» »

EU vs ZDA vs Japonska

EU vs ZDA vs Japonska

«
1
2

frenk ::

Torej...mislim da teh dveh zvez še nismo primerjali. Kakšne so vojaške, gospodarske in tehnološke razlike. Ali je evropa že dovolj velika, ali pa to še bo. Doler je trenutno nižji v primerjavi z evrom. Ali to pomeni, da je evropa gospodarsko močnejša?(ne me kregat ker nisem ekonomist) Evropa se za razliko od amerike tudi širi, kar verjetno le manjša razlike če sploh še so. No ja...jaz mislim da smo že zelo blizu Ameriki.:D

[Popravek: izpolinl željo o spremembi naslova -OwcA]
  • spremenilo: OwcA ()

Thomas ::

Več prebivalstva ima EU. To je pa tudi vse.

- znanost

- tehnologija

- ekonomija

- vojska

Se pa prepad med EU in USA samo veča. Ni sicer Evropa na vseh področjih zadaj - ampak na večini.

Celo Japonska se v glavnem odmika in beži pred Evropo v tehnologiji in inovativnosti. Naj vas ne zavarava, da imajo Japonci stalno neke gospodarske težave.

:)


Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Vprašanje bi moralo biti: USA vs EU vs Kitajska, pa dobr:D
Res da zaostaja, samo je pa veliko bolj demokratična (EU) kot ZDA in meni že to nekaj pomeni, pa še bolj zdrav način življenja je v EU (McDonalds anyone?), ostalo je pa stvar kapitala ki ga EU nedvomno ima, samo znanost je problem v EU. Kitajska bo pa sploh kmalu svetovna velesila no. 1!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

frenk ::

No čej kšn moderator ke u bližin nj pa spremeni naslov na EU vs ZDA vs JAPONSKA.

undefined ::

Japonska je kar lepo pred ZDA v znanosti in razvoju, po mojem mnenju.

Thomas ::

Mau si pretiral no. Japonci bodo namahali kvečjemu EU! :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

msmiha ::

Hm Japonska pred ZDA. Ta pa je mal huda. Če prav vrjetno ne zaostajajo dosti za ZDA.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

TheJack ::

Problem Evrope (EU, oz. kakorkoli se bo že ta tvorba imenovala) ni toliko v tehnološki zaostalosti za ZDA (čeprav le-ta ni zanemarljiva), ampak v Evropski neenotnosti. ZDA so dokaj monolitna država, ki ne samo, da govori z enim političnim glasom, ampak ima tudi (bolj) enotno tržišče.

Zato je vprašanje Evropa vs. ZDA pravzaprav nekoliko napačno. Kaj so ZDA, se ve. Država, z eno vojsko, eno zunanjo politiko in tako dalje. Država pač, pa čeprav federalna.
Po drugi strani nihče ne ve sploh, kaj točno je Evropa (še o imenu se kregajo). Neka edinstvena tvorba, katere nameni in cilji so neznani celo njenim prebivalcem in tvorcem. Trenutno v Evropi obstajo dve struji. Prva vidi Evropo kot nekakšno gospodarsko združenje in ljubiteljski debatni klub. Na čelu te struje je VB z Blairom.
Druga struja (''federalna'') pa vidi prihodnost Evrope v večji povezanosti držav in v večjih pristojnostih evropskih institucij. Evropa naj bi postala (sčasoma in postopoma) nekakšen križanec med federacijo in konfederacijo. Združene države Evrope, na kratko povedano.

Kolikor se že to čudno sliši, bo verjetno na koncu (kdaj?) prevladala druga. Več razlogov je za to stališče. Najpomembnejši je ta, da se prehod v federacijo pravzaprav že dogaja. Ampak to gre tako počasi, da se komaj opazi. Počasi ampak ziher. Če bi recimo nekaj desetletij nazaj Francozu omenil skupno evropsko valuto in pristojnosti Komisije, kakršne ima le-ta danes, bi ga pobralo od smeha.
Drugi razlog je zgodovinska nuja. Evropa se ne združuje zato, ker se imamo tako radi, ampak zaradi tega, ker smo združeni močnejši in lahko bolje skrbimo za svoje interese. Tudi ZDA bolje skrbijo za interese Teksasa, Kalifornije in Ohia, kot bi lahko to počele slednje kot samostojne države.

To se sicer vse sliši čudovito in lepo, ampak praksa je pa vsaj zaenkrat še drugačna. V podrobnosti ne grem, ampak saj verjetno niste pod kamnom živeli zadnjih par mesecev, ne? Dokler posamezne držav(ic)e skrbijo le svoje ozke in kratkoročne interese in dokler je Francoz (Slovenec, Nemec, Britanec, Čeh, Španec....) najprej Francoz in šele potem Evropejec, bo Evropa šibka, saj pravzaprav z ZDA (in drugimi) ne tekmuje enotna državna tvorba, ampak le kupček posameznih državic. To je tako, kot s tisto igro ''vlečenje vrvi''. Čeprav nas je več in smo lahko tudi močnejši, bo zmagal nasprotnik, če bo v našem ''timu'' vsak vlekel v svojo stran. United we stand, divided we fall.
In prej ko bodo evropske državice ugotovile, da bo za interese Britancev, Francozov, Nemcev, Špancev.... bolje poskrbljeno v skupni državi, bolje je. Prej ko bodo nehale skbeti za ozke ''lokalne'', kratkotrajne interese in se posvetile dolgoročnim interesom in ciljem, bolje bo za vse Evropejce.
Ampak čas se počasi izteka. Že če takoj jutri nastane ta prisrčno-enotna evropska federacija, bo potrebno še kar nekaj dela, da bomo sploh ujeli, kaj šele prehiteli Američane.

Za začetek se bo treba zmeniti za enotno zunanjo politiko. Če kaj, so zadnji meseci pokazali, kako krvavo potrebna je. Se dobimo, zmenimo in potem vedno in povsod nastopamo z enotnim stališčem. Prej bo potrebno vsaj to, da šarlatani, barabe in petokolonaši, kakršni so Berlusconi, Blair in Aznar doživijo hude poraze na volitvah. Na oblast pa pridejo v večini držav proevropski politiki. To se bo zgodilo prej ali slej (verjetno prej), saj je tale zadnji evropski fiasko ljudem pošteno odprl oči.
Ko bo to opravljeno, bo treba poskrbeti za skupno vojsko. In sicer za takšno, ki se bo lahko vsaj od daleč primerjala z ameriško.

In potem se bo tekma šele začela.

Thomas ::

Ne vidim čisto nobene potrebe, da bi se spremenil v unitarnega Evropejca. Sem pa že raje Zahodnjak, ki mu je Amerika ravno toliko ljuba kot Evropa. Ali pa Avstralija. Ali pa Taiwan in Hong Kong. Ali pa katerakoli civilizirana država.

Nacionalizem - pa magari evropejski - je popolnoma preživela zadeva. Bolj razumem slovenski nacionalizem - če že. Ali pa Portugalski.

Nacije - tudi ameriška - so vse manj pomembne. Vedno bolj smo posamezniki v globalizirajočem se svetu.

Ne pa (slovanska) rezerva za Sveti Rimski Imperij alias Frankovsko kraljestvo.

:)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bosstjann ::

Evropa ne sme postati FEDERACIJA ker je preveč narodov in še preveč razlik zelo dobro bi pa bilo da postanemo zelo hitro KONFEDERACIJA. ZDA niso ne eno ne drugo kar jih lahko pokoplje(jih je že začelo). Zda so in bodo vedo nekoga izkoriščale(jim je v krvi). EU pa deluje na lastnih produkcijskih faktorjih kar nekoliko zaustavlja razvoj(je drag).

Združena evropa lahko zelo hitro prehiti ZDA z pravo politiko vprašanje pa je če bo dovolj hitra da je ne prehiti kitajska(ta potrebuje tudi samo novo politiko).

TheJack ::

Nacije - tudi ameriška - so vse manj pomembne. Vedno bolj smo posamezniki v globalizirajočem se svetu.

Se takoj podpišem pod tole, ko se bodo tudi Američani. Tako da pojdi to njim razlagat (samo pazi, da ne boš tepen).

Evropa in Evropejci imamo pa do takrat čisto enako pravico zavezemati se za svoje interese kot ZDA. Kdor to taji, je (ameriški) nacionalist.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Thomas ::

Tisti Američani ki me poznajo, vedo da tako mislim.

Itak mi "zamerijo", da se sploh toliko ukvarjam s politiko, četudi je zelo proameriška.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Evropa in Evropejci imamo pa do takrat čisto enako pravico zavezemati se za svoje interese kot ZDA. Kdor to taji, je (ameriški) nacionalist.

Kar že vemo, da Thomas je. :)

Thomas ::

> Evropa in Evropejci imamo pa do takrat čisto enako pravico zavezemati se za svoje interese kot ZDA. Kdor to taji, je (ameriški) nacionalist.

Evropski interesi v nasprotju z Ameriškimi? Kaj je to?

Evropska nacija je neobstoječa. Slovenskih interesov, pa Američani ne ogrožajo. Prej mnogi Evropejci. Žal.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Slovenskih interesov, pa Američani ne ogrožajo. Prej mnogi Evropejci. Žal.

Seveda. Ker slovenski interesi so lizanje ameriške riti. Po tem je to popolnoma logično, kar si zgoraj napisal. :)

Pepe ::

-Slovenskih interesov, pa Američani ne ogrožajo.
Pa je temu res tako? Npr. Jaz sem pa mislil, da države ščitijo svoje firme na domačem trgu pred tujimi firmami. (prelevmani, standardi, carine... samo toliko, da veš kaj sem imel v mislih) A ni tudi to ogrožanje naših interesov. OK, saj je tako povsod, ampak prosim ne delaj bedaste reklame, da so pa oni nekaj boljšega, razen če si plačan za to.

-Prej mnogi Evropejci. Žal.
Tukaj pa sva istih misli.
LP
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

Thomas ::

> ne delaj bedaste reklame, da so pa oni nekaj boljšega, razen če si plačan za to.

Ne niso. Ljudje so itak po enem muštru. Če že ne ljudje, večje skupine pa statistično zagotovo.

Samo imajo pa boljši sistem v Ameriki, kot je evropejski, to pa že.

8-) :))
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pepe ::

-Samo imajo pa boljši sistem v Ameriki, kot je evropejski, to pa že.

Že, že. Kolk pač lahko primerjamo ta sistema.;(( >:D ;( :8) 0:) :|
LP

P.S. Smeškov ne jemli resno, so samo zato, da odgovor ni pust.
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

sebastjan v ::

ICEMAN- Japonska je pred Zda samo v tehnološkem smislu; bančnisštvo je pa v osnovi še zmeraj iz malo po drugi sv.vojni

THE Jack -pravilno razmišljanje - o tem kaj zavira evropski razvoj, vendar bodo razlike in neenotnost ostale in nič ne bo s tistim , da bi dohiteli(prehiteli) Zda


ALIEN3001-Evropa bolj demokratična?!? V čem?:\

Kje si pa našel za primerjavo glih tale McDonalds? Res imajo Američani čedalje manj časa za prave malice in kosila, vendar se te stvari čedalje bolj pojavljajo tudi v Evropi! (debeli so pa bolj kot evropejci, saj njihova gospodinjstva "proizvedejo" tudi-na enega- 4X več odpadkov kot v Evropi. Naj se nažirajo, če jim paše. O kitajski pa tole- mogoče bojo no.1 v proizvodnji rač.opreme in paštet!:D

TheJack ::

Sem bil izgleda narobe razumljen s prejšnjim replyjem....

Kar sem hotel povedati, je sledeče.

Američani sami še najmanj upoštevajo Thomasovo trditev o ''nepomembnosti držav''. ZDA se z vso silo in za vsako ceno borijo za lastne interese. Za lastne, ne pa za svetovne ali celo naše. In to pošteno priznajo.

Čemu se torej Evropa ne bi smela za svoje? Smo kaj manj vredni od Američanov? Smo kaj manj pametni? So Američani nadljudje?

Če niso, imamo mi enako pravico sodelovati pri oblikovanju prihodnosti, kot oni.

Če pa kdo misli, da je oblikovanje prihodnosti izključno ameriška domena in pravica, je pa, povem še enkrat, ameriški nacionalist.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Thomas ::

> Če pa kdo misli, da je oblikovanje prihodnosti izključno ameriška domena in pravica, je pa, povem še enkrat, ameriški nacionalist.

Sej ne gre za pravico. Sej to je bolj dolžnost.

Dolžnost za širjenje demokracije in človekovih pravic.

Ali pa vsaj ne ovirat tega procesa.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Sej ZDA nimajo nobene druge pravice, kot skopirati (približno) svojo ustavo po drugih koncih planeta.

Demokratična ustava ti nalaga, da jo vzdržuješ in da jo kopiraš še drugam.

Klasična memetika!

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Prav tako Islam pravi da je treba širiti Muslimansko vero.
Ne rečem če bi Amerika res bila demokratična država, pa je že v samem demokratičnem bistvu -> volitvah pokvarjena. Če Gore zmaga za en glas, potem mora Gore biti predsednik, tako to je in tako bi to moralo biti.
Če bi vsaj kopirali svojo ustavo, ne pa POBIJALI za NAFTO.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Daedalus ::

>Demokratična ustava ti nalaga, da jo vzdržuješ in da jo kopiraš še drugam.

He, he, "džihad" za demokracijo:))


Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Sid Izprijeni ::

Evropa ima izreden potencial. Dela tudi na socialni stabilnosti, ki je podlaga za dolgoročno splošno produktivnost. V ZDA socialno stabilnost zanemarjajo. Dolgoročno se jim domača scena sesuva, zato se poslužujejo najrazličnejših oblik nasilja, da krpajo svojo majavo notranjo strukturo.

Glede splošne kvalitete življenja, ki jo uživa evropsko prebivalstvo, je Evropa že prehitela Ameriko. IMHO.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Thomas ::

> He, he, "džihad" za demokracijo

Ja. Memetska evolucija. Memov, ki bi se ne bili sposobni širiti na področje svojih konkurentov - ni!

Mem je data stroj, ki tekmuje s svojim alelnimi, konkurenčnimi memi, kdo bo zaposedel razpoložljiv pomnilniški substrat.

Tak ki ne tekmuje, izgine. Tudi politični ali ideološki sistem ki se izvaža, je bolj varen pred izumrtjem kot tisti, ki se ne.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Offtopic, Thomas. Potem pa moderatorji nam pravijo da se moramo držati teme. Tisto o džihadu je bilo najbrž mišljeno kot šala, pa si se ravno tega oprijel.
Če bi vsaj kopirali svojo ustavo, ne pa POBIJALI za NAFTO.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

_marko ::

Zda vs EU vs Japonska ... ok
Kam pa tu spada Rusija. Kolkikšna je resnična moč Rusije, ali je država res čisto ubobožana? Kako vojaško močna?, ali ima res vse zastarelo.
NE poznam ravno te države najbolj.

LP _marko
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

iration ::

The EU is 22 years behind the US on economic growth.
Kam so Evropo pripeljale socialistične ideje :\

koyotee ::

prihitr so odkril ameriko...
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

T-h-o-r ::

in zdravstvena oskrba

Shegevara ::

vprašajte slovenskega upokojenca ki se pritožuje nad pokojninam v sloveniji, če bi rad prijemal pokojnino kakršno jo dobivajo v ameriki, bi, če bi bil s tem osveščen, bil zaprl usta in bil srečen s tem kar ima, in vedel razlog od kje manjša mera izgube ameriškega proračuna.

Daedalus ::

Po eni spremenljivki furat primerjavo je pač rahlo mim. Sam jebat ga - eni pač radi izpostavljajo samo tisto, kar jim pač ustreza.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Shegevara ::

jah. Obveznih pokojnin v ZDA pač ni. Si jih morajo pač v mladosti plačevati sami. Pa če se na glavo postaviš. Pa se to pri 300 000 000 ljudi in temu številu dodeljeno število starih prebivalcev. Kar se državi bistveno pozna.

Sploh pa nemoreš ti primerjat državo kot državo, in pa skupek držav.
tako kot bi primerjal samostojno čevljarsko tovarno in pa ZČS (zvezo čevlarjev slovenija)

iration ::

MedoPu, dobro jutro, tudi EU ni država ampak skupek držav.

Shegevara ::

in jaz govorim o vatikanu al kaj?

kekz ::

The EU is 22 years behind the US on economic growth.

Ravno finance pa so v EU veliko bolj zdrave kot v ZDA. Finance ZDA v veliki meri temeljijo na svetovnem denarju, kar dolar v resnici je. Dolar pa temelji na nafti.

Uvedba evra je zelo huda grožnja dolarju in ZDA. Če bi se zgodilo, da se začne nafta trgovati v evrih, so ZDA popušile preko noči. Žal pa, ker je to tako vpliven gospodarski prostor, bi se s tem zamajal cel svet in tudi EU.

Politika dolarja je skoraj malo podobna jugoslovanskemu dinarju. Le da je svetovno povpraševanje (in zato še kar stabilen tečaj) po dolarjih neustavljivo, po dinarjih pa je bilo nikakršno. Kljub temu je bil še ne dolgo nazaj tečaj dolarja tak, da bi danes moral biti $:€ 2:1 in ne 0,7:1.

_marko ::

->Uvedba evra je zelo huda grožnja dolarju in ZDA. Če bi se zgodilo, da se začne nafta trgovati v evrih, so ZDA popušile preko noči. Žal pa, ker je to tako vpliven gospodarski prostor, bi se s tem zamajal cel svet in tudi EU.

A bi ti tole malo bolj argumeniral.
Recimo zakaj bi ZDA popušile preko noči ob uvedbi cene nafte v evrih.


P.S. Zgolj za zanimivost; ZDA gospodarska rast je vsako leto večja kot pa denarja porabi za celotno nafto.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kekz ::

Nima veze, če bi bila cena nafte v evrih. Težava bi bila, če bi začeli trgovati z nafto v evrih. Cel svet trguje z nafto v dolarjih. cel svet rabi dolarje. Po dolarjih je veliko povpraševanje celega sveta. Dolar je edini svetovni denar. Če se povpraševanje zmanjša, tečaj pade. ZDA je najbolj zapufana država z ogromnim proračunskim primanjkljajem. Imajo pa veliko prednost, če rabijo denar, ga natisnejo.

Iran je začel groziti, da bo uvedel vzporedni trg in borzo za trgovanje z nafto v evrih. Ekonomisti pravijo, da je to za ZDA veliko večja grožnja od trenutno aktualne nuklearne. Tole ZDA pride prav za kamuflažo, da lažje cel svet hujskajo proti Iranu.

Shegevara ::

država ne porabi veliko za nafto in tudi bencin je tam poceni zato ker uporablja kot nameček k ceni še vse svoje.

Shegevara ::

Imajo pa veliko prednost, če rabijo denar, ga natisnejo.



in ko ga tiskajo se inflacija viša in če pretirano tiskajo (kar se je zgodilo v nemčiji) so kot posledica za primer obstajale znamke za 1 milijardo marke

+ in tako so najebali francijo, ki jim je denarno odškodnino za 1. sv. vojno naložila v markah. Inflacija se je zvišala, odškodnina pa z njo ne. In tako je terjala toliko denarja kot presta pri pekarju

Zgodovina sprememb…

kekz ::

Člankov je sicer ogromno, tako da nisem porabil več kot 5 sekund, da sem našel prvega:
http://www.feasta.org/documents/papers/oil1.htm

"One tool used to great effect has been the dollar, but its efficacy has recently been under threat since Europe introduced the euro.
...
The dollars cost the US next to nothing to produce, so the fact that the world uses the currency in this way means that the US is importing vast quantities of goods and services virtually for free."

EU ima trdnejše temelje, saj si trenutno čisto nihče ne more (sme) privoščiti reševati svoje ekonomije s pomočjo evrov.

_marko ::

->ZDA je najbolj zapufana država z ogromnim proračunskim primanjkljajem.

A si prepričan?

A je slučajno dolg per capita v Sloveniji in po Evropi manjši? Ne, ni. Izstrelil si eno veliko neumnost.

Si verjetno eden izmed tistih, ki ne vidijo mimo anti-propagande ZDA v Evropi?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kekz ::

in ko ga tiskajo se inflacija viša in če pretirano tiskajo (kar se je zgodilo v nemčiji) so kot posledica za primer obstajale znamke za 1 milijardo marke


Bi bilo res, če bi bila samo ponudba povpraševanja pa ne. Tako pa morajo samo balansirati, privoščijo si pa lahko marsikaj.

kekz ::

Dolg ZDA: http://www.brillig.com/debt_clock/
Proračunska bilanca: http://www.uuforum.org/deficit.htm
Prognoza: http://www.cnn.com/2004/US/01/26/budget.deficits.ap/index.html

Sicer pa, naj uživajo dokler traja. Seveda se bodo trudili z vsemi štirimi, da bo trajalo čim dlje, pa ćeprav bo treba še par držav uničiti. Me zanima, kam bodo Kitajci z vsemi temi dolarji, ki so se jim nabrali in se ćedalje hitreje še vedno nabirajo.
Če se bodo slučajno enkrat zmislili, da bi jih zamenjali v evre, bo tečaj $:€ 1:1000.

Smurf ::

Amerika nima prav nič večji primanklaj glede na BDP, kot ostale razvite države. Mal pogoogli.

Npr:
Budget deficit @ Wikipedia

_marko ::

Kekz učitno napoveduje propad vsem razvitim državam. Razen nerazviti Kitajski.

(po podatkih danes so EU v precej slabšem položaju in v imajo precej slabšo perspektivo kot ZDA)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kekz ::

Daleč od tega, da bi jaz komu napovedoval ali želel propad. Saj imajo čas, da uredijo zadeve. To je stvar evolucije in ne revolucije. Revolucij v razvitem svetu ni več. Propad ni v nikogaršnjem interesu razen skrajnežev, katerih interesi itak niso racionalni.

Težava je, ker ZDA tudi vojaško skrbi za svojo ekonomijo, če se ji zdi potrebno. Včasih je to delala bolj direktno, danes bolj prefinjeno, če se le da preko OZN in varnostnega sveta. Drugače pa so ZDA še vedno pred celim svetom na veliko področjih. Predvsem tehnološkem. Čeprav jaz ravno zdaj pri študiju uporabljam čedalje več literature, katere avtorji so razni Zhengi, Changi, Wangi, itd.

Dolgoročno pa ... bo čudna.
Na svetu ni dovolj skoraj nobenih virov, da bi lahko v končni fazi vsi ljudje na svetu živeli na podoben način kot zdaj mi. Torej? Bomo videli (ali pa tudi ne).

_marko ::

->Čeprav jaz ravno zdaj pri študiju uporabljam čedalje več literature, katere avtorji so razni Zhengi, Changi, Wangi, itd.

Ja, tile Changi so potem iz University of California! >:D


->Revolucij v razvitem svetu ni več.

Revolucije so tehnološke - ostale niso praktično nič vredne. Oz. so nekaj magnitud manj pomembne.


->Na svetu ni dovolj skoraj nobenih virov, da bi lahko v končni fazi vsi ljudje na svetu živeli na podoben način kot zdaj mi.

Česa že? Energije je dovolj. Pa če tudi ostanemo na fisiji je energije dovolj.
Ne vidim ene stvari, ki bi je lahko primanjkovalo v naslednih 50ih letih. (niti nafte ne, ampak četudi je bi, bomo imeli alternative)

P.S. Nanotehnologija, biotehnologija, exp rast computinga, ... sej veš kam ciljam.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

borchi ::

kekz ma kr prav. glede na delež javne porabe v BDP je ameriški deficit res velik.

uncle sam si je v letu 2004 moral sposodit 4% denarja, samo da se je obul in oblekel. evropejci so pa z istim minusom (relativno) raztalali še nekaj sendvičev in mleka med ljudi. ali je bolj socialna država boljša je stvar za drugo debato. govorit, da ameriški deficit ni velik je pa nonsense.

amapak deficit je tamanš problem za ameriko, zakaj, so že drugi povedali. če pa se enkrat spremeni, da dolar ne bo več prva svetovna valuta, se pa znajo stvari za zda slabše odvijati. ne katastrofalno slabše, nekaj pa le.
l'jga
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Huawei v odločno sodno vojno proti ameriški blokadi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14432154 (27426) Poldi112
»

Neocons zašuštrali globalno ekonomijo? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16013585 (9398) Matev
»

EU polom (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
534951 (3708) MadMicka
»

Ameriški terorizem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26816231 (13239) undefined

Več podobnih tem