» »

DemokratiÄŹna drĹžava pomeni kaos

DemokratiÄŹna drĹžava pomeni kaos

strani: 1 2 3 4 5

jype ::

WarpedOne> Seveda je pa pri nas vse 100% drugače.

Ne, ni! Ampak mi smo ostalina socializma, ne pa zgled zgodbe o demokratičnem uspehu - korenine evrope so precej gnila reč in čeprav se lahko ponašamo z marsičem, se z demokratično tradicijo ne moremo.

ZDA, ki se bolj ali manj edine na svetu lahko, pa počasi in zanesljivo zavijajo vstran. V času, ko je bilo _težje_ biti natančno informiran, so se Američani bistveno bolje odrezali pri tem.

Moja kritika ni namenjena primerjanju evrope in ZDA - če se primerjamo z njimi, smo še vedno močno zadaj, dejstvo pa je, da medtem, ko se mi počasi premikamo nekaj časa proti njim, nekaj časa pa nazaj, oni zelo hitro šibajo tja, kjer smo bili mi, ko smo se še klanjali tovarišu Titu (ne, ne pretiravam - preglejte seznam zakonodaje, ki so jo sprejeli v zadnjih 20 letih in jo primerjajte z jugoslovanskimi prijemi zagotavljanja vzvodov za družbeno prisilo).

Skrbi me ne toliko trenutno ameriško enoumje - prej ali slej nasprotni tabor najde senzacionalistično novico, za katero zvedo vsi in ki potegne volilni rezultat v drugo smer. Bolj me skrbi, da bo drugi tabor, tako kot je navada pri nas v evropi, enostavno povzel sodobne pridobitve totalne države in igral ljudskega demokrata s figo v žepu. To smo videli že pri Clintonu in se bojim, da bomo tudi pri naslednjem predsedniku.

No, važno je, da je Giulianijevi hčerki všeč Obama.

kekz ::

Pred dnevi spet iz ene ameriške nadaljevanke (na podobno temo kot so se v enem filmu prerekali ali je lipicanec iz Španije ali Portugalske):

En stari nonček je hotel povedati, kako izkušen mornar je in je dejal, da je iz Litve, kjer je veliko plul.
Sogovornica mu pa zabrusi: "Ne me basat, saj vsi vedo, da Litva vendar nima morja!" :D


PRIBALTSKA republika, pa nima morja. Baltik je pa kaj?

Calligula ::

LjubimPeesde, pojma nimas.

BDP ni indikator splosne blaginje. To je samo podatek, ki pove koliko je prihodka, ce ga pac delis z stevilom prebivalstva. To pšrebivalstvo pa nima tega denarja. Ima ga zelo majhn odstotek ljudi, tisti povprecni pa niso ali pa so minimalno (zelo drago to placujejo) zdravstveno kriti,opravljajo vec sluzb (da prezivijo in ne za luksuz) in imajo vse najeto ali pod hipoteko.

Cel sistem je zasnovan tako ,da delaj kot utrgan ali pa crkni. Se davki na premozenje,..

In se enkrat, direktor najvecje trgovske verige na svetu in v ZDA, ki hrani povprecne Americane poudarja, da je cedalje vec paycheck to paycheck vedenja oz, da prevladuje. To pomeni ,da folku proti koncu meseca zmanjkuje denarja za prezivetje. Se vlecejo cez mesec.

Pri tem, da delajo kot utrgani. Ta nizka brezposelnost ni tako lepa zadeva kot se slisi na papirju. To pomeni ,da so dela razgrabljena od folka, ki mora opravljati tudi po3 sluzbe, da prezivi sebe in druzino.

In ker zaradi dela in pomanjkanja denarja nimajo casa ne denarja za kvalitetno hrano so debeli do konca.
Thomas pojma nima, ker ni bil tam in se zdaj misli, da so vsi kot v filmih.

Pa njihove hise niso kot nase. Tam so iz lepenke.

Kar se tice general population ZDA sploh niso prevec prijeten kraj. Tudi tisti, ki misli ,da je tamkajsnje pravosodje pravicno je usekan. Za bogate ja, za revne oz obicajne ljudi pa .... :(

drejc ::

Grem stavit da več Ameriške populacije ve KJE najti lokacijo Iraka, kot Evropske populacije. Računalniki,notebooki,AOL, ipd so stalni učni pripomočki (ne samo v računalnicah) na mizah osnovnih in srednjih šol že več kot desetletje.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

whatever ::

Ja no, če je to merilo, potem tako ali tako brezveze da mladino sploh kaj izobražujemo. Raje bi jih za silo naučil brat in pisat in sledil bi nekajletni tečaj izključno prižiganja računalnika in uporabe googla.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Odin ::

Caligua pa jaz res ne vem kaj se je tebi zgodilo v ZDA, da hoces vse prepricat da je tako slabo. Ugibam, da si bil v kakem Detroitu in to v najvecjem getu, potem pa posplosujes na celo Ameriko.

Pojdi na www.salary.com in bos recimo ugotovil, da navadni instaler boilerjev (ki ni najbolj cenjena sluza) zaslusi na mesec $2000 neto s placanim zdravstvenim in socialnim zavarovanjem. Zdaj pa mi razlozi, kako navaden drzavljam po tvojem komaj shaja s tem denarjem. Kaj je bivanje tako drazje v Ameriki? Kaj mleko stane $10 na liter? Je kruh drag ko prasica?
Mislim ne vem no. Jaz sem v ZDA ze 5 let pa tega preprosto nisem opazil. Moznosti sta dve: ali se ti mnozicni brezdomci in siromaki skrijejo kamorkoli jaz grem, ali pa ti nekaj nakladas v tri krasne.

Res je, imas brezdomce in zagotovo je nek majhen odstotek ljudi, ki komaj shaja. Ampak da bi povprecen Amer komaj shajal pa je taka budalascina, da bog pomagaj.

P.S. Ce vec ko 50% Slovencev zna dolocit na mapi kje tocno je Irak, bom jaz zacel pri riti govorit.

LjubimPeezde ::

Spet te rožce z mapami, Irakom in Američani:\ Če je to vaš najboljši argument ste res v pi*di (govorim za anti-amere).

V ameriki je precej dražje kvečjemu nepremičnine, najemi -> v mestih. Dvomim da je kilo krompirja v WallMartu dražje kot v Hofferju. Bencin je precej cenejši. Overall sem prepričan da tudi tisti z minimalno plačo živijo precej bolje kot pri nas tisti s 300EUR na mesec (ki jih ni malo).

Eh škoda... verjetno je na Kubi najlepše. Imajo zastonj zdravtsvo, socialo, vesele ljudi..>:D

Zgodovina sprememb…

Calligula ::

Odin, New Yorski taksist razlaga, da je taksistom se OK, ker naberejo med 3000 in 4000$ na mesec in ce se zena 2000-3000 pol zivijo. Ce je manj je v 4 clanski druzini z dvema otrokoma ze skoraj lakota. Ker v glavnem zivijo v Queensu, kjer so stanovanja najceneje se gre. Dela pa se overtime kot life guard na plazah... da se malo ekstra dobi. Ker je razen tehnike vse drago. Storitve, hrana sploh ni poceni, kvalitetna pa je posastno draga. Zacuda si jih cedalje vec samih kuha, da privarcujejo.

Jebes placo. Stroski so visoki. Stanovanje, davki,.. se nabere. To, da je hrana ful poceni je mit. Tam kjer je malo ceneje so tudi nizje.
Tam kjer so visje pa so tudi stroski precej visji. Vse se nabere.

Sam sploh ne kritiziram toliko ZDA. Ampak je treba popravit sliko, ki jo risejo razni Thomasi, ki nima veze z realnostjo. Je velika drzava, folk dela kot utrgan, da prezivi in res lep lajf ma pac nek krog ljudi. Gre pa za manjsino.

Ce bi razni Thomasi malo bolj trezno pisali o ZDA niti ne bi bilo treba toliko uravnotezat slike.
Ampak vsak, ki kar nekaj bluzi kako je tam oh in sploh je malo ruknjen. Pac drzava kot drzava.
Malo morje malih primitivizmov, ki jih ne bi nikoli pricakoval potem po drugi strani spet malo morje stvari, ki pozitivno presenetijo ampak presek je pa realno tam tam.

Sam sem vsaj enkrat na leto v ZDA in to v bolj razvitih predelih. NY, Wash..

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Calligula ()

LjubimPeezde ::

Jebes placo. Stroski so visoki. Stanovanje, davki,.. se nabere. To, da je hrana ful poceni je mit

Če se ne motim davkarija obere precej manj kot pri nas... od kje tebi ti podatki?

Zacuda si jih cedalje vec samih kuha, da privarcujejo.

knock knock>:D ??? bogi revčki da si morajo kuhati doma. Če si 3x na dan v Mcdonaldsu ni ravno poceni. Verjetno je to res cenejša varianta.... ojoj

Storitve, hrana sploh ni poceni, kvalitetna pa je posastno draga.

Kaj misliš s kvalitetno hrano? naravno pridelana? če se ne motim je povsod pošastno draga. Kaj točno je dražje od zadev ki so nujne za življenje? Kako? je kruh 3x dražji kot recimo pri nas, bencin (lol)?

Odin, New Yorski taksist razlaga, da je taksistom se OK, ker naberejo med 3000 in 4000$ na mesec in ce se zena 2000-3000 pol zivijo. Ce je manj je v 4 clanski druzini z dvema otrokoma ze skoraj lakota.

Meni ni jasno. Pri prihodku recimo 7000USD na mesec je malce manj že skoraj lahkota? Nekaj ne gre skupaj. Je zdravstveno zavarovanej na osebo 1000USD?

Pa tudi če so stroški dva kratnik naših za eno običajno familijo, ne moreš reči da živijo slabo. Tvoje izjave se nekako tepejo eno z drugim

BigWhale ::

> Pojdi na www.salary.com in bos recimo ugotovil, da navadni instaler
> boilerjev (ki ni najbolj cenjena sluza) zaslusi na mesec $2000 neto s
> placanim zdravstvenim in socialnim zavarovanjem.
> Mislim ne vem no. Jaz sem v ZDA ze 5 let pa tega preprosto nisem opazil.
> Moznosti sta dve: ali se ti mnozicni brezdomci in siromaki skrijejo
> kamorkoli jaz grem, ali pa ti nekaj nakladas v tri krasne.

Odin, jaz sem kakih pet let nazaj delal v ZDA in takrat je bilo stanovanje med $1000-$2000 na mesec v kaliforniji.

Po nekaj izracunih mi je bilo jasno, da bi z $50.000 letno moral precej bolj gledati na denar, kot gledam sedaj in da bi z $80.000 letno zivel morda malo bolje kot sedaj. Pa sem bil takrat se sam, brez otrok. :)

LjubimPeezde ::

Odin, jaz sem kakih pet let nazaj delal v ZDA in takrat je bilo stanovanje med $1000-$2000 na mesec v kaliforniji.

Si bil v kakšnem mestu? san diego, san francisco? Se ti res zdi tako drago? Koliko pa stane eno stanovanej v ljubljani? pod 400eur dobiš bore malo izbire. Meni se ne zdi nič posebnega - cena najema namreč

Calligula ::

Peezde, v ZDA so naceloma restavracije glede na lastno kuhinjo relativno poceni. Ko oni zacnejo sami kuhat pomeni ,da ze res sparajo. Hrana, ki jo je vecina je fast food hrana. Kar ni je drazje oz se raje drago.

Odin, bom raje poslusal Odina ali direktorja najvecje ameriske trgovske verige, ki ze lep cas opozarja na trend paycheck to paycheck pa sesutje kreditnih trgov, ker folk kupuje stvari pa si jih ne more privosciti? In ravno na teh ljudeh sloni ekonomija ZDA, ker je skoraj 70% njihove ekonomije predstavljano z retail prodajo?

Mogoce si ti v kakem internatu, se prodajas v zameno za hrano in stanovanje.. .oz bodi vsaj specificen.

Ce si na kakem Ivy league campusu ali okolisu je mogoce malo lazje pa se to pogojno. Ce mas pac dostop do primerne sluzbe.
Povprecen American pa ima cedalje vec tezav z shajanjem.

SmeskoSnezak ::

Ja, tako kot povprečen Slovenec, pa povprečen Španec, itd. Jao, dajte že mir s temi fintami. NI vse tak lepo kot opisujejo eni, pa ni tak hudo kot opisujejo drugi. Got it?
@ Pusti soncu v srce... @

Odin ::

> Po nekaj izracunih mi je bilo jasno, da bi z $50.000 letno moral precej bolj gledati na denar

Gremo malo racunat.

- Programer v San Jose, fresh out of college, dobi v povprecju mesecno placo v neto $3500 (davki, socialno in zdravstveno zavarovanje, penzija ... je ze placano).
- Zivis v dvosobnem lepem stanovanju za $1000 ( Link)
- Hrana: jaz osebno porabim na mesec $300 pa nic kaj ne sparam. Pa recimo da oseba porabi 2 krat vec, torej $600.
- Elektrika $100
- Kablska $50
- Telefon(ce mu ga ne placa podjetje) $50
- Zavarovanje za avto $100
- Bencin $200 (odvisno kje ima sluzbo, kar ponavadi tak suzba placa)
Poleg tega moras upostevat, da se stroski skoraj prepolovijo ce ima ta geek punco ali cimra.

Placa = 3500
Stroski = 2000
Prihranek = 1500

Dobicek je torej $1500 dolarjev. Jaz ne vem tocno koliko ti sluzis, ampak dvomim da povprecen programer v Sloveniji ali na Svedskem lahko prispara $1500.

Povej mi ce sem kaj pozabil dodat.

Calligula kje si dobil izjavo o tega direktorja. Ker ce je on mislil prodajalke v Wal-Martu, potem je jasno, da si ne morejo kaj dosti privoscit, ker so nizji sloj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Odin ()

Double_J ::

Če pa živi tako kot v Sloveniji - pri mami. Potem pa zasluži 2500EUR. Heh nima smisla...:\

leinad ::

Calligula te tvoje trditve o mali množici dobro živečih so močno pretirane. Sam imam sorodstvo v ZDA- ti sorodniki sedaj bivajo preko luže že od leta 35, oba mož in žena sta povprečno izobražena, delala sta povsem običajna dela, pa sta si lahko privoščila poslat hčerko na college, ter imata sedaj kot penzionista lepo postlano. Od kje potem ti sploh pojasnjuješ ogromen srednji sloj v ZDA, če pa jih zate živi dobro le majhna množica?

Se pa strinjam s teboj glede Thomasa, njegovo že skorajda religiozno malikovanje ZDA pa več nima kaj dosti skupnega z realnimi tlemi.

BigWhale ::

Odin,

Jaz sem takrat gledal v San Franciscu. Ne vem kaksne so cene danes, vem, da takrat izpod $2000 na mesec videl nic pametnega. Sodelavci so me pa se posebaj opozarjali naj pod $1500 nikar nic ne najemam, ker bo luknja in bom sobival s podganami. Ne vem, mogoce so me samo strasili.

Kenpachi ::

Zaraki Kenpachi.

drejc ::

Če pa živi tako kot v Sloveniji - pri mami. Potem pa zasluži 2500EUR. Heh nima smisla..


Hja, s tem da če pri nas odbiješ programerjem zgornjih in spodnjih 5% zaslužkarjev, je plača direkt iz faksa pri nas 1000€/mesec po 6 mesečni probi. Po recimo 5 letih delovne dobe 1500-1800, potem se pa že zaključi (za koderje, ne PMje). V ameriki programer/admin z 5 in več letnimi izkušnjami služi v povprečju 80000$ letno (60-120k) z zavarovanjem in vsem pizdarijami dodatnimi vred.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

darkolord ::

Pri američanih je velik problem da se zapufajo, povsod kjer se to da. Polno kreditov (pa hipoteka), kreditnih kartic da jih komaj prešteješ (pa na vsaki minus). Preveč zapravljajo za neumnosti (stvari, ki jih ne rabijo), pa potem včasih zmanjka. Vzamejo "payday loan" z oderuškimi obrestmi (npr 400-900% letno) in so že napol v riti.

Itak da je čisto drugače, če gre Slovenec živet v ameriko.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Calligula ::

Za njihov nacin zivljenja majo vecinoma premalo.

Jaz tudi poznam le dobro stojece familije, podjetja, posameznike. Premorem pa toliko treznosti in raziskovalne zilice, da mi je jasno, da je to le del slike. Nekaj je, ce si ti fv San Franciscu v programerskih logih nekaj pa, ce si povprecen American.
Pa se samski si kar spremeni marsikaj. Ker samski tip pa ni po potrebi ultra skromen. Gadgets so poceni. Zenske in druzina zadeve mocno podrazijo.

San Francisco, Boston, Chicaho, NY, Washington,.. sploh sredisca so itak prostor dobro situiranih ljudi. To ni povprecna Amerika.

Meni gre samo na jetra, ko se najde kak osebek, ki na osnovi neke infantilne ideoloske fascinacije and vsem kar je ameriskega nabija,da je to neka magicna dezela..

Pa se to. Mesta kot so NY, Washington,... se ze kakih 10 let sploh ne razvijajo vec. Stagnacija. To je skoda. In skoda je, da je tolko enega konstantnega potenciala zafurala ta izprijena administracija. Upam, da bodo zarad tega vsaj malo reakcionarni v letih po njenem zatonu in se spet malo zaktivirali in dali v visjo prestavo. Izbire itak ni. Ali recesija ali pa resen nov mentalni zagon.

LjubimPeezde ::

Lej Calligula, tako kot je povedal Snežak (stanje je nekje vmes).
Problem je da ti kažeš preveč nerealno sliko v negativno stran, kakor drugi ki prikazujejo to deželo kot nekaj magičnega (ko jih že tako napadaš v vsakem postu!!) Dejstvo je da je resnica in stanje nekje vmes. Skratka, poudarjaš točno to, kar drugim očitaš!
Pa upam da ne verjameš da je na Švedskem vse rožnato. Morda je poskrbljeno za socialo vendar se to zagotovo pozna na davkih (tako kot se pozna pri nas ki imamo za nek srednji razred res nenormalno visoko obdavčitev). Sej v ameriki lahko uvedejo neko obvezno zavarovanje za vse in socialo samo potem davki ne bodo takšni kot so sedaj.

Zgodovina sprememb…

Calligula ::

Ne. Ti ne razumes. sem dal jasno vedeti, da prikazujem del slike, ki kaze velik oz pretezni del slike, ki je kak Thomas ne kaze. Ker kot froc nabija kako je Amerika oh in sploh. Ker je to dobesedno zabit pogled na karkoli. Kaj sele na drzavo ,ki ima toliko problemov in protislovij kot ZDA.

Problem ste taki kot ti, ki nekaj nabijate enostransko in ustvarjate nerealno sliko. Potem pa moramo taki malo bolj normalni to popravljat, da kaki bolj neobvesceni ne dobivajo cisto izkrivljene informacije oz, ce ze ne dobijo realne, da vsaj vedo, da to ni tako enoznacno in, da je tu pac niso dobili. Veliko bolje, kot da dobijo napacno in tega ne vedo.

Kdo pa se rabi ideoloske bolnike, ki ali crno ali belo. Pa mamo tukaj ravno takih primerkov precej. Sam se cakam, da se spet kak debilcek najde in zacne z komunajzarji sitnarit. Debilizem je treba zatirat. Moje skromno mnenje pac. :|

LjubimPeezde ::

Here we go again:\

Poglej ponovno to kar sem napisal v prejšnjem postu.
Ti po drugi strani prikazuješ TOTALNO negativno sliko, kot nekateri pozitivno. Resnica je nekje vmes. Jaz ne vem kaj hočeš s tem doseči, da po eni strani napadaš prve, po drugi si pa ti ISTI (samo seveda + spremeniš v -).

Problem ste taki kot ti, ki nekaj nabijate enostransko in ustvarjate nerealno sliko. Potem pa moramo taki malo bolj normalni to popravljat, da kaki bolj neobvesceni ne dobivajo cisto izkrivljene informacije oz, ce ze ne dobijo realne, da vsaj vedo, da to ni tako enoznacno in, da je tu pac niso dobili. Veliko bolje, kot da dobijo napacno in tega ne vedo.

Poglej, preberi, vdihni, premisli. In še enkrat preberi tvoje poste. Zakaj bi bil ti kaj boljši od tistih ki prikazujejo pozitivno sliko? Sam prikazuješ popolnoma negativno. Če je to zate realno...

Resnica je nekje vmes. Pika. Brez zamire!

Calligula ::

Kar jaz pocnem je reakcija. Ni namenjena temu , da bi bil jaz boljsi ampak ravno temu, da si potem ti (kot se kdo drug) prisiljen reci, da je resnica nekje vmes. Kot vidis deluje. Se na koncu vzpostavi neko zrelo ravnotezje. Nimam problema rinit v ekstrem drugega pola, ce na koncu to pomeni nek realen kompromis.

Ce tega ne bi naredil, bi pac Thomas se vedno tu strasil kok je tam vse cudovito. Ne stekam kako je nekdo lahko dobesedno zaljubljen v drzavo v kateri sploh se ni bil in nasploh v drzavo, ki je ze po definiciji vedno hudo pomankljiva forma.

Resnica je kot pravis nekje vmes. Ampak na zalost se je treba tu do te resnice se vedno prebijat preko infantilnih otrocjih lahkomiselnih enostranskih sodb nekaterih. Ker se jih argumenti ne primejo je pac treba to sredino izsilit.

drejc ::

Caligula ti iz dna duše sovražiš administracijo ZDA, od tu tvoja komunistična parolca o ZDA. Vbistvu tamkajšnji potrošniški vzgibi niso prav nič pred ali za Angleškimi in Avstralskimi za primerjavo...pač zdrava ekonomija jebiga.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Odin ::

BigWhale,

San Francisco je res eno najbolj dragih mest za zivet v ZDA. Se bi ti bolj splacalo bit v Silicion Valley kjer je tudi najvec IT sluzb. Ceprav tam je tudi zelo drago naprav vecini preostale Amerike.

RedArmy,

Procent revnih je padel, kar kaze na pozitiven trend.

darkolord,

Lahko se zapufas in s tem se vedno delas vec denarja kot pa ce se ne, ce ta denar koristno investiras.

Calligula,

> Za njihov nacin zivljenja majo vecinoma premalo.

A torej vseeno ugotavljas, da je njihov nacin zivljenja precej razkosen?

> Zenske in druzina zadeve mocno podrazijo.

Mislim da se pogovarjamo o moskih in zenskah (zenska namrec lahko tudi v sluzbo hodi). Zakaj bi torej partner podrazil zadeve, ce pa si potem delita stroske kot so stanovanje, elektriko ..., pa se davki so nizji, ce si porocen. Otroci normalno nekaj stanejo.

> Meni gre samo na jetra, ko se najde kak osebek, ki na osnovi neke infantilne ideoloske fascinacije and vsem kar je ameriskega nabija,da je to neka magicna dezela..

Ja sem opazil, da iz principa pises kr nekaj proti Ameriki. Jaz sploh ne recem, da je Amerika magicna dezela. Verjetno so sedaj pogoji za zivljenje in delo boljsi v Irski. Sem pa mocno na strani sistema, kot je v ZDA ali Irski, ker je na dolgi rok dosti boljsi kot pa neperspktiven socializem, ki ga imajo Svedska, Francija, SLOVENIJA ..., ki ima velike stroske.

Odin ::

Povprecen zaposlen American zasluzi na leto $39,509. To pomeni da polovica Amerov zasluzi vec, polovica pa manj.

Calligula ::

Odin njihov nacin zivljenja je tak ,da se vse drago placa, napitnine je treba placevat,.. in niti priblizno ni razkosen.

Drejc, mirno trdim, da je vsak clovek, ki tukaj opleta s komunizmom RETARD. To trdim odgovorno.
Moras bit maloumen, da si sploh upas pisat, da je nekdo, ki kot pravilno opazas, prezira trenutno administracijo v ZDA (prav zato ,ker so sesuli veliko tega kar je bilo pri ZDA vedno pozitivnega), nekako favorizira komunizem.

Ta administracija nima blage veze z demokracijo, odprtimi trgi,, in se je vedno vedla prav komunisticno. Protekcionizem, pravice lastnih drzavljanov so nekaj kar je pac arbitrarno in se ureja glede na lastne potrebe... skratka ravno take administracije so precej komunisticno anravnane. V ekonomiji furajo protekcionizem, dajejo skrite subvencije lastni industriji...

Skratka ravno taki, ki cenite take administracije cuzate Marxa samo da pod drugimi slogani.

ZDA sploh niso ena drzava. Razlike znotraj ZDA so vecje kot bi bile med povprecjem ZDA in Slovenijo. To je malo morje drzavic znotraj drzavic in enotne ZDA ne obstajajo.

Kje pa ste debilcki videli, da kak komunist glede ekonomskega stanja prebivalstva gleda na podatke najvecje privatne firme na svetu?

Razcistite si kaj je komunizem, kaj demokracija, kaj drzava, kaj administracija in politicna stranka....

ZDA imajo dolgo tradicijo velikih protislovij kot vsaka velika drzava. Na zalost so pod to administracijo tista negativna zacela stopat v ospredje.

A revscina pa da pada? Ker se je spremenila za 0.1 odstotne tocke po vseh letih narascanaja v casu Busheve vladavine?
Pa sploh se kdo verjame kakrsnim koli podatkom, ki jih lahko kroji ta administracija?

Cenzururali so glavnega znanstvenika NASE, predstavnike wildlife in nevemkaksnih VLADNIH sluzb glede okoljskih studij... prirejali vse zivo (ne samo glede Iraka) in potem naj se takim kurcem se kaj verjame?

Res je cudno samo to, da niso nikoli ponaredili WMDja v Iraku.

Sicer se pa govori o predsedniku, ki ima zgodovinsko skoraj najnizjo podporo, vsi odstopajo zaradi korupcije in skandalov, vsak nov dukument ali video kaze korupcijo in nakladanje... skratka ne vem kje nekateri sploh se vidite kako povezavo z demokracijo.

Ti isebki so rak, ki je napadel ZDA. Ti kurci in teroristi. Eni in drugi so za svoje zblojene interese (in ti nimajo veze z interesi ZDA nasploh) poklali na tisoce ljudi. Svojih in tujih.

jype ::

"Neperspektiven švedski socializem" ni niti neperspektiven niti socializem, je pa švedski. Nekaj povsem drugega, kot slovenski, in seveda povsem drugega kot francoski.

Verjamem, da se težko sprijaznete z dejstvom, da vsak revež na švedskem živi bolje, kot katerikoli revež v ZDA, ampak to je razumljivo - welfare state zahteva tudi določeno kulturo, ki ni blizu nobeni od tistih, s katerimi se lahko poistovetite. Da bo z globalizacijo skandinavija izgubila razliko, ki omogoča tak sistem za skandinavce niso nikakršne novice in če že kaj, potem so kvečjemu malce nostalgično počasni pri reformiranju svojega sistema, nikakor pa niso zaspali.

Po drugi strani navduševanje nad "znižanjem števila revnih iz 11.3% na 12.3%" je seveda abotno - prosti trg bi, če bi se ga ZDA dejansko igrale, povečal število revnih, ker pomemben del ameriškega gospodarstva pač ni konkurenčen (govorimo o panogah, ki jih ščiti zvezna vlada) in nikoli več ne bo, po drugi strani manjšanje davkov, ki "prizadane" le bogatejše ne izzove že v Reaganovih časih demantiranega "trickle-down", temveč poslabša stanje nižjih slojev tako, da de-facto dvigne prag revščine z višjimi življenskimi stroški, kar pa je trenutna vlada v svoji evforiji očitno pozabila upoštevati. Med drugim so pozabili tudi dejstvo, da ameriška kupna moč v zadnjih nekaj letih izvira iz zadolževanja, zaradi katerega se bodo američani pač morali navaditi rdečih številk v naslednjih nekaj letih.

jype ::

Odin> Povprecen zaposlen American zasluzi na leto $39,509. To pomeni da polovica Amerov zasluzi vec, polovica pa manj.

Napaka.

Calligula ::

Povprecen ameriski kupec ze leta zvii od tujih kreditov. Kitajci jih na zalost pocasi kupujejo. Sicer pod radarjem ampak vztrajno. To niti ni skrivnost.

Odin ::

Sej ne recem, da je vse vredu v ZDA. Pravzaprav je kr dosti stvari, katere bi lahko v ekonomiji spremenili, da bi jo bolj optimatizirali.

Ampak ko zacnes republikance, ki promovirajo nizje davke in prosti trg, obtozevat komunizma, potem pa mi to pomeni, da s tabo nekaj ni okay. Preberi si malo vec o tem ( Link) in se nauci osnov.

> njihov nacin zivljenja je tak ,da se vse drago placa, napitnine je treba placevat,.. in niti priblizno ni razkosen.

Kaj se drago placa? Luft? Napitnino placas ko gre na kosilo (15%-ponavadi). A je to tako ogromen strosek?

Odin ::

> Napaka

1. Pojdi na link: Personal Income in the United States
2. Ctrl-F in vnesi 39,509

Total population.
Full-time workers, age 25-64.
Overall Median.

Median

Bo drzalo?

drejc ::

Drejc, mirno trdim, da je vsak clovek, ki tukaj opleta s komunizmom RETARD.


Komunistične parolce anyone? Kako so stolpnice,avtomobili in mall-i samo v filmih? Da ljudje čez lužo živijo pretežno v kanalizaciji?...0:)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

drejc ::

Po Odinovem linku pade povprečen slovenec v spodnjih 10% revežev.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Odin ::

Jure tudi ostalo kar si napisal je bolj lari fari. Ker se mi mudi bom izpostavil samo to "veliko" amerisko zadolzevanje, ki je na priblizno isti ravni ze skoraj 20 let okrog 60% GDP. Link

darkolord ::

2x več kot pri nas. V EU amerikanci ne bi prišli :D
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Calligula ::

Odin zato ti pa pisem, da se nauci locit pojme. Republikanci so politicna stranka. Kar pomeni fullllllllll od bull shit kot Demokrati, da ne bo nesporazuma. Oni so nazivno lahko marsikaj.

Ampak dejansko pa furajo protekcionizem, bolj butasto verzijo proste ekonomije (naj okolje crkne samo, da je zdaj nekaj prihodkov, zadolzujmo se kot bedaki in to pri Kitajcih obenem pa se delajmo ful patriote in podobne puhlice..)..

Sploh ne izgubljaj casa s tem katera stranka kaj pravi. Ce bi ze hotel s tem sitnarit bi potem tezil ,da je agregatno ameriska ekonomija skozi zgodovino najbolje delovala pod demokrati, a je se ta podatek brezvezna politicna puhlica.

Dejstvo je, da mimo vseh statistik, stevilk,.. cedalje vec Americanov fura paycheck to paycheck life.
Veliko jih je v Enronih in podobnih nategih izgubilo se zivljenjske prihranke, zdaj jim pada vrednost nepremicnin... in situacija ni roznata.

Folk razmislja zelo ploscato. Jaz imam rad bolj real life podatke. BDP ne pove veliko o povprecnem zivljenju, distribuciji kapitala...
Pojdi v Moskvo ali Peking. Bos tam videl kaj je pravi kapitalizem. Se Americani poskrijejo. Ampak to je se bolj bolan, kratkorocno naravnan kapitalizem kjer si zjebes naravne resurse zaradi kratkorocnih koristi.

Koncno so Americani zaceli kupovat bolj racionalne avtomobile (navadne stirivratne z manjsimi motorji) in vse kar je bilo treba je bilo to, da se cene normalizirajo glede na svetovne. Ti tvoji republikanci nasploh (tudi demokrati) pa bi raje se naslednjih 50 let dobivali politicne tocke s poceni bencinom, ce bi lahko.

Pa ce bi si pogledal v Washingtonu ulico lobistov bi te srat prijelo in nikoli vec ne bi mel obcutka, da se tam res skrbi za dobro ljudstva.
Politik ne rata politik, da bo reseval svet, drzavo,.. ampak ker si tam lazje kaj nagrabijo.

Koliko otrok od predstavnikov te administracije pa hrabro varuje ZDA v Iraki, ki je center osi zla in vseh napadov na ZDA?

To so brezobzirne barabe, ki pac ropajo kar se ropati da do tocke ko to postane ocitno in potem se malo. Itak za nic ne odgovarjajo in si potem se kake presidential pardone zagotovijo. Prava demokracija tako ne funkcionira. In ameriska glede tega ni vec zgled. Je v zelo cudni fazi.

Obstajajo posnetki predstavnikov podjetij za volilne aparate, ki mirno pravijo ,da je z temi stroji blazno lahko manipulirati in prirejati volitve. Da so idealni za to. Kot v Rusiji tudi tu nimas vec kaj racunat na to, da bodo volitve postene. Bushev brat je vodil nabavo teh aparatov na Floridi se mi zdi... pred volitvami...

Skratka stvari, ki presegajo mero dobrega okusa so pri tej administraciji dneven prizor. Pri Clintonu tega ni bilo. Je pac una fafulja fafala pod mizo in se s tem hvalila ampak ne na racun pravic in zivljenja drzavljanov.

jype ::

Odin> Jure tudi ostalo kar si napisal je bolj lari fari.

Ni, ker sem govoril o nižjih slojih (ki pač morajo z nečim preživeti).

Mediana pač ni isto kot povprečje, zato sem opozoril na napako. Povprečje samo pomeni da če vse sešteješ in deliš s številom vzorcev, dobiš tisto cifro, ki se imenuje povprečje.

Žal je treba za percepcijo videti histogram - da lahko vidiš, kako velik in močan je ameriški srednji sloj in kako velika je revščina:

http://www2.physics.umd.edu/~yakovenk/papers/AIP-CP661-180-2003.pdf, stran 182 (3), na primer

Zgovorna je tudi tabela na http://factfinder.census.gov/servlet/STTable?_bm=y&-geo_id=01000US&-qr_name=ACS_2005_EST_G00_S1901&-ds_name=ACS_2005_EST_G00_ (pozor, gledamo dohodek na _gospodinjstvo_).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

LjubimPeezde ::

Caligulla: dej človek, mal se umir0:)
Sej smo razumeli point. Lahko se nehaš ponavljati.
In ja, s komunisti si pa začel ti (da ne bom omenil tudi to da je bilo tisto s komunisti samo poskus podžiganja tele teme...). In tudi nisi sposoben objektivnega komentiranja razmer v ZDA po pisanem sodeč, kakor ne tisti ki favorizira to državo (čeprav po tvojem si, nasprotno pač ne:\ ). Človek po prebranem misli da je v ZDA slabše ko v Albaniji.
Torej, povedal si svoj point (ene 10x), sedaj se pa že počasi lahko nehaš ponavljati.

Thomas pojma nima, ker ni bil tam in se zdaj misli, da so vsi kot v filmih.

Ti si živel na Švedskem, da veš kakšne so realne razmere in ne odraz tistih statistik? Ko že nekaj favoriziraš Švedsko0:)

dejanrus ::

Jaz, pa rast BDP, k sva RETARD, pa praviva, da trenutno najbolje laufa ravno kombinaciji kapitalizma in komunizma (ne mislim socializma, za tiste k niso retard). Nekak sta se ujela. Očitno kapitalizmu ni ravno po volji, da mu vlada nevedna raja. Najbrž gre preveč dnarja za prepričevanje in okoljprnašanje, ki ga zahtevajo naši modeli "demokracije". Kapitalizmu očitno najbolj paše direktno pečanje z oblastmi, ne pa neko smešno zakulisno bratenje...

Mogoče bi morali probat še kombinacijo demokracije in socializma, mogoče bi šlo. :)) joke.

drejc ::

demokracije in socializma


Ha? Misliš Demokracije in Diktature? Maš podoben sistem, reče se mu Oligarhija.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

dejanrus ::

mislu sm demokracije in socializma, ampak sm mislu bolj za šalo kot zares. Sej vidš da že na prvi pogled oboje zgleda precej utopično. 0:)

Calligula ::

No, ce ne bo vec bluzenja ala v ZDA je vse super bo vse OK.

Pa ce je folk sposoben locevati ZDA in administracije, politiko...

In ce podzigas je povsem normalno,da se podzge. Ne podzigaj in ni potrebe, da bi se kdo razburjal in potem umirjal ne?

Jaz lahko objektivno komentiram ZDA. Ampak nimam tega interesa dokler vem, da je v dobro naivnega folka (ki ne posta ampak samo bere) da se pac sesuje brezvezna enostranska mnenja nekaterih.

Sicer pa saj ne mislis resno, da se meni recimo Svedska zdi oh in sploh?

Odin ::

> Dejstvo je, da mimo vseh statistik, stevilk,.. cedalje vec Americanov fura paycheck to paycheck life.

No to dejstvo je prosto po Calliguli. Da bi pa to s kakim kredibilnim linkom dokazal pa ne bomo docakali, ker preprosti ni res.

Vse drugo kaj si napisal je pa gonja proti trenutni administraciji, kar je pa popolnoma druga tema v katero se pa mi ne da spuscat

> Mediana pac ni isto kot povprecje, zato sem opozoril na napako. Povprecje samo pomeni da ce vse sešteješ in deliš s številom vzorcev, dobiš tisto cifro, ki se imenuje povprecje.

Napaka. Mediana je samo ena od metod povprecja ( Link)
Tako da moja prejsnja izjava ("Povprecen zaposlen American zasluzi na leto $39,509. To pomeni da polovica Amerov zasluzi vec, polovica pa manj") je popolnoma pravilna

Ce pa bi gledal povprecje kakrsnega si ti predstavljas potem pa bi povprepcen zaposlen American zasluzil se kakih $10.000 vec.

> Žal je treba za percepcijo videti histogram - da lahko vidiš, kako velik in mocan je ameriški srednji sloj in kako velika je revšcina

To histogram je v vsaki drzavi priblizno enak. Revscina je pa relativna za ameriske razmera. Za nase razmere bi veliko ameriskih "revezev" bilo bogatih. Oziroma vec kot pol Slovenije bi zivelo v revscini.

> Jaz lahko objektivno komentiram ZDA. Ampak nimam tega interesa dokler vem, da je v dobro naivnega folka (ki ne posta ampak samo bere) da se pac sesuje brezvezna enostranska mnenja nekaterih.

No hvala bogu. Sem ze mislil, da ti resno s vsemi temi izjavami. Ceprav s tem tvojim "hoax-em" o revni Ameriki po mojem nisi mogel dosti ljudji prepricat.

jype ::

drejc ::

OMG. Tkole loh dissaš tut slovenski šolski sistem. Kr poglej kolk tem so ukinl pr matematiki na maturi od takrat ko si jo ti opravljal. Se prav smo skoz bolj neumni? Sevede da ne, samo iz ruskega sistema šolanja (ogromno faktografskega znanja) v zahodnega, pritiskajo vsi starši ("moj otrok ima pretežke torbe, skozi se mora učiti...").

Zato pa je Faks skozi bolj pomemben na zahodu. Je nekako sito za deble. Men je preprosto absurdno da lahko učitelji vržejo učenca že v osnovni šoli zaradi ocen (če ni retard ali pa ima ADD, za te obstajajo posebne šole), pa sem imel kar nekaj takih primerov sošolcev. Preprosto je neka navidezna (iz opažanj) meja da se kognitivne sposobnosti pri ljudeh izravnajo okoli šele 20 leta. Imam primer sošolca iz faksa, ki je bil celo osnovno podpovprečen, srednjo šolo povprečen, na faksu pa pri nas vzporedno diplomiral iz dveh (za moje pojme najtežjih) naravoslovnih ved in sedaj dela doktorat v Švici.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

alexa-lol ::

mislm lej...v osnovni soli...ce mal poslusas z lahkoto nardis...ce si pa retard so pa, kot si rekel, sole...
to bi mogl met psihologe na šolah da bi pomagal pac tistim s slabsim uspehom ker vecinoma gre za lenobo...rabjo taprav prijem pa je...

sam to da te par let ucijo brat..mislm...to bi mogu bit pogoj za sprejem v osnovno solo...ker bolj osnovnega od tega pa ni....čudn da znajo govorit
-branje preprostih stavkov(kot ga lahko pricakujes od 6-7 letnega otroka)...Drevo je rastlina....Avto se rdeč....Klopca je lesena....Pod zeleno klopco sedijo palčki...etc
-poznavanje črk(navadnih) in številk do 20

Zgodovina sprememb…

jype ::

drejc> OMG. Tkole loh dissaš tut slovenski šolski sistem.

Če bi pozorno bral moje prispevke, potem bi videl, da v bistvu ga, redno.

Ja, gre za kup senzacionalističnega sranja (ABC news ftw), ampak da so američani precej bolj na dnu kot na vrhu v izobraževanju je pa povsem jasno iz rezultatov, ki jih dosegajo.

Da potem elita, ki si lahko to privošči, pobegne na njihove (odlično financirane in zelo konkurenčne zasebne) univerze, pa tudi ni nobena skrivnost.

drejc> Imam primer sošolca iz faksa, ki je bil celo osnovno podpovprečen, srednjo šolo povprečen, na faksu pa pri nas vzporedno diplomiral iz dveh (za moje pojme najtežjih) naravoslovnih ved in sedaj dela doktorat v Švici.

Seveda. Ampak to ni povprečen primer, o katerem se pogovarjamo. Boljši šolski sistem ni nujno "kontraruski". Brez obilne količine znanja je pač težje biti razgledan strokovnjak, pa povsem jasno je, da fachidioti (ki jih je masovno produciralo usmerjeno izobraževanje) široko izobraženih vrstnikov niti približno ne dohajajo.
strani: 1 2 3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ateisti in levičarji inteligentnejši od konservativcev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
738070 (6861) vasquez

Trdim, da je socializem boljši kot kapitalizem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
41216536 (10104) Gandalfar
»

Sandinavske države

Oddelek: Loža
111337 (995) smilyxx
»

EU vs. USA (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
734212 (2788) Tear_DR0P
»

plusi in minusi administracije ZDA (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
57220217 (12546) mlamat

Več podobnih tem