Forum » Problemi človeštva » Ekonomski propad v Zda in tudi drugod
Ekonomski propad v Zda in tudi drugod
Pšenični ::
"Državam ne bi bilo treba "filat denarja v banke", posledica tega pa bi bila huda huda ekonomska kriza. Za začetek je zelo verjetno, da bi slej ko prej planili tudi vsi Slovenci v banke dvigovat denar, v strahu, da bodo ostali brez njega. Banke, ki bi bile popolnoma nelikvidne, bi pokleknile pod težo dvigov in propadle. Ljudje bi dejansko ostali brez prihrankov, ob enem pa tudi brez služb, ker bi crknila tudi podjetja, ki jim dajejo kruh - tako kot je lepo opisal malo višje jype, zaradi nelikvidnosti (bank)."
Kdo bo plačal vse tiste miljarde, ki so jih zafural bankirji. Mi ki si pošteno služimo denar v podjetjih. Napihovali so balon financ, tako da se je umetno ustvarilo nakaj kar nima pokritja. Silne milijarde se vlečejo od nekje, kot da gre za majhen drobiž, medtem ko vsak vidi da se sistem podira v temeljih, ker je tam najbolj gnil. Medtem nam seveda neki ekonomisti govorijo, da bo vse v najlepšem redu. Samo navadna raja zdej k smo v evropi kupuje hrano trikrat dražje, kot prej, a so nam obljubljal indijo koromandijo. Brigajo mene Bavčarji milijoni, saj jih v bistvu nikoli ni bilo, saj s poslovanjem podjetja sploh niso imeli nobene zveze.
Kdo bo plačal vse tiste miljarde, ki so jih zafural bankirji. Mi ki si pošteno služimo denar v podjetjih. Napihovali so balon financ, tako da se je umetno ustvarilo nakaj kar nima pokritja. Silne milijarde se vlečejo od nekje, kot da gre za majhen drobiž, medtem ko vsak vidi da se sistem podira v temeljih, ker je tam najbolj gnil. Medtem nam seveda neki ekonomisti govorijo, da bo vse v najlepšem redu. Samo navadna raja zdej k smo v evropi kupuje hrano trikrat dražje, kot prej, a so nam obljubljal indijo koromandijo. Brigajo mene Bavčarji milijoni, saj jih v bistvu nikoli ni bilo, saj s poslovanjem podjetja sploh niso imeli nobene zveze.
svit ::
Meni ni jasno, zakaj država ne ustanovi novo banko, ki bi skrbela predvsem za servisiranje prebivalstva. Recimo neko institucijo, ki bi imela čez samo nakazila in vodila račune podjetjem in državljanov. Ta institucija bi živela samo od % pobranih za vodenje računov in čisto nič več. Prepovedano bi ji bilo ukvarjanje s krediti, naložbami in podobnimi zadevami, razen seveda vlaganja v dolgoročne investicije (okoljske inovacije, zboljšanje za splošno populacijo, krediti vitalnim državnim podjetjem...) in programe in ponujanja majhnih kratkoročnih kreditov (do 10.000 EUR) po zelo ugodnimi pogoji. Takorekoč hrbtenica poslovanja neke države. Seveda ni odveč pripomniti, da bi morala biti ta institucija javna in bi
Za večje kredite podjetjem, posameznikom pa bi se lahko ukvarjale komercialne banke, ki bi ob morebitni krizi tudi same najebale.
Za večje kredite podjetjem, posameznikom pa bi se lahko ukvarjale komercialne banke, ki bi ob morebitni krizi tudi same najebale.
Ni ideje
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: svit ()
username ::
Meni ni jasno, zakaj država ne ustanovi novo banko, ki bi skrbela predvsem za servisiranje prebivalstva. Recimo neko institucijo, ki bi imela čez samo nakazila in vodila račune podjetjem in državljanov.Ti bi spet uvedel SDK?
blah...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)
kopernik ::
Svit, obstajajo take banke, npr. Credit union in podobno, kjer se futrajo samo z depoziti članov. Člani lahko dobijo kredit samo če so toliko in toliko časa varčevali ali kaj podobnega (pogoji so različni od banke do banke). Pri nas pa ne vem, če kaj takega obstaja, ampak odkar smo v EU, lahko račun odpreš tudi v Nemčiji, kjer take banke obstajajo.
imagodei ::
telbanc> "Kdo bo plačal vse tiste miljarde, ki so jih zafural bankirji. Mi ki si pošteno služimo denar v podjetjih. Napihovali so balon financ, tako da se je umetno ustvarilo nakaj kar nima pokritja. Silne milijarde se vlečejo od nekje, kot da gre za majhen drobiž, medtem ko vsak vidi da se sistem podira v temeljih, ker je tam najbolj gnil. Medtem nam seveda neki ekonomisti govorijo, da bo vse v najlepšem redu. Samo navadna raja zdej k smo v evropi kupuje hrano trikrat dražje, kot prej, a so nam obljubljal indijo koromandijo. Brigajo mene Bavčarji milijoni, saj jih v bistvu nikoli ni bilo, saj s poslovanjem podjetja sploh niso imeli nobene zveze."
Jasno, da jih bomo plačali mi. Ampak razmišljanje gre v tej smeri, da vsaj do najhujše krize ne bo prišlo, no, hudiča. A je to tako težko zapopasti? Al bi rajši videl, da bi tvoji kolegi, družinski prijatelji samomore delali, ker bi izgubili življenjske prihranke, hiše, avtomobile? Bi rajši videl, da pride do, ne vem, 30, 40, 50% brezposelnosti? Porasta kriminala, nastanka novih mafijskih združb? Ki bi imele naslednjih 50 let vpliv na gospodarstvo? Malo si pojdi prebrati o ekonomski krizi iz leta 1929.
Že parkrat sem povedal, da je fino akademsko razpravljat, kako naj bi trg samega sebe saniral in kako bodo "gnile" banke ter podjetja odmrla, preživeli bodo pa tisti, ki so sposobni preživet. Ja, je fino tako razmišljat. Samo je treba vedeti, da bomo to vsi, tudi JAZ in TI, fejst plačali. Bo treba prebrodit nekaj let težke krize. In pazi zdej: če se začne truma ljudi obnašat šparavno in prične trošit manj, kako misliš, da to samo po sebi vpliva na trg? Če ponudba presega povpraševanje? Mogoče začnejo padat cene? Nerazumno, celo? Kako misliš, da to vpliva na finančno sposobnost podjetij? Podjetja imajo naenkrat zaposlenih bistveno preveč ljudi, ki izdelujejo preveč artiklov, ki jih sploh ne morejo prodat. In še tisto, kar prodajo, ne zadostuje za plače...
Fino je tkole, akademsko razpravljat o nečem. Nič ne boli. Če pa ta stvar pride, se bova pa jaz in ti, vključno z mnogimi iz tegale foruma, zelo verjetno znašla med brezposelnimi in brez denarja. Ko se tega zaveš, nekako odpade bluzenje o tem, da je "filanje denarja bankam" hudo napačna poteza. Poskušamo se izognit krizi, ki je pred 80 leti zajela večji del sveta. Danes je pa cel svet Globalna VasTM in nas lahko hitro še mnogo bolj pribije.
Jasno, da jih bomo plačali mi. Ampak razmišljanje gre v tej smeri, da vsaj do najhujše krize ne bo prišlo, no, hudiča. A je to tako težko zapopasti? Al bi rajši videl, da bi tvoji kolegi, družinski prijatelji samomore delali, ker bi izgubili življenjske prihranke, hiše, avtomobile? Bi rajši videl, da pride do, ne vem, 30, 40, 50% brezposelnosti? Porasta kriminala, nastanka novih mafijskih združb? Ki bi imele naslednjih 50 let vpliv na gospodarstvo? Malo si pojdi prebrati o ekonomski krizi iz leta 1929.
Že parkrat sem povedal, da je fino akademsko razpravljat, kako naj bi trg samega sebe saniral in kako bodo "gnile" banke ter podjetja odmrla, preživeli bodo pa tisti, ki so sposobni preživet. Ja, je fino tako razmišljat. Samo je treba vedeti, da bomo to vsi, tudi JAZ in TI, fejst plačali. Bo treba prebrodit nekaj let težke krize. In pazi zdej: če se začne truma ljudi obnašat šparavno in prične trošit manj, kako misliš, da to samo po sebi vpliva na trg? Če ponudba presega povpraševanje? Mogoče začnejo padat cene? Nerazumno, celo? Kako misliš, da to vpliva na finančno sposobnost podjetij? Podjetja imajo naenkrat zaposlenih bistveno preveč ljudi, ki izdelujejo preveč artiklov, ki jih sploh ne morejo prodat. In še tisto, kar prodajo, ne zadostuje za plače...
Fino je tkole, akademsko razpravljat o nečem. Nič ne boli. Če pa ta stvar pride, se bova pa jaz in ti, vključno z mnogimi iz tegale foruma, zelo verjetno znašla med brezposelnimi in brez denarja. Ko se tega zaveš, nekako odpade bluzenje o tem, da je "filanje denarja bankam" hudo napačna poteza. Poskušamo se izognit krizi, ki je pred 80 leti zajela večji del sveta. Danes je pa cel svet Globalna VasTM in nas lahko hitro še mnogo bolj pribije.
- Hoc est qui sumus -
"Jasno, da jih bomo plačali mi. Ampak razmišljanje gre v tej smeri, da vsaj do najhujše krize ne bo prišlo, no, hudiča. A je to tako težko zapopasti? Al bi rajši videl, da bi tvoji kolegi, družinski prijatelji samomore delali, ker bi izgubili življenjske prihranke, hiše, avtomobile? Bi rajši videl, da pride do, ne vem, 30, 40, 50% brezposelnosti? Porasta kriminala, nastanka novih mafijskih združb? Ki bi imele naslednjih 50 let vpliv na gospodarstvo? Malo si pojdi prebrati o ekonomski krizi iz leta 1929."
Ne vem kako si lahko prepričan da do tega ne bo prišlo, saj pokritja za denar ki se sedajle vbrizgava v institucije, ki po tvoje naenkrat niso več v tržni ekonomiji, ampak so samo do takrat ko poslujejo pozitivno. Kriza počasi in sigurno prihaja v Slovenijo. Podjetje kjer delam se spopada z preživetjem in ne mi razlagat kako bodo nekateri izgubili hiše ,avtomobile.... Tko k je prišlo, tko bo šlo..Na lahek način.
Ne vem kako si lahko prepričan da do tega ne bo prišlo, saj pokritja za denar ki se sedajle vbrizgava v institucije, ki po tvoje naenkrat niso več v tržni ekonomiji, ampak so samo do takrat ko poslujejo pozitivno. Kriza počasi in sigurno prihaja v Slovenijo. Podjetje kjer delam se spopada z preživetjem in ne mi razlagat kako bodo nekateri izgubili hiše ,avtomobile.... Tko k je prišlo, tko bo šlo..Na lahek način.
Podjetje kjer delam se spopada z preživetjem in ne mi razlagat kako bodo nekateri izgubili hiše ,avtomobile...Ne bodo jih izgubili, ker jih (ekonomsko gledano) niti niso imeli, če so jih kupili na kredit. Česar nimaš, ne moreš izgubiti.
Kar ni obremenjeno s kreditom - to ti vedno ostane, ne glede na ekonomsko situacijo.
Koliko (neto) premoženja imaš, če si kupil hišo na kredit?...
username> "Ne bodo jih izgubili, ker jih (ekonomsko gledano) niti niso imeli, če so jih kupili na kredit. Česar nimaš, ne moreš izgubiti."
Razen takrat, ko si lačen, pa ti okus opeke in apna ne tekne več. Pa ko si zobe polomiš, ko že tretji mesec zaporedoma doma z družino jeste marmor s stopnic. Takrat mogoče prodaš tudi avto, če je pa avto že šel, pa mogoče ostane samo še hiša... Do denarja ne moreš, ker je tvoja banka šla v PM, država pa ni garantirala za depozite. Pa prodaš hišo krepko pod ceno in se preseliš v eno luknjo, da nakrmiš familijo. Ali da poplačaš svoje upnike, ki ti grozijo, da bodo prišli prebutat tvojo ženo.
EDIT:
username> "Kar ni obremenjeno s kreditom - to ti vedno ostane, ne glede na ekonomsko situacijo. "
Jep, simpleton pogled na ekonomijo. Če se ekonomska barka potopi, če je brezposelnost sky high, če inflacija podivja... That can't hurt me, coz I'm a rock! Skoraj kot Simon pa Garfunkel... I am an Island.
Država v državi. Kaj me briga, če je vse okoli mene beda, glavno, da nimam s kreditom obremenjene hiše.
Razen takrat, ko si lačen, pa ti okus opeke in apna ne tekne več. Pa ko si zobe polomiš, ko že tretji mesec zaporedoma doma z družino jeste marmor s stopnic. Takrat mogoče prodaš tudi avto, če je pa avto že šel, pa mogoče ostane samo še hiša... Do denarja ne moreš, ker je tvoja banka šla v PM, država pa ni garantirala za depozite. Pa prodaš hišo krepko pod ceno in se preseliš v eno luknjo, da nakrmiš familijo. Ali da poplačaš svoje upnike, ki ti grozijo, da bodo prišli prebutat tvojo ženo.
EDIT:
username> "Kar ni obremenjeno s kreditom - to ti vedno ostane, ne glede na ekonomsko situacijo. "
Jep, simpleton pogled na ekonomijo. Če se ekonomska barka potopi, če je brezposelnost sky high, če inflacija podivja... That can't hurt me, coz I'm a rock! Skoraj kot Simon pa Garfunkel... I am an Island.
Država v državi. Kaj me briga, če je vse okoli mene beda, glavno, da nimam s kreditom obremenjene hiše.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
Sc0ut ::
Pravtako bi lahko država v času krize malo znižala in razbremenila privatnike, podjetja. Ne pa da se podjetja zvijajo v krčih, država pa še kar kot pijavka čaka na vse mogoče davke. Na bruhanje mi gre.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
"Razen takrat, ko si lačen, pa ti okus opeke in apna ne tekne več. Pa ko si zobe polomiš, ko že tretji mesec zaporedoma doma z družino jeste marmor s stopnic. Takrat mogoče prodaš tudi avto, če je pa avto že šel, pa mogoče ostane samo še hiša... Do denarja ne moreš, ker je tvoja banka šla v PM, država pa ni garantirala za depozite. Pa prodaš hišo krepko pod ceno in se preseliš v eno luknjo, da nakrmiš familijo. Ali da poplačaš svoje upnike, ki ti grozijo, da bodo prišli prebutat tvojo ženo"
Najprej prodaš marmor s stopnic, verjetno ni bil lih poceni........
Najprej prodaš marmor s stopnic, verjetno ni bil lih poceni........
jype ::
username> Ti bi spet uvedel SDK?
Ja, jaz bi ga. Avtomatiziranega, ki nikoli ne spi. Ker so banke neresne. V 21. stoletju se plačilni promet konča ob 19h, med vikendi ga pa sploh ni? Ne se hecat.
Seveda ni nobenega pametnega razloga, da je v javni lasti.
Ja, jaz bi ga. Avtomatiziranega, ki nikoli ne spi. Ker so banke neresne. V 21. stoletju se plačilni promet konča ob 19h, med vikendi ga pa sploh ni? Ne se hecat.
poweroff ::
Eno vprašanje. Ocene vrednosti podjetij se delajo mesece in ob skrbnih revizijah.
Kako hudiča so v ZDA v eni noči ugotovili, da je v propadle banke treba investirati 700 milijonov?
Kako hudiča so v ZDA v eni noči ugotovili, da je v propadle banke treba investirati 700 milijonov?
sudo poweroff
WarpedGone ::
>> Pravtako bi lahko država v času krize malo znižala in razbremenila privatnike, podjetja.
In odpustila N zaposlenih v državni upravi?
Ukinila socialne pomoči?
Prepolovila pokojnine?
Ukinila financirnje znanstvenih projektov?
Ukinila "brezplačno" šolstvo?
Ukinila "brezplačno" zdravstvo?
Ukinila ... ?
Kaj od tega? Al tut ti misliš da bi blo dovoj že, če nebi nabavli patrij?
Dejte prosim, vsakič ko predlagate znižanje davkov etc, pomislit tudi, komu potem država ne bo več plačevala XYZ zadev.
In odpustila N zaposlenih v državni upravi?
Ukinila socialne pomoči?
Prepolovila pokojnine?
Ukinila financirnje znanstvenih projektov?
Ukinila "brezplačno" šolstvo?
Ukinila "brezplačno" zdravstvo?
Ukinila ... ?
Kaj od tega? Al tut ti misliš da bi blo dovoj že, če nebi nabavli patrij?
Dejte prosim, vsakič ko predlagate znižanje davkov etc, pomislit tudi, komu potem država ne bo več plačevala XYZ zadev.
Zbogom in hvala za vse ribe
telbanc> "Najprej prodaš marmor s stopnic, verjetno ni bil lih poceni........ "
Ni kupcev, ker nimajo denarja za luksuz. Tudi oni želijo nakrmit familijo.
Ni kupcev, ker nimajo denarja za luksuz. Tudi oni želijo nakrmit familijo.
- Hoc est qui sumus -
@W1 - upam da ne boš spet zbrisal mojega posta, čeprav popravil ga boš ziher. Če ne drugo zbrisal ta in prejšnji stavek.
Aja, normalni ljudje naj trpimo in si grizemo nohte, javna uprava pa naj še kar naprej lepo uživa in vlači mastne denarje iz vreče brez dna?
Če bo treba šparat naj šparajo in trpijo vsi. Ne bodo državljani jedli kruha in pili vodo, ti kaj jih pa ti naštevaš pa bojo žrli zrezke.
Ti tudi malo pomisli, preden ko se tako oglasiš.
Aja, normalni ljudje naj trpimo in si grizemo nohte, javna uprava pa naj še kar naprej lepo uživa in vlači mastne denarje iz vreče brez dna?
Če bo treba šparat naj šparajo in trpijo vsi. Ne bodo državljani jedli kruha in pili vodo, ti kaj jih pa ti naštevaš pa bojo žrli zrezke.
Ti tudi malo pomisli, preden ko se tako oglasiš.
username> Ti bi spet uvedel SDK?
O seveda je pameten razlog, da mora biti taka finančna institucija v javni lasti. Fora je v tem, da profit gre nazaj v družbo, ne pa v žepe pohlepnim posameznikom. Sicer pa smo že na veliko državah videli, kaj se zgodi, ko privatizira nekatere segmente gospodarstva ne? Recimo Južna Afrika, Rusija, Bolivija, Vzhodna Evropa in nenazadnje Islandija.
Privatizacija ni rešitev, ampak povzročitelj problema. Nekateri segmenti morajo ostati v državni lasti.
Ni ideje
In ja, glede patrij. In ne samo patrij, glede vse. Na vseh koncih bi se moralo šparati, povsod, in javno in zasebno pa bi bilo ok. Ne pa da je državni proračun vreča brez dna.
Ker po tvojem mnenju ne bi bilo nič slabega, če bi nastalo več revežev, ki bi se še bolj naslanjali na socialo... Veš, krog se obrne. In zelo hitro bi se res.
Ker po tvojem mnenju ne bi bilo nič slabega, če bi nastalo več revežev, ki bi se še bolj naslanjali na socialo... Veš, krog se obrne. In zelo hitro bi se res.
rh^ ::
Vsi tisti, ki še vedno ne razumete zakaj je bila potrebna finančna inekcija (ali pa vsaj razloge za njo) in podržavljenje bank si še enkrat ali dvakrat dobro preberite zadnjih 6 postov od imagodeia.
Ko bo to vsem jasno lahko pametno in smiselno nadaljujemo naprej debato.
Ko bo to vsem jasno lahko pametno in smiselno nadaljujemo naprej debato.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rh^ ()
Danes borze spet tonejo. Počasi začenjem razmišljati o nakupu večjega števila konzerv in mleka v prahu.....
Pri sebi opažam prve znake "črednega razmišljanja", kajti danes sem predčasno poravnal svoje leasing obveznosti.
Heh, a kdo ve a so res te osnovne stvari(moka, riž, konzerve...) res najcnej v Evrospinu, heh,heh
Sicer pa tud če vse crkne, sam da bo internet delou.....
Pri sebi opažam prve znake "črednega razmišljanja", kajti danes sem predčasno poravnal svoje leasing obveznosti.
Heh, a kdo ve a so res te osnovne stvari(moka, riž, konzerve...) res najcnej v Evrospinu, heh,heh
Sicer pa tud če vse crkne, sam da bo internet delou.....
djordjevic ::
@telbanc: Pri tebi mi nekaj ni jasno. Zakaj si sploh imel lizing/kredit, če imaš denar, da lahko obveznosti takoj poplačaš?
@djordjevic
Verjetno po isti logiki, kot se njegovi kolegi v službi zdaj tresejo, da so zgubili 60% denarja v vzajemnih skladih...
Verjetno po isti logiki, kot se njegovi kolegi v službi zdaj tresejo, da so zgubili 60% denarja v vzajemnih skladih...
- Hoc est qui sumus -
djordjevic ::
Ta je itak največja cvetka od vseh. Dokler delnic ne prodaš, nisi izgubil ama nič. Izgubiš samo, če greš v brezglavo prodajo.
"@telbanc: Pri tebi mi nekaj ni jasno. Zakaj si sploh imel lizing/kredit, če imaš denar, da lahko obveznosti takoj poplačaš"
Svoje obveznosti si pač razporedim, kakor najbolj vem. Če nimam v določenem trenutku dovolj gotovune, pač vzamem leasing. Če vezano vlogo prekineš so pač penali.
"Verjetno po isti logiki, kot se njegovi kolegi v službi zdaj tresejo, da so zgubili 60% denarja v vzajemnih skladih.."
60% so izgubili do včeraj, danes je ta številka spet večja.
Svoje obveznosti si pač razporedim, kakor najbolj vem. Če nimam v določenem trenutku dovolj gotovune, pač vzamem leasing. Če vezano vlogo prekineš so pač penali.
"Verjetno po isti logiki, kot se njegovi kolegi v službi zdaj tresejo, da so zgubili 60% denarja v vzajemnih skladih.."
60% so izgubili do včeraj, danes je ta številka spet večja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pšenični ()
"Ta je itak največja cvetka od vseh. Dokler delnic ne prodaš, nisi izgubil ama nič. Izgubiš samo, če greš v brezglavo prodajo."
Brezglava prodaja šele sledi. Folk namreč rabi denar. In ko ga potrebuješ pač prodaš.
Brezglava prodaja šele sledi. Folk namreč rabi denar. In ko ga potrebuješ pač prodaš.
Double_J ::
Ta je itak največja cvetka od vseh. Dokler delnic ne prodaš, nisi izgubil ama nič. Izgubiš samo, če greš v brezglavo prodajo.
Če bi jih prodal pred recimo mesecem, bi jih sedaj kupil lahko več. Torej vsekakor si na zgubi.
telbanc> "Brezglava prodaja šele sledi. Folk namreč rabi denar. In ko ga potrebuješ pač prodaš. "
Prvič, večina teh ljudi denarja nujno ne potrebuje, drugače ga že v prvi vrsti ne bi imeli naloženega v vzajemnih skladih. Torej jih v resnici grabi panika, da bodo ostali brez vsega.
Drugič, ravno to razmišljanje (da bodo ostali brez vsega), povzroči spiralo krize. Zdaj kar naenkrat vsi potrebujejo denar. Šit je, ker ga imajo vzajemni skladi naloženega in ga ne morejo takoj dobit. Pri bankah se tudi ne morejo zadolžit, ker imajo banke isti problem, kot skladi.
Tretjič, glede na tvoj stavek, ki ga citiram - kaj okoli krize ti torej ni jasno? Kaj glede finančne injekcije ti še ni jasno?
Prvič, večina teh ljudi denarja nujno ne potrebuje, drugače ga že v prvi vrsti ne bi imeli naloženega v vzajemnih skladih. Torej jih v resnici grabi panika, da bodo ostali brez vsega.
Drugič, ravno to razmišljanje (da bodo ostali brez vsega), povzroči spiralo krize. Zdaj kar naenkrat vsi potrebujejo denar. Šit je, ker ga imajo vzajemni skladi naloženega in ga ne morejo takoj dobit. Pri bankah se tudi ne morejo zadolžit, ker imajo banke isti problem, kot skladi.
Tretjič, glede na tvoj stavek, ki ga citiram - kaj okoli krize ti torej ni jasno? Kaj glede finančne injekcije ti še ni jasno?
- Hoc est qui sumus -
Sicer pa vam lahko zaupam skrivnost, da bom tudi jaz v prihodnosti kupil delnice. Ko bodo seveda
zadosti padle. Računam da morajo pasti še za okoli 30-50% potem bo potrebno malo pogledati okoli. Navsezadnje bi tudi jaz rad uspešen delničar. Jezus, sej smo v kapitalizmu mar ne.
zadosti padle. Računam da morajo pasti še za okoli 30-50% potem bo potrebno malo pogledati okoli. Navsezadnje bi tudi jaz rad uspešen delničar. Jezus, sej smo v kapitalizmu mar ne.
Uspešen delničar pač kupuje takrat ko vsi prodajajo. Heh, in če me občutek ne vara se bo to kmalu zgodilo. In še nekaj, če me bi kdo prašal kdaj bom -v bodočnosti kupljene delnice prodal. Takrat ko bojo tisti pametnjakoviči, ki dons tlele jamrajo kupovali.......kupovali vse povprek po enkrat ali dvakrat višji ceni od moje nakupne..
>> Brezglava prodaja šele sledi. Folk namreč rabi denar. In ko ga potrebuješ pač prodaš.
Denar, katerega potrebuješ, NE vlagaš v sklade, še manj pa v delnice. Nikakor pa ne jemlješ kredita, da potem kupuješ delnice.
>> Uspešen delničar pač kupuje takrat ko vsi prodajajo.
Da, in to je približno sedaj.
Denar, katerega potrebuješ, NE vlagaš v sklade, še manj pa v delnice. Nikakor pa ne jemlješ kredita, da potem kupuješ delnice.
>> Uspešen delničar pač kupuje takrat ko vsi prodajajo.
Da, in to je približno sedaj.
Res je. Ampak nekateri Slovenci so bili tako navdušeni nad kapitalizmom - in predvsem obljubami Janševe vlade o privatizaciji (recimo NKBM, Triglava,...), da so pač jemali kredite za to, da so jim čez nekaj časa ostali dolgovi in delnice z znižano vrednostjo.
Vprašanje je sedaj, ali je moralno kriti pufe nepremišljenih in zavedenih vlagateljev. Ali naj te pufe pokrijejo nepremišljeni vlagatelji sami, ali pa rajši tisti, ki je vlagatelje zavedel.
sudo poweroff
>> navdušeni nad kapitalizmom
Ne, predvsem so bili neizkušeni. In ko gledaš kako ti nekaj let zapored stvari samo rastejo, kameradi se hvalijo da so zaslužili neumne vsote, je težko mislit tudi na drugo stran kovanca. In ko mehurček poči - pri nas s tem kakšne "široke" prvoosebne izkušnje do sedaj nismo imeli - je hudo.
>> delnice z znižano vrednostjo.
Jih kdo sili, da je treba te delnice prodati? Če ne, kje je probem? Stvari se bojo popravle slej ko prej in bo profit tu.
Če ja - odrasli ljudje naj odgovarjajo za svoje zablode.
>> obljubami Janševe vlade o privatizaciji
Seveda, janša je kriv, kdo pa drug :D Pozabil si še zlobne in butaste desničarje. LOL.
>> Ali naj te pufe pokrijejo nepremišljeni vlagatelji sami, ali pa rajši tisti, ki je vlagatelje zavedel.
Ja, poplača naj jih Lahovnik, ki je tulil da so delnice NKBM podcenjene in da je bila država oškodovana. Happy now?
Ne, predvsem so bili neizkušeni. In ko gledaš kako ti nekaj let zapored stvari samo rastejo, kameradi se hvalijo da so zaslužili neumne vsote, je težko mislit tudi na drugo stran kovanca. In ko mehurček poči - pri nas s tem kakšne "široke" prvoosebne izkušnje do sedaj nismo imeli - je hudo.
>> delnice z znižano vrednostjo.
Jih kdo sili, da je treba te delnice prodati? Če ne, kje je probem? Stvari se bojo popravle slej ko prej in bo profit tu.
Če ja - odrasli ljudje naj odgovarjajo za svoje zablode.
>> obljubami Janševe vlade o privatizaciji
Seveda, janša je kriv, kdo pa drug :D Pozabil si še zlobne in butaste desničarje. LOL.
>> Ali naj te pufe pokrijejo nepremišljeni vlagatelji sami, ali pa rajši tisti, ki je vlagatelje zavedel.
Ja, poplača naj jih Lahovnik, ki je tulil da so delnice NKBM podcenjene in da je bila država oškodovana. Happy now?
Sem povsem za.
Treba se je namreč odločiti ali se bo politikom (vseh vrst) nasedalo v nedogled, ali bomo za svojo zaslepljenost plačali kakšno ceno in ali bomo tudi politike, ki nas slepijo kaznovali za to.
Ali pa bo vse po starem - da le ne bi kdo kaj rekel čez "naše".
Treba se je namreč odločiti ali se bo politikom (vseh vrst) nasedalo v nedogled, ali bomo za svojo zaslepljenost plačali kakšno ceno in ali bomo tudi politike, ki nas slepijo kaznovali za to.
Ali pa bo vse po starem - da le ne bi kdo kaj rekel čez "naše".
sudo poweroff
"Ja, poplača naj jih Lahovnik, ki je tulil da so delnice NKBM podcenjene in da je bila država oškodovana. Happy now? "
Sej pri merkatorju je bilo isto. Vsi si računal in vpili koliko je bila oškodovana država, sami nostradamosi ki točno vejo kolk bo delnica čez deset dni. Vidim jaz tlele, vsi bi hazardirali in pobirali keš, druga stran jih ne zanima. No in sedaj vidijo kakšna je druga stran. Kaj pa jim zdaj pravijo njihovi "kameradi". V glavnem denar za delnice sem že pripravu. Čakam samo še na "ugoden trenutek", da bodo tisti s slabimi živcii še mal prodajal. Počasi tud že razmišljam, kaj bom naredil z denarjem, ki ga bom zaslužil. Mogoče si bom privošil marmorne stopnice ali kaj podobnega. Če bo donos res velik, to ni tojk od mene odvisno, kot od tistih ki zdej prodajajo, si bom še kej podobnega omislu. No pa da vidimo.
Sej pri merkatorju je bilo isto. Vsi si računal in vpili koliko je bila oškodovana država, sami nostradamosi ki točno vejo kolk bo delnica čez deset dni. Vidim jaz tlele, vsi bi hazardirali in pobirali keš, druga stran jih ne zanima. No in sedaj vidijo kakšna je druga stran. Kaj pa jim zdaj pravijo njihovi "kameradi". V glavnem denar za delnice sem že pripravu. Čakam samo še na "ugoden trenutek", da bodo tisti s slabimi živcii še mal prodajal. Počasi tud že razmišljam, kaj bom naredil z denarjem, ki ga bom zaslužil. Mogoče si bom privošil marmorne stopnice ali kaj podobnega. Če bo donos res velik, to ni tojk od mene odvisno, kot od tistih ki zdej prodajajo, si bom še kej podobnega omislu. No pa da vidimo.
BBB ::
Čakam samo še na "ugoden trenutek", da bodo tisti s slabimi živcii še mal prodajal.
Morda bom delnice kupil od tebe, ko jim bo po tvojem nakupu vrednost še kaj bolj konkretno padla.
Spotoma: kar se tiče denarja, komunizem je imun na finančne krize. To pa zato, ker so vsi lastniki vsega. Zato ni potrebe po menjavi dobrin - dobrin se ne menja, pač pa ustvari, vzame ali da (tipično za družinsko komunistično okolje, kjer ata, ko pride s šihta, je z istega krožnika, s katerega je sinek zjutraj zmazal malico - pa ata od sina ni kupil/najel krožnika, da ga ima zato pravico uporabljati; za domačo nalogo opazuj, kako funkcionira tvoja družina/gospodinjstvo, če le nisi izoliran). Zato tudi ni potrebe po posrednem menjalnem sredstvu - denarju. Ker komunizem ne pozna denarja, posledično tudi finančna kriza ne obstaja (sreči v slovo pa obstajajo druge krize - predvsem problem prevelike svobode ljudi, ki jo tako neodgovorno zlorabljajo). Aja, pa baje v komunizmu elektrika ne trese.
V nasprotju s komunizmom kapitalizem poudarja zasebno lastništvo in pravico do njega. Je stimulativen sistem, kot sistem s korenčkom, privezanim na palico - nekateri po lastni volji vpreženi skušajo dobiti korenček, drugi na vpreženem vozu pa držijo palico - in vsi veselo potujejo. Kam - tega še kočijaž ne ve. V tehnično izpopolnjeni družbi, ki temelji na kapitalizmu je možno ustvariti več izdelkov/storitev, kot jih ljudje potrebujemo. Pa vendar, ko sistem odpove, človek kaj hitro postane brezposeln revež, ki si z vsem tehničnim potencialom človeštva nima kaj pomagati.
Kjer je svoboda in ima prste zraven do sočloveka povprečno brezbrižen človek, bo prej ali slej štala. Pa je vseeno ali gre za komunizem, svoboden trg, Slobodan... Človek človeku koplje jamo, pa niti točno ne ve zakaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BBB ()
gnnhhh... 'problem komunizma je preveč svobode' - upam da si to mislil sarkastično.
Človek človeku koplje jamo, pa niti točno ne ve zakaj.V kapitalizmu en človek drugemu koplje jamo ponavadi zato, ker je drugi tako prvemu naročil in plačal (da bo vanjo potem recimo položil kak električni vod ali kaj podobnega).
Hmm, jaz sem toliko star, da sem živel v komunizmu, pa se spomnim, da smo imeli posredno menjalno sredstvo - denar.
Izgleda, da tvoja teorija nekako ne drži... ali ap tisto ni bil pravi komunizem.
Izgleda, da tvoja teorija nekako ne drži... ali ap tisto ni bil pravi komunizem.
sudo poweroff
krneki0001 ::
Hmm, jaz sem toliko star, da sem živel v komunizmu, pa se spomnim, da smo imeli posredno menjalno sredstvo - denar.
Kje si pa ti živel? Ker v jugi komunizma ni bilo, razen prvih 5 let po drugi svetovni vojni, ko ni bilo denarja, ampak takrat je bila itak samo obnova in pobijanje vseh, ki so ti zamerili.
Drgač smo pa nekateri živeli v socializmu, to pa.
BBB ::
gnnhhh... 'problem komunizma je preveč svobode' - upam da si to mislil sarkastično.
Ni bilo mišljeno sarkastično. Je pač sistem s premalo omejitvami - ni varovalk. Resnično je svoboda za nedozorele ljudi uničevalno orožje proti soljudem. Takih ljudi je pa žal ogromno. Bi si želel živeti v bolj svobodnem sistemu, kjer ne bi bilo omejitev ter sankcij pri pobijanju soljudi? Naj poudarim, svoboda zahteva izredno odgovornost vsakega, ki mu je podarjena.
Lahko te razveselim, da tisto ni bil komunizem pač pa socializem. Bili pa so ljudje, samoetiketirani komunisti, po večini oportunistični izkoriščevalci drugih v imenu komunističnih načel, peščica utopičnih idealistov in nekomunisti - vsi žrtve prvih. Zaenkrat sem opazil le komunistične združbe družin, prijateljev, delom celo globoko vernih duhovnikov, neredko razne komune ipd. Še to, pripadnost komunistični stranki ali zagovarjanje komunističnih načel še ne naredijo človeka komunista - osebe, ki se drži načel komunizma. To lahko tudi nazorno primerjaš s tistimi krščani, ki niti pod razno ne verjamejo v obstoj boga.
A. Smith ::
Spotoma: kar se tiče denarja, komunizem je imun na finančne krize.
Jugoslavijo je pretresala 1000% inflacija. Še zdaj potekajo žolčne razprave, če ni bilo prav gospodarstvo (oz. vse bolj pohlepen srednji sloj) krivo za njen razpad.
Mimogrede, Rusija ni več pravi komunizem, vseeno pa se ne morem nasmejati njihovemu nerazumevanju kapitalizma; ko se je nek ponedeljek borzni indeks spustil za 20%, se v tistem tednu ni spustil nikamor več -- ker so borzo do konca tedna zaprli! Ko sem to bral sem se tako režal, da sem skoraj padel s stola.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
- General James Mattis
A. Smith ::
Lahko te razveselim, da tisto ni bil komunizem pač pa socializem.
Ok, prav. Potem bi pa prosil za primer komunističnega režima, ki se je v praksi obdržal kolikor toliko dolgo?
"Be professional, be polite,
- General James Mattis
- General James Mattis
Aja, saj res.
Se spomnim, da ko s(mo) (moji starši) jamrali, da kolk hudi je v socializmu, so nas tolažili, da bo v pravem komunizmu pa bolje.
Mi smo si pa mislili kaj bo šele tam, če je že v socializmu takole...
Se spomnim, da ko s(mo) (moji starši) jamrali, da kolk hudi je v socializmu, so nas tolažili, da bo v pravem komunizmu pa bolje.
Mi smo si pa mislili kaj bo šele tam, če je že v socializmu takole...
sudo poweroff
Bi si želel živeti v bolj svobodnem sistemu, kjer ne bi bilo omejitev ter sankcij pri pobijanju soljudi?Svoboda nima nič s pobijanjem. Ravno ubijanje je popolno in skrajno zanikanje svobode.
Še eden, ki nima niti približno razčiščenih pojmov.
EDIT:
Aha, avtor citiranega teksta je v eni drugi temi prispeval tale 'biser':
Če ti uspe kdaj doseči politično moč, z manipulacijo spremeni zakone v svojo korist in si podjarmi trop ovac.
So much for your idea of freedom...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: username ()
Spotoma: kar se tiče denarja, komunizem je imun na finančne krize.
Jugoslavijo je pretresala 1000% inflacija. Še zdaj potekajo žolčne razprave, če ni bilo prav gospodarstvo (oz. vse bolj pohlepen srednji sloj) krivo za njen razpad.
Mimogrede, Rusija ni več pravi komunizem, vseeno pa se ne morem nasmejati njihovemu nerazumevanju kapitalizma; ko se je nek ponedeljek borzni indeks spustil za 20%, se v tistem tednu ni spustil nikamor več -- ker so borzo do konca tedna zaprli! Ko sem to bral sem se tako režal, da sem skoraj padel s stola.
Mimogrede... zakaj pa je prišlo do te krize? Mogoče veliko izmed vas ne ve, ampak dolžniška kriza v tistem času ni pretresala samo Jugoslavije ampak tudi države kot so Argentina, Brazilija, Rusija, Poljska in ostale. Zanimivo pri tem je bilo to, da so imele težave tako "komunistične" države (Sovjetska zveza, Jugoslavija, Madžarska, Poljska), kot kapitalistične (takorekoč neoliberalne pod tutorstvom Friedmana in njegovih učencev) države (Argentina, Čile, Brazilija, Bolivija...). Zakaj pa je kriza nastala?
Amerika je na začetku 80-tih bila v globoki recesiji in stagflaciji. Da bi prekinil ta trend Je Paul Volcker dvignil obresti na posojila. Posledica je bila za Ameriko zelo ugodna, za ostali svet pa malo manj...
Federal Reserve chairman Paul Volcker very sharply increased interest rates from 1979-1983 in what was called a "disinflationary scenario." After U.S. prime interest rates had soared into the double-digits, inflation did come down. Volcker is often credited with having stopped at least the inflationary side of stagflation, although the American economy also dipped into recession. Starting in approximately 1983, growth began a recovery. Both fiscal stimulus and money supply growth were policy at this time. A five-to-six-year jump in unemployment during the Volcker disinflation suggests Volcker may have trusted unemployment to self-correct and return to its natural rate within a reasonable period.
Seveda je to sunkovito zvišanje obrestnih mer porazno vplivalo na države, ki so imele dolgove (države so jih najemale pri Svetovni Banki oziroma IMF-ju ter pri Ameriških bankah) in tudi zaradi tega, so propadli komunistični sistemi. Kaj pa se je dogajalo v Argentini, Braziliji, kjer so morali v Argentini uvesti nov denar, poslati so na ulice vojsko za preprečitev nemirov, razprodati še nekaj tistih javnih podjetij privatnim rokam in takorekoč odpraviti socialne transferje, pa ni treba preveč razlagati. Totalen ekonomski kolaps, kljub spoštovanju principov prostega trga (kapitalizma) in močni podpori s strani ZDA...
Ni ideje
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: svit ()
leinad ::
Članek o tem, zakaj je intervencionizem potreben, da se reši kapitalizem.
Heavy regulation would not inoculate the world against future crises. Two of the worst in recent times, in Japan and South Korea, occurred in highly rule-bound systems. What’s needed is not more government but better government. In some areas, that means more rules. Capital requirements need to be revamped so that banks accumulate more reserves during the good times. More often it simply means different rules: central banks need to take asset prices more into account in their decisions. But there are plenty of examples where regulation could be counter-productive: a permanent ban on short-selling, for instance, would make markets more volatile.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: leinad ()
rh^ ::
Nekateri govorijo, da je ta kriza živi dokaz da liberalizem ne more obstajati oz. da je že kapizalitem pokvarjen sistem. Jaz pa pravim, da to samo dokazuje, da so trenutna pravila (zakoni, regulatorji, itn) napačni. Če bi imeli boljše zakone, predvsem kar se tiče bank in boljše regulatorje za med bančno trgovanje bi lahko marsikaj preprečili. Bi pa pravi liberalci najverjetneje pustili kar nekaj bank, da propadejo in ne bi želeli (take) intervencije držav/e s čimer se lahko delom strinjam, saj bi se od te krize verjetno dosti več naučili.
leinad ::
Tudi Ruse bo zgleda tepla kriza precej- zanimiv pogled na gibanje cene zavarovanja pred izogibom Rusije plačilu kreditov(a slučajno obstaja kakšen slovenski izraz za credit default swap, ker tole sem prevedel bolj pomensko- ekonomisti?). Razlog je seveda padanje cene nafte.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: leinad ()
Snohman ::
To ti pove, da vse kar ima Rusija trenutno pametnega ponudit trgu je - nafta in plin. Ko cena temu pade, dobiček skopni. Kako je s plinom glede cen?
hokuto ::
Ja samo temu ni izvor ruski (post)komunisticni refleks, je na isto idejo prisel tudi Berlusconi, ki sigurno nima tega "pedigreja" (ima pa kaksne druge, to pa ;))
doke!
Nekje sem zasledil, da so začeli zahodni politiki brati Karla Marxa. Po moje je kar dobro napovedal, da bo kapitalizem uničil pohlep. Borza je svojimi nenormalnimi donosi, ki razen takrat ko so prevzemi ali podjetje zelo uspešno posluje po mojem mnenju nimajo dost skupnega z ekonomijo. Pa še ko uspešno posluje je neka normalna meja, glede na pričakovane dividende. Folk je pač pohlepen in je padel na finto, da je jemal posojila, ter v neprespanih nočeh računal, kaj bo vse ko bo vrednost rastla. Da bi kdo kot vrednote propagiral znanje, pošteno delo, trdo delo, to pač ni v domeni kapitalizma - današnjega kapitalizma. V Sloveniji se po moje lahko delavci ornk tresemo, vsaj v podjetjih, ki so (kot sem že omenil prej-včeraj) kadrovala na političen način. V teh trenutkih lahko rečem, da to pomeni skoraj zaneslivo dezintegracijo takih podjetij. Heh, berem o Vegradu, Istrabenzu,.......Pri nas ne vemo, kaj so to družinska podjetja, katerih vrednost se je povečevala skozi generacije. In to so danes večinoma uspešne korporacije. Po drugi strani pa bo kriza pravi izziv dobrim managerjem, ki se bodo spopadli z krizo na vso moč, z zavestjo da je od njihove sposobnosti odvisno toliko in toliko delavcev.
Mislim da imamo tudi pri nas take managerje. Včeraj je šla še banka v Avstriji, torej lahko kaj podobnega pričakujemo tudi pri nas. Vidim da eni privoščijo Rusiji krizo, vendar je potrebno povedati, da bo Rusija potegnila zadevo še bolj proti dnu, saj so določena vlaganja s strani zahoda že bila. Tko da bodo še tukaj šle miliarde v nič, no počasi grejo.........
.
Mislim da imamo tudi pri nas take managerje. Včeraj je šla še banka v Avstriji, torej lahko kaj podobnega pričakujemo tudi pri nas. Vidim da eni privoščijo Rusiji krizo, vendar je potrebno povedati, da bo Rusija potegnila zadevo še bolj proti dnu, saj so določena vlaganja s strani zahoda že bila. Tko da bodo še tukaj šle miliarde v nič, no počasi grejo.........
.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nobelova nagrada za ekonomijo 2010 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 25946 (24469) | Manu |
» | Bohinjska deklaracija (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 16442 (14605) | lurker |
» | Freemarket, pravna drzava, regulativa (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 5306 (4993) | nevone |
» | Liberalne reforme (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 70900 (66960) | Grey |
» | Kapitalizem, sindikati in industrija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Problemi človeštva | 20503 (15436) | jype |