvita, da so skup znal spravit črke pa knjigo. Religija si je sposodla že obstoječe normative.

BigWhale ::

hamax je izjavil:

Ne, medij je bil za takratni cas povsem primeren in ustrezen.

Kako lahko reces da je medij ustrezen, ce ga pa vsak razume malo po svoje?
Bozji medij bi moral biti ustrezen vedno in povsod.


V logicne nesmisle se zapletas in bi rad, da bi ti en vernik sedaj pokazal eno carobno knjigo, ki bi jo lahko brali tudi tisti, ki ne znajo brati. :)

hamax ::

V logicne nesmisle se zapletas

Jaz se vedno ne vidim logicnega nesmisla v mojem razmisljanju.

eno carobno knjigo, ki bi jo lahko brali tudi tisti, ki ne znajo brati. :)

Vidis kako neprimeren medij je knjiga :D

Ce bi bil jaz bog, bi svoji kreaciji "Biblijo" hardcodal direktno v mozgane. Brez kakrsnih koli moznosti za napacno razumevanje povedanega. Pa se prevajati ne bi bilo treba nikomur.

DeusVult ::

Vidim, da je tudi v tej debati žal močno prisoten stereotip Katoličanstvo == Krščanstvo. Sam nisem Katolik in nikomur ne prisegam pravice, da bere Božjo besedo namesto mene. Biblija pomeni vsakemu človeku nekaj drugega, Katoliška cerkev pa namerno ali nenamerno poneumlja Kristjane s tem, ko zatira interpretacije in sili v sprejem svojega razumevanja Biblije. Bog je predvidel, da vsak človek sam bere Njegovo besedo, in zato je branje Biblije, tako kot molitev, neke vrste pogovor z Bogom. Verjamem, da se Bog pogovarja z mano in vem, da Katoliška cerkev namerava monopolizirati vse kontakte z Bogom. To je v nasprotju z Božjo voljo. Greh je po Božje častiti človeka, in papež je samo človek. Ni noben vmesnik med Bogom in zemljo, ker vmesniki med Bogom in zemljo smo vsi, ki smo v stiku z Bogom in častimo žrtev Jezusa, ki je umrl za človeške grehe. In tega mi ne bo prepovedal noben duhovnik in noben papež.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

Gandalfar ::

@DeusVult: torej je vsaka interpretacija biblije, kakorkoli nora ze je, cisto subjektivna stvar in kar se tice katolikov (krscanov?), pravilna?

DeusVult ::

Naučite se že enkrat Slovenskega jezika!

"krščan" ni Slovenska beseda!

Slovenski izraz za pripadnika Krščanske vere je "Kristjan".
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

gruntfürmich ::

guest #44 je izjavil:

In ostali tvoji posti...Ti nisi resen človk.

A levi se pobijajo med seboj kr po mili volji vedno in vsepovsot?
Ne ubijaj, ne kradi,... so stare zadeve že od kadar je človek vstal pokonci, če ne že prej. Sam sposodli in napisali so jih...guess when?...ko je pač bila civilizacija dovolj razvita, da so skup znal spravit črke pa knjigo. Religija si je sposodla že obstoječe normative.


tudi mene je zmotila njegova rdeča nit, ki se kar nekako zgublja in zavrača ideje za idejo...
nekako čuden pogled ima na biblijo. kot pravi kristjan, pravi da je defacto vsega!? lol?
a da te norme stari grki niso mogli dognati??? ali pa egipčani????
zaključki za posrat... od lakotnika...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Starodavni ::

zakaj ne? Krščen - Krščan, čist ustrezno je. Prav briga me kako se nazivate, ker ste samo škodljiva religija. Če še ne veste, ni nobenega merila, da na tem vesolju obstaja bog, praktično nobenih dokazov ni ki bi bili v prid njegovem obstoju. Mi smo rezultat dolgotrajne evolucije, torej ne moremo pripisat bogu zaslug, da nas je ustvaril. Naš planet je produkt milijardnega razvoja, torej tudi kreacijo našega planeta ne moremo pripisat bogu. Naše sonce je rezultat nenadnega pojava, ki je posledica kopičenja drobcev iz oblaka delcev.
http://www.enchantedlearning.com/subjec...
Torej tudi zasluge za kreacijo sončevega sistema ne moremo dati nekem X bogu.

Pa tudi Stephen Hawking je omenil, da ni nobenega razloga za obstoj boga v tem univerzumu, ki se je pojavil čisto spontano.

Tudi našega planeta ne bi bilo, če ne bi trčilo v njega nebesno telo podobno marsu, katerega ostanke zdaj vidimo na nebesnem telesu Luna.

Zakaj bi morali nekemu bogu pripisat zasluge za nekaj, kar ni on ustvaril?

Ergo, vse teološke, moralno-etične z vidika vernikov in podobne religiozne strukture so nepotrebne in škodljive, saj niso demokratične, ne spoštujejo vse človeštvo in pogosto hujskajo k delitvi na Mi ali Vi.

Pa da ne govorim o tem, da so stari kristjani bili čisto drugačne sorte kot sedanja generacija. Še za "Founderja" ni nobenih arheoloških dokazov, nič. Isto velja za Mojzesa. Edino za Mohameda so dokazi, da je obstajal, saj ga kroniki omenjajo kot osvajalca in plenilca, ki je podjarmjena ljudstva prisilil k islamu.

Vendar to ne pomeni, da bom zdaj spoštoval in veroval v Alaha. Nasprotno, nimam razloga, da bi verjel v boga, bogove, še manj pa v tiste človeške bogove, polne napak in nelogičnih opisov v religioznih knjigah.

Religiozni mem se mora umakniti znanstvenem memu, ko se bo to zgodilo, ne bo več nesmiselnih religioznih debat, ampak se bo več debatiralo o rešitvah za probleme, ki mučijo človeštvo.

Prosim povejte, kdaj so kakšne religiozna srečanja kaj pripomogla k čistejši vodi ali k boljši razvitosti obubožanih držav? Nič, ker ne morejo. Saj so samo besede, to kar lahko reši človeštvo je podpiranje inovativnosti in znanstvenega napredka ter soočanje s problemom.

Pa za konec mi prosim verniki povejte, zakaj mora milijone ljudi od rojstva živeti z neko hibo in jim potem zaznamuje življenje. Tudi jaz sem eden od teh nesrečnikov, pa sem se rodil zelo pobožni materi in v rodovniku ni hib. Ker je prišlo do spontanih reakcij, tako kot je spontan nastanek vesolja, nastanek osončja, pojav človeka.

Deusvult, ti si na žalost najhujši primer, kaj lahko religija naredi s človekom, če pade zaide na religiozno pot.

Na žalost je tako, da so religiozni ljudje večinsko slabo izobraženi, nereligiozni pa so večinsko visoko izobraženi in razgledani.

Razlog tiči v tem, da se religiozni zadovoljijo z vsem, kar jim servirajo in ne iščejo boljših odgovorov, ne razmišljajo dovolj širše, obtičijo. Nereligiozni pa niso zadovoljni s tem, kar jim servirajo. Stalno se razvijajo.

Mogoče malo posplošujem, ampak iz podatkov sem videl, da je resnica na žalost takšna.

Gandalfar ::

Gandalfar je izjavil:

@DeusVult: torej je vsaka interpretacija biblije, kakorkoli nora ze je, cisto subjektivna stvar in kar se tice katolikov (kristjan?), pravilna?


no prav. odgovoris se na moje vprasanje?

gruntfürmich ::

deus vult ima naziv 'presona rudis'. to vsekakor ni lastnost, ki bi jo tvoj bog želel od tebe.

sem ti že povedal, da ti & ostali verniki delate samo sramoto dobremu človeku JK-ju...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Sicer toliko o strpnosti, ki jo oglašuje DeusVult: http://slo-tech.com/forum/t430219/p2846...

Najprej pometi pred lastnim pragom, potem pa govori o odnosu drugih do krščanstva in zgodbic, ki jih le ta podaja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

solatko ::

Enkrat za vselej bi moralo biti vsem zagovornikom RKC jasno, da ateisti nimamo nič proti vernikom in veri, večina pa nas moti in ne podpiramo delovanje Rimsko katoliške cerkve in podobnih institucij drugih ver, ki samo izkoriščajo vero in verovanje ljudi, za svojo pridobitnost, oziroma bogatenje na račun zavedenih ljudi.
Ne spuščam se v debato o tem ali Bog je ali ga ni, bi pa rad videl pooblastilo, dekret ali kakršenkoli uradni dokument, podpisan od Boga ali njegovega pravnega zastopnika, ki cerkev pooblašča in ji dovoljuje nategovanje vernikov v njegovem imenu.
Upam da, če imate verniki prav in Bog je, da se vsi zagovorniki in vodje cerkve od nastanka do sedaj, cvrejo v Peklu.
Zakaj toliko kritike proti komunistom, saj tudi oni niso počeli drugega, kot verjeli v poštenje in pravila obnašanja, po, pač drugi bibliji, kar pa so izrabile komunistične partije.
Ateistom je zoprno reklamiranje neke filozofije, preko močnih multinacionalk, nič pa nimamo proti vernikom, ki tega ne razglašajo celemu svetu in na vse možne načine vsiljujejo pravila neke institucije ostalim, drugače mislečim ljudem. Iz tega se rodijo razni -izmi, ki so v zgodovini prinesli največ gorja.
Vse politične stranke, ki temeljijo na filozofijah, ki so istočasno tudi zlorabljene, bi morali prepovedati.
Religija dejansko postane strup za ljudstvo, ko postane orodje kakršnekoli institucije.

Nikoli v življenju ljudi nisem in jih ne bom ločeval, glede na vero, nacionalnost ali barvo kože, vedno le po poštenosti, delavnosti, pripravljenosti pomagati, obnašanju...., zame je čefur vsak, ki se ne zna primerno obnašati (tudi kardinal Rode, od izjave o dresuri nemških ovčarjev v naših šolah) in imam ogromno kolegov, znancev in prijateljev, ki so različni tako po izobrazbi, veri, barvi kože, političnem prepričanju.... in z vsemi, se lahko odkrito in brez omejitev pogovarjamo o vseh možnih zadevah, ki se tičejo živlenja v neki skupnosti, ko pa negdo prične vsiljevati svoj pogled na neke zadeve, ga enostavno izločimo iz kroga.
Naš namen ni spreminjanje sveta, mi v svojem okolju skrbimo, da med nami ne pride do konfliktov, naprimer iz te teme.
Svet se bo korenito spremenil, ko bodo ljudje spoznali, da je potrebno za normalno sobivanje uporabljati svojo glavo, ne početi tistega, kar nočeš da se zgodi tebi in da ne poizkušaš z glavo skozi zid, z vsiljevanjem svojih idej in razmišljanj.
Vsak človek je osebek zase in pogoj za normalno sobivanje je prilagajanje nekaterim splošnim standardom, ki so veljavni po vsem svetu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

nurmaln ::

@DW
Vidim, da je tudi v tej debati žal močno prisoten stereotip Katoličanstvo == Krščanstvo. Sam nisem Katolik in nikomur ne prisegam pravice, da bere Božjo besedo namesto mene. Biblija pomeni vsakemu človeku nekaj drugega, Katoliška cerkev pa namerno ali nenamerno poneumlja Kristjane s tem, ko zatira interpretacije in sili v sprejem svojega razumevanja Biblije. Bog je predvidel, da vsak človek sam bere Njegovo besedo, in zato je branje Biblije, tako kot molitev, neke vrste pogovor z Bogom.


Sej ne da bi me zaslepljenost vernikov prav posebej presenečala ampak vseeno...
DW ti praviš da te moti "cerkvena" interpretacija biblije in si prepričan da je tista prava vez z bogom šele ko sam bereš biblijo. Hkrati je več kot očitno, da nimaš pojma kako je biblija nastala, kolikokrat je bila spremenjena, ker se je cerkvi pač tako zahotelo.
Ti praviš, da nočeš da ti kosilo prinese Franci, ker te skrbi da bo pljunil vanj, hkrati pa ti očitno ni jasno da je bil Franci ne samo natakar ampak tudi kuhar in da se ti je že med pripravo kosila usral v golaž.
In potem tistim ki dejansko kaj vemo o tvoji religiji praviš da smo zaslepljeni.:|

Sej bi ti rekel, da si sam poišči kaj o nastanku tvoje svete bukve, ampak očitno imaš raje da ti kdo servira. Ker sem ravno pri volji - izvoli.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Pyr0Beast ::

Yop. To že imamo, imenuje se slikanica.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Yohan del Sud ::

Ma za tak posvečen forum se mi zdi malo nenavadno, kako se ljudje pustijo trolat.
www.strancar.com

nurmaln ::

gruntfürmich je izjavil:

deus vult ima naziv 'presona rudis'. to vsekakor ni lastnost, ki bi jo tvoj bog želel od tebe.

sem ti že povedal, da ti & ostali verniki delate samo sramoto dobremu človeku JK-ju...


No to je pa tudi ena taka fama ki ji tudi večina ateistov podleže.
Jezus da je bil dober? Njegovi nauki moralni???

Nekdo je enkrat rekel da stara zaveza je fuj fuj, ampak Jezus je pa all-around-good-guy. In ogromno ateistov je to idejo pobralo ne da bi malo razmislili in kaj prebrali.

Kaj je moralnega na nastavljanju drugega lica???
Kaj je moralnega na podarjanju plašča nekomu, ki te je oropal??
Kdor ni popolnoma zaslepljen bo razumel da to nikakor niso dobra vodila za življenje in seveda nagrajujejo in vzpodbujajo nasilje, rope in drugo družbeno nesprejemljivo ravnanje. Moralno pravilno je boriti se za svoje pravice, svojo svobodo.

Ko je bil lačen in na nekem figovcu ni našel fig je ubil to drevo, da ne bo nihče drug nikoli več jedel z njega. HALO??? Kaj je tu moralnega? Pojdi ti nekomu na vrt, fentej sadno drevje potem pa lastniku povej naj iz tega potegne moralni nauk.

Razlagal je da morajo ljudje zapustiti svoje starše, žene, otroke. Pretrgati vse vezi z ostalimi in slediti samo njemu. Kaj je v tistem času pomenilo za ženo in 5 otrok, če jih je oče zapustil? Blazno dobro in moralno ane?

Če to ni dovolj pa malo razmislite še o nečem o čemer bi se lahko razpisal čez nekaj strani. Stara zaveza ne pozna pekla. V zgodbo večno trpljenje vpelje šele Jezus.
Tisti ki ste sposobni resne moralne presoje se vprašajte ali je moralno vpeljati "neskončno" kazen za "končen" greh.
Že dosoditi dosmrtni zapor za nekoga ki ukrade televizor je za naše moralne standarde nesprejemljivo. Pa se v zaporih z zaporniki dela kar lepo.
Dobri, prijazni in moralni Jezus pa vas za grehe pošilja v pekel ne do konca življenja (pač nekaj let ali desetletij) ampak za večno, tudi po smrti, VEČNO. In pod Jezusovo vladavino z vami v "zaporu" z vami ne bodo ravnali dostojno. Stalno, neprestano mučenje, žganje z večnim ognjem vas čaka.

Dejte mal razmislit kaj je bilo moralnega pri tem psihopatu, če je v resnici slučajno res obstajal približno tak, kot se ga opisuje v bibliji.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

durrenmatt ::

Nekaj pripomb k debati:
1. Institucionalizirana oblika vere je nujna, drugače se vera že v nekaj generacijah povsem razvodeni in slednjič izgine v globinah zgodovine "like tears in the rain". Eden od bistvenih razlogov obstoja RKC-ja je ta, da Cerkev skrbi za enotno razlago Kristusovega nauka. Če namreč dopustimo, da si Kristusove besede vsak svobodno razlaga po svoje, se moramo zavedati, da sta tu zelo pomemba faktorja omejenost osebnega znanja in zmožnost razumevanja, kar je zapisano v evagelijih. In pol prihaja do napačnih sodb, ki so v nasprotju s tistim, kar je dejansko mišljeno.

2. Ateisti pravijo: "Ni dokazov, da Bog je!" Enako lahko verniki rečejo: "Ni dokazov, da Boga ni!"

3. Slovenščina je postala pisana beseda po zaslugi širjenja krščanskega nauka med našimi predniki. Najstarejši zapis v slovenščini, brižinski spomeniki, predstavlja zapis pridige in obrazca za spoved. Prva tiskana knjiga v slovenščini pa je Katekizem, torej razlaga krščanskega nauka, ob njem pa je bil izdan še Abecednik, da bi se lahko ljudje naučili brat katekizem.

4. Zdi se, da imajo slovenski ateisti simpatije do islama predvsem iz enega razloga: ker vzpon moči islama v Evropi slabi vpliv krščanstva na evrospko družbo. Toda ateisti se ob tem ne zavedajo, da se Evropa demografsko pospešeno stara, priseljenci pa da niso le večinsko muslimani, temveč so tudi nepreimerno bolj fertilni od staroselcev. Ko se bodo številčno dovolj okrepili, bodo postali tudi politično glasni. In takart bodo dobili ateisti v Evropi neprimerno manj strpnega sogovornika od kristjanov.
Le vprašanje leta ali dveh je, ko bo Turčija že imela več prebivalcev kot Nemčija, ki je (zaenkrat še) najštevilnejša država v EU. V Sloveniji je bilo pred drugo svetovno vojno toliko muslimanov kot je danes v Sloveniji kočevskih Nemcev. Danes je muslimanov več kot dvakrat toliko kot prekmurskih evangeličanov in njihov delež v skupnem prebivalstvu vztrajno narašča. Gadafi že ve, kaj govori.

nurmaln ::

durrenmatt je izjavil:

2. Ateisti pravijo: "Ni dokazov, da Bog je!" Enako lahko verniki rečejo: "Ni dokazov, da Boga ni!"

In vsak ki ve vsaj kaj malega o logiki in epistemologiji ve da je zgoraj povedano ena največjih bedastoč če daješ obema zgornjima izjavama enako veljavo.

durrenmatt je izjavil:

3. Slovenščina je postala pisana beseda po zaslugi širjenja krščanskega nauka med našimi predniki. Najstarejši zapis v slovenščini, brižinski spomeniki, predstavlja zapis pridige in obrazca za spoved. Prva tiskana knjiga v slovenščini pa je Katekizem, torej razlaga krščanskega nauka, ob njem pa je bil izdan še Abecednik, da bi se lahko ljudje naučili brat katekizem.

In to se je dogajalo kot nasprotovanje cerkvi, ne po njenem diktatu. Samo tolk da vemo o čem govorimo.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

guest #44 ::

Edino z četrto točko se strinjam, ostale se mi ne da komentirat. Ajde točka 2 je napačno zamišljena.

Fantje...ali zapremo Evropo pred priseljenci ali začnemo kej več sexat, drugače jo bomo zgubili...brez dvoma!
Ajde...lahk še izobrazimo priseljenje, sam naše šolstvo ni tako uspešno kot Islamski verouk.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Ne rabimo zapirati mej, rabimo samo ločiti zrna od plev.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nurmaln ::

Točka 4. kaže predvsem na to da avtor nima pojma o ateizmu. Ateizem ima bolj ali manj enako odnos do vseh ver in religij in sigurno ne favorizira ene pred drugo.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

durrenmatt ::

nurmaln je rekel: In vsak ki ve vsaj kaj malega o logiki in epistemologiji ve da je zgoraj povedano ena največjih bedastoč če daješ obema zgornjima izjavama enako veljavo.

nurmaln, o tvoji logiki ti bom povrnil enako z enakim:

Ateisti radi trdite: 'Vse je relativno'. Toda, če je vse relativno, potem je tudi nekaj absolutnega. Namreč, da je vse realtivno. Če pa je nekaj absolutnega, potem več ni vse relativno, mar ne?

Vidiš, tukaj pa se tvoja logika in epistemologija vgrizne v svoj lasten rep!

CoolBits ::

guest #44 ::

Popravljam se...se deloma strinjam z 4. točko. Tisti del o Muslimanih, kako nas bodo preplavili.

gruntfürmich ::

nurmaln je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

deus vult ima naziv 'presona rudis'. to vsekakor ni lastnost, ki bi jo tvoj bog želel od tebe.

sem ti že povedal, da ti & ostali verniki delate samo sramoto dobremu človeku JK-ju...


No to je pa tudi ena taka fama ki ji tudi večina ateistov podleže.
Jezus da je bil dober? Njegovi nauki moralni???

Nekdo je enkrat rekel da stara zaveza je fuj fuj, ampak Jezus je pa all-around-good-guy. In ogromno ateistov je to idejo pobralo ne da bi malo razmislili in kaj prebrali.

Kaj je moralnega na nastavljanju drugega lica???
Kaj je moralnega na podarjanju plašča nekomu, ki te je oropal??
Kdor ni popolnoma zaslepljen bo razumel da to nikakor niso dobra vodila za življenje in seveda nagrajujejo in vzpodbujajo nasilje, rope in drugo družbeno nesprejemljivo ravnanje. Moralno pravilno je boriti se za svoje pravice, svojo svobodo.

Ko je bil lačen in na nekem figovcu ni našel fig je ubil to drevo, da ne bo nihče drug nikoli več jedel z njega. HALO??? Kaj je tu moralnega? Pojdi ti nekomu na vrt, fentej sadno drevje potem pa lastniku povej naj iz tega potegne moralni nauk.

Razlagal je da morajo ljudje zapustiti svoje starše, žene, otroke. Pretrgati vse vezi z ostalimi in slediti samo njemu. Kaj je v tistem času pomenilo za ženo in 5 otrok, če jih je oče zapustil? Blazno dobro in moralno ane?

Če to ni dovolj pa malo razmislite še o nečem o čemer bi se lahko razpisal čez nekaj strani. Stara zaveza ne pozna pekla. V zgodbo večno trpljenje vpelje šele Jezus.
Tisti ki ste sposobni resne moralne presoje se vprašajte ali je moralno vpeljati "neskončno" kazen za "končen" greh.
Že dosoditi dosmrtni zapor za nekoga ki ukrade televizor je za naše moralne standarde nesprejemljivo. Pa se v zaporih z zaporniki dela kar lepo.
Dobri, prijazni in moralni Jezus pa vas za grehe pošilja v pekel ne do konca življenja (pač nekaj let ali desetletij) ampak za večno, tudi po smrti, VEČNO. In pod Jezusovo vladavino z vami v "zaporu" z vami ne bodo ravnali dostojno. Stalno, neprestano mučenje, žganje z večnim ognjem vas čaka.

Dejte mal razmislit kaj je bilo moralnega pri tem psihopatu, če je v resnici slučajno res obstajal približno tak, kot se ga opisuje v bibliji.


poglej. sem že zapisal tu gor kaj si mislim o JK-u. mislim da je bil navaden človek z zafuranim otroštvom (mati kurba, fotr pijanc), in si je edino želel to, da bi bili ljudje dobri in ne imeli takšnega lajfa kot ga je imel sam. vse ostalo je dodala RKC...
zdaj, če iz tega izhajaš, je vse ostalo čisto normalno in logično. razen cerkve...

ti pa malo preveč nasedaš cerkvi in njenim nablozam kar se tiče zgodovinskih dejstev...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

durrenmatt je izjavil:

4. Zdi se, da imajo slovenski ateisti simpatije do islama predvsem iz enega razloga: ker vzpon moči islama v Evropi slabi vpliv krščanstva na evrospko družbo. Toda ateisti se ob tem ne zavedajo, da se Evropa demografsko pospešeno stara, priseljenci pa da niso le večinsko muslimani, temveč so tudi nepreimerno bolj fertilni od staroselcev. Ko se bodo številčno dovolj okrepili, bodo postali tudi politično glasni. In takart bodo dobili ateisti v Evropi neprimerno manj strpnega sogovornika od kristjanov.


verjetno so simpatije povezane s tem, da nas manj 'ogrožajo' in posiljujejo s svojimi idejami kot zveste ovace cerkve.
ko pa bodo oni začeli težit, bomo pa tudi po njih udarili. ali pa tudi ne; pametnejši odneha.:))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tsh2 ::

ma saj je enostavno. v ozadju je politika, partizani in domobranci, levi in desni, kot ponavadi...

hamax ::

2. Ateisti pravijo: "Ni dokazov, da Bog je!" Enako lahko verniki rečejo: "Ni dokazov, da Boga ni!"

Russell's teapot

Ateisti radi trdite: 'Vse je relativno'.

Straw man.

Jezus da je bil dober? Njegovi nauki moralni??? ...

Samo en super nauk bi se dodal. Vsak dan naj zivimo kot da je zadnji. Super nasvet, res :P

Se enkrat ponavljam. Lahko nekdo prosim napise top 10(ali pa vsaj kaksnega) naukov iz svetega pisma, ki se jih je pametno drzati in niso bili splosno znani/sprejeti/zapisani ze pred svetim pismom.

Matako ::

Aljaz1980 je izjavil:

@deus si kdaj pomislil, da je situacija ravno obratna?


DeusVult in beseda "pomislil" v enem stavku?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

nurmaln ::

durrenmatt je izjavil:

nurmaln je rekel: In vsak ki ve vsaj kaj malega o logiki in epistemologiji ve da je zgoraj povedano ena največjih bedastoč če daješ obema zgornjima izjavama enako veljavo.

nurmaln, o tvoji logiki ti bom povrnil enako z enakim:

Ateisti radi trdite: 'Vse je relativno'. Toda, če je vse relativno, potem je tudi nekaj absolutnega. Namreč, da je vse realtivno. Če pa je nekaj absolutnega, potem več ni vse relativno, mar ne?

Vidiš, tukaj pa se tvoja logika in epistemologija vgrizne v svoj lasten rep!

Več kot očitno ti nisi eden tistih ki ve nekaj malega o logiki in epistemologiji. Sicer ne bi ven metal naključnih sofizmov, ki nimajo nobene veze s tem o čemer sem govoril.

EDIT.
@durrenmatt
Beri Hamax-a, njemu je logika očitno jasna.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

nurmaln ::

gruntfürmich je izjavil:

poglej. sem že zapisal tu gor kaj si mislim o JK-u. mislim da je bil navaden človek z zafuranim otroštvom (mati kurba, fotr pijanc), in si je edino želel to, da bi bili ljudje dobri in ne imeli takšnega lajfa kot ga je imel sam. vse ostalo je dodala RKC...
zdaj, če iz tega izhajaš, je vse ostalo čisto normalno in logično. razen cerkve...

ti pa malo preveč nasedaš cerkvi in njenim nablozam kar se tiče zgodovinskih dejstev...


Edino pravo dejstvo v zvezi z JK je da izven biblije ni NOBENEGA dokaza, da bi tip sploh kdaj živel.
Sam sicer nimam dokončnega mnenja o tem ali je ali ni, vseeno pa so edini viri o njem v bibliji, torej se lahko o njem pogovarjamo samo kot o osebi, kakršno opisuje biblija.
Isti standardi veljajo tudi zate. Zagotovo ne poznaš nobenih "dejstev" o JK, ki ne bi izvirala iz biblije, zato bi moralo tudi tvoje debatiranje o tej resnični ali fiktivni osebi, upoštevati vse kar piše o njem v SP.
Če bi si ti, brez kakršnekoli osnove, želel Jezusa, ki je drugačen kot v bibliji, si boš pač moral izmisliti svojo fiktivno osebo s čarobnimi lastnostmi.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

St235 ::

jverne in gruntfürmich, človek bi, če se gremo debato pričakoval kaj več od enovrstičnic, če želita kaj povedat.

Hamax, se strinjam, da bibilija ni ravno izumila tople vode. Gre pa za celovit zapis, recimo temu navodil za življenje. Številna so seveda obstajala prej, ker človeška civilizacija se ni zadečela z krščanstvom. Se pa popolnoma strinjam, da dan danes ne potrebujemo bilibije kot vira teh vrednost. Imamo namreč tudi druge možnosti. Dejstvo pa je tudi, da je bibilija kot vsako drugo delo v številnih pogledih zastarela. Tako lahko ob dobesednem navajanju posameznih delov z lahko najdemo številna protislovja in nasprotja z sodobno prakso.

Vendar pa nič od naštetega ne pomeni, da tudi dan danes ni mogoče brati biblije in iz nje poteniti pozitivna navodila za življenje. Absurdno pa je, da nekdo zavrača obstoj knjige, ki je bistveno zaznamovala našo zgodovino, samo zato ker je ateist. To kaj je naredila iz tega RKC je pa zamoje pojme pomilovanja vredno in nikoli ne bom razumel kako lahko normalen inteligenten človek verjame nečemu tako zgrešenemu in sprevrženemu.

USS Liberty ::

gruntfürmich je izjavil:

ko pa bodo oni začeli težit, bomo pa tudi po njih udarili. ali pa tudi ne; pametnejši odneha.:))



LOL, in muslimani, ko jih bo v evropi 50%, se bodo najbrž v mišje luknje poskrili od strahu, ker bodo flower-power pink multi kulti levičarji po njih udarili....

http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

nurmaln ::

@Lakotnik
Mislim da težko kdo zavrača obstoj knjige. Knjiga seveda obstaja, samo pravimo da njeni nauki so slabi in nemoralni. In nemoralni so bili že v času nastanka, ni to samo posledica zastarelosti.
Ja, seveda je mogoče tudi iz biblije potegniti pozitivna navodila za življenje. Samo v resnici za ta pozitivna navodila biblije ne potrebujemo, so jasna tudi brez nje. Hkrati pa lahko iz te iste biblije potegneš ogromno slabih navodil za življenje, potem pa še privzameš da so to božja navodila in imaš problem.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

vorantz ::

nurmaln je izjavil:

Edino pravo dejstvo v zvezi z JK je da izven biblije ni NOBENEGA dokaza, da bi tip sploh kdaj živel.


Historicity of Jesus @ Wikipedia
««
2 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako se pogovarjati z vernikom? (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
1084139724 (122840) Mrakw
»

Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42366495 (60576) Marilyn
»

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
992117270 (101880) PacificBlue
»

Ali koran res poziva k terorizmu/nasilju do nevernikov? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14929920 (27251) JanK

Več podobnih tem