» »

Demokratična država pomeni kaos

Demokratična država pomeni kaos

1 2
3
4 5

Odin ::

> Da potem elita, ki si lahko to privošči, pobegne na njihove (odlično financirane in zelo konkurenčne zasebne) univerze, pa tudi ni nobena skrivnost.

Top 500 Univerz

Od prvih 30ih jih je 9 ameriskih javnih univerz.
(3., 13., 14., 16., 17., 18., 21., 26., 28.)

jype ::

Odin> Od prvih 30ih jih je 9 ameriskih javnih univerz.

Ja, odlično financiranih javnih univerz, katerim so zasebne univerze zelo konkurenčne, ker se, ko se vpisuješ na univerzo, lahko sam odločiš za tisto, ki ti ponuja zate najboljše reči.

alexa-lol ::

ne vem kaj delajo tka bav bav iz te teorije. Pa mi povej kako se bos zgodovino naucil brez teorije. Alp a matematiko al pa fiziko al pa kemijo. Kukr da bi šel avto popravlat brez orodja. Teorija je osnova in iz teorije izhajaš ter rešiš problem. Kaj oni jih pa prakticno ucijo...3 jabolka + 2 hruski = kompot...pa mi povejte kako bi rešili logaritme brez teorije...

Teorijo je treba znat k pesmco....potem lahko to toeorijo uporabljas da resis praktičen problem. Kar pa ta Zver dela je pa katastrofa...ukinitev končnega uspeha....kaj odličen je v glasbi...pa kaj ti pomaga to če je tup. Jst sm odličen v športni pa kaj mi to pomaga. On misl da je ta solski sistem tezek ker ga njegove hčeri nista uspešno naredili...šola je da se učiš ne pa da tm basket s prfoksi igraš(lahko tud sam po pouku)....snov ki jo obravnavamo v soli 2 meseca(pri kemiji naprimer) se da brez posebnih težav naučiti v parih dneh(po urco na dan)...npr jst sm se v 2h dneh naucu snov za prvi semester iz kemije v 2. letniku gimnazije in sm pisu 90%....to reakcijske entlapije pa hitrost reakcij pa to

lahk bi mel tko na solah...obicajen predmetnik + x ur naravoslovja/družboslovja na teden

Zgodovina sprememb…

drejc ::

ampak da so američani precej bolj na dnu kot na vrhu v izobraževanju je pa povsem jasno iz rezultatov, ki jih dosegajo.


Men tole ni jasno.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Odin ::

Jure,

Kaj torej te potem moti pri ameriskem solskem sistemu? Ce so zasebne univerze med najboljsimi na svetu in javne univerze med najboljsimi na svetu, kje je potem finta? Elita pa tudi kot zgleda nikamor ne bezi, ker sprejem na javne univerze je enak za vse.

Mavrik ::

Hja... univerze mogoče. Samo do univerze je prvo treba priti a ne?
The truth is rarely pure and never simple.

Odin ::

> Hja... univerze mogoče. Samo do univerze je prvo treba priti a ne?

Jasno. Ampak enih par postov nazaj smo ugotavili, da je osnovna sola in srednja sola veliko lazja kot pr pri nam. Torej do univerze potem ne bi smel bit velik problem prit a ne?

LjubimPeezde ::

Ojoj kakšne patetične debate. Od nekaterih kar seva sovražno razpoloženje do Amerike, tako da se zdaj pizdijo še nad visokim šolstvom ki je sodeč na lestvice najbolj uspešno na svetu...
:\

TESKAn ::

Odin, poglej še enkrat, kaj si napisal. Že mogoče, da je lahko prit skozi osnovno šolo, kako bo pa tak človek potem naredil fakulteto? Če nekoga do njegovega 18. leta ne naučijo niti brat dobro.
Verjamem, da imajo večino najboljših fakultet na svetu. Ampak med n milijoni novih študentov vsako leto boš neizbežno našel nekaj brilijantnih ljudi vmes, veliko laže kot med našimi par tisoči. Ne moreš pa spregledat ljudi, ki končajo osnovno šolo in potem gredo za 'fizičkega radnika', da malo karikiram. In tu je kritika njihovega šolskega sistema, ki starše prisili, da pošljejo svojega otroka v določeno javno šolo, kar povsem izniči konkurenco, kvaliteta pa je tako neizbežno nizka.

In še enkrat, niso povprečen poden njihove fakultete, ampak osnovne šole.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

para! ::

Če nekoga do njegovega 18. leta ne naučijo niti brat dobro.


Iz kje si potegnil to glupost, teskan?

lp
Death before dishonor!

alexa-lol ::

to je omenjen v filmcku na prejsni strani.

Glede visokih šol. Hardvard, Princton...so dobre to je res...kdo si lahko pa to privošči? samo bogati.
javne šole....tak podn

Sicer je pa itak v ameriki tko da mores vse sam placat. Zdravstvo...razna podjetja, ki pobijajo svoje kliente ko se hočeje iti pozdravit.
Šolstvo...samo za bogate
da ne omenjam oligarhije ki vlada v sicer demokratičnih Združenih državah

idealen sistem....
monarhija...

jype ::

para!> Iz kje si potegnil to glupost, teskan?

ABC news.

No, saj vemo, da ni tako hudo, ampak dejstvo je, da ameriške univerze (čeravno najboljše na svetu) ne sprejmejo prav dosti dijakov iz ameriških javnih šol.

Eno je to, da med univerzami vlada huda konkurenca, med osnovnimi in srednjimi šolami pa ni nobene - to pravilno ugotavlja prispevek ABC news.
Drugo je pa to, da imajo v ZDA daleč hujši problem z učiteljsko avtoriteto kot ga imamo pri nas (pa je pri nas že več kot ogromen).

reptilia ::

ko ste v preteklih postih omenjali paycheck to paycheck living v ameriki.... v sloveniji jih tudi preeecej živi tako... pa da so zapufani, če gledamo svetovno sliko, pomoje pol sveta tak živi.... zaradi
"lačnih oči" ker pač folk dan danes more met vse kar vidi...
Forgive your enemies, but never forget their names.

LjubimPeezde ::

Glede visokih šol. Hardvard, Princton...so dobre to je res...kdo si lahko pa to privošči? samo bogati. javne šole....tak podn

Če si nadpovprečno nadarjen verjamem da prideš brez skrbi notri. V tem primeru tudi pokasiraš kakšno dobro štipendijo. Povprečneži pa pač niso za na Harvard, ... Za te ostanejo tudi druge univerze ki jih je precej.
Od kje ti podatek da so javne šole za drek? zato ker ne plačaš ravno 50k USD za letnik?:\

ko ste v preteklih postih omenjali paycheck to paycheck living v ameriki.... v sloveniji jih tudi preeecej živi tako.

v bistvu verjetno več ko v Ameriki... Morda celo Callilgula tako živi. Verjetno tudsi na Švedskem ni situacija dosti drugačna (ko se že govori da je to neka obljubljena deleža)

Zgodovina sprememb…

leinad ::

In tu je kritika njihovega šolskega sistema, ki starše prisili, da pošljejo svojega otroka v določeno javno šolo, kar povsem izniči konkurenco, kvaliteta pa je tako neizbežno nizka.


Kakšno alternativo temu pa imaš ti v mislih? Ukinitev privat šol v imenu "enakosti"?

para! ::

Če nekdo pri 18 letih ne zna dobro brat, za to vsekakor ne moreš krivit izobraževalnega sistema.
Death before dishonor!

para! ::

Z drugimi besedami, brat bi moral znat vsak, tud če ni hodu v šolo. Oziroma, če rabimo šole, da nas naučijo brat, je to že prvi problem...

lp
Death before dishonor!

TESKAn ::

Je že bil podan odgovor v filmčku, ki se ga omenja tu. Denar vezan na šolarja, ne na šolo. Kamor gre šolar, tja prispe še ček. Bitka za šolarje, ki bi jo to vzpodbudilo (slaba šola bi slejkoprej ostala brez šolarjev), bi dvignila kvaliteto šolanja. Da javne šole niso nevemkaj, kaže podatek o uspehu, če jih primerjamo z zasebnimi. Pa ni razlika v količini denarja, če kaj, ga javne porabijo več. Je pa razlika v tem, da se morajo ene trudit za ta denar, drugim je pa praktično podarjen.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

leinad ::

Ta ideja pa vsekakor ni slaba, IMO bi jo bilo vredno preizkusiti.

Odin ::

TESKAn,
> Že mogoče, da je lahko prit skozi osnovno šolo, kako bo pa tak človek potem naredil fakulteto?

Cudezi so zgleda mozni. Dosti jih je zmoznih koncat univerze.

> Ne moreš pa spregledat ljudi, ki končajo osnovno šolo in potem gredo za 'fizičkega radnika', da malo karikiram.

Ja sej isti sistem je tudi pri nam. Ce noces ne rabis it v srednjo solo.

> In še enkrat, niso povprečen poden njihove fakultete, ampak osnovne šole.

Koncen rezultat je vazen. Kot da bi rekel, kaj pomaga Michaelu Jordanu sest prstanov, ce pa je bil v zacetnem tecaju slab.

alexa-lol
> javne šole....tak podn

??? Halo! Od najboljsih 30 univerz na svetu jih je 9 ameriskih JAVNIH sol. Potrebujes graf?

> razna podjetja, ki pobijajo svoje kliente ko se hočeje iti pozdravit.

Aha. Ti se samo malo norca delas. Jaka fora.

jype
> ampak dejstvo je, da ameriške univerze (čeravno najboljše na svetu) ne sprejmejo prav dosti dijakov iz ameriških javnih šol.

Link na to dejstvo?

Odin ::

Kar se pa TESKAn-ovega zadnjega posta tice pa se popolnoma stinjam. Cimvec privatnih sol.

jype ::

jype> ampak dejstvo je, da ameriške univerze (čeravno najboljše na svetu) ne sprejmejo prav dosti dijakov iz ameriških javnih šol.
Odin> Link na to dejstvo?

Težka bo, saj teh podatkov v primerni obliki nisem našel. Dovolj naj bodo podatki o tem, da v povprečju dijaki javnih šol dosegajo bistveno nižje rezultate kot dijaki zasebnih šol in bistveno pogosteje prekinejo šolanje. Drugi pomemben podatek je seveda ta, da ZDA ne poznajo enotnega preverjanja znanja in tako nimajo sistematično pridobljene primerjave med učinkovitostjo različnih šol.

drejc ::

Sevega ju imajo, saj menda ne mislite da so $$$ edini pogoj za Harvard. Celo 2 le-ta. Reče se jima SAT reasoning in ACT achivement test-a.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Odin ::

jype,

> Težka bo, saj teh podatkov v primerni obliki nisem našel.

Torej ti si pac tako logicno sklepal. Ampak to NI dejstvo.

> Dovolj naj bodo podatki o tem, da v povprečju dijaki javnih šol dosegajo bistveno nižje rezultate kot dijaki zasebnih šol in bistveno pogosteje prekinejo šolanje. Drugi pomemben podatek je seveda ta, da ZDA ne poznajo enotnega preverjanja znanja in tako nimajo sistematično pridobljene primerjave med učinkovitostjo različnih šol.

Kje si pa dobil te podatke?

jype ::

drejc> Sevega ju imajo, saj menda ne mislite da so $$$ edini pogoj za Harvard. Celo 2 le-ta. Reče se jima SAT reasoning in ACT achivement test-a.

To imajo univerze, ne srednje in osnovne šole.

Odin> Torej ti si pac tako logicno sklepal. Ampak to NI dejstvo.

Sem sklepal in kar se mene tiče je dejstvo. Če lahko kako drugače pojasniš dejstvo, da slaba polovica ameriških otrok ob koncu srednjega šolanja v javnih šolah ne dosega minimalnih standardov v znanju matematike, pa daj.

Odin> Kje si pa dobil te podatke?

Graduation rates of previous year's 12th-graders and college attendance rates of those who graduated, by selected high school characteristics: 1999–2000 and 2003–04, na primer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

para! ::

Dovolj naj bodo podatki o tem, da v povprečju dijaki javnih šol dosegajo bistveno nižje rezultate kot dijaki zasebnih šol in bistveno pogosteje prekinejo šolanje. Drugi pomemben podatek je seveda ta, da ZDA ne poznajo enotnega preverjanja znanja in tako nimajo sistematično pridobljene primerjave med učinkovitostjo različnih šol.


Če so javne šole brezplačne, zasebne pa ne, potem je jasno, da je manj prekinitev šolanja, ker gre pač za finančno izgubo. Če se nekdo odloči it v zasebno šolo in to tud plačat, je verjetno z vpisom mislil resno.

Spet je logično, da šole, ki imajo več finančnih resursov, omogočajo boljše šolanje, torej več uspehov.

Ne?

lp
Death before dishonor!

SmeskoSnezak ::

Že jaz sn omenjal v temi, kjer se je šlo o Bill Gatesu, da je bil v oddaji pri Oprah in sta imela temo o tem, da so američani vedno manj pametni. Govorila sta o stanju javnih šol, itd. V glavnem, odvisno je od države v Ameriki. Ne rabite se za to še vi tu prerekat, rajš si oddajo poglejte. :D
@ Pusti soncu v srce... @

TESKAn ::

Para!:
Spet je logično, da šole, ki imajo več finančnih resursov, omogočajo boljše šolanje, torej več uspehov.


Ne. Poglej si filmček, je noter podan primer javne šole, ki je dobila izdatna sredstva, uspeh učencev je pa šel samo navzdol. Kot drugo, privat šole porabijo manj od javnih na učenca, dosegajo pa boljše rezultate. Več denarja != boljši uspeh. In denar, ki ga dobi zasebna šola od staršev je povsem enak denarju, ki ga dobijo javne šole od države. Kako se porabi in efekt, ki ga dosežejo sta pa različna.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Odin ::

jype
> ampak dejstvo je, da ameriške univerze (čeravno najboljše na svetu) ne sprejmejo prav dosti dijakov iz ameriških javnih šol.

Link. Torej v Pensilvaniji jih je slo na univerze 85,799 iz javnih sol in 15,515 iz privatnih. Kar je dejstvo, da vecina studentov pride iz javnih sol.

Ce pa primerjamo procent dijakov, ki so koncali srednjo solo in se bodo udelezili univerze, je pa za 16.2% vecja na privatnih solah. To je seveda razumljivo ze iz razlogov, ki jih je nastel para!.

Odin ::

> kjer se je šlo o Bill Gatesu, da je bil v oddaji pri Oprah

Sicer moram priznat, da Bill Gatesa cenim, ampak bi ga pa smatral za strovnjaka na solskem podrocju pa je kr dalec od tega.

Odin ::

Se strinjam s TESKAnom, da so privatne sole dosti bolj ucinkovite.

kekz ::

Sicer moram priznat, da Bill Gatesa cenim, ...

Doštudiral pa menda tudi ni >:D

alexa-lol ::

Odin
> razna podjetja, ki pobijajo svoje kliente ko se hočeje iti pozdravit.

Aha. Ti se samo malo norca delas. Jaka fora.

to ni fora to je ameriski zdravstveni sistem...si gledal film Sicko?

para! ::

Ta filmček me ubistvu niti najmanj ne zanima, namreč če je ena ABC hiša tam delala raziskavo na par šolah itd, to nima lih najbolj relevantnih rezultatov, kot raziskava.

Je pač jasno, da tam kjer je treba nekaj plačat, se potem bolj trudiš, drugo pa, če je nekje več denarja je tudi MOŽNOST za boljše storitve, medtem ko nekje kjer denarja ni, pač ni te možnosti.

lp
Death before dishonor!

para! ::

Ja, a ste gledal ostale filme od tega M. Moora? Ker dokumentarci to niso, ker so podatki predstavljeni subjektivno. Že v prvem filmu je tale Moore nekaj hodil okol in težil šefu NRA in ostalim, kot da so oni krivi, da je nek otrok postrelu ne vem kolk ostalih otrok. Ga pač ne gre jemat resno.

lp
Death before dishonor!

para! ::

Bill Gates: U.S. Senate Committee Hearing on Strengthening American Competitiveness

Torej povabl so ga, da pove svoje mnenje o šolskem sistemu, ker Microsoft veliko denarja vloži v razne javne šole, itd.

Ugotovljeno je pomanjkanje zanimanje za matematiko in podobne študije, sicer pa nisem natančno prebral. SAmo toliko, da nekaj tale Gates že ve o šolskem sistemu, če ga senat pokliče, da jim razloži par stvari.

lp
Death before dishonor!

jype ::

Ma, to z denarjem je bolj tako-tako. Filmček ABC news sicer ni na nivoju, pa vseeno vmes pove tudi bistvene hibe ameriških javnih šol:

- profesorji so plačani slabo in nimajo avtoritete (lej no, isti problem kot pri nas :)
- dijaki in učenci nimajo možnosti izbire šole in zato ni nobenega konkurenčnega boja

LjubimPeezde ::

to ni fora to je ameriski zdravstveni sistem...si gledal film Sicko?

Samo lol:\ In to quotam avtorja teme. Škoda se ubadati s takimi. Kot je že para povedal. Temu ne bi rekel ravno dokumentarec.
To res niso so called dokumentarci, to je navadno prcanje po vsem kar ti ne diši. In ja, Moore je nek skrajni levičar oz. se pretvarja da je (seveda mu z vsakim filmom in predavanjem na račun letijo dolarji>:D ). Njegove filme vzamem le še kot neke vrste tragi-komedijo. Drugega si razgledan človek preprosto ne more misliti ob ogledu teh stvaritev.

alexa-lol ::

Konzervativci...
Nasilje v šolah....niti ni problem na dobrih šolah(npr.. Bežigrad, Poljane, Vič, Ledina, Škofijska) amapk predvsem na strokovnih šolah na katere se vpiše podn družbe. Bistvo je da je država premalo stroga do maldoletnih prstopnikov....to bi mogl že kot mjhnga zatret...ne pa da pol kr hod ukol pa pol banke ropajo pa tko....to je problem v vsej "demokratični" družbi.

Mi se približujemo EU po vseh statistikah....v EU vlada kaos in denar. Zdj vsi misljo kok smo napredni zdj k smo v novem tisčletju.....napaka...men se zdi da smo na istem kot smo bli leta 1492 ko je Kolumb odkril Ameriko. Res je da smo bolj "pametni"(če odštejemo Američane) ampak kaos je pa isti..Ves zahodni svet je v zadnjih 50 letih kritiziral komunistični sistem a zdaj ravnajo prav tako kot so komunisti...sam tam si mel sj zdravstveni sistem ki je deloval...

Ko je bil Rimski imperij v polni moči si lahko prišel iz Evrope do Bližnjega vzhoda varno(tudi čez Balkan)...no pa mi povejte ali jo to danes v moderni, demokratični in sploh tako dobri družbi mogoče...ne ni
Zdaj ni nič bolje kot je bilo leta 476 ko je razpadel zahodno-rimski imperij

ta civilizacija je čist v pizdi....ta kapitalizem je pa čist uredu sam k uničuje okolje...
indijanski pregovor...
ko bojo vsa drevesa posekana, vse reke zastrupljene, bomo/bojo ugotovili da se denarja ne da jesti

idealen sistem je monarhija...kralj ima moč...zanaša se na parlametn ampak vsi vejo kdo je glavni...ne pa tuki k se ne ve kdo pije in kdo plača

_marko ::

Sem prebral zdaj celotno temo.
Pa moram povedat, da kar glava peče kaj eni govorijo!!!

FOLK, ČE SE VAM ZDI KAK JE V AMERIKI NE MORTE PISAT NA TEM FORUMU KOT DA JE TO DEJSTVO.


Še dobro, da je Odin prisoten v tej temi. Človek živi v ZDA bo pa menda ja nekaj vedel.
Sam sem se pogovarjal z z precej američani in začuda se noben ni niti približno strinjal s kakšnim Caligulu.
Pa to ne pomeni, da sem te američane na ulici srečal, ampak sem živel z njimi.

Jype,
ti mi pa nekaj povej.
Jaz bom najverjetneje šel drugo leto na v ZDA za dalj časa . Zdaj mi pa ti povej kje naj najdem bolj kvaliteten fax v EU kot pa je MIT.
Resno me zanima, ker je BAJE ameriško šolstvo zeeeelo porazno...:\

Odin:
V katerem mestu si?

edit:typo
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

jype ::

_marko> Zdaj mi pa ti povej kje naj najdem bolj kvaliteten fax v EU kot pa je MIT.

Fax? MIT Ni noben fax. Kaj greš študirat? Predvidevam da biotehnologijo, ergo: MIT je ok izbira. Če bi šel študirat matematiko, bi ti priporočil Oxford in Cambridge, ker sta boljši od tistega, kar trenutno ponujajo v ZDA, pa še bistveno cenejši.

_marko> Resno me zanima, ker je BAJE ameriško šolstvo zeeeelo porazno...

Ne svojih otrok poslat v ameriško osnovno ali srednjo šolo, ker so izmerljivo slabše od preostalega razvitega sveta. Če že morajo otroci tam hodit v šolo, naj pač obiskujejo zasebno.

_marko> FOLK, ČE SE VAM ZDI KAK JE V AMERIKI NE MORTE PISAT NA TEM FORUMU KOT DA JE TO DEJSTVO.

Zakaj ne? Če bi brisal njihove prispevke, bi moral tudi odgovore nanje, ki postrežejo z zanimivimi podatki. Mislim, da sem sam dovolj natančno opisal, na podlagi katerih (preverljivih) podatkov sem osnoval svoja mnenja in menim, da kriza ameriškega šolskega sistema ni nobena skrivnost, da bi lahko o njenem obstoju špekulirali, ampak je očitno dejstvo.

Pa tudi antiameriški sentiment, ki je v tej temi očitno prisoten, govori sam zase - nesmiselno bi ga bilo cenzurirati, bolje je, da se ga kritično obravnava (za kar gre res zasluga predvsem Odinu).

Calligula ::

_marko, dejstvo, da se vpisujes na MIT ti mogoce, da mislit, da nisi povprecje ne za SLO ne za ZDA in, da ljudje, ki jih poznas in srecujes v ZDA niso povprecni Americani get it?

Imas prav, ko reces, da ne mores na osnovi obcutkov. Ce se tebi zdi OK in, ce se zdi OK krogu, ki ga poznas to ne pomeni, da je tako stanje znacilno za celotne ZDA za vse druzbene sloje.

Ti imas tezave in ne stekas, da ti nisi na noben nacin reprezentativen. Nimas nobene povezave z povprecnimi ZDA. Tako kot jaz ne. Ker poznam tam samo uspesen, dobro preskrbljen folk in tisto ostalo srecujem in opazam. Moras pa ze met toliko distance, da stekas, da ze to, da ti potujes tja pomeni, da nimas nobene veze. Povprecen American ne potuje nikamor. Veliko jih ze svojega mesta ne zapusti.

Skratka ti in Odin ne stekata kaj pomeni reprezentativen vzorec.
Ko govoris o drzavi se govori o celotni drzavi ne tistih nekaj promilov, ki grejo na MIT ali, ki so na Manhattanu, v D.Cju, San Franciscu..

Ravno ti si tisti, ki govori po obcutku in to lastnem in ta nima nobene veze z ZDA ali povprecjem ZDA.

Da ne omenjam, da tudi povprecen American ne bi niti mogel primerjat svoje situacije z nikomer izven. Ker sam nikoli nikjer ni bil. Zunaj je vse S. Koreja, teroristi in 100 metrski pajki, ki jedo ljudi...

Zgodovina sprememb…

Calligula ::

Kar se tice solskega sistema. Amerisko splosno solstvo je na dnu. Ne funkcionira.
Zakaj mislite, da uvazajo studente in vrhunski kader?

Oni v bistvu kupujejo hise v predzadnji gradbeni fazi. Imajo nekaj vrhunskih univerz. Oz kar precej, ker gre pac za veliko drzavo, financni center... ampak spet ne stekate.

Povprecen American tja nima dostopa. Ker ze na zacetku nima moznosti za dobro solanje. Tisti, ki mislite, da itak se da, ker lahko prides na dobre univerze z dobrimi ocenami tudi brez solnine.

A ce si z druzine kjer starsi skos delajo, da mas hrano, se noben s tabo ne ukvarja, te ne usmerja, nimas intelektualnega okolja in izzivov, je to res situacija iz katere enakopravno startas?

Nehajte bluzit. 5% populacije ni celotna populacija.

LjubimPeezde ::

Calligula, spet pretiravaš.
Medtem ko zagovorniki malce preveč gledajo tiste nadpovprečne ti preveč jokaš in gnjaviš o tistih na dnu.
Vzemite sredino in je. In teh je v ameriki OGROMNO!

_marko ::

Američan ima možnost, da gre na najboljše univerze na svetu.
Če nima dovolj denarja gre na recimo "samo" 30.najboljšo na svetu.

Slovenec pa nima možnosti iti na najboljše univerze, ker jih enostavno Slovenija nima.
Lahko pa gre na UNI-LJ, ki je komaj prišla med prvih 500.

Sploh je ta Caligula hecen, govori o neki reprezentivnosti, sam pa je ne kaže.
Povej raje kako je visokošolstvo v Sloveniji in Evropi v bedi!!!
A je kaj narobe s statistko ali s Caligulo!?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

_marko> Slovenec pa nima možnosti iti na najboljše univerze, ker jih enostavno Slovenija nima.

A ti si pa Bantu črnc?

Vsak Slovenec ima možnost iti na poljubno univerzo na svetu. Enako možnost kot vsak Američan, le da ima večje možnosti uspešno izponiti zahteve za vpis, ker ima naš šolski sistem višje standarde kot ameriški (kar se tiče osnovno in srednješolske izobrazbe).

Seveda mora plačati, tako kot morajo plačati američani, bodisi s svojim denarjem, bodisi mora najti sponzorja.

_marko> Povej raje kako je visokošolstvo v Sloveniji in Evropi v bedi!!!

Pa saj ni. Če že limate ta link, potem se spodobi prebrati tudi metodologijo v tem linku. Ko to enkrat prebereš ti je takoj jasno, zakaj so nekatere ameriške univerze na vrhu (in tudi zakaj je Harvard tako daleč pred vsemi ostalimi), pa če pregledaš celoten seznam vidiš da so tudi ameriške univerze lepo porazdeljene po skali.

Čisto na vrhu se pač gnetejo največje in najboljše, med katerimi so iz evrope očitno tudi zelo uspešne univerze (Cambridge, Oxford, Zürich, München), ki pa s svojimi programi pokrivajo precej manjši spekter (in zato glede na uporabljeno metodologijo očitno ne morejo konkurirati večjim ameriškim univerzam - ne pomeni pa to, da so v programih, ki jih gojijo, slabše od ameriških).

Kako je z visokim šolstvom v Sloveniji, pa... bohpomagi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

kekz ::

A je kaj narobe s statistko ali s Caligulo!?

Jaz nislim, da je nekaj narobe s statistiko. >:D
Poslušal sem razlago kriterijev za uvrstitev in meni se izbor in cenitev teh kriterijev ne zdi najbolj posrečen.
Kljub temu, da so razpored delali Kitajci, ki so btw. sebe uvrstili na dno lestvice, je čutiti pri razporejanju vpliv zahoda. Na sploh skoraj cel svet forsira in poveličuje znanost zahoda. Bolj je zahodno, boljše je ...

To je zaznati celo v poljudnih publikacijah (npr. enciklopedijah). Vse so izumili ali odkrili zahodnjaki. Če je bila na novo odkritih ozemljih prej že kakšna civilizacija, se to šteje samo kot manjši moteči faktor, ki se ga na hitro in temeljito odstrani, da ne kvari statistike.

Na srečo potem "neki vzhodni Rusi" vsake toliko izstrelijo prvega človeka v vesolje, naredijo prvo vesoljsko postajo, odkrijejo ali sintetizirajo kup novih kem. elementov ali poskrbijo, da lahko množično in poceni oskrbujejo skupno vesoljsko postajo brez pretirane bojazni, da bi se zadeva pri povratku raztreščila.

jype ::

Da so potem študentje zmedeni, ko v ruskem periodnem sistemu namesto Rutherfordija vidijo Kurčatovij :)

Calligula ::

Tele kriteriji so itak sporni in konstantni vir kontroverzij.

_marko, Slovenec, ki je tu hodil v osnovno solo je na ZDA srednjih solah genij.
In ima precej boljse pogoje za vpis na tamkajsnje univerze.

Se zadostni in dobri so tam geniji za njihove razmere.

Oni imajo dobre samo univerze in te okupira cel svet. Zagotovo pa ne povprecni Americani.

Skratka spet ne stekas. Slovenec ma z tem nasim usivim solstvom proti njihovemu se vedno izjemne komparativne prednosti v znanju na prakticno vseh podrocjih. Univerza ni solski sistem. Je le zadnja faza. In oni so se zgleda odlocili, da sami vrhunskega karda ne bodo vzgajali in izdelovali ampak uvazali. Tudi prav. Ampak tu je govora o ZDA v celoti in povprecni Americani so tukaj pusceni zunaj obzidja.

LjubimPeezde ::

Calligula: imaš morda podatke koliko % tujcev študira na teh njihovih univerzah da tako brezskrbno udrihaš s tem: "In oni so se zgleda odlocili, da sami vrhunskega karda ne bodo vzgajali in izdelovali ampak uvazali":\
TO je nekako razumeti kot da samo tujci študirajo na teh (elitnih) univerzah

Zgodovina sprememb…

1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Minister Turk pripravlja prostor za sesutje javnega šolstva (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26434856 (29976) donfilipo
»

27-letnica ostala brez diplome zaradi fotografije na MySpaceu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
10713675 (8677) BigWhale
»

Dobra stara evropa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1619412 (6750) drejc
»

plusi in minusi administracije ZDA (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
57227739 (20068) mlamat
»

Mulci bodo dobili prenosnike

Oddelek: Novice / Ostale najave
242826 (2826) Jeebs

Več podobnih tem