» »

Dobra stara evropa

Dobra stara evropa

1 2
3
4

M-man ::

In na kakšen način da država drugim delavcem, če ne v obliki financiranja zdravstva, šolstva, pokojnin itd.

Če zmanjšaš obremenitev plač npr. v podjetjih z višjo dodano vrednostjo, nekje ta denar moraš dobiti. Dolgoročno bi ga verjetno dobili posredno z rastjo dobička (obdavčitev dobička) in večjim številom zaposlenih v omenjeni panogi (nižje dajatve posameznika, vendar večja skupna količina), vendar pa precej tvegamo. Tudi v programiranji je trend selitve v države tretjega sveta, torej obstaja velika verjetnost, da tudi dolgoročni učinki ne bodo pozitivni. Rešitev bi bile mogoče začasne olajšave za visoko tehnološka podjetja, ali pa popolno prestrukturiranje sistema plačnih obremenitev z amerikanizacijo - druge rešitve ne vidim.

Kar se pa tiče podpiranja in subvencij neperspektivnim panogam sem pa prepričan, da se državi bistveno bolj izplača dati subvencijo Muri in jo ohranjati kljub izgubi, kot pa dajati nekaj tisoč ljudem socialno pomoč ter se ukvarjati s preprečevanjem dela na črno, potencialnega kriminala itd. Zaposlitev v Muri verjetno ni sanjska, ja pa sigurno bolje, kot pa da delavec doma sedi in se smili samemu sebi.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Thomas ::

> Zaposlitev v Muri verjetno ni sanjska, ja pa sigurno bolje, kot pa da delavec doma sedi in se smili samemu sebi.

Nej gredo za sobarice in čistilke v Prekmurska zdravilišča. Bodo lahko boljš zaslužile. To je blo že povedano.

MadMicka ::

No, kle je zanimivo, da se tudi delavkam z dokončano osnovno šolo, ki delajo za strojem, zdi pod častjo, da bi delale kot čistilke. Na njihovih lestvicah nižje od čistilke ne moreš biti. Sobarica je pa že druga zgodba. Če je delavka dela na delovnem mestu sobarica-čistilka, je užaljena, če ji rečeš čistilka. :) Takih drobnih stari je cel kup in hočeš nočeš se to nekje odraža.

Thomas ::

Zaradi mene so lahko tudi "specialistke za aranžma in higieno".

Oziroma, ne "zaradi mene so lahko". Na to finto naj se jih le vrže, da:

- se čimbolj neboleče demontira Mura

- da se naprej razvijejo turizem in druge perspektivne panoge

In to vse SAMO zato, da bodo tisti ljudje v Prekmurju živeli boljš. Ne bi imu nič proti, če bi se Prekmurcem zgodilo isto, kot se je Dolenjcem. Oni so postali najpropulzivnejša regija, iz nekdaj precej zaostale.

Vanich ::

"specialistke za aranžma in higieno".

To me spomne na eno zgodbo, ki soem jo nekje prebral in za katero ne vem če drži, o preimenovanju ob (meščanski ? kulturni ?) revoluciji vseh kelnerjev v Nemčiji nekje v začetku prejšnjega stoletja (sem iskal podrobnosti, vendar ne najdem nič...) iz "Kellner" v "Oberkellner". (Višji kelner)
Od takrat do danes jih vsi kličejo samo še "herr Ober (Kellner)", delajo pa čisto isti šit kot takrat, ko so jih klicali samo "Kellner".

A je gdo slišal kaj podobnega ?

MadMicka ::

Hja, podobna zgodba iz Nemčije ob koncu II. svetovne vojne. Hitler je vse (navadne) vojake povišal za en čin :) . Se jim je moral nekako odložiti, pa mogoče je mislu, k je iz vojakov dobil desetarje, da se bodo boljš boril :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

M-man ::

Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

amerikanec ::

Cez busa pa ne pluvat! On ze ve kaj dela.
Itak je pa tema evropa tko da nevem zakaj morate v tako temo vlačt neke stvari k ne spadajao zravn. Mnenje visoko izobrazenih strokovnjakov je busheva politika ki je zelo uspešna. Poglejmo napredke v teh pičlih letih od kar so teroristi vrgli svet v recesijo... zdaj so se ze opomogli!

In to je naredil BUHS!

Slovenija bi se morala ravnati po američanih in probleme reševati na njihov način.
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Jogurth ::

Mnenje visoko izobrazenih strokovnjakov je busheva politika ki je zelo uspešna


Kot kaže takih strokovnjakov v Sloveniji ni kaj dosti. Amerika je še vedno velesila in bo še kar nekaj časa ostala. Če ne drugače si bo svojo prevlado zagotovila z raznimi preventivnimi posredovanji v drugih državah, kar pa sploh ni tako slabo.

Gundolf ::

Hehe amerikanec, dobr joke :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gundolf ()

amerikanec ::

Se popolnoma strinjam z jogurtom, saj le ena velika država lahko zagotovi popolno varnost vseh njenih državaljnov in celotnega sveta in osvobodi svet terorizma. Nato bo napočil čas, da se posvetimo veliko bolj pomembnim vprašanja, npr.: Ali obstajajo nezemljani, poslati človeka na Mars in na druge planete, možnost potovanja skozi čas, kloniranje človenka, teleportacije, ustvariti umetno inteligenco... To je možno le z enotno državo!
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

NoUse4AName ::

lol amerikanec, če si ti star več kot 15 se mi resnično smiliš.

M-man ::

Ta link sem dal zato, ker so nekateri še vedno nagnjeni k populariziranju ameriškega socialnega varstva, pokojninskega sistema in organiziranosti zdravstva.

Amerikanec ti si pa očitno strokovnjak. Res me zanima na kakšen način terorizem povzroča recesijo. Pa kar brez virov razloži, da slišimo, kako ti to utemeljuješ. Kako si povezal Američane in kloniranje? O osvobajanju sveta pred terorizmom si pa malo poglej v temi Bush in njegove križarske vojne pa si preberi mojo izjavo 1.2.2005, ker je to res tema o Evropi.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

amerikanec ::

Jz nism noben strokovnak, sam če vidm bučke jz rečem bučke padajo od m-mana. Ne mors take klanfce srt tlele po forumu, sej bo cist zgubu imiđ.
Kje sm pa kloniranje dobu... to je ena od sodobnih, neodkritih in nerazikanih področji, kjer bi razvoj lahko veliko pripomogel k zdravstvu (npr. vzgojeni organi...) . Ce bi se to raziskal bi to veliko pripomoglo k boljšemu življenju na zemli in posledicno tudi v evropi (da bom ostal pri temi).
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Thomas ::

Nezaposlenost je v Nemčiji presegla 5 milijonov.

Pa ne, ker bi se spreminjali v družbo lastnikov, ki živijo od dela svojih strojev, kot bi recimo jest rad da bi blo - ampak pustmo to, kaj bi jest rad - ampak ker je Nemčija gospodarski bolnik. Njihov, toliko opevan sistem, očitno ni dober.

Phil ::

Barroso je za reforme EU gospodarstva.
LP

Thomas ::

Barroso je OK. Upam, da mu bo uspelo. Upam, da se Schroeder in podobni zavedajo, da bi blokiranje Barrosa pomenilo nekaj slabega za Evropo.

Čeprav zdaj, se je Barroso izpostavil. Ne bo dolgo treba čakati, da ga bodo napadli kot "demonterja doseženega v EU".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

M-man ::

Ja, definitivno EU nekaj mora spremeniti, ampak problem je po mojem mnenju predvsem nizek tečaj dolarja in vezava dolarja in juana. To pomeni, da Evropa težje izvaža v ZDA, Kitajci pa bistveno lažje uvažajo v EU. Ko se bodo zadeve (prekinitev padanja in ukinitev vezave juana na dolar) umirile, bo gospodarska rast boljša.

Ali ima kdo pri roki kakšen link, kjer bi bili na kratko opisani Barrosovi predlogi?
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Thomas ::

Link.

Ti ne boš navdušen, če kej dosti poznaš zadeve. Sicer jih ne ... samo ti povem, da je tole v nasprotju s tvojimi socialističnimi idejami.

Thomas ::

The European Commission president has promised to put economic growth at the heart of the EU's programme.


Tony Blair and Gordon Brown have pledged to put economic reform and competitiveness as the centre of Britain's presidency of the EU in the second half of this year amid fears that the programme agreed by EU leaders in Lisbon five years ago has fallen behind schedule.


The prime minister and chancellor will therefore be pleased that the Commission chief is fully on side.


Križajte se, socialisti.

Thomas ::
The report recommended a range of action:

-- Pensions and healthcare systems must be modernised to cope with the ageing societies.

-- Billions more euros should be pumped into research and development (R and D). Europe should create its own elite academy along the lines of the world-famous Massachusetts Institute of Technology.

-- Business must be freed from onerous regulation.

-- The EU's internal market should be completed with long overdue deregulation of the telecommunications, energy and transport sectors.

-- Government aid for companies should be channelled into nimble start-ups rather than national champions to support the R and D goal.

-- The EU should appoint an economic reform overseer -- dubbed "Mr or Ms Lisbon".
Left-wingers have already launched pre-emptive strikes, accusing the commission of ditching Europe's "social model" of consensual politics and ignoring the success of Scandinavian nations despite their high welfare costs.


Thomas ::

Še tole slikco, za lahko noč.


STASI ::

malce statistike nekaterih kazalcev za ZDA pa Eu pa še nekatere države.
Slike so najdene na strani Economist.com

"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

M-man ::

Zanimiv članek, sicer iz 22. junija 2004, o Evropi in ZDA oz. povezanosti. Glede na obete, da se obresti in vrednost dolarja višajo (baje naj bi se tudi vezava dolar-juan počasi končala), se Evropskemu trgu obetajo boljši časi.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Phil ::

Slovensko gospodarstvo zaostaja za EU-15 po produktivnosti 18 let

Povzetek članka z european-voice. Svetujejo nam radikalne spremembe. Najbrž niso mislili v levo.
LP

Thomas ::

> Najbrž niso mislili v levo.

Ja, najbrž ne. Pa čeprav je to na Slotechu mainstream. No po številu pristašev že, po utemeljitvah seveda ne.

leinad ::

Thomas Dolenjska je razvita, ker je tam skoncentrirana vsa oblast in tam tudi največ denarja vlagajo. Za Pomurje se nameni ena drobtina od tistega kolikor se za LJ in okolico. Nič ni Dolenjska kar sama od sebe zrasla, tukaj od zadaj je stala in stoji močno država.

Nemčiji pa se močno na gospodarstvu pozna strošek tranzicije DDRa, neke okvirne ocene so, da bi naj do zdaj porabili za območje nekdanjega DDRa 3.5 bilijona €, ni je države na svetu s socialnim sistemom, ki ne bi čutila posledic. Razen gnilega ameriškega surovega kapitalizma, kjer pa za socialo še niso slišali.

Utk ::

Se vidi po avtocestah in elektro omrežju kako ima država rada Dolenjsko...30km stran od JEDRSKE elektrarne pa imajo probleme z napajanjem (tovarn). Še za Revoz ne bojo dali dnarja..

perci ::

Za Revoz so že dali kar zajeten kupček denarja.

MadMicka ::

Če že govorimo o "levi" in "desni" strani, potem smo lahko vsaj dosledni. V številnih državah širom po svetu velja sistem "v desno" že desetletja, pa so 50 let za EU.

Sicer pa, če drži, kar sem bral pred kratkim, je vrhovno sodišče v ZDA šele sedaj odločilo, da smrtna kazen za duševno bolne osebe in mlajše od 18 let ni v skladu z ustavo.

Mislim, hudiča, ZDA so kar se takih stvari tiče, 30 let za Slovenijo. Očitno ni vse v denarju. Celo obratno. Več ko je denarja, manj denar pomeni.

Drugače pa cman, kar na dan z besedo, razloži mi, kaj točno si predstavljaš pod "levo" in kaj "pod desno". Če ti ni pretežko.

leinad ::

cman, če je zaostanek "le" 18 let smo še jo dobro odnesli, glede na to, da nas je socializem dol tlačil skoraj 50 let. Ampak realno mislim, da so naprej kakšnih 30 let, živim tik ob meji z Avstrijo, pa velikokrat hodim prek in po mentaliteti ter blagostanju so tam svetlobna leta naprej.

Phil ::

Drugače pa cman, kar na dan z besedo, razloži mi, kaj točno si predstavljaš pod "levo" in kaj "pod desno".

Na wikipedia je zame stvar dobro napisana.
Na kratko:
In the 20th century, outside the United States, where capitalism was always supported by the vast majority of politicians and intellectuals, the most notable distinction between left and right was in economic policy. The right defended capitalism, whereas the left advocated socialism (often democratic socialism) or communism.

Skrajna leva je komunizem, katerega nekateri srečneži še uživajo, skrajna desna pa kapitalizem 80 let nazaj v ZDA.
A bo vredu?
p.s. da bi se mi EU poslanci smejali že vem

leinad ::

Srečneži? Potem pa se kar veselo preseli v DPRK ali pa na Kubo, boš tam lahko v polni meri užival tvoj raj. Samo pripravi se na aktivno shujševalno kuro- doživljensko.

Komunizem/socializem je največji drek od dreka, ameriški surov kapitalizem je še vedno gnil sistem ampak niti pol toliko ne kot prvi. Najboljša rešitev je kapitalizem z močno integriranim socialnim sistemom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

Phil ::

Tisti "srečneži" je bilo mišljeno sarkastično. V resnici so reveži, ki umirajo od lakote.
Se pa najdejo ljudje, ki mislijo da se v komunizmu/socializmu živi bolje kot v kapitalizmu. Gledalci Studia City recimo (SMS anketa nekaj tednov nazaj).
LP

leinad ::

Se pardoniram ampak v kontekstu mi ni zvenelo ravno sarkastično, mah saj vseeno.
Da res se najdejo takšni cepci, ki mislijo tako in ni jih ravno malo. So pa to ponavadi ljudje z nižjo izobrazbo ali pa kakšni "slepo" levo-usmerjeni študentje, ki jim je delovanje sistema deseta vas. Nočem biti poniževalen do koga ampak tako pač je, narod ni nič drugega kot en kup ovac.

MadMicka ::

Carnivoje, če bi bil narod kup ovac, potem bi še danes živeli v votlinah.

drejc ::

Zarad dobrih pastirjev in nekaj pametnih "črnih ovac" nismo več v votlinah. Povečini so pa ovce, to vidš že iz črednega nagona večine v vsakdanjiku.

Če nis ravno l33t g33k ki se boji sonca in družbe.

leinad ::

O pa so ovce pa še kakšne. Med njimi pa so seveda pastirji, katerim ovce slepo sledijo. Če ne bi bili ovce potem ne bi bilo ne Hitlerja, ne Stalina, ne Lenina, kot voditeljev seveda.

Luka Percic ::

"Najboljša rešitev je kapitalizem z močno integriranim socialnim sistemom."

(navezujem se na besedo "močno")
Ja za koga pa?
Za povprečje ne (glej ameriški BDP).
Za prihodnje rodove ne (kolko časa moramo še čakat na ta ušiv protokol:\)
Tričetrt sociale meša drek.

Poglej nemčijo. S tem da so dali moč sindikatom, so le ti postali močno politično telo, ki lahko skoraj spravijo katerikoli vlado ob oblast. In s tem na škodo svoje prihodnosti podaljšujejo status quo.

Thomas ::

> kolko časa moramo še čakat na ta ušiv protoko

Svet more laufat, kokr da ga nikoli ne bo. To je samo en tak bonus po principu ekstra milosti. (No pune taken or intended.)

> Poglej nemčijo. S tem da so dali moč sindikatom, so le ti postali močno politično telo, ki lahko skoraj spravijo katerikoli vlado ob oblast. In s tem na škodo svoje prihodnosti podaljšujejo status quo.

To je velik nauk za nas vse. Nemčija krevsa na obe bergli in bo še naprej tako, dokler se ne odrečejo svojega levičarjenja, pa še potem ne bo kar takoj dobr.

leinad ::

BDP je samo kazalec gospodarske razvitosti, ne na splošno. V ZDA velik del prebivalstva živi v totalni bedi, getih, slumih itd., država se niti najmanj ne pobriga za njih, praktično, če niso vele-sposobni so za do konca življenja priklenjeni na revščino, neke sredine za njih ni, get rich or be poor, simple as that. Poglej njihov zdravstveni sistem, popolnoma prilagojen za bogataše, država se niti najmanj ne pobriga za ostale.
Edina stvar, ki šteje preko luže je profit, človek je zanemarljiv faktor, poščijem se jaz na takšen sistem.

drejc ::

En tak ušiv levi post pol polresnic in laži je zgornji. Pobran še s Stalinistične propagande prejšnega stoletja o "gnilem" zahodu.

borchi ::

mesojedec je dvojni agent. najprej pluva po levici, pol ga pa nekdo označi za komunista.

fantje, tačrni se bote med sabo pobili!
l'jga

leinad ::

Pa kaj ti ni jasno človek? Ne maram surovega kapitalizma kot je ameriški, še manj pa mi diši kakšen komunizem/socializem. Sem izključno za kapitalizem z močnim socialnim sistemom, kar je pa precej drugače od ameriškega.
Kje natanko pa ti v mojem prejšnjem postu najdeš laž?

borchi ::

eh, sam niso še zapopadli, da je nekdo lahko proti komunizmu in hkrati mu ni vse kar trenutno ponuja kapitalizem brezpogojno všeč.

mal zato, ker so omejeni, mal pa zato, ker se nekateri tu trudijo vsako stvar opleskat al pač v rdečo al pa črno barvo. skratk nimajo občutka za nianse, so zelo netalentirani slikarji.
l'jga

Thomas ::

Bitka za CARNIVOREjevo dušo še ni dobljena. On bi rad "švedski" sistem.

Ne deluje, CARNIVORE.

Thomas ::

> fantje, tačrni se bote med sabo pobili!

> se nekateri tu trudijo vsako stvar opleskat al pač v rdečo al pa črno barvo. skratk nimajo občutka za nianse, so zelo netalentirani slikarji.

100% si mislil na Borčija.

drejc ::

Majo tut javno zdravstvo in šolstvo...oboje pa ni na nivoju privatnega, ne more bit. To loh vidte tut pri nas, ko sta šolstvo in zdravstvo (poleg nizke natalitete, nespodbujanja inovacij) rak rana nizke dodane vrednosti in posredne blagostanja Slovenije.

V zda si sam svoje sreče kovač. Brezposelnost je dokaj nizka, cene goriva tudi, se pravi da ti ni potrebno ostat v getu in slumsih ravno forever. Če si pasiven ja, zato tudi ni večina njihovega prebivalstva pasivnega. Ogromno je folka, ki si do 25 leta z pomivanjem šip, delanjem na farmah, hotelih, parkih... služi in špara da lahko nato dobijo kredit za faks.

Tam ali si aktiven ali nisi. Če si imaš prihodnost, če nisi se pač sam izločiš iz družbe in se ustališ v getu. (=Ti so povečini ekvivalenca našim "švedom" ki vlečejo socialo in švercajo izbeglice ter živijo na veliki nogi, dok ne grejo klavir špilat. Ali dilerjem,...)

Imajo tut boljše tretmaje do invalidov in prvošolčkov (dobesedno greš sedet za nekaj dni, če prekoračiš cono 30 na prvi dan šole), ter boljši sodni sistem.

Nevem no, ne bom reku da je tam vse najlepše in boljše, ker ni. Tale post je biu sam za protiutež tvojem ki je vsepreveč zvenel kot pionirska naučena Titova parolca o gnilem kapitalizmu.

IMO

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Tear_DR0P ::

offtpic

Sicer so pa pri nas ovce doma v glavnem na FDVju. Vsaj par let nazaj je blo moderno nosit majco FDV ovca nad ovcami.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

drejc ::

@TDrop: Se da to še dobit?
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU volitve 2014 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
32544410 (37804) nevone
»

Slovenija z najvišjimi davki na svetu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
23411250 (4648) donfilipo
»

Reforme na mizi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
81828850 (15960) Thomas
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31013695 (10226) gzibret

Več podobnih tem