» »

Ekonomski propad v Zda in tudi drugod

Ekonomski propad v Zda in tudi drugod

««
23 / 45
»»

borchi ::

> AJa, borchi misli, da mafija daje denar v obtok in ne CB.

jaz prav dobro vem od kod pride denar. problem je, da nekateri mislijo, da nastane iz lufta.

> CB izda denar (ali na papirju ali v 0 in 1), določen procet ostane pri njih kot obvezna rezerva (recimo 10%), ostalih 90% da poslovnim bankam in te lahko posojajo naprej podjetjem in borchijem.

pojma nimaš. pojma nimaš o denarni transmisiji... le zakaj bi centralna banka držala obvezno rezervo za svojo emisijo?

> Iz naslova obresti pa nastane nov denar, ki ga dobi poslovna banka.

sej pravim. sanja se ti ne.
l'jga

PacificBlue ::

> AJa, borchi misli, da mafija daje denar v obtok in ne CB.

jaz prav dobro vem od kod pride denar. problem je, da nekateri mislijo, da nastane iz lufta.

Razlozi!

Ti mislis, da ce vzames kredit, da je to recimo tisti denar, ki ga jaz kot varcevalec hranim v isti banki?

Potem poisci podatek koliko je v resnici sploh v obtoku papirnatega denarja..bos presenecen.
I’m out.
:3

> Ti mislis, da ce vzames kredit, da je to recimo tisti denar, ki ga jaz kot varcevalec hranim v isti banki?

prav veliko drugih možnosti ni. ko mi na šalterju naštejejo keš, je ta keš prinesel v banko eden od varčevalcev (predpostavimo, da banka posluje samo s prebivalstvom; dejstvo, da banke poslujejo tudi z drugimi bankami in CB ne spremeni ničesar).

> Potem poisci podatek koliko je v resnici sploh v obtoku papirnatega denarja..bos presenecen.

sem že enkrat v tej temi povedal. prav lahko bi imeli samo papirnati denar, nobenega knjižnega denarja, ki te tako bega, nihče ne bi rabil vedet o M1, M2, M3 danarnih agregatih... stvar bi potekala POPOLNOMA ISTO. le stroški transakcij bi bili v primerjavi z zdajšnjimi enormni.
l'jga

Ziga Dolhar ::

(Em. Borchi, kakšen je bil že naslov tvoje diplomske?)
https://dolhar.si/

> Ti mislis, da ce vzames kredit, da je to recimo tisti denar, ki ga jaz kot varcevalec hranim v isti banki?

prav veliko drugih možnosti ni. ko mi na šalterju naštejejo keš, je ta keš prinesel v banko eden od varčevalcev (predpostavimo, da banka posluje samo s prebivalstvom; dejstvo, da banke poslujejo tudi z drugimi bankami in CB ne spremeni ničesar).

> Potem poisci podatek koliko je v resnici sploh v obtoku papirnatega denarja..bos presenecen.

sem že enkrat v tej temi povedal. prav lahko bi imeli samo papirnati denar, nobenega knjižnega denarja, ki te tako bega, nihče ne bi rabil vedet o M1, M2, M3 danarnih agregatih... stvar bi potekala POPOLNOMA ISTO. le stroški transakcij bi bili v primerjavi z zdajšnjimi enormni.

Ko banka prejme depozit v vrednosti 1000 $ lahko iz tega denarja izda posojila v vrednosti 9000 $ in tako se denar eksplicitno povečuje. Tako na novo ustvarjenih sto milijonov nastane novih devetsto milijonov dolarjev novega denarja.
Da banke ustvarjajo denar iz nič, je stroki, ki se s tem ukvarja popolnoma jasno, javnost pa je kljub temu še vedno prepričana, da banke zbirajo prihranke in jih nato posojajo v zameno za obresti. V resnici banke uporabljajo vloge kot osnovo iz katere ustvarijo dvajsetkratno ali tridesetkratno vsoto novega denarja v obliki knjižnega denarja.

Vec o tem: http://odkrivanja.blogspot.com/2008/07/...
I’m out.

> Ko banka prejme depozit v vrednosti 1000 $ lahko iz tega denarja izda posojila v vrednosti 9000 $ in tako se denar eksplicitno povečuje.

bla, bla...
l'jga

Ko banka prejme depozit v vrednosti 1000 $ lahko iz tega denarja izda posojila v vrednosti 9000 $ in tako se denar eksplicitno povečuje.

Edu-link prosim.

Kakšne so posledice takole perverznega razumevanja obveznih rezerv in kapitalskih zahtev?

Takšnele. Janezek položi v banko 1000. Banka izda posojila 9000. Posojilojemalci isti banki deponirajo 9000. Banka izda nova posojila v višini 81000. Ti spet deponirajo. Banka posodi 729000. 6561000. 59049000. ...

In vse to zaradi tega, ker nekateri tako zelo narobe razumejo koncept rezerv in multiplikatorskega efekta. V takšni računici multiplikator sploh ne more biti definiran, saj je neskončen.

p.s.: namesto "eksplicitno" si verjetno mislu "eksponentno". Tečne, tele tujke.

Zgodovina sprememb…

Ja saj imamo posledico..javni dolg, ki je ze sam po sebi dokaz tega pokvarjenega sistema.

Kapitalizem bo padel, kot je dolg in sirok.
I’m out.

Amen.

Utk ::

Ok, recimo, da imamo fiksno količino natisnenjega denarja. Kaj vse vpliva na to, kolk denarja je vse skupaj v obtoku?

rh^ ::

Borchi že ene 10 strani poizkuša dopovedat, da banka ne more posodit nekaj kar nima. Tudi, če ti vzameš 100.000 EUR hipoteke na bajto mora banka teh 100k že prej imet na voljo.

Koliko je denarja v obtoku pa je vse odvisno od centralne banke. Poslovne banke le pridno izkoriščajo stopnjo obvezne rezerve in tako svojo kreditno sposobnost.

imagodei ::

Najbolj smešno je to, da smo nekaj strani nazaj že enkrat šli skozi tole ustvarjanje denarja in da je bilo vse povedano. Ampak, ker eni ne znajo brat, se zgleda čutijo dolžne spet klobasat ene in iste traparije.
- Hoc est qui sumus -

Daedalus ::

Malo pozno, pa vseeno...

zakaj vsi govorijo, da je tistih 50 milijard izginilo?!

Simpl, ker jih ne morejo dobiti izplačanih. Razlogov za to pa zna biti kar nekaj, ampak bottom line je, da denarja ne moreš dobiti. Verjetno je pa ta glavni razlog v slabih naložbah, za katere se je verjelo, da so nekaj vredne. Nato pa ugotovilo, da nimajo kritja.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nevone ::

Žalostno je samo to, da ekonomisti-strokovnjaki vedo manj od navadnih laikov.

Denar je nastal iz nič in še naprej ga delamo iz nič. Moramo pa biti toliko pri sebi, da za novo ustvarjeni denar naredimo tudi dobrin v taki vrednosti, da so ljudje z njimi zadovolnji toliko bolj, kolikor več denarja smo za to ustvarili.

Drugače sploh ni logično. Denarja je vedno več, včasih ga pa sploh ni bilo, torej je nastal in še vedno nastaja iz nič.

Kako pa ekonomisti to knjižijo je v bistvu irelevantno. Oni se seveda morajo držat nekih pravil, da stvar zgleda kolikor toliko solidna, ampak naj ne trapajo, kako ima vsak € ali $ kritje. Figo ga ima. Banke samo računajo s tem, da bo del posojenega/novoustvarjenega denarja imel kritje v prihodnosti, za kar pa ne garantira nihče, se pa moramo za to v bistvu truditi vsi.
Either we will eat the Space or Space will eat us.

> Žalostno je samo to...

bolj je hecno, da je thomas medtem moral postat hujši od marx-a, da bi nam pokazal kako lokomotive nastajajo iz nič. no, sej, potem lokomotive niso nič drugačne od denarja ;-)

> Moramo pa biti toliko pri sebi, da za novo ustvarjeni denar naredimo tudi dobrin v taki vrednosti, da so ljudje z njimi zadovolnji toliko bolj, kolikor več denarja smo za to ustvarili.

kakšna BEDARIJA!!! prav nobene potrebe ni za to. drugače sploh ne more biti. v tržnem gospodarstvu. ampak smo opazili, da je marxizem in plansko gospodarstvo čedalje bolj popularno pri nekaterih...
l'jga

Tear_DR0P ::

Denarja je vedno več, včasih ga pa sploh ni bilo, torej je nastal in še vedno nastaja iz nič.

tudi vesolja včasih ni bilo in ga je bojda vedno več, posledično nastaja iz nič kajne? kaj pa vsa ta silna elektrika, ki jo porabljamo?2000 let nazaj je ni bilo a pola nastaja iz nič?

fakin šit - denar nastaja z garancijo države, da bodo njeni državljani v nekem časovnem obdobju naredli določeno vrednost in če to eni komunisti enačite z nič, pol vam res ni pomoči
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

denar nastaja z garancijo države, da bodo njeni državljani v nekem časovnem obdobju naredli določeno vrednost

No sej počas zastopiš. Sicer ne popolnoma, ampak si že precej blizu.

Eni tukaj pa nakladajo, da ima banka za vsak posojen € dejansko kritje. Da ne more posoditi več, kot dejansko ima. Lahko posodi, in seveda računa, da bo trg naredil za ta denar neke izdelke ali storitve, katerih vrednost se bo potem odražala v novonastalem denarju.

o+ nevone

> denar nastaja z garancijo države, da bodo njeni državljani v nekem časovnem obdobju naredli določeno vrednost

nobene garancije ni, da bodo producirane neke dobrine! če bo realna produkcija rastla po enaki stopnji kot denarna, potem bo raven cen ostala enaka. kakršnokoli neskladje med rastjo realnega sektorja in denarnega agregata bo, v tržnem gospodarstvu, korigirano skozi raven cen (inflacija/deflacija). nič ni treba "voditi brigu" o tem ali realni sektor dovolj dobro sledi (denarnemu) planu...

no, pravzaprav, je potrebno malo spremljat situacijo, ker kak lokalni mesar, nevone in tisti, ki zelo slabo razmišljajo, težko razumejo, da če je npr. manj denarja v obtoku, da ni nič hudega, če mesar zniža ceno, ker si bo za manj denarja še vedno lahko kupil enako število mercedesov (v mercedesu imajo sigurno vsaj enega človeka, ki vsaj malo zastopi stvar in so že znižali ceno)... zaradi takih ljudi (mesarji, nevone...) in pa zaradi dejstva, da je prilagajanje količine denarja v obtoku neskončno cenejše kot prilagajanje realnih cen v realnem gospodarstvu, je včasih boljše spustiti kako vrečo denarja iz "helikopterja" kot pa čakat, da to premeljne trg.
l'jga

> Eni tukaj pa nakladajo, da ima banka za vsak posojen € dejansko kritje.

ti sploh veš ne kaj kritje je...

> Da ne more posoditi več, kot dejansko ima. Lahko posodi, in...

pokaži kako!
l'jga

imagodei ::

borchi, krasno napisano!
- Hoc est qui sumus -

samo zdej bodo spet limali one linke o fraction reserve banking, katerih vsebine pa ne (nočejo?) razumejo...
l'jga

je včasih boljše spustiti kako vrečo denarja iz "helikopterja" kot pa čakat, da to premeljne trg.

Sej tisto vrečo denarja iz "helikopterja" mora tudi trg premleti.

Nove dobrine, ki se pojavijo na trgu, bodisi kot izdelek bodisi kot ideja, povečajo povpraševanje po denarju. In banke ga zagotovijo. Sicer bi danes še vedno imeli vsi skupaj tistih 1000 vrednostnih papirjev, ki jih je izdala prva banka.

o+ nevone

> Sej tisto vrečo denarja iz "helikopterja" mora tudi trg premleti.

seveda. ampak tista vreča je zato, da mesar ne rabi s tistimi parim prsti, ki so mu še ostali, štorasto po kalkulatorju tipkat in računat kolk more sedaj zaračunat za kurja jetrca...

> Nove dobrine, ki se pojavijo na trgu, bodisi kot izdelek bodisi kot ideja, povečajo povpraševanje po denarju. In banke ga zagotovijo.

torej so banke kot vsi drugi proizvajalci. kot VW, ki ponudi Golfa, ko se pojavi dovolj ljudi z, ne vem, 10.000 markami... kot vsi drugi, ki, kot je nekoč dejal neki modrec, proizvajajo nekaj iz nič ;-)
l'jga

torej so banke kot vsi drugi proizvajalci. kot VW, ki ponudi Golfa, ko se pojavi dovolj ljudi z, ne vem, 10.000 markami... kot vsi drugi, ki, kot je nekoč dejal neki modrec, proizvajajo nekaj iz nič ;-)

Lahko tako rečemo, ja.

o+ nevone

pulstar ::

Hm, polno je poročil o gospodarskih težavah zahodnih držav, pa tudi ostalih razvitih regij sveta. Kakšno pa je trenutno stanje na Kitajskem, realna gosp. rast, itd.? Ker če jih kriza ne prizadeva kaj dosti, potem možnosti o prevzemu primata od ZDA na mnogih področij niso več tako neverjetne. Kar mi pa definitivno nikakor ne diši. Hvala za informacije

Tear_DR0P ::

jaz nisem govoril o nobenih dobrinah, samo o vrednosti :)

pa mi je jasno, da banka ne more posoditi denarja, ki ga nima - prav tako ga ne more naredit.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

MadMicka ::

pulstar, če misliš, da bo Kitajska v kratkem (npr. v naslednjem desetletju) supersila v ekonomskem, političnem ali vojaškem smislu, potem očitno nimaš kaj dosti pojma o teh stvareh in je tvoja skrb o tem odveč.

pulstar ::

No, desetletje je po mojem celo za Kitajce malo prekratek rok. Priznam, ne poznam dovolj teh reči, zato bi prosil da malenkost razložiš in utemeljiš tvojo zgornjo trditev, da bodo moji pomisleki res popolnoma odveč. :D

Pyr0Beast ::

Cemu nebi rumencki postali svetovna supersila ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

poweroff ::

Kitajci se sicer vzpenjajo, bodo pa kmalu imeli resen problem - prebivalstvo se bo postaralo.

Potem se bodo ukvarjali sami s sabo - razen če ne mislijo ponoviti Trga nebeškega miru v malo večjem obsegu.
sudo poweroff

leinad ::

Razmislite od kje vzpon Kitajcev. Od poceni proizvodnje, ki izvaža izdelke na Zahod.

Od Kitajskega BDP-ja, ki je lani znašal 3420 milijard $ je izvoz predstavljal 1220 milijard $- največji delež od tega ~20% je predstavljal izvoz v ZDA. Iz tega je tudi jasno čemu vzpona Kitajske v času recesije na polobli zahajajočega sonca niti približno ne bo.

sprasevalec ::

Sicer sem bl slučajno zasledu to temo, vendar bi vsem laikom (to sem tudi jaz) priporočil ogled filma zeitgesit addendum. Lepo se pokaže bistvo sedanjega ustroja sveta in njegove najbolj milo rečeno hinavščine. K sreči ta film kaže tudi možne rešitve.

Zheegec ::

sprasevalec - a to je tisti film, ki ga dobiš online? Saj zanimiv je, kakšen dober point ima, je pa v glavnem nabijanje. Eni res takoj verjamete stvari, če govori o kakšni zaroti proti človeštvu :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

sprasevalec ::

Alien, ja dobiš ga online.

http://thepiratebay.org/torrent/4439229....
Vsak naj si ga ogleda in ustvari mnenje.

Sej se ne gre tolk za zaroto.
Men je všeč zamisel pr tem filmu, da bi moral bolj verjet znanstvenikom kot pa politikom.
Ne rečem, da znanstvenik ne greši. Me je pa tehnologija bolj razveselila v življenju kot pa zakoni, ki jih pišejo politiki.
Zame so največji greh monopoli nad znanjem (patenti itd).

Pyr0Beast ::

Potrebno bi bilo vrjeti lastnemu razumu in presoji. :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T-h-o-r ::

The sharp slowdown in the US economy will push the federal budget deficit to more than $1 trillion, the non-partisan Congressional Budget Office (CBO) says.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/781...
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Brane2 ::

Tale Peter Schiff me je napeljal na zanimive materiale.

Če je pol tega res, Obama NUJNO rabi v teamu Miloševića... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ček diz aut:

Jim Rogers "America is out of control" demise of the dollar

Kot je videti, AlKajda ni tako neumna, nasprotno. Točno vedo, kje je treba pritisniti.

Ček diz aut II:

Jim Rogers - China Rise To Power...

BTW, tip _insistira_ na tem, da njegovi parletni hčerkici govorita BREZHIBNO mandarinščino.

Seveda, ko pa jaz zinem kaj v tej smeri, sem "plitev" "ne skačem" itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Tipček pravi "vsakih 15 mesecev so ZDA za 10^12 dolarjev globje v dolgovih".

V istem času je povrećna rast GDP, kakor je bila zadnjih 20 let - večja od tega zneska.

Posledično je precej brez veze, kaj govori.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Kot pravi Schiff- "gospodarska rast" je birokratski škrat.

Če je tako, se bo kmalu videlo.

Zanimivo je, da je recimo funt tako zelo padel.

Gospodarska rast je zanj lahko škrat. Ampak on sam je škrat, IMHO.

Tale je super:

Jim Rogers - Super-inflation to come worldwide

Pravzaprav je tip v osnovi na Thomasovi liniji- "don't fuck-up the market!"

kow ::

Brane, poznaš kakšno kitajsko blagovno znamko? Ali kakšen kitajski izdelek, ki bi si ga želel imeti? V smislu PS3, bmw, core i7, john deere traktor ...

Seveda je možno, da bo čez 20 let drugače. Ampak zaenkrat so še totalni loleki tile kitajčki. Tudi ne delujejo preveč kreativno zaenkrat. Pridnost ni dovolj.

Zakaj jo rabim ?

Saj delajo to, kar zanima zahod.

Točno, pridnost ni dovolj.

Jaz se namesto Kitajcev ne bi hvalil, da imajo ekonomijo enako veliko kot Nemci, ki jih je skoraj 20 krat manj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

karafeka ::

Kako so kaj vaše napovedi glede cen avtomobilov pri nas v letošnjem letu ?
Bodo šle cene še kaj dol, ali je to to ?

Kolikor sem slišal in bral, se revoz in podobni, pobirajo (dobivajo vse več naročil iz tujine, zaradi različnih subvencij po Evropi). Torej se industrija oz. prodaja pobira, ali pač ?

Raje počakati, ali kupiti sedaj ? Večno vprašanje.
««
23 / 45
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nobelova nagrada za ekonomijo 2010 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8725425 (23948) Manu
»

Bohinjska deklaracija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14916005 (14168) lurker
»

Freemarket, pravna drzava, regulativa (strani: 1 2 )

545173 (4860) nevone
»

Liberalne reforme (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29770692 (66752) Grey
»

Kapitalizem, sindikati in industrija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34320157 (15090) jype

Več podobnih tem