» »

Dražji prometni prekrški

Dražji prometni prekrški

1 2
3
»

jernejl ::

No ja, če že vežemo kazni za prometne prekrške na dohodek, potem lahko pa še ostale kazni, kot je recimo umor. Po vaši logiki mora biti kazen enaka tako za bogatega kot za revnega. Oba sta naredila isto (ali prometni prekršek ali umor). Pri prekršku pač zaračunamo bogatemu več, ker bo samo tako občutil isto kot revež.

Tako, vsakemu bi vzeli za prekršek del njegovega dohodka. Če oseba A zasluži mesečno 1000 EUR, oseba B pa 5x več (5000 EUR), in bi storila isti prekršek, bi vsakemu izrekli kazen, denimo v višini 80% mesečnega dohodka. Po plačani kazni bi osebi A ostalo 200 EUR, osebi B pa 1000 EUR. Torej bi osebi B tudi po plačani kazni ostalo 5x več denarja kakor revežu. Kakor na začetku. Če obadva napravita enake prekrške, se bogatejšemu nikakor ne more zgoditi, da bi mu ostalo enako ali manj denarja kot revežu. Ostanek njegovega zaslužka bo vedno 5x večji.

Pri umoru pa je situacija obrnjena, bogataš dosti bolj občuti leta zapora, saj ne more služiti miljone evrov medtem ko je zaprt, revežu je pa skorajda vseeno za revščino, ki jo dobi za mesec dni dela za tekočim trakom. Tako moramo bogatemu skrajšati kazen za umor izključno iz našega navdiha po izenačevanju kazni.

S tem pa pravzaprav nasprotuješ samemu sebi (preberi svoj prejšnji odstavek).
Ravno v primeru, da bi kazni bile absolutno enake, bi bogataš lahko bil prej izpuščen iz zapora kakor revež. Saj bi bogataš neko absolutno vrednost v EUR odsedel že v enem letu, medtem ko bi revež za to sedel pet let. Obadva bi bila absolutno gledano na isti zgubi (revež pač zasluži 5x manj).

Če pa se strinjamo z relativnimi kaznimi, ki so vezane na dohodek, potem bi obadva sedela enako časa. Oseba A iz prvega odstavka bi v enem letu zapora bila ob zaslužek 12000 EUR, oseba B pa ob zaslužek 60000 EUR. Ker oseba B zasluži 5x več denarja, bi v istem obdobju v zaporu tudi izgubila 5x več denarja.

(sicer pa je to zelo pavšalno povedano, ker bi morali upoštevati tudi vrednost izgubljenih let življenja - ne samo izgubo zaslužka).

WarpedGone ::

Perci:
>> Vse to naj se belezi in konec leta placas racun za vse prekrske.

Če med prekrškom in "dejansko bolečino" preteče celo leto, js pri sebi ne bom videl nobene povezave več. Mrbit se bom bledo spomnil kaj sm počel ali pa še to ne.

Bistvo vsega je takojšnja kazen na licu mesta, ki udari na psiho. Če bi moral pred svojimi podrejenimi ali poslovnimi parnterji priznat, da sm zamudu, ker so me policaji vklenjenega odvleki pred sodnika, ker sem bil prehiter in še nekaj malega napihal bi me to bistveno bol bolelo kot pa N jurjev kazni. Dodano vprašanje tudi, koliko bi mi poslovni partnerji še zaupali.

Sicer odgovorni neki obljubljajo, da pripravljajo celovito prenovo zakonika. Tale povišanja naj bi bila samo začasno gašenje požara. Js jim ne verjamem.

>> Tako, vsakemu bi vzeli za prekršek del njegovega dohodka. Če oseba A zasluži mesečno 1000 EUR, oseba B pa 5x več (5000 EUR), in bi storila isti prekršek, bi vsakemu izrekli kazen, denimo v višini 80% mesečnega dohodka.

Pod to miselnostjo se skriva čisto navadni socializem in razredni boj. Js revež bom plačal malo, direktor svinja pa nek plati. Zakaj le 80% plače? Vas skrbi 1000€ za divjanje skozi mesto? Bi raje fasalii "le" 80% od svojih 500€ plače? Zakaj ne predlagate 5-kratnik plače? Ali pa delež celotnega prijavljenega premoženja kjer se upoštevajo tudi nepremičnine? Recimo, če si lastim stanovanje plačam le 5 jurjev, če mam pa hišo, jo bom mogu kr lepo prodat in plačat 50% njene vrednosti.

Zakaj smo nenadoma tko skromni in zadovoljni z 80% plače? Ker si jurja ne mormo privoščit več?
Zbogom in hvala za vse ribe

Beli_Zajcek ::

@jernejl
Imaš prav, sem se malce "zakalkuliral".

Se pravi kazni morajo biti enake za vse, recimo prehitra vožnja za 20 km bi te prišla določen procent od tvojega dohodka. Tako bi tako bogataš kot revež plačala isto in občutila isto. Pa zakaj bi se ustavili samo pri kaznih? Kaj pa davki? Na njih lahko podobno gledamo. Naredimo vse enako navsezadnje. 30% flat tax za vse, revne ali bogate. No ja, to je bilo že predlagano v Sloveniji pa ljudje nekako niso bili za to "enako kaznovanje" (na davke se lahko gleda kot na kazen, saj jih ob neobstoju represivnega aparata države ne bi plačevali).
Meni se vseeno zdi, da bi nekateri tukaj radi samo kaznovali bogate, ker so bogati. Manjše kazni večkrat (večji nadzor na cestah) in pa izobraževanje skozi tečaje, društva, socialno koristnega dela, vse kar sem že prej omenil je po mojem mnenju pravi način.

perci ::

Če med prekrškom in "dejansko bolečino" preteče celo leto, js pri sebi ne bom videl nobene povezave več. Mrbit se bom bledo spomnil kaj sm počel ali pa še to ne. Bistvo vsega je takojšnja kazen na licu mesta, ki udari na psiho.
Maš point.
Pod to miselnostjo se skriva čisto navadni socializem in razredni boj. Js revež bom plačal malo, direktor svinja pa nek plati. Zakaj le 80% plače? Vas skrbi 1000€ za divjanje skozi mesto? Bi raje fasalii "le" 80% od svojih 500€ plače?
IMO si falil poanto. Gre se za prevencijo in ne za retribucijo. Če hočeš preprečiti, pa je treba udarec po žepu prilagoditi debelini denarnice - čisto zaradi efekta na psiho.

BigWhale ::

> Dejstvo je da bo vsako leto več nesreč in vsako leto več mrtvih,

Vec nesrec mogoce ja, vendar se trend mrtvih prekleto zmanjsuje. S tistih 700-800 mrtvih letno v sedemdesetih in osemdesetih letih prejsnjega stoletja smo stevilko ze uspeli spraviti pod tristo na leto (ceprav se sedaj trend spet nekoliko dviguje). Upostevati pa je treba, da imamo sedaj bistveno vec prometnih povrsin in bistveno vec avtomobilov in voznikov.

WarpedGone ::

Perci:
>> Če hočeš preprečiti, pa je treba udarec po žepu prilagoditi debelini denarnice - čisto zaradi efekta na psiho.

Razumem in se strinjam. Težava je to udejanit. Bo treba ob vsaki kazni posebej ugotavljat tut premožensko stanje storilca in njegove familije? Da ne bo direktorjev brezposelni sine z benflo fasal minimalne kazni, ker slučajno sploh nima rednih prihodkov? Kmetje bojo štrafani glede na katasterski dohodek ali število traktorjev pri hiši?

Kolikor fajn zgleda ta ideja na prvi pogled, je njena resnična pravilna izvedba praktično nemogoča, ker stvar rata povsem primerljiva z dohodnino in davkarji. Bomo kazni vezal na % plačane dohodnine?
Zbogom in hvala za vse ribe

perci ::

WarpedOne: Ker slučajno delam na DURS, ti lahko povem, da na DURS zagotavljamo podatke iz dohodnine (pa tudi podatke o katastrskem dohodku) za najrazličnejše institucije in potrebe. Recimo štipendiranje, vrtce, socialno pomoč....

Skratka, zmeri je tko, da bodo eni šli ven iz sistema. Žal tko je. Se pa strinjam s tabo, da je izvedba težka, nekonsistentna in verjetno vsaj v prvi fazi ne zelo poštena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

kekz ::

> Da ne bo direktorjev brezposelni sine z benflo fasal minimalne kazni, ker slučajno sploh nima rednih prihodkov?

Tole je itak še dodatna komplikacija. Kako premožen je takle sin, je namreč zelo odvisno od organizacije v sami družini. Lahko dejansko nima nič. Starši so menda dolžni preživljati svoje otroke le dokler se šolajo, oz. menda največ do 26. leta starosti. Teoretično si lahko kraljevi sin in dejansko nimaš nič.
Sicer pa, zakaj za prekrške polnoletnih otrok kaznovati starše?

WarpedGone ::

>> Sicer pa, zakaj za prekrške polnoletnih otrok kaznovati starše?

Zato:

>> Če hočeš preprečiti, pa je treba udarec po žepu prilagoditi debelini denarnice - čisto zaradi efekta na psiho.

Maš primere, ko majo prepotentni mladci bogate mecene - starše - in mladce tako kaj malo briga kolk mest je zapisanih na plačilnem nalogu. Možno da cifre niti ne preberejo, jo le posredujejo 'v računovodstvo' naj se ubada z njo. V takih primerih, je pač treba ugotovit premožensko stanje celega 'računovodstva', da bo vsaj ono dovolj 'prizadeto' in bo morda malo vplivalo nazaj na prepotentne mladce. Morda.

Stvari se koj hudimano zapletejo in časovno zavlečejo, če se hočmo it to stvar. Zato bolj podpiram razmislek v smeri nedenarnega kaznovanja in ukrepov. Zelo mi diši takojšnji odvzem prostosti - magari pred publiko. Malo teatra, da šefe recimo občuti obtožujoč pogled žene, ko ga vklenjenega odpeljejo v marico, žena pa si naj potem sama pomaga in razmisli kako domou pridit.
Zbogom in hvala za vse ribe

hamax ::

Kako pa kej v Švici delujejo te kazni glede na prihodek?
Res pa je, da imajo oni na plačnem področju veliko bolj pošlihtano kot mi.

kekz ::

Če se že gremo progresijo, bi bilo potem morda bolj smiselno, da je globa sorazmerna ceni avtomobila ob nakupu in ne glede na dohodke. S tem obidemo tudi problem brezposelnih bogatašev.
Mogoče bi potem dobili kot posledico na splošno bolj cenen in varnostno sporen vozni park. Kar tudi ni dobro. Ali pa tudi ne, saj nihče ne načrtuje, koliko bo v bodoče kaznovan. Ali pa bodo objestneži imeli dodateni ceneni avtomobil za piz***rije.

perci ::

Predvsem je treba prevzgojit tudi naso policijo. Dokler se bodo policajčki ubadali s fanti, ki učijo svoje punce speljevat na parkišču namesto, da bi kaznovali tiste, ki delajo nevarne prekrške (recimo prehitevanje po odstavnem pasu na avtocesti ali powerslideanje sredi mesta, neustavljanje na prehodu za pešce,...), ne bomo dosti napredovali po varnosti.

Yossarian ::

Po mojem bi morala biti globa odvisna od:
- višine zaslužkov, ki jih izkazujemo in
- vrednosti avta, ki ga vozimo.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

BlackHole ::

Pod to miselnostjo se skriva čisto navadni socializem in razredni boj. Js revež bom plačal malo, direktor svinja pa nek plati.

Ne bo malo, ker (ne pozabi), si revež. Za reveža je 400€ veliko.
LP Marko
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obvestila o radarjih in dvoličnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
19633139 (29227) Pithlit
»

Držanje pravil po cestah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Na cesti
38863849 (55569) BigWhale
»

Novi zakon o cestnoprometnih predpisih (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
53588075 (71119) darkolord
»

Višje kazni za prometne prekrškarje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27119307 (11731) solatko
»

Nov zakon o varnosti v cestnem prometu - ZVCP (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
1088529 (6503) DavidJ

Več podobnih tem