» »

Peak oil?

Peak oil?

««
4 / 12
»»

ohardcore ::

Thomas, bi te prosil da das linke ko tako citiras.

Thomas ::

Reverse Googleing, ohardcore!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Zato kar plačujmo napihnjene cene Arabcem in Rusom, kar plačujmo, vosli frdamani!


Z malo ironije bi se temu reklo - reversed globalizacija;)

Problem okoli nafte je pač večplasten. Med drugim tudi tole muči ZDA:


"For example, if we in the United States had the average fuel economy of European cars, we could decrease our oil consumption between 2 million and 3 million barrels a day," Stanislaw told UPI.


Tako da mogoče ne bi blo slabo sprostit regulacije okoli izkoriščanja naftnih peskov, pa zategnit kako drugo. Malo šparat, dobesedno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Sc0ut ::

Malo šparat, dobesedno.

To zaenkrat še ne prinaša volilne zmage. Zaenkrat še ne.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

donfilipo ::

Hokuto, hvala sem pogledal predavanje. Poučno. Zdaj mi je tudi jasno zakaj je ex kuklux klanovec podprl Obamo. Očitno je tudi tem middle class svetinja, in so izmed 'unutrašnjih' neprijatelja indentificirali,'die reiche Juden' in že veselo čakajo prvi udarec presvinjsko bogati nesocialni eliti, z vzkliki Heil Schieckelgtuber:)
Ni jasno samo nekaj...če izgine srednji razred in ostane (na pamet govorim) 20% bogatih in 80% revnih, potem stranki v USA, če sploh še hočeta tekmovati nimata izbire, kot obrat v levo, ali slepitev in totalitarizem. Ja oduvek sam govorio, da pravi socializam dolazi tek iz SAD:)
In še na topic nazaj. Se kar strinjam z besom Thomasa. Kljub papirnatim aviončkom na mizah nas hudič bombardira iz letečega balona na topel zrak:) Ne glede na hude posledice, ki jih bo prinesla v singularity usmerjen trend rasti cen, (še sreča, za grafe sekundnih in minutnih resolucij, ker na tedenski, je žalosten pogled brez kucljev in dolin, samo vzhodna stena(:,...vsi skupaj nekako leno obračajo riti, tolažijo dedka mraza, trpeči folk pa počasi vedno bolj negoduje. OPEC seveda veselo poje 'jaja wir sind mit radel da' in si mane roke. Je že res, da bo dedek mraz in njegov stric tržno povpraševanje prinesel darila in spremembe. A srednji napadalec v tej udarni 'fusbal' ekipi je kot se zaenkrat zdi, izbran narobe. Kupili so vrhunskega umetnostnega drsalca, ki zdaj v mestu mrzlično išče sodrsalko:) Ali kar direktno...rahlo zmanjkuje energije zato postaja predraga, mi pa se ubadamo s hipotezami o čisti in poceni energiji, ki pa je na žalost ni proizvedel še nihče v zadostnih količinah, čeravno je treba priznati, da tisto malce zadetkov (GW), kar jih je ta dala, je pa res čudežno lepih:) In ja. Tudi ameri bodo morali začeti šparati z energijo. Ampak bodo še prej počili kakega predsednika:) Če ne oni pa Chavez. Potem pride problem sudetskih tibetancev...pa olimpijske igre v Pekingu, zmaga in premoč kitajske nacije in puf...ma nemoj djavole to smo sve več videli. Daj nešto completely different:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Thomas ::

Pršparat ne moreš več kot porabiš! Zgornja meja šparanja je tvoja poraba. Dočim zgornja meja dodatnih virov zapravljanja, je komot večkratnik tega kar trenutno trošiš. Matematična realnost.

Zato Američani lahko v idealnem slučaju prišparajo kvečjemo toliko nafte letno, kolikor jo zdej porabijo. Dočim komot podvojijo ali potrojijo porabo z zaposlitvijo dodatnih virov.

Samo šparanje je sekundarna stvar. Jasno, če je brez bolečin, komot. A šele v drugem planu.

Zdaj, je pa nujno, tako za US kot EU (Avstralijo, Japonsko, Južno Korejo, Indijo ...) zagotoviti nove vire nafte in premoga. Oziroma vsaj izkoriščati obstoječe kot se spodobi. Italija je svetal vzgled. Premog v prej naftne in plinske elektrarne (in seveda še JE zraven).

Samo šparanje ni omembe vredna rešitev. Sploh ni rešitev!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Šparali so Neantertalci s poleni, ko so zmrzovali na kupu premoga. Mi šparal ne bomo, upam. Mi bomo samo racionalno porabljali vire, namesto da jih pustimo pri miru, v dar Zeleni Materi Naravi.

Kar trenutno počnemo. Hvalabogu za OPEC, da je sprožil vojno proti nam, bomo vsaj prišli k pameti. Upam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Mi šparal ne bomo, upam. Mi bomo samo racionalno porabljali vire, namesto da jih pustimo pri miru, v dar Zeleni Materi Naravi.


Sej nisem mislil, da zdaj pa moramo uvajat par-nepar tankanje glede na registrsko:D Šparanje je tu pač del rešitve - tehnološko se to prevede v izdelovanje bolj fuel-efficient vozil (ko že oni v citatu lih omenja kak prihranek bi pomenil za ZDA "evropski" pristop k izdelovanju vozil), racionalizacijo proizvodnih postopkov, ipd... V primeru norih cen nafte in derivatov ti pač petlirski V8 motor za vožnjo do trgovine in nazaj ne pomeni racionalne odločitve, that's all.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

SavoKovac ::

Tovariš Tito je poznal rešitev. Solidarnost, solidarnost in še enkrat solidarnost.
Ni pa imel dovolj jajc, da bi predlagal daljše dopuste.
Hočeš videt Avstralijo?
Vzem si leto dni dopusta in pojdi z ladjo.
Tako pa se danes grebejo in mešetarijo tisti, ki nenehno potrebujejo potrditev v obliki linearnega naraščanja oz. ohranjanja izpostavljenih vrednosti.

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Da obstajajo bolj učinkoviti načini izkoriščanje energije je dejstvo. Uporaba teh načinov nikakor ni vrnitev v srednji vek. Govorim za hiše, ki so moje področje. Seveda bi povečnaje naftnih kapacitet ceno znižalo, je pa to zelo kratkoročno gledanje. Kretnice bo v vsakem primeru potrebno prestaviti na drug tir. Očitno pa je povprečen Američan pripravljen plačati to ceno goriva, dokler bo vozil avtomobile s takšno porabo. Bisere mečejo prašičem.

Luka Percic ::

Predlagajte hujšanje, sedaj ko so cene hrane šle gor!

Eh ljudje še vedno mislijo da morajo vzgajat druge, ker da so preneumni.
Seveda so nakoncu "vzgojitelji" skupno neumnejši od "otrok".

Socializmi in državne intervencije potrjujejo to.

Karaya 52 ::

Saj, v tretjih državah že hujšajo zaradi cen hrane. OPEC tudi pravi da hujša. Jasno da manipulira.
Nafta je zapisana koncu, če ne bo do takrat novih virov energije oz. novih načinov črpanja nafte bo treba pa še tukaj hujšati. Tvoja šala lahko postane realnost, zeleni gor dol.

Daedalus ::

Socializmi in državne intervencije potrjujejo to.


Brez državnih intervencij bi se ti par tednov nazaj razsul svetovni finančni sistem. In skupaj z njim bi šal Kapitalizem na počitnice za nekaj časa. Pa so ZDA (pa ne samo oni) s konkretno državno intervencijo to preprečli. Tako da ne nabijaj preveč z ideološkimi puhlicami. Wanna read?

Predlagajte hujšanje, sedaj ko so cene hrane šle gor!


Marsikdo neprostovoljno hujša zarad tega. Recimo.

Ampak to ni predmet te debate. Predmet te debate je racionalna potrošnja energetskih virov. Pa zakonodaja, ki bi bila prijaznejša do pridobivanja virov iz do sedaj neizkoriščenih zalog, pa malo manj prijazna do onih, ki razsipavajo z energijo. Jebat ga, vsi smo na istem čolnu, ki se zadnje čase grdo ziblje. Sam eni očitno tega ne opazijo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

tehnološko se to prevede v izdelovanje bolj fuel-efficient vozil


Da bi prišparali 20 milijonov sodčkov nafte na dan?

Tako bi lahko razmišljali že takrat, ko so jo porabili samo 2 milijona sodčkov in bi se lepo odrekli napredka.

Oslarija pomislt!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Predmet te debate je, da je nafte vsaj zaenkrat dovolj, le da nam nekoliko kaplja Zeleni drek na možgane, pa si je ne upamo črpat. In kopat premoga!

Je že bilo, da je civilizacija propadla zaradi neumnih skrupulov, ki so jih imeli! Ne bi blo prvič.

Zdaj vsi živčni mencajo zaradi CO2 in podobnih oslarij, namesto da bi enostavno odprli trg in se šli zares kapitalizem.

Kapitalizma ne more uničiti niti državna intervencija, ne boj se Dedal!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Kapitalizma ne more uničiti niti državna intervencija, ne boj se Dedal!


Pravkar mu je rit rešla državna intervencija. Bi pa kmal ustrelil samega sebe v nogo, če ga ne bi FED (in ostali) prehitel. Tako da ni panike Thomas - ti kr svoje ideološke stresaj, tiste pa res ne bojo nobene škode naredile. Pa uživaj v free marketu, do naslednje krize, ko bo spet Država kreditirala zabluze, kot jih običajno.

Tako bi lahko razmišljali že takrat, ko so jo porabili samo 2 milijona sodčkov in bi se lepo odrekli napredka.


Seveda. Svet je pa danes isti kot je bil takrat, nafta je isto đabe in pridobivanje ravnotako, ni nobene omembe vredne krize v ceni energentov in hrane... Jah, če tako razmišljaš, pol tud do takih sklepov prideš, se strinjam. In seveda - povprečna poraba osebnega avtomobila ima vsaj nekaj za opravit z napredkom. Manjša kot je pri isti moči, večja je učinkovitost motorja in temu pa pravimo napredek. To, kar pa ti zagovarjaš - je pa status quo. Pustimo vse, kot je, ker je tak pa še najboljš. In se pol razglašaš za glasnika napredka:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Luka Percic ::

Daedalus, vedno je tako da eni pravijo da je treba v krizah pomagat(ter prej omejevat, tako da maš z čim pomagat), drugi pa da jih preprosto prebrodit.

Moje mnenje je da naj pomagajo le tisti ki se jim splača, država naj skrbi le in samo za najrevnejše, drugi bomo krizo prebrodili, ter v naslednjem zagonu zaslužili še več, ker nam nebo nihče na poti.

Torej ni dokaza da se da recesijo zaustavit, veliko ekonomistov pravi da je treba preprosto počakat, da se zaupanje povrne. In v času zaupanja pustit ljudem čimveč denarja v žepih, da se bo zaupanje prej povrnilo.

Tako da neskrbri ti za kapitalizem. Recesija je zgolj sestavni del rasti.

Daedalus ::

Tako da neskrbri ti za kapitalizem. Recesija je zgolj sestavni del rasti.


Vem to, zelo dobro. Vem pa tudi to, da je recesija precej hujša, če se je ne poskusi vsaj delno sanirati. Ni v interesu držav preveč nestabilnega skakanja gore-dole. Zato pa tud mamo regulacijske mehanizme na trgu, ane?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Edina vloga države pri trgu je lahko ta, da preprečuje in sankcionira nezakonitosti. Domišljavost ministra, ki meni, da ve bolje od 1000000 kramarjev, je odvečna in škodljiva.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hokuto ::

Tale srednji razred kolapsira in izginja že nekaj dest let, pa jim gre vedno bolje, v povprečju.

Odlično, prebral si naslov in podal tvoj ideološki komentar z oceno čez palec. Komu mar predavanje samo in hladna dejstva ter številke, ki jih predstavi. Če se številke ne ujemajo z ideologijo, potem pač lažejo in nima smisla zgubljat časa z njimi anede.
doke!

Thomas ::

Povej, komu v razvitem svetu pada standard! Komu? Konkretno.

Ne pa da "ideologiziraš", kako drugi "ideologizirajo".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Edina vloga države pri trgu je lahko ta, da preprečuje in sankcionira nezakonitosti.

Ti si verjetno niti predstavljaš ne, koliko američanov bi pomrlo od lakote, če bi ne bilo državnih intervencij. Ampak nič za to, ker ti veš, da v Sovjetski zvezi so pa intervencije bile, pa jih je vseeno dosti pomrlo in kar se tebe tiče to dokazuje, da se država nima kaj vtikat v "trg". Že dejstvo, da nisi nikoli vodil nobenega resnega podjetja nam pove, da pravzaprav ne moreš razumeti kakšne so lahko likvidnostne težave visokotehnološkega podjetja, ki mu zaradi takšnegale bančnega spodrsljaja umre eden glavnih investitorjev.

Karaya 52> Govorim za hiše, ki so moje področje.

O tem bi rad še kaj slišal - meni se zdi super, da smo danes sposobni zgradit udobne hiše, ki jih lahko poganja v primerjavi s tradicionalnimi tehnologijami manj kot desetina od zunaj privedene energije. Še bolj super je, da so prebivalci takih hiš avtodecentralizirani - niti energetska kriza, niti država jim ne moreta odvzeti udobnega življenskega prostora, ki je nujno za kakršnokoli gospodarsko rast.

Prav tako me veseli, da večina tule razume, kako pomembno je, da so prevozna sredstva učinkovitejša - da se ti osebno 40% podražitev goriva pozna zgolj kot dodaten 1% od mesečnega osebnega dohodka, podjetju pa še bistveno manj, na primer.

Thomas> Povej, komu v razvitem svetu pada standard! Komu? Konkretno.

Američanom, konkretno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

Ti si verjetno niti predstavljaš ne, koliko američanov bi pomrlo od lakote, če bi ne bilo državnih intervencij.


Kaj čem govort z nekom, ki je tak globok vernik v državni intervencionizem?

Nič. Njegova vera je neomajna, nima smisla.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Thomas, tvoje predpostavke so pa kaj? Aksiomi?

No ja, na srečo so Ameri (pa ne smo oni) dovolj pragmatični in jim ideologija ne preprečuje bogokletnih posegov na trg, da se jim le-ta ne razsuje ko Enron. Če bi bli tak ozkogledni ko marsikdo tu naokrog, bi nam pa res trda predla.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Thomas> Kaj čem govort z nekom, ki je tak globok vernik v državni intervencionizem?

Morda se pa lahko še česa naučiš, da se ne boš tako vztrajno smešil.

Pa ni treba, da ravno od mene - ameriške izkušnje skozi vso njihovo zgodovino ti ponujajo zelo jasne odgovore na vprašanja, ki izhajajo iz tvojih idealističnih utopij.

Thomas ::

Pričakovati glorificiranje državne intervencije med socialisti, je normalno.

Da bi hodil v podrobnosti in razlagal, da je Enron kršil ZAKONE ... je brez veze. Večina pač še vedno verjame, da je država vir modrosti in dobrote.

Zato je normalno, da jure in Dedal takele strešata, sicer bi se že zdavnaj orekla socialističnega ideala.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Da bi hodil v podrobnosti in razlagal, da je Enron kršil ZAKONE ... je brez veze. Večina pač še vedno verjame, da je država vir modrosti in dobrote.

Seveda je brezveze. Ker to, da je Enron (po tvoje seveda ta tvorba ne obstaja in so zakone morali kršiti posamezniki, torej fizične osebe znotraj njega) kršil zakone, pravzaprav nič ne pomaga tisočim zaposlenih, ki jih niso, pa so bili ob svoj ameriški sen.

En Enron je pač tragedija par tisoč posameznikov... Pet tisoč Enronov je pa nekaj, česar država ne more dovoliti, ker enostavno nima dovolj denarja za socialo, ali v skrajnem primeru vojsko, ki bi lahko kontrolirala protest vseh prizadetih.

Eni seveda težko doumejo razsežnosti nekaterih pojavov v svetovni ekonomiji, kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bili samooklicani mojstri poštevanke.

Daedalus ::

Enron je bil zgolj prispodoba za en tak lep, "out of the blue" crash. Samo to in ne (kot so Thomas narobe razbrali) nekakšen argument za državno intervencijo. Državne intervencije pa seveda maš v aktualni kreditni krizi. Če jih ne bi blo, bi precej bolj tenko piskali.

Čeprav je, resnici na ljubo, že samo postavljanje pravil iger neposreden državni poseg na trg. Ni free marketa, kot ni svobodne volje. Samo enim uvidenje taprvega dela hude težave. Je samo malo manj neposredno (pravila igre) vmešavnje in malo bolj neposredno vmešavanje (državna podjetja, administrativne kvote al pa financiranje zafukov edinega zveličavnega free marketa, kot lahko spremljamo zadnje čase).

Seveda pa Thomas verjame, da recimo tale tipček nima pojma o biznisu. Itak, če pa _obvlada_.

He held up the recent rescue of Bear Stearns in America, as well as the US Federal Reserve's swift response to the credit crisis, as examples of good government intervention. "We need concerted action by governments, central banks and market participants to help stop this wave," he said.

A run on Bear Stearns last week brought Wall Street's fifth-largest investment and securities firm to its knees, but with Federal Reserve help JPMorgan Chase & Co. agreed to buy the venerable bank for $240 million, or 10 percent of its market value a week before. The Fed also lowered the rate on direct loans to banks over the weekend in a rare emergency meeting, hoping to prevent a broader market panic.


Ojej, socialisti everywhere8-O
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Si kar predstavljam kako bi bilo, če bi imeli same Thomase...

Bi rekli "Kar naj se znajdejo, pravila igre so jasna!"

In potem konec naslednjega tedna anarhistična revolucija.

Thomas ::

Državna intervencija zgleda, kako nekaj reši. Če je ne bi bilo že kdaj prej, potem bi banke izučilo. Tako pa vedno vedo, da tveganje prevzame država, kadar gr zares in se ne obnašajo pametno, kot bi se sicer.

Ampak vama to podrobno razlagat, mi je odveč.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Razen tega, je tole vse OFF TOPIC. Vprašanje teme je, če nafta je.

Oja, je, ampak v zemlji. Kjer jo modra država (US, EU ..) drži, na ljubo Zeleni interesni skupini. Prepoveduje vrtanja v priobalnem pasu, obdavčuje premog ... skratka dela vse, da se OPEC lahko samo smeje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Razen tega, je tole vse OFF TOPIC. Vprašanje teme je, če nafta je.

Vprašanje je tudi, koliko je katero nafto vredno črpat, sejat ali kako drugače pridobivat.

Modra država pač ne dovoli, da bi interese ene povsem legitimne skupine kar poteptali.

OPEC se lahko smeje, ker mi nafto nujno potrebujemo. Ko je ne bomo več potrebovali, se bo pa malo bolj kislo držal.

Da bi sami črpali nafto se je pa seveda treba odpovedat marsičemu - pa se nočemo, za $300 na sodček ziher še ne.

Thomas ::

Meni je jasno, da ti ne maraš ne nafte in ne avtov. Ne samo meni, celemu forumu.

Na eni strani takile Zeleni s srcem, ki se furajo samo z biciklom, na drugi okoljevarstveni ateisti, kot moja gnada. Vmes pa razcepljeni med vsakodnevne vožnje z avti in navduševanjem nad pločevino po eni in na Zeleno pobožnostjo po drugi strani. Taki so v večini. Njih bo ćez 150$/sodček, streznilo. Jih trezni že odkar smo čez 100.

Iskreno Zeleni, se boste pa še naprej veselo biciklirali. Le.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Iskreno Zeleni, se boste pa še naprej veselo biciklirali. Le.

Problem je seveda v tem, da tudi če nam onemogočiš uporabo biciklov (ali pa črpaš nafto na Aljaski) stroški motornega transporta ne bodo nič manjši.

Thomas ::

Stroški motornega transporta so nižji, kot če bi se vsi podili na biciklih okol, ko kakšni Kitajci pred 20 leti. Bicikel je za šport in rekreacijo, ne pa za prevažat se z njim na vseh razdaljah. Že na kakšni, ne rečem.

Stroški motornega prevoza bodo pa nižji šele, ko in če bomo zlomili OPEC. Bi ga že, če ne bi bili skoraj vsi taki Zeleni aktivisti. Z njimi se sami klofutamo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Stroški motornega transporta so nižji, kot če bi se vsi podili na biciklih okol, ko kakšni Kitajci pred 20 leti. Bicikel je za šport in rekreacijo, ne pa za prevažat se z njim na vseh razdaljah. Že na kakšni, ne rečem.

Jasno.

Thomas> Stroški motornega prevoza bodo pa nižji šele, ko in če bomo zlomili OPEC.

Se razume.

Thomas> Bi ga že, če ne bi bili skoraj vsi taki Zeleni aktivisti. Z njimi se sami klofutamo.

To je pa seveda neumnost.

Ne zlomimo ga zato, ker je prepoceni.

edge540 ::

Pa bi cena nafte dejansko padla če bi OPEC dobil konkurenco? Ali pa se bi karteli dogovorili med seboj in nam še dalje prodajali (pre)drago nafto?

Ker če smo pripravljeni plačevat sedanjo ceno, nevem zakaj bi proizvajalci pustili da pade?

Thomas ::

Ceno odreja ponudba in povpraševanje na tržišču, nič drugega. Noben, ki bi smel svobodno črpati nafto 50 km vzhodno in zahodno od Floride v morju, jo bo črpal. Vsaj dokler bo od tega imel dobiček. Zdaj je nihče ne sme, ker bi se baje pokvaril pogled turistom.

Vsako kartelno dogovarjanje pa je prepovedano. Butasta država naj opravlja svojo zakonsko vlogo in naj take reči preprečuje. Ne pa da si (v imenu Zelene osveščenosti ali česrkoli že) skuša pridobiti še nove pristojnosti, pa še prejšnjim ni kos.

Sprostitev poslovanja je nujna, da bomo imeli (upajmo poceni) nafto. Dokler bomo pa preveč žrtvovali na oltarju Matere Narave, do takrat bomo pa javkali zaradi drage nafte.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

edge540 ::

Saj v tem je problem, če je kdorkoli sposobna nadzirat naftni trg? Če dogovarjanja ne bi bilo, potem bi zagotovo spet videli nafto po 50 $. Kdo je sploh odgovoren za take reči? WTO?

jype ::

Thomas> Zdaj je nihče ne sme, ker bi se baje pokvaril pogled turistom.

In ker turisti prinesejo nekajkrat več denarja v Florido, kot ga Florida šenka šejkom.

Thomas> Sprostitev poslovanja je nujna, da bomo imeli (upajmo poceni) nafto. Dokler bomo pa preveč žrtvovali na oltarju Matere Narave, do takrat bomo pa javkali zaradi drage nafte.

A samo jaz ne razumem kaj ima mati narava opraviti s kartelnim dogovarjanjem, al je še kakšen tak kje tukaj?

hokuto ::

Povej, komu v razvitem svetu pada standard! Komu? Konkretno.

Ne pa da "ideologiziraš", kako drugi "ideologizirajo".

Če hočeš debatirat, si poglej predavanje. Ideja ni moja, ideologija še manj - to je tvoja domena. Tudi linkano predavanje ni ideologija, ampak samo predstavitev hladnih številk kako je bilo in kako je (v ZDA). Če imaš pameten argument proti tam navedenim številkam ga podaj, sicer pa nam prišparaj tvoje ideološke sanjarije, ker proti številkam nimajo za burek.
doke!

Odin ::

hokuto:
Daj razjasni se ze kateremu sloju pada standard. Jebi ga, len sem in se mi ne da gladat teh tvojih "predavanj", tak da nas rajsi razvsvetli.

jure:
> Američanom, konkretno.

Si imel kaki konkretni sloj v mislih? Ker koliko sem nazadnje pogledal se vedno obstaja gospodarska rast v ZDA..

jype ::

Odin> Si imel kaki konkretni sloj v mislih? Ker koliko sem nazadnje pogledal se vedno obstaja gospodarska rast v ZDA..

Seveda. Saj obstaja tudi gospodarska rast v Sloveniji. Dejstvo je tudi, da se moj standard dviguje, žal pa to ne spremeni dejstva, da se večini ljudi standard niža.

Višji dohodki seveda ne pomenijo višjega standarda, če z njimi lahko kupiš manj.

kow ::

Jype, večini ljudi (globalno) se standard viša. Zato tudi visoka rast porabe energije in visoke cene nafte.

Daedalus ::

Ceno odreja ponudba in povpraševanje na tržišču, nič drugega.


V primeru nafte to ne drži čisto. Je dovolj, da en Arap malo bolj glasno prdne poleg naftovoda, pa cene že skačejo navzgor. Tu je ogromno enih psiholoških dejavnikov, pričakovanj in špekulacij. In vse to se, poleg razmerja med ponudbo in povpraševanjem, odraža na ceni nafte.


Vsako kartelno dogovarjanje pa je prepovedano. Butasta država naj opravlja svojo zakonsko vlogo in naj take reči preprečuje.


Katera država pa bo državam članicam OPECA prepovedala trgovanje pod mizo? To je meddržavna organizacija in tu ne moreš s predpisom v ZDA al pa EU zapovedovat drugim državam, kaj lahko in česa ne smejo. Kartelno dogovarjanje na tem nivoju zelo težko preprečiš. Če sploh.

popravil typo
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

jype ::

kow> Jype, večini ljudi (globalno) se standard viša. Zato tudi visoka rast porabe energije in visoke cene nafte.

Jasno. Vendar to nič ne pomaga tistim skupinam ljudi, ki se jim niža (ali pa ostaja isti, pa jih ubija to, da se cene višajo zgolj zato, ker se veča povprečna kupna moč - ne pa njihova).

luli ::

jype : Seveda. Saj obstaja tudi gospodarska rast v Sloveniji. Dejstvo je tudi, da se moj standard dviguje, žal pa to ne spremeni dejstva, da se večini ljudi standard niža.
jype : kow> Jype, večini ljudi (globalno) se standard viša. Zato tudi visoka rast porabe energije in visoke cene nafte. Jasno. Vendar to nič ne pomaga tistim skupinam ljudi, ki se jim niža (ali pa ostaja isti, pa jih ubija to, da se cene višajo zgolj zato, ker se veča povprečna kupna moč - ne pa njihova).

Si se že odločil? Ali se standard večini viša ali niža? Najprej sam sebi odgovori na vprašanje, potem pa lahko kakšno resno debato vdarimo. Ne maram sogovornikov, ki lažejo sami sebi! Kolikokrat smo te že dobili na laži? Thomas a ni škoda energije?

edge540 ::

Glede na vozni park Slovencev se nam je v zadnjih letim moral standard kar zvišat, avtomobilov je vedno več, tudi takšnih višjega srednjega razreda in dražjih, yugotov, petk in podobnega šrota je morda še samo za vzorec in jih zamenjujejo razni Clioti in Corse.

Pyr0Beast ::

Glede na vozni park mamo čedalje več lizingov in kreditov za premikajoče se nepremičnine.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

luli> Si se že odločil? Ali se standard večini viša ali niža?

Nekaj je globalno, nekaj pa pri nas. Dokler tega ne ločiš, ti ne morem pomagat.
««
4 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanje naftnih zalog v svetu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15414335 (9986) Karaya 52
»

Še malo pa bomo peš hodil (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13311472 (7811) jype
»

Oil Peak (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
987507 (5929) gzibret

Več podobnih tem