» »

Peak oil?

Peak oil?

««
9 / 12
»»

Thomas ::

Boš pač sadil oil bean. Oljno repico, karkoli. Povprašenje je hudo za vsako kalorijo toplote shranjene v ogljikovodikovih molekulah. Za vsako kilovatno uro. Za vsakim gramom premoga.

Bo treba kar po partizansko, če ne gre nan način regularne armade, jasno. Sam nč jamrat, to pa ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

Sam nč jamrat, to pa ne.

A delat in jamrat obenem pa se ne sme, ali kaj?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

pejt_u_kujac ::

Sam nč jamrat, to pa ne.

@Thomas pa sej noben ne jamra, sam ploskal od veselja kot kakšen tjulenj s sardelo v gobcu pa tud ne bomo, a ne >:D!! Jamranje sigurno nič ne reši, samo pretiran optimizem in že kar naivna vera v "svobodni" tržni mehanizem (ki v veliki večini sploh ne obstaja, saj je manipuliran s strani monopolov in kartelov, npr. OPEC in ostali energetski giganti ala Exxon, bančni kartel itd.), pa tudi ne bosta rešila problemov v katerih smo se znašli.
Čist verjamem, da je že danes na voljo tehnologija, ki bi nas rešila odvisnosti od nafte in ostalih fosilnih goriv, samo nam nič ne pomaga, če ta tehnologija počiva v kakšnem trezorju od naftne multinacionalke, za "rainy days", saj jim zdajle ob takih cenah energentov na kraj pameti ne pade, da bi se odpovedali takim profitom. Nafta bo šla gor, če si hočemo priznat ali pa ne, upajmo samo, da bomo uspeli prebroditi krizo brez kakšnega konflikta večjih razsežnosti, saj bi bilo to najslabše za vse nas.
V Nemčiji pred WWII tudi ni zmanjkalo resursev čez noč, samo je bila pa hiper inflacija in s tem drastični upad kupne moči prebivalstva zadosti, da se je na oblast zavihtel "you know who" in pahnil cel svet v obup! Upajmo samo, da ne bodo napadli Irana, ker v nasprotnem primeru bi to znalo resno zamajati svetovno gospodarstvo!

Thomas ::

Se ne strinjamm. Nimamo resne alternative nafti in premogu. Samo mau preveč smo fini, da bi ju bolj kopali. Preprečujemo kopanje premoga z netržnimi gonjami, Ala Gorea in podobnih patronov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Jedrska energija je še več kot le resna alternativa. Nas pa finost še prej ustavi, to pa.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Za jedrsko energijo pa nismo samo fini, pač pa tapravi Avstrijci. Primadone. Zgradili elektrarno in jo pred odprtjem z referendumom takoj zaprli. Zraven pa mislili, kako so pametni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Preprečujemo kopanje premoga z netržnimi gonjami, Ala Gorea in podobnih patronov.

Kaj natanko je netržnega na tem?

Ker to počnejo "države"? Saj je menda vsem jasno, da državo lahko vsak, ki ima dovolj kapitala, preprosto kupi, ali pa morda ne?

username ::

Dobra novica:

(Finance) Bush zavzeto za vrtanje nafte ob obali

Way to go, George!
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

jan01 ::

Moraš tako kot znajo najbolj avstrijci zeleno, obnovljivo elektriko prodajati(ponoči kupuješ "umazano" elektriko od sosedov in prečrpavaš vodo, podnevi pa prodajaš zeleno elektriko in bentiš na sosede, ki uporabljajo jedrske in termoelektrarne

jype ::

username> Way to go, George!

Hja, bržkone obstaja razlog, da je bilo vrtanje prepovedano. Najbrž ljudje niso bili navdušeni nad razmeroma pogostimi neprilikami, ki so spremljale to industrijo v preteklosti, gotovo pa k priljubljenosti vrtanja ni pripomoglo dejstvo, da so se naftne družbe spretno izogibale plačilu sanacije in morebitnih odškodnin, ko so povzročile nesreče s katastrofalnimi posledicami za okolje.

Če bi se to uredilo vsaj tako rigorozno, kot je urejeno pri jedrski energiji, bi bilo tveganje dovolj majhno, postopki ob morebitnih nesrečah pa tako natančno določeni, da se nihče ne bi pritoževal, saj bi vse skupaj teklo bistveno lažje in hitreje.

Če pride do izlitja tako prebivalci obalnega pasu, ki bi morali zapustiti domove zaradi temeljite degradacije okolja, ne bi čakali 20 let in več na povračilo škode, pa tudi denar za sanacijo bi morala podjetja imeti pripravljen, da bi lahko dobila dovoljenje za takšno dejavnost.

Thomas ::

Hehe ... Bush se vsake toliko pokaže pametnejšega, od vseh milijonov svojih zoprnikov skupaj. Pa če še tako govorijo, kako je neumen ... je to zaman.

Go, George, go!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

imagodei ::

Hja, na žalost je bolj verjetno to, da ima trop svetovalcev, ki mu svetujejo vse sorte - od napada Iraka, do groženj Iranu in Koreji, do denarne politike in tudi glede nafte.

Večina predlogov je itak za en drek in ker tale predsednik ni neko pametno sito, ki bi ločil zrnje od plevela, se ga bomo pač zapomnili kot veliko polomijado. No, od časa do časa mu pa res uspe (njegovim svetovalcem) kakšno pametno potegnit.

Go George, go! (Sej k sreč nimaš več daleč za it!)
- Hoc est qui sumus -

USS Liberty ::

Ni vse od Busha odvisno, ne se prehitro veselit. Če tudi kongres, ki ima Demokratsko večino, ne bo dal svojega pristanka k odpravi prepovedi črpanja nafte ob obali, iz vsega tega ne bo nič...

Vprašanje je, na katero stran bodo Demokrati tokrat obrnili, saj imajo v svojih vrstah izjemno močan zeleni lobi, na drugi strani pa je pritisk javnosti, ki podpira črpanje nafte v ZDA, vedno večji... In v ZDA nobena stvar ni bolj pomembna za naveden folk, kot to, koliko zelencev morajo zapraviti na črpalki za galono bencina... Na tem problemu se bodo lomila kopja v predvolilni kampanji...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

username ::

jype > Hja, bržkone obstaja razlog, da je bilo vrtanje prepovedano.
Nedvomno, za vsako stvar obstaja razlog. Tudi ko leta 1985 sredi Ljubljane nisi mogel kupiti banan, čokolade ali kave, je bil zadaj nek razlog.

OK, dovolj je bilo zajebancije.

Ima pa delno prav tudi USS Nimitz.
Delno se to navezuje na malo bolj podroben članek v Reutersu:
http://www.reuters.com/article/topNews/...

V tem članku je BTW tudi izjava Baracka Obame oz. njegovega volilnega štaba:
Barack Obama's campaign also criticized Bush's move. "It would merely prolong the failed energy policies we have seen from Washington for 30 years,"

Z zgornjo izjavo se povsem strinjam, vendar ne na način, kot najbrž mislijo Obamovci :D - res je bila omejevalna politika ZDA na področju naftne industrije zadnjih 30 let katastrofalna, saj so omejevali črpanje, poleg tega pa (EDIT zaradi omejitev) po 1976 ni bila zgrajena nobena nova rafinerija (in ne da bi bilo to na glas oznanjano, je bilo vmes mnogo starih rafinerij celo opuščenih). Ni čudno, da se je ustvarilo umetno pomanjkanje goriv, čeprav je nafte še dosti za izčrpat in nakopat (ter predelat - ne pozabit tega! poleg surove nafte rabiš še rafinerijo, če hočeš kaj vliti v rezervoar).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

jype ::

username> res je bila omejevalna politika ZDA na področju naftne industrije zadnjih 30 let katastrofalna, saj so omejevali črpanje, poleg tega pa (EDIT zaradi omejitev) po 1976 ni bila zgrajena nobena nova rafinerija (in ne da bi bilo to na glas oznanjano, je bilo vmes mnogo starih rafinerij celo opuščenih). Ni čudno, da se je ustvarilo umetno pomanjkanje goriv, čeprav je nafte še dosti za izčrpat in nakopat (ter predelat - ne pozabit tega! poleg surove nafte rabiš še rafinerijo, če hočeš kaj vliti v rezervoar).

Follow the money?

USS Liberty ::

V ZDA ni bila v zadnjih 30 letih zgrajena nobena nova rafinerija predvsem zaradi močnega zelenega lobija, ki s tožbami na sodiščih torpedira prav vsako novo rafinerijo... Podobna stvar je z novimi nuklearnimi elektrarnami...

Pravkar pa sem gledal na foxu en prispevek, da se bo enako zgodilo tudi s tem črpanjem nafte ob obali... Za vsako dovoljenje, ki ga bo izdala vlada, se že napoveduje na desetine tožb s strani teh zelenih fanatikov in stvar se bo potem leta, verjetno pa celo kakšno desetletje vlekla po sodiščih, kjer se bo vse skupaj torpediralo... Tako, da jaz sem zelo skeptičen, in tudi, če demokratska večina v kongresu pod pritiskom javnosti odpravi prepoved črpanja nafte, skoraj sigurno v ZDA ne bodo načrpali niti enega sodčka nafte več...

V bistvu je tragedija to kar se dogaja v ZDA , saj neka skrajna zelena politična opcija, ki jo podpira kakšnih 3% američanov, državi, ki ima ogromna naravna bogastva, preprečuje, da bi le te koristila...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Thomas ::

V bistvu je tragedija to kar se dogaja v ZDA , saj neka skrajna zelena politična opcija, ki jo podpira kakšnih 3% američanov, državi, ki ima ogromna naravna bogastva, preprečuje, da bi le te koristila...


Se strinjam. To je tragično, kako lahko takile skrajneži uzurpirajo oblast. Nič jim ne moreš.

Že videno velikokrat v zgodovini. Notranji razkroj Zahoda se rahlo dogaja. Tako, kot so nekoč Rimljani izgubili vero v svoje posebno mesto na svetu in potem kmalu propadli, je danes Zahod poln takih, ki vanj in v njegovo posebno mesto ne verjamejo. Dejansko ga spodjedajo od znotraj, pod zaščito tega istega Zahoda in njegovih vrednot in svobod, katere garantira.

Vseeno mislim, da smo se lekcije naučili in bomo tem nekako kos. Če jim pa ne bomo, jih bodo mule pobesile, kmalu po ustanovitvi svetovnega Kalifata.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pejt_u_kujac ::

@Thomas, pa si kdaj pomislil, da sta zahod in vzhod mogoče eno?. Ne vem zakaj se vas večina še vedno spušča na nivo Zahod vs. Vzhod, če pa v bistvu svet vodi nadnacionalna super elita, ki se milo rečeno požvižga na nacionalne meje, vero, politično "obarvanost" itd. V bistvu vas večina razmišlja na nivoju šahovnice in figur na njej, malo se vas pa sprašuje kdo sta šahista, ki igrata igro ali še bolje, kdo je organizator šahovskega turnirja.
Ta fobija pred muslimani, ki jo imate nekateri je pa že mal smešna, saj še nisem videl večjega posploševanja. Zaradi par tisoč bradatih islamskih skrajnežev, je kar 1,5 milijarde muslimanov vrženih v isti koš :|!

nevone ::

Zaradi par tisoč bradatih islamskih skrajnežev, je kar 1,5 milijarde muslimanov vrženih v isti koš

Naivno je misliti, da tistih par tisoč bradatih islamskih skrajnežev ni zmožnih manipulirati in zmanipulirati 1,5 milijarde muslimanov, ali pa vsaj polovico tega. Smo že videli v zgodovini, da en posameznik lahko zmanipulira kar ogromno število ljudi, in to ne tako daleč nazaj tudi v naši bližini.

Ljudje, ki niso izpostavljeni direktni nevarnosti, hitro pozabljajo nanje in mislijo, da so bile za vedno in povsod odpravljene, če jih ne vidijo v svoji neposredni bližini. Ta splošna pozabljivost je velika nevarnost.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Tear_DR0P ::

Ljudje, ki niso izpostavljeni direktni nevarnosti, hitro pozabljajo nanje in mislijo, da so bile za vedno in povsod odpravljene, če jih ne vidijo v svoji neposredni bližini.

ljudje marsikaj pozabimo - kot tudi to, da so naše babice morale obvezno nositi rute na glavah in krila do gležnjev, pa da je marsikatero mož lahko doma nažgal, kadar mu kaj ni pasalo - mu je vse vera dovolila - pač vedenjske razlike ne izvirajo ravno iz barve vere

offshore črpanje na floridi pa očitno tudi ni čista zlata jama, če so take blazne težave s tem
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Daedalus ::


V bistvu je tragedija to kar se dogaja v ZDA , saj neka skrajna zelena politična opcija, ki jo podpira kakšnih 3% američanov, državi, ki ima ogromna naravna bogastva, preprečuje, da bi le te koristila...


Jajca. Zgolj uporabljajo ista pravna sredstva, ki so na voljo VSEM. Če so dobro pripravljeni, je to pač slaba novica za tiste, proti katerim nastopajo. Kdo pa preprečuje oblasti, da spremeni relevantno zakonodajo in omogoči izkoriščanje naravnih bogastev? Al pa da se vsaj dobro pripravi na tožbe in jih poskuša sesut čimprej? To je pač narava pravne države, like it or not.


p.s. - pa pravljice o hudobni manjšini, ki zažira trpečo večino so tak... marksistične. In ideološke, itak.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

edge540 ::

>>Kdo pa preprečuje oblasti, da spremeni relevantno zakonodajo in omogoči izkoriščanje naravnih bogastev?

Demokratsko obarvan senat :)

pecorin ::

Demokratsko obarvan senat :)


demokraticno :)

nurmaln ::

@peocorin
je mel Raptor kr prav
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

durrenmatt ::

s kakšnimi argumenti niso pustli v ZDA tiste nafte vrtat vsa ta leta?

Thomas ::

Zelenimi, kakšnimi pa drugačnimi? Bush starejši je bil Zelen. Še zdajšnji predsednikov brat, guverner Floride, se navdušuje za to prepoved vrtanja.

Idiotizem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pecorin ::

@peocorin
je mel Raptor kr prav


nisem tega mislil.
mogoce bi bilo boljse ce bi napisal demokraticno izvoljen... :)

Thomas ::

Demokratično je, da demokratično izvoljene labeliraš kot vosle. Ni demokratično jih odstavljat mimo demokratičnih procedur, čeprav so izpričani vosli.

Ki so recimo preprečevali črpanje nafte z Zelenimi argumenti, visoko zapisanimi na njihovih in njih volilcev zastavah.

Zdej jih bo srečala pamet. Upam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

durrenmatt ::

em, zdi se mi, da morm še enkrat vprašat: s kakšnimi argumenti niso pustili vrtat tiste nafte.
(ne mi pravit, da zelenimi, ker mi to nič ne pove. naj mi jih nekdo prosm opiše.)

Thomas ::

Kaj bi rad?

Argumenti, kako ne bi radi onesnaževali okolja, te svete Zelene krave.

Nič pametnejšega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

USS Liberty ::

Točno tako kot je Thomas napisal... v ZDA je v zadnjih 30 letih zeleni lobi postal tako močan, da še na Aljaski, kjer živi en človek na vsakih 1000 km, ni mogoče narediti ene nove vrtine, ne da bi to zeleni lobi preprečil, kaj šele, da bi vrtali na obali Floride in Kalifornije, saj je to prava znastvena fantastika...

Al Gore Američanom pravi, naj se vozijo s kolesi in varčujejo z energijo, med tem pa se on vozi s privatnim reaktivcem in živi v velikanski vili v Tenneseeju, ki pokuri 20 krat več energije, kot povprečna hiša v Tenneseeju, on in njegovi verniki se pa na njegove mitinge seveda vozijo z velikimi limuzinami.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

durrenmatt ::

em 'onesnaževanje okolja' mi nič ne pove. Rad bi vedu, zakaj ne v konkretnem primeru.

Thomas ::

Brez posebnega razloga. Samo pogled na morje bi bil pokvarjen, nafta bi se lahko polila ...

Take vaje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

durrenmatt ::

torej to govoriš za Florido? Naftne vrtine bi tam škodile turizmu, praviš...

Thomas ::

Jaz tega ne pravim. Jebo turizem, če se nafta bolj splača.

Si pa ne morem misliti bolj cool turističnega izleta, kot ogled naftne ploščadi. Vključno s potaplanjem s SCUBA ali razgledno podmornico in opazovanje jat rib, ki jim ploščad nudi zavetje.

Ne vem kaj je tu ne razumeti. Zeleni fanatiki bi na vsak način radi zadušili civilizacijo. JE ne, nafta ne, premog ne ... vse ne. Zakaj pa, pa njih vprašaj. Še sami ne vedo. No, jaz vem. Mizantropi so, ki bi radi spucali Zemljo ljudi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Utk ::

Po moje ZDA strateško čuva zaloge. Oziroma jih je čuvala 30 let. Zakaj bi svoje črpali, če lahko poceni kupujejo od Arabcev. Oziroma itak sami črpajo po celemu svetu in sami služijo, nekaj drobiža pa kakšnemu šejku pustijo.

Thomas ::

Crapa okoli "strateških zalog v zemlji" je tudi nekaj. Samo oba crapa - Zeleni in "strateški" - bosta zdej šla papa. Škoda, da nista že prej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> jat rib, ki jim ploščad nudi zavetje.

Madonca, a si ti slučajn' pr jagrih gor rastu?

"Zelen lobi" je super. Veliko stane, ampak smo očitno pripravljeni plačat to ceno, ane?

Thomas ::

But that is exactly what Paul Sammarco has found on more than a dozen of the 4,000-plus drilling platforms that dot the Gulf. Sammarco, a marine biologist at the Louisiana Universities Marine Consortium, has discovered that the rigs have spawned lush marine habitats that are home to a profusion of rare corals and 10,000 to 30,000 fish each.

The results of his research, which he will publish later this spring in the journal Marine Biology, have thrown a surprising new wrinkle into an ongoing debate on how best to dispose of the thousands of old rigs due to be abandoned as oil and gas production winds down. His work has also raised questions about the "Rigs to Reefs" program under which states bordering the Gulf have been turning old rigs into artificial reefs designed to sustain fish, sponges and other marine life.


To je logično. Vsaka opora proti morskim tokovom je dobrodošla, vsako vnašanje železa v vodo pa tudi. Tam začne življenje cveteti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

This, according to the publication Eco-Logic, which notes that a recent study from LSU found there is an astounding 50 percent more marine life around oil platforms than around surrounding mud bottoms. Indeed, the same study showed that 85 percent of Louisiana?s fishing trips involve fishing around these very waters, which is significant when you consider that Louisiana produces one third of America?s commercial fishing!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> To je logično. Vsaka opora proti morskim tokovom je dobrodošla, vsako vnašanje železa v vodo pa tudi. Tam začne življenje cveteti.

Vidim, da ne razumeš.

"TO NI NARAVNO!"

Poleg tega da se naravo prima plačuje, se ljudje tudi ne želijo odreči prepričanju, ki bržkone ni preveč znanstveno, da se narava "maščuje". Ko pride do katastrofe ni tako težko najti vzroka zanjo v človekovem ravnanju, zadnje čase je pa postopek iskanja krivca še poenostavljen - global warming je bil!

Tako kot jagri pravijo, da brez njih bi divjad pomrla - hja, hudiča, sliši se kot najhujša lovska finta, ampak, a kdo res misli, da je gozd, v katerem nihče ne vzdržuje pogojev (kar je seveda inherentno "umetno" poseganje v naravo) tak, kot v "Bambi" risanki?

Thomas ::

Kar nam da kmetijstvo, tudi ni "naravno". Prava figa, če je pol rib potegnjenih iz morja "nenaravnih" kot so "nenaravni" srnjaki v TNP, ker kmetje v dolini pokosili travo.

Šok je to, za vse Zelene, da je rib zaradi naftnih ploščadi BISTVENO več kot bi jih bilo brez njih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

V zadnjem NewsWeek-u je eno zanimivo branje na to temo:

NewsWeek članek

citat:

"The mission: to discover a way to safely and economically extract fuel from oil shale, a type of sedimentary rock found in Wyoming, Utah, and especially Colorado's Western Slope. The potential windfall is staggering. Studies over the years by industry and government alike estimate that there may be between 800 billion and more than one trillion barrels of oil locked up in these rocks--nearly three times the known reserves in Saudi Arabia. That would be enough oil to supply America for the next 400 years."
Vse je za neki dobr!

Grey ::

V zadnjem NewsWeek-u je eno zanimivo branje na to temo:

NewsWeek članek

citat:

"The mission: to discover a way to safely and economically extract fuel from oil shale, a type of sedimentary rock found in Wyoming, Utah, and especially Colorado's Western Slope. The potential windfall is staggering. Studies over the years by industry and government alike estimate that there may be between 800 billion and more than one trillion barrels of oil locked up in these rocks--nearly three times the known reserves in Saudi Arabia. That would be enough oil to supply America for the next 400 years."

Oh shit, we're fucked.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

username ::

Oh shit, we're fucked.
Ne, ne.
Ustrezna reakcija (če je res) bi bila "Holy crap, we're saved!"
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

Ja ... tele dobre novice sem slišal (in zaćel širiti naprej), že par mesecev nazaj. In fact, že kakšni 2 leti bo, kar sem na tem forumu zapisal, da zna Denver Colorado postati nova naftna prestolnica sveta, da se bodo uresničile prerokbe iz Dinastije!

Podpis mam pa tut, svetovn, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kixs ::

Sem ze v sorodni temi dal link do filma o eksponentni funkciji, ki je vecina ali noce razumeti ali pa so prevec neumni. Verjetno velja prvo, saj je tako enostavno zavajat mnozice.

Lahko je rect, npr. da navrtamo malo morje novih vtrin! Sam kaj ti to nuca, ce je nafte omejeno in jo samo malo prej iznucas, na dolgi (pravzaprav kratki) rok, to ni nobena resitev.

Watch this:
http://uk.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpB...

lp

WarpedGone ::

>>> na dolgi (pravzaprav kratki) rok, to ni nobena resitev.

Zakaj za vraga bi se morali danes sekirat (in šparat) energijo za ljudi čez 100 let? če bi pred 150imi leti šparali les in premog bi tudi danes imeli samo les in premog.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Eni prekleto dobro vemo, kaj wxponentna funkcija pomeni.

Namreč, da je v Ameriki nafte samo za 1000 in ne za 10000 let. To pomeni.

Ne delej se bolj pametnega kot si, kixs97!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kixs ::

Me veseli, da so eni NAJbolj pametni na svetu. Zato mi ni jasno zakaj se tu gor pises, ko bi lahko reseval svetovne probleme. Tu gor smo vsi lahko pametni oz. se predvsem lahko delamo pametne - velja tako zame, kot zate!

Sicer verjamem, da se TI zavedas kaj je exp f., verjamem pa, da jih ostalih 99% nima pojma!

Se tole: dej malo razlozi od kje tebi stevilka 1000 let? Me res zanima!

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()
««
9 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanje naftnih zalog v svetu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15414198 (9849) Karaya 52
»

Še malo pa bomo peš hodil (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13311354 (7693) jype
»

Oil Peak (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
987423 (5845) gzibret

Več podobnih tem